1. Hem
  2. >
  3. Trädgård
  4. >
  5. Bäst i test: Robotgräsklippare – lyft aldrig en fena igen!
1000708065-3__40028509-86dd-4278-a7df-5df7a937b4bb.jpg.jpg

Lyx

Bäst i test Robotgräsklippare

Husqvarna Robotgräsklippare Automower 310 Mark II – Bästa robotgräsklipparen 2025!

9.2

Mellan

Bästa robotgräsklipparen

Robomow RK1000

8.6

Budget

Vinnare i mellanklassen: Worx Landroid M1000 WR143E robotgräsklippare

Worx Landroid M500 WR141E 

8.6

Inledning

Robotgräsklipparen – den där fantastiska prylen för alla trädgårdsentusiaster där ute! Robotgräsklippare är tysta, snåla på energi, utsläppsfria och perfekta för dig som har bättre saker för dig än att svettas i trädgården. Nu kan du äntligen säga adjö till gräsklippningens plågor och låta den här lilla roboten göra jobbet åt dig! Men så var det ju det här med beslut. Vilken robotgräsklippare ska man egentligen välja? Finns det robotgräsklippare utan slinga och vad betyder egentligen begränsningskabel? Allt det och lite till får du reda på här – för nu har det äntligen blivit dags för Bäst i Test: Robotgräsklippare! 

Våra experter har landat i sex prima Robotgräsklippare i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Men du, är du kanske ändå inne på en gammal hederlig gräsklippare? Vi har givetvis testat även dom! Kolla in vårt Bäst i test Gräsklippare!

I vårt test blev Husqvarna Automower 310 Mark II från kategorin Lyx testvinnare, tack vare sin spektakulära klippförmåga i kombination med att den är totalt självgående – du behöver inte lyfta ett finger. Den klarar branta lutningar och trånga passager och planerar både körschema och rutt åt dig!

I jakten på den bästa robotgräsklipparen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den robotgräsklippare som är bäst från den som inte är det. När det kommer till robotgräsklippare är givetvis klippandet mycket viktig, men även flexibilitet med kantklippning, lutning och vädersensorer, laddningstid och smarta funktioner så som självrengöring är komponenter vi tittar noga på.

Med de sex robotgräsklippare vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken!

1

Husqvarna Robotgräsklippare Automower 310 Mark II – Bästa robotgräsklipparen 2025!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bäst i test Robotgräsklippare

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Klippyta

10

Flexibilitet & funktioner

9

Klipptid

10

Teknologi

9.2

Totalpoäng

Motivering: Husqvarna Automower 310 Mark II presterar exceptionellt väl över alla områden. Dessutom utmärker den sig genom sin flexibilitet och omfattande funktioner, inklusive smartphone-styrning och smart anpassning till väderförhållanden.

Den mest prisvärda robotgräsklipparen! Pris fr. 18.000 kr.

Här har vi den – årets BÄSTA robotgräsklippare! Husqvarna Automower® 310 Mark II är en kompakt gräsklippare som klarar av gräsmattor på upp till 1000 m². Den hanterar lutningar på 40% och smala passager. Efter klippningen återvänder den snabbt till laddstationen genom trippelsökningsfunktionen.

Den kan dessutom styras via smartphone – Automower® Connect@HOME möjliggör nämligen enkel kommunikation med gräsklipparen via Bluetooth. Du kan få meddelanden, skicka start- och parkeringskommandon och justera inställningar på upp till 10 meters avstånd. Du kan dessutom schemalägga klippningen så att du själv får bestämma när den ska klippa och inte.

Automower har både frostvakt och vädertimer och anpassar alltså klipptiderna beroende på säsong. Den arbetar mer och ofta under perioder då gräset växer snabbt och minskar klippandet när det är soligt och torrt.

Varför gillar vi den då? Husqvarna Automower® arbetar tyst och diskret och använder ett unikt klippsystem med vassa knivar av hållbart kolstål, vilket ger en vacker och frisk gräsmatta. Vi gillar även att energiförbrukningen är riktigt låg. Sist men inte minst har gräsklipparen ett stöldskydd och kräver en personlig PIN-kod för att användas – säkert, effektivt med ett strålande resultat alltså!

i samarbete med PriceRunner

  • Klippområde: 1000m²
  • Appstöd: Ja
  • Klipphöjd max: 50 mm
  • Klipphöjd min: 20 mm
  • Klipptid per laddning: 70 min
  • Laddningstid: 60 min
  • Ljudnivå: 58 dB(A)
2

Stiga Stig-A 1500 

Bästa robotgrasklipparen

Lyx

Utmanare

6

Pris

10

Klippyta

10

Flexibilitet & funktioner

10

Klipptid

9

Teknologi

9

Totalpoäng

Motivering: Stiga Stig-A 1500 erbjuder imponerande tekniska funktioner och planering i förväg. Dock dras den ner av sitt högre pris i förhållande till prestanda och funktioner.

En av få kabelfria robotgräsklippare på marknaden! Pris fr. 33.500 kr.

Älskar du att spendera pengar på tekniska grejer? Ja men då har du ju världens chans nu! Den här robotgräsklipparen från Stiga kostar nämligen en hel förmögenhet! Men du får ju också vad du betalar för! Stiga Stig-A är nämligen så nära en levande robot du kan komma. Den har nämligen möjlighet att planera framtiden! Detta tack vara ett system som gör att klipparen kan planera sina sessioner redan innan den börjar för att säkerställa en oavbruten signal och en otrolig noggrannhet. 

Den klarar dessutom flera olika typer av terräng samt en lutning på upp till hela 45 procent. Du har också möjlighet att ansluta den till STIGA.GO-appen där du kan få pushmeddelanden, planera klippning och interagera med gräsklipparen oavsett var du befinner dig. Den är dessutom integrerad med Alexa.

i samarbete med PriceRunner

  • Klippyta: 1500 kvm
  • Appstyrd: Ja
  • Klipptid: 150 min
  • Laddtid: 120 min
  • Max lutning: 45%
  • Höjdinställning: 20-60 mm
3

Robomow RK1000

Bästa robotgräsklipparen

Mellan

Vinnare

8

Pris

9

Klippyta

9

Flexibilitet & funktioner

8

Klipptid

9

Teknologi

8.6

Totalpoäng

Motivering: Robomow RK1000 levererar på säkerhet och prestanda, med extra poäng för säkerhetsfunktioner och självrengöring. Dock faller den något kort i klipptiden i jämförelse med andra.

Tidigare testvinnande robotgräsklippare! Pris fr. 15.000 kr.

Ja men vad har vi här om inte en tidigare testvinnande gräsklippare från Robomow! Den passar utmärkt för trädgårdar upp till 1000 m2 och är både diskret, tystgående och väldigt exakt i sin klippning.

Rakbladsknivarna är extra säkra och solida vilket garanterar en maximal prestanda och ett utmärkt skärresultat varje gång – oavsett terräng. Knivbyte krävs endast en gång om året. Den här klipparen har dessutom satsat helt och hållet på säkerhet: bladen stannar nämligen omedelbart om den lyfts från marken och när den lutas i vertikal position. Om stötfångaren känner av ett objekt byter den illa kvickt riktning.

Den är självrengörande, har ett barnlås, anpassar sig efter gräsets höjd och återvänder automatiskt till laddstationen när klippningen är klar. Och självklart går den att koppla till din smartphone!

  • Klippyta: 1000 kvm
  • Appstyrd: Ja
  • Klipptid: 50-60 min
  • Laddtid: 60-120 min
  • Max lutning: 45%
  • Höjdinställning: 20-100 mm
  • Ljudnivå: Under 60 dB
4

Gardena Robotgräsklippare SILENO Life

Bäst i test robotgräsklippare

Mellan

Utmanare

9

Pris

9

Klippyta

8

Flexibilitet & funktioner

9

Klipptid

7

Teknologi

8.4

Totalpoäng

Motivering: Gardena SILENO Life utmärker sig med väderbeständighet och säkerhetsfunktioner, men bristen på appstyrning kan vara en nackdel för vissa användare.

Klarar alla väder! Pris fr. 13.500 kr.

Den här otroliga uppfinningen är perfekt för gräsmattor upp till ca 1000 m². Med sitt oregelbundna klippmönster tar roboten sig an gräsmattan effektivt och tillförlitligt, utan att lämna några fula hjulspår efter sig och med sina vassa rakbladsknivar klarar den av att klippa gräset i olika höjder – från 2 till 5 cm.

Gardena SILENO Life klarar lutningar på upp till 30 procent och smala passager utan problem. Den startar på egen hand vid inställda tider och hittar utan problem till och från laddstationen genom en separat guidekabel. Dessutom är den enkel att programmera och använda och klarar av alla väder. Säkerheten är också prioriterad med krocksensorer och stoppfunktion vid lyft samt stöldskydd. Det här är en riktigt smart och praktisk pryl för trädgårdsentusiasten!

PS: Den här roboten är inte appstyrd!

  • Klippyta: 1000 kvm
  • Appstyrd: Nej
  • Klipptid: 65 min
  • Laddtid: 60 min
  • Max lutning: 30%
  • Höjdinställning: 20-50 mm
  • Ljudnivå: 56 dB
5

Worx Landroid M500 WR141E 

Vinnare i mellanklassen: Worx Landroid M1000 WR143E robotgräsklippare

Budget

Vinnare

10

Pris

7

Klippyta

9

Flexibilitet & funktioner

9

Klipptid

8

Teknologi

8.6

Totalpoäng

Motivering: Worx Landroid M500 erbjuder en överraskande god prestanda inom budgetområdet och passar perfekt för lite mindre trädgårdar. Dess smarta beslutsfattande och Wi-Fi-anslutning ger den ett försprång i budgetklassen.

Snabb och smidig! Pris fr. 7.000 kr.

I budgetklassen hittar vi Worx Landroid M som passar trädgårdar upp till 500 m2. Detta är en intelligent robotgräsklippare som har en artificiell intelligens som hjälper den att fatta smarta beslut. Den klarar av att schemalägga själv och är både snabbare och smidigare än många andra klippare. Dessutom har den en Cut to Edge-funktion som gör att den klipper gräsmattan ända ut till kanten. 

Landriod är utrustad med Wi-Fi och kan därför anslutas till din mobiltelefon med en oändlig räckvidd! Installationen är dessutom enklare jämfört med andra robotgräsklippare. Sist men inte minst kan du också turboladda din Landroid! Den här klipparen låter lite mer än våra andra testdeltagare – men gör utöver det ett riktigt bra jobb!

  • Klippyta: 500 kvm
  • Appstyrd: Ja
  • Klipptid: 60 min
  • Laddtid: 90 min
  • Max lutning: 35%
  • Höjdinställning: 30-60 mm
  • Ljudnivå: 67 dB
6

Bosch Indego S+ 500

Basta robotgrasklipparen

Budget

Utmanare

9

Pris

7

Klippyta

9

Flexibilitet & funktioner

9

Klipptid

9

Teknologi

8.6

Totalpoäng

Motivering: Bosch Indego S+ 500 utmärker sig genom att erbjuda avancerade funktioner som automatiskt klippschema och anpassning efter väderförhållanden, vilket ger den ett fördelaktigt pris-prestanda-förhållande.

Behöver ingen manuell programmering! Pris fr. 9.400 kr.

Sist men absolut inte minst hittar vi denna uppkopplade gräsklippare från Bosch. Denna klippare har trots sitt lägre pris flera smarta funktioner. Den har exempelvis en LogiCut-funktion som garanterar effektiv och snygg klippning i parallella rader vilket håller gräsmattan frisk och sparar energi. SmartMowing-funktionen gör att gräsklipparen skapar ett automatiskt klippschema baserat på gräsmattans storlek, väderförhållanden och dina personliga preferenser. Manuell programmering behövs alltså inte.

Du kan koppla upp dig till appen Bosch Smart Gardening för att fjärrstyra klippningen och dubbelkolla funktioner och drift. Den kan hantera passager som är ner till 75 cm breda samt spara tre olika gräsmattor i minnet. En smart och smidig robotgräsklippare för en lite mindre peng, helt enkelt!

  • Klippyta: 500 kvm
  • Appstyrd: Ja
  • Klipptid: 60 min
  • Laddtid: 60 min
  • Max lutning: 27%
  • Höjdinställning: 30-50 mm

Köpguide – Att köpa robotgräsklippare sparar din dyrbara tid

Att köpa robotgräsklippare har blivit allt vanligare. Idag syns den på allt fler gräsmattor och de har en marknadsandel i Sverige på nästan 60 %. Robotgräsklipparna har blivit så avancerade att de faktiskt klipper din gräsmatta snyggare än en traditionell gräsklippare.

Vi kan nog klassificera den självgående gräsklipparen och åkgräsklipparen som två föregångare till en robotgräsklippare. De möjliggjorde en mer eller mindre bekymmersfri klippupplevelse. I kontrast till klassiska handjagare utraderade de kravet på fysisk arbetsinsats. Men vad de inte lyckades göra något åt var själva tiden som faktiskt gick åt till att klippa gräset. Du minns kanske scenen i Forrest Gump där han förklarar att han tyckte så mycket om att klippa gräs, att han fortsatte med det trots att han hade blivit miljonär. Eftersom de flesta av oss har en annan inställning till att klippa gräs kom robotgräsklippare att fylla ett vanligt behov – nämligen möjligheten att få mer fritid.

När blev robotgräsklipparen smart?

De första robotgräsklipparna dök faktiskt upp redan i början på 70-talet. Dessa var däremot inte direkt jämförliga med dagens maskiner. Ofta var drifttiden extremt begränsad och effektiviteten inte så mycket att hänga i julgranen. Otymplighet och höga kostnader gjorde att de inte fick något egentligt genomslag på marknaden.

Vad har förändrats sedan dess? En stor del av hemligheten ligger i utvecklingen av effektiva strömkällor. Inte bara har batterier blivit mer hållbara utan även avsevärt mycket mer kraftfulla. När detta kombineras med lösningar så som solceller får man en i stort sett självgående maskin.

Utöver detta har avancerade positioneringssystem gjort att det är enklare än någonsin att avgränsa klippytan. Äldre robotgräsklippare krävde ofta att man manuellt upprättade en inhägnad för sin gräsmatta. Genom kontakt med enkla kablar informerades gräsklipparen om när den överträtt gränsen. Nu för tiden används istället allt ifrån GPS till triangulering för att trådlöst garantera att robotgräsklipparen inte smiter.

Vad skiljer bra robotgräsklippare från dåliga?

I skrivande stund är utbudet av robotgräsklippare väldigt stort. De gör att man kan dra stor nytta av att ha vissa förhållningssätt när man granskar utbudet. Genom att först identifiera vilka behov man har begränsar man antalet modeller att överväga.

  • Har min gräsmatta lutning? Och klarar gräsklipparen detta?
  • Krävs begränsningskabel? Och är jag villig att använda den?
  • Har jag barn eller husdjur? Finns mycket småvilt och andra djur och är gräsklipparen säker för dessa?
  • Finns det många hinder på gräsmattan? Och hanterar gräsklipparen dessa?

Detta är bara några av många frågor som man kan ställa sig själv innan man bestämmer sig för att köpa robotgräsklippare. Vad som förmodligen är viktigast är att inte ta för givet att alla modeller är likvärdiga. Faktum är att många är särskilt anpassade för krävande ojämna gräsmattor, medan andra är mer effektiva för lättskötta och plana gräsmattor. Tiden man spenderar på att fundera kring vilken modell som är mest lämpad, ger helt klart avkastning i form av långvarig nytta och ökad fritid.

Robotgräsklippare bäst i test

I jämförelsen har vi kikat på robotgräsklipparens förmåga att:

  • Bedöma gräsmattans behov (jämnhet, utseende etc)
  • Jobba tyst
  • Mulching (maskinen klipper ner avklippet i så små bitar att de faller in i gräsmattan)
  • Jobba snabbt och effektivt
  • Klara av hinder som rabatter, träd och buskar
  • Ha en bra laddtid för batteriet
  • Klippa blött eller långt gräs
  • Hur lätthanterlig maskinen är vad gäller inställningar

Vanlig frågor och svar om robotgräsklippare

I vårt test blev Husqvarna Robotgräsklippare Automower 310 Mark II från kategorin Lyx testvinnare, tack vare sin spektakulära klippförmåga i kombination med att den är totalt självgående – du behöver inte lyfta ett finger. Den klarar branta lutningar och trånga passager och planerar både körschema och rutt åt dig!

Vad robotgräsklipparen kostar skiljer sig stort. Vissa kostar bara några tusenlappar medan andra kostar uppemot en 40 tusen kronor. En tumregel är dock att ju mindre yta du vill kunna klippa – desto billigare kan du komma undan.

En begränsningskabel kallas ibland också slinga – och finns på de flesta robotkräsklipparna idag. Begränsningskabeln berättar för gräsklipparen var den ska klippa gräset och ser till att den inte kör utanför trädgården. Idag finns det några få intelligenta robotgräsklippare utan slinga, men dessa kostar ofta väldigt mycket. Hemfaktas utmanare i Lyxklassen är en robotgräsklippare utan begränsningskabel!

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser