1. Hem
  2. >
  3. Hem & Hushåll
  4. >
  5. Bäst i test: Varmvattenberedare – Varför ha kallt vatten när du kan ha varmt?
metro-retherm.jpg

Lyx

Bäst i test stor varmvattenberedare

Metro Therm Modul 300L R

8.8

Mellan

Nemi-Varmvattenberedare-150-bast-i-test.

Nemi 150l

8.6

Budget

3.jpg

NEMI V 60L 

8.4

Inledning

Det är morgon. Solen skiner. Kylan är så genomträngande att frosten börjat bilda mönster på fönsterrutan. Efter alldeles för många tryck på snooze-knappen kravlar du dig tillslut upp till sittande. Försiktigt låter du dina nakna fötter nudda golvet – iskallt. Du virar täcket runt dig och tassar försiktigt mot badrummet, vrider på duschen, kastar av dig täcket och slänger dig in under duschens strålar. När det iskalla vattnet nuddar din hud släpper du ut ett gallskrik så högt att det knappast låter som ett skrik en människa kan skapa. Du hade glömt. Igen. Att du ju inte har något varmvatten.

Nä, så kan vi ju faktiskt inte ha det.. För din skull och enbart din har vi därför listat årets bästa varmvattenbredare – för din rätt till trevliga mornar!

Här på Hemfakta är vi rörande överens om att Metro Therm Modul är årets bästa varmvattenberedare 2024 – som finns i flera olika storlekar och energiklasser. Metro Therm tillverkar kvalitativa och hållbara vattenberedare med en drös smarta funktioner!

Våra varma experter har knappat och känt, researchat och läst argument för att tillslut landa i sex prima varmvattenberedare i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Stor, Mellanstor & Liten varmattenberedare.

När det kommer till varmvattenberedare är storlek, pris, material och funktioner viktiga komponenter. I jakten på den bästa varmvattenberedaren har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer med laserblick – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den beredare som är bäst från den som inte är det.

Därför är Metro Therm Modul årets bästa varmvattenberedare

Bäst i test vinnaren är Metro Therm som utmärker sig genom att kombinera hög kapacitet med överhettningsskydd och pålitlighet. Dess robusta konstruktion och effektiva uppvärmning gör den idealisk för både små och stora familjer beroende på vilken storlek du väljer. Trots den högre prislappen ger den ett överlägset värde med tanke på dess prestanda och säkerhetsfunktioner.

1

Metro Therm Modul 300L R – bästa varmvattenberedaren [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bäst i test stor varmvattenberedare

Lyx

Vinnare

7

Pris

10

Effektivitet

8

Miljö/hållbarhet

9

Installation

10

Antal duschar

8.8

Totalpoäng

Motivering: Metro Therm Modul 300L R presterar starkt över hela linjen. Den har hög effektivitet och rymmer tillräckligt med vatten för 5-6 långa duschar, vilket gör den perfekt för familjer. Dess robusta konstruktion och överhettningsskydd gör den trygg att använda. Den utmärker sig genom att erbjuda hög kapacitet och effektiv uppvärmning, vilket gör den värd sitt pris.

Rejäl, robust och pålitlig varmvattenberedare! Pris ca. 16.000 kr.

Den här högkvalitativa varmvattenberedaren är väl tilltagen med sina 300 liter och material av rostfritt material. Här finns flera fördelar så som ett överhettningsskydd som gör den tryggare att använda, praktisk termostat och en strömställare. Varmvattenberedaren levereras med ventilrör, säkerhetsventil och blandningsventil. Effekten är 3 kW, spänningen 400 V och energiklassen D. Den här varmvattenberedaren är perfekt för familjen då den räcker för 5-6 långa duschar och för att fylla ett badkar! Den är slitstark och hållbar och effekten på 3 kw och anslutningskabeln för fast installation gör att uppvärmningen går snabbt.

  • Volym: 300 l
  • Spänning: 400 V
  • Effekt: 1-3 kW
  • Energiklass: D
  • Material: Rostfritt stål
  • Antal duschar: 12 st (3 min)
  • Övrigt: Överhettningsskydd, termostat, strömställare

Fördelar

  • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Metro Therm Modul R, men i samtal med återförsäljare och baserat på tidigare testresultat har vi fått en positiv bild av produkten som väldigt effektiv, hållbar och pålitlig.

HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN!

2

Metro Therm Modul E 300L

Varmvattenberedare Metro Therm Modul E 300L

Lyx

Utmanare

8

Pris

9

Effektivitet

8

Miljö/hållbarhet

8

Installation

10

Antal duschar

8.6

Totalpoäng

Motivering: Metro Therm Modul E 300L är ett bra alternativ till testvinnaren med något lägre pris och kapacitet. Den är särskilt anpassad för områden med hårdare vatten och har en robust konstruktion.

Varmvattenberedare som är extra bra för lite hårdare vatten! Pris ca 13.000 kr.

Modul 300 E är även den från Metro Therm, och lämpar sig bra för det moderna boendets behov. Modul 300 E är enkel att installera och levereras med anslutning nedåt samt med armatursats. Tack vare den löstagbara frontluckan och skjutbara sidoplåtarna är den mycket enkel att montera. Den här modellen får plats i trånga ytor och smälter in i hemmet naturligt. Den passar lite extra bra till platser där vattnet är mer kalkrikt och har en högre kloridhalt. 

Denna varmvattenberedaren har enbart korrosionsskydd i emalj. Ett stort plus med emaljskiktet är att det är bakterie- och kalkavvisande och klarar av att motstå alla typer av vatten. Är ni på jakt efter en stor beredare och vill ha ett något billigare alternativ till testvinnaren så är detta bra val.

  • Volym: 300 liter
  • Spänning: 380 V
  • Effekt: 1-3 kw
  • Energiklass: D
  • Antal duschar: 12 st (3 min)
  • Övrigt: Bakterie- och kalkavvisande emaljskikt

Fördelar

  • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Metro Therm Modul E, men i samtal med återförsäljare och baserat på tidigare testresultat har vi fått en positiv bild av produkten som väldigt effektiv, hållbar och pålitlig.

HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN!

Duellen

Lyx

Metro Therm Modul 300L R – bästa varmvattenberedaren 2024! vs. Metro Therm Modul E 300L

I kategorin Stor har vi testvinnaren Metro Therm Modul 300L R och utmanaren Metro Therm Modul E 300L. Båda har en imponerande volym på 300 liter och liknande effektivitet. Skillnaden ligger i flexibiliteten där Modul 300L R sticker ut genom att kunna klara av alla sorters vattenhårdhet. Å andra sidan har Modul E 300L en fördel för områden med hårdare vatten på grund av dess emaljskikt, vilket motverkar kalk och bakterier. Priset är också lägre för Modul E 300L, vilket kan vara ett avgörande faktor beroende på användarens prioriteringar.

3

Nemi Varmvattenberedare 150l

Nemi-Varmvattenberedare-150-bast-i-test.

Mellan

Vinnare

9

Pris

8

Effektivitet

9

Miljö/hållbarhet

9

Installation

8

Antal duschar

8.6

Totalpoäng

Motivering: Nemi 150L är en energisnål och vägghängd varmvattenberedare som ger bra valuta för pengarna. Den är effektiv, enkel att installera och passar bra för mellanstora hushåll. Dess höga poäng inom pris och installation gör den till en stark konkurrent i sin kategori.

Vägghängd och energisnål! Pris ca. 5.000 kr.

Denna 150-liters varmvattenberedaren från Nemi är en vägghängd och rund beredare som är emaljerad invändigt. Den har en effekt på 2.0 kW, anslutning R15 nedåt och har en säkerhetsventil. 150 liter räcker till ca. 4-5 duschar á tre minuter.

Nemi V kompletteras med ventilkombinationen 3007045112 (armatursats med blandningsventil och säkerhetsventil, art nr 2364407) för komplett installation. Denna kombination fungerar som skållningskydd och gör det enklare att stänga av vattnet. Dessutom underlättar det vid tömning av beredaren. Den är enkel att installera!

  • Volym: 150 L
  • Spänning 1: 230 V
  • Effekt: 2 kW
  • Energiklass: C
  • Antal duschar: 4-5
  • Övrigt: Vägghängd, emaljerad, säkerhetsventil, räcker till ca. 4-5 duschar

Fördelar

  • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Nemi 150L, men i samtal med återförsäljare och baserat på tidigare testresultat har vi fått en positiv bild av produkten som väldigt effektiv och pålitlig.

HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN!

4

Metro Therm Modul 200L R

Metro-Therm-Modul-200R-basta-varmvattenberedaren

Mellan

Utmanare

7

Pris

9

Effektivitet

9

Miljö/hållbarhet

8

Installation

8

Antal duschar

8.2

Totalpoäng

Motivering: Metro Therm Modul 200L R är en kompakt och mångsidig varmvattenberedare med bra effektivitet. Dess speciella emapan-emalj ger extra hållbarhet och motverkar korrosion. Med kapacitet för 7-8 duschar är den ett bra alternativ för mellanstora hushåll. Den får något lägre poäng på pris.

Nätt varmvattenberedare för mellanstora hem! Pris ca. 13.000 kr.

Denna varmvattenberedaren från Metro Therm har en kapacitet på 200 liter och passar de mellanstora hushållen. Den är väldigt nätt och monteras enkelt på antingen golv eller vägg. Denna varmvattenberedare är gjord i en speciell emapan-emalj som motverkar korrosion och förhindrar rost samt att emaljen spricker. Emaljen är dessutom bakterie- och kalkavvisande. Vattnet håller sig friskt och av högsta kvalitet då emaljen står emot hårt och mjukt vatten utan att slitas.

En robust och långlivad varmvattenberedare som räcker till ca 7-8 kortare duschar.

  • Volym: 200 liter
  • Spänning: 400 v
  • Effekt: 1-3 kW
  • Energiklass: C
  • Antal duschar: 7-8 (3 min)
  • Övrigt: Emapan-emalj motverkar korriosion och rost, Bakterie- och kalkavvisande

Fördelar

  • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Metro Therm Modul R, men i samtal med återförsäljare och baserat på tidigare testresultat har vi fått en positiv bild av produkten som väldigt effektiv, hållbar och pålitlig.

HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN!

Duellen

Mellan

Nemi Varmvattenberedare 150l vs. Metro Therm Modul 200L R

I Mellanklassen jämför vi vinnaren Nemi Varmvattenberedare 150L med utmanaren Metro Therm Modul 200L R. Båda erbjuder effektivitet och vägghängd design. Nemi 150L utmärker sig med energisnålhet och passar väl för mellanstora hushåll. Å andra sidan har Metro Therm Modul 200L R speciell emapan-emalj för extra hållbarhet och korrosionsmotstånd. När det gäller antal duschar är Modul 200L R något bättre, men Nemi 150L har högre poäng inom pris och installation, vilket gör den till ett starkt alternativ för medelstora hushåll.

5

NEMI V 60L 

3.jpg

Budget

Vinnare

10

Pris

8

Effektivitet

8

Miljö/hållbarhet

9

Installation

7

Antal duschar

8.4

Totalpoäng

Motivering: NEMI V 60L är en prisvärd och kompakt varmvattenberedare som passar perfekt för små hushåll. Dess överlägsna poäng inom pris gör den till ett utmärkt val för dem med begränsade behov. Den är enkel att installera och ger tillräckligt med varmvatten för 1-2 duschar.

Perfekt för det lilla hushållet! Pris ca. 2.000 kr.

Det här är en väldigt billig varmvattenberedare som passar perfekt för dig som bara behöver en mindre modell. Den rymmer 60 liter vilket räcker till en eller två duschar på tre minuter. Behöver du inte mer än så är denna prisvärda modell perfekt.

Varmvattenberedaren har bottenanslutning, är emaljerad invändigt, har en effekt på 2,0 kW och en anslutning på 15 millimeter. Den har även säkerhetsventil. Denna varmvattenberedare har en höjd på 61,5 centimeter, så det här är alltså en smidig modell som är enkel att hantera.

  • Volym: 60 liter
  • Spänning: 230 V
  • Effekt: 2 kW
  • Energiklass: C
  • Antal duschar: 1-2 (3 min)
  • Övrigt: Vägghängd, bottenanslutning, säkerhetsventil

Fördelar

  • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Nemi 60L, men i samtal med återförsäljare och baserat på tidigare testresultat har vi fått en positiv bild av produkten som väldigt effektiv och pålitlig för små hushåll.

HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN!

6

Metro Therm Minett 30 liter E  

Metro Therm Minett 30E Varmvattenberedare

Budget

Utmanare

8

Pris

9

Effektivitet

8

Miljö/hållbarhet

9

Installation

6

Antal duschar

8

Totalpoäng

Motivering: Metro Therm Minett 30 liter E är en smidig och kompakt varmvattenberedare som passar bra för små användningsområden, som fritidshus. Dess snabba uppvärmning och kompakta design gör den praktisk. Trots något lägre poäng på effektivitet och pris, är den ett bra val för dem med begränsade behov.

Väldigt liten och smidig varmvattenberedare! Pris ca. 5.000 kr.

Metro Therm Minette 30 E är en väldigt smidig och liten varmvattenberedare. Den här modellen är enkel att installera och en fördel är att den kan placeras utrymmeseffektivt, exempelvis under diskbänken. Kapaciteten på beredaren är tillräcklig för en dusch och är därmed ett bra alternativ att ha i fritidshuset om man inte använder så mycket vatten. Den fungerar inte till en längre dusch, men den har snabb uppvärmning vilket är ett plus. 

  • Volym: 30 liter
  • Spänning: 400 V
  • Effekt: 1.2-3.6 kW
  • Energiklass: C
  • Antal duschar: 1 (3 min)
  • Övrigt: Snabb uppvärmning, kompakt och diskret

Fördelar

  • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Metro Therm Minett, men i samtal med återförsäljare och baserat på tidigare testresultat har vi fått en positiv bild av produkten som väldigt effektiv för exempelvis fritidshus.

HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN: 

Duellen

Budget

NEMI V 60L  vs. Metro Therm Minett 30 liter E  

I den Lilla kategorin jämför vi vinnaren NEMI V 60L med utmanaren Metro Therm Minett 30 liter E. Båda är kompakta och passar små hushåll. NEMI V 60L är den klara vinnaren här, med högre volym och en imponerande poäng inom pris. Metro Therm Minett 30 liter E är dock ett bra alternativ för fritidshus med snabb uppvärmning och kompakt design. Prisskillnaden är märkbar, och valet mellan dessa två beror på användarens behov och budget.

Köpguide Varmvattenberedare

Varmvattenberedare delas som regel in i tre olika typer: ackumulatortankar, förrådsberedare och genomströmningsberedare. Vilken typ du bör välja beror helt på vilket befintligt uppvärmningssystem du har. Rör det sig om en värmepanna för olja, ved eller pellets är det fördelaktigt att köpa en integrerad genomströmningsberedare. Har du däremot en värmepump eller alternativt direktel så rekommenderas det att du väljer en eldriven förrådsberedare. Har du direktel fungerar det oftast bra med en ackumulatortank.

När du har koll på vilken beredare du ska ha behöver du också välja typ av material och korrosionsskydd, alltså det som beredarens insida ska vara gjort av. Här är det primärt vattenkvalitén där ni bor som avgör. Är det kommunalt vatten går det att få information från Vattenverket gällande den lokala vattenkvalitén. Har du egen brunn är det klokast att anlita en specialist för att ta vattenprover.

Är vattnet hårt och kolsyrehaltigt är det bäst lämpat med ett rostfritt korrosionsskydd. Denna typ passar däremot inte om vattnet där ni bor har höga halter klorid eller kalk. Är vattnet kalkhaltigt bör du istället välja koppar, vilket däremot inte lämpar sig för hårt eller kloridhaltigt vatten. Om vattnet har höga kloridhalter bör du välja en emaljerad insida. Tänk på att emalj funkar bra för många olika vattenkvalitéer, men att det inte bör brukas i kombination med solvärme, detta eftersom emalj inte tål så pass hög temperatur.

Varmvattenberedare – vilken storlek ska man välja?

Ett annat stort beslutet du bör ta är hur stor storlek tanken ska ha. Här är det en rad faktorer som spelar roll: hushållets behov och familjens vanor. För en familj på fyra personer kan man som regel räkna drygt 100 liter för ett mindre sommarhus, och för en normalstor villa brukar 200 liter vara nog. Badar man ofta i badkar eller har bubbelbad så kan man räkna med 300 liter. Tänk på att beredarna avger mer brukbart varmvatten än vad som anges här eftersom vattnet från beredaren kommer blandas med kallvatten under användning.

Det är också bra tänka på beredarens effektivitet före ett köp. Vissa beredare kan du ställa in när du är bortrest under perioder då du behöver mindre varmvatten, vilket gör att elräkningen hålls nere. Tankens fysiska storlek skall också tas i beaktande, samt i vilken riktning beredarna kan monteras åt för att den ska få plats i ert hem.

Det kan bli kostsamt att investera i en varmvattenberedare, dock är detta något som kan sparas in i den årliga elförbrukningen. Det hela beror på om ni lyckas hitta rätt typ av beredare i djungeln, utefter flera viktiga punkter.

Vi på Hemfakta har gjort vårt bästa för att hjälpa er på traven att välja beredare med denna köpguide och bäst i test varmvattenberedare. Vi startar med att jämföra marknadens bästa varmvattenberedare och utse testvinnare i olika storlekar.

Vilken varmvattenberedare är bäst för mig?

Så vilken beredare är bäst i test? I detta varmvattenberedare test har vi rankat Nibe Compact som den bästa modellen högst eftersom den passar de flesta villaägares behov samt att den ger varmast vatten. Har ni ett något mindre behov av varmvatten så är således Malmbergs Hajdu 150 ett bra val, då den har minimala energiförluster. Har ni ett väldigt litet behov av varmvatten så är är Metro Therm Minette 30 E ett mycket bra val, speciellt om ert vatten är kalkhaltigt. 

Alla typer och modeller har därmed sina fördelar och där omständigheterna är det som avgör. Som nämnt tidigare är det viktigt att ha ett par faktorer i åtanke inför ett köp av en ny varmvattenberedare. Tänk på vilken vattenkvalité ni har och att ni väljer ett korrosionsskydd som passar till detta. Det är även viktigt att välja en beredare med passande volym samt att kika på beredarens energimärkning för att hitta den bästa modellen för er.

Varmvattenberedare för båt eller fritidshus

Har ni ett fritidshus eller båt brukar varmvattenberedare på 30-60 liter vara lämpligt. Är ni mera permanent i ert fritidshus så är det däremot smart att investera i en beredare på minst 100 liter.

Det finns flera billigare varmvattenberedare att köpa men det är viktigt att vara uppmärksam så att materialet inte är av dålig kvalitet samt att beredaren har rätt anpassning för vattentypen som finns i kommunen.

Så mycket plats tar varmvattenberedaren

Varmvattenberedare kommer i många olika storlekar och det är därmed smart att tänka ut var beredaren ska placeras. Om tanken är att placera beredaren i ett förråd är det bra att välja en hängande eller stående modell. Detta gäller även om den ska monteras i källaren.

Hängande beredare är nödvändigt om modellen de ska få plats i badrum eller i kök. I vissa fall krävs det att modellen kan placeras liggande horisontellt. Mät därför noga utrymmet innan inköpet för att undvika problem.

Installation av varmvattenberedare

Utöver själva inköpet av en beredare så kostar det att montera och ansluta modellen befintligt elsystem. Det behövs därmed både auktoriserad elektriker samt rörmokare för att utföra arbetet. En fördel är att det går att dra nytta av rotavdraget för tjänsten.

Tänk på att både materialbestämmelser, regler, lagar och arbetsmetoder ändras konstant. Det är därmed en god idé att kontrollera de aktuella reglerna som gäller med en fackman eller branschorganisation i förväg.

Enligt uppgifter från Energimyndigheten så gäller varmvattenberedare krav på ekodesign samt energimärkning från den 26:e september 2015. Förslaget har som mål att spara 125 TWh i EU årligen från och med år 2020. Sverige ska spara cirka 5 TWh årligen från år 2020.

Håll vattnet tillräckligt varmt i beredaren 

Det kan vara riskfyllt att försöka spara energi genom att hålla lägre temperaturer i beredaren med ackumulatortank. Detta kan resultera i att bakterier börjar att frodas i vattnet vilken kan ge upphov till olika sjukdomar hos de personer som använder vattnet. En farlig sjukdom som kan spridas är bland annat legionärssjukan. 

Se till att hålla minst 60 grader i beredaren så slipper du därmed oroa dig för eventuell bakterietillväxt. Satsa därför på en varmvattenberedare med god isolering och som är energisnål. Du får ofta betala lite mer för en sådan modell men den mindre energiförbrukningen lönar sig över tiden.

Goda tips för miljösmart varmvattenberedning

  • Välj gärna en varmvattenberedare som går bra att koppla till solvärme
  • Välj en beredare som ger tillräckligt mycket med varmt vatten samt som har minimala tomgångsförluster.
  • Köp kranar/duschmunstycken som är klassade som energisnåla
  • Ta inte för långa duschar i hett vatten och stäng gärna av vattnet medan du tvålar in dig.
  • Droppar din kran? Byt genast ut den.

Frågor och svar om varmvattenberedare

Kostnad för varmvattenberedare varierar som regel mellan 900 kr upp till 25 000 kr. Dock kan detta variera beroende storlek på elpatron samt material.

Beredare av samma storlek har olika förmåga att värma vatten, och hastigheten beror främst på brännarens bränsle. Även storleken beredaren påverkar takten på tanken.

Det är hushållets behov som avgör hur stor varmvattenberedare du ska välja. 60 liter brukar vara lämpligt för ett fritidshus, 200 liter passar bra till en familj på 4 personer och 300 liter behövs om ni använder bad och bubbelbad frekvent.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

  • Nemi är ett säkert kort det kan jag säga av erfarenhet. Hade inte chansat där.

  • Denna webbplats använder cookies

    Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

    Hantera dina cookieinställningar

    Nödvändiga cookies

    Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

    Funktionella cookies

    Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

    Cookies för statistik

    För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

    Cookies för personlig anpassning

    För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser