1. Hem
 2. >
 3. Trädgård
 4. >
 5. Bäst i Test: Växthus – Låt Orangeridrömmen blomma ikapp med odlingen!
Orangeri-Garden-Room-129-kvm-Svart-bast-i-test-vaxthus.jpg

Lyx

Orangeri Garden Room, 12,9 kvm, Svart bäst i test växthus

Orangeri Garden Room från Halls – Bäst i Test

9

Mellan

Växthus "Piccolo" bäst i test lackerat litet växthus

Växthus “Piccolo” – Litet växthus

8.4

Budget

Halls popular växthus 5kvm aliminum glas billigt växthus

Halls Popular Växthus 5m² (Aluminium/Glas)

8.2

Inledning

Finns det nånting mysigare än att krypa upp i en härlig trädgårdsfåtölj bland tända ljus när kvällen skymmer – mitt i den egna lilla djungeln! Här behövs inga exotiska länder som pajar växthuseffekten (transporten inte landet i sig nödvändigtvis), nej här har du ditt eget lilla Amazonas! Ett växthus! Ja för bövelen, här ska det odlas tomatplantor och krasse och sju sorters blommor att lägga under kudden till midsommar. Ett växthus ger dig dessutom längre säsong – vilket man väl inte tackar nej till? Och vilken skillnad för trädgårdslivet sen! Här har du steget till självhushållning vilket ju är på tapeten både vad gäller hållbarhet och apokalyps-tankar. Vem vill inte vara självförsörjande i lite högre grad? Men men så till växthuset då. Vad är du sugen på för sorts växthus? Ska det vara ett stort eller litet växthus? Ett växthus med pallkragar? Ett växthus i plast (som tenderar att vara lite billigare) eller ett tjusigt glashus? Ska växthuset stå mot vägg, mot en mur eller bor du kanske i lägenhet och vill slänga upp ett miniväxthus på balkongen? Vi ska djupdyka.

Vi börjar med några lyxigare växthusvarianter som också fungerar som orangerier! Sen rör vi oss ner till ett gäng billiga växthus, det vill säga: du får mycket för stålarna utan att ge avkall på kvalité och prestanda (det här är ju trots allt ett bäst i test). Sen kan du ju funta på vad du ska ha för inredning i ditt växthus, vad du ska ha för bevattningssystem, om du ska ha några drivbänkar – ja du hajar! Våra experter har orienterat sig på plantagen och landat i sex växthus i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Flera av dessa växthus har dessutom fördelen att de finns i olika storlekar för att passa in på den yta din trädgård har att upplåta. Du förresten, du kanske har hamnat fel och egentligen var ute efter ett lusthus? Ja helt olika är dom ju inte, men då ska du istället kika in här på vårt bäst i test om just Lusthus

I vårt test blev Orangeri Garden Room från kategorin Lyx testvinnare. Det här är ett slitstarkt, stort och stilsäkert växthus med många funktioner – och som dessutom både blir till en plats för odling och en uteplats för samvaro.

I jakten på det bästa växthuset har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer det hus som är bäst från den som inte är det. När det kommer till växthus är det en del att tänka på, men nummer ett är givetvis växternas trivsel. Vi tittar på växthusets material, hållbarhet, dess funktioner (så som öppningsbara fönster och hängrännor), hur det tål hårdare väder och sen har vi givetvis även look och pris i åtanke. Du vill ju ha ett växthus som blir vackert i trädgårsmiljön!

Med dom sex växthus vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken!

1

Orangeri Garden Room från Halls – Bäst i Test

hem-fakta-bast-i-test-logo
Orangeri Garden Room, 12,9 kvm, Svart bäst i test växthus

Lyx

Vinnare

7

Pris

9

Hållbarhet

10

Funktioner

9

Vädertålighet

10

Design

9

Totalpoäng

Motivering: Orangeri Garden Room från Halls erhåller höga betyg över hela linjen. Priset anses rimligt med tanke på dess generösa storlek och högkvalitativa material. Hållbarheten imponerar med lackad svart aluminium och en gedigen konstruktion. Funktioner som 4 öppningsbara fönster och en skjutdubbeldörr ger optimal användarvänlighet. Vädertåligheten beaktar svenska förhållanden med en robust design och bra ventilation. Den stilrena designen med en T-form och antracitgrå färg gör detta orangeri till ett estetiskt tilltalande och praktiskt användbart tillägg till trädgården. Orangeri Garden Room från Halls utmärker sig genom att kombinera elegans med funktionalitet och hållbarhet, vilket gör det till det bästa växthuset i testet.

Få plats för både avkoppling och odling i det här klassiskt skitsnygga orangeriet! Pris fr. 40 000 kr.

Här har vi ett riktigt tjusigt växthus och orangeri! Här får du plats både med prunkade odlingar och härliga sittplatser för avkoppling och samvaro. Ett orangeri har ju den fina egenskapen att det både är ett varmt och mysigt uterum samtidigt som det får växterna att skjuta i höjden. Det här traditionella växthuset från Halls, med sin charmiga form och rejäla takhöjd på 2,76 m löser det! Det här växthuset kommer i en antracitgrå färg och T-formen får ju vilken trädgård som helst att kännas pittoresk och idyllisk. För god ventilation har växthuset 3 manuellt öppningsbara fönster och dubbel skjutdörr för lätt kunna passera med skottkärra, plantor, möbler och människor!

 • Färg: Lackad svart aluminium
 • Storlek: 12,9 m2
 • Längd: 3,91 m
 • Bredd: 3,89 m
 • Sidohöjd: 1,63 m
 • Totalhöjd: 2,76 m
 • Dörr: Skjutdubbeldörr, 121,8 cm
 • Fönster: 4 öppningsbara
 • Tillverkare: Juliana Drivhuse
2

 ”Odla” växthus – Skånska byggvaror

Odla Växthus Orangeri Skånska Byggvaror

Lyx

Utmanare

7

Pris

9

Hållbarhet

9

Funktioner

8

Vädertålighet

8

Design

8.2

Totalpoäng

Motivering: “Odla” från Skånska Byggvaror får goda betyg överlag. Priset anses rimligt med tanke på de olika konfigurationsalternativen och materialvalen. Hållbarheten är bra med säkerhetsglas och pulverlackerat aluminium, medan designen uppfattas som tidlös men möjligen något enkel. Funktionerna är praktiska med smarta ventilationsfönster och hängrännor vilket underlättar odling. Vädertåligheten är bra, men något under Halls Orangeri. “Odla” utmärker sig genom sitt höga anpassningsvärde och smarta designfunktioner, vilket gör det till en pålitlig och funktionell produkt.

Utformas som du vill med smarta ventilationsfönster och hängrännor! Pris fr. 36 000 kr.

Växthuset Odla säljs hos Skånska Byggvaror och finns i olika storlekar mellan 3.4–14.1 kvm och kan beställas med antingen glas, kanalplast eller säkerhetsglas – en bra lösning om du misstänker att glaset riskerar krossas vid barnens lek. Här kan du också välja mellan pulverlackerat eller obehandlat aluminium. De stora valmöjligheterna gör att du kan skräddarsy det växthus som passar bäst just för dig, din trädgård och din plånbok. För att förenkla kan sägas att det mest tåliga (och därmed dyraste) växthuset får du genom kombinationen pulverlackad aluminium och kanalplast – detta ger också det jämnaste odlingsklimatet. Medan budgetalternativet med obehandlad aluminium och vanligt glas också kommer ge dig goda odlingsförutsättningar. Till glasets fördel ska sägas att det är lättare att rengöra än kanalplast, som med tiden brukar drabbas av algpåväxt. Odla är ett segment med växthus som erbjuder alla möjligheter att anpassa till dina förutsättningar. Det är i sig ett argument för denna modell då anpassningsgraden är hög. Smarta ventilationsfönster och lösningar med hängrännor uppskattas också då de gör växthusodlandet lättare. Odla har en tidlös design, som eventuellt kan upplevas lite för enkel och tråkig, men ger å andra sidan utrymme för egen skaparglädje!

 • Längd (YTTERMÅTT): 318 cm
 • Bredd (YTTERMÅTT): 256 cm
 • Takåshöjd/takfotshöjd 252 cm / 158 cm
 • Väggar: 3 mm säkerhetsglas
 • Integrerad sockel: Ja
 • Hängränna: Ja
 • Yta: 8.2 m²
 • Öppningsbara fönster: 4 st
 • Garanti: 12 års garanti mot tillverkningsfel
3

Växthus “Piccolo” – Litet växthus

Växthus "Piccolo" bäst i test lackerat litet växthus

Mellan

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet

9

Funktioner

8

Vädertålighet

8

Design

8.4

Totalpoäng

Motivering: “Piccolo” utmärker sig som ett prisvärt alternativ för dom med begränsat utrymme. Priset är lågt jämfört med andra i testet och hållbarheten är acceptabel med hänsyn till kostnaden. Funktionerna så som takfönster och möjligheten att placera dörren valfritt, gör det användarvänligt, men det har färre funktioner än några av dess konkurrenter. Vädertåligheten är tillfredsställande för normala förhållanden. Designen är kompakt och tilltalande för små trädgårdar eller balkonger. “Piccolo” skiljer sig genom sitt överkomliga pris och kompakta design, vilket gör det lämpligt för dem med begränsat utrymme.

Urmysigt litet växthus! Pris fr. 25 000 kr.

Om du sitter inne på en liten trädgård eller kanske en kolonilott då har vi det perfekta lilla växthuset här! Växthuset Piccolo finns i tre olika storlekar och riktar sig extra mycket mot stadsodlaren! Det här är ett riktigt kvalitetsväxthus med alla egenskaper du hittar i växthusen ovan. Det har en generös takhöjd, känns rymligt och erhåller en stor luftvolym trots sin platseffektiva form. Här kan du odla direkt i marken, på hyllor och bänkar – nyttja rummets alla nivåer och den stabila stommen gör att du även kan hänga mycket tunga odlingskärl från taket. Med det sagt är det inga konstigheter att få in ett litet bord för en kopp kaffe i värmen under vår och höst!

 • Yta: 3,56 kvm
 • Bredd: 159 cm
 • Längd: 224 cm
 • Takhöjd: 221 cm
 • Sidohöjd: 179 cm
 • Volym: 6,4 kubikmeter
 • Dörrar: 1 st
 • Dörröppning: 161 x 68 cm
 • Takfönster: 1 st
 • Tak i hamrat säkerhetsglas
 • Dörren kan placeras valfritt på höger eller vänster sida eller på långsidan.
 • Färg: olackad aluminium (gäller från pris) eller valfri RAL-färg enligt lista
4

Växthus 6,4 m² med 4 mm säkerhetsglas Outl1

Växthus 6,4 m² | 4 mm säkerhetsglas billigt växthus

Mellan

Utmanare

9

Pris

9

Hållbarhet

8

Funktioner

9

Vädertålighet

8

Design

8.6

Totalpoäng

Motivering: “Outl1” växthus imponerar med sitt prisvärda erbjudande och höga hållbarhet. Priset är mycket konkurrenskraftigt med tanke på dess robusta konstruktion med säkerhetsglas och extra tjocka aluminiumprofiler. Funktionerna, som inkluderar två öppningsbara fönster och garantier för storm och hållbarhet, gör det till en pålitlig investering. Vädertåligheten är utmärkt med tanke på det svenska klimatet. Designen är enkel men tilltalande. “Outl1” utmärker sig genom sitt överlägsna prisvärde och robusta konstruktion.

Generös höjd, slitstarkt och gjord för det svenska klimatet! Pris fr. 15 000 kr.

Här har vi ett gediget växthus med stabil grund. Det är tillverkat med det svenska klimatet i åtanke och har en nockhöjd på 228 cm och hela 154 cm vägghöjd. Här behöver inga nacka böjas utan du kan strosa fritt och raksträckt i det luftiga rummet! Och det skapar ju givetvis även mer odlingsutrymme. Detta växthus är tillverkat med extra kraftiga aluminiumprofiler, har en exta tjock godstjocklek, säkerhetsglas på 4 mm och ett kanaltak i 6 mm kanalplast med UV-skydd! Här trivs växterna sirru. Här ingår sockel (en viktig grej att ha i åtanke i jakten på det rätta växthuset!), denna  tillverkad av aluminium-zinkbelagd stålplåt vilket ger en robust och stabil grund. Det här växthuset bygger på en kombination av kanalplast och säkerhetsglas där kanalplasten på taket skyddar mot UV, är rejält och slitstarkt och skapar skugga medan säkerhetsglaset som ger växthuset en exklusiv look och känsla – och trevliga utsikt. Att taket är i plast försäkrar dig även från glassplitter om du skulle slå i huvudet! En annan fördel med kanalplast är att temperaturen inne i växthuset blir jämnare. Nackdelen är att det på kanalplasten med åren kan bildas alger som är lite svårare att tvätta bort. Med det sagt är det här ett riktigt prisvärt växthus som vi älskar!

 • Sockel ingår (värde 2195 kr.)
 • 5 års stormgaranti: Garantin gäller på vindhastigheter upp till storm 32 m/s.
 • Lackerade profiler i vald färg ingår: I priset på glasväxthus hos Outl1 ingår lackerade profiler i den färg du väljer (värde 1995kr).
 • 2 öppningsbara fönster ingår: 2 öppningsbara fönster ingår.
 • 8 års garanti: 8 års garanti på alla aluminiumdelar på detta växthus
 • Den bärande konstruktionen är tillverkad i hela 2-2,5 mm i godstjocklek.
 • Glasväggarna är tillverkade av extra tjockt säkerhetsglas på 4 mm
 • Taket är tillverkat av 6 mm kanalplast med UV-skydd
5

Halls Popular Växthus 5m² (Aluminium/Glas)

Halls-popular-vaxthus-5kvm-aliminum-glas-billigt-vaxthus-768×768

Budget

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet

8

Funktioner

8

Vädertålighet

8

Design

8.2

Totalpoäng

Motivering: Halls Popular växthus erbjuder kvalitet till ett överkomligt pris. Priset är konkurrenskraftigt med tanke på dess glasalternativ och generösa storlek. Hållbarheten är hög med kvalitetsmaterial och tillverkning. Funktionerna, inklusive ventilationslucka och generösa ingångsdörrar, gör det till en tillfredsställande produkt. Vädertåligheten är god, men designen och vissa funktioner är något enklare jämfört med andra i testet. Halls Popular skiljer sig genom att erbjuda en bra balans mellan kvalitet och pris, vilket gör det till ett bra budgetalternativ.

Kvalitativt och vackert budgetalternativ som du utformar efter behov! Pris fr. 8000 kr.

Popular är en smidig växthusmodell från HALLS där du väljer mellan glas eller isolerplast i yttermaterialet. Modellen görs i storlekar mellan 3.8-6.2 kvm och passar därmed även på liten yta. För dig som är nyfiken på att testa växthus, och vill ha en smidig och robust lösning är Popular ett mycket bra val. I taket finns ventilationslucka, och ingångsdörrarna är generöst tilltagna. Popular är ett bra budgetval där det inte kostar så mycket mer att välja till isolerplast – något som är värt att överväga både i Sveriges varmare och svalare odlingszoner.

 • Utförande: obehandlad aluminium, glas
 • Storlek: 5,0 m2
 • Längd: 2,57 m
 • Bredd: 1,93 m
 • Höjd, takfot: 1,24 m
 • Höjd, takås: 1,95 m
 • Dörrbredd: 600 mm
6

VidaXL Växthus 3,61m² (Aluminium/Antracit) – Billigt och bra plastväxthus!

vidaXL Växthus 3,61m² (Aluminium/Antracit) billigt och bra växthus

Budget

Utmanare

10

Pris

7

Hållbarhet

8

Funktioner

7

Vädertålighet

7

Design

7.8

Totalpoäng

Motivering: VidaXL växthus erbjuder en mycket låg kostnadslösning för dom som vill hålla i stålarna. Priset är oslagbart, men det återspeglas i vissa kompromisser med exempelvis materialkvalitet och funktioner. Hållbarheten är acceptabel med tanke på priset, men den når inte samma nivå som dyrare alternativ. Funktionerna är grundläggande med enkla ventilationsmöjligheter och enkel montering. Vädertåligheten är tillräcklig för mildare klimat. Designen är enkel och funktionell. VidaXL skiljer sig genom sitt extremt låga pris, vilket gör det till ett lockande alternativ för dom med begränsad budget.

Bra växthus för en billig peng! Pris fr. 2500 kr.

Här har vi ett växthus för dig som inte vill brassa på med en alltför saftig nota från start. Du kanske är i startgroparna på odlingskarriären? Eller bara vill ha mer pengar över till annat! Det här växthuset på 3,61 m² från VidaXL rymmer en drös växter och fungerar prima för att skydda dom från det kalla vädret. Det här är ett växthus tillverkat av polykarbonatpaneler som är UV-beständigt och termiskt isolerat. Det står på en underhållsfri och stadig aluminiumkonstruktion med rännor som enkelt får vattnet att rinna bort. I kombination med det garanterar ventilerna i taket optimal ventilation under varma dagar. Takpanelerna är fastsatta med metallfästen som gör växthuset mycket hållbart och ökar på livslängden. Dessutom är det enkelt att montera. Något att tänka på med det här växthuset är dock att det inte pallar med riktigt lika mycket som sina konkurrenter ovan. Alltför tung snö kan vara riskfyllt! Observera även att fundamentet inte ingår i grundpriset.

 • Färg: Antracit och transparent
 • Material: Aluminium, polykarbonat
 • Mått: 190 x 190 x 125/195 cm (L x B x H)
 • Markyta: 3,61 m²
 • Kapacitet: 5,766 m³
 • Paneltjocklek: 4 mm
 • UV-beständig
 • Montering krävs: Ja
 • Färg: Antracit och transparent
 • Material: Aluminium, polykarbonat
 • Mått: 190 x 190 x 125/195 cm (L x B x H)
 • Markyta: 3,61 m²
 • Kapacitet: 5,766 m³
 • Paneltjocklek: 4 mm
 • UV-beständig
 • Montering krävs: Ja

Köpguide Växthus

Det finns en hel del att tänka på inför ditt köp av växthus. Tjockleken på väggar (i dom flesta fall säkerhetsglas i vårt test) är avgörande för växternas välmående. Där skillnaden mellan t.ex 3mm och 4mm säkerhetsglas är av betydelse. Med 4mm säkerhetsglas har 33% mer material använts jämfört mot ett växthus med 3mm glas. Detsamma gäller stommen och kanalplasten. Detta syns både på hållbarhet och pris.

Generellt är det bra att vara observant när prislappen är låg, det innebär ofta att det finns svaga länkar i konstruktionen, att materialvalen är av sämre kvalitet eller att det är många saker som behövs som inte ingår i grundpriset. Det billiga växthuset kan i slutändan sluta i en mycket dyrare affär.

Utöver själva växthuset finns det en hel del smarta hjälpmedel som bidrar till en lyckad skörd i växthuset. Bland annat automatisk självbevattningssystem, automatiska fönsteröppnare och växthusvärmare. Detta är saker att ha med i beräkningarna vid köp av växthus!

Frågor och svar om Växthus / Orangeri

Ett orangeri är ett rum för de mer exotiska plantorna, de som kräver lite extra omsorg genom att växthuset värms upp under de kalla månaderna. Namnet orangeri kommer från orange – apelsin alltså – vilket är ett av de träd som vill klara sig undan de frostnätter som utan undantag drabbar våra breddgrader under vinterhalvåret. Ett orangeri är den perfekta platsen att övervintra medelhavsväxter, som gärna vill stå svalt men inte tål frost. Så svaret på frågan är att de flesta växthus kan bli orangerier, men då kan det vara klokt att sätta t.ex. skivor av isolerplast längs tak och väggar så att värmen inte läcker ut så fort.

Ett modernt växthus som sköts väl håller en livstid. Med det sagt är växthus av glas känsliga för kross-skador, så om du eller grannen har bollspelande barn kan det påverka livslängden… på just den rutan i varje fall. Som tur är går de individuella glassektionerna att byta ut på de allra flesta växthus. Om du väljer ett växthus med fönster i polykarbonat ser slitaget på det materialet lite annorlunda ut, då det är mer känsligt för stötar och repor än glas. Denna plasttyp är framtagen för att vara beständig mot solens UV-strålar, och har därför lång livslängd. Så förutsatt att växthuset placeras med eftertanke och inte förolyckas av fallande grenar eller bollar kommer det att vara en trotjänare år efter år.

Ett växthus bör vara så stort som du har plats till i trädgården! Du kommer att vilja ta vara på hur mycket fortare dina grödor växer i det gynnsamma klimatet. Har dessutom ett växthus med lite svängrum i kommer du även kunna använda växthuset som uteplats. Om du har möjlighet är rådet att köpa ett väl tilltaget växthus, för du kommer att vilja använda det till allt och lite till i trädgårdsväg. Om du är mer tveksam till om det här med växthus och odling är något för dig kan det vara klokt att börja litet – kanske med en drivbänk om 1-2 kvm, för att eventuellt låta odlingarna expandera framöver, när intresset slagit rot hos dig på allvar.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser