Köksfläkt bäst i test 2023 – dessa blev de bästa köksfläktarna

Är du också trött på att behöva duscha så fort du stekt ett paket grillost? Eller är det dags för det där köket att äntligen renoveras? Ja då är det ju läge att införskaffa en köksfläkt som rensar luften! Apparaten som sitter över spisen och suger upp allt det där matoset du klarar dig så förbannat bra utan! När det gäller köksfläktar är det några parametrar att förhålla sig till. Bor du i lägenhet är det oftast en kolfilterfläkt som gäller (men den finns en uppsjö kolfilterfläktar!). Har du kanske en villa med egen ventilationskanal ut mot fasaden då är det en spisfläkt med direkt utsug du ska ha! Sen är det ju storlek och form på spiskåpa, hur den ska monteras; vill du ha en vägghängd köksfläkt, takmonterad eller frihängande? Vad ska det vara för filter på din köksfläkt och har du centralventilation? SÅ många frågor! Längst ned i testet hittar du en köpguide – men i vårt köksfläkt bäst i test har vi samlat alla varianter så du kan hitta den bästa för att göra just ditt kök till en hemtrevlig oas! Spisfläktar tar bort fett och lukt och kan dessutom vara förbannat snygga!

Våra experter har landat i 9 köksfläktar i olika prisklasser och med olika funktioner, både gällande ventilationstyp, utseende och egenskaper. Dom flesta är köksfläktar med kolfilter, men vi har fångat hela bredden! För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. För den som tycker att grönt är skönt hittar du även kategorin Klimatsmart längst ner på sidan.

Bästa Köksfläktarna 2023

Bäst i test Lyx

Bäst i test Mittemellan

Bäst i test Budget

Så vilken är den bästa Köksfläkten? Du måste såklart ta hänsyn till dina ventilationsförutsättningar men vi är rörande överens om att Siemens – LR97CAQ50 från kategorin Lyx förtjänar platsen som Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

Siemens Takintegrerad Köksfläkt 90 cm – Bäst i Test! 

Snygg, energisnål takintegrerad fläkt med smarta funktioner! Pris fr. 14000 kr.

Siemens LR97CAQ50 (Rostfri) bäst i test bänkfläkt 2023

Den här takfläkten från Siemens imponerar inte bara med sin tidlösa design, utan också med sin höga kapacitet och effektiva funktioner som hjälper till att göra matlagningen till en trevligare upplevelse. Fläkten är utrustad med en tyst och högpresterande motor som säkerställer att lukt och ånga snabbt och effektivt avlägsnas från köket. Du kan enkelt styra fläktens effektnivå och belysning från hällen med antingen cookConnect eller Home Connect-appen, vilket ger dig maximal bekvämlighet. Tack vare röststyrning och fjärrstyrd diagnostik är det enkelt att kontrollera fläktens inställningar och se till att den alltid fungerar som den ska. De energibesparande LED-lamporna ger också en skön belysning till hela köket. Med hjälp av “Home Connect”-funktionen kan du även kommunicera med dina andra hushållsapparater och sätta upp “triggers” med hjälp av IFTTT för att koppla samman enheter i ditt hem. Sammanfattningsvis är takfläkten en effektiv och intelligent lösning för alla som vill ha en ren och fräsch luft i köket utan att offra stil eller bekvämlighet.

 • softLight ger behagligt sken – belysningen tänds och släcks gradvis
 • Metallfettfilter, kan maskindiskas
 • Indikator för rengöring/byte av fett- och kolfilter
 • Trådlös fjärrstyrning via smartphone eller surfplatta med Home Connect app tex. Silence-funktion
 • Effektiv och tyst iQdrive motor
 • För frihängande montering över köksö
 • CleanAir Module -kolfiltersats finns tillgänglig som tillbehör

Specifikationer

 • För frånluft eller kolfilterdrift
 • Kapacitet kolfilterdrift: Max. normal bruk: 422 m³/h, Intensiv: 565 m³/h
 • Energiklass A
 • Vändbar, luftutflöde på alla 4 sidor kan väljas

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Utmanare Lyxklassen: Smeg KDH12WLD – Integrerad Bänkfläkt

Snyggaste och smartaste fläkten i stan! Pris fr. 35000 kr.

SMEG KDH12WLD integrerad bänkfläkt modern design

Ja det är inte fläkten du bara köper för att du behöver en ny fläkt, nej det är en lite större investering men en smart sådan om du till exempel är i färd med att renovera köket eller byta spishäll! Den är otroligt liten och smidig för att inte tala om snygg! Och kan enkelt flyttas efter behov. Smeg har här skapat en revolutionerande uppfinning – en bordsintegrerad fläkt som är enkel att montera. Perfekt för dig som vill spara plats i köket och värdesätter flexibilitet. Dess höga prestanda garanterar enastående resultat och effektiv borttagning av os och lukt från köket. Placera den vid spisen så suger den effektivt ut allt från os till matos.

 • Liten och smidig bänkfläkt
 • Maximal flexibilitet
 • Hög effekt och prestanda
 • Tar knappt någon plats
 • Stilren design och lätt att använda

Specifikationer

 • Automatisk avstängning
 • Energiklass A+

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Utmanare Lyxklassen: Siemens Köksfläkt iQ500/LF98BIP50 90 cm (Rostfri)

Tystgående återcirkulerande köksfläkt med ett stort kolfilter som tar bort 94 procent av all lukt! Pris fr. 13000 kr.

Billig och bra frihängande köksfläkt

Denna modell från Siemens är en frihängande fläkt som hänger fritt över till exempel en köksö. Fläkten är utrustad med en iQdrive motor, vilket betyder att den är tystlåten. Köksfläkten är bra lämpat till ett kök i normal storlek. Den har en kapacitet på 726.7 m3/h vilket gör att den med säkerhet håller luften i köket ren. Tänk på att en frihängande köksfläkt som denna kommer att ta stor plats i ditt kök, så du bör kontrollera att du har tillräckligt med plats. En annan fördel med denna modell är att du kan köpa ett kolfilter och använda den till recirkulation om du inte har möjlighet att ansluta den till en utblåsningskanal. Sammanfattningsvis är denna köksfläkt utrustad med många praktiska funktioner som gör matlagningen enklare och bekvämare. Det dimbara SoftLight-belysningen ger en fin atmosfär i köket samtidigt som LED-ljusen är energisnåla. TouchControl och digital display gör det enkelt att styra fläktens effektnivå och belysning.

 • Metallfettfilter som enkelt maskindiskas
 • Indikator för rengöring av fett- och kolfilter
 • Extra tyst tack vare speciell ljuddämpning
 • Digital display och enkel styrning via touchControl

Specifikationer

 • Frihängande fläkt
 • Kolfilterdrift
 • Väldigt effektiv fläkt med en kapacitet på 867 m3/h
 • Energiklass A+

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Bäst i Test: Mittemellan

Vinnare Mellanklassen: Thermex Vägghängd 7700 – Köksfläkt 90 cm med modern design

Stilren, modern och smart köksfläkt med dolda förmågor! Pris fr. 7700 kr.

Thermex Preston II Väggmonterad bäst köksfläkt modern design

Thermex Preston II är en riktig fläktfavorit. Det är en smart och innovativ köksfläkt som kombinerar både stil och funktion. Den vertikala designen ger användaren större utrymme på bänkytan/spisen nedanför och det blir enkelt att hålla koll och röra bland grytorna. Dessutom är skärmen tillverkad i glas vilket gör det enklare att rengöra fläkten vilket också ökar dess prestanda. Thermex Preston II är en väggmonterad köksfläkt som suger upp 774 m3/timmen och har energimärkning A. Denna modell har en låg energiförbrukning vilket såklart gynnar både plånbok och miljö. Överlag är det här en konsumentfavorit, konsumenter är grymt nöjda både med prestandan och den snygga designen. Om du letar efter en köksfläkt som kombinerar stil och funktion med hög effektivitet och låg energiförbrukning – ja då är Thermex Preston II en prima kandidat!

 • Funktionell med formen som skapar utrymme för arbete vid spisen
 • Låg energiförbrukning
 • Snygg design

Specifikationer

 • Filtersystem: Frånluft med aluminiumfilter (kolfilter finns som tillbehör)
 • Effektiv fläkt med en kapacitet på 774 m3/h
 • Energiklass A

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Utmanare Mellanklassen: Spisfläkt Tube Frihängande rostfri Franke – Smal & cylinderformad köksfläkt

Snyggaste fläkten för dig med ventilationskanal mot fasaden! Pris fr. 9000 kr.

Spisfläkt Tube Frihängande rostfri Franke cylinerformad

Ja här har vi en till fläkt som inte bara är att tuta in läggan om den inte finns en egen ventilationskanal för att ventilera ut matos. Men har du just en sådan ventilationskanal eller är inne på att skaffa då har du en prima kandidat i den här ursnygga fläkten från Franke! Den här spisfläkten har alltså en inbyggd motor som tutar ut luften så den aldrig kommer in i ditt kök! Den är avsedd för frihängande montage och har en praktisk LED-belysning som ger en optimal belysning över spisen. Fläkten är utrustad med ett aluminiumfilter som effektivt fångar upp fett och andra partiklar, vilket gör den enkel att rengöra och underhålla.

Den elektroniska brytaren gör det enkelt att styra fläkten, och den praktiska timerfunktionen på 30 minuter gör att fläkten stängs av automatiskt efter en viss tid, vilket sparar energi. Det finns också ett speciellt ventilationsläge som ger extra stark sugkraft för tillfällen när det behövs. Fläkten har en indikationslampa som talar om när det är dags att rengöra filtret. Detta är en viktig funktion för att säkerställa att fläkten alltid presterar på toppnivå och ger den bästa luftkvaliteten i ditt kök. För att ytterligare höja både funktionaliteten och utseendet på din spisfläkt kan den med fördel kompletteras med en glasskiva i underkanten av fläkten. Detta ger inte bara ett snyggt utseende, utan skyddar även väggen från stänk och annan smuts. Med den här spisfläkten kan du alltså få både en praktisk och elegant lösning i köket.

 • Elegant, snygg design
 • Indikationslampa för filterrengöring

Specifikationer

 • Typ av fläkt: Frånluft/utsug (Kräver egen ventilationskanal)
 • Aluminiumfilter
 • Energiklass A
HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Utmanare Mellanklassen: EICO Luna N – Billig och bra vajerhängd köksfläkt

Vajerhängd köksfläkt med stark motor – så lättmonterad! Pris fr. 7300 kr.

Billig och bra vajerhängd köksfläkt

Den här vajerhängda köksfläkten från EICO Luna N kommer med en kraftfull motor som effektivt håller luften ren. Vi ger fläkten pluspoäng då den är mycket smidig att montera på plats och för att den tar upp minimalt med plats i köket. Fläkten kan även styras med en fjärrkontroll vilket är mycket bekvämt. Tack vare den smarta filterrengöringsindikatorn vet du exakt när det är dags för fettfiltret att städas. Det enda som drar ned betyget är att köksfläkten drar mycket energi när den är igång.

 • Kraftfull motor
 • Smart filterrengöringsindikator som indikerar när fettfiltret skall rengöras
 • Fläkten styrs med den medföljande fjärrkontrollen
 • 4 olika hastigheter

Specifikationer

 • Kolfilter
 • Kapacitet: 650 m3/h
 • Energiklass B

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Bäst i Test: Budget

Siemens Underbyggd & utdragbar köksfläkt 60 cm

Tystlåten, osynlig och riktigt prisvärd! Pris fr. 5000 kr.

Siemens LI67RB531 (Rostfri) utdragbar köksfläkt prisvärd osynlig tystlåten

Med Siemens utdragbara fläkt iQ300 på 60 cm blire smidig matlagning! Motorn har både hög prestanda och är tystlåten vilket såklart är en gyllene (men inte given) kombo – och så är den grymt prisvärd! Här slipper du både lukt och ånga under matlagningen och LED-lamporna ger prima belysning så att du enkelt kan se vad du lagar. Dessutom har den ett praktiskt intensivläge som tillfälligt höjer effekten för att snabbt avlägsna kraftigt matos, och den återgår automatiskt till normalläge. Trots sin kraftfulla motor är denna utdragbara köksfläkt nästan osynlig tack vare sin placering i överskåpet. Och med dess energibesparande LED-lampor får du inte bara en strålande belysning, utan även ett snyggt och modernt tillägg till ditt kök.

 • Högprestandamotor med imponerande extraktionshastighet garanterar att lukt och ånga avlägsnas väldigt effektivt
 • LED-lamporna ger dig optimal belysning under matlagningen
 • Väldigt tystlåten
 • Intensivläge som tillfälligt höjer effekten för att avlägsna kraftigt matos – återgår automatiskt till normalläge

Specifikationer

 • För frånluft eller kolfilterdrift
 • Kapacitet: 399 m³/h
 • Energiklass A
HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Franke Classic Underbyggd köksfläkt 60 cm – Billigaste köksfläkten i vårt test

Fläkten som gör vad den ska utan att tömma plånkan! Pris fr. 2000 kr.

franke_kolfilter_classic_ billigaste köksfläkten

Denna Spisfläkt på 60cm från Franke är den billigaste köksfläkten i vårt test och håller verkligen måttet för det skonsamma priset! Visst är det grejer som kunde vara bättre, den drar lite mer energi och har inte en massa high-tech funktioner, MEN! I slutändan gör den vad den ska – renar luften! Den här fläkten skåpmonteras, har 3 hastigheter, mekaniska vred för hastighet och belysning och är enkel att rengöra med Easy Clean.

 • Placering: Underbyggd/skåpintegrerad
 • För skåpmontering
 • LED-belysning
 • Mekanisk styrning

Specifikationer

 • Aluminiumfilter
 • 344 m3/h filtreringskapacitet
 • Energiklass C
HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Thermex Central Gemini III Med Switch 60cm Takintegrerad – Diskret köksfläkt för centralventilation!

Stilren, diskret och billig köksfläkt – Perfekt för det lite mindre köket! Pris fr. 2700 kr.

Thermex Central Gemini III Med Switch 60cm Billig stilren köksfläkt centralventilation
Om du har ett mindre kök behöver du inte en köksfläkt med en extra stor kapacitet. Den här modellen från Thermex är en perfekt lösning med en kapacitet på upp till 144 m3/h vilket passar utmärkt för mindre kök. En extern motor ökar utsugningskapaciteten och håller ljudnivån nere i jämförelse med en intern motor. Detta kräver dock extra installationsarbete, eftersom den externa fläkten behöver placeras utanför köket. (Kom ihåg att köpa en motor separat eftersom köksfläkten levereras utan).

I Thermex Central Gemini III hittar du en diskret, utdragbar spiskåpa på 60 cm bredd för lägenheter med centralventilation. Den är väldigt slick och diskret och helt klart kompatibel med dom flesta kök utseendemässigt! (Den ser dessutom mycket dyrare ut än vad den är!). Spiskåpan har injusteringsspjäll, aluminiumfilter och LED-belysning. En fördel med inbyggnadsfläktar är att de är mer diskreta än fri- och vägghängda modeller. Genom att placera köksfläkten i ett köksskåp ovanför spisen blir den inte särskilt synlig. Men eftersom fläkten måste byggas in, är det desto viktigare att du mäter ordentligt så att du har tillräckligt med plats i skåpet till fläkten!

 • Utdragbar: Ja
 • LED-belysning
 • Injusteringsspjäll
 • Inbyggd Trigger (slutande kontakt)
 • Montering: Underbyggnad

Specifikationer

 • Aluminiumfilter
 • Ventilationstyp: Centralventilation Lägenhet
 • Kapacitet: upp till 144 m3/h
HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev Siemens – LR97CAQ50 testvinnare, tack vare sina smarta funktioner, prisvänlighet, snygga design. Dessutom är den tystlåten och energisnål!

I jakten på den bästa Köksfläkten har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den köksfläkt som är bäst från den som inte är det. När det kommer till Köksfläktar är det en del att tänka på, men nummer ett är såklart att den får matoset att försvinna! Sen är Kapaciteten, energiförbrukningen, designen och priset givetvis avgörande komponenter i vårt test.

Med dom nio köksfläktar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

Många olika typer av köksfläktar att välja mellan

När du ska införskaffa en ny köksfläkt så är det bra att känna till att det finns flera olika typer av köksfläktar att välja mellan: Vajerhängda, vägghängda, frihängande, takintegrerade, underbyggnadsfläktar, utdragbara, bänkfläktar och centralventilation. Namnen på köksfläktarna avslöjar hur de skall monteras. Vilken typ av fläkt du skall välja styrs helt av vilken typ av boende du har, samt vilket befintligt fläktsystem som finns i byggnaden. 

 • Den frihängande fläkten fästs i taket och skall monteras över en köksö. Här har du möjlighet att välja mellan många olika designkupor.
 • Underbyggnadsfläkten skall monteras under ett skåp alternativt eller i ett skåp, vilket gör att den blir väldigt diskret. Den här fläkten kan styras på två olika sätt: via knappar (touch eller manuella), eller så är modellen en så kallad utdragsfläkt där fläktens intensitet ökar beroende på hur mycket du drar ut den.
 • Bänkfläkten skall integreras bakom din spishäll i köksbänken. Många som väljer bänkfläkten tycker att det är ett bra alternativ till den frihängande köksfläkten då den ger fritt utrymme över ditt huvud när du lagar mat. 

Utblåsfläkt

Bor du i ett hus med frånluftskanal? Då är det en bra ide att välja en frånluftsfläkt. För enfamiljshus med vanlig skorsten, eller flerfamiljshus med lufttrummor eller liknande lösningar för ventilation är utblåsfläkt mest vanligt förekommande. Dessa transporterar all luft utomhus och minimerar mängden matos och fukt som stannar kvar i köket. Dessa fläktar kallas även spisfläktar och de är utrustade med en inbyggd motor och skall kopplas in till din befintliga ventilationskanal.

Köksfläkt med kolfilter

Saknas anslutning för utgående luft, eller saknas ventil, så är en återcirkulerande fläkt med kolfilter det enda alternativet. De modeller som får bäst i köksfläkt test har ofta aktiva kolfilter som i så stor utsträckning som möjligt hindrar fett och partiklar från att återcirkuleras.[footnote]https://www.energi-miljo.se/energi-miljo/kolfilterflaktar-kan-vara-olagliga[/footnote] Dessa fläktar kan ses som ett sorts fläktdrivet luftfilter. Ofta kan de även avsevärt förbättra inomhusluften. Det är dock viktigt att du köper ett kolfilter som är godkänt att använda där du bor, detta gäller framförallt om du är bosatt i bostadshus.

Hemfaktas test av köksfläktar – vi listar flera modeller

I vårt test av köksfläktar har vi valt att fokusera på följande åtta underkategorier av fläktar: Vajerhängda, vägghängda, frihängande, takintegrerade, underbyggnadsfläktar, utdragbara, bänkfläktar och centralventilation. Vi presenterar vinnare i olika prisklasser för att det ska bli enklare att hitta den bästa köksfläkten för ett pris som känns rätt för dig.

Avslutande ord inför ditt köp av köksfläktar

Vi hoppas att vårt köksfläkt bäst i test har gett dig svar på alla dina funderingar och frågor inför köpet. Förhoppningvis har du också fått en bättre översikt av utbudet på marknaden.

Frågor och svar om köksfläktar

Hur väljer jag den rätta köksfläkten?

Först och främst behöver du bestämma om du ska ha en modell med utblåsfläkt eller en återcirkulationsfläkt med kolfilter. Ta därför reda på vilket fläktsystem som redan finns i byggnaden. Därefter kan du fundera på om du vill att köksfläkten ska ha en intern eller extern motor. Andra faktorer som är bra att överväga är energiförbrukning, utformning, placering, samt givetvis hur mycket du är villig att betala. I vårt bäst-i-test hittar du de bästa köksfläktarna i olika prisklasser, så att det är enklare för dig att välja rätt.

Vilka tillbehör bör jag köpa till min köksfläkt?

Ett faktum är att en köksfläkt består av flera olika delar. Med andra ord kan du behöva köpa till vissa tillbehör beroende på hur din köksfläkt ska monteras, hur köket ser ut, samt vad som ingår vid köpet av fläkten. De tillbehör du kan behöva kan till exempel röra sig om en trumsats för själva monteringen av köksfläkten, en monteringstornförlängning, skorstensförlängning eller en adapter för snedtak. Vissa modeller behöver du även köpa till filtret, till exempel metalltrådsfilter eller kolfilter. 

Hur rengör jag fettfiltret på köksfläkten på bästa sätt?

Vi rekommenderar att du rengör fläktens fettfilter minst en gång i månaden för att se till att fläktens luftflöde är i optimalt tillstånd. Detta eftersom ett smutsigt filter kommer försämra fläktens utsug avsevärt och kan även öka brandrisken. Att rengöra filtret är ofta enkelt och du kan göra det i varmt vatten med diskmedel. Vissa filter kan även rengöras i diskmaskin, men du bör först kontrollera i instruktionsboken om vad som gäller för just ditt filter.

Innehållsförteckning
Detta inlägg innehåller affiliatelänkar
Anna Sjöö

Jag är utbildad journalist och en av ledsagarna här på Hemfakta! Mitt mission är att vägleda dig i pryldjungeln och jag tror vi är en bra match för jag är en sucker för bäst-i-test – med ett extra öga för coola köksmaskiner. E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar