Det bästa blancolånet 2023 – En jämförelse av långivare 

Innehållsansvarig

Låneförmedlare är det bästa sättet att hitta det bästa blancolånet. Jämför låneerbjudanden från upp till 39 långivare med endast en kreditupplysning och hitta det lånet som passar dina behov bäst.

I denna jämförelse av de bästa blancolånen har vi kommit fram till en sak, att du ska använda en låneförmedlare. En låneförmedlare till skillnad från en enskild bank tar framförslag från upp till 40 olika banker som konkurrerar om att ge dig den bästa räntan med enbart en UC. Går du till en enskild bank och ansöker om lån kan du få en ofördelaktig ränta och i och med att de då har tagit en UC på dig så försämrar du dina chanser att få en bra ränta när du går till nästa bank.

I vår jämförelse är Enklare det självklara valet för blancolån. De har ett stort antal långivare som konkurrerar om ditt lån, vilket ger dig den bästa möjliga räntan. De tar inte ut några avgifter och har mycket goda recensioner från tidigare låntagare.

Enklare erbjuder lägre räntor, mer flexibla lånevillkor, en användarvänlig plattform och en utmärkt nivå av kundservice. Dessutom ger deras breda nätverk av långivare kunden en större chans att få flera erbjudanden, vilket ökar möjligheterna till bättre lånevillkor. Allt detta tillsammans gör Enklare till ett optimalt val för den som söker ett blancolån genom en låneförmedlare.

TILL ANSÖKAN: ENKLARE →

 

 

Det bästa blancolånet 2023

 • ENKLARE – från 2,9% ränta, 0kr avgift – bästa valet!
 • ZMARTA – från 3,25% ränta, 0kr avgift
 • LENDO från 4,7% ränta, 0kr avgift
 • COOP från 5,33% ränta, 0kr avgift
 • MARGINALEN från 5,45% ränta, 0kr avgift

Jämförelse över de bästa långivarna:

Långivare Ränta Belopp Åldersgräns Löptid Årsinkomst Start avg.
Enklare 2,95 – 26,50 % 5 000 – 600 000 kr 18 år 1-20 år 120 000kr Nej
Zmarta 3,25 – 29,40 % 5 000 – 600 000kr 18 år 1-20 år 100 000kr Nej
Lendo 4,70 – 33,75 10 000 – 600 000kr 18 år 1-15 år 100 000kr Nej
COOP 5,33 – 23,86 % 15 000 – 500 000 kr 20 år 2-15 år 240 000kr Nej
Marginalen 5,45 % – 19,32 % 5 000 – 600 000 kr 20-75 år 2-15 år 200 000kr 495kr
Handelsbanken 9,35 % 30 000 – 150 000 kr 18 år 1-10 år 200 000kr 595kr
Swedbank 7,45 – 17,59 % 20 000 – 500 000 kr 18 år 1-12 år Regelbunden inkomst 300kr *
Nordea 6,70 – 14,70 % 10 000 – 500 000 kr 18 år Upp till 12 år 200 000kr 525kr
SEB 6,75 – 14,00 % 20 000 – 350 000 kr 20 år Upp till 12 år 270 000kr 300kr **
ICA Banken 6,69 – 15,95 % 20 000 – 500 000 kr 18 år Upp till 8 år 180 000kr Nej

* 0 kr start avgift om ni redan är nyckelkund hos Swedbank
** 0 kr start avgift om ni redan är kund och ansöker om lånet online via SEB

Ränta uppdaterad: 2023-10-24


Topplista över långivare

Vi har gått igenom fler än hundra långivare, deras villkor och avgifter och landat i fem låneförmedlare och långivare som listas nedan vilka vi anser vara det bästa valet enligt våra efterforskningar i jakten på det bästa blancolånet

1. Enklare – Jämför 39 långivare med en UC, bästa valet för att få den lägsta räntan

Enklare Blancolån

Fördjupad jämförelse mellan Enklare och andra låneförmedlare

När vi aktivt jämför Enklare med andra låneförmedlare som Zmarta, Lendo, Coop och Marginalen, framkommer flera avgörande faktorer som bidrar till att framhäva Enklare som ett överlägset alternativ för blancolån.

Enklare vs Zmarta

 • Räntor: Enklare erbjuder konkurrenskraftiga räntor med en startpunkt på 2,95%, vilket kan vara svårt för Zmarta att matcha. Zmarta har också konkurrenskraftiga räntor, men Enklare tenderar att ligga något bättre till.
 • Användarupplevelse: Enklare skryter med en användarvänlig plattform och en smidig ansökningsprocess, medan Zmarta också har en bra plattform, men den kan upplevas som lite mer komplex.
 • Kundservice: Båda företagen har god kundservice, men Enklare har en stark ryktbarhet för att vara extra uppmärksamma och hjälpsamma.

Enklare vs Lendo

 • Räntor: Precis som i fallet med Zmarta, erbjuder Enklare och Lendo båda konkurrenskraftiga räntor. Dock har Enklare en något bättre startpunkt vilket kan gynna kunden i det långa loppet.
  – **Mångfald av erbjudanden**: Båda låneförmedlarna har ett brett nätverk av långivare, men eftersom Enklare ofta får in fler erbjudanden till sina kunder, ökar chansen för bättre villkor.

Enklare vs Coop

 • Flexibilitet: Enklare står ut med sina flexibla lånevillkor, vilket kan vara en betydande fördel jämfört med Coop. Detta ger kunden möjlighet att skräddarsy lånet efter sina egna behov.
 • Användarvänlighet: Även om Coop är en etablerad aktör, erbjuder Enklare en mer modern och användarvänlig plattform.

Enklare vs Marginalen

 • Räntor och Villkor: Marginalen är känt för sina individuella bedömningar, men Enklare tenderar att ha mer förmånliga räntor och villkor tack vare sitt omfattande nätverk av långivare.
 • Kundservice: Både Enklare och Marginalen värderar kundservice högt, men Enklare har en mer konsekvent positiv feedback från sina kunder.

Sammanfattande jämförelse

När vi ställer Enklare mot Zmarta, Lendo, Coop och Marginalen i en direkt jämförelse, framstår Enklare som det överlägsna alternativet för blancolån genom låneförmedlare. Enklare erbjuder lägre räntor, mer flexibla lånevillkor, en användarvänlig plattform och en utmärkt nivå av kundservice. Dessutom ger deras breda nätverk av långivare kunden en större chans att få flera erbjudanden, vilket ökar möjligheterna till bättre lånevillkor. Allt detta tillsammans gör Enklare till ett optimalt val för den som söker ett blancolån genom en låneförmedlare.

TILL ANSÖKAN: ENKLARE →


2. Zmarta – Ansök hos 35 långivare med en ansökan

Zmarta Blancolån

Zmarta och Enklare är båda populära tjänster för att jämföra blancolån, men de skiljer sig på några avgörande punkter. Zmarta imponerar med sitt breda utbud av tjänster, erbjudande låntagaren möjligheten att jämföra inte bara lån utan också elavtal och försäkringar. Med en omfattande lista av upp till 35 långivare, ger Zmarta låntagaren tillgång till en bred marknad för att hitta det mest förmånliga lånet.

Trots detta står sig Enklare starkt i jämförelsen genom att erbjuda en användarvänlig plattform och lägre startpunkt för räntor. Med en exklusiv inriktning på lån, erbjuder Enklare en högre grad av specialisering och expertis, vilket kan vara avgörande för att hitta det mest fördelaktiga lånet. Dessutom har Enklare byggt upp ett starkt rykte för att erbjuda exceptionell kundtjänst, något som bidrar till dess position som det främsta valet för blancolån.

I sammanfattning, medan Zmarta erbjuder en bredare tjänst, är det Enklares fokus på användarvänlighet, specialisering och kundsupport som gör dem till ett mer lockande alternativ för den som är ute efter ett blancolån.


3. Lendo – Sveriges största låneförmedlare – låneerbjudande från upp till 40 långivare

Lendo Blancolån

Lendo och Enklare står båda starka som låneförmedlare inom området för blancolån, men det finns några tydliga skillnader som framhäver varför Enklare har en fördel.Lendo, en etablerad spelare på marknaden, erbjuder ett brett nätverk av långivare och har skapat sig ett namn för att vara pålitlig och effektiv. De erbjuder låntagarna möjlighet att jämföra olika lånerbjudanden, vilket ger en god översikt över tillgängliga alternativ.

Enklare, å andra sidan, tar detta ett steg vidare genom att inte bara erbjuda en jämförelsetjänst, utan också genom att fokusera på att optimera kundupplevelsen. Med en användarvänlig plattform och en startpunkt för räntor på endast 2,95%, positionerar de sig starkt på marknaden. De har dessutom etablerat ett rykte om att erbjuda förstklassig kundtjänst, vilket skapar ett mervärde för låntagarna.

Medan Lendo erbjuder en gedigen tjänst, är det Enklares låga räntor, användarvänlighet och exceptionella kundsupport som gör dem till det mest fördelaktiga alternativet för de som söker blancolån. Enklare utmärker sig som det självklara valet för den medvetna låntagaren som värdesätter en smidig process och personlig service.


4. Coop – Rabatt på räntan för medlemmar

COOP Blancolån

Coop erbjuder sina medlemmar en unik förmån i form av 1% ränterabatt på blancolån, vilket på ytan kan verka som en fördelaktig deal. De agerar dock som långivare och inte som låneförmedlare, vilket innebär att de endast ger ett lånerbjudande baserat på en kreditupplysning. Detta kan begränsa låntagarens möjligheter att hitta det allra bästa lånealternativet utifrån sina individuella förutsättningar och behov.

Enklare, som låneförmedlare, skiljer sig från Coop genom att erbjuda jämförelser av låneerbjudanden från upp till 39 olika långivare med endast en kreditupplysning. Detta breddar horisonten avsevärt för låntagaren och ökar chansen att hitta ett låneavtal med lägre ränta och bättre villkor. Trots att Coops 1% ränterabatt kan vara lockande för dess medlemmar, kan Enklare ofta erbjuda en mer förmånlig deal genom sitt omfattande nätverk och sin förmåga att pressa räntorna.

Därför, trots fördelarna som Coop kan erbjuda sina medlemmar, står Enklare ut som det bättre alternativet för den som söker blancolån. Med låga räntor från start, en användarvänlig plattform och utmärkt kundsupport, erbjuder Enklare en överlägsen tjänst som optimerar låntagarens möjligheter att hitta det mest fördelaktiga lånet.

TILL ANSÖKAN: COOP →


5. Marginalen – Låna upp till 500 000 kronor utan uppläggningsavgift

Marginalen Blancolån

Marginalen Bank och Enklare representerar två olika sätt att närma sig processen att ansöka om ett blancolån. Marginalen Bank erbjuder direktlån utan säkerhet med möjlighet att låna mellan 25 000 och 500 000 kronor, vilket ger låntagaren en viss flexibilitet. De ställer dock specifika krav på låntagaren, inklusive en minimiålder på 20 år, en fast årsinkomst på minst 200 000 kronor och frånvaro av betalningsanmärkningar.

Marginalen Banks främsta fördelar inkluderar snabbhet i lånebeslut, möjlighet till extra inbetalningar utan extra kostnad och avsaknad av uppläggningsavgift. Detta kan verka lockande för den som snabbt vill ha ett lånebesked och har en stabil ekonomi.

Å andra sidan är Enklare en låneförmedlare som erbjuder jämförelser från upp till 39 olika långivare med endast en kreditupplysning. Detta skapar en större sannolikhet att hitta ett lån med lägre ränta och bättre villkor än vad Marginalen Bank kan erbjuda direkt. Enklare tillåter låntagare att effektivt jämföra ett brett utbud av lånealternativ, vilket ger en ökad möjlighet att anpassa lånet efter de individuella ekonomiska förutsättningarna.

Medan Marginalen Bank har sina fördelar, som snabbhet och flexibilitet i återbetalning, erbjuder Enklare genom sitt omfattande nätverk och sin förmåga att jämföra olika låneerbjudanden en överlägsen tjänst för den som söker det mest förmånliga blancolånet. Därmed framstår Enklare som det starkare valet för den som vill optimera sina lånealternativ och säkerställa att de får det bästa möjliga lånet utifrån sina ekonomiska förutsättningar.


Bästa räntan på blancolån 2023

Långivare Ränta
Enklare 2,95 – 26,50 %
Zmarta 3,25 – 29,40 %
Lendo 4,70 – 33,75 %
Coop 5,33 – 23,86 %
Marginalen 5,45 % – 19,32 %

Topplista över långivare

Plats Långivare
1 Enklare
2 Zmarta
3 Lendo
4 Coop
5 Marginalen

Fördjupad jämförelse mellan Enklare och andra låneförmedlare

Faktor Enklare Andra låneförmedlare
Ränta Lägst Ofta lägre än andra låneförmedlare
Flexibilitet Hög Måttlig
Användarvänlighet Hög Måttlig
Kundservice Utmärkt Bra

Sammanfattning

Enklare är det bästa valet för blancolån. De erbjuder lägre räntor, mer flexibla lånevillkor, en användarvänlig plattform och en utmärkt nivå av kundservice.


Vad är ett blancolån och hur fungerar det?

Ett blancolån, även känt som privatlån eller konsumtionslån, är ett lån som inte kräver någon säkerhet och som du kan använda till nästan vad som helst. Det kan vara till exempel oförutsedda utgifter, som när tvättmaskinen eller tv går sönder, eller för en resa. Ett blancolån har dock ingen möjlighet att användas för att köpa ett hus, men det fungerar för kontantinsatsen, antingen som hela summan eller som en del av den.

Det som utmärker ett blancolån är just att det inte krävs någon säkerhet, och att det kan användas till i stort sett vad som helst, till skillnad från till exempel huslån eller billån. Det faktum att det inte krävs någon säkerhet innebär att du inte behöver pantsätta något, och det behövs inte alltid en medsökande heller. En del långivare kräver dock en medsökande vid högre lånebelopp.

Ett blancolån kan också användas för att slå ihop flera mindre lån och krediter för att få en lägre ränta, bättre villkor, en lägre månadskostnad eller liknande. Eftersom blancolån inte kräver någon säkerhet så finns det ett maxbelopp för hur mycket man får låna – närmare bestämt 600 000 kronor. Att det inte finns någon säkerhet gör också att räntan är högre än vid till exempel bolån, där bostaden är en säkerhet.

Blancolånet kan som sagt användas till vad som helst – det kan vara renovering, en resa, oförutsedda utgifter, bröllop eller helt enkelt konsumtion av något slag. En del långivare vill att man uppger i ansökan vad man lånar till, men det finns också långivare som inte frågar vad pengarna ska användas till. Läs även vår guide till de bästa lånen just nu!


Blancolån utan säkerhet

Ett blancolån utmärker sig genom att det inte kräver någon form av säkerhet. Till skillnad från bolån, där din bostad fungerar som säkerhet för lånet, behöver du inte pantsätta någon tillgång för att få ett blancolån. Det innebär också att du normalt sett inte behöver en medsökande, även om vissa långivare kan kräva en sådan om du ansöker om högre lånebelopp.

Denna brist på säkerhet i ett blancolån innebär att det finns ett fastställt maximalt lånebelopp, vilket vanligtvis ligger på 600 000 kronor. Räntesatserna för blancolån kan variera betydligt och är oftast högre än de du skulle få för ett bolån. Vissa långivare kan ta ut räntor så höga som 29,95 procent, så det är viktigt att noga jämföra olika erbjudanden och hitta det som passar din ekonomiska situation bäst.

Sammanfattningsvis är ett blancolån en låneform som ger dig flexibilitet utan att kräva någon säkerhet. Det maximala lånebeloppet och de högre räntorna är dock viktiga faktorer att beakta när du överväger att ansöka om ett sådant lån.

Det bör dock belysas att du aldrig ska ta ett lån lättvindigt, det är utmärkt för att sänka räntan på befintliga lån men akta dig för onödiga konsumtionslån som skapar höga månadskostnader, har du redan hamnat i problem kan en skuldsanering vara det bästa alternativet.

Svenska hushålls konsumtionslån, främst obelånade blancolån och fakturor, har ökat snabbt enligt Finansinspektionens data över konsumtionslån. Kreditbedömningarna visar sig ofta vara bristfälliga, särskilt hos konsumentkreditinstitut och nischbanker, vilket leder till betalningsproblem hos låntagare och en risk för ökade återbetalningskrav på grund av ekonomiska förändringar. Så tänk gärna efter, behöver du verkligen ett lån? Räkna även med att i dagens ränteläge så kommer räntorna att bli höga och troligtvis förbli det under en längre tid framöver.


Blancolån i korthet

Lånebelopp: 5000 – 600 000 kronor
Återbetalningstid: Varierar, men ofta 1-20 år
Ränta: Vanligtvis från 2,95 procent till 29,95 procent
Uppläggningsavgift: 0-500 kronor
Kreditupplysning: Skiljer sig mellan olika långivare, men UC är vanligt
Utbetalningstid: Vanligtvis 1-3 vardagar, direktutbetalning förekommer


Vad kan man använda blancolån till?

Som tidigare nämnt, erbjuder blancolån en bred användbarhet för olika ändamål. Människor använder ofta dessa lån för att täcka oväntade kostnader eller för att köpa olika föremål som tvättmaskiner, kylskåp eller TV. Dessutom använder de dem för att finansiera resor, köpa husvagnar, husbilar eller för att bekosta bröllop. Blancolån kan också användas för att konsolidera flera mindre lån och krediter, vilket leder till lägre räntor och förbättrade lånevillkor.

En vanlig fråga som dyker upp är hur blancolån fungerar för kontantinsats, specifikt om man kan använda det för att täcka kontantinsatsen vid husköp. Många människor är även nyfikna på om det kan ersätta ett bolån. Det är viktigt att förstå att blancolån inte har möjlighet att användas för att köpa ett hus i sig. Däremot erbjuds möjligheten att använda det för att finansiera kontantinsatsen, med alternativet att låna antingen hela beloppet som krävs för kontantinsatsen eller en del av det.


Grundkraven för blancolån

Det är viktigt att tänka på att grundkraven ofta varierar en del mellan olika långivare. Även om du får avslag hos en långivare så kan en annan långivare bevilja dig ett lån. Därför är det viktigt att kontrollera grundvillkoren hos den långivare man vill ansöka hos, innan man skickar in en ansökan.

Det kan också vara en bra idé att använda en lånförmedlare, det vill säga en tjänst som jämför lån. Då skickar du din ansökan till flera olika långivare, och de genomför en enda kreditupplysning. Du får svar från flera olika långivare och kan på ett snabbt och enkelt sätt se vilka långivare som är villiga att låna ut till dig, sedan kan du välja det lån som har den lägsta räntan eller bäst villkor.

Villkoren varierar som sagt en del, men ofta är grundvillkoren följande:

 • Du måste vara minst 18 år gammal. Ibland behöver man dock vara ännu äldre, till exempel 20 eller 23 år. 
 • Du får inte ha några betalningsanmärkningar. Det finns dock långivare som lånar ut även om du har betalningsanmärkningar. Ofta blir dock lånebeloppet lägre då, och räntan blir högre.
 • Du måste ha en fast inkomst. Din inkomst ska komma från arbete eller pension. Detta varierar dock mycket, och en del långivare lånar även ut till studenter till exempel
 • Du får inte ha någon aktiv skuld hos Kronofogden. Och du får inte ha haft det under de senaste 6 månaderna.
 • Du måste ha en årsinkomst på över 100 000 kr. Beloppet varierar dock mellan olika långivare och beror på lånebeloppet, och ibland krävs en högre årsinkomst.

Ansöka om blancolån

Hur man ansöker kan förstås variera lite, och det beror också på om man ansöker direkt till en långivare eller använder en jämförelsetjänst. Generellt brukar det dock se ut ungefär såhär:

Först väljer du lånebelopp och återbetalningstid. Du kan då se ungefärlig månadskostnad. Därefter går man vidare och svarar på frågor om arbete, inkomst, utgifter, övriga lån och liknande. När allt är ifyllt så skickar man in ansökan, och skriver ofta under med BankID.

Ibland får man besked direkt, men ibland kommer beskedet senare – men då ofta inom något dygn. Om lånet beviljas så kan man se vilken ränta man får, och därefter tar man ställning till om man vill acceptera erbjudandet eller inte. Ibland krävs det även att man kompletterar med till exempel intyg från arbete, lönespecifikation eller liknande. När det är inskickat så betalas lånet ofta ut inom ett par dagar.

Om man ansöker genom en jämförelsetjänst så fungerar det på i stort sett samma sätt – man väljer belopp och återbetalningstid, fyller i alla uppgifter som efterfrågas och skickar in ansökan. Därefter får man besked från samtliga långivare – ofta kommer de första svaren direkt, men en del långivare tar längre tid på sig att svara.

Inom något dygn brukar samtliga svar ha kommit, och då kan man jämföra alla erbjudanden och se vilken ränta som erbjuds. Erbjudandena är oftast ordnade så att det mest fördelaktiga, det med lägst ränta, visas först. Men det är också klokt att noggrant granska villkoren. När du har valt ett erbjudande, brukar lånet vanligtvis bli utbetalt inom några dagar. Observera att i vissa fall kan det krävas att du först skickar in ytterligare dokument eller intyg.


Blancolån – ränta

Räntan på lånet är individuell, vilket innebär att den bestäms efter kreditupplysning samt utifrån de uppgifter du lämnar in. Två personer kan alltså få olika räntor hos samma långivare, även om lånebeloppet och återbetalningstiden är densamma.

Olika långivare erbjuder även olika räntor, så om du ansöker hos flera olika långivare så är sannolikheten stor att du erbjuds olika räntor. Om du har tänkt ansöka hos flera så är det dock en bättre idé att använda en låneförmedlare som kostnadsfritt skickar din ansökan till många olika långivare, och endast tar en kreditupplysning. Du får då svar från flera olika långivare, och behöver bara skicka in en ansökan.

Det finns många saker som påverkar räntan, till exempel lånebeloppet och återbetalningstiden, samt din kreditvärdighet och sådant som inkomst, anställningsform och dina ekonomiska förutsättningar.

Om du vill påverka din ränta direkt så kan du justera lånebelopp och återbetalningstid. Annats är det enklaste sättet faktiskt att undvika att ansöka om lån – och att använda låneförmedlare när du gör det, för att slippa att flera kreditupplysningar tas. Många kreditupplysningar försämrar nämligen din kreditvärdighet, men dessa förfrågningar försvinner efter ett år.

Om du i dagsläget får en hög ränta på grund av dålig kreditvärdighet, men ändå måste låna pengar, så kan det vara en bra idé att försöka ersätta lånet med ett nytt om ett år då alla kreditupplysningar har försvunnit och din kreditvärdighet har förbättrats. Tänk dock på att inte ansöka om några lån eller krediter under tiden.


Utbetalningstid på blancolån

Tiden det tar innan lånet betalas ut kan variera betydligt mellan olika långivare. Vanligtvis sker utbetalningen inom något dygn, men det kan ta upp till tre bankdagar. Ibland kräver dock långivaren kompletterande dokumentation, som intyg på anställning eller lönespecifikation, och detta kan påverka tidsramen. Efter att lånet har blivit utbetalt finns pengarna oftast på ditt konto inom några dagar.

Det är dock viktigt att komma ihåg att en ansökan inte innebär att pengarna automatiskt finns på kontot inom kort. Långivaren måste först godkänna lånet, men det finns alltid en risk att det istället blir avslag. Det innebär inte att det är omöjligt att få ett lån, olika långivare har nämligen olika villkor och en annan långivare kan bevilja lånet.

En ansökan är inte bindande, vilket innebär att du måste acceptera lånet om det beviljas. Om lånet blir beviljat kan du se vilken ränta långivaren erbjuder dig, och därefter bestämmer du om du vill tacka ja till lånet. Ibland krävs det även att du skickar in någon form av intyg från arbete eller liknande innan lånet kan betalas ut.


Blancolån utan UC

När du ansöker om ett lån tar långivaren vanligtvis en kreditupplysning. Ibland kan dock blancolån sökas utan att Upplysningscentralen (UC) används för kreditupplysning. Det betyder inte att en kreditupplysning inte tas, utan att den utförs av en annan aktör, såsom Bisnode eller Creditsafe, istället för UC.

Vad innebär då detta? Är det en fördel? Ja, det är faktiskt ofta en fördel att slippa kreditupplysning via UC. En upplysning via UC innebär nämligen att förfrågan sparas i 12 månader, och påverkar din kreditvärdighet under hela den tiden. Många förfrågningar innebär en sämre kreditvärdighet, och minskar dina chanser att bli beviljad ett lån, och det kan också innebära en högre ränta om du blir beviljad.

Om du istället använder Bisnode eller Creditsafe, behöver företaget inte spara din ansökan eller rapportera den, vilket kan betyda att du slipper en kreditupplysning som ligger kvar i ett år.


Blancolån med betalningsanmärkning

Går det att få ett blancolån om man har betalningsanmärkningar, om man har en låg inkomst eller om man studerar? Behöver man ha en fast anställning och en hög inkomst för att få ett blancolån godkänt, speciellt när man letar efter bästa blancolån? Det korta svaret på den sista frågan är nej, det är inte nödvändigt. Nästan alla kan faktiskt få ett blancolån.

Långivare har varierande godkännandekriterier och det finns ingen universell standard. Vissa accepterar inte låntagare med betalningsanmärkningar medan andra gör det. Årsinkomstkraven varierar också, med vissa som kräver minst 200 000 kronor och andra som accepterar 100 000 kronor i årsinkomst. Dessutom finns långivare som erbjuder lån till studenter medan andra inte gör det. Det är därför viktigt att förstå att det inte finns någon en-size-fits-all-approach när det kommer till lånegivare och deras krav.

Tänk dock på att dessa faktorer ofta påverkar lånebeloppet och räntan. Om du till exempel har en betalningsanmärkning så får du förmodligen en högre ränta än vad du hade fått annars, och om du har en låg inkomst så är sannolikheten stor att du inte får låna så mycket.

En betalningsanmärkning ligger kvar i tre år, vilket innebär att du kan ha en ordnad ekonomi i dag även om du fick en anmärkning för ett par år sedan. Och det är just detta som vissa långivare tar hänsyn till, och därför gör de en bedömning av din ekonomi i dagsläget och kan ha överseende med anmärkningen.


Hitta det billigaste blancolånet

Hur hittar man då det billigaste blancolånet? Det som gör ett lån billigt är en låg ränta. Räntan kan vara ganska svår att påverka direkt eftersom det ofta är sådant som inkomst, anställningsform och utgifter som påverkar din ränta. Även din kreditvärdighet påverkar räntan, och den kan du inte göra något åt direkt – men för att få en bättre kreditvärdighet på sikt bör du undvika att ansöka om lån och krediter, och att använda en jämförelsetjänst när du behöver göra det.

Det som kan påverka din ränta direkt är lånebelopp och återbetalningstid. Vanligtvis innehåller en tabell användbara justeringsmöjligheter för lånebelopp och återbetalningstid innan du startar din ansökan. Du kan använda tabellen för att se den ungefärliga månadskostnaden när du anpassar lånebeloppet och återbetalningstiden. Räntan är dock individuell och det är först när din ansökan blivit beviljad som du får se vilken ränta du kommer få, men tabellen kan ge dig en uppfattning om hur lånebeloppet och återbetalningstiden påverkar din ränta.

Det allra bästa sättet att påverka din ränta i dag är dock att ansöka hos flera långivare, och välja den som erbjuder dig lägst ränta. Det är dock ingen bra idé att skicka in ansökningar till många olika långivare, eftersom det kommer göra din kreditvärdighet väldigt dålig. Istället bör du använda en jämförelsetjänst som skickar din ansökan till flera långivare, men bara tar en kreditupplysning. Du får då svar från flera långivare och kan välja det blancolånet med den lägsta räntan.


Vanliga frågor om blancolån

Blancolån – vad är det?

Ett blancolån är detsamma som ett privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet. Du kan använda ett blancolån till i stort sett vad som helst, men eftersom lånet saknar säkerhet så har det en maximal lånesumma på 600 000 kronor och en högre ränta jämfört med ett bolån.

Vad betyder blancolån?

Blancolån betyder att lånet inte är till något specifikt – som ett bolån eller billån. Det betyder också att lånet inte har någon säkerhet på samma sätt som ett bolån, där bostaden fungerar som säkerhet. Med ett blancolån kan du låna från 5000 kronor och upp till 600 000 kronor, och räntan är från 2,95 till 29,95 procent.

Hur mycket blancolån får man ha?

Eftersom blancolånet inte kräver någon säkerhet så är maxbeloppet 600 000 kronor. Det innebär dock inte att du definitivt kan låna så mycket, utan hur mycket du får låna beror på flera olika saker – till exempel din årsinkomst och kreditvärdighet. Alla långivare erbjuder inte heller lån på så mycket som 600 000 kronor.

Lämna en kommentar