Växthus Bäst i Test 2022 – Det bästa växthuset för din orangeridröm

Ska du köpa växthus? Grattis! Den investeringen kommer ge dig nya möjligheter till odling under en längre säsong, men också möjliggöra många härliga stunder för dig och dina nära och kära. Ett växthus kommer göra stor skillnad i trädgårdslivet, oavsett om du siktar på att öka din självförsörjning av färska grönsaker eller om du mest odlar blommor för deras skönhets skull. Växthuset kan också, beroende på vilken typ du faller för, användas som ett extra rum och därmed förlänga utomhussäsongen. Tänk dig att äta frukosten eller dricka eftermiddagskaffet intill de prunkande odlingarna, eller varför inte bjuda in vännerna till en middag under sensommarens himmel. Läs gärna även vår artikel om Lusthus

Bästa Växthusen & Orangerierna 2022

Bland den stora mångfalden av växthus på marknaden kan du oavsett din budget och ambition hitta växthuset som passar dina behov och önskemål. I detta test granskas tre växthus i olika prisklasser – ett riktigt lyxigt orangeri och två budgetvänligare lösningar i olika material som levererar växtutrymme utan att ge avkall på kvalité och prestanda. Som bubblare presenteras även ett växthus gjort i kanalplast, näst intill okrossbart och perfekt för bollspelsälskande barnfamiljer. Flera av dessa växthus har dessutom fördelen att de finns i olika storlekar för att passa in på den yta din trädgård har att upplåta.


”Cassandra” växthus –  Hemfint

Cassandra Växthus / Orangeri

Här är ett växthus från Hemfint på 11.5 kvm med klassiskt och elegant utseende, där glasstommen ska monteras på en 50 cm hög mur – som inte ingår i själva paketet. Men sluta inte läsa för det! Denna mur kommer reglera klimatet i växthuset och det kommer dina växter att älska! Under dagen samlar tegelmuren solens överskottsvärme, och under kvällen kommer denna värme avges till omgivningen. Du kommer bli förvånad över hur pass mycket det påverkar mikroklimatet. Med tillsats av en extra värmekälla och eventuellt lite isolerande väv eller plast under de kalla månaderna blir Cassandra till ett perfekt orangeri. Murgrunden tillför också en ombonad känsla till växthuset, vilket i sin helhet ger ett mycket gediget intryck.


Fördelar:

 • Lyx-växthus med goda odlingsegenskaper tack vare den väl tilltagna ytan och murgrundens bidrag till klimatet i växthuset
 • Lämpar sig som orangeri vilket förlänger trädgårdsglädjen till att vara året om
 • 4 st vädringsfönster för att enkelt reglera temperaturen under varma dagar, med möjlighet att köpa till automatiska fönsteröppnare
 • Stort nog att agera som extra sittplats under de svalare månaderna

 

Nackdelar

 • Kräver betydligt mer omfattande monteringsinsats än sina konkurrenter i testet – därmed är det också testets dyraste växthus
 • Hängränna ingår inte, men kan (och bör!) väljas till så du kan samla regnvatten till odlingarna och därmed spara på hushållets vattenförbrukning

Sammanfattningsvis är Cassandra ett lyxigt växthus som tack vare stenmuren har goda odlingsegenskaper – och är därtill riktigt snyggt och robust. Cassandra är ett bra val om du har gott om plats i trädgården och är mån om att kunna använda ditt växthus under hela året. Detta växthus, eller orangeri om du så önskar, kommer ge många goda stunder under åren framöver!

Se pris hos:

 

”Odla” växthus – Skånska byggvaror

 

Odla Växthus Orangeri Skånska Byggvaror

Växthuset Odla säljs hos Skånska Byggvaror och finns i olika storlekar mellan 3.4–14.1 kvm och kan beställas med antingen glas, kanalplast eller säkerhetsglas – en bra lösning om du misstänker att glaset riskerar krossas vid barnens lek. Här kan du också välja mellan pulverlackerat eller obehandlat aluminium. De stora valmöjligheterna gör att du kan skräddarsy det växthus som passar bäst just för dig, din trädgård och din plånbok.

För att förenkla kan sägas att det mest tåliga (och därmed dyraste) växthuset får du genom kombinationen pulverlackad aluminium och kanalplast – detta ger också det jämnaste odlingsklimatet. Medan budgetalternativet med obehandlad aluminium och vanligt glas också kommer ge dig goda odlingsförutsättningar. Till glasets fördel ska sägas att det är lättare att rengöra än kanalplast, som med tiden brukar drabbas av algpåväxt.

Fördelar

 • Odla är ett enkelt och klassiskt växthus med stilren formgivning som passar i de flesta sammanhang
 • Detta växthus är mycket lättskött och låter dig därmed fokusera på odlandet istället för byggnadsvård och städning
 • 4 st öppningsbara fönster gör det lätt att reglera temperaturen i växthuset när solen gassar på
 • Hängrännor ingår så att du enkelt kan samla regnvatten till dina odlingar
 • Design utan tröskel vilket gör det lätt att ta sig in, även med skottkärra

 

Nackdelar

 • Enkel och rak design vilket inte är så spännande alla gånger, men samtidigt ger det odlaren desto mer möjlighet att vara kreativ!

Odla är ett segment med växthus som erbjuder alla möjligheter att anpassa till dina förutsättningar. Det är i sig ett argument för denna modell då anpassningsgraden är hög. Smarta ventilationsfönster och lösningar med hängrännor uppskattas också då de gör växthusodlandet lättare. Odla har en tidlös design, som eventuellt kan upplevas lite för enkel och tråkig, men ger å andra sidan utrymme för egen skaparglädje!

Se pris hos:

 

”Ernst” växthus – Byggmax

Ernst Växthus Orangeri Byggmax

Ett kombinerat växthus och förråd i massiv furu hittar vi i Ernst från Byggmax. Detta alternativ är väldigt praktiskt i en mindre trädgård, perfekt för dig som redan odlar lite i trädgården, önskar smart förvaring och vill testa att odla i växthus. Med en yta på totalt 7 kvm varav växthuset utgör hälften finns här alla möjligheter att göra odlingen enkel, men samtidigt berikande. Takhöjden i växthuset är 2.5 meter vilket känns luftigt utan att vara för skrymmande. Väggar och tak hos Ernst är i glas vilket är lätt att rengöra och sköta, men saknar isolerande egenskaper.

Fördelarna med detta växthus i trä:

 • Goda möjligheter till förvaring av krukor och redskap i förrådsdelen
 • Möjlighet att välja till system för bevattning och regnvattensamling från taket
 • Mjuk känsla i träet jämfört med aluminiumprofilerna som brukar förknippas med växthus
 • Möjlighet till att enkelt montera t.ex. vattenslangvinda, fågelholk, insektshotell och annat praktiskt och trevligt på förrådsdelens ytterväggar, samt hyllor för odling och förvaring på insidan, vilket är träets stora fördel.Nackdelar:
 • Träet kommer att kräva mer kontinuerligt underhåll än vad profiler i aluminium gör
 • Taket bör kläs i papp, vilken kommer behöva ses över på sikt då denna yta åldras av väder och vind
 • Förrådsdelen i trä tar förstås av odlingsytan i växthuset, men du kommer slippa gå in och hämta krukor, redskap och annat framöver, och därmed spara både tid och städning
 • Saknar ventilationslucka i taket

 

Summa summarum är Ernst ett trevligt växthus som utgör ett perfekt alternativ för dig som är nyfiken på hur växthusodling kommer förlänga växtsäsongen, och önskar smarta förvaringslösningar till din trädgård. Detta alternativ kräver lite mer skötsel än sina konkurrenter i och med att förrådsdelen är gjord i trä, men bjuder i gengäld på en varmare känsla till trädgården. Förrådsdelen är det stora argumentet för just denna modell, och har du inte redan goda förvaringsmöjligheter är det värt att fundera över. Ett kallförråd kommer nämligen väl till pass både när gräsklippare och sekatörer ska förvaras.

Se pris hos:

 

Utmanare: “Popular” – Hemfint

Växthus Orangeri Popular Hemfint

Popular är en smidig växthusmodell från Hemfint där du väljer mellan glas eller isolerplast i yttermaterialet. Modellen görs i storlekar mellan 3.8-6.2 kvm och passar därmed även på liten yta. För dig som är nyfiken på att testa växthus, och vill ha en smidig och robust lösning är Popular ett mycket bra val. I taket finns ventilationslucka, och ingångsdörrarna är generöst tilltagna. Popular är ett bra budgetval där det inte kostar så mycket mer att välja till isolerplast – något som är värt att överväga både i Sveriges varmare och svalare odlingszoner.

Se pris hos:

 

Frågor och svar om Växthus / Orangeri

Vad är skillnaden mellan ett växthus och orangeri?

Ett orangeri är ett rum för de mer exotiska plantorna, de som kräver lite extra omsorg genom att växthuset värms upp under de kalla månaderna. Namnet orangeri kommer från orange – apelsin alltså – vilket är ett av de träd som vill klara sig undan de frostnätter som utan undantag drabbar våra breddgrader under vinterhalvåret. Ett orangeri är den perfekta platsen att övervintra medelhavsväxter, som gärna vill stå svalt men inte tål frost. Så svaret på frågan är att de flesta växthus kan bli orangerier, men då kan det vara klokt att sätta t.ex. skivor av isolerplast längs tak och väggar så att värmen inte läcker ut så fort.

Hur länge håller ett växthus?

Ett modernt växthus som sköts väl håller en livstid. Med det sagt är växthus av glas känsliga för kross-skador, så om du eller grannen har bollspelande barn kan det påverka livslängden… på just den rutan i varje fall. Som tur är går de individuella glassektionerna att byta ut på de allra flesta växthus. Om du väljer ett växthus med fönster i polykarbonat ser slitaget på det materialet lite annorlunda ut, då det är mer känsligt för stötar och repor än glas. Denna plasttyp är framtagen för att vara beständig mot solens UV-strålar, och har därför lång livslängd. Så förutsatt att växthuset placeras med eftertanke och inte förolyckas av fallande grenar eller bollar kommer det att vara en trotjänare år efter år.

Hur stort bör ett växthus vara?

Ett växthus bör vara så stort som du har plats till i trädgården! Du kommer att vilja ta vara på hur mycket fortare dina grödor växer i det gynnsamma klimatet. Har dessutom ett växthus med lite svängrum i kommer du även kunna använda växthuset som uteplats. Om du har möjlighet är rådet att köpa ett väl tilltaget växthus, för du kommer att vilja använda det till allt och lite till i trädgårdsväg. Om du är mer tveksam till om det här med växthus och odling är något för dig kan det vara klokt att börja litet – kanske med en drivbänk om 1-2 kvm, för att eventuellt låta odlingarna expandera framöver, när intresset slagit rot hos dig på allvar.

Växthus bäst i test 2022

 • ”Cassandra” växthus –  Hemfint
 • ”Odla” växthus – Skånska byggvaror
 • ”Ernst” växthus – Byggmax
 • Utmanare: “Popular” – Hemfint

Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter 👶 Kommentera gärna och dela mina inlägg ❤️

Lämna en kommentar