1. Hem
 2. >
 3. Skönhet
 4. >
 5. Bäst i Test: Mascara – Bästa tricket för att få ögonen att poppa!
IMG-0510-scaled.jpg

Lyx

Mascara bäst i test sensai

Sensai Volumiser 38°C

9.4

Mellan

Bästa mascaran lancome

Lancôme Hypnôse Mascara

8.6

Budget

maybeline sky high bästa mascara

 Maybelline Sky high mascara

8.8

Inledning

Du är sugen på att öppna upp ögonen? Kanske hypnotisera en främling eller bara känna dig allmänt extra extra? Då är ju mascara en klassiker för sammanhanget! Visste du att den första mascaran gjordes på vaselin och kol? Ah, kanske ingen raketforskning men oavsett! Med uppsjön av mascaror är det ju lätt att trippa vilse, och den stora frågan är ju egentligen vad för typ av fransar just DU tycker är snyggast. Du kanske vill att mascaran ska separera, bygga på längden, ge volym och fyllighet och kanske är det extra viktigt att den inte klumpar eller har lagt en grå vallgrav under ögonen framåt tretiden? Kanske är det inte en svart mascara som är din grej, du kanske vill ha en blå mascara? En brun mascara eller en vit? För att få dom där irisarna att lysa i mörkret! Kanske är det viktigt med en vattenfast mascara som sitter som berget, eller är det rent av motsatsen som lockar just dig? Många frågor! Vi listar våra bästa tips på hur du väljer rätt mascara för just dina fransar och behov. Nu kickar vi igång den här fransfesten, här är Bästa mascaran 2024!

Vi på Hemfakta har utsett Sensai Volumiser 38°C till bästa mascaran 2024! Efter alla dom mascaror vi testat – och där vi absolut hittat förbättringsmöjligheter – står vi fast vid att det här är en riktig 10-poängare. Vi har vridit å vänt på borste, hållbarhet, volym och längd i jakt på en svag punkt, men här lyser nackdelarna med sin frånvaro. Vi älskar den, allt från hur den ligger i handen till hur den klär fransarna hela vägen in i natten!

I jakten på den bästa Mascaran har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den mascara som är bäst från den som inte är det. När det kommer till Mascaror är det givetvis lite olika kvaliteter man är ute efter, smink är ju som bekant oerhört individuellt och smaken är som baken! Vissa gillar fylliga fransar med volym, medan andra föredrar separerade och med fokus på längd. Vi har i vårt test försökt hitta en balans, där vi gillar samtliga resultat. I jakten på den bästa mascaran har vi noggrant granskat och jämfört sex olika produkter i tre olika prisklasser: lyx, mittemellan och budget. Låt oss nu göra en produktjämförelse och se hur dessa mascaror skiljer sig från varandra.

1

Sensai Volumiser 38°C – Bästa Mascaran [current_year]

hem-fakta-bast-i-test-logo
Mascara bäst i test sensai

Lyx

Vinnare

8

Pris

10

Hållbarhet

10

Klumpfrihet

9

Volymgivande

10

Separation av fransar

9.4

Totalpoäng

Motivering: Sensai Volumiser 38°C tar hem guldet i vårt bäst i test för mascara 2024. Otroligt resultat, som sitter där det ska trots att den är så enkel att tvätta bort! Hyllad till höger och vänster känner vi oss grymt trygga i att vår upplevelse inte är unik (även om mascaran är), en riktig 10-poängare!

Mascaran med alla rätt! Lätt att applicera, magiskt resultat och visst sitter den där den ska! Pris ca. 350 kr.

Vi på Hemfakta har utsett Sensai Volumiser 38°C till bästa mascaran 2024! Vi älskar den, allt från hur den ligger i handen till hur den klär fransarna hela vägen in i natten! ON FLEEK! Vi har vridit å vänt på borste, hållbarhet, volym och längd i jakt på en svag punkt, men här lyser nackdelarna med sin frånvaro. Hypnotiserande effekt med skräddarsydd precision. Sensai Volumiser 38°C är inte bara en mascara; det är en magisk trollstav som omvandlar dina fransar till små mästerverk. Med sin intensivt svarta pigmentering och trippel-spiralborste får du en omedelbar effekt av volym, längd och definition. Behöver du mascara som står emot dagens prövningar men är lätt att tvätta av? Inga problem! Denna produkt håller genom arbetsdagen och ditt träningspass, men sköljs enkelt bort med varmt vatten. Tack vare 38°C-formulan behöver du inte oroa dig för svett, vatten eller sebum. Ett riktigt kraftpaket i en elegant tub, dessutom belönad med Swedish Beauty Award 2019 för “Årets Mascara”.

 • Pris: Premiumklass
 • Hållbarhet under dagen: Hög
 • Klumpfrihet: Ja
 • Volymgivande: Mycket
 • Separation av fransar: Utmärkt

Fördelar

 • Användare hyllar produktens förmåga att ge volym och separera fransar effektivt.
 • Många uppskattar hur enkel den är att tvätta av med varmt vatten.
 • Sensai Volumiser 38°C hyllas för sin hållbarhet under dagen samt hur enkel den är att applicera

Nackdelar

 • En del användare anser att det finns andra mascaror i samma eller lägre prisklass som levererar lika bra resultat.

Sammanfattning: Vi har bland annat hämtat recensioner från Eleven((Eleven, 2023-10-02)) och Nordic Feel((Nordic Feel, 2023-10-02)) för att skapa en objektiv bild av produkten, men vårt betyg grundar sig i hög grad på vår egen användarupplevelse.

2

YSL, Lash Clash Mascara

bästa mascaran ysl

Lyx

Utmanare

6

Pris

10

Hållbarhet

8

Klumpfrihet

10

Volymgivande

9

Separation av fransar

8.6

Totalpoäng

Motivering: Lash Clash är lite mer av en vattendelare än vinnaren Sensai, här är det volym och dramatik som står i centrum – men det är inte för alla. Det här är lösögonfransar på tub och är det var du är ute efter, ja då kan vi garantera att Lash Clash gör jobbet!

Högtflygande volym och couture-finish! Pris ca. 360 kr.

Möt Lash Clash av YSL Beauty, en mascara som bokstavligen tar din blick till nya höjder. Med en enastående 200% ökning av fransvolymen efter bara 5 svep, är det nästan som att skapa en egen dramatisk fashion statement – rakt från dina ögon. Hållbarheten? Vi pratar 24 timmar av couture-kvalitet som inte kommer svika dig, oavsett om du slår dig loss på dansgolvet eller har en känsloladdad filmkväll. Men vänta, det finns mer: Förutom sin vatten-vax-oljeformel är Lash Clash också berikad med Iris florentina-extrakt som inte bara förhöjer, utan också vårdar dina fransar. Inte illa för en liten svart tub, eller hur?

 • Pris: Premiumklass
 • Hållbarhet under dagen: 24 timmar
 • Klumpfrihet: Ja
 • Volymgivande: Upp till 200% ökning
 • Separation av fransar: Ja

Fördelar

 • Fransarna blir långa, fylliga och separerade – “Så nära lösögonfransar man kan komma”
 • Många användare upplever att den är smidig och enkel att använda
 • Håller hela dagen utan att smula och kommer i lyxig förpackning

Nackdelar

 • Vissa användare upplever att den stora borsten tar lite tid att vänja sig vid
 • Några anser att den inte är värd sitt pris

Sammanfattning: Vi har samlat recensioner från bland annat Bangerhead((Bangerhead, 2023-10-02)) och Sephora((Sephora, 2023-10-02)) men vårt betyg grundar sig i hög grad på vår egen användarupplevelse för att ge dig den mest omfattande bilden av YSLs Lash Clash.

Duellen

Lyx

Sensai Volumiser 38°C – Bästa Mascaran 2024 vs. YSL, Lash Clash Mascara

Sensai Volumiser 38°C har imponerat oss med sin enkla applicering, långa hållbarhet och imponerande volym. Dess intensivt svarta pigment och trippel-spiralborste ger omedelbar volym, längd och definition. Denna mascara är även vattenfast och sitter stadigt hela dagen. YSL Lash Clash Mascara, å andra sidan, har enastående volymökning och hållbarhet på upp till 24 timmar. Den är berikad med Iris florentina-extrakt för att vårda fransarna. Det är ett utmärkt val om du söker en mer dramatisk volym och en couture-finish.

3

Lancôme Hypnôse Mascara

Bästa mascaran lancome

Mellan

Vinnare

7

Pris

9

Hållbarhet

9

Klumpfrihet

8

Volymgivande

10

Separation av fransar

8.6

Totalpoäng

Motivering: Lancome Hypnôse Mascara är en absolut vinnare med sin fantastiska hållbarhet och klumpfria formula som ger långa, välseparerade och fylliga fransar. Det höga priset är en liten svacka, men vad du får är verkligen värt varenda krona.

Vinnaren i mellanklassen är klassikern från Lancôme! Långa, fylliga fransar ihop med grym hållbarhet. Pris fr. 280 kr. 

Lancome Hypnôse Mascara har funnits med under många år och är numera en riktig klassiker. Mascaran ökar volymen på ögonfransarna hela sex gånger. Fransarna blir också välseparerade och håller länge utan att fälla under ögonen. Den enda nackdelen med den här mascaran är det höga priset, men den är värd varenda krona med tanke på vad du faktiskt får för pengarna.

 • Pris: 250-300 SEK
 • Hållbarhet under dagen: Sutter där den ska, men är mycket enkel att få bort
 • Klumpfrihet: Klumpar ej
 • Volymgivande: Mycket
 • Separation av fransar: Fina separerade fransar

Fördelar

 • Förlänger ögonfransarna
 • Lättapplicerad borste
 • Ett överväldigande antal användare lyfter fram hur effektivt mascaran förlänger fransarna och ger mycket volym.
 • Många tycker att mascaran är lätt att applicera och lyckas med det svåra konststycket att inte klumpa sig, vilket ger fina och separerade fransar.
 • Flera användare poängterar att borsten är särskilt bra och bidrar till en enklare och mer lyckad applicering.
 • Användare med olika hudtyper framhåller att mascaran är lätt att ta bort, vilket kan vara en fördel vid läggdags eller vid behov av att göra justeringar.

Nackdelar

 • Skulle kunna ge mer volym
 • Priset för produkten är en tydlig nackdel som flera tar upp; den anses vara dyr även om de flesta anser att den är värd pengarna.
 • Några användare anser att det finns budgetalternativ som levererar jämförbara resultat, vilket kan påverka uppfattningen av produkten som prisvärd.

Sammanfattning: För att ge en objektiv bild av Lancôme Hypnose Mascara har vi samlat användarrecensioner från tre olika hemsidor: Nordic Feel((Nordic Feel, 2023-09-29)), Bangerhead((Bangerhead, 2023-09-29)) och Åhléns((Åhlens, 2023-09-29)). Dessa ger en balanserad översikt av produktens fördelar och nackdelar. Det är klart att många ser det höga priset som en begränsning, men överlag tycks det finnas en stark tro på att kvaliteten rättfärdigar kostnaden.

4

Mac stack Mascara

bästa mascaran mac

Mellan

Utmanare

7

Pris

8

Hållbarhet

8

Klumpfrihet

9

Volymgivande

9

Separation av fransar

8.2

Totalpoäng

Motivering: För dig som vill slippa ha en mascara för vardag och en mascara för fest – Macstack innehåller hela registret och den gör det med stil! Lite större variation på användarnas röster än vinnarna i testet, men vi tycker själva att det här är en riktigt bra mascara som dessutom är riktigt prisvärd!

Ögonblicklig transformation från diskret till dramatisk! Macstack Mascara bygger volymen helt efter smak. Pris ca. 250 kr.

Oavsett om du siktar på en mer naturlig look eller vill ta det hela vägen till Hollywood-glam, har du här en mascara som är en mästare på förvandlingsnummer! Macstack Mascara låter dig nämligen bygga volym och längd genom lager på lager, och det bästa är: att den gör det klumpfritt! Tiffany Johnston, senior makeup artist, har kallat det “den perfekta formulan för mångfald”, och det är ingen överdrift. Den är så mångsidig! Kanske inte det första man tänker på med en mascara, men resultatet kan verkligen anpassas efter tycke, smak och tillfälle!

 • Pris: Variabelt
 • Hållbarhet under dagen: Långvarig
 • Klumpfrihet: Hög
 • Volymgivande: Ja, anpassningsbar
 • Separation av fransar: Utmärkt

Fördelar

 • Ger mycket volym och längd
 • Separerar fransarna effektivt och är lätt att applicera
 • Hållbar under hela dagen

Nackdelar

 • Kan kladda av sig efter flera timmars användning, men fläckarna upplevs mycket lätta att få bort

Sammanfattning: Vi har samlat recensioner från bland annat Bangerhead((Bangerhead, 2023-10-02)) och Åhlens((Åhlens, 2023-10-02)), men vårt betyg grundar sig i hög grad på vår egen användarupplevelse för att ge dig den mest omfattande bilden av Macstack mascara.

Duellen

Mellan

Lancôme Hypnôse Mascara vs. Mac stack Mascara

Lancôme Hypnôse Mascara är en klassiker som erbjuder sex gånger volym, välseparerade fransar och lång hållbarhet. Det enda nackdelen är det något högre priset, men kvaliteten rättfärdigar kostnaden. Macstack Mascara är ett mångsidigt alternativ som låter dig bygga volym och längd efter dina önskemål, väldigt bra om du vill kunna variera din look! Den är klumpfri och enkel att applicera, vilket gör den till en prisvärd mascara i mellanklassen.

5

 Maybelline Sky high mascara

maybeline sky high bästa mascara

Budget

Vinnare

10

Pris

9

Hållbarhet

9

Klumpfrihet

7

Volymgivande

9

Separation av fransar

8.8

Totalpoäng

Motivering: Ett riktigt klipp för den budgetmedvetna! Maybellines klassiker erbjuder volymbyggande kraft som torkar snabbt och passar även känsliga ögon.

Den TikTok-kända mascaran som tar dina fransar till stratosfäriska höjder! Pris ca. 100 kr.

Med en flexibel borste och en formula laddad med bambuextrakt, är detta inte bara en mascara; det är ett kärleksbrev till dina fransar. Volym, längd och definition i en smidig svepning – utan klumpar eller smulor. Men det stannar inte där; den passar också för dig med känsliga ögon och är enkel att ta bort vid dagens slut. Vi gillar verkligen den här Mascaran som håller stilen hela dygnet, och för en hundring kan vi knappast klaga på att man kan behöva stryka på ett extra lager för maximal volym!

 • Pris: Budgetvänlig
 • Hållbarhet under dagen: Hög
 • Klumpfrihet: Medel
 • Volymgivande: Hög
 • Separation av fransar: Mycket bra

Fördelar

 • Många användare uppskattar den långa hållbarheten
 • Ger en bra separation av fransarna enligt flera användare
 • Passar även för känsliga ögon
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Enstaka rapporter om bristande volym, och menar att det kan krävas flera lager för optimal effekt

Sammanfattning: Vi har samlat recensioner från ett antal användare för att skapa en så objektiv bild som möjligt av produkten. Dessa inkluderar Lyko1, Bangerhead((Bangerhead, 2023-10-02)) och Nordic Feel((Nordic Feel, 2023-10-02)), men vårt betyg grundar sig i hög grad på vår egen användarupplevelse för att ge dig den mest omfattande bilden av Maybelline Lash Sensational Sky High Mascara.

6

L’Oréal Telescopic mascara

Loreal telescopic bästa mascara

Budget

Utmanare

10

Pris

8

Hållbarhet

8

Klumpfrihet

10

Volymgivande

8

Separation av fransar

8.8

Totalpoäng

Motivering: L’Oréal Paris Telescopic Original är i särklass en av dom mest pålitliga mascarorna på marknaden när det kommer till längd och definition. Den flexibla borsten älskar av användarna och priset är riktigt schysst!

Den smidiga borsten gör att du når in till minsta strå, och fransarna bli SÅ långa! Pris ca. 120 kr.

Budgetutmanaren, L’Oréal Paris Telescopic Original mascara, var även den nära på att kamma hem vinsten! Här har vi Teleskopiska ambitioner i en tub, en verklig mästare när det kommer till att förvandla dina fransar till mästerverk av längd och definition. Den har en unik, flexibel borste som kan användas i både rak och böjd form, vilket ger dig möjlighet att noggrant arbeta igenom varenda liten frans. Den är superenkel att applicera och gör det lätt att nå ända ut i ögonvrårna. Den patenterade borsten och den effektiva formulan får verkligen fransarna att se längre ut – utan att klumpa sig det minsta. Enkel att ta bort, men sitter där den ska under hela dagen, och dessutom får du en riktigt pangblick!

 • Pris: Budgetvänlig
 • Hållbarhet under dagen: Hög
 • Klumpfrihet: Utmärkt
 • Volymgivande: Medel
 • Separation av fransar: Utmärkt

Fördelar

 • Många användare upplever att mascaran sitter hela dagen.
 • Separerar fransarna mycket bra och ger ett naturligt resultat
 • Exceptionell längd och definition.

Nackdelar

 • Vi tycker att borsten är i mjukaste laget och kan kräva lite jobb för att ge volym – även om vi älskar det naturliga resultatet
 • Enstaka användare tycker att den inte fungerar lika bra utomhus.

Sammanfattning: Vi har hämtat recensioner från flera parter för att skapa en objektiv bild av produkten, inklusive Nordic Feel2 och Cocopanda((Cocopanda, 2023-10-02)) bland annat, men vårt betyg grundar sig i hög grad på vår egen användarupplevelse för att ge dig den mest omfattande bilden av L’Oréal Paris Telescopic Original.

Duellen

Budget

 Maybelline Sky high mascara vs. L’Oréal Telescopic mascara

Maybelline Sky High Mascara är vårt bästa budgetalternativ som ger volym, längd och definition – och det för hundralappen! Den har en flexibel borste och bambuextrakt i sin formula. Det är en mascara med hög hållbarhet och som passar även känsliga ögon. L’Oréal Telescopic Mascara är mascaran som ger enastående längd och separation åt fransarna – inte lika mycket på volym men likväl ett naturligt och samtidigt maffigt resultat (dom blir verkligen så mycket längre!). Den har en unik, flexibel borste och en klumpfri formula. Den är idealisk för att nå även de minsta fransarna och kan därmed passa väldigt bra för dig som tunna/fjunigare fransar svåra att komma åt.

Köpguide Mascara

Så väljer du den bästa mascaran

Innan du köper en mascara så är det en god idé att först utvärdera hur dina ögonfransar ser ut och hur du önskar att de skall se ut. Vissa kvinnor önskar sig dramatisk volym och längd, medan andra är ute efter ett mer diskret och naturligt resultat. Det finns numera mascaror som är vattenfasta och som inte tas bort med enbart med vatten. Då använder man istället sminkborttagningsmedel. Vissa mascaror kan även endast tvättas bort med ljummet vatten.

Mascarans formula utgörs vanligtvis av färgpigment mixade i vax och vatten. I volymmascaror tillsätts det även förtjockande ämnen som exempelvis talk eller puder. I förlängande mascaror tillsätts ofta fibrer i silke eller nylon som efterliknar små ögonfransar som sedan fäster på ögonfranstoppen och tillför mer längd.

Välj rätt färg 

Mascaror finns numera i många olika färger som bland annat: svart, brun, mörkbrun, mörkblå och mörkgrön. Vissa märken har tillverkat varianter även i neonfärger, guld och silver. Det vanligaste är att välja en svart eller mörkbrun färg på mascaran.

Bästa volymmascaran 

Mascaraborstens egenskaper är viktigt för mascarans effekt. Bara under de senaste åren har mascaraborstarna utvecklats mycket och numera är det vanligt att de är helgjutna i silikon, då detta ger ett precist resultat. En stor, tät borste ger mycket volym och fylliga, tjocka fransar. Även bågformade borstar ger volym och en stor fördel med dessa är att de följer fransradens form perfekt och kommer åt överallt.

Bästa mascaran för långa och fylliga fransar

Smala och långa mascaraborstar ger som regel mycket längd, fyllighet och definierar ögonfransarna. Välj därför en smal och avlång borste om du är ute efter långa och fylliga fransar.

Hitta din favorit i vårt mascara bäst i test

Det finns en hel uppsjö av olika mascaror på marknaden och det är därmed inte helt enkelt att hitta rätt i skönhetsdjungeln. Hitta den bästa mascaran i den prisklass som känns rätt för dig.

Så applicerar du mascaran på rätt sätt

Att applicera mascara på rätt sätt är inte så enkelt som det låter. Före du applicerar mascaran så är det viktigt att se till att området runt ögonen är helt torrt. Ett tips för att slippa att mascaran smetar av sig på ögonlocket och under ögat, är att se till att din ögonkräm är oljefri. För att få till en härlig volym på fransarna och för att öppna upp ögat kan du böja fransarna med en ögonfransböjare, vilket gör att det är lättare att komma åt med borsten samtidigt som fransarna också får mer böj. För att undvika att mascaran kladdar på ögonlocken när du applicerar mascaran kan du hålla en liten spegel nedanför hakan och fästa blicken nedåt.

Starta med att placera mascaraborsten tätt intill fransroten och gör zigg-zack rörelser medan du sveper längs med ögonfransarna. Börja i mitten av ögat och arbeta dig sedan utåt mens du lämnar ögonvrån till sist. Om du vill få till en riktig lösögonfranseffekt kan du måla ett par extra lager mascara i den yttre ögonvrån. För tjocka volymfransar kan du vänta i 30 sekunder mellan mascaralagren, detta gör att volym arbetas upp. Vill du ha ett mer naturligt resultat kan du jobba med våta mascaralager som istället torkar bort överflödig mascara.

Frågor och svar om Mascara

I vårt stora test av mascaror blev Sensai Volumiser 38°C vinnaren. Här får du ett otroligt resultat, som sitter där det ska trots att den är så enkel att tvätta bort! Hyllad till höger och vänster känner vi oss grymt trygga i att vår upplevelse inte är unik (även om mascaran är). En riktig 10-poängare!

Lash clash mascara från YSL den bästa mascaran för lösögonfranseffekt, inget snack om saken!

Lancome Hypnôse Mascara anses av många vara Lancomes bästa mascara någonsin.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

 1. yko, 2023-10-02 []
 2. Nordic Feel, 2023-10-02 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser