Bäst i Test: Matkasse – Här är årets mest prisvärda och smakrika matkassar!

Visst är det lätt att hamna i satta mönster när det kommer till middagsplaner? Man har sina 3-4 rätter som liksom går på repeat och när man får lust att bryta det där mönstret får man basically ta ledigt från jobbet för att få tiden att gå ihop! Ja, men så kom ju matkassarna. Och när dom gjorde entré i hemmen tog dom mångas vardag med storm! Plötsligt slapp man både funta på vad fasiken det skulle bli för spejsad måltid ihop med att man slapp lägga tiden och energin på att poppa iväg och handla den! Sen dess har det kommit en uppsjö av matkassar med olika idéer och koncept – allt från ekologiskt till snabblagat till veganskt och större valfrihet hos konsumenten. Varje företag har olika inriktningar, och ofta kan du plocka lite som du vill och matcha flera kostpreferenser till hela familjen; oavsett om du är vegan, glutenintolerant eller har kräsna barn finns det ofta en matkasse för dig! Men vilken matkasse är egentligen bäst? Vart får man ut mest av stålarna? Vilka skriver recept som håller måttet och vilka har nöjdast kunder? Ah nu jämför vi matkasse och här är dom: Bästa matkassarna 2023!

Bästa Matkasse 2023

Så vilken är den bästa Matkassen 2023? Jo det blev i slutändan klassikern: Linas matkasse! Nedan presenterar vi Hemfaktas vinnare av matkassar som alla sitter inne på olika egenskaper och profiler!

Linas Matkasse – Bästa matkassen 2023!

Klassikern & pionjären! Linas matkasse fokuserar på hållbarhet och eko, och massor av kostpreferenser och allergier i åtanke! Pris klassisk matkasse 4 portioner/5 måltider: 1099 kr. Extrapris som ny kund: 769 kr.

Linas matkasse test recension

Ja Linas Matkasse är den klassiska matkassen som var först ut med att erbjuda detta populära koncept! Nu har även Linas gått i Hello Fresh spår och du kan bygga kassarna efter smak och recept du väljer. Linas Matkasse har byggt upp en stor kundkrets och anses ofta som ett av dom mest välkända matkasseföretagen tack vare deras välutförda reklamarbete (och att dom hållit på i evigheter). Du har massor av kassar och kostpreferenser att välja på, så som barnfamilj, klassiskt och inspirerande, veg, viktväktarna, lättlagat och laktos- eller glutenfritt. Du får välja bland flera olika varianter av; kassar för två som vill ha inspiration eller en kasse för barnfamiljen som behöver kunna skräddarsy sin meny. Här ligger även fokus på ekologiskt och närproducerat, även dom inte är nitiska på punkten. Linas Matkasse har ingen bindningstid.

 • Färska och lokala råvaror i säsong
 • 80 sunda, goda recept i veckan
 • Ingen bindningstid

Hemfaktas betyg

 • Pris: 8/10 (Extrapris som ny kund: 769 kr.)
 • Hållbarhet/Miljö: 9/10 (Fokus på ekologiskt och närproducerat)
 • Valmöjligheter & Anpassningsförmåga: 10/10 (Många kassar och kostpreferenser)
 • Kvalitet på råvaror: 9/10 (Färska och lokala råvaror i säsong)
 • Användarvänlighet: 9/10 (Ingen bindningstid)

Motivering: Linas Matkasse sticker ut med sitt breda urval och fokus på hållbarhet. De erbjuder möjligheter att anpassa kassarna efter smak, kostpreferenser och allergier. Med ingen bindningstid och ett starkt varumärke har de förtjänat sin plats som Bäst i test.

Sammanlagt betyg: 9

HITTA DIN MATKASSE HÄR!

 

Hello Fresh Matkasse – Högt rankad i många tester

Minimalt svinn, välj rätter efter smak och tid och njut av härliga smaker! Pris klassisk matkasse 4 portioner/5 måltider: 1090 kr

hello fresh matkasse test

Hello fresh har ju verkligen seglat upp till en favorit bland matkassar! Och inte bara för att dom är grymma på att synas (det säger ju inget om kvalitén), utan för att dom har ett riktigt smart tänk. Hello Fresh satsar, precis som namnet antyder, på färska ingredienser i största möjliga mån och dom erbjuder en typ av matkasse som kan anpassas för olika kriterier. Deras standardurval är klassiskt, familjevänligt, vegetariskt och snabbt & enkelt. Dock kan du alltid välja ut vilka måltider du vill ha i din kasse, och på så sätt anpassa dina måltider och urvalet är väldigt stort! Självklart har du även möjlighet att välja antalet portioner och hur många måltider per vecka du önskar. Vi gillar verkligen det faktum att du får ett stort urval av rätter och kan välja dom som passar dig bäst, det minimerar risken för att du ska få mat du inte tycker om. Alla val kan göras via en app eller via hemsidan, och du kan lätt välja att pausa matkassen om du inte vill ha den, eller att byta leveransadress till ex. sommarstugan. Hello Fresh lägger även vikt vid att minska matsvinn genom att endast inkludera den mängd råvaror som behövs i recepten i matkassen.

Hemfaktas betyg

 • Pris: 8/10
 • Hållbarhet/Miljö: 9/10 (Minimerar matsvinn)
 • Valmöjligheter & Anpassningsförmåga: 10/10 (Välj egna rätter, många alternativ)
 • Kvalitet på råvaror: 9/10 (Färska ingredienser)
 • Användarvänlighet: 9/10 (App och hemsida för val, ingen bindningstid)

Motivering: Hello Fresh har lyckats med sitt koncept, särskilt när det gäller att minimera matsvinn. Med ett stort utbud av rätter och möjligheten att anpassa kassarna efter ens egna preferenser är dom en stark konkurrent.

Sammanlagt betyg: 9

HITTA DIN MATKASSE HÄR!

 

Matkomfort – Vällagad mat med miljötänk!

Lyxigt, miljömedvetet, bra råvaror och du slipper sticka till affären för basvarorna! Pris klassisk matkasse 4 portioner/4 måltider: 1095 kr

Matkomfort bästa matkasse miljö 2023

Matkomfort erbjuder matkassar med miljötänk och obefintligt svinn. Här väljer du mellan flera kassar som exempelvis den lyxiga premiumkassen, hälsolådan eller familjefavoriter. Och du har kockar som snor ihop alla såser och fonder och annat gött som sätter pricken över i på maten (och som annars är så tidskrävande). Du bara färdigställer kalaset! Alla recept är alltså framtagna av Matkomforts egna kockar och matkassarna innehåller allt du behöver utom salt, peppar och något att steka i. Alltså bra för dig som inte kan/vill gå till affären för basvaror (vilket som krävs i dom flesta andra kassarna). Dessutom kommer alla råvaror i portionsförpackade lådor, vilket gör att matsvinnet blir i princip noll. Köttet som kommer med lådorna är svenskt och ofta är grönsakerna närodlade och ekologiska. Så, söker du efter något lite extra lyxigt med fokus på bra råvaror och miljövänligt tänk så är Matkomfort ett lovande företag!

Hemfaktas betyg

 • Pris: 7/10
 • Hållbarhet/Miljö: 9/10 (Miljötänk, obefintligt svinn)
 • Valmöjligheter & Anpassningsförmåga: 8/10
 • Kvalitet på råvaror: 10/10 (Svenskt kött, ekologiska grönsaker)
 • Användarvänlighet: 8/10

Motivering: Matkomfort kombinerar lyx med hållbarhet. Deras fokus på närproducerade och ekologiska ingredienser, tillsammans med förberedda såser och fonder, skapar en lyxig men ändå jordnära matupplevelse.

Sammanlagt betyg: 8.4

HITTA DIN MATKASSE HÄR!

 

Middagsfrid matkasse – Toppbetyg i flera tester!

Täcker ett stort leveransområde och är en riktig användarfavorit! Pris klassisk matkasse 4 portioner/5 måltider: 1059 kr

middagsfrid matkasse test

Det finns ett matkasse-företag som gång på gång syns med höga betyg i olika test, och det är Middagsfrid. Middagsfrid har flera olika matkassar för olika familjer och smaker med varierande grad vegetariska recept. Du får roliga recept och en välfylld matkasse utan bindningstid. Middagsfrid är dessutom bäst på geografin och dom får ett extra + för antalet städer de levererar sina matkassar till! Få andra matkasse-företag finns i lika många orter. Något annat som utmärker Middagsfrid är att de ger en möjlighet att beställa till en fruktkasse och/eller en mellis-kasse. Toppen för dig som vill se till att ha mer bra mat hemma!

Hemfaktas betyg

 • Pris: 8/10
 • Hållbarhet/Miljö: 8/10
 • Valmöjligheter & Anpassningsförmåga: 9/10 (Många alternativ)
 • Kvalitet på råvaror: 8/10
 • Användarvänlighet: 10/10 (Stort leveransområde, ingen bindningstid)

Motivering: Middagsfrid erbjuder en bred geografisk tillgänglighet vilket utmärker dem i branschen. Även om dom kanske inte har lika starkt fokus på hållbarhet som vissa andra alternativ, erbjuder dom ändå en hög kvalitet och variation i sina kassar.

Sammanlagt betyg: 8.6

HITTA DIN MATKASSE HÄR!

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev Linas Matkasse testvinnare, tack vare sitt stora utbud av rätter och matkassar att välja bland. Det är prisvärt, har ett stort miljötänk, fokuserar på ekologiskt och närproducerat och det finns något som passar alla. 

I jakten på den bästa matkassen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den matkasse som är bäst från den som inte är det. När det gäller matkassar är såklart kvalitet på maten nummer ett. Men miljötänk, anpassningsmöjligheter och bredd på kostpreferenser, pris och leverans är också något vi tittar ordentligt på.  

Med de fem matkassar vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

Köpguide Matkasse

Varför köpa en matkasse?

Varför man väljer att köpa en matkasse varierar från hushåll till hushåll. Många ser det som ett sätt att spara tid då jobb och annat i vardagen gör att det blir svårt att planera och handla till riktiga middagar och måltider. Genom att slippa de sysslorna kan man få mer tid till att göra det man verkligen vill med sin tid.

Matkassen kan också vara en viktig källa till matlagningsinspiration. Genom att få nya spännande recept och råvaror hem till dörren kan man hitta nya smaker och rätter som man gillar. Då kan man bryta den traditionsenliga cirkeln av samma maträtter som upprepas i oändlighet.

Har du någon gång funderat på att ändra något i din kosthållning så kan matkassen även vara ett stöd då. Vill du äta mer vegetariskt så kan du välja en vegetarisk matkasse en vecka, eller kanske välja en matkasse som har en vego-dag per kasse? Det finns även kassar som är särskilt utformade för att vara extra nyttiga.

Du som av någon anledning inte heller har möjlighet att handla kan dra fördel av matkassen. Om vardagsbesvär som att ta sig till affären är för krävande så kan matkassen göra att du ändå får bra och trevlig mat på bordet.

Hur fungerar matkasse?

Alla matkassar fungerar olika, men grundprincipen är att du får hem en matkasse fylld med råvaror för några olika rätter som du även får recept till. Antalet måltider och portioner varierar mellan de olika matkassarna, och likaså innehållet. I vissa fall kan du styra vilka rätter du får hem, medan andra matkassar har bestämt rätterna innan.

I matkassen följer de flesta råvaror med, men ibland räknar företagen med att vissa saker redan finns i hemmet. Det kan handla om smör att steka saker i och enklare kryddor.

Eftersom varje matkasse skiljer sig från andra matkassar är det viktigt att jämföra några olika alternativ. Här nedan kommer därför en jämförelse utav några av Sveriges största matkasse-företag!

Frågor och svar om matkassar

Vilken matkasse passar mig bäst?

Alla hemsidor har exempelmenyer som du kan kolla på för att se om deras mat är något som skulle passa dig. Hur många portioner och måltider som ges är viktigt, köp inte mer eller mindre än vad du behöver. Kanske passar Middagsfrid eller Mat.se bäst för dig som vill effektivisera din veckohandling då du kan köpa mycket från samma ställe. Eller så passar Simple Feast, Matkomfort eller Linas mer exklusiva påsar bättre om du vill laga mer avancerad mat.

Vilken matkasse är bäst i test?

I vårt test blev Linas Matkasse testvinnare, tack vare sitt stora utbud av rätter och matkassar att välja bland. Det är prisvärt, har ett stort miljötänk, fokuserar på ekologiskt och närproducerat och det finns något som passar alla. 

Är matkassar dyra?

Priset är viktigt att tänka på. De flesta matkassar kostar ungefär lika mycket, men med vissa variationer. Här är det viktigt att tänka på vilken matbudget du har i vanliga fall, och vilka fördelar matkassen har som kan göra det värt att satsa på en sådan.

För vem passar färdiga matkassar?

Matkassar ett bra alternativ för dig som vill ha mer tid och matinspiration i vardagen. Idag finns det flera olika matkasse-företag som är bra på olika saker att välja mellan. Vill du testa på en matkasse går det ofta bra utan bindningstid, så du kan hitta rätt matkasse just för dig.

Anna Sjöö

Jag är utbildad journalist och en av ledsagarna här på Hemfakta! Mitt mission är att vägleda dig i pryldjungeln och jag tror vi är en bra match för jag är en sucker för bäst-i-test – med ett extra öga för coola köksmaskiner. E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar