Vinteraktiviteter med barn

Vintern kan onekligen kännas allt för lång, allt för mörk och allt för kall ibland. Men det blir också vad man gör det till, och redan som barn fick vi lära oss att det inte finns några dåliga väder – bara dåliga kläder. Det innebär kanske inte att man ska ge sig ut i snöstorm, men så länge det bara är lite kyligt så är det bara att klä sig varmt och ge sig ut på äventyr med barnen. På med rejäla vinterskor och varm vinteroverall på barnen – och dig själv – och gå ut och lek!
Här listar vi några roliga saker man kan göra med barn på vintern.

Pulka, skridskor och skidor

Vi börjar med det mest självklara. Att åka pulka, snowracer eller någon annat roligt tröttnar man förmodligen aldrig på – åtminstone inte barnen. I dag finns det dessutom många olika snöleksaker så det går att variera sig hur mycket som helst – med snowrider, åkmadrass och snowrocket.

När ni tröttnat på pulkabacken kan ni istället bege er till närmsta skridskobana och snöra på skridskorna, eller åka skidor om ni föredrar det. Vinteraktiviteter som pulka-, skridsko- och skidåkning kan definitivt göra vintern roligare.

Lek på en lekplats

Att man inte kan leka på lekplatser under vintern är inget annat än ett missförstånd. Lekplatserna finns där året runt och är faktiskt lika roliga på vintern. Möjligen har sanden i eventuell sandlåda fryst till is, och om det är is på klätterställningen så bör den förstås undvikas, men det finns mycket man kan göra på vintern också. Att gunga, åka rutschkana eller klättra går lika bra på vintern – även om det finns snö. Se till att klä er ordentligt bara, och kom ihåg rejäla vantar eftersom det inte är roligt att hålla i sig när gungan är kall eller klättra upp på en kall rutschkana utan vantar.

Bygg en snögrotta

De flesta kan nog minnas hur roligt och spännande det var att bygga en snögrotta när man var liten. Ta med barnen ut och bygg en tillsammans – barnen kommer förmodligen älska det, och ni får båda motion och en längre stund ute i friska luften, samtidigt som ni har roligt. Komplettera gärna med snölyktor utanför snögrottan, eller varför inte en snögubbe.

Ha snöbollskrig

Snöbollskrig slutar aldrig vara roligt, hur gammal man än blir. Precis som vattenkriget är obligatoriskt på sommaren så är snöbollskriget en självklarhet på vintern. Dela upp er i lag eller kör alla mot alla, och för att göra det ännu roligare så bjuder ni in flera – grannar, vänner och släktingar – och ha århundradets snöbollskrig.

Vinterpicknick

Även om picknick kanske är bättre på sommaren, så är det ingenting som säger att man inte kan ha picknick under vintern. Återigen handlar det bara om att klä sig varmt, eller varför inte gå till ett ställe där man kan tända en brasa? Då kan man även grilla korv, marshmallows eller annat gott. Andra saker som passar bra på vinterpicknicken är till exempel varm choklad, smörgåsar, blåbärssoppa, nyponsoppa, bullar och pannkakor. Det finns många sätt att ha vinterpicknick på, och när man har ätit kan man utforska naturen och leka – dessutom får man ju en härlig vinterpromenad på köpet, när man söker upp det perfekta stället för picknick.

Lek lekar utomhus

Något annat som vi ofta slutar med när vintern kommer, förutom att leka på lekplatser, är att leka lekar utomhus. Men varför ska man sluta med det egentligen? Det finns många roliga lekar som fungerar minst lika bra på vintern – kurragömma, kull och burken är bara några exempel. Självklart bör man dock tänka på hur underlaget ser ut, och kanske söka sig till ett bättre ställe, eftersom det ofta blir en hel del spring. Så länge det är snö och inte is så funkar det utmärkt att leka.

Gå på äventyr i mörkret

Under vintern blir det ofta mörkt tidigt, vilket ger ett utmärkt tillfälle att gå på spännande promenader i mörker. Ta med ficklampor – och reflexer förstås, om ni bor nära en trafikerad väg – och gå ut och utforska allting i mörkret. Det här är förstås extra spännande för lite mindre barn. Är barnen äldre kan man göra det lite mer spännande genom att berätta läskiga historier medan man promenerar – till exempel berätta om det där övergivna huset ni passerar som sägs vara hemsökt, samtidigt som ni lyser med ficklampan mot det. Det kommer garanterat göra vinterpromenader i mörkret mer spännande för de lite äldre barnen.

Åk hundspann

Vill man göra något extra roligt under vintern kan det vara roligt att åka hundspann, och det är något som barnen förmodligen kommer älska. Det är dock ingenting man kan göra precis vart som helst, men det finns på flera håll i landet, så det kan definitivt vara värt att ta reda på om det finns i närheten. Om inte kanske man kan planera in en mysigt weekend eller sportlovsresa till en plats där det finns möjlighet att åka hundspann i närheten. För även små vinterresor – till exempel en helg i en mysig stuga med bastu eller en natt på hotell – är också sådana saker som kan göra vintern betydligt roligare, och kommer att få den att gå snabbare. Om inte den möjligheten finns så kanske det går att göra en dagstur för att åka hundspann.

Sammanfattning

Även om vintern kan kännas för lång och mörk, åtminstone för oss vuxna, så finns det ingen anledning att bara vänta ut den. Det finns många roliga saker att göra även under vintern, och genom att variera aktiviteterna och kanske även prova på nya saker så kan vintern bli rolig och minnesvärd. Som vuxen får man dessutom ett utmärkt tillfälle att bli barn på nytt och tävla i pulkabacken, gå all in i snöbollskriget och leka på snöbeklädda lekplatser.

Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter. Kommentera gärna och dela mina inlägg! E-post - Frida Engström

Lämna en kommentar