Gamingskärm bäst i test – Bästa gamingskärmen 2022 blev Asus ROG Strix XG49VQ

Det är en påtaglig skillnad på olika bildskärmar. Det gäller bildkvalitet, skärpa, uppdateringsfrekvens och en rad andra aspekter. Oavsett om du ägnar dig åt e-sport på hög nivå eller spelar på hobbybasis, så ger gamingskärmarna vissa fördelar som många andra bildskärmar inte har. 

I det här testet ger vi dig en inblick kring några av de bästa och mest prisvärda gaming skärmarna, oavsett prisgrupp och spelgenre. Här hittar du gamingskärmar för dig, oavsett om du spelar FPS, racing, MMORPG eller något annat. Vi hänvisar dig till bra och trovärdiga butiker, där du kan köpa skärmen till ett bra pris.

Köpguide för gamingskärm

Det finns många olika slags tekniker för gaming skärmar. Här kommer lite fakta och klargöranden, även för den som redan är lite insatt redan.

Snabb uppdateringsfrekvens

Man mäter en bildpanels uppdateringsfrekvens i hertz (Hz). Många enklare skärmar uppdateras i 60 Hz. Då blir inte bilden hackig vid normalt användande. Men för gaming så räcker inte 60 Hz, särskilt inte om det gäller snabba spel. Därför har gamingskärmar ofta en uppdateringsfrekvens på 120 eller 144 hz. Bättre modeller ha en uppdateringsfrekvens på uppemot 240 Hz.

Vad är responstid?

Responstiden definierar hur lång tid det tar för varje pixel på bildpanelen, att skifta färg.  Detta mäts i millisekunder (ms). Snabbare responstid, kan innebära att man får försprång i vissa spel med snabba frekvenser.

Olika partier, kan ta olika lång tid att uppdatera på skärmen. Till exempel olika färger, eller skuggpartier. Därför kan responstiden variera beroende på vad som ändras på skärmen. Därför är specifikationen inte helt sanningsenlig, men man kan utgå från bättre skärmen ger mindre eftersläp överlag. Vissa gaming skärmar jämnar ut, för att eftersläpen ska bli mer jämna. Detta kan resultera i flimmer.

Vilken bildpanel är bäst?

En gamingskärm kan ha många slags egenskaper. Det finns väldigt mycket man kan tänka på som köpare, det kan verkligen vara en riktig djungel.

Här är några mer elementära exempel:

 • Ljusstyrka

 • Färger

 • Bildanslutningar

 • Belysningsflimmer

 • Antal tum

 • Stativets stabilitet

Detta är bara några exempel på egenskaper. Egenskaperna är det viktigaste. Vilka patent tillverkarna har, vilka bildskärmstekniker och så vidare är inte alltid lika relevant. Men det är bra att veta att till exempel IPS-tekniken ger utmärkt färgåtergivning och breda betraktningsvinklar. Sedan spelar det inte så stor roll om det till exempel är en E-IPS eller PLS-panel, som båda är olika slags IPS-paneler. IPS-paneler är dyrare än VA-paneler brukar vara. I dagsläget ger OLED-panelerna bäst bild, men det är också de dyraste. Många gånger är dagens bildskärmar förinställda för att ge en optimal bild, även om du kan justera manuellt.

Hemfaktas test av gamingskärmar – vi listar 6 modeller 

Vi delar upp testet 3 stycken prisklasser:

Premiumklassen – Här finns bland annat de vassaste bilskärmsteknikerna, den snabbaste uppdateringsfrekvensen och flest antal tum för dig som söker en gaming skärm. Vi rekommenderar inte det allra mest extrema bildskärmarna på världsmarknaden, men här finns det som ses som premium (och åtkomligt) för gemeneman.

Mellanklassen – Här finns bra prestanda som är bättre än budgetklassen och tillräckligt för de flesta utan att kosta multum. Ofta ser vi instegsmodeller för t.ex. Nvidia G-sync och ”curved” bildskärmar.

Budgetklassen – Här finns den allra billigaste gaming skärmen på den svenska marknaden, och flera väldigt prisvärda modeller. Här kan AMD FreeSync, VA-paneler och mindre bildskärmsstorlekar förekomma.

Sedan har vi också en utmanare i varje prisklass. Denna ”utmanare”, är en skärm som är nästan lika bra, eller har bra egenskaper för en alternativ målgrupp.

Bäst i Test – kraftfull gamingskärm, Asus ROG Strix XG49VQ

Detta är en värstingmodell som inte är den dyraste på marknaden men som ändå har en hel del utmärkande high-end egenskaper. Pris ca 9499 kr.

Denna skärm är väldigt stor, detta är ett bra alternativ om du inte vill ha 2-3 skärmar bredvid varandra. Här får du hela 49″ och jättebra prestanda. Den har AMD FreeSync 2 och en uppdateringsfrekvens på 144 Hz, vilket är tillräckligt för de allra flesta. AMD FreeSync 2 kräver ett kompatibelt grafikkort för AMD men då får du också lägre latens, bättre kontrast och ljusstyrka. Här finns det stöd för bild-för-bild, som gör att du kan dela upp din stora skärm i t.ex. två 27″.

Liksom många bättre gamingskärmar, så är den certifierad för HDR. Den har en upplösning på 3,840×1,080 pixlar, vilket är godkänt för att gamingskärm i denna klass. Det är inte den skärm på marknaden som har högst upplösning, men för gamers är uppdateringsfrekvens viktigare än extremt hög upplösning. Ögat kan ändå inte se någon större skillnad på HD- och 4K-upplösning på vanliga bildskärmar om man inte tittar extremt nära.

Fördelar

 • Uppdateringsfrekvens på hela 144 Hz
 • Extremt bred bildskärm på hela 49″
 • Fina gaming-egenskaper som AMD FreeSync 2
 • Fullt tillräcklig upplösning för gaming
 • Stöd och certifiering för HDR

Nackdelar

 • Inte direkt bland de billigaste på marknaden

Specifikation

Storlek (tum): 49″
Färgrymd (DCI-P3): 90%
Bildpanel: VA
Upplösning: 3840×1080
Flimmerfri: Ja
HDR-Stöd: HDR10
Responstid: 4 ms 

Uppdateringsfrekvens: 144Hz

MER INFORMATION & PRIS

Kraftfull utmanare i mellanklassen är LG UltraGear 38GN950-B

En till toppmodell i premiumklassen med alternativa egenskaper men ett högre pris gör att detta är en utmärkt utmanare. Pris ca 19 900 kr.

Detta är en toppmodell bland gamingskärmar med en upplösning på 3840×1600 pixlar. Precis som många andra toppmodeller har den en nano IPS-panel och utmärkt bildkvalitet. Med en uppdateringsfrekvens på 144 Hz, så ger den en så gott som optimal upplevelse på den punkten. Den har, precis som den något billigare modellen i testet stöd för både AMD FreeSync och Nvidia G-Sync.

Sedan har denna modell stöd för VESA-stöd. Det är en ”standard” som gör att många stativ från tredjeparts tillverkare går att montera. Har du alltid drömt om ett stativ i trä? Eller något annat häftigt? Då kanske du kan förverkliga det tack vare VESA-stödet. Den är också certifierad för HDR. Denna skärm levererar en bättre och tydligare HDR-upplevelse än många billigare skärmar då den är certifierad för DisplayHDR600.

Sedan har den en mycket större färgskala än andra bildskärmar med ”LG TrueColor Accuracy”. I praktiken innebär det att den har 98% av DCI-P3 färgutbudet. DCI-P3 är en standard, en färgskala som används av den amerikanska filmindustrin. Det som kanske är ett ess i rockärmen, är att IPS-panelen har bara 1 ms i responstid. Det är extremt bra, och bland det bästa tänkbara för en gamingskärm.

Fördelar

 • Stöd för både AMD och Nvidia
 • Extremt snabb responstid
 • I stort sett fullgod uppdateringsfrekvens
 • Enormt färgspektrum

Nackdelar

 • Toppmodeller är sällan billiga

Specifikation

Storlek (tum) 37.5″
Upplösning: 3840 x 1600
Bildpanel: IPS
Färgrymd (DCI-P3): 98 %
Uppdateringsfrekvens: 144Hz
Kurvad: Ja

MER INFORMATION & PRIS

 

Prisvärd gamingskärm i mellanklassen är Asus TUF Gaming VG27AQ1A

Testvinnaren i mellanklassen är gamingskärmen ”Asus TUF Gaming VG27AQ1A” eftersom att den har vassa egenskaper utan att kosta multum. Pris ca 4490 kr.

Detta är en gamingskärm som är designad för gaming proffs. Det är en HDR IPS-skärm med hela 170 Hz i uppdateringsfrekvens, vilket är fullt tillräckligt för de allra flesta. Man kan fråga sig om skillnaden ens kan uppfattas med blotta ögat, om man köper en snabbare gamingskärm.

Med sina 27″ så är den rätt så stor, i jämförelse med enkla bildskärmar.  Detta är en gaming skärm för dig som vill ha stor yta, snabb uppdateringsfrekvens och stöd för spel med HDR. HDR eller ”High Dynamic Range” är en teknologi som gör att skuggpartier och färger blir mer realistiska. Den har funnits i flera år, i professionella kameror, men är ett ganska nytt fenomen för bildskärmar och TV-apparater.

Sedan har den stor färgrymd (stöd för många färger) och stöd för Nvidia G-sync. G-sync är Nvidia teknik för att motarbeta revor i bilden som uppstår när bilduppdateringen i spelet växlar snabbt. AMD har också en motsvarande teknik, som också fungerar bra. Men lite dyrare skärmar tenderar att ha G-Sync, vilket inkluderar denna skärm från Asus.

Fördelar

 • Stöd för HDR
 • Stöd för Nvida G-Sync
 • Utmärkt IPS-panel
 • 170 Hz i uppdateringsfrekvens

Nackdelar

 • Kontrasten kunde vara bättre

Specifikation

Storlek (tum) : 27
Bildpanel: IPS
Upplösning: 2560×1440
Färgrymd (DCI-P3) : 96%
Responstid: 1 ms
Uppdateringsfrekvens : 170Hz
HDR: HDR10
Flimmerfri: Ja
Kurvad: Nej

MER INFORMATION & PRIS

 

Prisvärd utmanare i mellanklassen är LG UltraGear 27GL850-B

Denna utmanare är en bättre modell än prisvinnaren för den som kan tänka sig att lägga 1000 kr mer. Pris ca 5490 kr.

Denna modell är bättre på flera punkter. Den har en bättre bildpanel än prisvinnaren med nano IPS-skärm, den har en USB-hub (om det nu behövs, då många datorer har nog med USB-uttag) och stöd för både Nvidia G-Sync och AMD FreeSync. Då är du alltså inte beroende av en viss tillverkare, vilket kan vara fördelaktigt om du säljer skärmen eller köper en ny dator men vill behålla skärmen.

Denna bildskärm är G-energiklassad vilket får ses som botten. Å andra sidan så kanske man inte köper en bildskärm för att vara miljövänlig, även om det kan vara viktigt för vissa användare. Den har stöd för både HDMI och DisplayPort. Sina 144 Hz i uppdateringsfrekvens är fullt tillräckligt för de flestas behov. Upplösningen är ”QHD” (Quad High Definition) som är ett mellanting mellan Full HD och 4K. Mycket bra upplösning med andra ord, mer än tillräckligt för vad som är synbart. HDR funktionen finns där, men gör knappt någon skillnad på denna bildskärm enligt flera användare på nätet.

Här finns det pivot-stöd och mycket ställbart stativ. Designen är modern och tilltalande för de flesta. Detta är definitivt en bra gamingskärm. Om den är värd att lägga 1000 kr mer på, alltså en knapp fjärdedel av priset extra. Det är upp till dig och din budget.

Fördelar

 • Mycket detaljrik bild
 • Utmärkt svärta
 • Hög upplösning
 • Stöd för både Nvidia och AMD
 • Klart godkänd uppdateringsfrekvens

Nackdelar

 • Inte alls miljövänlig
 • Användare klagar ofta på dålig HDR

Specifikation

Storlek (tum) : 27
Bildpanel: IPS
Upplösning: 2560×1440
Färgrymd (DCI-P3) : 98%
Responstid: 1 ms
Uppdateringsfrekvens : 144 Hz
HDR: HDR10
Flimmerfri: Ja
Kurvad: Nej

MER INFORMATION & PRIS

 

Billigaste testvinnaren är BenQ Zowie XL2411P

Denna testvinnare i budgetklassen täcker det grundläggande behovet för vad en gaming skärm som ska klara av. Den klarar det utan att kosta särskilt mycket i jämförelse med många andra gamingskärmar. Pris ca 2590 kr.

Detta är en exceptionellt prisvärd gamingskärm, som också lämpar sig utmärkt för andra användare. Det är ett prisvärt alternativ för exempelvis kreatörer som skapar på hobbybasis. Den är LED-bakgrundsbelyst, har naturliga färger och hela 144 Hz uppdateringsfrekvens om man använder sig av DVI-porten. Den har så kallad pivot-funktion som innebär att du luta den även åt sidan. Skärmen är överlag väldigt ställbar.

Den har stöd för HDMI, DVI och DisplayPort. Det man möjligtvis skulle kunna anmärka på att är att den är F-energiklassad, vilket innebär att den är varken strömsnål eller miljövänlig. Designen kanske inte tilltalar alla, men den är stilren och smälter in i professionella miljöer som till exempel vid kassasystem i butiker.

Den har tyvärr varken G-Sync eller FreeSync (som man egentligen inte förväntar sig för en så billig skärm) men bildkvaliteten är utmärkt, med bra svarta och fina detaljer. Den har en så kallad Black eQualizer-teknik, som innebär att den klarar att behålla svärtan även i ljusare partier. Det är något som billigare LED-skärmar annars har svårt med. Den har även inbyggd skydd mot skärmflimmer.

Fördelar

 • Fin bildkvalitet med bra svärta
 • Hela 144 Hz med DVI-ingången
 • En av prisvärdaste gamingskärmarna nu

Nackdelar

 • F-energiklassning är inte miljövänligt
 • Designen tilltalar inte alla
 • Saknar G-Sync och Freesync

Specifikation

Storlek (tum)‎: 24″
Upplösning: 1920 x 1080
Uppdateringsfrekvens: 144 Hz (DVI)
Bildpanel: TN
HDR: Nej
Flimmerfri: Ja

MER INFORMATION & PRIS

 

Billig utmanare i budgetklassen är Acer Nitro KG272S

Denna utmanare gränsar på att vara i mellanklassen, den är en dyr budgetskärm med egenskaper för mellanklassen. Pris ca 3490 kr.

Detta är en väldigt prisvärd och rätt så billing gamingskärm med egenskaper för mellanklassen. Den har kanske inte fullt så hög upplösning, då den har bara full HD, men i praktiken kan man inte se någon större skillnad, om man inte tittar extremt nära. Den har liksom dyrare modeller AMD FreeSync och den har en fin IPS-skärm med stor detaljrikedom och bra betraktningsvinklar.

Den är energiklassad som A+, så till skillnad från 2 andra modeller i testet så är den inte bara ekonomisk vid inköp. Den är ekonomisk (och miljövänlig) att äga, då den drar mycket mindre el än andra modeller. Detta är givetvis ett stort plus för både den som är ekonomisk och den som är miljömedveten. Så den här gamingskärmen ligger i tiden. Sedan skadar det inte heller att den har en modern, tilltalande och stilren design ämnat för segmentet ”gamers”.

Sedan har den andra utmärkande egenskaper som du inte hittar på andra skärmar. Till exempel inbyggt stereoljud, med godtycklig ljudkvalitet. Det är inget fantastiskt ljud, men för att vara inbyggt är det godkänt. Sedan har den plats för säkerhetslås, något som alla skärmar inte har. Väldigt bra om det blir inbrott och om tjuven har bråttom. Den har USB C-portar och HDMI 2.0. Sist men inte minst vill vi påpeka att den har enastående uppdateringsfrekvens på inte mindre än 166 Hz. Det är mer än toppmodellen i testet.

Fördelar

 • Supersnabb uppdateringsfrekvens
 • Fin IPS-skärm med bra bild
 • Många funktioner till lågt pris

Nackdelar

 • Saknar HDMI 2.2
 • Enbart HD-kvalitet

Specifikation

Storlek (tum): 27″
Upplösning: 1920 x 1080
Uppdateringsfrekvens: 144 Hz
Responstid: 2 ms
Bildpanel: IPS
Kurvad: Nej

MER INFORMATION & PRIS

Avslutande ord inför ditt köp av gamingskärmar

Det finns många bra skärmar för gaming. Oavsett vilken prisklass som kan tänkas köpa, så får man oftast vad man betalar för. Om du är en seriös gamer, så köp en riktigt bra gamingskärm. Det gäller inte minst om du håller på med e-sport, då har man mycket att vinna på en skärm i premiumklassen. För barn och nybörjare skulle vi rekommendera en budgetskärm.

Sedan beroende på vilka egenskaper som du värderar, och vilken plånbok du har, så finns det många olika alternativ. Tanken med det här testet är att det ska bli lättare för dig att hitta en riktigt bra produkt, vad du än vill ha. Givetvis länkar vi ut till några av de bästa butikerna som erbjuder skärmarna.

Vanliga frågor och svar kring gamingskärmar

Vad med med ”gaming skärm”?

Skillnaden på en gaming skärm och traditionell bildskärm är det att den har en design som är inriktad på gamers (t.ex. med RGB), bättre uppdateringsfrekvens och ofta inbyggt stöd för grafikkort. Gaming skärmar tenderar att ha mer färger och starkare kontrast än professionella skärmar.

Hur mycket kostar en gaming skärm?

En gaming skärm är lite dyrare än bildskärm i budgetklassen. En riktigt billig modell kostar kring 1500-2000 kr. Sedan finns det gaming skärmar för mer än 10 000 kr.

Hur väljer man gaming skärm?

Du väljer den modell som du tycker känns som en lämplig prisklass och har de egenskaper som tilltalar dig. Förslagsvis väljer du någon av produkterna i det här testet.

Daniel Cederqvist

Daniel är en erfaren bloggare och skribent med en bakgrund som systemvetare. Han har en bred erfarenhet av IT och internetmarknadsföring. Webbdesign och SEO har han pysslat med sedan tidigt 2000-tal. På fritiden gillar han att pyssla med Hi-Fi, datorer och matlagning bland mycket annat.

Lämna en kommentar