hero
 1. Hem
 2. >
 3. Det bästa blancolånet 2024 – En jämförelse av långivare 

Det bästa blancolånet 2024 – En jämförelse av långivare 

Låneförmedlare är det bästa sättet att hitta det bästa blancolånet. Jämför låneerbjudanden från upp till 39 långivare med endast en kreditupplysning och hitta det lånet som passar dina behov bäst.

I denna jämförelse av de bästa blancolånen har vi kommit fram till en sak, att du ska använda en låneförmedlare. En låneförmedlare till skillnad från en enskild bank tar framförslag från upp till 40 olika banker som konkurrerar om att ge dig den bästa räntan med enbart en UC. Går du till en enskild bank och ansöker om lån kan du få en ofördelaktig ränta och i och med att de då har tagit en UC på dig så försämrar du dina chanser att få en bra ränta när du går till nästa bank.

I vår jämförelse är Lendo det självklara valet för blancolån.
De har ett stort antal långivare som konkurrerar om ditt lån, vilket ger dig den bästa möjliga räntan. De tar inte ut några avgifter och har mycket goda recensioner från tidigare låntagare.

Lendo erbjuder lägre räntor, mer flexibla lånevillkor, en användarvänlig plattform och en utmärkt nivå av kundservice. Dessutom ger deras breda nätverk av långivare kunden en större chans att få flera erbjudanden, vilket ökar möjligheterna till bättre lånevillkor. Allt detta tillsammans gör Lendo till ett optimalt val för den som söker ett blancolån genom en låneförmedlare. TILL ANSÖKAN: LENDO →

Det bästa blancolånet 2024

 • LENDO från 3,95% ränta, 0kr avgift
 • ZMARTA - från 3,25% ränta, 0kr avgift
 • ENKLARE - från 2,9% ränta, 0kr avgift - bästa valet!
 • COOP från 5,33% ränta, 0kr avgift
 • MARGINALEN från 5,45% ränta, 0kr avgift

Jämförelse över de bästa långivarna:

Långivare Ränta Belopp Åldersgräns Löptid Årsinkomst Start avg.
Lendo 3, 95 - 26,50 % 5 000 - 600 000 kr 18 år 1-20 år 120 000kr Nej
Zmarta 3,95 - 29,40 % 5 000 - 600 000kr 18 år 1-20 år 100 000kr Nej
Enklare 4,50 - 33,75 10 000 - 600 000kr 18 år 1-15 år 100 000kr Nej
COOP 5,33 - 23,86 % 15 000 - 500 000 kr 20 år 2-15 år 240 000kr Nej
Marginalen 5,45 % - 19,32 % 5 000 - 600 000 kr 20-75 år 2-15 år 200 000kr 495kr
Handelsbanken 9,35 % 30 000 - 150 000 kr 18 år 1-10 år 200 000kr 595kr
Swedbank 7,45 - 17,59 % 20 000 - 500 000 kr 18 år 1-12 år Regelbunden inkomst 300kr *
Nordea 6,70 – 14,70 % 10 000 - 500 000 kr 18 år Upp till 12 år 200 000kr 525kr
SEB 6,75 – 14,00 % 20 000 - 350 000 kr 20 år Upp till 12 år 270 000kr 300kr **
ICA Banken 6,69 – 15,95 % 20 000 - 500 000 kr 18 år Upp till 8 år 180 000kr Nej

* 0 kr start avgift om ni redan är nyckelkund hos Swedbank ** 0 kr start avgift om ni redan är kund och ansöker om lånet online via SEB

Ränta uppdaterad: 2023-10-24


Topplista över långivare

Vi har gått igenom fler än hundra långivare, deras villkor och avgifter och landat i fem låneförmedlare och långivare som listas nedan vilka vi anser vara det bästa valet enligt våra efterforskningar i jakten på det bästa blancolånet

1. Lendo

Sveriges största låneförmedlare - Det bästa valet för att få den lägsta räntan!

 

lendo-blancolan

Lendo är vårt självklara val när det gäller att hitta det bästa blancolånet, främst på grund av dess förmåga att jämföra erbjudanden från många långivare med bara en UC-förfrågan. Det här tillvägagångssättet erbjuder flera fördelar för låntagare.

Först och främst innebär Lendos modell att kreditupplysningen blir mer effektiv och mindre belastande för låntagarens kreditvärdighet. När en individ ansöker om lån genom traditionella kanaler, kan varje förfrågan resultera i en separat UC-kontroll, vilket potentiellt kan påverka personens kreditbetyg negativt. Lendo, å andra sidan, använder endast en UC-förfrågan för att jämföra erbjudanden från flera långivare. Detta skyddar låntagarens kreditvärdighet.

En annan fördel är tidsbesparingen och bekvämligheten. Istället för att separat ansöka hos olika banker och finansiella institut, ger Lendo en centraliserad plattform där låntagare kan få en överblick över flera lånalternativ. Detta förenklar beslutsprocessen avsevärt, eftersom man snabbt kan jämföra räntor, villkor och andra relevanta faktorer från olika kreditgivare.

Lendo bidrar också till ökad transparens i låneprocessen. Genom att ge tillgång till olika låneerbjudanden från en mängd långivare, kan låntagaren enkelt jämföra och välja det erbjudande som bäst matchar deras finansiella behov och förutsättningar. Detta hjälper till att undvika situationer där låntagare kanske accepterar mindre fördelaktiga villkor på grund av brist på alternativ eller information.

Dessutom erbjuder Lendo en användarvänlig upplevelse. Plattformen är designad för att vara enkel och intuitiv, vilket gör det lätt även för personer som inte är vana vid finansiella transaktioner att navigera och förstå de olika alternativen.

Slutligen bidrar Lendos tjänst till en större konkurrenskraft på lånemarknaden. Genom att tillhandahålla en plattform där flera långivare presenterar sina bästa erbjudanden, uppmuntras konkurrens, vilket kan leda till bättre villkor för låntagarna. Sammanfattningsvis är Lendo ett utmärkt val för de som söker blancolån, tack vare dess effektiva en-UC-förfrågan modell, tidsbesparande och bekvämlighetsfaktorer, ökad transparens, användarvänlighet och främjande av konkurrens på lånemarknaden.

 

2. Zmarta

Ansök hos 35 långivare med en ansökan

 

zmarta-blancolan

Zmarta, som ofta rankas högt i jämförelser av låneförmedlare, intar en stark andra plats i kategorin blancolån. Deras position är välförtjänt, med flera distinkta fördelar som gör dem till ett attraktivt alternativ för många låntagare.

En av de främsta anledningarna till Zmartas framgång är deras omfattande nätverk av samarbetspartners inom bank- och finanssektorn. Denna omfattande anslutning till ett brett spektrum av långivare ger Zmarta möjligheten att erbjuda sina kunder ett varierat utbud av lånealternativ. Detta innebär att kunder har större chans att hitta ett lån som passar deras specifika behov och ekonomiska förhållanden.

Zmartas användarvänliga plattform är en annan viktig faktor i deras framgång. Deras webbplats och mobila applikationer är utformade för att göra låneansökningsprocessen så enkel och smidig som möjligt. Med enkla steg kan användare snabbt jämföra olika lån och se vilka alternativ som är tillgängliga för dem, allt baserat på deras individuella ekonomiska situation.

Dessutom är Zmartas engagemang för kundservice och support ett stort plus. De erbjuder personlig rådgivning och support genom hela låneprocessen, vilket hjälper kunder att navigera genom olika lånemöjligheter och välja det bästa alternativet för sig. Denna nivå av kundservice bidrar till en mer förtroendefull och försäkrande upplevelse för låntagarna.

Transparens är en annan kärnkomponent i Zmartas verksamhet. De är tydliga med avseende på räntor, avgifter och andra villkor som är kopplade till lånen de förmedlar. Denna öppenhet hjälper kunder att fatta välgrundade beslut utan att oroa sig för dolda kostnader eller oväntade avgifter.

Trots dessa styrkor finns det anledningar till att Zmarta inte alltid rankas som nummer ett. Jämfört med topprankade alternativ som Lendo, kan Zmarta ha vissa begränsningar i sitt utbud av långivare eller kanske inte alltid erbjuda de lägsta möjliga räntorna på marknaden. Dessa skillnader, även om de är marginella, kan spela en avgörande roll i en kunds slutgiltiga val.

Sammanfattningsvis är Zmarta en stark aktör på blancolånsmarknaden och erbjuder en balans av användarvänlighet, mångsidigt låneutbud, utmärkt kundservice och transparens. Deras andraplats reflekterar deras förmåga att leverera kvalitetstjänster, även om de ibland kan överträffas av konkurrenter i vissa specifika aspekter.


3. Enklare

Jämför 39 långivare med en UC

 

enklare-blancolan

Enklare, som placerar sig som ett utmärkt alternativ på marknaden för blancolån, utmärker sig genom sin förmåga att erbjuda konkurrenskraftiga lån utan att överbelasta kundens kreditvärdighet. Även om Enklare kanske inte är det allra första valet för alla låntagare, har de visat sig vara ett solitt alternativ, särskilt för de som värdesätter en balanserad kombination av tillgänglighet, mångsidighet och kundvänlig service.

En av de mest framträdande egenskaperna hos Enklare är deras förmåga att erbjuda en rad olika låneprodukter. Detta inkluderar inte bara blancolån utan även omstrukturering av befintliga lån. Denna mångsidighet gör att Enklare kan tilltala en bredare kundkrets, från de som söker konkreta lånlösningar till de som behöver konsolidera och hantera sin befintliga skuld mer effektivt.

En annan styrka hos Enklare är deras engagemang i att skapa en transparent och kundcentrerad upplevelse. De strävar efter att förse sina kunder med tydlig och lättförståelig information om deras låneprodukter. Detta inkluderar detaljerad information om räntor, avgifter och villkor, vilket gör det lättare för potentiella låntagare att fatta välgrundade beslut som bäst passar deras finansiella situation.

Dessutom anstränger sig Enklare för att göra låneprocessen så smidig och problemfri som möjligt. Genom att använda teknologiska lösningar och effektiva processer, kan de erbjuda snabba svar på låneansökningar, vilket är avgörande för kunder som behöver snabba finansiella lösningar.

Ett område där Enklare kan förbättras är dock deras räckvidd och variation av låneprodukter jämfört med vissa konkurrenter. Medan de erbjuder en tillräcklig bredd av tjänster för många kunders behov, kan vissa låntagare finna att andra aktörer på marknaden, som Lendo, erbjuder en bredare jämförelse av lånemöjligheter med en enda kreditupplysning.

Sammanfattningsvis står Enklare starkt som ett pålitligt och kundvänligt alternativ inom blancolånsmarknaden. Deras engagemang för transparens, kundservice och effektivitet gör dem till ett bra val för många låntagare, även om de kanske inte alltid är det första alternativet för varje individuell situation. TILL ANSÖKAN: ENKLARE →


4. Coop

Rabatt på räntan för medlemmar

 

coop-blancolan

Coop Bank, som är en del av den välkända Coop-kedjan, erbjuder en rad finansiella tjänster som inkluderar sparkonton, betal- och kreditkort, samt lån. Bankens affärsmodell och tjänster bygger på Coops långa historia och starka varumärke inom detaljhandeln. Coop Bank riktar sig till konsumenter som söker pålitliga och lättillgängliga banktjänster, ofta med en koppling till Coops detaljhandelsverksamhet. Det vi gillar med Coop är att du som Coop medlem får 1% ränterabatt på lånet!

En av de mest framträdande egenskaperna hos Coop Bank är deras fokus på kundvänlighet och tillgänglighet. De strävar efter att göra sina banktjänster så enkla och förståeliga som möjligt, vilket återspeglas i deras kommunikation och kundservice. Detta gör dem till ett attraktivt val för individer som kanske inte är så vana vid banktjänster eller som föredrar en mer direkt och personlig bankupplevelse.

Coop Bank erbjuder även fördelar för Coops medlemmar, såsom rabatter eller bonusar som kan användas i Coops butiker. Dessa förmåner gör banken särskilt attraktiv för lojala Coop-kunder, eftersom de kan integrera sina banktjänster med sin dagliga shopping.

När det gäller låneprodukter, erbjuder Coop Bank konkurrenskraftiga räntor och villkor, jämförbara med andra banker och finansiella institut. De har även ett förenklat ansökningsförfarande för lån, vilket gör det snabbt och enkelt för kunder att ansöka om och erhålla lån.

Coop Bank är också känd för sitt engagemang i hållbarhet och etik, vilket speglar Coops övergripande företagsfilosofi. Banken fokuserar på att erbjuda tjänster som är ansvarsfulla och hållbara, både ekonomiskt och miljömässigt.

Sammanfattningsvis erbjuder Coop Bank en unik kombination av kundvänliga banktjänster, förmåner för Coop-medlemmar, konkurrenskraftiga finansiella produkter och ett engagemang för hållbarhet. Dessa faktorer gör dem till ett attraktivt val för konsumenter, särskilt för dem som redan är engagerade i Coops ekosystem. TILL ANSÖKAN: COOP →


5. Marginalen

Låna upp till 500 000 kronor utan uppläggningsavgift

 

marginalen-blancolan

Marginalen Bank, etablerad i Sverige, är känd för att erbjuda en mångfald av finansiella tjänster som riktar sig både till privatpersoner och företag. Banken har byggt upp ett rykte om att vara en innovativ och flexibel finansiell aktör, som erbjuder produkter och tjänster som ofta skiljer sig från de traditionella storbankernas.

För privatkunder erbjuder Marginalen Bank ett brett utbud av tjänster, inklusive sparande, lån, kreditkort och betalkort. Deras låneprodukter inkluderar blancolån, vilket är lån utan säkerhet, och dessa lån är ofta populära på grund av deras flexibla villkor och konkurrenskraftiga räntor. Marginalen Bank är också känd för att ha en mer öppen inställning till kreditbedömning, vilket kan gynna individer som kanske har svårigheter att få lån från mer traditionella banker.

En av bankens mest uppskattade egenskaper är deras kundservice. De lägger stor vikt vid personlig service och strävar efter att erbjuda skräddarsydda lösningar baserade på kundens individuella behov och ekonomiska situation. Detta tillvägagångssätt har gjort dem populära bland kunder som föredrar en mer personlig bankupplevelse.

För företagskunder erbjuder Marginalen Bank tjänster som företagskonton, finansieringslösningar och leasing. De är kända för att vara responsiva och flexibla, vilket gör dem till ett attraktivt alternativ för små och medelstora företag som söker skräddarsydda finansiella lösningar.

Marginalen Bank har också en stark närvaro online, med en användarvänlig webbplats och digitala tjänster som gör det enkelt för kunder att hantera sina finanser digitalt. Denna digitala satsning har blivit allt viktigare i takt med att kundernas beteenden och förväntningar förändras.

När det gäller hållbarhet och socialt ansvar, arbetar Marginalen Bank med att integrera dessa aspekter i sin verksamhet. De strävar efter att vara en ansvarsfull aktör på finansmarknaden, vilket inkluderar att ta hänsyn till miljömässiga och sociala faktorer i sina affärsbeslut.

Sammanfattningsvis är Marginalen Bank en dynamisk och kundorienterad bank som erbjuder ett brett utbud av finansiella tjänster och produkter för både privat- och företagskunder. Deras fokus på flexibilitet, kundservice och innovation gör dem till ett populärt val bland en mångfald av kunder.


Bästa räntan på blancolån 2024

Långivare Ränta
Lendo 3,95 – 26,50 %
Zmarta 3,95 – 29,40 %
Enklare 4,50 – 33,75 %
Coop 5,33 – 23,86 %
Marginalen 5,45 % – 19,32 %

 

Topplista över långivare

Plats Långivare
1 Lendo
2 Zmarta
3 Enklare
4 Coop
5 Marginalen

 

Fördjupad jämförelse mellan Lendo och andra låneförmedlare

Faktor Lendo Andra låneförmedlare
Ränta Lägst Ofta lägre än andra låneförmedlare
Flexibilitet Hög Måttlig
Användarvänlighet Hög Måttlig
Kundservice Utmärkt Bra

 

Sammanfattning

Lendo är det bästa valet för blancolån, detta beslut har tagits genom en utförlig jämförelse som utförts av Lånefakta.se. Lendo erbjuder lägre räntor, mer flexibla lånevillkor, en användarvänlig plattform och en utmärkt nivå av kundservice.

Vad är ett blancolån och hur fungerar det?

Ett blancolån, även känt som privatlån eller konsumtionslån, är ett lån som inte kräver någon säkerhet och som du kan använda till nästan vad som helst. Det kan vara till exempel oförutsedda utgifter, som när tvättmaskinen eller tv går sönder, eller för en resa. Ett blancolån har dock ingen möjlighet att användas för att köpa ett hus, men det fungerar för kontantinsatsen, antingen som hela summan eller som en del av den.

Det som utmärker ett blancolån är just att det inte krävs någon säkerhet, och att det kan användas till i stort sett vad som helst, till skillnad från till exempel huslån eller billån. Det faktum att det inte krävs någon säkerhet innebär att du inte behöver pantsätta något, och det behövs inte alltid en medsökande heller. En del långivare kräver dock en medsökande vid högre lånebelopp.

Ett blancolån kan också användas för att slå ihop flera mindre lån och krediter för att få en lägre ränta, bättre villkor, en lägre månadskostnad eller liknande. Eftersom blancolån inte kräver någon säkerhet så finns det ett maxbelopp för hur mycket man får låna – närmare bestämt 600 000 kronor. Att det inte finns någon säkerhet gör också att räntan är högre än vid till exempel bolån, där bostaden är en säkerhet.

Blancolånet kan som sagt användas till vad som helst – det kan vara renovering, en resa, oförutsedda utgifter, bröllop eller helt enkelt konsumtion av något slag. En del långivare vill att man uppger i ansökan vad man lånar till, men det finns också långivare som inte frågar vad pengarna ska användas till. Läs även vår guide till de bästa lånen just nu!


 

Blancolån utan säkerhet

Ett blancolån utmärker sig genom att det inte kräver någon form av säkerhet. Till skillnad från bolån, där din bostad fungerar som säkerhet för lånet, behöver du inte pantsätta någon tillgång för att få ett blancolån. Det innebär också att du normalt sett inte behöver en medsökande, även om vissa långivare kan kräva en sådan om du ansöker om högre lånebelopp.

Denna brist på säkerhet i ett blancolån innebär att det finns ett fastställt maximalt lånebelopp, vilket vanligtvis ligger på 600 000 kronor. Räntesatserna för blancolån kan variera betydligt och är oftast högre än de du skulle få för ett bolån. Vissa långivare kan ta ut räntor så höga som 29,95 procent, så det är viktigt att noga jämföra olika erbjudanden och hitta det som passar din ekonomiska situation bäst.

Sammanfattningsvis är ett blancolån en låneform som ger dig flexibilitet utan att kräva någon säkerhet. Det maximala lånebeloppet och de högre räntorna är dock viktiga faktorer att beakta när du överväger att ansöka om ett sådant lån.

Det bör dock belysas att du aldrig ska ta ett lån lättvindigt, det är utmärkt för att sänka räntan på befintliga lån men akta dig för onödiga konsumtionslån som skapar höga månadskostnader, har du redan hamnat i problem kan en skuldsanering vara det bästa alternativet.

Svenska hushålls konsumtionslån, främst obelånade blancolån och fakturor, har ökat snabbt enligt Finansinspektionens data över konsumtionslån. Kreditbedömningarna visar sig ofta vara bristfälliga, särskilt hos konsumentkreditinstitut och nischbanker, vilket leder till betalningsproblem hos låntagare och en risk för ökade återbetalningskrav på grund av ekonomiska förändringar. Så tänk gärna efter, behöver du verkligen ett lån? Räkna även med att i dagens ränteläge så kommer räntorna att bli höga och troligtvis förbli det under en längre tid framöver.

 

Blancolån i korthet

Lånebelopp: 5000 - 600 000 kronor Återbetalningstid: Varierar, men ofta 1-20 år Ränta: Vanligtvis från 2,95 procent till 29,95 procent Uppläggningsavgift: 0-500 kronor Kreditupplysning: Skiljer sig mellan olika långivare, men UC är vanligt Utbetalningstid: Vanligtvis 1-3 vardagar, direktutbetalning förekommer


 

Vad kan man använda blancolån till?

Som tidigare nämnt, erbjuder blancolån en bred användbarhet för olika ändamål. Människor använder ofta dessa lån för att täcka oväntade kostnader eller för att köpa olika föremål som tvättmaskiner, kylskåp eller TV. Dessutom använder de dem för att finansiera resor, köpa husvagnar, husbilar eller för att bekosta bröllop. Blancolån kan också användas för att konsolidera flera mindre lån och krediter, vilket leder till lägre räntor och förbättrade lånevillkor.

En vanlig fråga som dyker upp är hur blancolån fungerar för kontantinsats, specifikt om man kan använda det för att täcka kontantinsatsen vid husköp. Många människor är även nyfikna på om det kan ersätta ett bolån. Det är viktigt att förstå att blancolån inte har möjlighet att användas för att köpa ett hus i sig. Däremot erbjuds möjligheten att använda det för att finansiera kontantinsatsen, med alternativet att låna antingen hela beloppet som krävs för kontantinsatsen eller en del av det.


 

Grundkraven för blancolån

Det är viktigt att tänka på att grundkraven ofta varierar en del mellan olika långivare. Även om du får avslag hos en långivare så kan en annan långivare bevilja dig ett lån. Därför är det viktigt att kontrollera grundvillkoren hos den långivare man vill ansöka hos, innan man skickar in en ansökan.

Det kan också vara en bra idé att använda en lånförmedlare, det vill säga en tjänst som jämför lån. Då skickar du din ansökan till flera olika långivare, och de genomför en enda kreditupplysning. Du får svar från flera olika långivare och kan på ett snabbt och enkelt sätt se vilka långivare som är villiga att låna ut till dig, sedan kan du välja det lån som har den lägsta räntan eller bäst villkor.

Villkoren varierar som sagt en del, men ofta är grundvillkoren följande:

 • Du måste vara minst 18 år gammal. Ibland behöver man dock vara ännu äldre, till exempel 20 eller 23 år. 
 • Du får inte ha några betalningsanmärkningar. Det finns dock långivare som lånar ut även om du har betalningsanmärkningar. Ofta blir dock lånebeloppet lägre då, och räntan blir högre.
 • Du måste ha en fast inkomst. Din inkomst ska komma från arbete eller pension. Detta varierar dock mycket, och en del långivare lånar även ut till studenter till exempel
 • Du får inte ha någon aktiv skuld hos Kronofogden. Och du får inte ha haft det under de senaste 6 månaderna.
 • Du måste ha en årsinkomst på över 100 000 kr. Beloppet varierar dock mellan olika långivare och beror på lånebeloppet, och ibland krävs en högre årsinkomst.

 

Ansöka om blancolån

Hur man ansöker kan förstås variera lite, och det beror också på om man ansöker direkt till en långivare eller använder en jämförelsetjänst. Generellt brukar det dock se ut ungefär såhär:

Först väljer du lånebelopp och återbetalningstid. Du kan då se ungefärlig månadskostnad. Därefter går man vidare och svarar på frågor om arbete, inkomst, utgifter, övriga lån och liknande. När allt är ifyllt så skickar man in ansökan, och skriver ofta under med BankID.

Ibland får man besked direkt, men ibland kommer beskedet senare – men då ofta inom något dygn. Om lånet beviljas så kan man se vilken ränta man får, och därefter tar man ställning till om man vill acceptera erbjudandet eller inte. Ibland krävs det även att man kompletterar med till exempel intyg från arbete, lönespecifikation eller liknande. När det är inskickat så betalas lånet ofta ut inom ett par dagar.

Om man ansöker genom en jämförelsetjänst så fungerar det på i stort sett samma sätt – man väljer belopp och återbetalningstid, fyller i alla uppgifter som efterfrågas och skickar in ansökan. Därefter får man besked från samtliga långivare – ofta kommer de första svaren direkt, men en del långivare tar längre tid på sig att svara.

Inom något dygn brukar samtliga svar ha kommit, och då kan man jämföra alla erbjudanden och se vilken ränta som erbjuds. Erbjudandena är oftast ordnade så att det mest fördelaktiga, det med lägst ränta, visas först. Men det är också klokt att noggrant granska villkoren. När du har valt ett erbjudande, brukar lånet vanligtvis bli utbetalt inom några dagar. Observera att i vissa fall kan det krävas att du först skickar in ytterligare dokument eller intyg.


 

Blancolån - ränta

Räntan på lånet är individuell, vilket innebär att den bestäms efter kreditupplysning samt utifrån de uppgifter du lämnar in. Två personer kan alltså få olika räntor hos samma långivare, även om lånebeloppet och återbetalningstiden är densamma.

Olika långivare erbjuder även olika räntor, så om du ansöker hos flera olika långivare så är sannolikheten stor att du erbjuds olika räntor. Om du har tänkt ansöka hos flera så är det dock en bättre idé att använda en låneförmedlare som kostnadsfritt skickar din ansökan till många olika långivare, och endast tar en kreditupplysning. Du får då svar från flera olika långivare, och behöver bara skicka in en ansökan.

Det finns många saker som påverkar räntan, till exempel lånebeloppet och återbetalningstiden, samt din kreditvärdighet och sådant som inkomst, anställningsform och dina ekonomiska förutsättningar.

Om du vill påverka din ränta direkt så kan du justera lånebelopp och återbetalningstid. Annats är det enklaste sättet faktiskt att undvika att ansöka om lån – och att använda låneförmedlare när du gör det, för att slippa att flera kreditupplysningar tas. Många kreditupplysningar försämrar nämligen din kreditvärdighet, men dessa förfrågningar försvinner efter ett år.

Om du i dagsläget får en hög ränta på grund av dålig kreditvärdighet, men ändå måste låna pengar, så kan det vara en bra idé att försöka ersätta lånet med ett nytt om ett år då alla kreditupplysningar har försvunnit och din kreditvärdighet har förbättrats. Tänk dock på att inte ansöka om några lån eller krediter under tiden.


 

Utbetalningstid på blancolån

Tiden det tar innan lånet betalas ut kan variera betydligt mellan olika långivare. Vanligtvis sker utbetalningen inom något dygn, men det kan ta upp till tre bankdagar. Ibland kräver dock långivaren kompletterande dokumentation, som intyg på anställning eller lönespecifikation, och detta kan påverka tidsramen. Efter att lånet har blivit utbetalt finns pengarna oftast på ditt konto inom några dagar.

Det är dock viktigt att komma ihåg att en ansökan inte innebär att pengarna automatiskt finns på kontot inom kort. Långivaren måste först godkänna lånet, men det finns alltid en risk att det istället blir avslag. Det innebär inte att det är omöjligt att få ett lån, olika långivare har nämligen olika villkor och en annan långivare kan bevilja lånet.

En ansökan är inte bindande, vilket innebär att du måste acceptera lånet om det beviljas. Om lånet blir beviljat kan du se vilken ränta långivaren erbjuder dig, och därefter bestämmer du om du vill tacka ja till lånet. Ibland krävs det även att du skickar in någon form av intyg från arbete eller liknande innan lånet kan betalas ut.


 

Blancolån utan UC

När du ansöker om ett lån tar långivaren vanligtvis en kreditupplysning. Ibland kan dock blancolån sökas utan att Upplysningscentralen (UC) används för kreditupplysning. Det betyder inte att en kreditupplysning inte tas, utan att den utförs av en annan aktör, såsom Bisnode eller Creditsafe, istället för UC.

Vad innebär då detta? Är det en fördel? Ja, det är faktiskt ofta en fördel att slippa kreditupplysning via UC. En upplysning via UC innebär nämligen att förfrågan sparas i 12 månader, och påverkar din kreditvärdighet under hela den tiden. Många förfrågningar innebär en sämre kreditvärdighet, och minskar dina chanser att bli beviljad ett lån, och det kan också innebära en högre ränta om du blir beviljad.

Om du istället använder Bisnode eller Creditsafe, behöver företaget inte spara din ansökan eller rapportera den, vilket kan betyda att du slipper en kreditupplysning som ligger kvar i ett år.


 

Blancolån med betalningsanmärkning

Går det att få ett blancolån om man har betalningsanmärkningar, om man har en låg inkomst eller om man studerar? Behöver man ha en fast anställning och en hög inkomst för att få ett blancolån godkänt, speciellt när man letar efter bästa blancolån? Det korta svaret på den sista frågan är nej, det är inte nödvändigt. Nästan alla kan faktiskt få ett blancolån.

Långivare har varierande godkännandekriterier och det finns ingen universell standard. Vissa accepterar inte låntagare med betalningsanmärkningar medan andra gör det. Årsinkomstkraven varierar också, med vissa som kräver minst 200 000 kronor och andra som accepterar 100 000 kronor i årsinkomst. Dessutom finns långivare som erbjuder lån till studenter medan andra inte gör det. Det är därför viktigt att förstå att det inte finns någon en-size-fits-all-approach när det kommer till lånegivare och deras krav.

Tänk dock på att dessa faktorer ofta påverkar lånebeloppet och räntan. Om du till exempel har en betalningsanmärkning så får du förmodligen en högre ränta än vad du hade fått annars, och om du har en låg inkomst så är sannolikheten stor att du inte får låna så mycket.

En betalningsanmärkning ligger kvar i tre år, vilket innebär att du kan ha en ordnad ekonomi i dag även om du fick en anmärkning för ett par år sedan. Och det är just detta som vissa långivare tar hänsyn till, och därför gör de en bedömning av din ekonomi i dagsläget och kan ha överseende med anmärkningen.


 

Köpguide – Hitta det billigaste blancolånet

Hur hittar man då det billigaste blancolånet? Det som gör ett lån billigt är en låg ränta. Räntan kan vara ganska svår att påverka direkt eftersom det ofta är sådant som inkomst, anställningsform och utgifter som påverkar din ränta. Även din kreditvärdighet påverkar räntan, och den kan du inte göra något åt direkt – men för att få en bättre kreditvärdighet på sikt bör du undvika att ansöka om lån och krediter, och att använda en jämförelsetjänst när du behöver göra det.

Det som kan påverka din ränta direkt är lånebelopp och återbetalningstid. Vanligtvis innehåller en tabell användbara justeringsmöjligheter för lånebelopp och återbetalningstid innan du startar din ansökan. Du kan använda tabellen för att se den ungefärliga månadskostnaden när du anpassar lånebeloppet och återbetalningstiden. Räntan är dock individuell och det är först när din ansökan blivit beviljad som du får se vilken ränta du kommer få, men tabellen kan ge dig en uppfattning om hur lånebeloppet och återbetalningstiden påverkar din ränta.

Det allra bästa sättet att påverka din ränta i dag är dock att ansöka hos flera långivare, och välja den som erbjuder dig lägst ränta. Det är dock ingen bra idé att skicka in ansökningar till många olika långivare, eftersom det kommer göra din kreditvärdighet väldigt dålig. Istället bör du använda en jämförelsetjänst som skickar din ansökan till flera långivare, men bara tar en kreditupplysning. Du får då svar från flera långivare och kan välja det blancolånet med den lägsta räntan.


 

Frågor och svar om blancolån

Blancolån – vad är det?

Ett blancolån är detsamma som ett privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet. Du kan använda ett blancolån till i stort sett vad som helst, men eftersom lånet saknar säkerhet så har det en maximal lånesumma på 600 000 kronor och en högre ränta jämfört med ett bolån.

Vad betyder blancolån?

Blancolån betyder att lånet inte är till något specifikt – som ett bolån eller billån. Det betyder också att lånet inte har någon säkerhet på samma sätt som ett bolån, där bostaden fungerar som säkerhet. Med ett blancolån kan du låna från 5000 kronor och upp till 600 000 kronor, och räntan är från 2,95 till 29,95 procent.

Hur mycket blancolån får man ha?

Eftersom blancolånet inte kräver någon säkerhet så är maxbeloppet 600 000 kronor. Det innebär dock inte att du definitivt kan låna så mycket, utan hur mycket du får låna beror på flera olika saker – till exempel din årsinkomst och kreditvärdighet. Alla långivare erbjuder inte heller lån på så mycket som 600 000 kronor.

Senaste testerna

 

Så lyckas du med takbelysningen! 10 Taklampor som gör hemmet 2024

Välj belysning i taket som skapar den stämning du är ute efter. Här finner du takbelysning bäst i test samt all information som du behöver för att välja belysningen som kommer att passa allra bäst i ditt hem. Vi har testat och jämfört för att göra livet...

Bäst i Test: Matkasse – Här är årets mest prisvärda och smakrika matkassar!

Vi har testat matkassar från ledande matkassetjänster för att hjälpa dig att hitta den som passar dina behov allra bäst. Välj en matkasse bäst i test med rätt typ av ingredienser och läs vår guide för att komma fram till vad du är ute efter för vardag o...

Bäst i test: Bilförsäkring – Vi jämför så att du slipper!

Kör tryggt och säkert med bästa bilförsäkringen som du kan lita på när olyckan är framme. Vi har testat och jämfört för att få fram de bästa försäkringarna för din bil. Läs vår guide och välj försäkringen som kommer att passa dig och din bil som handske...

Bäst i test: Hemförsäkring – Hem ljuva hem!

Vad händer om något i ditt hem går sönder eller om det blir inbrott? Vi har tagit fram bästa hemförsäkring och ger dig flera alternativ så att du kan ta det lugnt om något oväntat inträffar. Vi guidar dig också till försäkringen som stämmer bäst överens...

Bäst i test: Elavtal – Det bästa & billigaste elavtalet 2024!

Det finns prisvärd energi! Vi har undersökt elbolagens erbjudanden för att få fram bästa elavtal för lägenheter och hus. Vi har också beaktat olika typer av behov som möjligheten att sälja överskottsel och att få en specifik typ av energi för att hjälpa...

Hitta privatlån – De billigaste privatlånen med låg ränta!

Ta ett lån som är till din fördel. Vi har jämfört villkor för att komma fram till bästa privatlån du kan få just nu. Du kan också dra nytta av vår guide med tips och råd omkring hur du bör tänka då du ska välja ett lån utan säkerhet.

Mikroplaster

Vad vet du om mikroplaster? De finns i ditt hem och kanske också i din kropp! Här finner du säkra produkter som är utan mikroplaster och som därmed inte kommer vara skadliga för dig och miljön. Läs mer och sätt dig in i dessa miljöbovar och var de finns.

Test av massagepistolen Flowlife Flowgun som blev bäst i test i mellanklassen

Ska du göra som så många andra och satsa på en Flowgun från Flowlife? Denna modell har utsetts som bästa valet i så många massagepistol test men läs vår ingående recension innan du köper för att säkra dig om att modellen passar dig och dina specifika be...

Test av massagepistolen Flowlife Flowgun Go – vår utmanare i mellanklassen

Ska du satsa på klassikern Flowlife GO som är en mycket populär massagepistol? Läs vår recension och se närmre på denna massagepistols egenskaper. Chansen är god att du som så många andra blir mycket nöjd men det gäller att du förstår precis vad denna m...

Massagepistolens nackdelar – tänk på detta!

Finns det något dåligt med massagepistoler? Även solen har sina fläckar så det är klart att du bör vara medveten om att det finns saker som kan vara mindre bra med den här typen av massageredskap. Läs och se till att använder din massagepicka på rätt sätt!

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser