1. Hem
 2. >
 3. Sport & Fritid
 4. >
 5. Bäst i test: Vibrationsplatta – Vibrera med stil!
Vibrationsplatta-Alex.jpg

Lyx

bästa vibrationsplattan 2023

InSportLine Vibrogym Alex

9

Mellan

högkvalitativ och effektiv, vibrationsplatta bäst i test

Vibrationsplatta Julisa 3D

9

Budget

Fitness-Body-Vibro-Shaper-vibrationsplatta-bast-i-test-billig

Fitness Body Vibro Shaper 

8.5

Inledning

Här kommer en produkt som det onekligen råder delade meningar om – vibrationsplattan! Räknas det verkligen som ett träningsredskap eller är det rent ut sagt en nonsensmaskin som på sin höjd kan leda till en go massagestund? Det är en debatt vi inte tänker ge oss in i! Däremot står vi som alltid till förfogande för dig som faktiskt suktar efter vibrationens kraft, och just därför har vi tagit fram årets bästa vibrationsplattor – för allas rätt till daller!

Här på Hemfakta blev ingen mindre än Alex från Lyxklassen utsedd till årets bästa vibrationsplatta 2024! Här har vi en mängd hastigheter och program, en lite extra stabil konstruktion och en riktigt hög kapacitet! 

När det kommer till vibrationsplatta är funktioner, hastighetsnivåer, program och användarvänlighet viktiga komponenter. I jakten på den bästa vibrationsplattan har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer med laserblick – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den platta som är bäst från den som inte är det.

Om du fortfarande inte riktigt fått kläm på vilken vibrationsplatta som passar just dig kommer här en nätt liten jämförelse mellan plattorna i testet!

1

InSportLine Vibrogym Alex – Bästa vibrationsplattan 2024!

hem-fakta-bast-i-test-logo
bästa vibrationsplattan 2023

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Användarvänlighet

10

Stabilitet

9

Övriga funktioner

9

Totalpoäng

Motivering: InSportLine Vibrogym Alex presterar mycket väl över alla fyra egenskaper. Med en prislapp på 14 000 kr är den i den högre prisklassen, men dess stabila konstruktion, användarvänliga display och många träningsprogram gör den väl värd sitt pris. Dessutom utmärker sig den höga maxvikten på 120 kg och de extra banden för träning av axlar, armar och rygg. Det är en allsidig och pålitlig vibrationsplatta som särskiljer sig genom sin stabilitet och mångsidighet.

En rejäl och kraftfull vibrationsplatta med 3D vibrationer och stabil konstruktion! Pris ca. 14.000 kr.

Ett vibrerande skepp kommer lastat med en riktigt rejäl vibrationsplatta, perfekt för dig som vill ha stabilitet och möjlighet att hålla i dig. Alla dessa möjligheter gör den till en prima platta för dig som rehabliteras eller har dålig balans, liksom dig som vill ha många olika alternativ och möjlighet att anpassa vibrationsträningen. Denna pärla kommer med två band som gör att du kan träna axlar, armar och rygg på ett effektivt sätt. På displayen, som är högt upp och inom räckhåll, kan du ställa in hastighet, välja program och kolla in din träningsdata.

Det finns 50 olika hastighetsnivåer och 22 olika träningsprogram varav tre av dem är programmerbara – de kan du alltså ställa in själv. Övriga program är förinställda så att du kan hitta ett program som passar just dig. Här finns även nivåjustering för ojämna golv, och en hög maxvikt på 120 kg.

 • Maxvikt: 120 kg
 • Träningsprogram: 22 st
 • Hastighetsnivåer: 50 st
 • Motor: 400 W
 • Övriga funktioner: Band för extra träning, 3D vibrationer, nivåjustering för ojämna golv
2

FitnessPlate 4D 

Bra vibrationsplatta

Lyx

Utmanare

8

Pris

8

Användarvänlighet

10

Stabilitet

9

Övriga funktioner

8.8

Totalpoäng

Motivering: FitnessPlate 4D är en smidig och kompakt vibrationsplatta som erbjuder många hastigheter och program. Den utmärker sig genom att inkludera olika rörelsemönster och tillbehör vilket ger en varierad träningsupplevelse.

En smidig och kompakt vibrationsplatta med hög maxvikt! Pris ca. 8.000 kr.

Här kommer en smidig liten mackapär som har tre olika rörelsemönster: sidorörelser som sägs vara bra för lymfsystemet, uppochner-rörelser som är bra vid träning samt microvibrationer som sägs passa bra vid artros och annan värk. 10 minuters träning på denna effektiva vibrationsplatta ska tydligen motsvara hela 60 minuters rörelseträning på gym!

Här finns 60 olika hastigheter, sju olika program och en hög maxvikt på 150 kg. Dessutom ingår många olika tillbehör som kan användas med vibrationsplattan: motståndsband för en intensivare träning, en instruktionsbok med olika övningar, PT-klocka samt en yogamatta. En otroligt smart grej, helt enkelt!

 • Maxvikt: 150 kg
 • Träningsprogram: 7
 • Hastigheter: 60 st
 • Kapacitet: 440 watt
 • Övriga funktioner: Tre rörelsemönster, flera tillbehör

Fördelar 

 • Väldigt stabil
 • Fungerar precis som beskrivningen
 • Ger snabb och effektiv träning

Nackdelar 

 • En del användare önskar en bättre bruksanvisning med mer information om program etc

Sammanfattning: Vi har hämtat cirka 120 recensioner från Trendrehab1 och Vibrationsplatta Experten2 .

Duellen

Lyx

InSportLine Vibrogym Alex – Bästa vibrationsplattan 2024! vs. FitnessPlate 4D 

När vi jämför vinnaren i lyxklassen, InSportLine Vibrogym Alex, med utmanaren FitnessPlate 4D, ser vi vissa skillnader i prestanda och funktioner. InSportLine Vibrogym Alex imponerar med sina 3D-vibrationer och dess överlägset stabila konstruktion som ger användaren möjlighet till varierad träning. Dess höga maxvikt på 120 kg, extra band för träning av axlar, armar och rygg och framförallt dess överlägset stabila konstruktion ger den en allsidighet och stabilitet som FitnessPlate 4D inte riktigt når. Trots att FitnessPlate 4D är smidig och kompakt med tre olika rörelsemönster och många tillbehör, så står den inte riktigt emot InSportLine Vibrogym Alex när det kommer till stabilitet och mångsidighet. InSportLine Vibrogym Alex utmärker sig som den överlägsna vibrationsplattan i lyxklassen med en totalpoäng på 9.0 mot FitnessPlate 4Ds 8.75.

3

Vibrationsplatta Julisa 3D

högkvalitativ och effektiv, vibrationsplatta bäst i test

Mellan

Vinnare

9

Pris

9

Användarvänlighet

9

Stabilitet

9

Övriga funktioner

9

Totalpoäng

Motivering: Vibrationsplatta Julisa 3D presterar starkt inom alla kategorier och erbjuder en imponerande variation av vibrationstyper och träningsprogram till ett rimligt pris. Den är användarvänlig och har extra funktioner såsom handtag för träning av armar och axlar. Dess 3D-vibrationer ger ytterligare mångsidighet och gör den till en värdig vinnare i mellanklassen.

En liten och smidig vibrationsplatta med vertikala, horisontella och 3D-vibrationer! Pris ca. 4.300 kr.

Har har vi en riktigt prisvärd lirare som har allt man kan önska: tre olika vibrationstyper, 60 olika hastigheter, 3 förinställda träningsprogram, 7 manuella träningsprogram, fjärrkontroll, handtag för träning av armar och axlar samt en LED display som visar träningsdata.

De effektiva vibrationerna sägs vara bra för både träning och massage. Fjärrkontrollen gör det dessutom enkelt att ställa in program, hastighet och andra inställningar, och med handtagen kan du träna armar, axlar och rygg ännu effektivare. En toppenplatta till ett toppenpris, helt enkelt!

 • Hastigheter: 60 st
 • Träningsprogram: 10
 • Maxvikt: 120 kg
 • Kapacitet: 440 watt
 • Övriga funktioner: Vertikala, horisontella och 3D vibrationer, Handtag för träning av armar, axlar och rygg, 3 motorer
4

Vibrationsmaskin Devyn, inSPORTline

Vibrationsplatta-Devyn.jpg

Mellan

Utmanare

9

Pris

9

Användarvänlighet

8

Stabilitet

8

Övriga funktioner

8.5

Totalpoäng

Motivering: Vibrationsmaskin Devyn utmärker sig genom användarvänlighet och enkelhet. Med 50 hastighetsnivåer och 4 träningsprogram är den en bra valmöjlighet för nybörjaren. Dess kompakta design och halkfria egenskaper gör den lätt att använda och transportera. Även om den inte når samma totalpoäng som vinnaren, ger den ändå en pålitlig prestanda till ett förmånligare pris.

Enkel vibrationsplatta perfekt för nybörjaren! Pris ca. 4.000 kr.

Här är en riktigt användarvänlig vibrationsplatta med 50 olika hastighetsnivåer, 4 olika träningsprogram varav 3 förinställda samt ett träningsband för ännu effektivare träning av armar, axlar och rygg. Den är dessutom liten och smidig och enkel att flytta runt vid behov. Denna vibrationsplatta kommer med halkfria fötter som gör att vibrationsplattan står stadigt på golvet, och en halkfri yta som gör att du står stadigt på plattan. Det finns också en LED-display och en fjärrkontroll som gör det enkelt att ställa in program, hastighet och liknande. Maxvikten är 100 kg, och träningsbanden är avtagbara.

 • Hastighetsnivåer: 50 st
 • Träningsprogram: 4 st
 • Maxvikt: 100 kg
 • Kapacitet: 200 watt
 • Övriga funktioner: Träningsband, halkfri, fjärrkontroll

Duellen

Mellan

Vibrationsplatta Julisa 3D vs. Vibrationsmaskin Devyn, inSPORTline

I mellanklassen möter vi testvinnaren Vibrationsplatta Julisa 3D och utmanaren Vibrationsmaskin Devyn. Båda produkterna har imponerande egenskaper till ett rimligt pris, men Vibrationsplatta Julisa 3D sticker ut med sina vertikala, horisontella och 3D-vibrationer. Dessutom erbjuder den handtag för träning av armar och axlar samt en fjärrkontroll som gör träningen enkel och mångsidig. Å andra sidan är Vibrationsmaskin Devyn enkel och användarvänlig med 50 hastighetsnivåer och 4 träningsprogram, vilket gör den till ett bra val för nybörjare. Även om Vibrationsplatta Julisa 3D och Vibrationsmaskin Devyn båda presterar starkt, så tar Vibrationsplatta Julisa 3D ledningen med sin totalpoäng på 9.0 jämfört med Vibrationsmaskin Devyns 8.5.

5

Fitness Body Vibro Shaper 

Fitness-Body-Vibro-Shaper-vibrationsplatta-bast-i-test-billig

Budget

Vinnare

10

Pris

8

Användarvänlighet

8

Stabilitet

8

Övriga funktioner

8.5

Totalpoäng

Motivering: Fitness Body Vibro Shaper imponerar med sitt låga pris och acceptabla prestanda. Trots en något lägre stabilitet är den fortfarande tillräckligt stark för de flesta användare. Dess kompakta storlek och inkluderade tillbehör gör den till ett utmärkt budgetval för de som letar efter grundläggande vibrationsplatta-funktioner.

Billig vibrationsplatta med hög maxvikt! Pris ca. 1.500 kr.

Testets billigaste vibrationsplatta kan också vara den smidigaste hittills. Den är extremt liten och nätt, trots att den klarar en maxvikt på hela 150 kg. Här kan du öka både styrka, cirkulation och flexibilitet! Här ingår en fjärrkontroll för enkel användning, en laddningskabel och två fitnessrep så att du även kan träna armar och rygg. En perfekt platta för dig som inte vill punga ut för mycket!

 • Hastighetsnivåer: 50
 • Träningsprogram: Okänt
 • Maxvikt: 150 kg
 • Kapacitet: 200 watt

Fördelar 

 • Relativt tystgående
 • Enkel att använda
 • Känns stabil och kraftfull

Nackdelar 

 • Elkontakten åker ganska lätt ur enligt en del användare

Sammanfattning: Vi har hämtat cirka 370 recensioner från Amazon3 .

6

InnovaGoods Vibration Plate

InnovaGoods-Vibration-Plate-basta-vibrationsplatta-bast-i-test

Budget

Utmanare

9

Pris

8

Användarvänlighet

8

Stabilitet

9

Övriga funktioner

8.5

Totalpoäng

Motivering: InnovaGoods Vibration Plate erbjuder konkurrenskraftiga funktioner inom budgetklassen. Dess många hastighetsnivåer och högfrekventa vibrationsrörelser ger användaren möjlighet till varierad träning. Tillbehören och den attraktiva designen gör den till en stark utmanare.

Billig med många hastighetsnivåer! Pris fr. 1.700 kr.

Här kommer en snygging från InnovaGoods! Denna vibrationsplatta har flera högfrekventa vibrationsrörelser som sägs kunna stärka och tona muskler, samtidigt som du kan syssla med något helt annat. Varför inte lyssna på en ljudbok, sjunga lite opera eller lära dig fler decimaler av PI, nu när du ändå har tiden? Denna platta levereras med två gummiband och ett fjärrkontrollarmband som gör det enkelt att anpassa träningen. En daglig användning på ca. 15 minuter rekommenderas för att uppnå önskad nivå!

 • Hastighetsnivåer: 99
 • Träningsprogram: 3
 • Maxvikt: 120 kg
 • Kapacitet: 200 watt

Duellen

Budget

Fitness Body Vibro Shaper  vs. InnovaGoods Vibration Plate

I budgetklassen jämför vi budgetvinnaren Fitness Body Vibro Shaper med utmanaren InnovaGoods Vibration Plate. Fitness Body Vibro Shaper imponerar med sitt låga pris och acceptabla prestanda. Dess kompakta storlek och inkluderade tillbehör, såsom fjärrkontroll och fitnessrep, gör den till ett utmärkt budgetval. Å andra sidan har InnovaGoods Vibration Plate 99 hastighetsnivåer och högfrekventa vibrationsrörelser, vilket ger användaren möjlighet till varierad träning. Båda produkterna får starka betyg!

Därför blev InSportLine Vibrogym Alex utsedd till bäst i test

Bäst i test vinnaren, InSportLine Vibrogym Alex, utmärker sig som den överlägsna vibrationsplattan i testet. Med 3D-vibrationer, en överlägset stabil konstruktion och många träningsprogram ger den användaren en högkvalitativ och varierad träningsupplevelse. Dess extra band för träning av axlar, armar och rygg, tillsammans med hög maxvikt och användarvänlig display, gör den till det mest mångsidiga och pålitliga valet. Trots sitt högre pris visar InSportLine Vibrogym Alex att den är väl värd investeringen med en totalpoäng på 9.0 och överlägsen konstruktion.

Köpguide Vibrationsplatta

Det finns en hel del som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en vibrationsplatta, eftersom det finns en hel del olika varianter med olika egenskaper. Det finns större maskiner som tar med plats och det finns mindre maskiner som är enkla att flytta. Program, vibrationsstyrka och vibrationstyp kan också variera. Det finns även vibrationsplattor i många olika prisklasser, och även om kvaliteten många gånger blir högre i en högre prisklass så finns det bra – och högkvalitativa – alternativ i alla prisklasser. Här kommer vi att gå igenom tre saker som kan vara bra att tänka lite extra på när man ska köpa en vibrationsplatta – storlek, vibrationer och prisklass.

Storlek

Det finns framför allt två modeller att ha i åtanke, även om det därtill finns olika varianter av dessa modeller. De mindre och smidigare modellerna är förmodligen det vanligaste valet för hemmabruk. Dessa står på golvet och det finns inget stabilt handtag att hålla i, men ofta finns band med handtag undertill som man kan ta fram och hålla i – antingen för att förbättra balansen, eller för att träna med.

Banden ger dock inte samma stabilitet och balans som större modeller med fasta handtag. För den som har problem med balans eller använder vibrationsplattan vid rehabilitering kan handtag vara en fördel – eller till och med en förutsättning.

Större vibrationsplattor tar dessutom inte mycket mer plats, eftersom de är ungefär lika stora nedtill – det är framförallt höjden som skiljer sig. Dessa vibrationsplattor blir dock lite klumpigare och otympligare, och är inte fullt lika enkla att flytta. Med det sagt, är de flesta vibrationsplattor stabila och därmed ganska tunga, men storleken kan ändå påverka hur enkelt det blir att flytta runt vibrationsplatta. Vill man kunna ställa undan den när den inte används, eller flytta runt den mellan olika rum, då kan det alltså vara smidigt med den mindre modellen utan fast handtag.

Om du främst vill effektivisera träningen eller ta del av andra hälsofördelar, samt vill ha en smidig och lätthanterad vibrationsplatta så är den mindre modellen förmodligen det bästa alternativet. Om du vill träna försiktigt, behöver rehabilitering eller har dålig balans kan de större modellerna med fast handtag vara rätt val.

Vibrationer

Hur starkt plattan kan vibrera varierar stort. Högre nivåer är intensivare, men en del tycker att det känns behagligare då man inte känner varje rörelse på samma sätt. Av den anledningen är det bra att välja en platta med många nivåer, så att man kan hitta en nivå man gillar och sedan öka – eller minska – senare, om man vill.

Men det handlar inte bara om hastigheten, utan även om program och vibrationstyp. Många vibrationsplattor har olika program man kan välja mellan. Olika program fokuserar ofta på olika problem, till exempel lymfsystemet. Självklart behöver man inte ha förinställda program, det räcker långt med olika hastighetsnivåer, men program är ett plus för dig som vill använda plattan på flera olika sätt och fokusera på olika problem.

Vibrationsplattan kan ha oscillerande, det vill säga svängande, eller linjär vibration – och ibland finns båda dessa alternativ. Modeller som endast har det ena eller det andra är ofta billigare. De som endast har oscillerande vibrationer är enklare modeller, men de fungerar bra för träning och rehabilitering. De mer avancerande modellerna passar bra för den som vill kunna fokusera på specifika problem eller områden.

Här handlar det förstås väldigt mycket om vad man behöver, och hur man vill använda sin vibrationsplatta. Självklart kan det vara bra med många olika hastigheter, förinställda program och båda vibrationstyperna – men det är inte alla som behöver allt det. Om du bara vill kunna effektivisera din träning eller använda den för rehabilitering, och även få en del andra fördelar på köpet, så kan det räcka med en enklare modell. Om du däremot vill ha många olika användningsområden och kunna anpassa vibrationsträningen så mycket som möjligt, då ska du satsa på en lite mer avancerad modell.

Prisklass

När det gäller prisklass är det många saker som kan spela in: modell/storlek, typ av vibrationer, förinställda program, antal hastigheter, kvalitet och mycket annat. En mer avancerad modell kostar helt enkelt lite mer, men ger också flera användningsområden och möjligheten att anpassa vibrationerna och träningen efter sina egna behov.

Enklare modeller är inte dåliga, utan räcker ofta långt. En billigare modell kan även erbjuda mycket – kanske inte båda vibrationstyperna, men det kan finnas många olika hastigheter och ibland även några förinställda program. Hög kvalitet går också att hitta även i lägre prisklasser. En enklare modell är alltså inte sämre, utan bara enklare och med lite färre valmöjligheter och alternativ.

Det är bara du själv som kan avgöra vilken modell som passar bäst, och det handlar som sagt mycket om vilka behov du har och hur du ska använda vibrationsplattan. Om ni är flera som kommer använda den, och på olika sätt eller av olika anledningar, kan det förstås vara bra med en lite mer avancerad modell som passar alla behov.

Avslutande ord vibrationsplatta

Eventuella biverkningar av vibrationsplatta

När du börjar använda en vibrationsplatta kan det vara en bra idé att först använda den kortare stunder, till exempel tio minuter. Börja med att lära känna vibrationsplattan och prova dig fram med olika inställningar och hastigheter, för att hitta det som passar bäst för dig. Om det finns förinställda program testar du förstås även dessa, och då främst de som passar dig.

När du har lärt dig hur den fungerar, och vad som fungerar bäst för dig, så kommer du ganska snart att märka hur ofta du tycker det känns lagom att använda plattan – och hur långa stunder. Du kan använda den tio minuter per gång, men också en halvtimme per gång. Kanske är det tre gånger i veckan som fungerar bäst för vissa och daglig användning för andra. Prova dig fram, och utgå från vad som passar bäst för dig.

Vissa vittnar om lättare biverkningar, framförallt till en början. Biverkningarna kan exempelvis vara att det kliar på kroppen efter användning. En del kan få huvudvärk direkt efter användning, vilket är anledningen till att det kan vara en bra idé att välja en lägre hastighetsnivå i början. Börja gärna med att vänja dig vid vibrationerna, på en låg nivå, och öka hastigheten långsamt. Är du väldigt osäker inför ditt köp eller rädd för biverkningar, är det alltid klokt att kontakta din läkare för rådgivning!

Frågor och svar om vibrationsplatta

Att använda en vibrationsplatta är enkelt. Du ställer dig helt enkelt på vibrationsplatta och låter vibrationerna göra jobbet. Om du gör övningar på vibrationsplattan blir träningen effektivare, men att bara stå på den sägs också kunna ge många fördelar.

Vibrationsplattor sägs kunna ha många fördelar, till exempel att den ger dig en effektiv träning, mjukar upp kroppen och ökar cirkulationen. När det gäller att effektivisera träningen sägs det att träningspasset ska kunna bli dubbelt så effektivt på vibrationsplatta. Detta innebär att en halvtimmes träning på vibrationsplatta skulle motsvara en timmes träning utan. Vissa vittnar om lättare, övergående biverkningar som klåda och huvudvärk.

Det finns olika rekommendationer om hur länge man ska använda en vibrationsplatta. Ofta rekommenderas 10-15 eller 15-30 minuter per gång. För bästa effekt ska vibrationsplattan användas regelbundet och gärna minst tre gånger per vecka.

 1. Trendrehab, 14/11-23 []
 2. VibrationsplattaExperten, 14/11-23 []
 3. Amazon, 14/11-23 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser