1. Hem
 2. >
 3. Träning & Hälsa
 4. >
 5. Bäst i test: Viktväst – För lite mer tyngd i livet!
Viktvast.jpg

Lyx

bäst i test viktväst 20 kg

Thunder Fitness PRO

8.4

Mellan

Bäst i test viktväst 20 kg

Gymstick Power Vest

8.2

Budget

B.C Viktväst 10kg och 20kg bäst i test

Master Fitness

7.6

Inledning

Är du också trött på att väga för lite, på att kunna gå i trappor utan pulshöjning och på att kunna hoppa upp och ner utan knäont? Ja men så köp en viktväst då! Med denna fantastiska uppfinning kan du nämligen bli hur tung som helst! Men vilken viktväst ska man då välja? Hur tung viktväst ska man ha? Det finns ju viktvästar på 10 kg och viktvästar på 20 kg och så finns det viktvästar på 1 kg (fast där fungerar nog ett mjölkpaket fasttejpat på magen ungefär lika bra). Nåväl, vi är i alla fall här för att hjälpa dig! Här har vi listat årets bästa viktvästar – för din rätt till tyngd! 

Vi på Hemfakta har utsett Thunder Fitness PRO till årets absolut bästa viktväst! Slitstark, stabil och grymt anpassningsbar! Finns i olika storlekar, har justerbara och kraftfulla kardborreband och passar i slutändan typ varenda kotte! 

Våra tunga experter har knappat och känt, researchat och läst argument för att tillslut landa i sex prima viktvästar i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

I jakten på den ultimata viktvästen har vi noggrant granskat och jämfört sex olika alternativ för att hjälpa dig att hitta den som passar dig bäst. Viktvästarna har testats i tre olika prisklasser: lyx, mellanklass och budget. Låt oss ta en närmare titt på hur dessa viktvästar skiljer sig åt.

Oavsett om du letar efter en viktväst i lyx-, mellan- eller budgetklass har vi täckt alternativen för dig. Valet beror på dina specifika träningsbehov och budget. Lycka till med din träning!

1

Thunder Fitness PRO – Bästa Viktvästen [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
bäst i test viktväst 20 kg

Lyx

Vinnare

7

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Justerbarhet

9

Komfort

9

Passform

8.4

Totalpoäng

Motivering: Thunder Fitness PRO är en högkvalitativ viktväst med en stark betoning på justerbarhet och komfort. Priset är något högre, men den levererar på flera nivåer, vilket gör den till ett utmärkt val för seriösa träningsentusiaster.

Den här högkvalitativa viktvästen är tillverkad i ett slitstarkt material och har dubbla kardborreband som ger en optimal passform och en hög stabilitet. Pris ca. 1.600 kr för 20kg.

Vi på Hemfakta har utsett Thunder Fitness PRO till årets absolut bästa viktväst! Slitstark, stabil och grymt anpassningsbar! Finns i olika storlekar, har justerbara och kraftfulla kardborreband och passar i slutändan typ varenda kotte!

Den här viktvästen finns i flera olika storlekar och vikter, där vikterna varierar från så lite som 5 kg till hela 30 kg. Storlekarna är small, normal och large. Detta gör att det går att hitta en variant som passar just dig perfekt, oavsett vilken vikt du söker och vilken storlek du behöver. När det gäller storleken så utgår du från din längd, om du är över 178 centimeter lång så väljer du storleken normal, men är du kortare än så väljer du istället storleken small. Storleken large passar för dig som är över 190 centimeter lång. Här används dubbla kardborreband vilket ger en optimal passform och perfekt stabilitet. I viktvästarna finns uttagbara viktpåsar som gör att du kan anpassa vikten på västen. En annan fördel är den höga kvaliteten och att viktvästen är tillverkad i ett slitstarkt material, vilket gör att den klarar riktigt tufft användande. Denna viktväst är alltså ett perfekt val oavsett hur, var och när du ska använda den.

 • Vikt: 5-30 kg
 • Storlekar: Small, Normal, Large
 • Användning: Tillverkad i ett slitstarkt material, vilket gör att den klarar riktigt tufft användande
 • Tvätt: Kan handtvättas eller tvättas i maskin på 40 grader
 • Övriga egenskaper: Dubbla kardborreband, Uttagbara viktpåsar, Möjlighet att anpassa vikten

Fördelar

 • Användare upplever att viktvästen är bekväm att använda.
 • Många användare noterar att den har en bra passform och är enkel att justera med kardborrebanden.
 • Vissa recensenter har haft positiva resultat med viktvästen när det gäller ökad styrka och förbättrad kondition.

Nackdelar

 • En användare nämner att viktvästen är tung att sätta på sig.

Sammanfattning: För att skapa en bild av produkten har vi hämtat recensioner från Thunder Fitness egen hemsida. Antalet recensioner baseras på de tillgängliga recensionerna, och de ger en övergripande inblick i användarnas erfarenheter med viktvästen1.

2

Master Fitness 20 kg

Master-Fitness-viktvast-20-kg-bast-i-test.

Lyx

Utmanare

8

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

9

Justerbarhet

8

Komfort

8

Passform

8

Totalpoäng

Motivering: Master Fitness Justerbar Viktväst erbjuder god justerbarhet och passform till ett något lägre pris än vinnaren. Den är ett bra alternativ för dem som vill ha kvalitet utan att bryta banken.

Justerbar viktväst av hög kvalité! Pris ca. 1.400 kr. för 20kg.

Här kommer en riktigt rejäl och bekväm viktväst som med hjälp av kardborrelås går att justera ordentligt för att skapa en perfekt passform. Här får du med en drös viktpåsar vilket gör att du kan justera vikten från 1 kg till 20 kg. Vikterna består av påsar fyllda med järnsand. Västen kan användas till allt från löprundor till pull-ups samt inom crossfit och annan tung kroppsträning. Den är av riktigt hög kvalitet och ger dig möjlighet att ta din träning till nästa nivå!

 • Vikt: Kan justeras mellan 1-20 kilo. Vikt per påse: 0,72 kg
 • Storlek: 55,5 cm lång, 45,5 cm bred
 • Användning: Västen kan användas till allt från löprundor till pull-ups samt inom crossfit och annan tung kroppsträning
 • Övriga egenskaper:  Viktpåsar fyllda med järnsand

Fördelar

 • Användare upplever att viktvästen är ett utmärkt träningsredskap för hemmabruk och ger möjlighet till intensiv träning.
 • Många användare noterar att viktvästen har en bra passform och ökar träningsintensiteten, speciellt vid övningar som utfallssteg, pullups, dips, squats, och cykling.
 • Viktvästen beskrivs som bekväm och diskret, med möjlighet att bära den under promenader för att förbättra kardiovaskulär träning.

Nackdelar

 • En användare nämner att det kan vara svårt att få ner viktpåsarna i västen, vilket kan vara en utmaning.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från Gymgrossisten. Antalet recensioner är begränsade till de tillgängliga källorna, och de ger en översikt av användarnas upplevelser med Master Fitness Viktväst2.

Duellen

Lyx

Thunder Fitness PRO – Bästa Viktvästen 2024! vs. Master Fitness 20 kg

Vinnaren: Thunder Fitness PRO – Bästa Viktvästen 2023! Thunder Fitness PRO erbjuder högkvalitativt material och dubbla kardborreband för en stabil passform. Den är tillgänglig i flera storlekar och vikter, vilket gör den anpassningsbar för alla användare. Med uttagbara viktpåsar kan du enkelt justera vikten för din träning. Den har fått positiv feedback för komfort och passform. Utmanaren: Master Fitness Justerbar Viktväst 20 kg Master Fitness Justerbar Viktväst är ett pålitligt alternativ i lyxklassen. Den har kardborrelås för justering och uttagbara viktpåsar som gör det möjligt att anpassa vikten. Den har också hög kvalitet och är lämplig för olika övningar.

3

Gymstick Power Vest 20kg 

Bäst i test viktväst 20 kg

Mellan

Vinnare

9

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

9

Justerbarhet

8

Komfort

8

Passform

8.2

Totalpoäng

Motivering: Gymstick Power Vest är ett utmärkt val i mellanklassen med ett rimligt pris och bra justerbarhet. Den är ett pålitligt alternativ för dem som vill ha en pålitlig träningspartner.

Snabb och enkel justering! Pris ca. 1.100 kr. för 20kg.

Den här viktvästen kommer från Gymstick och håller riktigt hög kvalité. Den passar perfekt för dig som vill intensifiera din träning genom diverse kroppsviktsövningar, Crossfit-träning samt hopp- och löpövningar! Vikten är justerbar med hjälp av uttagbara viktpåsar, och vikten är jämnt fördelad över hela västen. Det finns sammanlagt 38 separata viktfickor, och varje viktpåse väger 250 gram. Dessutom går det extremt snabbt och enkelt att justera både vikt och passform!

 • Vikt: 20 kg. Vikt per påse: 250 g
 • Användning: Kroppsviktsövningar, Crossfit-träning samt hopp- och löpövningar
 • Storlek: 36 x 51 x 8,5 cm
 • Övriga egenskaper: Snabb och enkel justering, Jämn viktfördelning, 38 strategiskt placerade viktfickor

Fördelar

 • Användare rekommenderar produkten starkt och beskriver den som ett utmärkt träningsredskap.
 • Vissa användare noterar att viktvästen ger möjlighet till varierad träning med möjlighet att justera viktpåsarna.
 • Kardborrebanden på västen nämns som en fördel eftersom de ger en säker och tät passform under träning.
 • Produktens flexibilitet att passa olika kroppsstrukturer och behov uppskattas av användare.

Nackdelar

 • Det verkar inte finnas några kända nackdelar som har nämnts i de tillgängliga recensionerna.

Sammanfattning: För att skapa en bild av produkten har vi hämtat recensioner från Sportproffsen. Antalet recensioner är begränsade till de tillgängliga källorna, och de ger en övergripande översikt av användarnas upplevelser med GYMSTICK Power Vest3.

4

Dracus 10 kg, inSPORTline 

Bästa viktvästen 10 kg

Mellan

Utmanare

7

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Justerbarhet

8

Komfort

8

Passform

7.8

Totalpoäng

Motivering: Viktväst Dracus erbjuder bra prestanda till ett konkurrenskraftigt pris. Dess justerbarhet och komfort gör den till ett attraktivt val för många träningsentusiaster.

Utan tvekan den stiligaste viktvästen i vårt test! Pris fr. 1.300 kr. vid 10 kg.

Vill du bli tung med stil bör du köpa den här viktvästen från inSPORTline. Den är tillverkad i ett slitstarkt material och dras enkelt på och av över huvudet. Västen innehåller 8 st 120 grams-sandpåsar, och du kan själv justera vikten från 1.6 kg till 10 kg. Västen har extra breda axelremmar samt 4 kardborrspännen som gör att du enkelt kan anpassa storlek och passform efter din kropp. Dessutom har den designats med en meshpanel över bröstet vilket ger hög andningsförmåga (=du slipper svettas ihjäl). Använd den för att öka din uthållighet, rörlighet eller styrka under promenader, löprundor eller gympasset – och gör det med stil!

 • Vikt: 1.6-10 kg. Vikt per påse: 120 gram
 • Användning: Använd den för att öka din uthållighet, rörlighet eller styrka under promenader, löprundor eller gympasset
 • Storlek: Anpassningsbar
 • Övriga egenskaper: Meshpanel för ökad andningsförmåga, Extra breda axelremmar, Justerbar i midja

Fördelar

 • Det finns inga recensioner men Dracus har blivit utnämnd till bästa budgetval hos Fitnesshuset.se((Fitnesshuset, 2023-10-20))

“Vi gillar att det finns gott om utrymme under halsen och vid bröstkorgen, så att vikterna inte trycket mot bröstet och gör det svårt att andas. Den här viktvästen är billig, men av bra och bekväm kvalité. Helt klart ett bra val om du behöver en viktväst, men samtidigt inte vill att det ska kosta skjortan.” – Fitnesshuset.se((Fitnesshuset, 2023-10-20))

Duellen

Mellan

Gymstick Power Vest 20kg  vs. Dracus 10 kg, inSPORTline 

Vinnaren: Gymstick Power Vest 20kg viktväst Gymstick Power Vest är vinnaren i mellanklassen och erbjuder snabb och enkel justering av vikten. Med 38 strategiskt placerade viktfickor och jämn viktfördelning är den idealisk för kroppsviktsövningar, Crossfit och löpning. Användare har uppskattat dess passform och möjlighet till variation. Utmanaren: Viktväst Dracus 10 kg, inSPORTline – justerbar Viktväst Dracus erbjuder stil och justerbarhet i mellanklassen. Den har extra breda axelremmar och kan anpassas för olika kroppsstorlekar. Dess meshpanel ger bra andningsförmåga. Även om det saknas recensioner har den utsetts till bästa budgetval hos vissa källor.

5

B.C 10kg/20kg, Master Fitness

B.C Viktväst 10kg och 20kg bäst i test

Budget

Vinnare

9

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Justerbarhet

7

Komfort

7

Passform

7.6

Totalpoäng

Motivering: B.C Viktväst erbjuder ett mycket prisvärt alternativ i budgetklassen. Trots att den inte är den mest hållbara eller bekväma västen, ger den användaren möjlighet att träna med vikter till ett överkomligt pris.

Vår budgetvinnare har kraftig axelvaddering och sitter säkert på plats under de tuffaste träningspassen! Pris ca. 950 kr. 

B.C Viktväst från Master Fitness passar utmärkt för tuffa träningspass som crossfit och alla former av funktionell styrketräning. Den här viktvästen är utrustad med en kraftig axelvaddering och har två robusta remmar som du spänner runt bröstkorgen för optimal passform. B.C Viktväst har 18 st fickor som kan användas för järnvikter på 1,1kg/st. En nackdel är dock att denna viktväst levereras utan vikter, så detta är något du behöver köpa till.

 • Vikt: 18 st fickor som kan användas för järnvikter på 1,1kg/st
 • Användning: Passar utmärkt för tuffa träningspass som crossfit och alla former av funktionell styrketräning
 • Storlek: Bredd: 32 cm, Höjd: 42 cm
 • Övriga egenskaper: Kraftig axelvaddering och två spännen som fixerar vikvästen runt bröstkorgen. Vikter köps separat

Fördelar

 • Lätt att montera och justera: Användare har funnit att viktvästen är enkel att montera och justera efter sina behov.
 • Bekväm att använda: Många användare har noterat att viktvästen är bekväm att bära under träning.
 • Möjlighet till variation i vikt: En fördel som användarna har upplevt är den stora möjligheten att variera vikten enligt deras träningsnivå.

Nackdel

 • Begränsat antal recensioner: Det finns en begränsad mängd tillgängliga recensioner för produkten, vilket gör det svårt att dra slutsatser baserat på ett mindre urval.

Sammanfattning: För att ge en överblick över användarnas erfarenheter av Master Fitness VIKTVÄST MASTER BC EDITION har vi samlat in recensioner från Gymgrossisten((Gymgrossisten, 2023-10-20)). Antalet recensioner som användes för dessa för- och nackdelar var begränsat till de tillgängliga källorna. Användarna har framför allt uppskattat den enkla monteringen, komforten och möjligheten att variera vikten enligt deras träningsbehov.

6

TecTake 20kg

TecTace bästa viktvästen 20 kg

Budget

Utmanare

8

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Justerbarhet

7

Komfort

8

Passform

7.6

Totalpoäng

Motivering: TecTake Viktväst är ett budgetalternativ som erbjuder anpassningsbarhet och bra passform till ett överkomligt pris. Doften vid köp är en nackdel, men den presterar bra för sitt pris.

En anpassningsbar väst med stor rörelsefrihet och som sitter nära kroppen! Pris ca. 775 kr. 

Tectake viktväst passar majoriteten av alla vuxna personer tack vare att den går att anpassa rejält efter kroppsstorlek. Kardborrebanden ser till att viktvästen hålls på plats tätt intill kroppen och avlastar även axlarna vilket är en fördel. Vikterna kan också plockas ut separat, vilket betyder att västen kan varieras efter olika träningsnivåer. Något som drar ned betyget är att den här modellen har en ganska stark doft vid köp.

 • Vikt: Total vikt: 10 kg. Antal separata vikter: 23 st. Vikt per separat vikt: 425 g
 • Användning: Kan varieras efter olika träningsnivåer
 • Storlek: Anpassas så storleken passar många
 • Övriga egenskaper: Utmärkt rörelsefrihet och bekväm att bära. Uttagbara vikter. Material: oxford-polyester/polyuretan/järnsand

Fördelar

 • Bekväm att använda: En användare noterar att västen sitter bra på kroppen och inte skaver på höften.
 • Snabb leverans och bra kvalitet: En användare ger positiv feedback om snabb leverans och bra kvalitet på produkten.
 • Bra för träning: En användare beskriver västen som lämplig för träning och parkour.
 • Möjlighet att justera vikten: Användare uppskattar att de kan lägga till eller ta bort vikter i västen för att variera träningen.
 • Variabel viktjustering: Västen ger användarna möjlighet att justera vikterna enligt deras behov och träningsnivå.

Nackdel

 • Fragila viktsäckar: Vissa användare har uppmärksammat att de små påsarna för att lägga till eller ta bort vikter är ganska fragila och kan gå sönder om de hanteras ovarsamt.

Sammanfattning: För att ge en överblick över användarnas erfarenheter av Tectake Viktväst 15 kg har vi samlat in recensioner från Pricerunner((Pricerunner, 2023-10-20)), Amazon4 och Tectakes egen hemsida((Tectake, 2023-10-20)). Antalet recensioner var begränsat till de tillgängliga källorna. Användarna har framför allt uppskattat bekvämligheten, snabb leveransen, och möjligheten att justera vikten enligt deras träningsbehov. En nackdel som nämns är att de små påsarna för vikter kan vara fragila.

Duellen

Budget

B.C 10kg/20kg, Master Fitness vs. TecTake 20kg

Vinnaren: B.C Viktväst 10kg/20kg, Master Fitness B.C Viktväst från Master Fitness är vår budgetvinnare och passar för intensiv träning som Crossfit och funktionell styrketräning. Den har en kraftig axelvaddering och erbjuder god passform med två remmar. Den har dock inga vikter inkluderade, vilket kan vara en extra kostnad. Utmanaren: TecTake Viktväst 20kg TecTake Viktväst erbjuder anpassningsbarhet och komfort i budgetklassen. Den har kardborreband för justering och uttagbara vikter. Användare har uppskattat dess passform och möjlighet att variera vikten enligt träningsnivå. En nackdel är att den kan ha en stark lukt vid köp.

Köpguide Viktväst

Så väljer du den bästa viktvästen

Viktvästarna är utformade för att passa en mängd olika kroppstyper och storlekar. Du kan enkelt justera viktnivåerna efter olika behov. En viktväst är ett effektivt fitnessverktyg. I sin enkelhet kan man säga att det är en väst av ett tungt material med små fickor så att du kan lägga till små viktpåsar, stålstavar eller andra mindre vikter. Vill du kombinera din viktväst med en träningsmaskin för att träna i hemmet kan du kika in på vårt löpband bäst i test.

Syftet med att använda viktvästen är att lägga till extra vikt till din kroppsvikt under träningen för att öka fart och smidighet och för att gå, jogga eller löpa snabbare och längre. Det finns snart ingen form av träning där du inte kan använda en viktväst med fördel. Det finns oändligt många fördelar med att använda en viktväst. En studie utförd av forskaren Heikki Rusko fann att 12 försökspersoner fick ökad uthållighet efter att ha använt viktvästar. Personerna som testades hade efter 6 veckor fått bättre uthållighet gällande löpning i sprint (ökning med 25%) och löpning i trappor ökade med 3%.

En viktväst kan användas vid:

 • Löpträning, crossfit och längdskidåkning
 • Klättringsövningar 
 • Armhävningar
 • Situps
 • Cykling
 • Styrketräning
 • Träning med träningsmaskiner (löpband, trappmaskin etc.)

Din nuvarande kondition

Det finns ett par saker att tänka på när du ska använda en viktväst för löpning, crossfit, eller  annan intensiv träning. Först bör du fråga dig själv om du är redo för en intensifierad träning:

 • Vilken typ av träning utför du?
 • Har du problem med de rörelser som redan ingår i träningen?
 • Behöver du vila dagen efter din träningsrutin?
 • Kämpar du för att kunna avsluta träningen inom den tilldelade tiden?
 • Hur många gånger tränar du under en vecka?

När du har svarat på dessa frågor är det dags att kontrollera din övergripande kondition innan du lägger mer vikt på kroppen med västen.

Viktväst som passar din nivå

Din träning varierar under loppet av en dag, och detta påverkar naturligtvis behovet av om den dagliga träningen ska involvera en viktväst. Det finns tillfällen när du behöver fokusera på teknik, kroppsposition och avstånd, och detta kan störas genom att du bär en väst. Men om tiden har kommit där du med fördel kan öka dina gränser när det gäller vad din kropp klarar av, kan du börja fundera på att använda en viktväst under träningen.

Välj rätt vikt

Tänk på att den extra vikten kan skapa problem när det gäller rutiner. Även 5 kg extra vikt kan göra stor skillnad när du tränar. Börja smått och arbeta dig till tyngre vikter. Var försiktig när du tränar med en viktväst, det kan slita mycket på dina leder och knän. Det finns många fördelar med att bära en viktväst, men inte om du överdriver med en alltför tung vikt till att börja med.

Vanliga frågor och svar om viktvästar

En viktväst kan med fördel användas för att öka belastningen vid olika typer av träning och den gör det enkelt att träna utan annan utrustning, då den ger utmärkt motstånd vid olika typer av resistensträning.

Välj en modell som har en god passform och som sitter bra på plats under hela träningspasset. Du ska också välja en modell med rätt viktanpassning.

Vinnare i vårt viktväst bäst i test blev Thunder Fitness Pro då den uppfyller alla krav och sitter bekvämt på plats.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

 1. Thunder Fitness, 2023-10-20 []
 2. Gymgrossisten, 2023-10-20 []
 3. Sportproffsen, 2023-10-20 []
 4. Amazon, 2023-10-20 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser