1. Hem
  2. >
  3. Hem & Hushåll
  4. >
  5. Bäst i test: Köksfläkt – Gotta dig bland årets 9 bästa köksfläktar!
Siemens LR97CAQ50 (Rostfri) bäst i test köksfläkt 2023

Lyx

Siemens LR97CAQ50 (Rostfri) bäst i test köksfläkt 2023

Siemens Takintegrerad Köksfläkt

8.8

Mellan

Thermex Preston II Väggmonterad bäst köksfläkt modern design

Thermex Vägghängd 7700

8.2

Budget

Siemens LI67RB531 (Rostfri) utdragbar köksfläkt prisvärd osynlig tystlåten

Siemens Underbyggd & utdragbar köksfläkt 60 cm

8.4

Inledning

Är du också trött på att behöva duscha så fort du stekt ett paket grillost? Eller är det dags för det där köket att äntligen renoveras? Ja då är det ju läge att införskaffa en köksfläkt som rensar luften! Apparaten som sitter över spisen och suger upp allt det där matoset du klarar dig så förbannat bra utan!

När det gäller köksfläktar är det några parametrar att förhålla sig till. Bor du i lägenhet är det oftast en kolfilterfläkt som gäller (och det finns en uppsjö kolfilterfläktar!). Har du kanske en villa med egen ventilationskanal ut mot fasaden då är det en spisfläkt med direkt utsug du ska ha! Sen är det ju storlek och form på spiskåpa, hur den ska monteras; vill du ha en vägghängd köksfläkt, takmonterad eller frihängande? Vad ska det vara för filter på din köksfläkt och har du centralventilation? SÅ många frågor! I vårt köksfläkt bäst i test har vi samlat alla varianter så du kan hitta den bästa för att göra just ditt kök till en hemtrevlig oas!

Här på Hemfakta är vi rörande överens om att Siemens takintegrerade fläkt från kategorin Lyx förtjänar platsen som Bäst i Test 2024! Här får du nämligen en drös smarta funktioner, en låg ljudnivå, en snygg design och en energisnålhet som heter duga – allt till ett rimligt pris! 

Våra experter har landat i 9 köksfläktar i olika prisklasser och med olika funktioner, både gällande ventilationstyp, utseende och egenskaper. Dom flesta är köksfläktar med kolfilter, men vi har fångat hela bredden! För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Och du, kolla in vårt bäst i test inbyggnadsugn om du behöver något att komplettera din nya köksfläkt med!

1

Siemens Takintegrerad Köksfläkt 90 cm – Bästa köksfläkten [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Siemens LR97CAQ50 (Rostfri) bäst i test köksfläkt 2023

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Ljudnivå

9

Effekt

9

Elförbrukning

9

Användarvänlighet

8.8

Totalpoäng

Motivering: Siemens Takintegrerad Köksfläkt 90 cm visar höga betyg över hela linjen. Den erbjuder hög effekt och låg ljudnivå, samtidigt som den är användarvänlig med smarta funktioner vilket inkluderar enkel styrning via appar och röststyrning. Dessutom har den en relativt låg elförbrukning. Det är dess kombination av effektivitet, tystnad och användarvänlighet som gör den till testets bästa köksfläkt!

Snygg, energisnål takintegrerad fläkt med smarta funktioner! Pris ca. 14000 kr.

Här på Hemfakta har vi utsett Siemens köksfläkt till den bästa köksfläkten 2024! Den här takfläkten imponerar inte bara med sin tidlösa design, utan också med sin höga kapacitet och effektiva funktioner som hjälper till att göra matlagningen till en trevligare upplevelse. Fläkten är utrustad med en tyst och högpresterande motor som säkerställer att lukt och ånga snabbt och effektivt avlägsnas från köket. Du kan enkelt styra fläktens effektnivå och belysning från hällen med antingen cookConnect eller Home Connect-appen, vilket ger dig maximal bekvämlighet. Tack vare röststyrning och fjärrstyrd diagnostik är det enkelt att kontrollera fläktens inställningar och se till att den alltid fungerar som den ska. De energibesparande LED-lamporna ger också en skön belysning till hela köket.

Med hjälp av “Home Connect”-funktionen kan du även kommunicera med dina andra hushållsapparater och sätta upp “triggers” med hjälp av IFTTT för att koppla samman enheter i ditt hem. Sammanfattningsvis är takfläkten en effektiv och intelligent lösning för alla som vill ha en ren och fräsch luft i köket utan att offra stil eller bekvämlighet.

  • Typ: Frånluft eller kolfilterdrift
  • Maxkapacitet(ej intensiv): 459 m³/h
  • Ljudeffekt vid högsta hastighet: 56 dB
  • Energiklass: A
  • Antal hastigheter: 3 lägen + 2 intensivläge
  • Effekt: 160 W
  • Övrigt: Vändbar, luftutflöde på alla 4 sidor kan väljas, Indikator för rengöring/byte av fett- och kolfilter, Trådlös fjärrstyrning via smartphone

Fördelar 

  • Användarna älskar den moderna och innovativa designen
  • Starkt utsug
  • Enkel att styra via appen
  • Tar bort matos effektivt
  • Relativt tyst

Nackdelar 

  • Hålet i taket kräver exakt precision vilket kan göra installationen lite knepigare

Sammanfattning: För att få en ordentlig och objektiv bild av produkten har vi hämtat cirka 150 recensioner från Elgiganten1 , Siemens2 och NetOnNet3 .

2

Smeg KDH12WLD

SMEG KDH12WLD integrerad bänkfläkt modern design

Lyx

Utmanare

7

Pris

6

Ljudnivå

9

Effekt

8

Elförbrukning

9

Användarvänlighet

7.8

Totalpoäng

Motivering: Smeg-bänkfläkten visar starka egenskaper, särskilt inom effekt och elförbrukning, men den lider något av en högre ljudnivå.

Snyggaste och smartaste fläkten i stan! Pris fr. 35000 kr.

Ja det är inte fläkten du bara köper för att du behöver en ny fläkt, nej det är en lite större investering men en smart sådan om du till exempel är i färd med att renovera köket eller byta spishäll! Den är otroligt liten och smidig för att inte tala om snygg! Och kan enkelt flyttas efter behov. Smeg har här skapat en revolutionerande uppfinning – en bordsintegrerad fläkt som är enkel att montera. Perfekt för dig som vill spara plats i köket och värdesätter flexibilitet. Dess höga prestanda garanterar enastående resultat och effektiv borttagning av os och lukt från köket. Placera den vid spisen så suger den effektivt ut allt från os till matos.

  • Typ: Bänkfläkt
  • Maxkapacitet(ej intensiv): 570 m³/h
  • Ljudeffekt vid högsta hastighet: 69 dB
  • Energiklass: A+
  • Antal hastigheter: 3 + 1 intensiv
  • Effekt: 145 W
  • Övrigt: Automatisk avstängning, väldigt kompakt
3

Siemens Köksfläkt iQ500/LF98BIP50 90 cm

Billig och bra frihängande köksfläkt

Lyx

Utmanare

9

Pris

9

Ljudnivå

8

Effekt

8

Elförbrukning

8

Användarvänlighet

8.4

Totalpoäng

Motivering: Denna modell från Siemens imponerar med sin låga ljudnivå och smarta funktioner, men den får en något lägre totalpoäng jämfört med den vinnande takintegrerade modellen.

Tystgående återcirkulerande köksfläkt med ett stort kolfilter som tar bort 94 procent av all lukt! Pris ca. 13000 kr.

Denna modell från Siemens är en frihängande fläkt som hänger fritt över till exempel en köksö. Fläkten är utrustad med en iQdrive motor, vilket betyder att den är tystlåten. Köksfläkten är bra lämpat till ett kök i normal storlek. Den har en kapacitet på 726.7 m3/h vilket gör att den med säkerhet håller luften i köket ren. Tänk på att en frihängande köksfläkt som denna kommer att ta stor plats i ditt kök, så du bör kontrollera att du har tillräckligt med plats.

En annan fördel med denna modell är att du kan köpa ett kolfilter och använda den till recirkulation om du inte har möjlighet att ansluta den till en utblåsningskanal. Sammanfattningsvis är denna köksfläkt utrustad med många praktiska funktioner som gör matlagningen enklare och bekvämare. Det dimbara SoftLight-belysningen ger en fin atmosfär i köket samtidigt som LED-ljusen är energisnåla. TouchControl och digital display gör det enkelt att styra fläktens effektnivå och belysning.

  • Typ: Kolfilter
  • Maxkapacitet(ej intensiv): 445 m³/h
  • Ljudeffekt vid högsta hastighet: 54 dB
  • Energiklass: A+
  • Antal hastigheter: 3 lägen + 2 intensivläge
  • Effekt: 160 W
  • Övrigt: Indikator för rengöring, extra tyst köksfläkt

Fördelar 

  • Väldigt tystgående
  • Hög prestanda och kapacitet vilket är perfekt för större kök
  • Lätt att använda
  • Väldigt bra luftflöde

Nackdelar 

  • Kan vara svårt att se knapparna, speciellt i mörker men även i dagsljus då de sitter på en svart ram

Sammanfattning: För att få en ordentlig och objektiv bild av produkten har vi hämtat cirka 75 recensioner från Elgiganten4 , Siemens5 och Pricerunner6 .

Duellen

Lyx

Siemens Takintegrerad Köksfläkt 90 cm vs. Smeg Bänkfläkt och Siemens iQ500

Siemens Takintegrerad Köksfläkt 90 cm, testvinnaren i lyxklassen, skiljer sig från sina utmanare med sin enastående prestanda, höga kapacitet och användarvänliga funktioner. Denna fläkt erbjuder en tyst men effektiv motor som säkerställer snabb och effektiv borttagning av lukt och ånga från köket. Dess smarta funktioner såsom styrning via appar, röststyrning och LED-belysning ger en bekväm och modern användarupplevelse. Även om utmanarna, Smeg och Siemens, visar imponerande egenskaper så som hög kapacitet och tystgående motorer, är det den överlägsna effektiviteten och användarvänligheten hos Siemens Takintegrerad Köksfläkt som gör den till vinnare i lyxklassen.

4

Thermex Vägghängd 7700 

Thermex Preston II Väggmonterad bäst köksfläkt modern design

Mellan

Vinnare

8

Pris

7

Ljudnivå

9

Effekt

9

Elförbrukning

8

Användarvänlighet

8.2

Totalpoäng

Motivering: Thermex-modellen erbjuder balanserade betyg över alla aspekter.

Stilren, modern och smart köksfläkt med dolda förmågor! Pris ca. 7700 kr.

Thermex Preston II är en riktig fläktfavorit. Det är en smart och innovativ köksfläkt som kombinerar både stil och funktion. Den vertikala designen ger användaren större utrymme på bänkytan/spisen nedanför och det blir enkelt att hålla koll och röra bland grytorna. Dessutom är skärmen tillverkad i glas vilket gör det enklare att rengöra fläkten vilket också ökar dess prestanda. Thermex Preston II är en väggmonterad köksfläkt som suger upp 774 m3/timmen och har energimärkning A. Denna modell har en låg energiförbrukning vilket såklart gynnar både plånbok och miljö. Överlag är det här en konsumentfavorit, konsumenter är grymt nöjda både med prestandan och den snygga designen. Om du letar efter en köksfläkt som kombinerar stil och funktion med hög effektivitet och låg energiförbrukning – ja då är Thermex Preston II en prima kandidat!

  • Typ: Frånluft med aluminiumfilter (kolfilter finns som tillbehör)
  • Maxkapacitet(ej intensiv): 543 m3/h
  • Ljudeffekt vid högsta hastighet: 61 dB
  • Energiklass: A
  • Antal hastigheter: 3 st + boost
  • Effekt: 250 W
  • Övrigt: Luftmängd vid boost upp till 780 m3/t, LED-belysning
5

Spisfläkt Tube Frihängande Franke

Köksfläkt Tube Frihängande rostfri Franke cylinerformad

Mellan

Utmanare

9

Pris

6

Ljudnivå

7

Effekt

8

Elförbrukning

9

Användarvänlighet

7.8

Totalpoäng

Motivering: Franke-modellen visar liknande egenskaper som Thermex-modellen men den har en högre ljudnivå och lägre effekt.

Snyggaste fläkten för dig med ventilationskanal mot fasaden! Pris ca. 9000 kr.

Ja här har vi en till fläkt som inte bara är att tuta in läggan om den inte finns en egen ventilationskanal för att ventilera ut matos. Men har du just en sådan ventilationskanal eller är inne på att skaffa då har du en prima kandidat i den här ursnygga fläkten från Franke! Den här spisfläkten har alltså en inbyggd motor som tutar ut luften så den aldrig kommer in i ditt kök! Den är avsedd för frihängande montage och har en praktisk LED-belysning som ger en optimal belysning över spisen. Fläkten är utrustad med ett aluminiumfilter som effektivt fångar upp fett och andra partiklar, vilket gör den enkel att rengöra och underhålla.

Den elektroniska brytaren gör det enkelt att styra fläkten, och den praktiska timerfunktionen på 30 minuter gör att fläkten stängs av automatiskt efter en viss tid, vilket sparar energi. Det finns också ett speciellt ventilationsläge som ger extra stark sugkraft för tillfällen när det behövs. Fläkten har en indikationslampa som talar om när det är dags att rengöra filtret. Detta är en viktig funktion för att säkerställa att fläkten alltid presterar på toppnivå och ger den bästa luftkvaliteten i ditt kök. För att ytterligare höja både funktionaliteten och utseendet på din spisfläkt kan den med fördel kompletteras med en glasskiva i underkanten av fläkten. Detta ger inte bara ett snyggt utseende, utan skyddar även väggen från stänk och annan smuts. Med den här spisfläkten kan du alltså få både en praktisk och elegant lösning i köket.

  • Typ: Frånluft/utsug (Kräver egen ventilationskanal)
  • Maxkapacitet(ej intensiv): 570 m³/tim
  • Ljudeffekt vid högsta hastighet: 66 dBA
  • Energiklass: A
  • Antal hastigheter: 3 st + intensiv
  • Effekt: 150 W
  • Övrigt: Indikationslampa för filterrengöring
6

EICO Luna N

Billig och bra vajerhängd köksfläkt

Mellan

Utmanare

9

Pris

5

Ljudnivå

7

Effekt

6

Elförbrukning

9

Användarvänlighet

7.2

Totalpoäng

Motivering: EICO-modellen ger konkurrenskraftigt pris men har vissa brister inom elförbrukning och ljudnivå vilket påverkar den totala bedömningen.

Vajerhängd köksfläkt med stark motor – så lättmonterad! Pris ca. 7300 kr.

Den här vajerhängda köksfläkten från EICO Luna N kommer med en kraftfull motor som effektivt håller luften ren. Vi ger fläkten pluspoäng då den är mycket smidig att montera på plats och för att den tar upp minimalt med plats i köket. Fläkten kan även styras med en fjärrkontroll vilket är mycket bekvämt. Tack vare den smarta filterrengöringsindikatorn vet du exakt när det är dags för fettfiltret att städas. Det enda som drar ned betyget är att köksfläkten drar mycket energi när den är igång.

  • Typ: Kolfilter
  • Maxkapacitet (ej intensiv): 500 m3/t
  • Ljudeffekt vid högsta hastighet: 64 dB
  • Energiklass: B
  • Antal hastigheter: 3 st + 1 intensiv
  • Effekt: Uppgift saknas
  • Övrigt: Filterrengöringsindikator, Fjärrkontroll

Fördelar 

  • Snygg design
  • Bra funktion
  • Lätt att rengöra

Nackdelar 

  • Något hög ljudnivå enligt några användare

Sammanfattning: För att få en ordentlig och objektiv bild av produkten har vi hämtat cirka 15 recensioner från Whiteaway7 , Enemo8 och Power9 . Recensionerna är dock begränsade!

Duellen

Mellan

Thermex Vägghängd 7700 vs. Franke Tube och EICO Luna N

Thermex 7700, vinnaren i mellanklassen, utmärker sig med en balanserad prestanda och stilren design som kombinerar både effektivitet och estetik. Utmanarna, Franke Tube Frihängande och EICO Luna N visar båda liknande egenskaper i effektivitet och användarvänlighet men lider av vissa brister så som högre ljudnivå och energiförbrukning. Thermex-modellen erbjuder en bra kombination av stil, prestanda och energieffektivitet vilket gör den till vinnaren i mellanklassen.

7

Siemens Underbyggd & utdragbar köksfläkt 60 cm

Siemens LI67RB531 (Rostfri) utdragbar köksfläkt prisvärd osynlig tystlåten

Budget

Vinnare

9

Pris

9

Ljudnivå

7

Effekt

8

Elförbrukning

9

Användarvänlighet

8.4

Totalpoäng

Motivering: EICO-modellen ger konkurrenskraftigt pris men har vissa brister inom elförbrukning och ljudnivå vilket påverkar den totala bedömningen.

Vajerhängd köksfläkt med stark motor – så lättmonterad! Pris ca. 7300 kr.

Den här vajerhängda köksfläkten från EICO Luna N kommer med en kraftfull motor som effektivt håller luften ren. Vi ger fläkten pluspoäng då den är mycket smidig att montera på plats och för att den tar upp minimalt med plats i köket. Fläkten kan även styras med en fjärrkontroll vilket är mycket bekvämt. Tack vare den smarta filterrengöringsindikatorn vet du exakt när det är dags för fettfiltret att städas. Det enda som drar ned betyget är att köksfläkten drar mycket energi när den är igång.

Motivering: Siemens utdragbara köksfläkt erbjuder överlägsen ljudnivå till ett rimligt pris men är något svagare när det gäller effekt jämfört med lyxklassen.

Tystlåten, osynlig och riktigt prisvärd! Pris ca. 5000 kr.

Med Siemens utdragbara fläkt iQ300 på 60 cm blire smidig matlagning! Motorn har både hög prestanda och är tystlåten vilket såklart är en gyllene (men inte given) kombo – och så är den grymt prisvärd! Här slipper du både lukt och ånga under matlagningen och LED-lamporna ger prima belysning så att du enkelt kan se vad du lagar. Dessutom har den ett praktiskt intensivläge som tillfälligt höjer effekten för att snabbt avlägsna kraftigt matos, och den återgår automatiskt till normalläge. Trots sin kraftfulla motor är denna utdragbara köksfläkt nästan osynlig tack vare sin placering i överskåpet. Och med dess energibesparande LED-lampor får du inte bara en strålande belysning, utan även ett snyggt och modernt tillägg till ditt kök.

  • Typ: Frånluft eller kolfilterdrift
  • Maxkapacitet (ej intensiv): 399 m³/h
  • Ljudeffekt vid högsta hastighet: 53 dB
  • Energiklass: A
  • Antal hastigheter: 3 lägen + intensivläge
  • Effekt: 140 W
  • Övrigt: Diskret, energibesparande LED-lampor
8

Franke Classic Underbyggd köksfläkt

franke_kolfilter_classic_ billigaste köksfläkt

Budget

Utmanare

10

Pris

6

Ljudnivå

7

Effekt

7

Elförbrukning

8

Användarvänlighet

7.6

Totalpoäng

Motivering: EICO-modellen ger konkurrenskraftigt pris men har vissa brister inom elförbrukning och ljudnivå vilket påverkar den totala bedömningen.

Vajerhängd köksfläkt med stark motor – så lättmonterad! Pris ca. 7300 kr.

Den här vajerhängda köksfläkten från EICO Luna N kommer med en kraftfull motor som effektivt håller luften ren. Vi ger fläkten pluspoäng då den är mycket smidig att montera på plats och för att den tar upp minimalt med plats i köket. Fläkten kan även styras med en fjärrkontroll vilket är mycket bekvämt. Tack vare den smarta filterrengöringsindikatorn vet du exakt när det är dags för fettfiltret att städas. Det enda som drar ned betyget är att köksfläkten drar mycket energi när den är igång.

Motivering: Franke-modellen är en budgetvänlig lösning med bra prislapp men med en något hög ljudnivå och energiklass.

Fläkten som gör vad den ska utan att tömma plånkan! Pris ca. 2000 kr.

Denna Spisfläkt på 60cm från Franke är den billigaste köksfläkten i vårt test och håller verkligen måttet för det skonsamma priset! Visst är det grejer som kunde vara bättre, den drar lite mer energi och har inte en massa high-tech funktioner, MEN! I slutändan gör den vad den ska – renar luften! Den här fläkten skåpmonteras, har 3 hastigheter, mekaniska vred för hastighet och belysning och är enkel att rengöra med Easy Clean.

  • Typ: Frånluft/utsug
  • Maxkapacitet: 344 m3/h
  • Ljudeffekt vid högsta hastighet: 64 dB
  • Energiklass: C
  • Antal hastigheter: 3 st
  • Effekt: Uppgift saknas
  • Övrigt: Skåpmonteras, Enkel att rengöra med Easy Clean

Fördelar 

  • Bra luftkapacitet
  • Enkel att använda
  • Bra belysning
  • Bra funktion sett till priset

Nackdelar 

  • Hög ljudnivå enligt några användare

Sammanfattning: För att få en ordentlig och objektiv bild av produkten har vi hämtat cirka 15 recensioner från Bygghemma10 , Bauhaus11 och Golvshop12 . Recensionerna är dock begränsade!

9

Thermex Central Gemini III Med Switch 60cm

Thermex Central Gemini III Med Switch 60cm Billig stilren köksfläkt centralventilation

Budget

Utmanare

10

Pris

7

Ljudnivå

6

Effekt

7

Elförbrukning

8

Användarvänlighet

7.6

Totalpoäng

Motivering: EICO-modellen ger konkurrenskraftigt pris men har vissa brister inom elförbrukning och ljudnivå vilket påverkar den totala bedömningen.

Vajerhängd köksfläkt med stark motor – så lättmonterad! Pris ca. 7300 kr.

Den här vajerhängda köksfläkten från EICO Luna N kommer med en kraftfull motor som effektivt håller luften ren. Vi ger fläkten pluspoäng då den är mycket smidig att montera på plats och för att den tar upp minimalt med plats i köket. Fläkten kan även styras med en fjärrkontroll vilket är mycket bekvämt. Tack vare den smarta filterrengöringsindikatorn vet du exakt när det är dags för fettfiltret att städas. Det enda som drar ned betyget är att köksfläkten drar mycket energi när den är igång.

Motivering: Thermex-modellen är ett ekonomiskt alternativ för små kök då den har lägre effekt.

Stilren, diskret och billig köksfläkt – Perfekt för det lite mindre köket! Pris ca. 2700 kr.

Om du har ett mindre kök behöver du inte en köksfläkt med en extra stor kapacitet. Den här modellen från Thermex är en perfekt lösning med en kapacitet på upp till 144 m3/h vilket passar utmärkt för mindre kök. En extern motor ökar utsugningskapaciteten och håller ljudnivån nere i jämförelse med en intern motor. Detta kräver dock extra installationsarbete, eftersom den externa fläkten behöver placeras utanför köket. (Kom ihåg att köpa en motor separat eftersom köksfläkten levereras utan).

I Thermex Central Gemini III hittar du en diskret, utdragbar spiskåpa på 60 cm bredd för lägenheter med centralventilation. Den är väldigt slick och diskret och helt klart kompatibel med dom flesta kök utseendemässigt! (Den ser dessutom mycket dyrare ut än vad den är!). Spiskåpan har injusteringsspjäll, aluminiumfilter och LED-belysning. En fördel med inbyggnadsfläktar är att de är mer diskreta än fri- och vägghängda modeller. Genom att placera köksfläkten i ett köksskåp ovanför spisen blir den inte särskilt synlig. Men eftersom fläkten måste byggas in, är det desto viktigare att du mäter ordentligt så att du har tillräckligt med plats i skåpet till fläkten!

  • Typ: Spiskåpa för centralventilation med spjäll
  • Maxkapacitet: 144 m3/h
  • Ljudeffekt vid högsta hastighet: Uppgift saknas
  • Energiklass: Uppgift saknas
  • Antal hastigheter: 2 st
  • Effekt: Uppgift saknas
  • Övrigt: För små kök, låg ljudnivå

Duellen

Budget

Siemens Underbyggd & utdragbar köksfläkt vs.Franke Classic och Thermex Central Gemini

Siemens Underbyggd & utdragbar köksfläkt, bäst i test i budgetklassen, sticker ut med sin extremt tysta prestanda, enkelhet i installation och prisvärdhet. Jämfört med konkurrenterna, Franke och Thermex, erbjuder Siemens fläkt överlägsen tysthet och en något högre effekt, vilket gör den till vinnare i budgetklassen.

Jämförelse av köksfläktarna i testet

I jakten på den bästa Köksfläkten har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den köksfläkt som är bäst från den som inte är det. När det kommer till Köksfläktar är det en del att tänka på, men nummer ett är såklart att den får matoset att försvinna! Sen är Kapaciteten, energiförbrukningen, designen och priset givetvis avgörande komponenter i vårt test. Om du fortfarande inte fått nog av köksfläktar kommer här en kort jämförelse mellan de olika köksfläktarna i vårt test, häng med!

Därför sticker bäst i test vinnaren, Siemens Takintegrerad Köksfläkt, ut

Siemens Takintegrerad Köksfläkt utmärker sig som bäst i test vinnare på grund av dess överlägsna prestanda och användarvänlighet. Den har imponerande betyg över hela linjen med hög effekt, låg ljudnivå och smarta funktioner som ger en modern och praktisk användarupplevelse. Dess energisnåla LED-lampor och enkel styrning via appar och röststyrning gör den till den bästa köksfläkten 2024!

Köpguide Köksfläkt

När du ska införskaffa en ny köksfläkt så är det bra att känna till att det finns flera olika typer av köksfläktar att välja mellan: Vajerhängda, vägghängda, frihängande, takintegrerade, underbyggnadsfläktar, utdragbara, bänkfläktar och centralventilation. Namnen på köksfläktarna avslöjar hur de skall monteras. Vilken typ av fläkt du skall välja styrs helt av vilken typ av boende du har, samt vilket befintligt fläktsystem som finns i byggnaden. 

  • Den frihängande fläkten fästs i taket och skall monteras över en köksö. Här har du möjlighet att välja mellan många olika designkupor.
  • Underbyggnadsfläkten skall monteras under ett skåp alternativt eller i ett skåp, vilket gör att den blir väldigt diskret. Den här fläkten kan styras på två olika sätt: via knappar (touch eller manuella), eller så är modellen en så kallad utdragsfläkt där fläktens intensitet ökar beroende på hur mycket du drar ut den.
  • Bänkfläkten skall integreras bakom din spishäll i köksbänken. Många som väljer bänkfläkten tycker att det är ett bra alternativ till den frihängande köksfläkten då den ger fritt utrymme över ditt huvud när du lagar mat. 

Utblåsfläkt

Bor du i ett hus med frånluftskanal? Då är det en bra ide att välja en frånluftsfläkt. För enfamiljshus med vanlig skorsten, eller flerfamiljshus med lufttrummor eller liknande lösningar för ventilation är utblåsfläkt mest vanligt förekommande. Dessa transporterar all luft utomhus och minimerar mängden matos och fukt som stannar kvar i köket. Dessa fläktar kallas även spisfläktar och de är utrustade med en inbyggd motor och skall kopplas in till din befintliga ventilationskanal.

Köksfläkt med kolfilter

Saknas anslutning för utgående luft, eller saknas ventil, så är en återcirkulerande fläkt med kolfilter det enda alternativet. De modeller som får bäst i köksfläkt test har ofta aktiva kolfilter som i så stor utsträckning som möjligt hindrar fett och partiklar från att återcirkuleras13Dessa fläktar kan ses som ett sorts fläktdrivet luftfilter. Ofta kan de även avsevärt förbättra inomhusluften. Det är dock viktigt att du köper ett kolfilter som är godkänt att använda där du bor, detta gäller framförallt om du är bosatt i bostadshus.

Hemfaktas test av köksfläktar – vi listar flera modeller

I vårt test av köksfläktar har vi valt att fokusera på följande åtta underkategorier av fläktar: Vajerhängda, vägghängda, frihängande, takintegrerade, underbyggnadsfläktar, utdragbara, bänkfläktar och centralventilation. Vi presenterar vinnare i olika prisklasser för att det ska bli enklare att hitta den bästa köksfläkten för ett pris som känns rätt för dig.

Avslutande ord inför ditt köp av köksfläktar

Vi hoppas att vårt test av köksfläktar har gett dig svar på alla dina funderingar och frågor inför köpet. Förhoppningvis har du också fått en bättre översikt av utbudet på marknaden.

Frågor och svar om köksfläktar

Här på Hemfakta är vi rörande överens om att Siemens takintegrerade fläkt från kategorin Lyx förtjänar platsen som Bäst i Test! Här får du en mängd smarta funktioner, en låg ljudnivå, en snygg design och en energisnålhet som heter duga – allt till ett helt okej pris!

Först och främst behöver du bestämma om du ska ha en modell med utblåsfläkt eller en återcirkulationsfläkt med kolfilter. Ta därför reda på vilket fläktsystem som redan finns i byggnaden. Därefter kan du fundera på om du vill att köksfläkten ska ha en intern eller extern motor. Andra faktorer som är bra att överväga är energiförbrukning, utformning, placering, samt givetvis hur mycket du är villig att betala. I vårt bäst-i-test hittar du de bästa köksfläktarna i olika prisklasser, så att det är enklare för dig att välja rätt.

Ett faktum är att en köksfläkt består av flera olika delar. Med andra ord kan du behöva köpa till vissa tillbehör beroende på hur din köksfläkt ska monteras, hur köket ser ut, samt vad som ingår vid köpet av fläkten. De tillbehör du kan behöva kan till exempel röra sig om en trumsats för själva monteringen av köksfläkten, en monteringstornförlängning, skorstensförlängning eller en adapter för snedtak. Vissa modeller behöver du även köpa till filtret, till exempel metalltrådsfilter eller kolfilter. 

Vi rekommenderar att du rengör fläktens fettfilter minst en gång i månaden för att se till att fläktens luftflöde är i optimalt tillstånd. Detta eftersom ett smutsigt filter kommer försämra fläktens utsug avsevärt och kan även öka brandrisken. Att rengöra filtret är ofta enkelt och du kan göra det i varmt vatten med diskmedel. Vissa filter kan även rengöras i diskmaskin, men du bör först kontrollera i instruktionsboken om vad som gäller för just ditt filter.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

  1. Elgiganten, 31/10-23 []
  2. Siemens, 31/10-23 []
  3. NetOnNet, 31/10-23 []
  4. Elgiganten, 31/10-23 []
  5. Siemens, 31/10-23 []
  6. Pricerunner, 31/10-23 []
  7. Whiteaway, 31/10-23 []
  8. Enemo, 31/10-23 []
  9. Power, 31/10-23 []
  10. Bygghemma, 31/10-23 []
  11. Bauhaus, 31/10-23 []
  12. Golvshop, 31/10-23 []
  13. Energi & Miljö, 31/10-23 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser