Gasolgrill bäst i test – Bästa gasolgrillen 2022 blev Weber Genesis II E-310 GBS

En gasolgrill är en grill med gasol som bränsle för uppvärmningen, gasolgrillen består av grillens yttre hölje, grillgaller, lock, brännare, slang, kopplingar, gasolflaska, ventiler och tändare. För att starta en gasolgrill behövs gasol och en liten gnista. Ibland förekommer också lavasten eller ”flavorizers” som värmeutjämnare. Gasolgrillarna ger en jämnvarm grillning utan aska, till skillnad från exempelvis kolgrillar.

Vissa tycker att smaken är godare med kolgrillat, andra tycker att det är smidigare med en gasolgrill. Skulle det vara mer intressant, så läs gärna guiden för kolgrillar.

Material

Det som är det allra viktigaste är byggkvaliteten. Läcker utrustningen så kan det bli en säkerhetsrisk. Det allra vanligaste är att slangen till gasoltuben läcker. Därför måste man testa slangen med jämna mellanrum. Den har ett bäst före datum och bör bytas ut när den blir för gammal eller spricker. Även gasoltuben kan läcka men det är extremt ovanligt.

EU har ett regelverk med krav på att samtliga grillar som säljs ska ha en kvalitetsmärkning, den så kallade CE-märkningen. Kraven för CE-märkningen kan skilja sig något beroende på land, varav skillnaderna gäller gastyp och anslutningstryck.

När det kommer till själva gasolgrillens byggkvalitet, om den nu är undermålig så brukar det oftast inte vara någon större risker med det. Däremot är det vanligt att billiga grillar med dålig byggkvalitet ger för dåligt med värme. Sedan utöver det är det aldrig roligt om delar av grillen rostar sönder, om luckor lossnar, om hjul trillar av och så vidare. 

Brännare

En gasbrännare är en form av redskap eller verktyg som skapar en kontrollerad flamma genom att blanda gaser såsom acetylen, naturgas eller propan med ett oxidationsmedel. Oxidationsmedlet kan till exempel vara syret i omgivningen. En gasolbrännare är en gasbrännare med gasolgas.

Brännaren kan till exempel vara ett fristående köksredskap för att få fin yta på vissa maträtter, eller som en inbyggd del i en gasolgrill. Den inbyggda brännaren i en grill har motsvarande funktion som plattan på en gasspis. Brännare i grillar kan vara av olika material. De vanligaste materialen är gjutjärn och stål.

Appstöd

Hos billiga grillar brukar det inte ingå något appstöd. Hos lite finare modeller kan det finnas appstöd. Det betyder i praktiken att grillen på något sätt är kopplad till en mobilapp för att underlätta hanteringen. Vanligtvis rör det sig om att ha hålla koll på temperaturen och få hjälp med timing. Det finns mer eller mindre avancerade appar, där olika ingående detaljer som till exempel vilket kött som ska ha en viss temperatur till rena grillguider.

Hemfaktas test av gasolgrillar 2021 – vi listar 6 modeller 

Här presenteras inte bara en, utan flera gasolgrillar. Vinnarna är uppdelade i olika prisklasser. Det är premiumklassen, mellanklassen och budgetklassen. Sedan tillkommer en utmanare i varje klass också. Utmanaren är kanske inte fullt så kapabel som vinnaren, men har ofta alternativa fördelar som kanske passar andra köpare.

Som ett bra exempel i det här testet, så rör det sig om en portabel och riktigt snygg grill i mellanklassen och budgetklassen. Dessa grillar, har kanske inte lika mycket finesser och utrymmen som testvinnaren, men det finns definitivt köpare som skulle föredra den mer kompakta varianten än den största och mest välutrustade.

Bäst i test Premiumklassen: Weber Genesis® II E-310 GBS Gasolgrill – bästa gasolgrillen 2021

Denna testvinnande gasolgrill har allt man kan önska och lite till. Framförallt har är den gjord i enastående material, fina finesser och en utmärkt storlek. Varken för stor eller för liten för de flesta hushållen. Pris ca 10 999 kr.

 

Bäst i test Premiumklassen: Weber Genesis® II E-310 GBS Gasolgrill - bästa gasolgrillen 2021

 

Flera kraftfulla brännare med snabb tändning och många finesser. Det är en testvinnare i flera test med många nöjda kundomdömen. Den här grillen höjer definitivt standarden för Webers gasolgrillar.

Den är utrustad med massa smarta funktioner som grillsystemet GS4. Det här är ett banbrytande grillsystem som Weber har skapat, baserat på över 30 års erfarenhet av grillning tack vare matlagningsexperter och feedback från hemmakockar.

Se vad GS4 faktiskt innebär i den här videon från Weber:

Sedan har den till också iGrill 3-kompatibilitet. iGrill 3 är ett fantastisk tillbehör som du kan köpa till din gasolgrill. Det är en stektermometer och timer på samma gång och med mobilt appstöd som stödjer både iOS och Android. Inte nog med att den visar temperaturen. Du kan ange vilket sorts kött du ska grilla och sedan mäter den värmen. Sedan meddelar den dig när när den är klar, direkt i mobilen. Du kan i princip bara köra igång för att sedan sätta dig och vänta på att maten blir klar.

Se gärna denna demonstration:

Fördelar

 • 10-årsgaranti
 • Testvinnare i flera test
 • Kraftfulla brännare
 • Snabb tändning
 • Utmärkt byggkvalitet

Nackdelar

 • Ganska dyr
 • Inte särskilt portabel

Specifikation

Brännare: 10,99 kw
Reglering: Steglös
Termometer: Ja
Förvaring 1: Öppen vagn
Förvaring 2: Sidobord
Förvaring 3: Hylla
Bredd: 114,3 cm
Höjd: 137,2 cm
Djup: 73,7 cm
Vikt: 73,84 kg

PRIS OCH MER INFORMATION

 

Utmanare i Premiumklassen: Broil King Baron 490 – En riktigt kraftfull utmanare 

Utmanare kanske inte har identiska finesser som den från Webber, men det är en smart designad grill med starka brännare och riktigt högkvalitativa material. Pris ca 10 990 kr.

 

Utmanare i Premiumklassen: Broil King Baron 490 - En riktigt kraftfull utmanare 

 

Broil King Baron 400-serien är en stor grill med relativt stor grillyta på 64 cm och fantastisk kvalitetskänsla. Den har en porslinemaljerad värmehylla, kraftfulla brännare i stål, ordentliga gjutjärnsbelagda grillgaller och ett grillsystem som inte går av för hackor. Hela konstruktionen är av bra material med mycket rostfritt stål. Exempel på det är sidoborden och redskapskrokarna, för att inte nämna skåpet med de 2 dörrarna. Sedan är det värt att veta att denna modell är CE-godkänd för att ha en gasflaskan placerad i skåpet, något som inte är en självklarhet fast det borde vara det. Man får med andra ord ha gasolflaskan ståendes bredvid grillen bland andra modeller på marknaden, vilket inte ser så jättebra ut.

Denna grill är ekonomisk på så sätt att man låter den brännarna brinna på max i cirka 8-10 minuter, för att senare komma upp i rätt temperatur snabbare. Sedan anpassar man den till maten som ska tillagas. För övrigt är reglagen mycket exakta på den här grillen, vilket kan vara en fördel om man är noga med att få rätt temperatur på det man ska grilla.

Grillen har fina finesser som Dual-Tube brännarsystem, som är brännarna särskilt framtagna för att ge jämn, snabb och effektiv värmespridning över hela ytan, på uppemot 350c. Den har också Deluxe Accu-Temp som är en patenterad, snyggt designad och precis grilltermometer som sitter monterad på luckan.

Fördelar

 • Fantastisk kvalitet
 • Genomtänkt design
 • Smarta finesser
 • Kraftfulla brännare

Nackdelar

 • Gått upp i pris
 • Ibland lite för mycket styrka

Specifikation

Brännare: 11,4 kW Dual-Tube brännarsystem, 2,7 kW sidobrännare
Reglering: Steglös
Termometer: Ja, Deluxe Accu-Temp
Förvaring 1: Sidobord
Förvaring 2: Skåp och lådor
Bredd: 117 cm
Höjd: 61 cm
Djup: 142 cm
Vikt: 74 kg

PRIS OCH MER INFORMATION

 

Bäst i test Mellanklassen: Broil King Crown Cabinet 420 – prisvärd gasolgrill

Den här grillen är en testvinnare för att den är kraftfull och högkvalitativ för att vara i mellanklassen, dessutom har den mycket utrymmen. Pris ca 7976 kr

 

Bäst i test Mellanklassen: Broil King Crown Cabinet 420 - prisvärd gasolgrill

Detta är en gasolgrill från Broil King som är pålitlig och stabil. Här finner du fyra brännare på hela 12,4 kW, vilket är en uppgradering sedan den tidigare versionen i serien. Den här fantastiska grillen är byggt till största delen av gjutjärn, vilket borgar för lång hållbarhet.

Den har också nedfällbara sidobord på båda sidorna, vilket bidrar med mycket plats inför servering och tillagningen Grillen är också utrustat med ett skåp där du du kan in redskap, en gasolflaska och andra saker som är bra att ha. Den här modellen är dessutom utrustad med hjul, vilket gör att den blir enklare att flytta.

Fördelar

 • Lång hållbarhet
 • Lätt att transportera
 • Starka brännare
 • Enkel hantering

Nackdelar

 • Saknar termometer
 • Inget appstöd

Specifikation

Brännare: 4 st
Reglering: Steglös
Termometer: Ja
Förvaring 1: Sidobord
Förvaring 2: Skåp
Material: Gjutjärn
Färg: Svart
Bredd 142 cm
Höjd 117 cm
Djup 58 cm
Vikt: 64 kg

PRIS OCH MER INFORMATION

 

Utmanare i Mellanklassen: Eva Solo Box – Modern, snygg och lagom stor gasolgrill 

Detta är en utmanare som är ett utmärkt alternativ för en annan målgrupp, där det kan finnas förväntningar på storlek, flyttbarhet och modern design. Pris ca 4 559 kr.

Utmanare i Mellanklassen: Eva Solo Box - Modern, snygg och lagom stor gasolgrill 

Här en ny gasolgrill Eva Solo från Eva Solo med det passande namnet. Den tar inte så mycket utrymme men har tillräckligt med plats för att laga en del mat. Den har ett högt lock, så att det finns mycket plats att grilla. Du får till exempel plats med ett par stycken skivade fläskfiléer eller en hel anka.

Den passar bra i små utrymmen utomhus som till exempel på en balkong. Den har dubbla brännare med separat drivning, så att du kan välja vilken eller vilka brännare som du ska ha igång. Den är framförallt portabel, med sina smidiga sidohandtag och förhållandevis låg vikt.

Fördelar

 • Snygg modern design
 • Enkel att flytta
 • Enkel att göra rent
 • Dubbla brännare

Nackdelar

 • Ganska dyr

Specifikation

Längd: 400 mm
Bredd: 600 mm
Höjd: 340 mm
Vikt: 11,1 kg

PRIS OCH MER INFORMATION

Bäst i test Budgetklassen: Landmann Triton PTS 3.1 gasolgrill – prisvärd och funktionsduglig gasolgrill med bra utrymmen

Den här testvinnare vinner för att den är i stort sett lika stor som både mellan- och premiumklassens testvinnare är, samtidigt som att den fullt duglig att grilla med. Pris ca  3 990 kr 

Bäst i test Budgetklassen: Landmann Triton PTS 3.1 gasolgrill - prisvärd och funktionsduglig gasolgrill med bra utrymmen

Denna testvinnare i budgetklassen, Landmanns Triton PTS 3.1 är en gasolgrill som känns nästan som en grill i premiumklassen. Den har dubbelbottnat lock, med inbyggd termometern. Sedan har den ett emaljerat gjutjärn, vilket även kan finnas i modeller som platsar i premiumklassen. Detta ger ett utmärkt och jämnt grillresultat. Sedan har den 3 10.5 kW (3,5 kW per brännare), vilket är förhållandevis kraftigt för att vara i budgetsegmentet men ändå inte väldigt kraftigt. Sedan har den också en inbyggd sidobrännare som kan användas till till exempel grillad mat eller en god wok.

Den här gasolgrillen är med brännare som garanterar bra och jämn värmefördelning. Även skåp har 2 lager plåt, där du kan förvara din gasol och eventuella grillredskap. Det finns också dörrar till skåpet och hjul på undersidan av grillen, så att du lättare kan transportera den.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Stadig och säker
 • Mycket utrymme

Nackdelar

 • Svaga brännare i den här prisklassen

Specifikation

Brännare: 4 st
Effekt: 10,5 kW
Termometer: Ja
Grilltyp: Gasol

Höjd: 121 cm
Bredd: 140 cm
Djup: 57 cm

PRIS OCH MER INFORMATION

 

Utmanare i budgetklassen: Weber Q1200 – En av de mest portabla gasolgrillarna på marknaden, billigaste gasolgrillen

Detta är den billigaste gasolgrillen i testet, men också en av de mest portabla och en av de mest populära gasolgrillarna på den svenska marknaden. Pris ca 3244 kr

Utmanare i budgetklassen: Weber Q1200 - En av de mest portabla gasolgrillarna på marknaden, billigaste gasolgrillenDet här är den omåttligt populära och prisvärda Weber Q1200. Det är en av de mest sålda grillarna i Sverige just nu, enligt statistisk på webben. Den tar minimalt med utrymme, vilket gör att du enkelt kan placera den på balkongen eller på terrassen. Den är också så pass smidig att du kan utan problem få plats med den i bakluckan på bilen, om du funderar på att åka på camping. Den har dessutom 2 utfällbara sidobord, vilket gör det smidigt om du vill servera dina gäster eller hantera maten på enklare sätt. 

Den är i bra kvalitet med en glasfiberförstärkt nylonram, brännare i stål och yttre delar i aluminium. Aluminiumet bidrar också till att den inte är så värst tung som man kanske kan tro. Priset är skäligt också, den ger mycket bättre valuta än många andra gasolgrillar. Den har 2-5 års garanti beroende på vad ärendet gäller. Det gäller alltifrån grillgaller till gnisttändare. 

Fördelar

 • Väldigt prisvärd
 • Lätt att flytta runt
 • Stark och stadig

Nackdelar

 • Svag brännare med sina 2.49 Kw

Specifikation

Brännare: 1
Bränsletyp: Gasol
Ställning: Nej
Färg: Svart
Höjd: 59.7 cm
Bredd: 103.9 cm
Djup: 48 cm
Vikt: 14,06 kg

PRIS OCH MER INFORMATION

 

Vanliga frågor och svar kring gasolgrillar

Vad är viktigast att tänka på om man ska köpa en gasolgrill?

Det viktigaste att tänka på att den har hög kvalitet, då det brukar bidra till både längre hållbarhet och en bättre upplevelse. Det kan vara en bra idé att du lägger lite extra pengar på en gasolgrill om du har den möjligheten.

Hur varmt ska maten grillas på en gasolgrill?

Man kan börja grilla större köttbitar på 110° C och sedan ha en medeltemperatur på runt 150-200 grader, vilket är en ganska vanlig grilltemperatur. I kokböcker kan det finnas rikttemperaturer för olika sorts kött, fågel och fisk.

Vilka fördelar finns med en gasolgrill?

Gasolgrillar är mycket snabb att värma upp än många andra värmekällor, dessutom så är det mycket lättare att att kontrollera värmen än hos en kolgrill.

 

Gasolgrill Bäst i test 2021 – Hemfaktas lista

 • Bäst i test Premiumklassen: Weber Genesis® II E-310 GBS Gasolgrill – bästa gasolgrillen 2021
 • Utmanare i Premiumklassen: Broil King Baron 490 – En riktigt kraftfull utmanare 
 • Bäst i test Mellanklassen: Broil King Crown Cabinet 420 – prisvärd gasolgrill
 • Utmanare i Mellanklassen: Eva Solo Box – Modern, snygg och lagom stor gasolgrill 
 • Bäst i test Budgetklassen: Landmann Triton PTS 3.1 gasolgrill – prisvärd och funktionsduglig gasolgrill med bra utrymmen
 • Utmanare i budgetklassen: Weber Q1200 – En av de mest portabla gasolgrillarna på marknaden, billigaste gasolgrillen
Daniel Cederqvist

Daniel är en erfaren bloggare och skribent med en bakgrund som systemvetare. Han har en bred erfarenhet av IT och internetmarknadsföring. Webbdesign och SEO har han pysslat med sedan tidigt 2000-tal. På fritiden gillar han att pyssla med Hi-Fi, datorer och matlagning bland mycket annat.

Lämna en kommentar