1. Hem
 2. >
 3. Trädgård
 4. >
 5. Bäst i Test: Gasolgrill – Så saftigt blir köttet med Årets Bästa Gasolgrill!
Weber-Spirit-II-E-310-GBS-bast-i-test-gasolgrill.jpg

Lyx

Bäst i test Mellanklassen: Broil King Crown Cabinet 420 - prisvärd gasolgrill

Broil King Crown Cabinet 420

8.6

Mellan

Weber Spirit II E-310 GBS bäst i test gasolgrill

Weber Gasolgrill Spirit II E-310 GBS 

9

Budget

Muurikka Set Pro (78cm) bäst i test budget billig gasolgrill

Muurikka Set Pro (78cm)

8.4

Inledning

Det var en härlig sommardag och doften av grillad mat spreds över grannskapet. Alla var utomhus och njöt av den vackra dagen, men det var något speciellt med den där grillen på hörnet. Det var en glänsande gasolgrill som bestod av grillens yttre hölje, grillgaller, lock, brännare, slang, kopplingar, gasolflaska, ventiler och tändare – som lyste upp och gjorde alla hungriga. Grannarna samlades runt grillen och utbytte smaker och idéer om grillning. “Är det Weber som är bäst?” frågade en, medan en annan skakade på huvudet och sa att det viktiga, det är att skaffa sig en portabel grill, så det kan grillas överallt! Då hördes plötsligt en röst som fick alla att vända sig om och kasta blickarna omkring sig: “Nä vet ni vad! Jag som alltid haft kolgrill, det här med gasolgrillar är ju så nedrans smidigt! Ingen aska, och en så jämn värmefördelning sen!” Och precis så var det – med en gasolgrill kunde man enkelt kontrollera temperaturen och få perfekt grillad mat varje gång. Hela grannskapet nickade instämmande. Det blev en underbar dag full av lättsamhet, värme och god mat. Allt tack vare en fantastisk liten gasolgrill!

Ja en sann solskenshistoria fick ni där och med dom orden har det väl blivit dags för detta bäst i test av gasolgrillar? Våra experter har landat i sex prima Gasolgrillar i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Men du, är du kanske ändå en av dom som föredrar smaken av kolgrillat? Då ska du givetvis läsa vårt Bäst i Test om Kolgrill!

I vårt test blev Weber Gasolgrill Spirit II E-310 GBS testvinnare, tack vare att det är en förbannat bra grill helt enkelt. Den är hållbar, har det pangbra grillsystemet GS4, oerhört jämn värmespridning och levererar riktigt saftig mat.

I jakten på den bästa gasolgrillen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den grill som är bäst från den som inte är det. När det kommer till gasolgrillar är det en del att tänka på, men nummer ett är såklart att den tillagar god mat! Sen är användarvänlighet, kapacitet, grilleffekt, förvaring, hållbarhet, design och pris givetvis avgörande komponenter i vårt test.

Med dom sex gasolgrillar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

1

Broil King Crown Cabinet 420

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bäst i test Mellanklassen: Broil King Crown Cabinet 420 - prisvärd gasolgrill

Lyx

Vinnare

7

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Prestanda och Funktioner

9

Användarvänlighet

10

Byggkvalitet och Design

8.6

Totalpoäng

Motivering: Broil King Crown Cabinet 420 är en högpresterande grill med robust byggkvalitet. Dess kraftiga brännare och gedigna gjutjärnskonstruktion garanterar lång hållbarhet och utmärkt grillresultat.

Den här grillen är en testvinnare för att den är kraftfull och högkvalitativ, dessutom har den mycket utrymme! Pris fr. 8500 kr

Detta är en gasolgrill från Broil King som är pålitlig och stabil. Här finner du fyra brännare på hela 12,4 kW, vilket är en uppgradering sedan den tidigare versionen i serien. Den här fantastiska grillen är byggt till största delen av gjutjärn, vilket borgar för lång hållbarhet. Den har också nedfällbara sidobord på båda sidorna, vilket bidrar med mycket plats inför servering och tillagningen Grillen är också utrustat med ett skåp där du du kan in redskap, en gasolflaska och andra saker som är bra att ha. Den här modellen är dessutom utrustad med hjul, vilket gör att den blir enklare att flytta. Här har du en även en praktisk grillbox i rostfritt stål/gjuten aluminium – samma material som locket är tillverkat i – utrustad både med handtag och termometer.

 • Brännare: 4 st
 • Reglering: Steglös
 • Termometer: Ja
 • Förvaring 1: Sidobord
 • Förvaring 2: Skåp
 • Material: Gjutjärn
 • Färg: Svart
 • Bredd 142 cm
 • Höjd 117 cm
 • Djup 58 cm
 • Vikt: 64 kg
2

Broil King Baron 490 

Utmanare i Premiumklassen: Broil King Baron 490 - En riktigt kraftfull utmanare 

Lyx

Utmanare

6

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

10

Prestanda och Funktioner

9

Användarvänlighet

9

Byggkvalitet och Design

8.4

Totalpoäng

Motivering: Broil King Baron 490 står ut med sin avancerade design och högkvalitativa material. Dess smarta funktioner och kraftfulla brännare erbjuder en överlägsen grillupplevelse.

Smart designad grill med starka brännare och riktigt högkvalitativa material. Pris fr. 12000 kr.

Broil King Baron 400-serien är en stor grill med relativt stor grillyta på 64 cm och fantastisk kvalitetskänsla. Den har en porslinemaljerad värmehylla, kraftfulla brännare i stål, ordentliga gjutjärnsbelagda grillgaller och ett grillsystem som inte går av för hackor. Hela konstruktionen är av bra material med mycket rostfritt stål. Exempel på det är sidoborden och redskapskrokarna, för att inte nämna skåpet med de 2 dörrarna. Sedan är det värt att veta att denna modell är CE-godkänd för att ha en gasflaskan placerad i skåpet, något som inte är en självklarhet fast det borde vara det. Man får med andra ord ha gasolflaskan ståendes bredvid grillen bland andra modeller på marknaden, vilket inte ser så jättebra ut. Denna grill är ekonomisk på så sätt att man låter den brännarna brinna på max i cirka 8-10 minuter, för att senare komma upp i rätt temperatur snabbare. Sedan anpassar man den till maten som ska tillagas. För övrigt är reglagen mycket exakta på den här grillen, vilket kan vara en fördel om man är noga med att få rätt temperatur på det man ska grilla. Grillen har fina finesser som Dual-Tube brännarsystem, som är brännarna särskilt framtagna för att ge jämn, snabb och effektiv värmespridning över hela ytan, på uppemot 350c. Den har också Deluxe Accu-Temp som är en patenterad, snyggt designad och precis grilltermometer som sitter monterad på luckan.

 • Brännare: 11,4 kW Dual-Tube brännarsystem, 2,7 kW sidobrännare
 • Reglering: Steglös
 • Termometer: Ja, Deluxe Accu-Temp
 • Förvaring 1: Sidobord
 • Förvaring 2: Skåp och lådor
 • Bredd: 117 cm
 • Höjd: 61 cm
 • Djup: 142 cm
 • Vikt: 74 kg
3

Weber Gasolgrill Spirit II E-310 GBS – Bästa gasolgrillen 2023!

Weber Spirit II E-310 GBS bäst i test gasolgrill

Mellan

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Prestanda och Funktioner

10

Användarvänlighet

9

Byggkvalitet och Design

9

Totalpoäng

Motivering: Weber Gasolgrill Spirit II E-310 GBS är en allsidig och användarvänlig grill. Den kombinerar utmärkt prestanda med smarta funktioner och en hög byggkvalitet, vilket gör den till den bästa grillen i mellanklassen.

Denna testvinnande gasolgrill har allt man kan önska och lite till. Framförallt har är den gjord i enastående material, fina finesser och en utmärkt storlek. Varken för stor eller för liten för de flesta hushållen. Pris fr. 6000 kr.

Här har vi en riktig användarfavorit från Weber! Snygg och tidlös och full av smarta funktioner. Här har du GS4 (ett grillsystem) som förenklar matlagninngsprocessen och en praktisk infinty-tändning som får brännarna att tändas betydligt snabbare. Dom tre brännarna har en optimal värmefördelning som ger grymma resultat. Här utnyttjas köttsaft och fett på bästa sätt när vätskorna förångas och ger härlig grillsmak. Med öppen vagn och redskapskrokar har du god förvaring, bra arbetsyta på sidobord och värmehylla.

 • Färg: Svart.
 • 3 brännare som ger optimal värmefördelning.
 • Redskapskrokar, öppen vagn och sidobord finns.
 • Utrustad med grillsystemet GS4.
 • Infinity-tändning.
 • Flavorizer bars.
 • Fetthanteringssystem.
 • Porslinsemaljerat Gorumet BBQ system-grillgaller i gjutjärn.
 • Utrustad med värmehylla.
 • Grillyta: 60 cm x 44 cm.
4

Weber Q 3200 

Weber Q 3200 bästa gasolgrill prisvärd

Mellan

Utmanare

8

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Prestanda och Funktioner

9

Användarvänlighet

8

Byggkvalitet och Design

8

Totalpoäng

Motivering: Weber Q 3200 är en utmärkt kompakt och effektiv grill för mindre utrymmen. Den erbjuder en bra kombination av funktionalitet och kvalitet, vilket gör den till ett starkt alternativ i mellanklassen.

Nätt, smidig och kraftfull! Pris fr. 6000 kr.

Här har vi något för dig som gillar smidigt och kompakt! Gasolgrillen Weber Q3200 är precis det, trots generös grillyta och grym prestanda. Den är utrustad med två gasolbrännare och passar perfekt för det mindre trädgårdsområdet/uteplatsen – samtidigt som den är tillräckligt stor för att kunna grilla en hel stek. Grillytan mäter 63 x 45 centimeter och värmehyllan mäter 41 x 13 centimeter. Huvudbrännaren, som är tillverkad i rostfritt stål, har effekt på 6,36 kW/h och drivs av flytande gasol. Med porslinemaljerat grillgaller i gjutjärn, utdragbsr dropplåda, inbyggd termometer, elektronisk tändning och steglös reglering av brännarna. Slitstarka hjul gör den enkel att flytta, redskapskrokar och hylla för god förvaring. Du har även fällbara sidobord som kan plockas bort helt om dom är i vägen eller du är färdig med att använda arbetsytan. Med locket öppet och borden utfällda mäter grillen 141 centimeter i höjd, 128 centimeter i bredd och 76 centimeter i djup. Med locket stängt och borden utfällda är grillen 110,5 centimeter hög, 128 centimeter bred och 53,5 centimeter djup.

 • Längd: 400 mm
 • Bredd: 600 mm
 • Höjd: 340 mm
 • Vikt: 11,1 kg
5

Muurikka Set Pro (78cm)

Muurikka Set Pro (78cm) bäst i test budget billig gasolgrill

Budget

Vinnare

10

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Prestanda och Funktioner

9

Användarvänlighet

8

Byggkvalitet och Design

8.4

Totalpoäng

Motivering: Muurikka Set Pro är en prisvärd och mångsidig gasolgrill som är perfekt för utomhusmatlagning. Dess kraftfulla brännare och enkla montering gör den till det bästa valet i budgetklassen.

Smidig, kraftfull och grymt prisvärd gasolgrill! Pris fr. 4000 kr 

Dags att mästerkocka utomhus – för en billig peng! Javisst med Muurikka set PRO kan du laga allt möjligt. Setet kommer med Muurikka Silava stekfett, gasolbrännare, vindskydd, överdrag och stativ, så det är bara att kicka igång. Den här nya och förbättrade PRO-modellen ger ännu högre effekt när du steker och har en enklare montering, så du kan spendera mer tid på att laga mat och mindre tid på instruktionskrångel. Med den effektiva gasolbrännaren får du snabbt och jämnt värme, och tack vare dom två reglagen kan du både steka och hålla maten varm på en och samma gång. Skippa meck med regulatorer, för här går det snabbt och smidigt att komma igång!

 • Setet inkluderar: Pro D-500 gasbrännare med långa ben, två reglage, Stekhäll 78 cm, Överdrag, vindskydd till PRO-modellen, Silava stekfett
 • Antal brännare: 1
 • Höjd: 70 cm.
 • Bredd: 78 cm.
 • Diameter: 78 cm.
 • Längd: 78 cm.
 • Vikt: 21 kg.
 • Effekt: 14,1 kW
 • Material: Varmvalsat stål
 • Till setet behöver du en regulator och tillhörande slang med ett invändigt mått på minst 10 mm. Om du inte har det sedan tidigare behöver du komplettera med det.
6

Weber Q1200

Utmanare i budgetklassen: Weber Q1200 - En av de mest portabla gasolgrillarna på marknaden, billigaste gasolgrillen

Budget

Utmanare

10

Pris

6

Hållbarhet/Miljö

7

Prestanda och Funktioner

9

Användarvänlighet

7

Byggkvalitet och Design

7.8

Totalpoäng

Motivering: Weber Q1200 är en utmärkt portabel grill, idealisk för små utrymmen och resor. Dess kompakta design och goda prestanda gör den till ett utmärkt val för de som söker ett budgetvänligt alternativ.

Detta är den billigaste gasolgrillen i testet, men också en av de mest portabla och en av de mest populära gasolgrillarna på den svenska marknaden. Pris fr. 3000 kr.

Det här är den omåttligt populära och prisvärda Weber Q1200. Det är en av de mest sålda grillarna i Sverige just nu, enligt statistisk på webben. Den tar minimalt med utrymme, vilket gör att du enkelt kan placera den på balkongen eller på terrassen. Den är också så pass smidig att du kan utan problem få plats med den i bakluckan på bilen, om du funderar på att åka på camping. Den har dessutom 2 utfällbara sidobord, vilket gör det smidigt om du vill servera dina gäster eller hantera maten på enklare sätt. Den är i bra kvalitet med en glasfiberförstärkt nylonram, brännare i stål och yttre delar i aluminium. Aluminiumet bidrar också till att den inte är så värst tung som man kanske kan tro. Priset är skäligt också, den ger mycket bättre valuta än många andra gasolgrillar. Den har 2-5 års garanti beroende på vad ärendet gäller. Det gäller alltifrån grillgaller till gnisttändare. 

 • Brännare: 1
 • Bränsletyp: Gasol
 • Ställning: Nej
 • Färg: Svart
 • Höjd: 59.7 cm
 • Bredd: 103.9 cm
 • Djup: 48 cm
 • Vikt: 14,06 kg

Köpguide Gasolgrill

Material

Det som är det allra viktigaste är byggkvaliteten. Läcker utrustningen så kan det bli en säkerhetsrisk. Det allra vanligaste är att slangen till gasoltuben läcker. Därför måste man testa slangen med jämna mellanrum. Den har ett bäst före datum och bör bytas ut när den blir för gammal eller spricker. Även gasoltuben kan läcka men det är extremt ovanligt.

EU har ett regelverk med krav på att samtliga grillar som säljs ska ha en kvalitetsmärkning, den så kallade CE-märkningen. Kraven för CE-märkningen kan skilja sig något beroende på land, varav skillnaderna gäller gastyp och anslutningstryck.

När det kommer till själva gasolgrillens byggkvalitet, om den nu är undermålig så brukar det oftast inte vara någon större risker med det. Däremot är det vanligt att billiga grillar med dålig byggkvalitet ger för dåligt med värme. Sedan utöver det är det aldrig roligt om delar av grillen rostar sönder, om luckor lossnar, om hjul trillar av och så vidare. 

Brännare

En gasbrännare är en form av redskap eller verktyg som skapar en kontrollerad flamma genom att blanda gaser såsom acetylen, naturgas eller propan med ett oxidationsmedel. Oxidationsmedlet kan till exempel vara syret i omgivningen. En gasolbrännare är en gasbrännare med gasolgas.

Brännaren kan till exempel vara ett fristående köksredskap för att få fin yta på vissa maträtter, eller som en inbyggd del i en gasolgrill. Den inbyggda brännaren i en grill har motsvarande funktion som plattan på en gasspis. Brännare i grillar kan vara av olika material. De vanligaste materialen är gjutjärn och stål.

Appstöd

Hos billiga grillar brukar det inte ingå något appstöd. Hos lite finare modeller kan det finnas appstöd. Det betyder i praktiken att grillen på något sätt är kopplad till en mobilapp för att underlätta hanteringen. Vanligtvis rör det sig om att ha hålla koll på temperaturen och få hjälp med timing. Det finns mer eller mindre avancerade appar, där olika ingående detaljer som till exempel vilket kött som ska ha en viss temperatur till rena grillguider.

Vanliga frågor och svar kring gasolgrillar

Det viktigaste att tänka på att den har hög kvalitet, då det brukar bidra till både längre hållbarhet och en bättre upplevelse. Det kan vara en bra idé att du lägger lite extra pengar på en gasolgrill om du har den möjligheten.

Man kan börja grilla större köttbitar på 110° C och sedan ha en medeltemperatur på runt 150-200 grader, vilket är en ganska vanlig grilltemperatur. I kokböcker kan det finnas rikttemperaturer för olika sorts kött, fågel och fisk.

Gasolgrillar är mycket snabb att värma upp än många andra värmekällor, dessutom så är det mycket lättare att att kontrollera värmen än hos en kolgrill.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser