1. Hem
 2. >
 3. Sport & Fritid
 4. >
 5. Bäst i test: Vattenrenare – Gourmetvatten på nolltid!
SP128-single-1080×1080-1.jpg

Lyx

Bäst i test vattenrenare

PlanetsOwn Smedur Rostfri Kran Kombi

8.3

Mellan

Bästa vattenrenare 2023

Sawyer Mini Vattenfilter

9.2

Budget

Bästa vattenrenare kanna

Dafi Crystal Filter Pitcher

8.2

Inledning

Vatten va – livets dryck! Det finns en sak och endast en som vi alla vill ska vara lika rent som själen på ett nyfött barn, och det är vårt dricksvatten. Det är också därför vi alla borde äga en vattenrenare. Med en sådan gudomlig mackapär kan vi nämligen slippa de små skumma partiklarna som vi ju helst inte ens vill veta namnet på. Så, håll i hatten och drick rent vatten, för det har äntligen blivit dags att kora årets bästa vattenrenare! Skål för det! 

Våra experter har dykt ner i specifikationer, användarrecensioner och omdömen för att tillslut landa i sex bra vattenrenare i olika prisklasser och med olika funktioner. Här finns vattenrenare för för kran, vattenrenare för vandring, vattenkanna med vattenrening, vattenrenare i tablettform och portabla vattenrenare. För att underlätta ditt liv ytterligare har vi sorterat testdeltagarna enligt pris, där den första vattenrenaren är testet är den dyraste och den sista är den billigaste.

I vårt test blev Sawyer Mini Vattenfilter utsedd till bäst i test,  detta då det är den mest mångsidiga vattenrenaren som både kan användas som flaska, sättas i en egen flaska och användas direkt som sugrör. Dessutom har den många riktigt nöjda användare och är relativt prisvänlig!

I sökandet efter den bästa vattenrenaren har vi gjort gedigen research, pratat med konsumenter, skannat labbtester och specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den vattenrenare som är bäst från den som inte är det. När det kommer till vattenrenare reningseffekt, enkelhet att använda och pris viktiga komponenter.

Med de sex vattenrenare vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

1

Bästa vattenrenare för kran: PlanetsOwn Smedur Rostfri Kran Kombi

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bäst i test vattenrenare

Lyx

Vinnare

8

Pris

8

Mångsidighet

8

Användarvänlighet

9

Reningseffekt

8.3

Totalpoäng

Motivering: PlanetsOwn Smedur Rostfri Kran Kombi får höga poäng för dess prisvärde och dess reningseffekt med två reningstekniker. Dess användarvänlighet är också bra med enkel montering och patronbyte. Reningseffekten är effektiv mot oönskade bakterier och mikroorganismer, vilket gör den till ett pålitligt val för renat vatten direkt från kranen. Den förlorar några poäng på användbarheten på vissa kranar, vilket kan vara en förbättringsområde för framtiden.

Vattenrenare för kran som använder två olika reningstekniker! Pris fr. 1.000 kr.

Ja men här har vi väl ett fräscht tillskott till köket från PlanetsOwn! Denna rostfria kombikran ger dig rent vatten utan oönskade bakterier och mikroorganismer – direkt ur din kran. Den kommer med två reningstekniker: den högteknologiska Ultrafiltrering (UF) som efterliknar naturens egen reningsmetod, och Aktivt kol, som gör underverk med kommunalt vatten genom att ta bort klor och läkemedelsrester och genom att förbättra smaken. Patronbytet är en barnlek och med en kapacitet på 3000 liter per patron slipper du dessutom byta i ungefär 6 månader. Du monterar den helt enkelt direkt på din kran och sen är du good to go.

Förbättringsmöjlighet: Passar inte på fyrkantiga kranar eller kranar med utdragbar spolslang.

 • Reningsteknik: Ultrafiltrering (UF) och Aktivt kol
 • Tar bort oönskade bakterier, läkemedelsrester och mikroorganismer
 • Får vattnet att smaka bättre
 • Kapacitet: 3000 liter (~6 månader)
 • Attraktiv presentförpackning och multiadaptor inkluderad
 • Lätt att rengöra och byta filter
2

Bästa vattenflaska: LifeStraw Go Vattenrenare 650ml

Bäst i test vattenrenare

Lyx

Utmanare

8

Pris

8

Mångsidighet

8

Användarvänlighet

9

Reningseffekt

8.3

Totalpoäng

Motivering: LifeStraw Go imponerar med dess hållbara filter och långa livslängd. Den får höga poäng för användarvänlighet med läckagesäker design och lättanvänd filtrering. Priset är något högre, men dess förmåga att rena upp till 4000 liter vatten kompenserar detta. Flaskans filtervolym är dock en nackdel och kan vara förbättringsområde för att öka den totala användarvänligheten

En populär vattenflaska med ett hållbart filter! Pris fr. 500 kr.

Äntligen en reskamrat värd namnet! Oavsett om du fyller på från en fjällbäck eller en kran i staden kan du vara säker på att allt från kemikalier till mikroplaster tas om hand. En annan höjdpunkt är livslängden! Den här flaskan kan rena upp till 4000 liter vatten, vilket i teorin är 5 år av renat dricksvatten i en kompakt flaska. Och för dem som är måna om val finns det två storlekar att välja mellan. Känslan av den läckagesäkra designen kombinerat med den lättanvända filtreringen är sannerligen oslagbar.

Förbättringsmöjlighet: Reningsfiltret tar upp en betydande del av flaskans totala volym.

 • Volym: Finns i 650 ml och 1 liter
 • Kapacitet: 5 år / 4000 liter
 • Reningsnivå: 99,999 %
 • Certifiering: US EPA, NSF 42 & NSF P231
 • Extra: Kork med silikonmunstycke och karbinfäste
3

Bästa portabla vattenrenaren: Sawyer Mini Vattenfilter – Bästa vattenrenaren [current_year]!

Bästa vattenrenare 2023

Mellan

Vinnare

9

Pris

10

Mångsidighet

8

Användarvänlighet

10

Reningseffekt

9.2

Totalpoäng

Motivering: Sawyer Mini imponerar med sin höga mångsidighet och reningseffektivitet. Den är lätt och flexibel, har flera användningsområden och rengör vattnet effektivt. Priset är rimligt med tanke på dess prestanda.

Otroligt flexibel och mångsidig vattenrenare! Pris fr. 370 kr.

Sawyer Mini SP128 är inte bara en vattenrenare, det är frihet i fickformat! Med en vikt som inte känns i fickan (56 gram) är detta filter redo att följa med på ditt nästa äventyr. Oavsett var det äventyret tar dig – till fjärran land eller djupa skogar – kan du lita på dess 99,99999% rening mot bakterier som salmonella och protozoer som giardia. Använd det direkt som ett sugrör i en vattenkälla, koppla det till den medföljande vattenbehållaren eller sätt det i en PET-flaska. Sawyer Mini kan också enkelt kopplas till ditt Hydrapak eller Camelback-system.

Förbättringsmöjlighet: De medföljande påsarna är känsliga och kan gå sönder vid överbelastning.

 • Vikt: 56 gram
 • Reningseffektivitet: 99,99999% för bakterier och protozoer
 • Kapacitet: 378 000 liter vatten
 • Kompatibilitet: PETflaskor, Hydrapak, Camelback.
 • Kan användas som sugrör, i flaska eller med medföljande behållare
4

Bäst vattenrenare för vandring: LifeStraw Personal Vattenfilter

Bäst i test vattenrenare

Mellan

Utmanare

9

Pris

9

Mångsidighet

9

Användarvänlighet

9

Reningseffekt

9

Totalpoäng

Motivering: LifeStraw Personal får höga poäng för dess portabilitet och användarvänlighet. Dess förmåga att rena upp till 4000 liter vatten är imponerande och gör den till en pålitlig vattenrenare för vandring och resor. Priset är rimligt för dess prestanda.

En populär vattenrenare som fungerar som ett sugrör! Pris fr. 300 kr.

Lifestraw Personal är en game changer när det kommer till vattenrening på språng. Trots sin lätta vikt (56 gram!) är dess kapacitet att rengöra upp till 4000 liter vatten inget att fnysa åt. Med sin imponerande hålfiberteknik som filtrerar bort partiklar kan du lita på att ditt vatten är fritt från skadliga bakterier, protozoer och till och med mikroplaster. Du behöver bara sticka ner det i närmsta vattenkälla och använda det som sugrör. Det är ganska fantastiskt hur detta lilla filter ger så pass neutralt smakande vatten, oavsett var man hämtar det ifrån. Och eftersom det inte kräver någon särskild rengöring eller förvaring är det bara att packa ner det och ge sig iväg på nästa äventyr!

 • Vikt: 56 gram
 • Kapacitet: 4000 liter vatten
 • Filtrering: Bakterier (99,9999%), Protozoer (99,9%), Mikroplaster (99,999%)
5

Bästa vattenreningskanna: Dafi Crystal Filter Pitcher vattenrenare

Bästa vattenrenare kanna

Budget

Vinnare

10

Pris

7

Mångsidighet

9

Användarvänlighet

7

Reningseffekt

8.2

Totalpoäng

Motivering: Dafi Crystal Filter Pitcher erbjuder en bra balans mellan pris och prestanda. Dess filteralternativ och elektroniska indikator för filterbyte är positiva funktioner. Mångsidigheten kan förbättras genom att optimera filtreringen för olika vattenkällor. Den passar dessutom bäst för redan renat kranvatten då den inte avlägsnar bakterier från vattnet.

Riktigt bra vattenkanna med filter! Pris fr. 280 kr.

Dafi filterkanna har revolutionerat hur vi ser på kranvatten. Vem kunde tro att bakom detta härdade glas döljer sig en maskin som omvandlar vårt dagliga vatten till en ren källa? Bort med klor, bly och kvicksilver; nu kan du njuta av ett vatten med förbättrad smak och lukt direkt från din kran. Förutom det standardfilter som medföljer har Dafi en intressant palett av filteralternativ, allt från PH+ som ger ett mer alkaliskt vatten till MG+ som förstärker smaken på kaffe och te. Dessutom har den en praktisk elektronisk indikator så att du alltid  vet när det är dags att byta filter.

Förbättringsmöjlighet: Filtreringen är optimerad för redan renat kranvatten och avlägsnar inte eventuella bakterier eller virus.

 • Material: Härdat glas
 • Kapacitet: 150 liter vatten per filter
 • Filteralternativ: Standard, PH+, MG+, Protect+
 • Elektronisk filterindikator: Ja
6

Bästa vattenreningstabletter: BioCool Purify My Drinking Water

Bästa vattenrenaren

Budget

Utmanare

10

Pris

8

Mångsidighet

8

Användarvänlighet

7

Reningseffekt

8.2

Totalpoäng

Motivering: BioCool Purify My Drinking Water erbjuder en kostnadseffektiv lösning för vattenrening. Priset är överkomligt och dess kapacitet på 1250 liter vatten är imponerande. Förbättringsområdet ligger i väntetiden på 3 timmar och dess begränsade effektivitet mot bakterier och protozoer. Det är dock en pålitlig produkt för de som kan planera i förväg.

Tabletter som renar ditt vatten på några timmar! Pris fr. 200 kr.

Här har vi en produkt som gör husvagnslivet eller husbilssemestern en aning tryggare. Biocool Purify my drinking water lovar rent och säkert dricksvatten, och håller det löftet. Tillsättningen av syre behåller vattnets aptitliga smak utan att själv avge varken smak eller lukt. Med 250 tabletter i burken som klarar av hela 1250 liter vatten kan man verkligen säga att man får mycket för pengarna. Doseringen är enkel med endast en tablett per 5 liter. Tålamod krävs dock, då man bör vänta tre timmar innan vattnet är redo. För den optimala upplevelsen rekommenderas regelbunden rengöring av vattentanken, och naturligtvis har Biocool ett annat topprodukt för detta ändamål.

Förbättringsmöjlighet: Väntetiden på 3 timmar kan vara lång för vissa användare som behöver snabbare tillgång till rent dricksvatten. Värt att notera är också att tabletten renar vattnet från mikroorganismer men inte bakterier och protozoer.

 • Användningsområde: Dricksvatten i husvagnar/husbilar
 • Antal tabletter: 250
 • Behandlingskapacitet: 1250 liter vatten
 • Verkningsstid: 3 timmar

Köpguide för vattenrenare

Vatten är livets källa, och att ha tillgång till rent och säkert dricksvatten är viktigt för vår hälsa. Oavsett om du behöver rent vatten på resan, hemma eller i fritidshuset kan en vattenrenare vara lösningen. Här kommer en köpguide som hjälper dig att hitta rätt vattenrenare för dina behov.

1. Varför behöver du en vattenrenare?

Första steget är att definiera dina behov:

 • Är det för resan där du kan stöta på osäkert kranvatten?
 • För hemmet för att filtrera bort klor eller andra oönskade ämnen?
 • Eller för sommarstugan där brunnsvattnet kanske inte är optimalt?

2. Typ av vattenrenare:

 • Filterkannor: Bra för hemmabruk och renar genom att vattnet sakteligen filtreras genom ett kolfilter.
 • UV-renare: Använder ultraviolett ljus för att döda bakterier och virus. Perfekt för resan.
 • Tabletter eller droppar: Bra för camping eller vandring där du inte kan bära med dig tung utrustning.
 • Fast installation: Kopplas direkt till ditt vattenledningssystem och renar allt inkommande vatten.

3. Kapacitet och storlek:

Fundera på hur mycket vatten du behöver rena dagligen och hur mycket utrymme du har för förvaring.

4. Filtertyp och livslängd:

 • Kolfilter: Tar bort klor, dålig smak och lukt.
 • Keramiska filter: Bra för att filtrera bort bakterier.
 • Ombytbara filter: Vissa vattenrenare kommer med filter som behöver bytas regelbundet. Kolla hur länge varje filter varar och tillgängligheten för att köpa nya.

5. Pris och kvalitet:

Satsa på en vattenrenare av hög kvalitet som passar din budget. Ibland kan det löna sig att investera lite mer i en produkt som varar länge och ger bästa möjliga resultat.

6. Användarvänlighet och underhåll:

För många är det viktigt att vattenrenaren är lätt att använda och att underhållet är minimalt. Kolla recensioner och se vad andra användare säger om produkten.

7. Miljöpåverkan:

Tänk på miljön när du väljer din vattenrenare. Många renare är utformade för att vara energieffektiva och miljövänliga.

Vanliga frågor och svar om vattenrening

I vårt test blev Sawyer Mini Vattenfilter utsedd till bäst i test,  detta då det är den mest mångsidiga vattenrenaren som både kan användas som flaska, sättas i en egen flaska och användas direkt som sugrör. Dessutom har den många riktigt nöjda användare och är relativt prisvänlig!

En vattenrenare är en enhet eller produkt som avlägsnar oönskade ämnen, föroreningar och mikroorganismer från vatten, vilket gör det rent och säkert att dricka. Den kan använda olika tekniker, som filtrering, UV-strålning eller kemisk behandling, för att uppnå detta.

Man kan köpa vattenrenare i hushålls- och elektronikaffärer, byggvaruhus, samt på nätbutiker som specialiserar sig på vattenrening eller allmänna e-handelsplattformar.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser