1. Hem
 2. >
 3. Träning & Hälsa
 4. >
 5. Bäst i Test: Vårtmedel – Adjöss till ovälkomna vårtor med Vårtfri Freeze!
VårtFri-Freeze-1-e1678789538542.jpg

Lyx

Detta vårtmedel blev Bäst i Test 2020

VårtFri Freeze vårtmedel

8.6

Mellan

Wortie-Advanced-vartmedel-bast-i-test-e1678789249646.jpg

Wortie Advanced

7

Budget

prisvärt vårtmedel

Trans-Ver-Sal 12 mm medicinskt plåster 

7.8

Inledning

Det är nånting som börjat växa som du inte känner igen. Det ömmar och bucklar ut sig i huden på ett, tja.. inte vidare angenämt sätt. En vårta! Och visst stigmat kring vårtor känns ju passé, Gargamel och Pomperipossa är liksom inte rättvisa ansikten utåt för vårtor, men likväl – hit med nåt som får vårtan att försvinna! Och då är ju ett vårtmedel the way to go! Oavsett om det är en fotvårta, vårta på fingret eller vårtor i ansiktet så finns hjälp att få. Ibland kan du dock behöva uppsöka läkare för att ta bort vårtor om dom är mer kritiska, samma gäller om du är gravid, har diabetes eller väldigt känslig hud. Men även på hemmafront kan du bli vårtfri, så låt oss ta oss an dom ovälkomna vårtorna med ett sprillans Bäst i Test! Här är bästa vårtmedlet 2024!

Vi på Hemfakta har utsett VårtFri Freeze som testets vinnare, tack vare sin oöverträffade effektivitet. Dess unika Ultra Freeze Technology™ sätter den i en egen liga när det kommer till snabba och effektiva resultat, medan andra produkter kräver mer tid och ansträngning.

Våra experter har landat i sex effektiva vårtmedel i olika prisklasser och för olika tillfällen, som funkar både på fotvårtor, fingervårtor och allt däremellan. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

I jakten på den bästa vårtmedel har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer det medel som är bäst från den som inte är det. När det kommer till vårtmedel är effektivitet, användningstid och applicerbarhet det vi tittar på främst. Men även prisbild finns med när vi utser testvinnare.

1

VårtFri Freeze vårtmedel – Bästa Vårtmedlet 2024

hem-fakta-bast-i-test-logo
Detta vårtmedel blev Bäst i Test 2020

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

10

Effektivitet

9

Användarvänlighet

7

Smärtfrihet

8.6

Totalpoäng

Motivering: VårtFri Freeze imponerar med sin höga effektivitet och användarvänlighet. Trots ett högre pris är produkten prisvärd med tanke på sin prestanda och säkerhetsprofil.

VårtFri Freeze är ett högteknologiskt vårtmedel som är smidigt och enkelt att använda! Pris ca. 250 kr.

Vi på Hemfakta har utsett VårtFri Freeze som testets vinnare, tack vare sin oöverträffade effektivitet. Dess unika Ultra Freeze Technology™ sätter den i en egen liga när det kommer till snabba och effektiva resultat. Medan andra produkter kräver mer tid och ansträngning, levererar VårtFri Freeze resultat snabbt och effektivt, och det till ett pris som speglar dess högkvalitativa prestanda. Den är ett bevis på att ibland kostar det för att få det som ger bäst resultat. Behandlingen tar bara ett par sekunder och vanligtvis är det tillräckligt med en behandling! Även om vissa upplever obehag under behandlingen (vilket är relativt vanligt bland alla typer av vårtbehandlingar – var väldigt noga med instruktioner!) så finns det inget som är lika effektivt.

Detta är en av de första vårtbehandlingarna för hemmabruk som innehåller dikväveoxid (N2O), vilket är en extremt kall gas. Tack vare Ultra Freeze Technology™ så fryser gasen vårtan vid -80°C, vilket kan jämföras med många andra frysbehandlingar som endast går till -57°C. En behandling med VårtFri Freeze tar endast några få sekunder, och vårtans kärna nås snabbt och vårtan förstörs. Vanligtvis är det tillräckligt med en behandling för att ta bort vårtan. Dock kan stora vårtor kräva mer behandlingar, speciellt om vårtan sitter under fotsulan. Har vårtan inte försvunnit efter 14 dagar så går det bra att upprepa behandlingen. Flaskan räcker till 8 behandlingar så trots det något dyra priset så är detta en dryg produkt. Vi har inget att anmärka på när det kommer till Vårtfri Freeze då detta är en av de mest effektiva vårtmedel som finns på marknaden. 

Så här tycker Experterna om VårtFri Freeze

Viktor Rystedt på Hälsa online((Hälsaonline, 2023-11-14)) skriver att Vårtfri Freeze anses vara ett av de bästa vårtmedel som finns idag. Behandlingen är både effektiv och skonsam, vilket innebär att det ger snabb effekt utan att det gör ont eller ger oönskade konsekvenser.

 • Storlek: Flaskan räcker till 8 behandlingar
 • Användning: Tryck flaskans tip enligt instruktioner emot vårtan
 • Användningstid: Behandlingen tar ett par sekunder och vanligtvis är det tillräckligt med en behandling
 • Innehåll: Innehåller dikväveoxid (N2O) i flytande form

Fördelar

 • Många användare har rapporterat att vårtan försvinner efter behandling, ibland efter endast en användning.
 • Användarna uppskattar att produkten är effektiv även på vårtor som inte svarat på andra behandlingsmetoder.
 • Några recensenter betonar produktens användarvänlighet och snabba resultat, vilket upplevs som en stor fördel.

Nackdelar

 • Vissa användare upplever smärta och obehag under behandlingen, där vissa rapporterar brännskador eller blåsor som följd.
 • Kostnaden för produkten har uppmärksammats av flera recensenter som anser att den är förhållandevis dyr, särskilt vid behandling av endast en vårta.

Sammanfattning: För att få en mångsidig bild av VårtFri Freeze har vi analyserat användarrecensioner från Apohem((Apohem, 2023-11-14)), Kronans Apotek((Kronans Apotek, 2023-11-14)) och Apotek Hjärtat((Apotek Hjärtat, 2023-11-14)). Totalt baseras denna sammanställning på cirka 20 recensioner. Dessa recensioner ger en bred översikt över användares erfarenheter med produkten, där både dess effektivitet och eventuella biverkningar tas upp.

2

BiopH+ FootCare 500 g

BioCool BIOpH+ Footcare 500g miljömärkt vårtmedel

Lyx

Utmanare

7

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

8

Effektivitet

7

Användarvänlighet

10

Smärtfrihet

8.2

Totalpoäng

Motivering: BiopH+ FootCare får höga betyg för hållbarhet och miljövänlighet. Även om det är något mindre effektivt och dyrare än VårtFri Freeze, är det ett starkt alternativ, särskilt för miljömedvetna konsumenter.

BioCool FootCare – miljömärkt och effektivt fotbad! Pris ca. 270 kr.

Detta är ett fotbad som har utvecklats speciellt för att behandla vårtor, fotsvamp, nagelsvamp, hälsprickor och fotsvett. Fotbadet kan även användas i motverkande syfte. Badet är extra syrerikt och detta för att skapa rätt förutsättningar. Du behöver endast en matsked BioCool Footcare för en behandling och produkten aktiveras direkt när den kommer i kontakt med vatten. Behandlingen är visserligen mer tidskrävande än andra behandlingar då du ska bada fötterna omkring 20 minuter per gång. Samtidigt behöver du inte bada fötterna varje kväll, men ett fåtal gånger i veckan brukar ge bäst resultat. Vi ger den pluspoäng då den både är CE-märkt, miljövänlig och för att den kan användas av hela familjen, även av den som är gravid och av barn. 

 • Storlek: Mycket dryg (upp till 30 fotbad), 500 gram
 • Användning: Fotbad som behandlar vårtor, fotsvamp, nagelsvamp, hälsprickor och fotsvett.
 • Användningstid: Du ska bada fötterna omkring 20 minuter per gång, ett par gånger i veckan.
 • Innehåll: Innehåller syreproducerande ämnen
 • Övrigt: Miljövänlig och CE-märkt, Kan användas av hela familjen, även av den som är gravid och av barn. 

Fördelar

 • Användare upplever en markant förbättring av fothälsan, inklusive minskning av torr hud och hälsprickor.
 • Många rapporterar att produkten är effektiv mot nagelsvamp och andra fotrelaterade problem.
 • Användare betonar att produkten är lätt att använda och ger snabba resultat, vilket uppskattas.
 • Flera recensenter nämner att produkten är prisvärd och ger god valuta för pengarna.

Nackdelar

 • En del användare upplever att frekvent användning är nödvändig för att uppnå önskade resultat, vilket kan vara tidskrävande och inte alltid praktiskt.
 • Några recensenter anmärker på doften av produkten, vilket kan vara störande för vissa användare.

Sammanfattning: För att ge en rättvis bild av BiopH+ FootCare har vi analyserat recensioner från Apohem((Apohem, 2023-11-14)), Kronans Apotek((Kronans Apotek, 2023-11-14)), Lyko((Lyko, 2023-11-14)) och Apotek Hjärtat((Apotek Hjärtat, 2023-11-14)). Det totala antalet recensioner är omkring 20. Dessa recensioner visar på en övervägande positiv upplevelse bland användarna, där både effektivitet och användarvänlighet framhävs.

Duellen

Lyx

VårtFri Freeze vårtmedel – Bästa Vårtmedlet 2024 vs. BiopH+ FootCare 500 g

I lyxklassen tronar VårtFri Freeze som vinnare med sin banbrytande Ultra Freeze Technology™. Det här vårtmedlet fryser vårtan vid isande -80°C, vilket skiljer sig rejält från BiopH+ FootCare’s syrerika fotbad. BiopH+, vår utmanare, bjuder på en mildare, men tidskrävande behandling. VårtFri Freeze stjäl showen med snabb och målinriktad effekt, medan BiopH+ skänker en helhetslösning för fotvård. BiopH+ är miljövänlig och familjevänlig, men i den direkta duellen om effektivitet, går pokalen till VårtFri Freeze.

3

Wortie Advanced

Wortie-Advanced-vartmedel-bast-i-test-e1678789249646.jpg

Mellan

Vinnare

8

Pris

6

Hållbarhet/Miljö

7

Effektivitet

8

Användarvänlighet

6

Smärtfrihet

7

Totalpoäng

Motivering: Wortie Advanced är ett prisvärt alternativ med bra användarvänlighet men saknar något i hållbarhet och smärtfrihet.

Wortie Advanced vårtborttagare används för att avlägsna envisa vårtor. Behandlingen är både enkel och snabb! Pris ca. 200 kr.

Wortie Advanced bjuder på en ökad frysprestanda tack vare ett medföljande gel som appliceras på vårtan strax före frysning. Den här gelen har utvecklats speciellt för hjälpa till att ta bort de mer envisa vårtorna. När gelen appliceras koncentreras kylan mer effektivt och tränger lättare igenom vårtans hårda yta. Vi uppskattar att man även får med medföljande plåster i detta kitet. Plåstren användas således för att minska trycket på vårtan samt för att undvika obehag på huden. Detta är således ett prisvänligt och effektivt kit som biter på de envisa och gamla vårtorna.

 • Speciellt utvecklad för de envisa vårtorna
 • Effektiv och enkel att använda
 • Medföljande plåster för att minska obehag
 • Storlek: 15 appliceringar
 • Användning: Tryck ut gelen på vårtan enligt instruktioner, därefter applicera lindrande plåster
 • Användningstid: Minst 20 sekunder för en vanlig vårta och 40 sekunder på en fotvårta för att säkerställa maximal effektivitet
 • Innehåll: Dimetyleter
 • Övrigt: 12+

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Wortie Advanced, men i samtal med apotek har vi fått en positiv bild av produkten som snabb och effektiv.
4

 Scholl vårtbehandling 80 ml

effektiv behandling mot vårtor

Mellan

Utmanare

8

Pris

6

Hållbarhet/Miljö

6

Effektivitet

9

Användarvänlighet

7

Smärtfrihet

7.2

Totalpoäng

Motivering: Scholl är användarvänligt och relativt prisvärt, men dess effektivitet varierar mellan användare.

Scholl Vårtbehandling – En klassiker som är lätt som en plätt att använda! Pris ca. 200 kr.


Teknologin bakom Scholl Vårtbehandling är baserad på samma typ som vårdpersonalen använder. Ofta behövs det endast en behandling och här kommer du varken behöva använda förbehandling eller plåster. Efter en behandling bildas en blåsa på vårtan som vanligtvis faller av inom ramen av 10-14 dagar. Därefter börjar nu hud växa fram där vårtan tidigare suttit. Vi tycker att Scholl Vårtbehandling är väldigt enkel att använda och det hela går på under en minut. Produkten räcker till 12 engångsapplikatorer vilket gör att priset betalar sig i längden.

 • Storlek: Dryg produkt som räcker upp till 12 behandlingar
 • Användning: Mycket effektiv frysmetod, Börjar verka efter 40 sek
 • Användningstid: Ofta behövs enbart en behandling
 • Innehåll: En blandning av dimetyleter och propan
 • Övrigt: 4+

Fördelar

 • En del användare rapporterar att produkten är mycket effektiv, med vårtor som försvinner inom några dagar.
 • Användare uppskattar att produkten är enkel att använda.

Nackdelar

 • Det finns rapporter om att produkten inte fungerar för alla, vilket leder till besvikelse hos vissa användare.

Sammanfattning: Denna analys av Scholl Vårtbehandling grundar sig på begränsade användarrecensioner från Mecindo((Mecindo, 2023-11-14)) och Apotek Hjärtat((Apotek Hjärtat, 2023-11-14)). Med endast ett fåtal tillgängliga recensioner ger detta en översikt över produkten, men med en begränsad bredd i användarnas erfarenheter.

Duellen

Mellan

Wortie Advanced vs.  Scholl vårtbehandling 80 ml

I mellanklassen har vi Wortie Advanced, som stoltserar med sitt gelbaserade frysmedel och medföljande plåster för komfort. Dess direkta konkurrent, Scholl Vårtbehandling, satsar på en no-nonsense approach med en engångsbehandling. Medan Wortie erbjuder en målinriktad lösning för envisa vårtor, skiner Scholl med sin enkelhet och effektivitet. Användarvänlighet står högt i kurs hos Scholl, men i jämförelse med Wortie’s riktade behandling och tilläggsprodukter, kan man säga att det är en match mellan bekvämlighet och specialiserad effektivitet.

5

Trans-Ver-Sal 12 mm medicinskt plåster 

prisvärt vårtmedel

Budget

Vinnare

9

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

7

Effektivitet

7

Användarvänlighet

9

Smärtfrihet

7.8

Totalpoäng

Motivering: Trans-Ver-Sal är ett bra budgetval som är smärtfritt och relativt effektivt.

Det mest effektiva plåstret på marknaden! Pris ca. 140 kr.

Trans-Ver-Sal 12 mm medicinskt plåster är en utmärkt produkt när det kommer till att behandla vårtor hos barn. Produkten är mycket enkel och smidig att använda. Det finns många vårtmedel på marknaden med plåster, men ofta fungerar många av dessa inte lika bra som andra våtmedel.  Plåstret kan användas för vårtbehandling på både händer och fötter. För bästa användning ska plåstret appliceras varje kväll strax innan sänggående, och det ska verka i minst 8 timmar. Man slänger plåstret direkt på morgonen. Denna behandling ska upprepas tills vårtan har försvunnit, men dock högst under 12 veckor.

 • Storlek: 20 medicinska plåster per paket
 • Användning: För bästa användning ska plåstret appliceras varje kväll strax innan sänggående, och det ska verka i minst 8 timmar.
 • Användningstid: Denna behandling ska upprepas tills vårtan har försvunnit, men dock högst under 12 veckor.
 • Innehåll: Ett plåster innehåller 15000 mikrogram salicylsyra
 • Övrigt: Passar utmärkt för barn

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Trans-Ver-Sal 12 mm medicinskt plåster, men i samtal med apotek har vi fått en positiv bild av produkten som ett bra alternativ för dig som föredrar att bara lägga ett plåster på vårtan, framför gel.
6

Verruxin Kutanlösning 200mg/200mg 10ml

Verruxin Kutan Lösning 200mg/200mg 10ml billigt vårtmedel

Budget

Utmanare

10

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

7

Användarvänlighet

6

Effektivitet

6

Smärtfrihet

7.2

Totalpoäng

Motivering: Verruxin Kutanlösning anses vara ett fullt godkänt budgetalternativ, dock är det inte lika effektivt och tar därmed längre tid än många alternativ ovan.

En hejjare till vårtmedel finns även för dig med tightare ekonomi! Pris ca. 70 kr.

Här har vi ett grymt budgetalternativ för dig med envisa eller återkommande vårtor likväl som liktornar och förhårdnader. Verruxin 200 mg/200 mg innehåller salicylsyra och mjölksyra som mjukar och löser upp förhårdnade celler i vårtor, liktornar och förhårdnader. Den innehåller även kollodium som skapar en skyddande hinna runt vårtan/liktornen. Att tänka på är att vara försiktig med denna produkt om du är gravid, för salicylsyran är inte hundra. Annars är det ett prima budgetalternativ!

 • Storlek: 200 mg
 • Användning: Behandla vårtan en gång om dagen enligt följande: Luckra upp vårtan i varmt vatten ca 5 min. 2. Skrapa försiktigt bort lös och uppluckrad hud på vårtan med t ex fotfil som enbart används vid vårtbehandling. 3.Pensla vårtan med Verruxin. Undvik att pensla hudområdet utanför vårtan.
 • Användningstid: Varierar, men har vårtan inte försvunnit efter 3 månader bör du kontakta läkare
 • Innehåll: Innehåller salicylsyra och mjölksyra som mjukar och löser upp förhårdnade celler i vårtor, liktornar och förhårdnader.
 • Övrigt: Använd ej på barn under 6 år.

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Verruxin Kutanlösning, men i samtal med apotek och användare har vi fått en bild av produkten som ett bra budgetalternativ även om den i vissa fall kan upplevas som tidskrävande.

Duellen

Budget

Trans-Ver-Sal 12 mm medicinskt plåster  vs. Verruxin Kutanlösning 200mg/200mg 10ml

I budgetklassen har vi Trans-Ver-Sal, en stjärna bland plåstermetoderna, som lyser med sin enkelhet och barnvänlighet. Dess rival, Verruxin Kutanlösning, är en sann budgethjälte med sin effektiva kombination av salicylsyra och mjölksyra. Trans-Ver-Sal vinner poäng för sin användarvänlighet och smärtfrihet, medan Verruxin står starkt som ett prisvärt alternativ för de tålmodiga själarna. Även om Trans-Ver-Sal inte är lika snabbverkande som Verruxin, är dess bekvämlighet i användning oslagbar.

Köpguide Vårtmedel

Så skyddar du dig från fotvårtor

Det tar ungefär sex månader från smittotillfället tills vårtan väl uppkommer. Den allra vanligaste vårtsorten är vårtan som uppkommer på fötterna. Den smittar i fuktiga utrymmen när man går barfota. Viruset kan överleva under en lång period på ett golv och när du trampar på det så borrar det sig genom huden för att därefter börja växa och slutligen bilda en fotvårta.

Se till att tvätta dig noggrant med både tvål och vatten omedelbart efter misstänkt exponering mot viruset. Vi rekommenderar att du alltid använder badtofflor eller flipflops i  gemensamma duschar, simhallar eller omklädningsrum eftersom detta skyddar dig mot vårtorna.

Avslutande ord inför ditt köp av vårtmedel

Vi hoppas att du efter att ha läst igenom vår köpguide har fått svar på alla dina frågor inför köpet av vårtmedel. Förhoppningvis har du även skapat dig en bättre översikt av utbudet i vårt vårtmedel bäst i test.

Frågor och svar om vårtmedel

Vårtor orsakas av humant papillomavirus, HPV. Vårtorna smittar som regel både genom hudkontakt samt via fuktiga handdukar eller genom våta ytor i duschar, simhallar och omklädningsrum.

Det finns flera olika metoder för att ta bort vårtor. De mest populära är vårtmedel, frysmetoder eller vårtplåster. De aktiva ämnena i många vårtmedel är salicylsyra eller medel som baseras på myrsyra, och dessa verkar genom att den hudförhårdnad som vårtan består av förstörs. 

Vissa vårtor reagerar omedelbart och försvinner inom en kort tid vid behandling med vårtmedel. Vilken typ av metod du ska välja beror helt på den vårttyp du har, samt hur lång tid du har haft vårtan. 

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser