Att ha varmvatten för dusch, bad, matlagning disk är något vi ofta tar för givet. Det är även en bekvämlighet som kräver en hel del energi. Önskar du minska din energiförbrukning, och bibehålla bekvämligheten i hushållet så är det viktigt välja rätt typ av varmvattenberedare.

Enligt uppgifter Energimyndigheten går 20 procent av hushållens energi i Sverige åt till att värma upp vatten.§ Inte helt sällan så sker detta med hjälp av en varmvattenberedare.

Tänk på detta när du köper varmvattenberedare

Varmvattenberedare delas som regel in i tre olika typer: ackumulatortankar, förrådsberedare och genomströmningsberedare.§ Vilken typ du bör välja beror helt på vilket befintligt uppvärmningssystem du har. Rör det sig om en värmepanna för olja, ved eller pellets är det fördelaktigt att köpa en integrerad genomströmningsberedare. Har du däremot en värmepump eller alternativt direktel så rekommenderas det att du väljer en eldriven förrådsberedare. Har du direktel fungerar det oftast bra med en ackumulatortank.

När du har koll på vilken beredare du ska ha behöver du också välja typ av material och korrosionsskydd, alltså det som beredarens insida ska vara gjort av. Här är det primärt vattenkvalitén där ni bor som avgör. Är det kommunalt vatten går det att få information från Vattenverket gällande den lokala vattenkvalitén. Har du egen brunn är det klokast att anlita en specialist för att ta vattenprover.

Är vattnet hårt och kolsyrehaltigt är det bäst lämpat med ett rostfritt korrosionsskydd. Denna typ passar däremot inte om vattnet där ni bor har höga halter klorid eller kalk. Är vattnet kalkhaltigt bör du istället välja koppar, vilket däremot inte lämpar sig för hårt eller kloridhaltigt vatten. Om vattnet har höga kloridhalter bör du välja en emaljerad insida. Tänk på att emalj funkar bra för många olika vattenkvalitéer, men att det inte bör brukas i kombination med solvärme, detta eftersom emalj inte tål så pass hög temperatur.

 

Varmvattenberedare – vilken storlek ska du välja?

Ett annat stort beslutet du bör ta är hur stor storlek tanken ska ha. Här är det en rad faktorer som spelar roll: hushållets behov och familjens vanor. För en familj på fyra personer kan man som regel räkna drygt 100 liter för ett mindre sommarhus, och för en normalstor villa brukar 200 liter vara nog. Badar man ofta i badkar eller har bubbelbad så kan man räkna med 300 liter. Tänk på att beredarna avger mer brukbart varmvatten än vad som anges här eftersom vattnet från beredaren kommer blandas med kallvatten under användning.

Det är också bra tänka på beredarens effektivitet före ett köp. Vissa beredare kan du ställa in när du är bortrest under perioder då du behöver mindre varmvatten, vilket gör att elräkningen hålls nere. Tankens fysiska storlek skall också tas i beaktande, samt i vilken riktning beredarna kan monteras åt för att den ska få plats i ert hem.

Det kan bli kostsamt att investera i en varmvattenberedare, dock är detta något som kan sparas in i den årliga elförbrukningen. Det hela beror på om ni lyckas hitta rätt typ av beredare i djungeln, utefter flera viktiga punkter.

Vi på Hemfakta har gjort vårt bästa för att hjälpa er på traven att välja beredare med denna köpguide och bäst i test varmvattenberedare. Vi startar med att jämföra marknadens bästa varmvattenberedare och utse testvinnare i olika storlekar.

 

Testvinnare Stor: Nibe Compact 

Varmvattenberedare Nibe Compact 300-R

Vår testvinnare blev Nibe Compact eftersom detta är en bra lösning för de flesta hushåll. NIBE COMPACT finns i 4 olika modeller; 100, 150, 200 och 300 och de större storlekarna kommer i tre olika korrosionsskydd (rostfritt, emalj, koppar,). Denna varmvattenberedare gav varmast vatten i vårt test av beredare, och den är både effektiv och lämplig för de flesta villaägare.

Nibe Compact har en snygg design och är tillverkad för att passa in bra i hemmet.

Fördelar

 • Förhållandevis låga förluster 
 • Hög maximal temperatur
 • Passar de flesta hushåll

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Information

 • Volym: 300 liter

PRIS OCH INFORMATION

 

Utmanare Stor: Metro Therm Modul E 300L

Varmvattenberedare Metro Therm Modul E 300L

Modul 300 E från Metro Therm är en varmvattenberedare som lämpar sig bra för det moderna boendets behov. Modul 300 E är enkel att installera och levereras med anslutning nedåt samt med armatursats. Tack vare den löstagbara frontluckan och skjutbara sidoplåtarna är den mycket enkel att montera. Den här modellen får plats i trånga ytor och smälter in i hemmet naturligt med den stilrena designen. 

Denna varmvattenberedare har enbart korrosionsskydd i emalj. Ett stort plus med emaljskiktet är att det är bakterie- och kalkavvisande och klarar av att motstå alla typer av vatten. Är ni på jakt efter en stor beredare och vill ha ett billigare alternativ till testvinnaren Nibe Compact 300 så är detta bra val.

Fördelar

 • Bra pris
 • Enkel att installera
 • Stilren design
 • Bakterie- och kalkavvisande emaljskikt

Nackdelar

 • Kan enbart kopplas till 400V
 • Finns endast med korrosionsskydd i emalj

Information

 • Volym: 300 liter

PRIS OCH INFORMATION

 

Testvinnare Medelklassen: Malmbergs Hajdu 150

Varmvattenberedare Malmbergs Hajdu 150

Hajdu 150 L är en mycket effektiv varmvattenberedare som är som klarar av de flesta typer av vatten. Modellens ytterhölje är av lackerad plåt och insidan är emaljerad och offeranod. Den har en mycket effektiv isolering av av formgjuten polyuretan vilket således leder till att energiförlusterna blir minimala. Tänk på att Hajdu 150 L levereras utan kabel och att modellen har omkopplingsbar fasanslutning. 

Fördelar

 • Effektiv varmvattenberedare
 • Klarar av många typer av vatten
 • Minimala energiförluster

Nackdelar

 • Något krånglig montering
 • Du behöver köpa till flera tillbehör

Information

 • Volym: 150 liter

PRIS OCH INFORMATION

 

Utmanare Medelklassen: Nibe Eminent-R 120

Varmvattenberedare Nibe Eminent-R 120

Nibe Eminent-R 120 är en varmvattenbehållare av rostfri stålplåt som har en komplett monterad ventilutrustning. Den här modellen kan både monteras hängande vertikalt eller liggande horisontellt vilket gör den flexibel. Nibe Eminent-R 120 finns med olika korrosionsskydd, och den rostfria varmvattenberedaren hade lägst energiförbrukning i testet.

Fördelar

 • Kan monteras både vertikalt och horisontellt efter behov
 • Låg energiförbrukning

Nackdelar

 • Tar tid att montera

Information

 • Volym: 120 liter

PRIS OCH INFORMATION

 

Testvinnare liten: Metro Therm Minett 30E

Metro Therm Minett 30E Varmvattenberedare

Metro Therm Minette 30 E är en väldigt smidig och liten varmvattenberedare. Den här modellen är enkel att installera och en fördel är att den kan placeras utrymmeseffektivt, exempelvis under diskbänken. Kapaciteten på beredaren är tillräcklig för en dusch och disk och är därmed ett bra alternativ att ha i fritidshuset om man inte använder så mycket vatten. En nackdel är att Minette 30 E har en ganska hög energiförbrukning. Däremot har den snabbast uppvärmning i vårt test, vilket således är ett stort plus.

Fördelar

 • Tar upp lite utrymme
 • Mycket snabb uppvärmning

Nackdelar

 • Hög energiförbrukning

Information

 • Volym: 30 liter

PRIS OCH INFORMATION

 

Vilken varmvattenberedare är bäst för mig?

Så vilken beredare är bäst i test? I detta varmvattenberedare test har vi rankat Nibe Compact som den bästa modellen högst eftersom den passar de flesta villaägares behov samt att den ger varmast vatten. Har ni ett något mindre behov av varmvatten så är således Malmbergs Hajdu 150 ett bra val, då den har minimala energiförluster. Har ni ett väldigt litet behov av varmvatten så är är Metro Therm Minette 30 E ett mycket bra val, speciellt om ert vatten är kalkhaltigt. 

Alla typer och modeller har därmed sina fördelar och där omständigheterna är det som avgör. Som nämnt tidigare är det viktigt att ha ett par faktorer i åtanke inför ett köp av en ny varmvattenberedare. Tänk på vilken vattenkvalité ni har och att ni väljer ett korrosionsskydd som passar till detta. Det är även viktigt att välja en beredare med passande volym samt att kika på beredarens energimärkning för att hitta den bästa modellen för er.

Varmvattenberedare båt eller fritidshus

Har ni ett fritidshus eller båt brukar varmvattenberedare på 30-60 liter vara lämpligt. Är ni mera permanent i ert fritidshus så är det däremot smart att investera i en beredare på minst 100 liter.

Det finns flera billigare varmvattenberedare att köpa men det är viktigt att vara uppmärksam så att materialet inte är av dålig kvalitet samt att beredaren har rätt anpassning för vattentypen som finns i kommunen.

Så mycket plats tar varmvattenberedaren

Varmvattenberedare kommer i många olika storlekar och det är därmed smart att tänka ut var beredaren ska placeras. Om tanken är att placera beredaren i ett förråd är det bra att välja en hängande eller stående modell. Detta gäller även om den ska monteras i källaren.

Hängande beredare är nödvändigt om modellen de ska få plats i badrum eller i kök. I vissa fall krävs det att modellen kan placeras liggande horisontellt. Mät därför noga utrymmet innan inköpet för att undvika problem.

Installation av varmvattenberedare

Utöver själva inköpet av en beredare så kostar det att montera och ansluta modellen befintligt elsystem. Det behövs därmed både auktoriserad elektriker samt rörmokare för att utföra arbetet. En fördel är att det går att dra nytta av rotavdraget för tjänsten.

Tänk på att både materialbestämmelser, regler, lagar och arbetsmetoder ändras konstant. Det är därmed en god idé att kontrollera de aktuella reglerna som gäller med en fackman eller branschorganisation i förväg.

Enligt uppgifter från Energimyndigheten så gäller varmvattenberedare krav på ekodesign samt energimärkning från den 26:e september 2015. Förslaget har som mål att spara 125 TWh i EU årligen från och med år 2020. Sverige ska spara cirka 5 TWh årligen från år 2020.§

Håll vattnet tillräckligt varmt i beredaren 

Det kan vara riskfyllt att försöka spara energi genom att hålla lägre temperaturer i beredaren med ackumulatortank. Detta kan resultera i att bakterier börjar att frodas i vattnet vilken kan ge upphov till olika sjukdomar hos de personer som använder vattnet. En farlig sjukdom som kan spridas är bland annat legionärssjukan. 

Se till att hålla minst 60 grader i beredaren så slipper du därmed oroa dig för eventuell bakterietillväxt. Satsa därför på en varmvattenberedare med god isolering och som är energisnål. Du får ofta betala lite mer för en sådan modell men den mindre energiförbrukningen lönar sig över tiden.

Goda tips för miljösmart varmvattenanvändning

 • Välj gärna en varmvattenberedare som går bra att koppla till solvärme
 • Välj en beredare som ger tillräckligt mycket med varmt vatten samt som har minimala tomgångsförluster.
 • Köp kranar/duschmunstycken som är klassade som energisnåla
 • Ta inte för långa duschar i hett vatten och stäng gärna av vattnet medan du tvålar in dig.
 • Droppar din kran? Byt genast ut den.

 

Frågor och svar om varmvattenberedare

Vad kostar en varmvattenberedare?

Kostnad för varmvattenberedare varierar som regel mellan 900 kr upp till 25 000 kr. Dock kan detta variera beroende storlek på elpatron samt material.

Varmvattenberedare hur lång tid tar det att värma vatten?

Beredare av samma storlek har olika förmåga att värma vatten, och hastigheten beror främst på brännarens bränsle. Även storleken beredaren påverkar takten på tanken.

Varmvattenberedare – hur stor ska jag välja?

Det är hushållets behov som avgör hur stor varmvattenberedare du ska välja. 60 liter brukar vara lämpligt för ett fritidshus, 200 liter passar bra till en familj på 4 personer och 300 liter behövs om ni använder bad och bubbelbad frekvent.

Varmvattenberedare Bäst i Test 2021

 • Testvinnare Stor: Nibe Compact 
 • Utmanare Stor: Metro Therm Modul E 300L
 • Testvinnare Medelklassen: Malmbergs Hajdu 150
 • Utmanare Medelklassen: Nibe Eminent-R 120
 • Testvinnare liten: Metro Therm Minett 30E

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här