1. Hem
  2. >
  3. Husdjur
  4. >
  5. Bäst i test: Hundförsäkring – Bästa försäkringen för din fyrtassade vän!
Hundforsakring-1-scaled.jpg

Lyx

Bästa hundförsäkringen

Lassie Hundförsäkring

9

Mellan

hedvig-forsakring-723×1024.jpg

Hedvig Hundförsäkring

8.8

Budget

ica-forsakring-683×1024.jpg

Ica Hundförsäkring

8.2

Inledning

Och så var det ju det här med hundförsäkring. Våra lurviga kompanjoner må vara söta som få men de har ju också en tendens att ruinera oss med diverse hältor och svalda plasthuvuden. Om hundar kunde prata skulle de troligtvis kräva royalties för varje gång de får oss att sätta hjärtat i halsgropen, helt enkelt. Med dessa oförutsägbara upptåg kan man ju undra hur försäkringsbolagen sätter kostnaden för att försäkra dessa lurviga vilddjur. Har de hemliga agenter som graderar klumpedunsfaktorn hos varje hundivid? Hur som helst – låt oss undersöka vad fyra av våra bästa försäkringsgiganter har att erbjuda när det kommer till att försäkra våra fyrbenta familjemedlemmar. Det har blivit dags att kora – årets bästa hundförsäkring! 

I Sverige finns många bra hundförsäkringar där alla grundläggande behov uppfylls. I vårt test har vi jämfört flera olika hundförsäkringar och tagit fram de 4 försäkringar som har bäst villkor och nöjdast kunder. Och du, om du nu är ute för det absolut bästa för din jycke bör du även kolla in vårt bäst i test hundfoder!

I vårt test blev Lassie utsedd till bäst i test. Lassie skiljer sig från konkurrenterna genom sin generösa maxersättning, flexibilitet i prissättning, rabatter och en användarvänlig app. Detta, tillsammans med den övervägande positiva kundfeedbacken, gör den till det bästa valet för hundägare som söker en omfattande och tillförlitlig försäkring för sina fyrbenta vänner.

1

Lassie Hundförsäkring – Bästa hundförsäkringen

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bästa hundförsäkringen

Lyx

Vinnare

10

Maxersättning

8

Pris

9

Rabatter

9

Extra tjänster

9

Kundomdöme och service

9

Totalpoäng

Motivering: Lassie Hundförsäkring erbjuder en imponerande maxersättning och flexibla prispaket. Med möjligheten att justera priset genom proaktiva insatser och en användarvänlig app samt kompetent service, står Lassie ut som den bästa hundförsäkringen.

Här har vi en hundförsäkring som verkligen strävar efter att ta hand om våra fyrbenta vänner på bästa sätt. Lassie erbjuder paketlösningar från Mini till Stor där den sistnämnda imponerar med en veterinärvårdskostnadsersättning på upp till hela 160 000 kronor per försäkringsår – vilket tillsammans med Hedvig är marknadens mest generösa. En unik egenskap med Lassies försäkring är att de inte har några rasspecifika begränsningar när det gäller veterinärvårdsersättning. Att priset dessutom kan justeras genom att vara proaktiv med hundens hälsa via deras app är en fin touch. Appen är dessutom enkel att navigera med en snabb och effektiv ärendehantering. Feedbacken om deras service är övervägande positiv med snabba utbetalningar och en trevlig app. Några få användare har klagat på att det är svårt att få kontakt med kundservice – medan många andra menar motsatsen.

Pris: Priset på en hundförsäkring hos Lassie är individuell och beror bland annat på vilken omfattning, ersättningsnivå och vilka tillägg du väljer. Priset för en Stor försäkring för en blandras med en känd ras i sig ligger på mellan 500-600 kronor utan tilläggsval.

  • Priset varierar beroende på hundens ålder, ras, kön och din kommun
  • Maxersättning: 160 000 kronor
  • Fast självrisk: 0 – 3 500 kronor
  • Rörlig självrisk: 15 – 25 %
  • Rabatt: Kompisrabatt, Kunskapsrabatt upp till 25 %
  • Ålder: Minimum 6 veckor, ingen maxålder
  • Rasspecifika begränsningar: Nej
  • Bindningstid: Ingen
  • Uppsägningstid: Ingen
  • Självriskperiod: 365 dagar
  • Extra (Premium): täcker dolda fel, fria veterinärvårdssamtal.
2

Hedvig Hundförsäkring

hedvig-forsakring-723×1024.jpg

Lyx

Utmanare

10

Maxersättning

7

Pris

9

Rabatter

10

Extra tjänster

8

Kundomdöme och service

8.8

Totalpoäng

Motivering: Hedvig imponerar med ett generöst maxersättningsbelopp och attraktiva extra tjänster. Men den höga premien och vissa rasspecifika begränsningar minskar dess totalpoäng något.

Med Hedvigs hundförsäkring vet man att både den lilla valpen och den äldre trotjänaren får tryggt skydd utan bindningstid. Den inkluderade videosamtalstjänsten med auktoriserade veterinärer som kan vägleda till rätt klinik är dessutom guld värd i stressade stunder. Förutom att erbjuda ersättning upp till 160 000 kr och fast självrisk från 0 kr, ser Hedvig till att du även har koll på ditt husdjurs välbefinnande med en årlig hälsokoll. Och visst är det en fin gest att ditt skydd startar från dag ett om du byter till dem från en likvärdig försäkring? En annan spännande detalj är deras “Hedvig Forever”-koncept där du kan sänka din premie genom att värva vänner. Och, även om de fortfarande är relativt nya på djurförsäkringsmarknaden, har de ett “utmärkt” omdöme på Trustpilot, vilket talar sitt tydliga språk!

Pris: Priset på en hundförsäkring hos Hedvig är individuellt och beror bland annat på vilken ras, omfattning och ersättningsnivå som du väljer. Priset för en Stor försäkring för en blandras med en känd ras i sig ligger på mellan 650-700 kr – medan en blandras med helt okända raser i sig kostar över 2.000 kr.

Förbättringsmöjligheter: Trots deras generösa erbjudanden har Hedvig vissa rasspecifika begränsningar samt en relativt hög premie.

  • Maxersättning: 160 000
  • Fast självrisk: 0-3.500 kr
  • Åldersgräns: 8 veckor
  • Rasspecifika begränsningar: Ja
  • Bindningstid: Ingen
  • Rabatt: Hedvig Forever
  • Extra (Premium): Obegränsade vårdsamtal, täcker dolda fel, livsförsäkring på 30 000 kr ingår, årlig hälsokoll, hund-vabb,  receptbelagd medicin etc.
3

Ica Hundförsäkring

ica-forsakring-683×1024.jpg

Mellan

Vinnare

7

Maxersättning

9

Pris

8

Rabatter

9

Extra tjänster

8

Kundomdöme och service

8.2

Totalpoäng

Motivering: ICA imponerar med en låg premie och attraktiva extra tjänster. Men den lägre ersättningen och vissa rasspecifika begränsningar minskar dess totalpoäng något.

ICA hundförsäkring erbjuder en omfattande täckning som sträcker sig från veterinärvård och receptbelagd medicin till rehabilitering och dolda fel.  Det som utmärker ICA är flexibiliteten i självrisk och belopp för veterinärvård, vilket låter dig skräddarsy försäkringen efter dina behov och budget. Prissättningen är också konkurrenskraftig, särskilt om du är ICA-stammis och kan dra nytta av bonusförmåner.

Pris: Priset på en hundförsäkring hos ICA är individuellt och beror bland annat på vilken ras, omfattning och ersättningsnivå som du väljer. Priset för en försäkring för en blandras med en känd ras i sig ligger på mellan 2 000- 3 000 kr per år. 

  • Maxersättning: 60 000 kr
  • Fast självrisk: 2 000 eller 3 000 kr
  • Åldersgräns: Från 6 veckor
  • Rasspecifika begränsningar: Ja
  • Bindningstid: Försäkringen binds varje år
  • Rabatt: Bonus för Ica-stammisar
  • Extra (Premium): Omfattande täckning inklusive rehabilitering och dolda fel, Flexibel självrisk och veterinärvårdsbelopp, Bonusförmåner för ICA-kunder
4

FurryChamp Hundförsäkring

Bästa hundförsäkringen

Mellan

Utmanare

7

Maxersättning

9

Pris

5

Rabatter

9

Extra tjänster

8

Kundomdöme och service

7.6

Totalpoäng

Motivering: FurryChamp imponerar med en låg premie och attraktiva extra tjänster så som täckning av tidigare besvär. Men den lägre maxersättningen och vissa rasspecifika begränsningar minskar dess totalpoäng något.

FurryChamp Hundförsäkring ger dig en flexibel och täckande försäkring som ser till ditt djurs bästa. Ersättningsbeloppet kan varieras enligt två olika nivåer, vilka båda har en genomgående hög täckningsgrad. Medicin, receptbelagd mat och rehabilitering är inkluderade i grundpaketet, vilket är en sällsynthet bland konkurrenter. Dock ligger det maximala ersättningsbeloppet något lägre jämfört med andra försäkringsbolag. En unik fördel är att FurryChamp även täcker tidigare besvär hos din hund vilket är ovanligt på marknaden. På minuskontot står en längre självriskperiod på 365 dagar och en avsaknad av tilläggsförsäkringar och rabatter. Detta är ett nytt försäkringsbolag, men dess omfattande täckning och tydliga villkor gör det till en aktör att hålla ögat på.

Pris: Priset på en hundförsäkring hos Furry Champ är individuellt och beror bland annat på vilken ras, omfattning och ersättningsnivå som du väljer. Priset för en försäkring för en blandras med en känd ras i sig ligger på mellan 200 -300 kr i månaden

  • Maxersättning: 60 000 kr
  • Fast självrisk: 1 500 eller 3 000
  • Åldersgräns: Från 4 veckor
  • Rasspecifika begränsningar: Ja
  • Bindningstid: 1 år i taget
  • Rabatt: Nej
  • Extra (Premium): Täcker tidigare besvär, medicin, mat och rehabilitering ingår

Köpguide – Ska man tänka på på något speciellt när man jämför hundförsäkring?

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på när du jämför olika hundförsäkringar. För att hjälpa dig på vägen reder vi här ut de viktigaste sakerna att tänka på enligt oss när du jämför hundförsäkringar för att få ut det bästa möjliga av försäkringen.

  • Jämför försäkringens innehåll. Olika försäkringar kommer med olika innehåll. Se till att den försäkringen du väljer täcker det du vill att den ska täcka. Det kan också finnas eventuella tillägg du vill lägga till och även dessa kan skilja sig mellan olika aktörer. Vanliga tillägg är exempelvis livförsäkring och försäkring vid avel.
  • Se om det finns rasspecifika begränsningar. Det finns hundförsäkringsbolag som har specifika hundraser på en reservationslista. Det kan till exempel handla om att rasen har vanliga sjukdomar som inte täcks av försäkringen. Samtidigt finns det försäkringsbolag som inte har några begränsningar alls i sina villkor.
  • Se om ersättningsbeloppet minskar med hundens ålder. Det finns både hundförsäkringsbolag som erbjuder samma ersättningsbelopp under hela hundens liv men också de som sänker ersättningsbeloppet i takt med att din hund blir äldre. Detta kan vara bra att kolla upp och jämföra.
  • Undersök självrisken. Självrisken är den del av veterinärvårdskostnaden som du betalar själv om din hund blir skadad eller sjuk. Denna består av en fast del och en rörlig del.
  • Kontrollera om det finns några krav. Vissa försäkringsbolag har krav du behöver uppfylla för att få teckna och behålla hundförsäkringen. Det kan exempelvis handla om att du behöver göra en årlig veterinärkontroll eller regelbundet göra tandkontroller på din hund.
  • Jämför rabatter. De flesta hundförsäkringsbolag erbjuder någon sorts rabatt. Det kan exempelvis vara unghundsrabatt eller rabatt om du har flera djur försäkrade hos aktören.

Olika försäkringsbolag

Det finns en hel del hundförsäkringsbolag på marknaden. Vissa har uppkommit på senare år medan andra funnits en längre tid. Försäkringarnas innehåll, pris, rabatter, begränsningar med mera skiljer sig en del åt. Vi har därför gjort en jämförelse mellan de olika hundförsäkringsbolagen i Sverige. Lassie har ett lågt pris jämfört med de större hundförsäkringsbolagen som funnits med en längre tid. Den du kan få högst ersättningsbelopp hos är Lassie som ger dig hela 150 000 kr i maxersättning.

Jämförelse av olika hundförsäkringar

Var noga med att alltid jämföra olika hundförsäkringar för att vara säker på att du har den allra bästa försäkringen för just din hund.

Vad brukar ingå i en hundförsäkring?

Innehållet i en hundförsäkring kan skilja sig något beroende på försäkringsbolag men det finns vissa saker som vanligtvis ingår. Här nedanför reder vi ut vilka dessa saker är.

Veterinärvård

När man pratar om hundförsäkring är det ofta själva veterinärvården man tänker på. Denna ersätter kostnader för undersökning och utredning men också behandling av sjukdom och skada. Veterinärvården gäller alltså för veterinärkostnader om din hund blir sjuk, råkar ut för en olycka eller skadar sig och är giltig hela hundens liv.

Livförsäkring

I vissa försäkringar ingår livförsäkring medan den i vissa försäkringar istället finns som ett tillägg. Livförsäkringen ersätter de kostnader som uppstår om hunden skulle avlida av en olycka eller sjukdom. I vissa fall gäller denna även om din hund skulle bli stulen eller springa bort. Livförsäkringen minskar vanligtvis från en viss ålder och brukar vid sju till åtta års ålder sluta att gälla helt.

Dolda fel

När du köper en hund har säljaren ansvar för något som kallas dolda fel. Det kan exempelvis vara ett fel på hunden som fanns vid leveransen men som visat sig först efter ett tag. Det är enbart veterinärer som kan avgöra huruvida ett fel räknas som ett dolt fel eller inte. De allra flesta hundförsäkringar på marknaden ersätter veterinärkostnader som uppstår vid dolda fel.

Kostnader vid avlivning

Såklart är avlivning något man aldrig hoppas på som hundägare. Skulle det behöva ske är det dock en väldigt tråkig kostnad. Därför ingår ofta kostnad för avlivning och omhändertagande av djurkroppen i dagens hundförsäkringar.

Medicin

Skulle din hund behöva medicin kan du ofta genom din hundförsäkring få ersättning för kostnader av receptbelagda mediciner, något som kan kosta mer än vad man kan tro.

Rehabilitering

Skulle din hund råka ut för en akut skada ersätts ofta rehabiliteringskostnader för din hund, det vill säga sådana som en veterinär föreskriver.

Sjukvårdsrådgivning

I en hundförsäkring ingår också ofta sjukvårdsrådgivning, något som numera finns enkelt tillgängligt online. Du får ofta ett visst antal eller obegränsat med videosamtal till försäkringsbolagets samarbetspartner.

Resor

Ersättning för resor, såsom veterinärens resor eller dina resor till veterinären, är något som ofta ingår i en hundförsäkring. Det kan exempelvis handla om att du fått en remiss till en veterinär och behöver resa dit.

Övriga saker som kan ingå i en hundförsäkring:

De ovanstående sakerna ingår allra oftast i en hundförsäkring. Det finns vissa andra saker som också kan ingå, men inte hos alla försäkringsbolag. Det kan vara saker såsom:

  • Magnetkameraundersökning
  • Kejsarsnitt
  • Plastikoperation
  • Viss tandvård
  • Digitala kurser
  • Strålning- och cellgiftsbehandling
  • Implantat av höftprotes
  • Akupunktur

Något som är viktigt att komma ihåg är att vissa hundförsäkringsbolag har rasspecifika begränsningar. Det kan innebära att försäkringen inte gäller vid vissa sjukdomar eller enbart vid en begränsad behandling av vissa sjukdomar. Det är dock inte alla försäkringsbolag som har begränsningar. ManyPets och Lassie har inga rasspecifika begränsningar i sina försäkringsvillkor.

Hur byter man en hundförsäkring?

Vi upplever att många tror att det är svårt att byta hundförsäkring, men det är faktiskt enklare än vad man kan tro och har du koll på försäkringsvillkoren behöver det heller inte kosta något extra.

  1. Ta reda på när din nuvarande försäkring löper ut, det vill säga huvudförfallodagen. Denna finner du i ditt försäkringsbrev.
  2. Teckna en ny försäkring som börjar gälla när din nuvarande försäkring löper ut för att inte få ett glapp mellan avtalen. Hos många hundförsäkringsbolag kan du förbereda ett nytt avtal flera månader innan det ska träda i kraft.

Frågor och svar om hundförsäkringar

Lassie Hundförsäkring blev utsedd som bäst i test 2023. Lassie skiljer sig från konkurrenterna genom sin generösa maxersättning, flexibilitet i prissättning, rabatter och en användarvänlig app. Detta, tillsammans med den övervägande positiva kundfeedbacken, gör den till det bästa valet för hundägare som söker en omfattande och tillförlitlig försäkring för sina fyrbenta vänner.

Vissa hundförsäkringsbolag, såsom ManyPets och Lassie, kommer utan bindningstid och uppsägningstid. Har du ingen bindningstid eller uppsägningstid kan du byta hundförsäkring när som helst. Har du däremot bindningstid eller uppsägningstid behöver du betala för din nuvarande försäkring till bindningstiden gått ut.

Nej, har du ingen bindningstid kvar som du behöver betala för kostar det ingenting att byta hundförsäkring.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser