Bästa el lådcykel 2022 blev Batavus Fier Cargo 3-Wheel – Bäst i Test

En lådcykel kan vara perfekt vid många olika tillfällen. Om man har barn kan en sådan vara bra vid hämtningar och lämningar på förskolan eller skolan, eller vid utflykter, till exempel. Om man har djur kan man istället ta med dessa i lådcykeln. Vid mathandling ger lådcykeln gott om plats för matkassar och annat, och det blir betydligt enklare att få med allting. Även när man behöver transportera föremål kan en lådcykel vara riktigt bra att ha. I dag är många lådcyklar eldrivna, vilket innebär att man kan få elassistans som gör det betydligt enklare att ta sig fram. Det finns dock en del modeller att välja mellan, och det kan vara svårt att veta hur man ska välja. Här kommer vi därför att gå igenom allt som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en lådcykel, och vi har även tagit fram några av de bästa lådcyklarna. Förhoppningsvis kan det här göra det enklare för dig att hitta rätt lådcykel för just dig.

Lådcykel Bäst i Test 2022 – Hemfaktas lista

I listan här nedanför hittar du alla våra vinnare och utmanare i de tre olika kategorierna premiumklassen, mellanklassen och budgetklassen. Här finns allt från prisvärda alternativ till riktigt högkvalitativa modeller.

Köpguide för lådcykel

Det finns förstås en hel del som kan vara bra att tänka på när du ska köpa en lådcykel. Sådana saker du funderar över innan du väljer en vanlig cykel har förstås betydelse även när du ska köpa lådcykel – till exempel kvalitet, utrustning och komfort. Därtill bör du förstås fundera över sådant som är mer specifikt för lådcykeln, som maxvikt och rymlighet. Eftersom lådcyklar ofta är eldrivna tillkommer ytterligare saker att tänka på, så som maxhastighet och räckvidd och mer därtill. Genom att ta god tid på dig innan och börja med att fundera igenom vad du söker, och vad som är viktigt för dig, så ökar du chansen att hitta den lådcykel som är rätt val för just dig. Här kommer vi att gå igenom några av alla dessa saker som du bör fundera lite extra över: Maxvikten, maxhastigheten och räckvidden. Vi har även fler guider om Cykel, Elcykel DamElcykel Herr samt Barncykel.

Maxvikt

När det gäller maxvikten, det vill säga hur mycket man kan lasta lådcykeln med, så är det sällan några enorma variationer – men visst varierar det. Ofta ligger maxvikten runt 70-80 kg, men den kan även vara både lägre och betydligt högre – en maxvikt på 150 kg är till exempel inte allt för ovanlig. Ibland finns även ett mindre lastutrymme i fram, som kan jämföras med en cykelkorg, och där ligger maxvikten ofta omkring 10 kg.

Hur viktigt det är med en hög maxvikt kan förstås variera, men generellt kan man säga att det är ganska viktigt. Även om du inte har behöv av en högre maxvikt i dag så kan det ändå vara bra att välja en lådcykel som erbjuder hög maxvikt, ifall att det skulle behövas lägre fram. Lådcykeln kommer med stor sannolikhet att hänga med en lägre tid, och en för hög maxvikt lär knappast vara en nackdel – snarare tvärtom.

Maxhastighet

De flesta lådcyklar i dag är som sagt eldrivna, vilket gör det enkelt att ta sig fram även med tyngre last. Det här är förstås en riktigt stor fördel, men det innebär också att det blir flera saker att tänka på – som till exempel maxhastigheten. Dock är just detta något som sällan varierar särskilt mycket, utan de allra flesta lådcyklar har en maxhastighet på 25 km/h. Det är dock en skapligt hög hastighet som med stor sannolikhet kommer att räcka långt.

Exakt hur lådcykeln och dess motor fungerar kan förstås variera, men det är vanligt att elassistansen avaktiveras om man hastigheten överstiger 25 km/h. Här finns det dock inte så mycket att fundera över eftersom hastigheten brukar vara just 25 km/h, däremot kan man fundera över om du vill ha en lådcykel som är eldriven eller inte.

Generellt kan man säga att eldriven lådcykel absolut är det bästa alternativet, vilket knappast är svårt att förstå. Det kan bli tungt att cykla med last, och med elassistans blir det förstås enklare. Prismässigt så är det inte alltid så stor skillnad heller, eftersom det även finns billigare alternativ med el. För den som har bra kondition och som vill trampa själv och få ordentligt med motion så kan kanske en lådcykel utan el ändå vara det rätta valet.

Räckvidd

När det gäller räckvidden så är den förstås endast intressant om du väljer en lådcykel med elassistans. Självklart kan du komma precis så långt du vill med en lådcykel, oavsett om den är eldriven eller inte, förutsatt att du trampar själv. Med en längre räckvidd kan du dock få mer elassistans, eller rättare sagt få elassistans längre, vilket förstås kan vara en fördel. Det kan även innebära att cykeln inte behöver laddas ofta, men det beror förstås även på hur mycket den används, eller hur ofta man använder just elassistansen.

Till skillnad från när det gäller maxhastigheten så är räckvidden något som faktiskt kan variera ganska mycket mellan olika lådcyklar. Räckvidden är vanligtvis mellan 40 och 80 km, så den kan alltså variera en hel del. Det här kan vara bra att fundera ordentligt på innan, eftersom variationerna är så stora att en del lådcyklar tar dig dubbelt så långt. Välj gärna en högre räckvidd även om det känns som om det inte behövs – om behovet uppstår kan det vara en fördel, och i annat fall innebär det att du inte behöver ladda lika ofta.

Bästa lådcykeln 2022 – vi listar 5 modeller

Vi har tagit fram fem olika lådcyklar som alla är riktigt bra, men som passar för olika personer och olika behov. För att det ska bli enklare att hitta rätt bland dessa har vi delat upp dem i tre olika kategorier, utifrån prisklass: Premium, mellan och budget.

Bäst i test premiumklassen: Batavus Fier Cargo 3-Wheel – bästa lådcykeln 2022

Denna fina och högkvalitativa lådcykel har en snygg och stilren design, och plats för fyra barn. I lådan finns två bänkar och fyra trepunktsselar, och maxvikten är 100 kg. Ca pris 53 000 kr.

Bästa lådcykeln

Det här är en lådcykel med många fördelar: Den har en ovanligt snygg och stilren design, den håller en riktigt hög kvalitet, den har ett batteri på 500 wh och kan kompletteras med ytterligare ett batteri vid behov och i lådan finns två sittbänkar samt fyra trepunktsselar.

Här finns även en hög stabilitet, och du kan enkelt justera hur mycket elassistans du önskar med hjälp av den fasta och lättmanövrerade displayen. Sadeln kan enkelt justeras i höjd utan några verktyg, vilket förstås är praktiskt om ni är flera som kommer cykla på den. Insteget är lågt så att det går enkelt att kliva på och av.

Denna cykel är utrustad med ett lås som är försäkringsgodkänt, pakethållare samt skärmar. Här finns även en baklykta som inte bara lyser upp så att andra ser dig, utan även lyser ned på vägen så att du syns även på lägre avstånd – och dessutom själv kan se bättre. Strålkastaren lyser oavsett om det är mörkt eller ljust, men ändrar ljuset efter omgivningen.

Fördelar

 • Snygg och stilren design
 • Plats för fyra barn
 • Fyra integrerade trepunktsselar
 • Möjlighet att justera elassistansen
 • Fast och lättmanövrerad display
 • Enkelt justerbar sadel
 • Försäkringsgodkänt lås

Nackdelar

 • Möjligen priset

Specifikation

 • Maxlast: 100 kg
 • Hastighet: 25 km/h
 • Hjulstorlek: 26 tum
 • Batteri: 500 Wh
 • Räckvidd: 4-7 mil
 • Vikt: 78 kg
 • Antal växlar: 5 st

MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

Utmanare premiumklassen: LG/Shimano El-lådcykel

Vår utmanare i premiumklassen är en riktigt högkvalitativ och praktisk lådcykel med många fördelar. Här finns plats för hela 6 barn, ett kapell ingår och det finns även en praktisk LCD-display. Ca pris 56 000 kr.

Lådcykel el

Denna fina lådcykel har plats för 6 mindre barn, och det finns 3-punktsbälte på varje plats. Denna stora lådcykel kommer även med ett kapell, och cykeln håller en riktigt hög kvalitet. Batteriet är både borttagbart och låsbart, och det finns fram- och baklyse som drivs med AAA-batterier. Denna lådcykel har en maxhastighet på 25 km/h och om hastigheten går över detta så avaktiveras elmotorn, men kommer hastigheten under 25 km/h så aktiveras den igen. Här finns 6 stycken växlar, en LCD-display och en riktigt generös maxvikt på hela 150 kg som innebär att du kan lasta en hel del – och även tyngre saker. Det blir heller inga problem om du behöver få med många mindre barn, tack vare de 6 platserna och den höga maxvikten. Det här är en riktigt högkvalitativ och mycket bra lådcykel.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Plats för 6 barn
 • LCD-display
 • Kapell ingår
 • Borttagbart och låsbart batteri
 • Hög maxvikt på 150 kg

Nackdelar

 • Möjligen priset

Specifikation

 • Maxvikt: 150 kg
 • Antal växlar: 6 st
 • Hjulstorlek fram: 24 tum
 • Hjulstorlek bak: 26 tum
 • Motorstyrka: 250 W
 • Räckvidd med 6 barn: Ca 25 km

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test mellanklassen: Shimano El-lådcykel – prisvärd lådcykel

Vår vinnare i mellanklassen är en mycket prisvärd lådcykel som håller en hög kvalitet, och som har plats för fyra barn och under sätena finns plats för packning. Ca pris 38 000 kr.

prisvärd lådcykel

Här finns en hel del fördelar: En hög kvalitet, fyra bälten för barn och kontrollpanel med automatisk funktionsknapp eller 6-stegs höj- och sänkbar assistansfunktion. Det innebär att du själv väljer hur mycket hjälp du vill ha. Med LCD-displayen kan du även hålla koll på hastighet och batteriets laddningsnivå. Om hastigheten överstiger 25 km/h så avaktiveras motorn, men om hastigheten sedan understiger 25 km/h så aktiveras den igen. Batteriet på 12,8 Ah är avtagbart och även låsbart, vilket gör att du kan ta av batteriet och ladda det inomhus. Här finns även 6 växlar, en borstlös motor och batteridrivna fram- och bakljus ingår. Dessutom har lådan en hög maxvikt på hela 150 kg, vilket gör att du kan lasta en hel del.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Hög kvalitet
 • Plats för fyra barn
 • LCD-display
 • 6 växlar
 • Hög maxvikt på 150 kg

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Maxvikt: 150 kg
 • Antal växlar: 6 st
 • Batteri: 36 V, 12.8 Ah
 • Räckvidd: Ca 25 km
 • Motorstyrka: 250 W
 • Hjulstorlek fram: 20 tum
 • Hjulstorlek bak: 26 tum

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare mellanklassen: Elops Vélocargo Longtail R500 Elec – bästa alternativet till lådcykel

Utmanaren i mellanklassen är en riktigt högkvalitativ och mycket prisvärt alternativ till lådcykeln som erbjuder en riktigt hög maxvikt. Det här är framför allt ett bra val för dig som vill ha riktigt bra lastvikt och som främst kommer att transportera saker, snarare än barn. Ca pris 30 000 kr.

Lastcykel

Denna prisvärda och högkvalitativa lådcykel har en lite annorlunda utformning, och är kanske inte främst anpassad för att skjutsa barn. Även om det går att placera säten för barn på denna cykel så finns här inga platser eller integrerade bälten, men det finns gott om plats och en hög maxvikt. Med denna cykel kan du transportera hela 170 kg, pakethållaren har en maxvikt på 80 kg och korgen i fram klarar 10 kg. Det finns dessutom tillbehör att köpa till som kan ge dig flera användningsområden – till exempel barnstol, väskor, dyna och korgar. Cykeln erbjuder assistans i upp till 25 km/h och även startassistans i upp till 6 km/h. Denna cykel har även en riktigt generös räckvidd på upp till hela 90 km i läget Eco, detta är dock beräknat på en person som väger 80 kg och utan någon last samt på relativt plan mark.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Prisvärd
 • Hög maxvikt
 • Går att köpa till tillbehör
 • Lång räckvidd

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Maxvikt: 170 kg
 • Batteri: 672 Wh, 48 V, 14 Ah
 • Räckvidd: Upp till 90 km
 • Framhjul: 26 tum
 • Bakhjul: 20 tum

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test budgetklassen: Eldriven lådcykel – billigaste lådcykeln i vårt test

Det här är en väldigt prisvärd lådcykel som trots sitt låga pris har en hel del fördelar, till exempel en hög maxvikt och en hög kvalitet. Ca pris 21 000 kr.

billiglådcykel

I denna lådcykel finns plats för fyra barn, och det finns även fyra integrerade bälten. Här ingår ett kapell, samt fram- och bakljus som drivs av AAA-batterier. Detta är en elcykel som ger dig assistans under cyklingen, om hastigheten överstiger 25 km/h så avaktiveras elassistansen men om du kommer under 25 km/h så aktiveras den igen. Du kan även välja själv hur mycket assistans du önskar. På LCD-displayen kan du även hålla koll på batteriets laddningsnivå och hastigheten. Batteriet på 10 Ah är avtagbart och låsbart, vilket gör att du kan ta av batteriet för att ladda det inomhus. Cykeln har 6 växlar och en borstlös motor, samt en riktigt hög maxvikt på hela 150 kg.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Hög kvalitet
 • Plats för fyra barn
 • Integrerade bälten
 • Kapell ingår
 • Elassistans
 • Hög maxvikt på 150 kg

Nackdelar

 • Kort räckvidd (ca 20 km)

Specifikation

 • Antal växlar: 6 st
 • Batteri: 36 V, 10 Ah
 • Maxvikt: 150 kg
 • Räckvidd: Ca 20 km
 • Motorstyrka: 250 W
 • Hjulstorlek fram: 20 tum
 • Hjulstorlek bak: 26 tum

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Avslutande ord inför ditt köp av lådcykel

En lådcykel kan vara ett perfekt alternativ, eller komplement, till andra transportmedel och produkter så som bil, vanlig cykel eller cykelvagn. En lådcykel har många användningsområden och det är vanligt att man har en sådan för att kunna ta med barnen på cykelturen, eller för att lasta och transportera föremål. Den kan även vara perfekt när man ska handla, då man kan få med många matkassar på ett enkelt sätt.

I en lådcykel sitter barn även bekvämt under cykelturen, och det finns modeller med integrerade bälten för barn – vilket förstås är ett måste om barn ska åka i lådcykeln. Därtill ska barn förstås ha hjälm på sig även när de färdas i en lådcykel. Fördelen om man jämför med en cykelsits för barn är att lådcykeln rymmer flera barn – ofta så mycket som 4-6 barn. Barnen sitter dessutom ofta bättre i en lådcykel.

Jämför man med en cykelvagn så tycker de flesta att lådcykel att smidigare att använda, och dessutom ser barnen mer från en lådcykel än från en cykelvagn. Nackdelen är förstås att själva lådan ofta är integrerad i cykeln, och dessa cyklar har även två hjul framtill. Därför kan lådcykeln inte användas precis som en vanlig cykel. Om man bara behöver plats för barn eller saker någon gång ibland, men även vill kunna cykla som vanligt, kan det alltså vara ett bättre val med en cykelvagn som kan monteras av när den inte behövs.

Lådcykeln har som sagt många användningsomården, och även djur kan transporteras i den. Det kan även vara ett perfekt val när man ska iväg på utflykt med barnen. En lådcykel kan helt enkelt bli ett perfekt komplement, eller alternativ, till bil – och både billigare och mer miljömedvetet.

När man ska köpa en lådcykel finns det förstås en hel del man bör tänka på. Bland det viktigaste är dock att fundera över hur mycket, och hur tungt, man behöver transportera. Storlek och maxvikt kan alltså vara bra att tänka på. När det gäller just maxvikten kan det vara en fördel att välja en lite högre maxvikt även om det inte behövs för tillfället, ifall att det skulle behövas i framtiden.

I dag är lådcyklar ofta eldrivna, vilket förstås praktiskt då man ofta cyklar med last – ett eller flera barn, hund eller matkassar till exempel. Med elassistans kan det bli betydligt enklare att ta sig fram. Därför kan det även vara bra att fundera över hur långa sträckor man kommer att färdas på elcykeln, och se till att välja en lådcykel med bra batteri. Även om man främst ska köra kortare sträckor, eller mer sällan, så kan det vara en fördel med en bra batteritid eftersom man då slipper ladda den allt för ofta.

En lådcykel är rätt val för den som vill ha ett smidigt fordon med bra lastförmåga. Om du dessutom vill kunna låta bilen stå oftare, eller kanske till och med överväger att inte ha någon bil alls, då är en lådcykel förmodligen helt perfekt. Det finns en del olika lådcyklar att välja mellan, och de kan passa bra för olika behov. Börja därför gärna med att fundera över vilken lådcykel som skulle kunna vara rätt val för dig, vad du behöver och vad du vill ha, och utgå sedan från det när du gör ditt val.

Vanliga frågor och svar om lådcyklar

Vad är en lådcykel?

En lådcykel, eller lastcykel som det också kallas, är en cykel som används för att transportera barn eller saker. Cykeln har en låda, ofta framtill, med plats för barn eller föremål. Om lådcykeln främst är anpassad för barn så finns ofta bälten i lådan. Exakt hur lådan är utformad i övrigt varierar, men ofta finns sittbänkar och det är vanligt att det finns plats för flera barn.

Vad väger en lådcykel?

Hur mycket en lådcykel väger kan variera en del mellan olika modeller, men det är vanligt att de väger 70-80 kg. Även maxvikten kan variera en del men ligger ofta omkring 100-200 kg, och omkring 150 kg är en vanlig maxvikt för en lådcykel.

Hur stora barn kan sitta i lådcykeln?

Ofta kan lådcykeln användas länge, men det här varierar mycket. Det beror på modellen av lådcykel och hur många barn som åker med. De flesta modeller klarar dock en hög maxvikt och är även rymliga, men med det sagt så kan det förstås hända att det blir trångt när barnen blir äldre, eller om det är många barn som sitter där.

En lådcykel kan vara perfekt när du behöver transportera saker, eller när du vill ta med barnen ut på en cykeltur. Vi har tagit fram bästa lådcykeln.

Josefine Andersson

Jag heter Josefine Andersson, och jag älskar att testa olika produkter - och skriva om dem. Som förälder har jag stor erfarenhet av diverse barnprodukter och leksaker, men jag är även intresserad av hälsa och skönhet och många andra produkter.

Lämna en kommentar