hero
 1. Hem
 2. >
 3. Bäst i Test: Matkasse – Här är årets mest prisvärda och smakrika matkassar!

Bäst i Test: Matkasse – Här är årets mest prisvärda och smakrika matkassar!

Visst är det lätt att hamna i satta mönster när det kommer till middagsplaner? Man har sina 3-4 rätter som liksom går på repeat och när man får lust att bryta det där mönstret får man basically ta ledigt från jobbet för att få tiden att gå ihop! Ja, men så kom ju matkassarna. Och när dom gjorde entré i hemmen tog dom mångas vardag med storm! Plötsligt slapp man både funta på vad fasiken det skulle bli för spejsad måltid ihop med att man slapp lägga tiden och energin på att poppa iväg och handla den! Sen dess har det kommit en uppsjö av matkassar med olika idéer och koncept – allt från ekologiskt till snabblagat till veganskt och större valfrihet hos konsumenten. Varje företag har olika inriktningar, och ofta kan du plocka lite som du vill och matcha flera kostpreferenser till hela familjen; oavsett om du är vegan, glutenintolerant eller har kräsna barn finns det ofta en matkasse för dig! Men vilken matkasse är egentligen bäst? Vart får man ut mest av stålarna? Vilka skriver recept som håller måttet och vilka har nöjdast kunder? Ah nu jämför vi matkasse och här är dom: Bästa matkassarna 2024!

Så vilken är den bästa Matkassen 2024? Jo det blev i slutändan klassikern: Linas matkasse! Nedan presenterar vi Hemfaktas vinnare av matkassar som alla sitter inne på olika egenskaper och profiler!

Linas Matkasse – Bästa matkassen 2024!

Klassikern & pionjären! Linas matkasse fokuserar på hållbarhet och eko, och massor av kostpreferenser och allergier i åtanke!

 

Linas matkasse

Ja Linas Matkasse är den klassiska matkassen som var först ut med att erbjuda detta populära koncept! Nu har även Linas gått i Hello Fresh spår och du kan bygga kassarna efter smak och recept du väljer. Linas Matkasse har byggt upp en stor kundkrets och anses ofta som ett av dom mest välkända matkasseföretagen tack vare deras välutförda reklamarbete (och att dom hållit på i evigheter). Du har massor av kassar och kostpreferenser att välja på, så som barnfamilj, klassiskt och inspirerande, veg, viktväktarna, lättlagat och laktos- eller glutenfritt. Du får välja bland flera olika varianter av; kassar för två som vill ha inspiration eller en kasse för barnfamiljen som behöver kunna skräddarsy sin meny. Här ligger även fokus på ekologiskt och närproducerat, även dom inte är nitiska på punkten. Linas Matkasse har ingen bindningstid.

 • Färska och lokala råvaror i säsong
 • 80 sunda, goda recept i veckan
 • Ingen bindningstid

Hemfaktas betyg

 • Pris: 8/10 
 • Hållbarhet/Miljö: 9/10 (Fokus på ekologiskt och närproducerat)
 • Valmöjligheter & Anpassningsförmåga: 10/10 (Många kassar och kostpreferenser)
 • Kvalitet på råvaror: 9/10 (Färska och lokala råvaror i säsong)
 • Användarvänlighet: 9/10 (Ingen bindningstid)

Totalt: 9

Motivering: Linas Matkasse sticker ut med sitt breda urval och fokus på hållbarhet. De erbjuder möjligheter att anpassa kassarna efter smak, kostpreferenser och allergier. Med ingen bindningstid och ett starkt varumärke har de förtjänat sin plats som Bäst i test. 

HITTA DIN MATKASSE HÄR:

Hello Fresh Matkasse

Minimalt svinn, välj rätter efter smak och tid och njut av härliga smaker!

 

hello-fresh-matkasse-test

Hello fresh har ju verkligen seglat upp till en favorit bland matkassar! Och inte bara för att dom är grymma på att synas (det säger ju inget om kvalitén), utan för att dom har ett riktigt smart tänk. Hello Fresh satsar, precis som namnet antyder, på färska ingredienser i största möjliga mån och dom erbjuder en typ av matkasse som kan anpassas för olika kriterier. Deras standardurval är klassiskt, familjevänligt, vegetariskt och snabbt & enkelt. Dock kan du alltid välja ut vilka måltider du vill ha i din kasse, och på så sätt anpassa dina måltider och urvalet är väldigt stort! Självklart har du även möjlighet att välja antalet portioner och hur många måltider per vecka du önskar. Vi gillar verkligen det faktum att du får ett stort urval av rätter och kan välja dom som passar dig bäst, det minimerar risken för att du ska få mat du inte tycker om. Alla val kan göras via en app eller via hemsidan, och du kan lätt välja att pausa matkassen om du inte vill ha den, eller att byta leveransadress till ex. sommarstugan. Hello Fresh lägger även vikt vid att minska matsvinn genom att endast inkludera den mängd råvaror som behövs i recepten i matkassen.

Hemfaktas betyg

 • Pris: 8/10
 • Hållbarhet/Miljö: 9/10 (Minimerar matsvinn)
 • Valmöjligheter & Anpassningsförmåga: 10/10 (Välj egna rätter, många alternativ)
 • Kvalitet på råvaror: 9/10 (Färska ingredienser)
 • Användarvänlighet: 9/10 (App och hemsida för val, ingen bindningstid)

Totalt: 9

Motivering: Hello Fresh har lyckats med sitt koncept, särskilt när det gäller att minimera matsvinn. Med ett stort utbud av rätter och möjligheten att anpassa kassarna efter ens egna preferenser är dom en stark konkurrent.

HITTA DIN MATKASSE HÄR:

Matkomfort

Lyxigt, miljömedvetet, bra råvaror och du slipper sticka till affären för basvarorna!

 

Matkomfort-basta-matkasse-miljo-2023

Matkomfort erbjuder matkassar med miljötänk och obefintligt svinn. Här väljer du mellan flera kassar som exempelvis den lyxiga premiumkassen, hälsolådan eller familjefavoriter. Och du har kockar som snor ihop alla såser och fonder och annat gött som sätter pricken över i på maten (och som annars är så tidskrävande). Du bara färdigställer kalaset! Alla recept är alltså framtagna av Matkomforts egna kockar och matkassarna innehåller allt du behöver utom salt, peppar och något att steka i. Alltså bra för dig som inte kan/vill gå till affären för basvaror (vilket som krävs i dom flesta andra kassarna). Dessutom kommer alla råvaror i portionsförpackade lådor, vilket gör att matsvinnet blir i princip noll. Köttet som kommer med lådorna är svenskt och ofta är grönsakerna närodlade och ekologiska. Så, söker du efter något lite extra lyxigt med fokus på bra råvaror och miljövänligt tänk så är Matkomfort ett lovande företag!

Hemfaktas betyg

 • Pris: 7/10
 • Hållbarhet/Miljö: 9/10 (Miljötänk, obefintligt svinn)
 • Valmöjligheter & Anpassningsförmåga: 8/10
 • Kvalitet på råvaror: 10/10 (Svenskt kött, ekologiska grönsaker)
 • Användarvänlighet: 8/10

Totalt: 8.4

Motivering: Matkomfort kombinerar lyx med hållbarhet. Deras fokus på närproducerade och ekologiska ingredienser, tillsammans med förberedda såser och fonder, skapar en lyxig men ändå jordnära matupplevelse. 

 

HITTA DIN MATKASSE HÄR:

Middagsfrid matkasse

Täcker ett stort leveransområde och är en riktig användarfavorit!

 

middagsfrid-matkasse-test

Det finns ett matkasse-företag som gång på gång syns med höga betyg i olika test, och det är Middagsfrid. Middagsfrid har flera olika matkassar för olika familjer och smaker med varierande grad vegetariska recept. Du får roliga recept och en välfylld matkasse utan bindningstid. Middagsfrid är dessutom bäst på geografin och dom får ett extra + för antalet städer de levererar sina matkassar till! Få andra matkasse-företag finns i lika många orter. Något annat som utmärker Middagsfrid är att de ger en möjlighet att beställa till en fruktkasse och/eller en mellis-kasse. Toppen för dig som vill se till att ha mer bra mat hemma!

Hemfaktas betyg

 • Pris: 8/10
 • Hållbarhet/Miljö: 8/10
 • Valmöjligheter & Anpassningsförmåga: 9/10 (Många alternativ)
 • Kvalitet på råvaror: 8/10
 • Användarvänlighet: 10/10 (Stort leveransområde, ingen bindningstid)

Totalt: 8.6

Motivering: Middagsfrid erbjuder en bred geografisk tillgänglighet vilket utmärker dem i branschen. Även om dom kanske inte har lika starkt fokus på hållbarhet som vissa andra alternativ, erbjuder dom ändå en hög kvalitet och variation i sina kassar.

HITTA DIN MATKASSE HÄR:

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev Linas Matkasse testvinnare, tack vare sitt stora utbud av rätter och matkassar att välja bland. Det är prisvärt, har ett stort miljötänk, fokuserar på ekologiskt och närproducerat och det finns något som passar alla.  I jakten på den bästa matkassen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den matkasse som är bäst från den som inte är det. När det gäller matkassar är såklart kvalitet på maten nummer ett. Men miljötänk, anpassningsmöjligheter och bredd på kostpreferenser, pris och leverans är också något vi tittar ordentligt på.   Med de fem matkassar vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

Köpguide Matkasse

Varför köpa en matkasse?

Varför man väljer att köpa en matkasse varierar från hushåll till hushåll. Många ser det som ett sätt att spara tid då jobb och annat i vardagen gör att det blir svårt att planera och handla till riktiga middagar och måltider. Genom att slippa de sysslorna kan man få mer tid till att göra det man verkligen vill med sin tid. Matkassen kan också vara en viktig källa till matlagningsinspiration. Genom att få nya spännande recept och råvaror hem till dörren kan man hitta nya smaker och rätter som man gillar. Då kan man bryta den traditionsenliga cirkeln av samma maträtter som upprepas i oändlighet. Har du någon gång funderat på att ändra något i din kosthållning så kan matkassen även vara ett stöd då. Vill du äta mer vegetariskt så kan du välja en vegetarisk matkasse en vecka, eller kanske välja en matkasse som har en vego-dag per kasse? Det finns även kassar som är särskilt utformade för att vara extra nyttiga. Du som av någon anledning inte heller har möjlighet att handla kan dra fördel av matkassen. Om vardagsbesvär som att ta sig till affären är för krävande så kan matkassen göra att du ändå får bra och trevlig mat på bordet.

Hur fungerar matkasse?

Alla matkassar fungerar olika, men grundprincipen är att du får hem en matkasse fylld med råvaror för några olika rätter som du även får recept till. Antalet måltider och portioner varierar mellan de olika matkassarna, och likaså innehållet. I vissa fall kan du styra vilka rätter du får hem, medan andra matkassar har bestämt rätterna innan. I matkassen följer de flesta råvaror med, men ibland räknar företagen med att vissa saker redan finns i hemmet. Det kan handla om smör att steka saker i och enklare kryddor. Eftersom varje matkasse skiljer sig från andra matkassar är det viktigt att jämföra några olika alternativ. Här nedan kommer därför en jämförelse utav några av Sveriges största matkasse-företag!

Frågor och svar om matkassar

Vilken matkasse passar mig bäst?

Alla hemsidor har exempelmenyer som du kan kolla på för att se om deras mat är något som skulle passa dig. Hur många portioner och måltider som ges är viktigt, köp inte mer eller mindre än vad du behöver. Kanske passar Middagsfrid eller Mat.se bäst för dig som vill effektivisera din veckohandling då du kan köpa mycket från samma ställe. Eller så passar Simple Feast, Matkomfort eller Linas mer exklusiva påsar bättre om du vill laga mer avancerad mat.
 

Vilken matkasse är bäst i test?

I vårt test blev Linas Matkasse testvinnare, tack vare sitt stora utbud av rätter och matkassar att välja bland. Det är prisvärt, har ett stort miljötänk, fokuserar på ekologiskt och närproducerat och det finns något som passar alla. 

 

Är matkassar dyra?

Priset är viktigt att tänka på. De flesta matkassar kostar ungefär lika mycket, men med vissa variationer. Här är det viktigt att tänka på vilken matbudget du har i vanliga fall, och vilka fördelar matkassen har som kan göra det värt att satsa på en sådan.
 

För vem passar färdiga matkassar?

Matkassar ett bra alternativ för dig som vill ha mer tid och matinspiration i vardagen. Idag finns det flera olika matkasse-företag som är bra på olika saker att välja mellan. Vill du testa på en matkasse går det ofta bra utan bindningstid, så du kan hitta rätt matkasse just för dig.

Senaste testerna

 

Det bästa blancolånet 2024 – En jämförelse av långivare 

Låneförmedlare är det bästa sättet att hitta det bästa blancolånet. Jämför låneerbjudanden från upp till 39 långivare med endast en kreditupplysning och hitta det lånet som passar dina behov bäst. I denna jämförelse av de bästa blancolånen har vi komm...

Så lyckas du med takbelysningen! 10 Taklampor som gör hemmet 2024

Ska du köpa taklampa och letar efter lampinspiration? Har du länge försökt lyckas med belysningen i hemmet utan att få till den rätta stämningen? Lampor är nyckeln till ett mysigt, snyggt och personligt hem och ett smart sätt att leda blicken till dom s...

Bäst i test: Bilförsäkring – Vi jämför så att du slipper!

Och så var det ju det här med bilförsäkring. Denna eviga gåta ofta lika komplex som en manual till en Lamborghini (och ibland lika dyr också). Måste man verkligen ha en bilförsäkring då? JA, DU MÅSTE! Det spelar liksom ingen roll om du har en Ferrari el...

Bäst i test: Hemförsäkring – Hem ljuva hem!

När SnyltarJanne från lägenheten bredvid kommer för att sno din soffa eller när ditt kylskåp plötsligt bestämmer sig för att bli en isdansare på ditt köksgolv – då, mina vänner, inser man värdet av en hemförsäkring! Och nej, det ÄR inte roligt att lägga...

Bäst i test: Elavtal – Det bästa & billigaste elavtalet 2024!

Och så var det ju det här med elavtal. Strömmen i ditt hem ska ju helst fungera som en romantiskt komedi: trygg, energifylld och utan jump scares! Och hur fasiken hittar man det? No need to worry – Hemfakta är här för att guida dig genom det snåriga lan...

Hitta privatlån – De billigaste privatlånen med låg ränta!

Till skillnad från att vända sig direkt till en enskild bank, kan en låneförmedlare presentera erbjudanden från upp till 40 olika banker, alla ivriga att erbjuda dig den mest konkurrenskraftiga räntan med en enda kreditupplysning. Om du väljer att ansök...

Mikroplaster

Uppdatering och svar på några av frågorna kring artikeln finns här. Mikroplaster är små plastpartiklar som återfinns i olika typer av produkter i ditt hem. Vissa av mikroplasterna är synbara för ögat, andra är så minimala som en miljondels millimeter. D...

Test av massagepistolen Flowlife Flowgun som blev bäst i test i mellanklassen

Flowgun Flowlife blev vår bäst i test i mellanklassen. Den här massagepistolen kommer från svenska märket Flowlife och är utrustad med en robust motor som kan ge dig upp till 3200 vibrationer per minut.  Det är ett toppklassigt och professionellt verkty...

Test av massagepistolen Flowlife Flowgun Go – vår utmanare i mellanklassen

Flowgun Go är Flowgun’s lillebror och det senaste tillskottet i familjen. Den här massagepistolen ger upp till 7–8 timmars massage på en laddning vilket är en extremt lång batteritid. Den här modellen är lättare och smidigare tack vare dess låga v...

Massagepistolens nackdelar – tänk på detta!

De flesta människor gillar att få massage, särskilt för stressrelaterad värk, träningsvärk och andra typer av smärta och stelhet. Även om massage kan vara en lyxig upplevelse kan de ibland bli väldigt kostsamma, eller så är du helt enkelt för upptagen f...

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser