1. Hem
 2. >
 3. Hemelektronik & Teknik
 4. >
 5. Bäst i test: Gamingskärm – Bli ett med spelet!
Sammsung-Odyssey-Neo-G9-scaled-1.jpg

Lyx

Bäst i test gamingskärm

Samsung Odyssey Neo G9 240 Hz Ultrawide

8.8

Mellan

LG-gamingskarm-1024×697.jpg

LG 34GN850 34″ Ultrawide 144 Hz 

7.8

Budget

Bästa gamingskärmen 2023

Asus TUF Gaming VG24VQR 165 Hz

8.6

Inledning

Att hitta en perfekt gamingskärm är som att leta efter den heliga graalen, fast med fler pixlar och färre mystiska riddare. På egen hand ska du försöka lista ut om du behöver en skärm som är stor nog att dubblera som biograf och huruvida den ska vara så välvd att den kan ersätta din yoga-instruktör. Ja. Det är en DJUNGEL därute. För att du ska slippa rota runt bland tekniska specifikationer och osköna recensioner har vi beslutat oss för att göra det åt dig. Varför? För att vi snälla. Så snälla. FÖR snälla. I alla fall – det har nu äntligen blivit dags att kora årets bästa gamingskärm, häng med! 

Våra experter har djupdykt i marknaden och efter många varv landat i sex oerhört vassa gamingskärmar, i olika prisklasser och med olika egenskaper. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Att köpa en skärm är inte det enklaste, men att ha gjort sin research är A och O – ni ska troligen spendera en hel del tid ihop och då vill man ju verkligen vara en bra match! I vårt test blev Samsung Odyssey Neo G9 S49AG950 49″ Ultrawide Välvd Gamingskärm 240Hz från kategorin Lyx testvinnare. Detta tack vare att det är marknadens nyaste och mest avancerade gamingskärm med oslagbar visuell upplevelse.

I jakten på den bästa gamingskärmen har vi gjort gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den skärm som är bäst från den som inte är det. När det gäller gamingskärmar är visuell upplevelse, responstid, upplösning och funktioner huvudkomponenterna vi tittar extra noga på och de gamingskärmar som vi presenterar ovan är samtliga pålitliga lirare som lever upp till kraven!

Med de sex gamingskärmar vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken!

1

Samsung Odyssey Neo G9 240 Hz Ultrawide Välvd – Bästa gamingskärmen [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bäst i test gamingskärm

Lyx

Vinnare

4

Pris

10

Visuell Upplevelse

10

Uppdateringsfrekvens

10

Responstid

10

Ljusstyrka

8.8

Totalpoäng

Motivering: Trots sin höga prislapp, ger Samsung Odyssey Neo G9 en utmärkt visuell upplevelse med snabb uppdateringsfrekvens, snabb responstid och hög ljusstyrka. Det är klart den bästa skärmen för de som vill ha det allra bästa och har budgeten för det.

Gamingvärldens Rolls-Royce! Pris fr. 19.000 kr.

Här har vi spelvärldens Rolls-Royce! Samsung Odyssey Neo G9 S49AG950 är en imponerande bildskärm som tar gamingupplevelsen till en ny nivå. Med sin höga upplösning, Quantum Mini LED-teknik, äkta HDR-upplevelse och smidiga gamingfunktioner erbjuder den en fantastisk visuell upplevelse för spelentusiaster. Om du vill fördjupa dig i spelvärlden och uppleva detaljer och färger som aldrig tidigare är detta definitivt en bildskärm att överväga.

Med sin 49-tums välvda skärm får du en mer engagerande och realistisk spelvärld. Detta beror på den innovativa Quantum mini LED-bakgrundsbelysta tekniken som ger enastående ljusstyrka och kontrast, vilket resulterar i otroliga detaljer. Skärmens DQHD-upplösning på 5120 x 1440 ger en imponerande pixeltäthet och gör att även små detaljer visas i sin helhet.

För gamingentusiaster är den smidiga gamingfunktionen ett stort plus. Med en skärmuppdateringsfrekvens på 240 Hz kan du njuta av snabba spel utan fördröjning eller suddighet. Dessutom är bildskärmen NVIDIA G-Sync-kompatibel, vilket ger en jämnare och mer responsiv spelupplevelse genom att synkronisera bildskärmens uppdateringsfrekvens med NVIDIA-grafikkortets.

 • Otroligt hög upplösning
 • Enastående ljusstyrka och kontrast
 • Imponerande pixeltäthet
 • En av de bästa gamingskärmarna på marknaden
 • Skärmstorlek: 49 tum
 • Maximal upplösning: 5120×1440
 • Responstid (ms): 1
 • Refresh rate (Hz): 240
 • Ljusstyrka: 420 cd/m²
2

LG UltraGear 45GR95QE 45″ Gamingskärm WQHD OLED

Bäst i test gamingskärm

Lyx

Utmanare

3

Pris

9

Visuell Upplevelse

10

Uppdateringsfrekvens

10

Responstid

6

Ljusstyrka

7.6

Totalpoäng

Motivering: Trots sitt höga pris och något lägre ljusstyrka, ger LG UltraGear 45GR95QE en fantastisk visuell upplevelse med en mycket snabb uppdateringsfrekvens och responstid. Det är en utmärkt skärm för dem som vill ha topprestanda och har råd att betala för det.

Skärm med extremt hög upplösning och snabb responstid! Pris fr. 19.500 kr.

LG UltraGear 45GR95 är en imponerande bildskärm som kommer att ge dig en uppslukande och detaljerad gamingupplevelse. Med sin välvda skärm, höga upplösning, snabb uppdateringsfrekvens och imponerande respons är den perfekt för både casual och hardcore gamers. Dess 45-tums välvda skärm ger dig en uppslukande och detaljerad bild som tar dig rakt in i spelvärlden. Skärmens nästintill ramlösa design ger också en elegant och iögonfallande estetik till din gamingstation.

En av de mer imponerande funktionerna hos denna bildskärm är det WQHD OLED-panelen med 3440 x 1440-upplösning och 21:9 skärmförhållande. Det ger en felfri och detaljerad spelgrafik som får dina spel att sticka ut. Dessutom ger den imponerande uppdateringsfrekvensen på 240 Hz och en svarstid på 0,03 ms smidiga övergångar mellan bilder och en otrolig responsivitet, vilket är perfekt för online-spel där snabba rörelser är avgörande.

För att förbättra din spelupplevelse har bildskärmen även Sync-teknologi. Den är kompatibel med både NVIDIA G-SYNC och AMD FreeSync Premium Pro, vilket säkerställer att du inte upplever lagg, skärmslitning eller hackande bilder. Istället får du följsamma och skarpa rörelser som förbättrar spelupplevelsen ytterligare.

 • Extremt snabb responstid
 • Hög upplösning som ger felfri spelgrafik
 • Väldigt detaljerad bild
 • Skärmstorlek: 45 tum
 • Maximal upplösning: 3440×1440
 • Responstid (ms): 0.03
 • Refresh rate (Hz): 240
 • Ljusstyrka: 200 cd/m²
3

LG 34GN850 34″ Ultrawide Välvd Gamingskärm 144 Hz 

LG-gamingskarm-1024×697.jpg

Mellan

Vinnare

5

Pris

8

Visuell Upplevelse

8

Uppdateringsfrekvens

10

Responstid

8

Ljusstyrka

7.8

Totalpoäng

Motivering: LG 34GN850 erbjuder en bra balans mellan pris och prestanda, med en bra visuell upplevelse, snabb uppdateringsfrekvens och responstid, samt god ljusstyrka. Det är ett bra val för de flesta spelare.

Snygg, snabb och prisvärd gamingskärm! Pris fr. 8.900 kr.

LG UltraGear en riktig toppenskärm som ger en enastående spelupplevelse. Med sin snabba responstid, brett färgområde, hög uppdateringsfrekvens och kompatibilitet med både G-SYNC och FreeSync, får du en smidig och realistisk bild.

Med IPS 1 ms responstid minimerar den efterbilder och ger en snabb reaktion som hjälper dig att vinna oftare. Den stödjer ett brett färgområde med och med VESA Display HDR 400 återges färgerna troget och ger realistiska visuella effekter. Oavsett vilket spel man spelar får man en upplevelse av att vara på plats. Med supersnabba 160 Hz kan du se nästa bildruta snabbare, vilket ger en mjukare bild. Det gör det också möjligt för tävlingsspelare att reagera snabbare på sina motståndares drag och sikta enklare. Avbrott och störningar existerar inte utan spelupplevelsen är både jämn och snabb. Rörelserna är sömlösa och flytande även i högupplösta och intensiva spel.

Utöver dess imponerande prestanda har gamingskärmen en iögonfallande design. Basen kan justeras för att ändra skärmens vinkel och höjd, vilket ger dig möjlighet att spela bekvämt.

 • Smidig och realistisk bild
 • Jämn och snabb spelupplevelse
 • Sömlösa och flytande rörelser oavsett spel
 • Skärmstorlek: 34 tum
 • Maximal upplösning: 3440 x 1440
 • Responstid (ms): 1
 • Refresh rate (Hz): 144
 • Ljusstyrka: 400 cd/m²
4

MSI Optix MAG342CQR 34″ Ultrawide Välvd Gamingskärm 144 Hz

MSI-gaminskarm-1024×671.jpg

Mellan

Utmanare

7

Pris

8

Visuell Upplevelse

7

Uppdateringsfrekvens

10

Responstid

7

Ljusstyrka

7.9

Totalpoäng

Motivering: MSI Optix MAG342CQR är en utmärkt skärm för priset, med bra visuell upplevelse, snabb uppdateringsfrekvens och responstid, samt tillräcklig ljusstyrka. Det är ett prisvärt val för spelare på mellannivå.

Snabb, snygg och otroligt bekväm gamingskärm! Pris fr. 6.000 kr.

MSI Gamingskärm erbjuder imponerande tekniska specifikationer och användarvänliga funktioner vilket nerkokat ger oss en fantastisk spelupplevelse med snabba svarstider, levande färger och hög komfort. Den höga uppdateringsfrekvensen och snabba svarstiden ger en fördel gentemot ens konkurrenter när det gäller snabba och precisa rörelser.

MSI har en stilren design med tre enkla LED-ränder i bakpanelen. Detta ger en subtil och elegant estetik som passar MSI-spelare. De färgglada ljusen följer dig genom varje strid och bidrar till att skapa en engagerande spelupplevelse. Med MSI:s smarta svarta tuner, som är den första i sitt slag, kan man framhäva fina detaljer i mörka områden på skärmen, oavsett om det är en mörk scen eller några skuggade områden. Detta ger en förbättrad visuell upplevelse och gör det lättare att se detaljer i mörka miljöer – en funktion som fungerar strålande.

Med en bred betraktningsvinkel på 178 grader kan du njuta av skarpa färger och detaljer oavsett vinkel du betraktar gamingskärmen från. Det ger dig mer flexibilitet när det gäller att placera skärmen i din installationsmiljö. Anti-flimmertekniken är en annan fördel med MSI-spelmonitorer. Genom att minska mängden flimmer ger den en bekvämare tittarupplevelse och minskar trötthet även under längre spelsessioner.

 • Snabb svarstid
 • Skarpa färger
 • Snygg estestik
 • Anti-flimmerteknik
 • Skärmstorlek: 34 tum
 • Maximal upplösning: 3440 x 1440
 • Responstid (ms): 1
 • Refresh rate (Hz): 144
 • Ljusstyrka: 300 cd/m²
5

Asus TUF Gaming VG24VQR 165 Hz Välvd gamingskärm 

Bästa gamingskärmen 2023

Budget

Vinnare

10

Pris

7

Visuell Upplevelse

8

Uppdateringsfrekvens

10

Responstid

8

Ljusstyrka

8.6

Totalpoäng

Motivering: Asus TUF Gaming VG24VQR är en utmärkt budgetskärm, med god visuell upplevelse, snabb uppdateringsfrekvens och responstid. Det är det bästa valet för spelare med en stram budget.

Riktigt bra gamingskärm sett till pris! Pris fr. 2.600 kr.

Asus TUF Gamingskärm är en kraftfull skärm som levererar en smidig och responsiv spelupplevelse. Med sin höga uppdateringsfrekvens och korta responstid får du en otroligt stark och engagerande visuell upplevelse – allt för ett väldigt vänligt pris!

Denna välvda 23,6-tums VA-skärm erbjuder en fantastisk immersion som drar in dig i spelvärlden. Med en 1080p-upplösning får du skarpa och detaljerade bilder som verkligen tar fram spelets grafik på bästa sätt. Asus TUF Gaming stöder även AMD FreeSync Premium, vilket eliminerar tearing och ger en jämnare bild. Det ger också möjlighet att använda Asus egen teknik, ELMB Sync, för att minimera rörelseoskärpa och ge en ännu skarpare bild vid snabba rörelser. Resultatet är en stark och imponerande visuell upplevelse, även med den höga uppdateringsfrekvensen.

 • Riktigt prisvänlig
 • Hög uppdateringsfrekvens
 • Kort responstid
 • Skärmstorlek: 23.6 tum
 • Maximal upplösning: 1920×1080
 • Responstid (ms): 1
 • Refresh rate (Hz): 165
 • Ljusstyrka: 350 cd/m²
6

LG UltraGear 27GP850 27″ Gamingskärm QHD IPS

Bästa gamingskärmen

Budget

Utmanare

7

Pris

8

Visuell Upplevelse

8

Uppdateringsfrekvens

10

Responstid

8

Ljusstyrka

8.2

Totalpoäng

Motivering: Även om LG UltraGear hamnar i budgetklassen är det ett något dyrare alternativ. Den har dock en riktigt god uppdateringsfrekvens och generell visuell upplevelse, vilket gör det till ett riktigt bra budgetalternativ.

En riktigt populär skärm till ett bra pris! Pris fr. 4.800 kr.

Sist men inte minst hittar vi populära LG UltraGear – en gamingskärm som ger en imponerande spelupplevelse med fördjupande och detaljerade bilder, smidiga övergångar och snabb respons. Dess nästan ramlösa design och avancerade teknologier gör den till en utmärkt tillägg till din speluppsättning Med sina fördjupande och superdetaljerade bilder får man en verklighetstrogen visuell upplevelse. Skärmen är utrustad med smidiga bildövergångar och en otrolig respons som hjälper en att utmärka sig i onlinespel. Den nästan ramlösa designen gör också att man kan fokusera helt på spelet utan distraktioner.

För en fördjupande spelupplevelse har bildskärmen en supersnabb 1 ms responstid med smart mjukvaruförbättring. Black Stabilizer jämnar ut ljusstyrkan för att du ska kunna se detaljerna i mörka scener bättre och hitta dina motståndare i skuggorna enklare. Dynamic Action Sync skapar också ett mer sammanhängande bildflöde för att minska lagg och ge dig en fördel i spelet.

När det gäller bildsynkronisering stöder denna bildskärm både NVIDIA G-SYNC och AMD FreeSync Premium Pro. Detta garanterar att du inte upplever skärmslitning, lagg eller fördröjning, vilket ger en jämnare och mer responsiv spelupplevelse.

 • Snabba övergångar
 • Superdetaljerade bilder
 • Verklighetstrogen visuell upplevelse
 • Skärmstorlek: 27
 • Maximal upplösning: 2560×1440
 • Responstid (ms): 1
 • Refresh rate (Hz): 165
 • Ljusstyrka: 400 cd/m²

Köpguide Gamingskärm

Att välja rätt gamingskärm är viktigt för att få en optimal spelupplevelse. Det finns flera faktorer att överväga när du ska köpa en skärm som passar dina behov och preferenser. Här är en köpguide som kan hjälpa dig i ditt val:

Uppdateringsfrekvens och responstid:

 • En hög uppdateringsfrekvens, mätt i Hertz (Hz), ger en smidigare bildupplevelse. Skärmar med 144Hz eller högre är vanliga för gaming.
 • Responstid, mätt i millisekunder (ms), indikerar hur snabbt en pixel kan ändra färg. En låg responstid, vanligtvis 1-4 ms, minskar eftersläpningar och suddighet i snabba rörelser.

Bildkvalitet och upplösning:

 • En hög upplösning som 1080p (Full HD), 1440p (QHD), eller 4K UHD ger skarpare och mer detaljerade bilder.
 • För en mer fördjupande upplevelse kan du överväga en välvd (curved) skärm som ger en bredare betraktningsvinkel och bättre immersion.

Bildsynkroniseringsteknologi:

 • NVIDIA G-SYNC och AMD FreeSync är teknologier som synkroniserar bildskärmens uppdateringsfrekvens med grafikkortets för att minska tearing och lag.
 • Om du har ett NVIDIA-grafikkort, välj en skärm med G-SYNC-kompatibilitet. För AMD-grafikkort, leta efter FreeSync eller FreeSync Premium.

Panelteknologi:

 • IPS-paneler ger breda betraktningsvinklar och levande färger, men kan ha något längre responstider.
 • TN-paneler har snabbare responstider, men kan ha sämre färgåtergivning och smalare betraktningsvinklar.
 • VA-paneler ger djupare svärta och bättre kontrast, men kan ha något längre responstider än TN-paneler.

Anslutningar och extra funktioner:

 • Kontrollera att skärmen har de nödvändiga anslutningsmöjligheterna för din dator eller spelkonsol, som HDMI eller DisplayPort.
 • Ytterligare funktioner som flicker-free (för att minska flimmer) eller blåljusfilter kan vara fördelaktiga för att minska ögonbelastning vid längre spelsessioner.
 • Ergonomiska justeringsmöjligheter, som tiltning, höjdjustering och vridning, kan vara viktiga för att få en bekväm visningsposition.

Pris och budget:

 • Sätt en budget för din gamingskärm och jämför olika modeller för att hitta den bästa balansen mellan pris och funktioner.
 • Ta hänsyn till dina specifika behov och prioriteringar för att göra det bästa köpet inom din budget. Även fast den skärm som har marknadens bästa visuella upplevelse ofta också är den som är dyrast, går det att hitta riktigt bra gamingskärmar även till ett lägre pris.

Snabb uppdateringsfrekvens på Gamingskärmar

Man mäter en bildpanels uppdateringsfrekvens i hertz (Hz). Många enklare skärmar uppdateras i 60 Hz. Då blir inte bilden hackig vid normalt användande. Men för gaming så räcker inte 60 Hz, särskilt inte om det gäller snabba spel. Därför har gamingskärmar ofta en uppdateringsfrekvens på 120 eller 144 hz. Bättre modeller ha en uppdateringsfrekvens på uppemot 240 Hz.

Vad är responstid?

Responstiden definierar hur lång tid det tar för varje pixel på bildpanelen, att skifta färg.  Detta mäts i millisekunder (ms). Snabbare responstid, kan innebära att man får försprång i vissa spel med snabba frekvenser.

Olika partier, kan ta olika lång tid att uppdatera på skärmen. Till exempel olika färger, eller skuggpartier. Därför kan responstiden variera beroende på vad som ändras på skärmen. Därför är specifikationen inte helt sanningsenlig, men man kan utgå från bättre skärmen ger mindre eftersläp överlag. Vissa gaming skärmar jämnar ut, för att eftersläpen ska bli mer jämna. Detta kan resultera i flimmer.

Avslutande ord inför ditt köp av datorskärm för gaming

Det finns många bra skärmar för gaming. Oavsett vilken prisklass som kan tänkas köpa, så får man oftast vad man betalar för. Om du är en seriös gamer bör du köpa en riktigt bra gamingskärm. Det gäller inte minst om du håller på med e-sport, då har man mycket att vinna på en skärm i premiumklassen. För barn och nybörjare skulle vi rekommendera en budgetskärm.

Tanken med det här testet är att det ska bli lättare för dig att hitta en riktigt bra produkt, oavsett vad du letar efter. Givetvis länkar vi ut till några av de bästa butikerna som erbjuder skärmarna.

Och du – vill du komplettera din skärm med en riktigt bra soundbar? Det testet hittar du här!

Frågor och svar om gamingskärmar

I vårt test blev Samsung Odyssey Neo G9 S49AG950 49″ Ultrawide Välvd Gamingskärm 240Hz från kategorin Lyx testvinnare. Detta tack vare att det är marknadens nyaste och mest avancerade gamingskärm med oslagbar visuell upplevelse. Även fast den skärm som har marknadens bästa visuella upplevelse ofta också är den som är dyrast, går det dock att hitta riktigt bra gamingskärmar även till ett lägre pris.

Att ha en välvd gamingskärm är en fråga om personliga preferenser och spelstil. Välvda skärmar kan dock ge en mer fördjupande spelupplevelse genom att omsluta ditt synfält och skapa en känsla av att vara mer “inne” i spelet.

Skärmstorleken beror på personliga preferenser, sittavstånd och tillgängligt utrymme. Ju längre sittavståndet är, desto större skärm kan vara lämplig. En större skärm kan ge ett bredare synfält och mer fördjupning i spelupplevelsen. Kom ihåg att hitta en balans mellan storlek och bekvämlighet och överväga din budget.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

 • När jag först hörde om Samsung Odyssey Neo G9 240 Hz Ultrawide Välvd, var jag både exalterad och skeptisk. En skärm med en sådan imponerande specifikation är inget att ta lätt på, särskilt när den kommer med en så hög prislapp.

 • Denna webbplats använder cookies

  Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

  Hantera dina cookieinställningar

  Nödvändiga cookies

  Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

  Funktionella cookies

  Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

  Cookies för statistik

  För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

  Cookies för personlig anpassning

  För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser