Klipp gräset med Sveriges bästa gräsklippare! Det finns faktiskt flera modeller som kan förtjäna titeln och här hittar du gräsklippare bäst i test inom flera kategorier. Läs vår guide och låt oss hjälpa dig till det bästa valet för dig, din budget och din gräsmatta.
Lyx
8.4
Mellan
9
Budget
7.6
Tänk hur mycket gräs det finns i världen. Och hur mycket av det som är placerat i just DIN trädgård! Ah, att du behöver en gräsklippare råder det inga tvivel om, men den stora frågan är givetvis vilken du ska välja. Detta eviga beslutstagande! Å så ska man läsa på och prova sig fram och klura ut om gräsklipparen ska vara batteridriven eller självgående eller fyllas med gammal klassisk bensin! Nä det är minsann dags att ge dig lite råd på vägen. Och du har snubblat helt rätt för vi har gått igenom havet av gräsklippare, skannat specifikationer och kollat grässtrån med förstoringsglas. Stolt kan vi nu presentera dom bästa bensin- och eldrivna gräsklipparna för 2024! Och när kommer dom då? Jo nu!
Vi på Hemfakta (Bästitestprodukter.se) har utnämnt Makita DLM432PT2 till årets bästa gräsklippare! Den kombinerar miljövänlighet, effektivitet och användarvänlighet på ett sätt som överträffar övriga produkter i testet. Dess kapacitet att hantera både små och medelstora ytor effektivt, tillsammans med sin långa batteritid och snabbladdning, gör den till ett optimalt val för en mångsidig användare.
Våra experter har landat i sex riktigt bra gräsklippare i olika prisklasser och med olika egenskaper. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Du förresten, var det en självgående gräsklippare du var ute efter? Då ska du kolla vårt bäst i test för Robotgräsklippare givetvis! Kanske behöver du även komplettera klippar-arsenalen med en trimmer? Kolla då in vårt Bäst i test Grästrimmer!
I detta bäst i test av gräsklippare ser vi en intressant kamp mellan produkter i tre prisklasser: lyx, mittemellan och budget. Varje kategori består av en vinnare och en utmanare, där varje produkt har sina unika styrkor och svagheter. Vi har i det här testet presenterat sex olika gräsklippare med olika egenskaper. I jakten på den bästa Gräsklipparen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den produkt som är bäst från den som inte är det.
När det kommer till gräsklippare är det många komponenter att ta in i beräkningarna men i vårt test är det främst kapacitet, klippbredd, drift, ergonomi och uppsamling som avgjort. Med de sex gräsklippare vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du kommer hitta ett som inte kommer gör dig besviken!
Makita DLM432PT2 framstår som den överlägsna produkten i detta test. Den kombinerar miljövänlighet, effektivitet och användarvänlighet på ett sätt som överträffar övriga produkter i testet. Dess kapacitet att hantera både små och medelstora ytor effektivt, tillsammans med sin långa batteritid och snabbladdning, gör den till ett optimalt val för en mångsidig användare. Dessutom är dess prisvärdhet och designkvalitet faktorer som bidrar till att den sticker ut från konkurrenterna och gör den till en värdig vinnare av bäst i test.
Det finns förstås en hel del som kan vara bra att fundera över när du ska köpa en gräsklippare.
Eftersom det finns mycket att fundera över kan man börja med det mest grundläggande, nämligen modell. I dag finns många olika gräsklippare att välja mellan. I detta test har vi tagit fram eldrivna och bensindrivna gräsklippare, där de eldrivna främst är batteridrivna. Utöver detta finns det även robotgräsklippare, åkgräsklippare och manuella gräsklippare – så kallade handjagare eller handgräsklippare. Vilket som är det bästa alternativet beror förstås helt på vad du behöver. Om en el- eller bensindriven gräsklippare är rätt val för dig så finns flera riktigt bra alternativ i detta test, och här kommer vi att gå igenom sådant som kan vara bra att fundera över när du väljer gräsklippare. Vi kommer gå igenom drivmedel, drifttid och uppsamlare.
Eftersom eldrivna gräsklippare ofta är batteridrivna så blir flexibiliteten och smidigheten ingen skillnad mellan el- och bensindrivna. Väljer man en batteridriven gräsklippare så slipper man en sladd som är i vägen och att man måste anpassa sig efter tillgängliga eluttag och sladdlängd.
Med det sagt kan det förstås finnas skillnader mellan dessa två. Bensindrivna gräsklippare är ofta mer kraftfulla och ett bättre val för den större trädgården, även om det finns kraftfulla elgräsklippare i dag också. Man brukar säga att de eldrivna är tystare än bensindrivna gräsklippare, men även här finns variationer och en del eldrivna gräsklippare låter lika mycket som bensindrivna. Hur stor skillnaden blir är också svår att säga, och det finns förmodligen ingen gräsklippare som är helt tystgående. Elgräsklippare kan ofta vara något billigare än bensindrivna, men det finns både dyrare och billigare alternativ för båda sorterna.
Sammanfattningsvis finns det alltså både billiga och dyra alternativ för båda sorterna, både tystare och mindre tysta alternativ och även kraftfulla modeller finns oavsett om man väljer bensin eller el. Därför är det bästa att utgå från vad man själv föredrar.
När det gäller drifttid handlar det förstås främst om batteridrivna gräsklippare, och hur lång batteritid de har. Här kan det även vara intressant hur lång tid det tar att ladda batteriet. Men även om man väljer en bensindriven gräsklippare kan man prata om drifttid, och då hur lång drift man får på varje tank – det vill säga hur stor tanken är. Med en större tank behöver bensinen inte fyllas på lika ofta, vilket kan vara smidigt.
En bensindriven gräsklippare har ofta en tank på omkring en liter, men tanken kan även vara både större och mindre än så. Hur lång drifttiden är på en batteridriven gräsklippare kan variera mycket, och detta kan förstås ha ännu större betydelse eftersom det tar längre tid att ladda batteri – ofta flera timmar – än att fylla på bensin i en bensindriven gräsklippare. En bra idé kan vara att ha ett extra batteri att kunna byta till om det första batteriet tar slut mitt i klippningen.
En del gräsklippare har uppsamlare, andra har det inte. Men vad är detta, och är det något man faktiskt behöver? Enkelt förklarat är en uppsamlare något som samlar upp det avklippta gräset. Ett alternativ till uppsamlare är utkastare som sprider ut gräset jämt över gräsmattan, men med uppsamlare samlas gräset i en behållare som man tömmer med jämna mellanrum. Utan uppsamlare ligger gräset kvar där det har klippts.
En uppsamlare är framför allt bra vid två olika tillfällen. Det ena är om det finns mycket ogräs där du klipper, som du inte vill sprida ut. Då kan det vara smidigt med en uppsamlare som samlar upp det, så att du slipper ha det liggandes runtom på gräsmattan. En annan anledning till att man kan behöva en uppsamlare är för att man klipper gräset sällan, så att det blir mycket avklippt gräs. Om det blir för mycket, och det ligger kvar på gräsmattan, så kan det i värsta fall kväva gräsmattan under.
När du ska köpa en gräsklippare kan det vara en bra idé att ta god tid på dig, och att först fundera över vad du behöver och vill ha. Börja gärna med modell – fundera över om robotgräsklippare, åkgräsklippare, handgräsklippare, bensindriven gräsklippare eller elgräsklippare är rätt val för dig och din trädgård. Om du föredrar en elgräsklippare bör du även fundera över om du ska välja en batteridriven eller en med sladd.
Därefter kan det vara en bra idé att fundera över allt annat som kan variera mellan olika gräsklippare, och som kan ha betydelse. Det kan vara till exempel storleken och vikten på gräsklipparen, vilka funktioner den har, om det finns uppsamlare, hurdant handtag den har, om den är fällbar, om den är självgående, hur lång tid eventuella batterier tar att ladda, hur lång batteritiden är eller hur stor tanken är. Vad du bör fundera över beror helt enkelt på vilken modell du väljer – med en handgräsklippare är förstås sådant som drifttid ointressant, medan handtag och liknande inte är något du behöver fundera över med en robotgräsklippare.
I vårt test av gräsklippare blev den batteridrivna gräsklipparen Makita DLM432PT2 vinnare då den kombinerar miljövänlighet, effektivitet och användarvänlighet på ett sätt som överträffar övriga produkter i testet.
De gräsklippare som behöver tankas drivs av bensin. Det finns även eldrivna gräsklippare, som är antingen är batteridrivna eller kopplas in i eluttag.
Gräsklipparen bör förvaras i ett dammfritt och torrt utrymme, och den bör stå övertäckt. Om gräsklipparen har startbatterier måste den förvaras frostfritt, och batterier bör underhållsladdas en gång under vintern.
Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡
Den klippare som i testet kallas för “KLIPPO LB448” heter väl egentligen “HUSQVARNA KLIPPO LB448” och är väl Husqvarnas variant av den gamla klassiska “KLIPPO EXCELLENT H” med Hondas GCV 140 (140 cc) motor som jag personligen rankar som Sveriges bästa klippare som någonsin funnits på gräsklipparmarknaden. Möjligtvis att “PRO-modellen” dvs KLIPPO PRO med exakt samma motor är ett strå vassare.
Personligen anser jag att uppsamlare ska undvikas så blir istället mattan självgödslad.
Mulchertekniken fungerar ypperligt om gräset är torrt. Är det fuktigt eller blött packas det fuktiga/blöta gräset under motorkåpan och man får titt som tätt stanna motorn och skrapa bort det blöta gräset för att (cross cut) kniven ska kunna gå fritt under kåpan.
Men som sagt – Sveriges bästa klippare!
Tack Öland 4ever, ja det där med självgödsling är något som bör tas i beaktning. Bra att du nämner det!
Vi har alltid kört på Stiga och multiclippen är ett bra val. Jag funderar faktiskt på att köra på samma nu igen när jag behöver en klippare till på landet.
Jag såg att Hecht var på rea nu någon som har den?