Vibrationsplatta bäst i test – bästa vibrationsplattan 2022 blev Vibrationsplatta Alex

Det råder minst sagt delade meningar om vibrationsplattan – huruvida den är bra eller dålig, vilka fördelar den har samt hur länge man ska stå på den. För de flesta handlar det bara om att prova sig fram – en del gillar den, andra inte. Hur ofta och hur länge den ska användas är också individuellt, och det gäller att prova sig fram för att ta reda på det. Även om överdriven användning säkerligen kan vara skadlig, så är inte tanken att man ska använda vibrationsplattan flera timmar per dag – tvärtom. Eftersom vibrationsplattan effektiviserar träningen så behövs bara kortare pass.

Och det är onekligen så att vibrationsplattan kan ha många olika fördelar, utöver att den hjälper dig att träna effektivare, även om dessa kan vara olika för olika personer. En del blir piggare och gladare, andra minskar sina problem med artros och många upplever att den är avslappnande och hjälper till med återhämtning, eller att det känns som massage. Vibrationsplattan kan alltså användas på många olika sätt, och det kan vara en bra produkt för den som vill kunna träna hemma på ett snabbt och enkelt sätt, eller för den som bara vill ta hand om kroppen och minska smärta, till exempel. Men vilken vibrationsplatta är egentligen bäst, och hur ska man tänka när man ska köpa en sådan? Det kommer vi att gå igenom här!

Köpguide för vibrationsplatta

Det finns som sagt en hel del som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en vibrationsplatta, eftersom det finns en hel del olika varianter med olika egenskaper. Det finns både större maskiner, eller kanske framför allt högre, medan andra är mindre och smidigare. Programmen och vibrationsstyrkan kan variera, och även vilken typ av vibrationer som plattan avger. Det finns även vibrationsplattor i många olika prisklasser, och även om kvaliteten många gånger blir högre i en högre prisklass så finns det bra – och högkvalitativa – alternativ i alla prisklasser. Här kommer vi att gå igenom tre saker som kan vara bra att tänka lite extra på när man ska köpa en vibrationsplatta – storlek, vibrationer och prisklass.

Storlek

Det finns framför allt två modeller av vibrationsplatta, även om det dessutom finns olika varianter av dessa modeller. De mindre och smidigare modellerna är förmodligen det vanligaste valet för hemmabruk, dessa står på golvet och det finns inget stabilt handtag att hålla i, men ofta finns band med handtag undertill som man kan ta fram och hålla i – antingen för att förbättra balansen, eller för att träna med.

Banden ger dock inte samma stabilitet och balans som större modeller, med fasta handtag, men det kan också vara en fördel eftersom man då får träna upp balansen mer. För den som har problem med balans eller använder vibrationsplattan vid rehabilitering kan det dock vara en fördel – eller en förutsättning – att det går att hålla i sig. Då kan de större modellerna vara ett bättre alternativ.

Större vibrationsplattor tar egentligen inte mycket mer plats, eftersom de är ungefär lika stora nedtill och bara är högre än de smidigare modellerna. Dessa vibrationsplattor blir dock lite klumpigare och otympligare, och är inte fullt lika enkla att flytta. Med det sagt så är de flesta vibrationsplattor stabila och därmed ganska tunga, men storleken kan ändå påverka hur enkelt det blir att flytta runt vibrationsplatta. Vill man kunna ställa undan den när den inte används, eller flytta runt den mellan olika rum, då kan det alltså vara smidigt med den mindre modellen utan fast handtag.

Det finns förstås fördelar med båda alternativen, och vilken som passar bäst är väldigt individuellt. Om du främst vill effektivisera träningen, eller ta del av andra hälsofördelar, och vill ha en smidig och lätthanterad vibrationsplatta så är de mindre förmodligen det bästa alternativet. Om du vill träna försiktigt, behöver rehabilitering eller har väldigt dåligt balans så kan de större modellerna med fast handtag vara rätt val.

Vibrationer

Hur starkt plattan kan vibrera varierar väldigt mycket, och även om det förstås är en bra idé att börja försiktigt så kan det vara bra om det finns många olika nivåer. En del tycker även att lägra nivåer känns mer än högre, eftersom det blir långsammare och därmed tydligare när det vibrerare långsammare. Högre nivåer är intensivare, men en del tycker att det känns behagligare då man inte känner varje rörelse på samma sätt, och föredrar därför att börja på en högre nivå. Det gör också att det är bra om det finns många nivåer, så att man kan hitta en nivå man gillar, och sedan öka – eller minska – senare, om man vill.

Men här handlar det inte bara om hastigheten, utan även om program och vibrationstyp. Ibland finns det bara flera olika hastighetsnivåer, men många vibrationsplattor har även olika program som man kan välja mellan. Olika program fokuserar ofta på olika problem, till exempel lymfsystemet. Självklart behöver man inte ha förinställda program, det räcker långt med olika hastighetsnivåer, men program är förstås ett stort plus som gör att du kan använda plattan på flera olika sätt och fokusera på olika problem.

Vibrationsplattan kan ha oscillerande, det vill säga svängande, eller linjär vibration – och ibland finns båda dessa alternativ. Modeller som endast har det ena eller det andra är ofta billigare, och framför allt de som bara har det första alternativet. Finns båda alternativen så finns också flera möjligheter. De som endast har oscillerande vibrationer är enklare modeller, men de fungerar bra för träning och rehabilitering. De mer avancerande modellerna passar bra för den som vill kunna fokusera på specifika problem eller områden – det blir helt enkelt betydligt flera användningsområden.

Här handlar det förstås väldigt mycket om vad man behöver, och hur man vill använda sin vibrationsplatta. Självklart kan det vara bra med många olika hastigheter, förinställda program och båda vibrationstyperna – men det är inte alla som behöver allt det. Om du bara vill kunna effektivisera din träning eller använda den för rehabilitering, och även få en del andra fördelar på köpet, så kan det räcka med en enklare modell. Om du däremot vill ha många olika användningsområden och kunna anpassa vibrationsträningen så mycket som möjligt, då ska du satsa på en lite mer avancerad modell.

Prisklass

När det gäller prisklass så är det många saker som kan spela in: modell/storlek, typ av vibrationer, förinställda program, antal hastigheter, kvalitet och mycket annat. En mer avancerad modell kostar helt enkelt lite mer, men ger också flera användningsområden och möjligheten att anpassa vibrationerna och träningen efter sina egna behov.

Enklare modeller är inte dåliga, utan räcker ofta långt. En lite billigare modell kan även erbjuda mycket – kanske inte båda vibrationstyperna, men det kan finnas många olika hastigheter och ibland även några förinställda program. Hög kvalitet går också att hitta även i lägre prisklasser. En enklare modell är alltså inte sämre, utan bara enklare och med lite färre valmöjligheter och alternativ.

Det är bara du själv som kan avgöra vilken modell som passar bäst, och det handlar som sagt mycket om vilka behov du har och hur du ska använda vibrationsplattan. Om ni är flera som kommer använda den, och på olika sätt eller av olika anledningar, då kan det förstås vara bra med en lite mer avancerad modell som passar alla behov.

Hemfaktas test av vibrationsplatta

Här har vi tagit fram några av de bästa vibrationsplattorna som går att hitta. Här finns allt från smidigare modeller som enkelt flyttas runt till större modeller med fast handtag, här finns både enklare modeller och mer avancerade modeller med många valmöjligheter och här finns både dyrare och billigare alternativ. För att det ska bli enklare att hitta rätt bland dessa har vi delat upp dem i tre olika kategorier, utifrån prisklass: premium, mellan och budget.

Bäst i test premiumklassen: Vibrationsplatta Alex – bästa vibrationsplattan 2022


Det här är en rejäl och kraftfull vibrationsplatta med 3D vibrationer, och en stabil konstruktion. Här finns fasta handtag och många valmöjligheter, vilket gör att den passar för de allra flesta. Dessutom håller den en hög kvalitet. Ca pris 15 000 kr.

bästa vibrationsplattan 2022

Det här är en rejäl modell som framför allt är ett bra val för dig som vill ha stabilitet och möjlighet att hålla i dig. Det gör att den passar bra för den som rehabiliteras eller har dålig balans och behöver stabilitet och möjlighet att hålla i sig, men den passar också bra för den som vill ha många olika alternativ och möjlighet att anpassa vibrationsträningen.

Här finns även två band som gör att du kan träna axlar, armar och rygg på ett effektivt sätt. På displayen, som är högt upp och inom räckhåll, kan du ställa in hastighet och välja program och där ser du även träningsdata.

Det finns 50 olika hastighetsnivåer, och 22 olika träningsprogram varav tre av dem är programmerbara – de kan du alltså ställa in själv. Övriga program är förinställda så att du kan hitta ett program som passar just dig. Här finns även nivåjustering för ojämna golv, och en hög maxvikt på 120 kg.

Fördelar

 • Rejäl och stabil
 • Kraftfull och effektiv
 • Fasta handtag
 • Hög kvalitet
 • Band för träning av axlar, armar och rygg
 • Display på hög höjd
 • 50 olika hastighetsnivåer
 • 22 träningsprogram
 • 3D vibrationer
 • Nivåjustering för ojämna golv
 • Hög maxvikt (120 kg)

Nackdelar

 • Priset

Specifikation

 • Maxvikt: 120 kg
 • Vibrationer: 3D, 15-60 HZ
 • Träningsprogram: 22 st
 • Hastighetsnivåer: 50 st
 • Vikt (vibrationsplatta): 48 kg
 • Mått: 77 x 76 x 148 cm
 • Motor: 400 W

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Utmanare premiumklassen: FitnessPlate-4D

Det här en högkvalitativ vibrationsplatta som är smidig och kompakt, men som samtidigt erbjuder allt man kan behöva och som kan användas på många olika sätt. Ca pris 10 970 kr.

Bra vibrationsplatta

Här finns tre olika rörelsemönster: sidorörelser som är bra för lymfsystemet, upp- och nedrörelser som är bra vid träning och för förbränning samt microvibrationer som passar bra vid artros och annan värk. 10 minuters träning på denna effektiva vibrationsplatta motsvarar hela 60 minuters rörelseträning på gym, så med denna kan du träna hemma på ett effektivt och skonsamt – och väldigt enkelt – sätt.

Här finns 60 olika hastigheter, sju olika program och en hög maxvikt på hela 150 kg. Dessutom ingår många olika tillbehör som kan användas med vibrationsplattan: motståndsband för en intensivare träning, en instruktionsbok med olika övningar, PT-klocka samt en yogamatta. Här får du allt du behöver för en effektiv träning, men också för att ta hand om ditt lymfsystem eller för att minska värk.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Smidig och kompakt
 • Tre olika rörelsemönster
 • För lymfsystem, träning och värk
 • Väldigt effektiv
 • Skonsam
 • Enkel att använda
 • 60 olika hastigheter
 • Sju olika program
 • Hög maxvikt (150 kg)
 • Flera användbara tillbehör

Nackdelar

 • Möjligen priset

Specifikation

 • Vikt (vibrationsplatta): 21 kg
 • Maxvikt: 150 kg
 • Mått: 79 x 46 x 18,5 cm
 • Program: 7 program och 3 rörelsemönster
 • Hastigheter: 60 st
 • Microvibration: 6 Hz – 10 Hz
 • Upp- och nedrörelser: 27 – 40 Hz
 • Sidorörelser: 25 – 32,2 Hz
 • Kapacitet: 440 watt

MER INFORMATION OCH PRIS:


Bäst i test mellanklassen: Vibrationsplatta Lilly – prisvärd vibrationsplatta


Det här är en stor, stabil, stadig och högkvalitativ vibrationsplatta. Här finns halksäker yta och brett grepp som gör att du står bekvämt och stadigt. Ca pris 4500 kr.

prisvärd vibrationsplatta

Den här maskinen gör det enkelt att träna hela kroppen och den passar lika bra för nästan alla – nybörjare, den som behöver rehabilitering eller har dålig balans och den som tränar ofta och vill kunna träna effektivare. I handboken får du förslag på övningar som beskrivs i detalj.

Din fettprocent kan beräknas utifrån din längd, vikt, ålder och kön och i manualen finns en detaljerad tabell som hjälper till att tolka resultatet. Vibrationerna från maskinen gör träningen tre gånger så effektiv, och vibrationsplattan kan även hjälpa dig med återhämtning efter träningspass.

Ytan är gummibeklädd och ser till att du står bekvämt och stadigt, utan att halka. På skärmen visas program, tid och hastighet och du kan ställa in träningstid och vibrationsintensitet. Vibrationerna är vertikala, motorprestandan är 300 watt och vibrationsfrekvenserna är 0-25 Hz. Det finns 20 olika vibrationsnivåer, 4 olika träningsprogram varav 3 av dem är förinställda och dessutom finns transporthjul som gör vibrationsplattan enkel att flytta. Dessutom är maxvikten hög, närmare bestämt 120 kg.

Fördelar

 • Stabil och stadig
 • Hög kvalitet
 • Halksäker yta och brett grepp
 • Passar nästan alla
 • Räknar ut fettprocent
 • Gör träningen tre gånger mer effektiv
 • Skärm som visar tid, hastighet och program
 • Möjlighet att ställa in tid och hastighet
 • 4 olika träningsprogram
 • Transporthjul för enkel förflyttning
 • Hög maxvikt (120 kg)

Nackdelar

 • Möjligen för få hastighetsnivåer (20 st) 

Specifikation

 • Vibrationer: Vertikala
 • Motorprestanda: 300 W
 • Vibrationsfrekvenser: 0-25 Hz
 • Nivåer: 20 st
 • Antal program: 4 st
 • Mått: 67 x 55 x 121 cm
 • Vikt (vibrationsplatta): 35 kg
 • Maxvikt: 120 kg

MER INFORMATION OCH PRIS:

Utmanare mellanklassen: Vibrationsplatta Julisa 3D


Det här är en liten och smidig, men samtidigt högkvalitativ och effektiv, vibrationsplatta. Här finns vertikala, horisontella och 3D vibrationer samt 60 olika hastigheter och några olika träningsprogram. Ca pris 4000 kr.

högkvalitativ och effektiv, vibrationsplatta

Det här är en riktigt prisvärd vibrationsplatta som har allt man kan önska av en sådan: tre olika typer av vibrationer, 60 olika hastigheter, 3 förinställda träningsprogram, 7 manuella träningsprogram, fjärrkontroll, handtag för träning av armar och axlar samt en LED display som visar träningsdata.

De effektiva vibrationerna är bra för både träning och massage, och har många andra fördelar. Fjärrkontrollen gör det enkelt att ställa in program, hastighet och andra inställningar och med handtagen kan du träna armar, axlar och rygg ännu effektivare. Dessutom är maxvikten hög, 120 kg. En riktigt bra vibrationsplatta, till ett bra pris.

Fördelar

 • Liten och smidig
 • Hög kvalitet
 • Vertikala, horisontella och 3D vibrationer
 • 60 olika hastigheter
 • 3 förinställda träningsprogram
 • 7 manuella träningsprogram
 • Fjärrkontroll
 • Handtag för träning av armar, axlar och rygg
 • LED display som visar träningsdata
 • Effektiva vibrationer
 • Hög maxvikt (120 kg)
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Inga nackdelar 

Specifikation

 • Antal motorer: 3 st
 • Motoreffekt: 200, 200 och 40 W
 • Hastigheter: 60 st
 • Träningsprogram: 3 st förinställda, 7 st manuella
 • Mått: 78 x 46 x 20 cm
 • Plattans mått: 68 x 42 cm
 • Vikt (vibrationsplattan): 18 kg
 • Maxvikt: 120 kg

MER INFORMATION OCH PRIS:

Bäst i test budgetklassen: Vibrationsplattan Loop – billigaste vibrationsplattan i vårt test

Det här är en vibrationsplatta som trots sitt låga pris erbjuder många hastighetsnivåer och träningsprogram, samt en riktigt hög maxvikt. Ca pris 1740 kr.

billigaste vibrationsplattan i vårt test

På många sätt är den här vibrationsplattan faktiskt bättre än en del dyrare modeller – här finns till exempel hela 99 olika hastighetsnivåer och 10 träningsprogram, vilket är riktigt mycket. Det finns också 3 intensitetsnivåer, och ett manuellt läge för att själv kunna kontrollera hastighets och träningstid.

En annan stor fördel är den riktigt höga maxvikten på 150 kg. Här finns även motståndsband för att träna armar, axlar och rygg ännu effektivare och fjärrkontroll för att enkelt kunna ställa in program, hastighet eller tid. Vibrationsplattan är smidig och kompakt, enkel att flytta runt och enkel att använda.

De många hastighetsnivåerna och programmen samt den höga maxvikten gör att denna vibrationsplatta passar i stort sett alla – nybörjare, vana användare, den som vill träna effektivt, den som behöver återhämtning eller för rehabilitering till exempel. En riktigt bra vibrationsplatta med många alternativ, till ett bra pris.

Fördelar

 • 99 olika hastighetsnivåer
 • 10 olika träningsprogram
 • Väldigt hög maxvikt (150 kg)
 • 3 intensitetsnivåer
 • Manuellt läge
 • Motståndsband för träning av armar, axlar och rygg
 • Fjärrkontroll för att enkelt ändra inställningar
 • Smidig och kompakt
 • Enkel att använda
 • Passar nästan alla
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Mått: 53 x 31 x 12 cm
 • Mått träningsyta: 46 x 27 cm
 • Vikt (vibrationsplatta): 14 kg
 • Material: ABS, plast, metallram
 • Träningsprogram: 10 st
 • Intensitetsnivåer: 3 st
 • Hastighetsnivåer: 99 st
 • Maxvikt: 150 kg
 • Effekt: 220 V / 180 W

MER INFORMATION OCH PRIS:

Utmanare budgetklassen: Vibrationsplatta Devyn – billig och bra vibrationsplatta för nybörjare

Det här är en smidig vibrationsplatta som passar lika bra för effektiv träning, massage och återhämtning. Här finns flera hastighetsnivåer, program och träningsband. Ca pris 2500 kr.

Denna enkla men samtidigt effektiva vibrationsplatta har allt det viktigaste – 50 olika hastighetsnivåer, 4 olika träningsprogram varav 3 förinställda och träningsband för ännu effektivare träning av armar, axlar och rygg. Den är liten och smidig och enkel att flytta runt vid behov, men också enkel att använda.

Här finns halkfria fötter som gör att vibrationsplattan står stadigt på golvet, och en halkfri yta som gör att du står stadigt på plattan. Det finns också en LED display och en fjärrkontroll som gör det enklare att ställa in program, hastighet och liknande. Maxvikten är 100 kg, och träningsbanden är avtagbara.

Fördelar

 • Smidig och kompakt
 • För träning, massage och återhämtning
 • 50 olika hastighetsnivåer
 • 4 olika träningsprogram
 • Träningsband för effektivare träning av axlar, armar och rygg
 • Enkel att använda
 • Halkfria fötter
 • Halkfri yta
 • LED display
 • Fjärrkontroll

Nackdelar

 • Möjligen något låg maxvikt (100 kg)

Specifikation

 • Hastighetsnivåer: 50 st
 • Vibrationer: 6-14 Hz
 • Träningsprogram: 3 st förinställda, 1 manuellt
 • Vikt (vibrationsplatta): 9,5 kg
 • Mått: 60 x 35 x 15 cm
 • Maxvikt: 100 kg

MER INFORMATION OCH PRIS:

Avslutande ord inför ditt köp av vibrationsplatta

När du börjar använda en vibrationsplatta kan det vara en bra idé att först använda den kortare stunder, till exempel tio minuter. Börja med att lära känna vibrationsplattan och prova dig fram med olika inställningar och hastigheter, för att hitta det som passar bäst för dig. Om det finns förinställda program testar du förstås även dessa, och då främst de som passar dig.

När du har lärt dig hur den fungerar, och vad som fungerar bäst för dig, så kommer du ganska snart att märka hur ofta du tycker det känns lagom att använda plattan – och hur långa stunder. Du kan använda den tio minuter per gång, men också en halvtimme per gång. Kanske är det tre gånger i veckan som fungerar bäst för dig, eller kanske daglig användning – eller två kortare pass per dag. Prova dig fram, och utgå från vad som passar bäst för dig.

I början kan man märka av lättare ”biverkningar” som till exempel att det kliar på kroppen efter användning, vanligtvis kliar det bara strax efter att du stått på plattan och efter någon vecka när kroppen vant sig vid vibrationerna så försvinner klådan helt. En del kan få huvudvärk direkt efter användning, detta brukar också vara övergående, men det kan vara en bra idé att välja en lägre hastighetsnivå i början. Börja gärna med att vänja dig vid vibrationerna, på en låg nivå, och öka hastigheten långsamt.

Det är också viktigt att tänka på att alla modeller är väldigt olika – en del modeller kan ge hårdare vibrationer som är mindre behagliga, och inte lika skonsamma. En bra vibrationsplatta ska ge behagliga vibrationer som snarare känns sköna i kroppen – vibrationsplattan ska få dig att känna dig avslappnad, mjukare i kroppen eller bara kännas allmänt behaglig att använda. Känns det obekvämt har du förmodligen hittat en sämre modell, eller börjar på en för hög hastighetsnivå.

Ta gärna god tid på dig när du ska välja vibrationsplatta, läs på om olika modeller och läs även omdömen för att ta reda på vad andra tycker om olika modeller. En vibrationsplatta har många fördelar och kan vara bra på väldigt många sätt, men då gäller det att man hittar en bra modell. Det är förstås också viktigt att välja den som passar en själv bäst – till exempel en med många olika hastigheter och förinställda program om man behöver den, en med två olika typer av vibrationer om det är något man behöver eller en större modell med fasta handtag om det är den modell som passar bäst.

Vanliga frågor och svar om vibrationsplattor

Hur använder man en vibrationsplatta?

Att använda en vibrationsplatta är enkelt. Du ställer dig helt enkelt på vibrationsplatta och låter vibrationerna göra jobbet. Om du gör övningar på vibrationsplattan så blir träningen effektivare, men även att bara stå på den ska kunna ge många fördelar.

Är en vibrationsplatta bra?

Vibrationsplattor har många fördelar, till exempel att de gör träningen effektivare om du tränar på den, men den har även många andra hälsofördelar. När det gäller att effektivisera träningen så ska träningspasset kunna bli dubbelt så effektivt på vibrationsplatta, en halvtimmes träning på vibrationsplatta motsvarar alltså en timmes träning utan.

Hur länge ska man använda vibrationsplattan?

Det finns olika rekommendationer om hur länge man ska använda en vibrationsplatta, ofta rekommenderas 10-15 eller 15-30 minuter per gång. För bästa effekt ska vibrationsplattan användas regelbundet och gärna minst tre gånger per vecka.

Vibrationsplatta bäst i test – de bästa vibrationsplattorna 2022

 • Bäst i test premiumklassen: Vibrationsplatta Alex – bästa vibrationsplattan 2022
 • Utmanare premiumklassen: FitnessPlate-4D
 • Bäst i test mellanklassen: Vibrationsplatta Lilly – prisvärd vibrationsplatta
 • Utmanare mellanklassen: Vibrationsplatta Julisa 3D
 • Bäst i test budgetklassen: Vibrationsplattan Loop – billigaste vibrationsplattan i vårt test
 • Utmanare budgetklassen: Vibrationsplatta Devyn – billig och bra vibrationsplatta för nybörjare
Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

Lämna en kommentar