Nedan följer ett vinkyl test för dig som funderar på att köpa vinkyl. Många kanske sammankopplar begreppet vinkyl med en sådan där traditionell ishink som ofta dyker upp i gamla klassiska filmer. Ingen skugga över en glacette, men marknaden för vinkylar har på väldigt kort tid vuxit enormt. Nu för tiden har man ett stort antal modeller att välja mellan. Och många av dem har särskilda egenskaper, funktioner, specifikationer och så vidare som gör att en viss modell ibland är mer lämpad än en annan. Men, vad är en vinkyl? Det är faktiskt helt enkelt ett hjälpmedel för att se till så att vinet har rätt lagrings- eller serveringstemperatur. Och varför finns det så många att välja mellan? Det ska vi titta närmare på.

Vilken vinkyl ska man köpa?

Innan du bestämmer dig för vilken vinkyl du ska köpa ska du läsa vårt vinkyl test nedan. Först och främst bör man fundera på vilka behov man har. Om du endast köper vin då humöret faller på så kanske det räcker med en mindre bordskyl. Dessa gör att man kan ha en enstaka kyld flaska tillgänglig till middagen, kvällsstunden eller när man nu önskar. Är man däremot något utav en vinkonnässör kanske det är mer lämpat att ha en lite större kyl som även möjliggör att man bygger upp ett eget, unikt och varierat utbud i en kyl som främjar lagring. Då blir den sortens vinkyl som påminner om ett traditionellt kylskåp ett väldigt praktiskt alternativ. Kan man inte bara förvara vinet i kylen? Tyvärr kan en vanlig kyl inte skapa rätt förutsättningar för vinet. En vinkyls syfte är däremot ofta att så nära som möjligt efterlikna den temperatur och nivå av fukt som finns i en vinkällare.

Välja fristående vinkyl eller inbyggd vinkyl

Har man väl bestämt sig för att investera i en vinkyl måste man ta ställning till huruvida det ska bli en fristående vinkyl eller en inbyggd vinkyl. Trots att de ofta är snarlika i funktion så skiljer de sig åt när det kommer till det estetiska och kraven på utrymme. Fördelen med en fristående vinkyl är att de kan placeras var som helst, är lätta att ersätta och inte sällan mindre kostsamma. Men de kräver oftast större utrymme eftersom optimal funktion och luftomsättning ibland förutsätter att de inte stängs in av närliggande möblemang. Styrkan hos en inbyggd vinkyl lägger däremot just i de är konstruerade att kunna integreras i den befintliga inredningen. Vanligtvis monteras de under en bänkskiva eller sida vid sida med skåp.

Vinkyl temperatur

När man väl avgränsat sig till ett visst segment måste man fråga sig vad som är optimal vinkyl temperatur. Först och främst går det inte att underskatta vikten av att vinkylen klarar av att bibehålla jämn temperatur. Och eftersom optimal temperatur varierar beroende på om man vill lagra vinet eller förbereda det för servering, måste man se till så att kylen uppfyller de särskilda förväntningar man faktiskt här. Det är svårt att generalisera kring vilken temperatur som behövs, då det ofta varierar mellan olika viner. Därför gör man bäst i att föst ta reda på vilka behov ens favoritviner faktiskt har, och sedan införskaffa en kyl som kan tillgodose dem.

Vinkyl test – bästa modellerna

Här nedan har vi samlat ett vinkyl test med de bästa vinkylarna i respektive kategori. Alternativt kan du se samtliga vinkylar här.

Bäst i test liten vinkyl < 1 meter hög

En liten vinkyl som tar lite plats, är billig och rymmer 6 vinflaskor

Det här är en liten vinkyl för det lilla hemmet eller för dig som bara behöver förvara dina absoluta favoritviner. Totalt rymmer denna vinkyl 6 flaskor av den vanliga Bordeaux-typen om 75 cl. Detta är en billig vinkyl från Caso för dig som har en liten vinsamling som du är mån om. Vinkylen har tre hyllor med plats för två flaskor per våning. Du kan ställa in vinkylens temperatur och efter behovet för de flaskor du valt att förvara. Eftersom det är en liten vinkyl finns endast utrymme för en enda kylzon, därmed bör du förvara viner som trivs i samma temperatur. Det som gör denna till en vinnare i vårt vinkyl test är energiklassen (A) den låga ljudnivån (30 dB) och användarvänligheten. Se denna och flera små vinkylar här.

Smal vinkyl för trånga utrymmen < 50cm

En snygg smal vinkyl som passar i det moderna köket

En stilren och snygg smal vinkyl med plats för 7 flaskor vin (av Bordeaux-type om 75 cl). Denna vinkyl finns även i rostfritt stål. Det otroliga med Temptech smal vinkyl är att den kan byggas in i en nisch om endast 15 cm. Denna snygga vinkyl i snygg design förgyller hela köket. Kylningen är genom en kompressor och det går att ställa in temperaturen mellan 5-18 grader. Se denna och flera smala vinkylar här.

Billig vinkyl under 2000 kr

En bra och billig vinkyl under 2000 kr

En bra och billig vinkyl Caso för under 2000 kr. Trots det låga priset är designen elegant i borstat stål och med hyllor av trä. Denna vinkyl har en kapacitet på 12 vinflaskor (av Bordeaux-typ, 75 cl), fördelat på 4 våningar. Det som imponerade på oss, och som är ovanligt i denna prisklass, är att det finns två kylzoner. Detta är mycket fördelaktigt om du har viner som behöver olika temperaturer. Ljudnivån är även den bra, endast 46 dB, vilket är lägre än en vanlig samtalsnivå. Se denna och fler billiga vinkylar här.

 

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här