1. Hem
 2. >
 3. Fordon & Garage
 4. >
 5. Bäst i Test: Laddbox – Så bra är bästa laddboxen hemma för elbil!
Zaptec-Go.jpg

Lyx

Bästa laddboxen

Charge Amps Aura Wallbox 2x22kW – Bästa Laddboxen för 2 bilar!

8.4

Mellan

Charge Amps Dawn 22 kW bäst i test laddbok prisvänlig

Charge Amps Dawn 22 kW

8.4

Budget

Zaptec-go-laddningsbox.jpg

Zaptec Go 22 kW, liten och smidig laddningsbox – Bästa Laddboxen [current_year]!

9

Inledning

Ja det är klart att du vill ha en elbil! En gyllene investering för både miljö och plånbok. Men det kan ju vara meckigt att hitta laddboxar och laddstolpar för elbilen i det offentliga rummet och då, ah då kan det vara förbannat skönt och smidigt att ha en laddbox och kunna ladda sin elbil hemma! Ja för laddboxar hemma, dom finns och dom kommer med många fördelar. Med en elbilsladdare i hemmet blir det både snabbare, säkrare och billigare att ladda bilen! Länge leve laddboxen och varm välkommen till detta laddbox bäst i test!

Zaptec Go – Den superhyllade laddboxen (som inte bara vunnit bästa laddboxen hos oss utan även tungviktare som Norges Automobil Förbund) är en av världens minst elboxar! Den är supersnabb, har en grymt användarvänlig och smart app, är liten och smidig och skårar högt på säkerhet. Dessutom kommer den i flera olika färger och är riktigt snygg! Men vad gör det när den är så liten att den knappt märks – tja, det är ju ändå en skön känsla! Och visst passar den alla bilar! 

Frågan är då, vilken laddbox är den bästa? Ja, vem tar guldet i detta laddbox bäst i test? Det är ju frågan vi alltid ställer oss på den här feta sajten. Vi har sammanställt en guide om vad en laddbox är, vilka fördelar som finns, samt vad du ska tänka på inför köpet. Nu är det dags att hoppa in i detta laddboxtest. Våra experter har landat i sex elbilsladdare för hemmabruk i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

I vårt test blev Zaptec Go 22 kW vinnare eftersom den är grymt kraftfull och så otroligt prisvärd!

I jakten på den bästa Laddbox har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den laddbox som är bäst från den som inte är det. När det kommer till laddboxar är det kapacitet, hastighet, användarvänlighet och pris vi främst tittar på. Och med dom sex laddboxar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

1

Charge Amps Aura Wallbox 2x22kW – Bästa Laddboxen för 2 bilar!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bästa laddboxen

Lyx

Vinnare

5

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

9

Användarvänlighet

10

Effekt

9

Estetik

8.4

Totalpoäng

Motivering: Med design från Koenigsegg och återvunnet material, är detta lyx på hjul – eller snarare för dina hjul. Toppen för dig som har två bilar, men håll i plånboken.

Charge Amps senaste tillskott Aura laddstation är en stjärna på laddhimlen och dessutom tillverkad i återvunnet material! Pris ca. 20 000 kr. med installation.

Charge Amps AURA är en av de nyaste laddstationerna på marknaden. Intressant att känna till är att den är designad av Joachim Nordwall som är co-designer hos svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg. Ett par fördelar med denna laddstation är att den kommer med två uttag vilket gör att du kan ladda 2 bilar med 22 kW samtidigt. Naturligtvis går det även att ställa in önskad laddström om du har en installation i hemmet som inte förmår att hantera den maximala strömstyrkan. Här finner du en mer utförlig recension av Charge Amps Aura

Så här tycker experterna om Charge Amps Aura

Enligt Mikael Lindkvist och Niclas Hallin på M3((M3, 2023-10-02)) är Charge Amps Aura lite av en skrytbox, men man kommer inte ifrån att den är grymt mycket snyggare än två separata boxar. Den har en bra app, är förberedd med V2G och visst är det smidigt med dubbla uttag om du nu sitter inne på två bilar. Dock tappar den lite på smidighet, den är rätt stor och tung och dessutom dyrare än två separata boxar.

PRIS MED INSTALLATION & DÄRMED SKATTEAVDRAG OM 50%!

 • Material: Tillverkad av ett hållbart återvunnet aluminium material
 • Uppkoppling: Uppkopplad med molntjänst, Wifi
 • Uttag: Två uttag – lastbalansering mellan uttagen
 • Effekt: 22 kw – men kan med fördel ställas ner till önskad effekt
 • Övriga egenskaper: Stort fokus på användarvänlighet och mycket enkel installation

Fördelar

 • Användare tycker att laddaren framförallt är otroligt snygg

Nackdelar

 • Priset

Sammanfattning: Vi hämtar användarrecensioner från olika källor för att skapa oss en övergripande bild av produkt och användarupplevelse. I detta fall är användarrecensionerna begränsade, och enbart hämtade från Järfälla Energi((Järfälla Energi, 2023-10-02)) i kombination med samtal hos återförsäljare.

2

Garo Laddbox GLB 3,7, 22kW – Klassade som säkrast på marknaden!

bra och billig laddbox

Lyx

Utmanare

6

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Användarvänlighet

9

Effekt

7

Estetik

7.4

Totalpoäng

Motivering: Riktigt bra på säkerhet och effekt men ligger efter i estetiken och har lite sämre hållbarhetsprofil.

Laddboxen GARO GLB är förberedd med säkerhetsfunktionen DC-felövervakning! Pris ca. 15000 kr. med installation.

Den här laddboxen från Garo GLB kommer med typ-2 EV-uttag och är ställbar mellan 3,7 – 22W vid dipswitchar. GARO GLB är en av de säkraste laddboxarna på marknaden och den är skyddad mot DC-felströmmar samt även förberedd med dynamisk lastbalansering. Detta reducerar fordonets laddström automatiskt samtidigt som det minskar risken att en huvudsäkring löses ut i hemmet. Det finns också möjligheter för att aktivera ett flertal andra smarta funktioner och laddboxen kan då kompletteras med antingen RFID-läsare eller kommunikationskort. Det enda negativa med den här laddboxen är att den tål kyla sämre än andra laddboxar, och elkabeln blir något stel vid minusgrader. Läs mer om Garo GLB

PRIS MED INSTALLATION & DÄRMED SKATTEAVDRAG OM 50%!

 • Material: Plast
 • Uppkoppling: Wifi
 • Uttag: Typ-2 EV-uttag
 • Effekt: Ställbar mellan 3,7 – 22 kW.
 • Övriga egenskaper: Kan kompletteras med RFID-läsare eller kommunikationskort för fler funktioner, DC-felövervakning

Fördelar

 • Väldigt säker och skyddad mot felströmmar

Nackdelar

 • Ingen egen app, styrs via webbläsare

Sammanfattning: Vi hämtar användarrecensioner från olika källor för att skapa oss en övergripande bild av produkt och användarupplevelse. I detta fall är användarrecensionerna begränsade, och vi har bara hört oss för hos några få privatpersoner vid sidan av bilden vi själva skapat oss genom research.

3

Charge Amps Dawn 22 kW

Charge Amps Dawn 22 kW bäst i test laddbok prisvänlig

Mellan

Vinnare

8

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Användarvänlighet

9

Effekt

8

Estetik

8.4

Totalpoäng

Motivering: Här har vi lilla brorsan till Aura men med stort fokus på användarvänlighet och pris. Ett ypperligt val för den medelstora plånboken.

Ett smart och användarvänligt nytillskott på marknaden! Pris ca. 7000 kr. med installation.

Ja här har vi en riktigt vass deltagare i det här testet. Charge Amps Dawn är den senaste laddstationen från svenska företaget Charge Amps med fokus på att kombinera teknologi och användarvänlighet. Den har 3 års garanti, 4G-uppkoppling, Appstyrning och tillverkas här i Sverige och är anpassad efter nordiska väderförhållanden. Det här är en kraftfull och anpassningsbar laddbox som passar alla hem och bilar eftersom den kan ladda med både 1- och 3-faser. Laddboxen är dessutom fullt OCPP-kompatibel, vilket ger dig möjlighet att ansluta den till andra molntjänster. Du har även en certifierad MID-mätare som hela tiden mäter den aktuella elförbrukningen så du kan se exakt hur många kW som används för att ladda elbilen varje gång.

PRIS MED INSTALLATION & DÄRMED SKATTEAVDRAG OM 50%:

FÅ 1000KR RABATT MED KODEN ”hemfakta23” HOS EWAYS NÄR DU HANDLAR FÖR 10 000KR!

 • Material: Aluminium och plast
 • Uppkoppling: Wifi & 4G
 • Uttag: Kan ladda på både 1 fas och 3 fas
 • Effekt: Laddning upp till 22 kW
 • Övriga egenskaper: Produktgaranti: 3 år, Ställbar, Kan anslutas till App, Tillverkad i Sverige, Certifierad MID-mätare som hela tiden visar den faktiska laddningsförbrukningen, Möjlighet att seriekoppla billaddarna vilket sparar både tid och pengar, OCPP interoperabilitet, Inbyggt RCD typ B och DC-skydd

Fördelar

 • Användare är överlag nöjda med denna laddbox
 • Snygg design

Nackdelar

 • Priset

Sammanfattning: Vi hämtar användarrecensioner från olika källor för att skapa oss en övergripande bild av produkt och användarupplevelse. I detta fall är användarrecensionerna begränsade, och enbart hämtade från Eviq((Eviq 2023-10-02)) i kombination med samtal hos återförsäljare samt Charge Amps Facebook-sida.

4

Charge Amps Halo laddbox 3,7, 11kW – Effektiv och bra laddbox!

Charge Amps Halo laddbox 3,7

Mellan

Utmanare

7

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

8

Användarvänlighet

9

Effekt

8

Estetik

8.2

Totalpoäng

Motivering: Laddboxen imponerar på alla fronter. En smart molntjänst är pricken över i:et och det extra uttaget är ju bara för bra för att vara sant!

Laddboxen Charge Amps Halo tål riktigt låga temperaturer och har en inkluderad molntjänst! Pris ca. 8000 kr. med installation.

Charge Amps Halo är en innovativ laddbox speciellt utformad för laddning av din elbil eller laddhybrid. Du kan välja mellan effekterna: 3,7 kW, 7,4 kW och 11 kW. I den här varianten medföljer en kabel på 7,5 meter med typ 2 laddkontakt. Laddboxen är utformad för det hårda nordiska klimatet och klarar av både kyla, regn och snö. Ett stort plus är att Charge Amps Halo inkluderar en smart molntjänst där du finner rapporter och analyser, och givetvis kan den kommas åt i både datorn och mobilen, vilket ger dig kontroll. Dessutom finns det ett extra 230-voltsuttag (Schuko) på laddboxens undersida som kan användas när du har behov för att koppla in exempelvis en gräsklippare eller elcykel. Läs mer om Charge Amps Halo

Så här tycker experterna om Charge Amps Halo

Enligt Mikael Lindkvist på M3((M3, 2023-10-02)) är Charge Amps Halo ett bra alternativ för dig vill ha fast kabel på boxen. Den är snygg, modern och har bra funktioner såsom en användarvänlig app och ett extra 230-voltsuttag på boxen. Minusen är frånvaron av 4G-uppkoppling samt att tidigare nämnda 230-voltsuttag kan vara svåråtkomligt när kabeln är upprullad.

PRIS MED INSTALLATION & DÄRMED OM SKATTEAVDRAG 50%:

FÅ 1000KR RABATT MED KODEN “hemfakta23” HOS EWAYS NÄR DU HANDLAR FÖR 10 000KR!

 • Material: Gjord av återvunnen aluminum
 • Uppkoppling: Wifi, Inkluderar en smart molntjänst
 • Uttag: typ 2 laddkontakt
 • Effekt: 3,7 kW, 7,4 kW och 11 kW
 • Övriga egenskaper: Montering lämplig både utomhus som inomhus, Tål kyla, regn och snö, Ett extra 230-voltsuttag (Schuko) på laddboxens undersida som kan användas när du har behov för att koppla in exempelvis en gräsklippare eller elcykel.

Fördelar

 • Användare är nöja med laddboxen
 • Användarvänlig app
 • Extra 230-voltsuttag på boxen
 • Snygg design

Nackdelar

 • Ingen 4g-uppkoppling

Sammanfattning: Vi hämtar användarrecensioner från olika källor för att skapa oss en övergripande bild av produkt och användarupplevelse. I detta fall är användarrecensionerna begränsade, och enbart baserade på bilden vi skapat oss genom research såväl som i samtal med återförsäljare.

5

Zaptec Go 22 kW, liten och smidig laddningsbox – Bästa Laddboxen [current_year]!

Zaptec-go-laddningsbox.jpg

Budget

Vinnare

10

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Användarvänlighet

9

Effekt

9

Estetik

9

Totalpoäng

Motivering: Liten, lätt och lynnsam – här har vi David som utklassar Goliat. Klockren på alla punkter och knäcker konkurrenterna med sitt oslagbara pris!

Den här superhyllade laddningsboxen (som bl.a. vunnit Bästa laddbox av Norges automobil förbund) passar alla bilar och är en av världens minsta 22 kW elbilsladdare! Pris ca. 5500 kr. med installation.

Zaptec Go – Den superhyllade laddboxen (som inte bara vunnit bästa laddboxen hos oss utan även tungviktare som Norges Automobil Förbund) är en av världens minst elboxar! Den är supersnabb, har en grymt användarvänlig och smart app, är liten och smidig och skårar högt på säkerhet. Dessutom kommer den i flera olika färger och är riktigt snygg! Men vad gör det när den är så liten att den knappt märks – tja, det är ju ändå en skön känsla! Och visst passar den alla bilar!

Den här smarta laddboxen har många fördelar – den laddar upp till 10 gånger snabbare än med vanligt uttag, den har en smart app, laddkabeln går att låsa fast via appen, den passar alla bilar, den är mindre och lättare än liknande laddboxar och den laddar bilen säkert. Tack vare att laddboxen är så liten och smidig så kan den placeras vad som helst utan att ta upp onödigt mycket plats, eller få det att se ut som en laddningsstation – den märks knappt. Den passar alla laddbara bilar och hem, och anpassar laddstyrkan efter bilens kapacitet. Här finner du vår fullständiga recension av Zaptec Go

Så här tycker experterna om Zaptec Go

Enligt Mikael Lindkvist och Niclas Hallin på M3((M3, 2023-10-02)) är Zaptec Go en smidig liten laddbox med många viktiga fördelar så som 4G, stöd för trådlös lastbalansering och en mycket användarvänlig app. Dom gillar även utbudet på färger och rekommenderar denna, en av världens minsta elbilsladdare! Även Norges automobil förbund (NAF), jämförde och provade 10 olika laddboxar aktuella i Norge under 2022. Med test kring säkerhet, montering, användbarhet och design tog Zaptec Go testvinnarplatsen med motiveringen: ”Högt betyg på alla punkter samt uppfyller att säkerhetskrav till fullo” (DC-övervakning och kraftig nog utkoppling av eventuell felström).

PAKETPRIS MED SAMTLIGA TILLBEHÖR DU BEHÖVER:

FÅ 1000KR RABATT MED KODEN “hemfakta23” HOS EWAYS NÄR DU HANDLAR FÖR 10 000KR!

 • Material: Plast, Valbara färger: Grå, svart, vit, blå, grön, brun
 • Uppkoppling: uppkopplad med WiFi och 4G LTE-M
 • Uttag: 3-fas uttag
 • Effekt: 22 kW
 • Övriga egenskaper: En av världens minsta elbilsladdare med vikt på 1,3 kg, Upp till 10 gånger snabbare än med vanligt uttag, Har en smart app, Laddkabeln kan låsas fast via appen

Fördelar

 • Användare gillar framförallt att den är så liten och smidig
 • Färgutbudet och utseendet uppskattas hos användarna
 • Eco Mode och 4G-uppkoppling

Nackdelar

 • Vissa användare tycker att det känns något mer plastig än dom lyxigare lirarna ovan

Sammanfattning: Vi hämtar användarrecensioner från olika källor för att skapa oss en övergripande bild av produkt och användarupplevelse. I detta fall är användarrecensionerna begränsade, och enbart baserade på bilden vi skapat oss genom research såväl som i samtal med återförsäljare.

6

Ctek Njord Go – Bärbar laddbox!

NJORD GO mobil laddbox bäst i test

Budget

Utmanare

10

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Användarvänlighet

9

Effekt

9

Estetik

8.8

Totalpoäng

Motivering: Rätt produkt för dig som vill ha en portable laddare utan att tumma på kvalitet!

Att ha en portabel laddare till elbilen är ett riktigt lifehack! Pris ca. 6490 kr. just nu 4990 kr

Ja, något som inte är så pjåkigt är ju att ha en bärbar laddare till din elbil. Du vet aldrig när nöden kallar! Njord Go är en riktigt smart portabel laddare med en kapacitet på 11 kW som ger en snabb och pålitlig laddning. Här har du full koll genom mobiltelefonen och CTEK-appen i vilken du även kan låsa upp ytterligare funktioner för fullständig laddningskontroll från din Android- eller iOS-mobil. En slitstark 1,5 meter lång elkabel och EV-laddkabel på 5 meter medföljer och du ansluter bara enheten till ett CEE-uttag var som helst! Det fina är att du kan ladda på hög effekt oavsett om tempen omkring är hög (du kanske är på roadtrip i södern!) tack vare dess ultramoderna kylteknik med naturlig konvektion. Och vi är inte ensamma – hade inte vinnaren befunnit sig i budgetklassen hade Njord Go också skårat riktigt högt. Den tog hem 5/5 i aftonbladets stora Elilsladdartest! Vill du en direkt inblick i upplevlsen av Ctek Njord Go så rekommenderar vi att du tar en titt här på Elmagasinet!

Så här tycker experterna om Ctek Njord Go

Aftonbladet Plus teknikexpert Peter Pettersson testade 9 olika laddboxmodeller under September 2021((Aftonbladet, 2021)). Tyvärr befinner sig testet bakom en betalvägg men Ctek Njord kammade här hem 5/5 och tog hem testets delade första plats. Enligt Mikael Lindkvist och Niclas Hallin på M3((M3, 2023-10-02)) är Ctek Njord ett bra val för dig som vill kunna nyttja boxen på flera olika ställen. Smart app och effektiv box, dock saknar dom stöd för lastbalansering vilket gör att du måste hålla koll på effekten när du kopplar in den så att du inte bränner säkringar.

PRIS MED INSTALLATION & DÄRMED SKATTEAVDRAG OM 50%:

Sommarkampanj  4990kr efter grönteknik bidrag 

 • Material: Plast; Metall
 • Uppkoppling: Wi-Fi (2,4 GHz); BLUETOOTH®
 • Uttag: Antal faser: 3-fas (stöd för 1-fas- och 2-fas-laddning)
 • Effekt: 1.4–11 kW
 • Övriga egenskaper: Skyddsklass IP65, LED-gränssnitt, Två års garanti, Nettovikt (med kablar): 4,3 kg, Fullt fungerande över temperaturer från -30 °C till +50 °C.

Fördelar

 • Ingen installation krävs
 • Hållbar och lätt
 • Lätt installation och bra garanti
 • Många användare tycker att laddaren är mycket enkel både gällande installation och laddning
 • Inga onödiga siplayer

Nackdelar

 • Vissa användare tycker det är begränsande att laddaren måste styras med mobil
 • Lite stel kabel

Sammanfattning: Vi hämtar användarrecensioner från olika källor för att skapa oss en övergripande bild av produkt och användarupplevelse. I detta fall är användarrecensionerna begränsade, och enbart hämtade hos Clas Ohlson((Clas Ohlson, 2023-10-03)) samt baserade på bilden vi skapat oss genom research.

Vilken är den bästa laddboxen på marknaden?

Så vilken laddbox är bäst i test? Enligt Hemfaktas efterforskning är Zaptec Go 22 kW det bästa valet av laddbox, detta eftersom den har en laddeffekt på hela 22 kw, uppkopplad med 4g och Wifi samt möjlighet till laddning under dygnets lägsta priser. Dessutom är den ju väldigt snygg att se på också!

Vi har nedan sammanställt ett utförligt bäst i test om laddboxar för att göra det enklare för dig att hitta rätt bland alla laddboxar. Utifrån research och jämförelser har redaktionen kommit fram till att de produkter nedan är de laddboxar som vi på Hemfakta rekommenderar. Vi har delat in testet i två delar, typ 2 och typ 1 för att göra det enklare för dig att hitta rätt laddbox hemma.

Så fungerar det att ladda elbilen med en laddbox hemma

En laddbox, laddstation eller laddpunkt som det också kallas, är en box som monteras upp på en vägg eller stolpe i anknytning till elbilens parkering. Denna laddstation är en elinstallation som är speciellt utformat för laddning av elfordon. Produkten är designad för att klara av en högre belastning under en längre tid, samtidigt som det är en säker metod för laddning av din elbil. Många av laddboxarna som finns på marknaden är både innovativa och uppkopplade vilket gör dem enkla att använda. Den största skillnaden mellan en laddbox och ett generellt eluttag, är således att laddboxen klarar av en hög belastning, vilket resulterar i en snabbare laddning.

Att använda ett vanligt vägguttag hemma bör absolut endast göras i nödfall då det innebär en stor påfrestning och kan i värsta fall utlösa en brand. Detta eftersom vägguttaget inte har optimerats för att klara av att ta ut så höga effekter under en lång tidsperiod och det kan därför överbelasta elsystemet i ditt hem.

Fördelar med att ha en laddbox hemma

 • Elbilen laddar snabbare – Laddningen går mycket snabbare med hjälp av en laddbox. Detta eftersom det går att ladda med en högre effekt, vilket betyder att du kan nyttja ditt elfordons fulla laddkapacitet.
 • Säkert – Att ladda från en laddbox är säkert. Detta eftersom en laddbox är designad för att upptäcka eventuella fel samtidigt som den avbryter laddningen när batteriet i elbilen är fulladdat.
 • Tidsbesparande – Genom att ladda elbilen med en laddbox hemma kan du ladda medans du sysselsätter dig med annat. Du sparar således en hel del tid.

Fördelar med elbil

Det finns många fördelar med elbilar – de är både tysta, billiga i drift samtidigt som de är mindre skadliga för miljön än sina fossila syskon. Tillväxten av nya elfordon har aldrig förr varit starkare äv vad den är just nu.

 • ökningen för elfordon nådde toppnoteringen med 65 % på 12 månader
 • en milstolpe på 100 000 laddhybrider passerades
 • nya elbilar har en fortsatt kraftig ökning på marknaden

Att välja en bra elbil är viktigt, men minst lika viktigt är det att välja rätt laddbox som passar dina behov och preferenser.

Köpguide – Så väljer du rätt laddbox hemma

Den stora frågan är då hur du lyckas välja rätt laddbox? Det är inte helt enkelt att veta vilken laddbox du ska välja till din elbil. Det finns ett stort sortiment av laddboxar på marknaden och priserna varierar stort. Vi går därför igenom ett par aspekter du bör tänka över när du ska köpa en laddstation.

Först och främst så ska du ta reda på vilken typ av kontakt ditt elfordon har. Numera finns det två olika slags kontakter med hänsyn till laddning i en laddbox. Dessa kontakter kallas för typ 1 och typ 2. Ett bra sätt för att undersöka vilken typ av kontakt fordonet har är att öppna laddluckan på bilden. Då kan du enkelt avgöra om kontakten har en rund form (typ 1) eller om den har en platt ovansida (typ 2). Typ 2 är den vanligaste kontakten i Europa men vissa fordon tillverkade i Asien och Amerika kan ha typ 1 kontakten. Är du fortfarande osäker så får du gärna läsa vår artikel om typ 1 vs typ 2 uttag.

Så snabbt laddar du med en laddstation

Det är din elbilen som bestämmer hur snabbt din laddbox laddar – du har alltså inte möjlighet att ladda fortare än vad din bil tillåter. Såvida du inte kör en längre sträcka än ett par mil varje dag så behöver du ingen högeffektsladdare. Då kan du istället spara pengar på att välja en 3.7kw laddare. Nedan finner du en vägledning:

 • 1-fas 16A ca 2 mil/timme
 • 1-fas 32A ca 4mil/timme
 • 3-fas 16A ca 5mil/timme
 • 3-fas 32A ca 10mil/timme

Tänk på att om ni äger två bilar i hushållet, kan det vara en god idé att köpa en dubbelladdare.

Ladda din elbil med en laddbox hemma – priser

En laddbox kan ha stora prisskillnader, priset avgörs dels på vilken typ av laddbox du valt, vilken laddningseffekt du önskar samt även installationskostnaden. Själva installationen av en laddbox hemma brukar kosta från 5 000 – 10 000 kronor. Numera finns det ett avdrag du kan göra för Grön teknik som innebär att du kan göra avdrag för 50% av kostnaden för installation och laddbox.[footnote]Skatteverket Grön Teknik: https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/gronteknik.4.676f4884175c97df4192860.html[/footnote]

Bidrag vid installation av laddbox

Om du ska installera en laddbox så finns det ett bidrag att ta del av, eller närmare bestämt ett avdrag. Avdraget är en skattereduktion som fungerar som rot- och rutavdrag, vilket innebär att avdraget kommer direkt på fakturan som du får vid installation. Det är alltså företaget som utför installationen som sköter det hela, och du behöver inte göra något för att ta del av det. Läs gärna vår fördjupade artikel om Grön Teknik och bidraget för laddboxar.

Denna skattereduktion ersätter ett bidrag som man kunde ansöka om när man skulle installera solceller, installera lagring av egenproducerad elenergi samt installation av laddstation till elfordon. Även det nya avdraget, som kallas ”avdrag för grön teknik”, gäller för dessa tre installationer.

Avdraget för grön teknik ger en skattereduktion på 50 procent för installation av laddbox, samma avdrag gäller för installation av system för lagring av egenproducerad elenergi, och för installation av nätanslutet solcellssystem är avdraget 15 procent.

Skattereduktionen för grön teknik ger ett avdrag på upp till 50 000 kronor per år, och per person, och den gäller endast på installationer som påbörjas och betalas från den 1 januari 2021.

Det finns dock vissa förutsättningar som behöver uppfyllas för att man ska kunna ta del av avdraget. Först och främst så behöver man ha betalat tillräckligt med skatt under året för att kunna nyttja hela skattereduktionen, vilket är särskilt viktigt om man även har nyttjat rot- och rutavdrag. Du bör också ta reda på vilka arbeten som ger rätt till denna skattereduktion, och vad som gäller för just din bostad. Det företag du anlitar måste också uppfylla vissa villkor för att avdraget ska gälla.

Om du vill använda dig av detta bidrag så är det dessa saker du behöver tänka på. Du behöver dock inte ansöka om bidraget, utan företaget du anlitar gör avdrag för skattereduktionen direkt på din faktura. När du har betalat får företaget ansöka hos Skatteverket och får därifrån en utbetalning för skattereduktionen.

Om du har fått skattereduktion godkänt så finns den förifylld på din deklaration året efter, och först när du godkänner din deklaration kan du begära din slutgiltiga skattereduktion. Kontrollera därför att avdraget stämmer.

Det finns alltså en del som kan vara bra att tänka på om man vill nyttja skattereduktionen, och det kan vara en bra idé att kolla upp det ordentligt innan. Denna skattereduktion kan dock nyttjas oavsett om du installerar en laddbox i din villa, en samfällighet eller bostadsrättsförening. Såväl laddbox, övrigt material och arbetet för installation är avdragsgillt. Samtliga kostnader räknas alltså in, och du får avdrag för samtliga delar.

Något annat som kan vara bra att tänka på är att du bör köpa laddboxen från företaget som installerar den, om du vill få avdrag för såväl laddbox som arbete. Köper du själv in laddboxen separat och sedan anlitar ett företag för installation så kan bidraget endast medges för arbetskostnader vid installationen, och inte för själva laddboxen. Det kan alltså bli billigare att köpa laddbox från företaget som installerar den, eftersom avdraget då kan nyttjas för samtliga delar.

Att tänka på vid installation av laddbox hemma

Det är mycket att tänka på inför en installation av en elbilsladdare hemma. Laddning av elfordon innebär en högre belastning på elanläggningen i hemmet. Därmed behöver du säkerställa att din anläggning klarar av att hantera förändringen. Har du behov av en högre huvudsäkring behöver du först och främst ta kontakt med ditt elnätsföretag för att få hjälp.

Tänk på lastbalanseringen vid installation av en ny laddbox, läs gärna vår artikel om lastbalansering för fördjupad information.

Utmaningen är således inte enbart den ökad belastning, men även då en ökad belastning sker under en lång tid. Det är mycket viktigt att laddboxen eller laddstationen installeras av ett behörigt elinstallationsföretag. För att smidigt kontrollera ett visst elföretag kan du använda Elsäkerhetsverkets hemsida. Alla behöriga företag finns listade i deras register, vilket är en trygghet.

Om du behöver mer hjälp med att välja rätt laddbox för just din fastighet och elbil finns det också tjänster[footnote]Laddningsbox: https://www.laddningsbox.se/[/footnote] du kan vända dig till för att få oberoende vägledning.

Därför kan en jordfelsbrytare vara nödvändigt

I vissa fall kan det vara en god idé att investera i en jordfelsbrytare som förhindrar att strömmen försvinner på felaktig väg till jorden, till exempel via laddboxen. Jordfelsbrytaren fungerar som på så sätt att den mäter så att samma mängd ström som gick åt till laddningen av elfordonet även återvänder i neutralledaren, vilket annars gör att den bryter laddningen.

Kabeln som medföljer med elbilen vid köp – kan man använda den?

De flesta elbilar levereras med en Mode 2 kabel. Den här kabeln är utrustad med en vanlig stickkontakt i ena änden samt en typ 2 eller typ 1 kontakt andra änden som skall kopplas in i elbilen. Som vi har nämt tidigare bör du undvika att ladda elbilen i ett vanligt vägguttag, det ska alltså endast göras vid absoluta nödlägen eller tillfälliga situationer. Att ladda elbilen med en Mode 2-kabel är således vad som är bäst i en akut situation där det inte finns tillgång till en laddbox.

Därför ska du undvika att ladda i ett vanligt vägguttag

Vi avråder dig starkt från att ladda elbilen dagligen i ett vanligt eluttag på grund av följande orsaker:

 • Vägguttag i hemmen är inte utformade för att tåla en så pass hög belastning under den långa tid som det krävs för att ladda en elbil. Detta kan leda till värmebildning vilket i slutänden kan betyda en risk för brand.
 • Som regel har vägguttag inte en dedikerad säkring och vid överbelastning kan således den tid det tar att ladda elbilen bli oförutsägbart.
 • Använder du Mode 2-kabeln dagligen kan detta leda till slitage mellan elkabel och kontakt.

Så långt kan du köra på en laddning

Sträckan du kan köra på en laddning beror dels på batteriets storlek men även hur mycket av bilens värmesystem och luftkonditionering som används. Batteriutveckligen har gått mycket snabbt framåt de sista åren. Numera kan elbilar som har 100% eldrift köra sträckor på minst 120 km på en och samma laddning. Detta räcker som regel ett par dagar för de flesta personer.

Skillnader mellan laddbox typ 1 och typ 2

De stora biltillverkarna har inte ännu lyckats enas kring hur en standard laddkontakt skall se ut. Av den anledningen finns det två sorter, typ 1 och typ 2. Europeiska bilar har den europeiska standarden, d.v.s typ 2 och tillämpas av biltillverkare som Audi, BMW, Mercedes, Volkswagen, Volvo och några fler. Även vissa bilmärken som exempelvis Toyota och Hyundai har börjat att anpassa sina el/hybridbilar till den europeiska marknaden och tillämpar därmed typ-2 standard på dessa.

Har du ett fordon med typ 1-uttag, exempelvis en Mitsubishi Outlander så har du även möjlighet att köpa en laddstation med typ 2-uttag. Du ska då använda den med en lös kabel med typ 2 i den ena änden och typ 1 i den andra änden.

Laddbox med fast eller lös kabel?

Genom att välja en fast kabel till din laddbox kommer det bli lite smidigare att ladda elbilen eftersom du inte ens behöver öppna bagageluckan. Du slipper även veckla ut en lös kabel, och föra in kontakterna i både bilen och laddboxen. Om du däremot väljer en laddbox med uttag får du en större flexibilitet eftersom alla elbilar, oavsett med typ 1 eller typ 2 uttag, kan laddas via din laddbox.

Om du redan äger eller har planer på att köpa en bil med typ 1 uttag, kan du däremot överväga att köpa en laddbox med uttag istället för att välja en fast typ 1 kabel. Detta för att undvika att behöva införskaffa en ny laddbox med typ 2 kabel när det är dax för nästa bilköp. Tänk också på att statens stöd Ladda-hemma, har som krav att laddboxen skall vara kapabel för att ladda ett typ 2 uttag.

Avslutande ord inför ditt köp av laddbox

Vi hoppas att du har fått svar på alla dina funderingar inför köpet efter att ha läst igenom vår köpguide. Förhoppningsvis har du även hittat din favoritprodukt i vårt laddbox bäst i test.

Frågor och svar om laddboxar

En laddbox till en elbil eller hybrid kan ha stora prisskillnader och vanligtvis får du betala mellan 10 000 – 35 000 kronor, där priset påverkas av vilken typ av laddbox du valt, laddningseffekt samt installationskostnaden.

Laddboxen skall installeras direkt in i elcentralen vilket betyder att detta endast får göras av behörig elektriker. 

Laddboxen kan oftast placeras på antingen en vägg, stativ eller fundament och vanligtvis kan du montera laddboxen både inomhus och utomhus, då i de flesta laddboxar är klassade med IP44 och IK08. 

Med en standard laddbox kan endast en bil laddas åt gången, och önskar du ladda två elbilar, kan det vara smart att investera i en dubbelladdare.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser