Om det är dags för ny fläkt till köket ska du läsa vår guide. Vi har testat för att kora köksfläkt bäst i test. Vi fann flera modeller som kan anses vara bästa valen beroende på vad du är ute efter. Läs vår guide och välj bästa köksfläkten!
Lyx
8.8
Mellan
8.2
Budget
8.4
Är du också trött på att behöva duscha så fort du stekt ett paket grillost? Eller är det dags för det där köket att äntligen renoveras? Ja då är det ju läge att införskaffa en köksfläkt som rensar luften! Apparaten som sitter över spisen och suger upp allt det där matoset du klarar dig så förbannat bra utan!
När det gäller köksfläktar är det några parametrar att förhålla sig till. Bor du i lägenhet är det oftast en kolfilterfläkt som gäller (och det finns en uppsjö kolfilterfläktar!). Har du kanske en villa med egen ventilationskanal ut mot fasaden då är det en spisfläkt med direkt utsug du ska ha! Sen är det ju storlek och form på spiskåpa, hur den ska monteras; vill du ha en vägghängd köksfläkt, takmonterad eller frihängande? Vad ska det vara för filter på din köksfläkt och har du centralventilation? SÅ många frågor! I vårt köksfläkt bäst i test har vi samlat alla varianter så du kan hitta den bästa för att göra just ditt kök till en hemtrevlig oas!
Här på Hemfakta (Bästitestprodukter.se) är vi rörande överens om att Siemens takintegrerade fläkt från kategorin Lyx förtjänar platsen som Bäst i Test 2024! Här får du nämligen en drös smarta funktioner, en låg ljudnivå, en snygg design och en energisnålhet som heter duga – allt till ett rimligt pris!
Våra experter har landat i 9 köksfläktar i olika prisklasser och med olika funktioner, både gällande ventilationstyp, utseende och egenskaper. Dom flesta är köksfläktar med kolfilter, men vi har fångat hela bredden! För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Och du, kolla in vårt bäst i test inbyggnadsugn om du behöver något att komplettera din nya köksfläkt med!
I jakten på den bästa Köksfläkten har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den köksfläkt som är bäst från den som inte är det. När det kommer till Köksfläktar är det en del att tänka på, men nummer ett är såklart att den får matoset att försvinna! Sen är Kapaciteten, energiförbrukningen, designen och priset givetvis avgörande komponenter i vårt test. Om du fortfarande inte fått nog av köksfläktar kommer här en kort jämförelse mellan de olika köksfläktarna i vårt test, häng med!
Siemens Takintegrerad Köksfläkt utmärker sig som bäst i test vinnare på grund av dess överlägsna prestanda och användarvänlighet. Den har imponerande betyg över hela linjen med hög effekt, låg ljudnivå och smarta funktioner som ger en modern och praktisk användarupplevelse. Dess energisnåla LED-lampor och enkel styrning via appar och röststyrning gör den till den bästa köksfläkten 2024!
När du ska införskaffa en ny köksfläkt så är det bra att känna till att det finns flera olika typer av köksfläktar att välja mellan: Vajerhängda, vägghängda, frihängande, takintegrerade, underbyggnadsfläktar, utdragbara, bänkfläktar och centralventilation. Namnen på köksfläktarna avslöjar hur de skall monteras. Vilken typ av fläkt du skall välja styrs helt av vilken typ av boende du har, samt vilket befintligt fläktsystem som finns i byggnaden.
Bor du i ett hus med frånluftskanal? Då är det en bra ide att välja en frånluftsfläkt. För enfamiljshus med vanlig skorsten, eller flerfamiljshus med lufttrummor eller liknande lösningar för ventilation är utblåsfläkt mest vanligt förekommande. Dessa transporterar all luft utomhus och minimerar mängden matos och fukt som stannar kvar i köket. Dessa fläktar kallas även spisfläktar och de är utrustade med en inbyggd motor och skall kopplas in till din befintliga ventilationskanal.
Saknas anslutning för utgående luft, eller saknas ventil, så är en återcirkulerande fläkt med kolfilter det enda alternativet. De modeller som får bäst i köksfläkt test har ofta aktiva kolfilter som i så stor utsträckning som möjligt hindrar fett och partiklar från att återcirkuleras13 . Dessa fläktar kan ses som ett sorts fläktdrivet luftfilter. Ofta kan de även avsevärt förbättra inomhusluften. Det är dock viktigt att du köper ett kolfilter som är godkänt att använda där du bor, detta gäller framförallt om du är bosatt i bostadshus.
I vårt test av köksfläktar har vi valt att fokusera på följande åtta underkategorier av fläktar: Vajerhängda, vägghängda, frihängande, takintegrerade, underbyggnadsfläktar, utdragbara, bänkfläktar och centralventilation. Vi presenterar vinnare i olika prisklasser för att det ska bli enklare att hitta den bästa köksfläkten för ett pris som känns rätt för dig.
Vi hoppas att vårt test av köksfläktar har gett dig svar på alla dina funderingar och frågor inför köpet. Förhoppningvis har du också fått en bättre översikt av utbudet på marknaden.
Här på Hemfakta (Bästitestprodukter.se) är vi rörande överens om att Siemens takintegrerade fläkt från kategorin Lyx förtjänar platsen som Bäst i Test! Här får du en mängd smarta funktioner, en låg ljudnivå, en snygg design och en energisnålhet som heter duga – allt till ett helt okej pris!
Först och främst behöver du bestämma om du ska ha en modell med utblåsfläkt eller en återcirkulationsfläkt med kolfilter. Ta därför reda på vilket fläktsystem som redan finns i byggnaden. Därefter kan du fundera på om du vill att köksfläkten ska ha en intern eller extern motor. Andra faktorer som är bra att överväga är energiförbrukning, utformning, placering, samt givetvis hur mycket du är villig att betala. I vårt bäst-i-test hittar du de bästa köksfläktarna i olika prisklasser, så att det är enklare för dig att välja rätt.
Ett faktum är att en köksfläkt består av flera olika delar. Med andra ord kan du behöva köpa till vissa tillbehör beroende på hur din köksfläkt ska monteras, hur köket ser ut, samt vad som ingår vid köpet av fläkten. De tillbehör du kan behöva kan till exempel röra sig om en trumsats för själva monteringen av köksfläkten, en monteringstornförlängning, skorstensförlängning eller en adapter för snedtak. Vissa modeller behöver du även köpa till filtret, till exempel metalltrådsfilter eller kolfilter.
Vi rekommenderar att du rengör fläktens fettfilter minst en gång i månaden för att se till att fläktens luftflöde är i optimalt tillstånd. Detta eftersom ett smutsigt filter kommer försämra fläktens utsug avsevärt och kan även öka brandrisken. Att rengöra filtret är ofta enkelt och du kan göra det i varmt vatten med diskmedel. Vissa filter kan även rengöras i diskmaskin, men du bör först kontrollera i instruktionsboken om vad som gäller för just ditt filter.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡