Den bästa värmefilten har de funktioner och egenskaper som du har behov av. Vi har testat och jämfört och här är en lista med värmefilt bäst i test inom flera kategorier. På så vis gör vi det enkelt för dig att hitta rätt och bli riktigt nöjd med ditt köp.
Lyx
9
Mellan
8.6
Budget
8.4
En värmefilt kan vara perfekt under kyliga kvällar men också vid andra tillfällen – till exempel för att förbättra blodcirkulationen eller för att lindra värk eller ömma muskler. Här har vi tagit fram några av de bästa värmefiltarna, och vi kommer även att gå igenom sådant som kan vara bra att fundera över när du ska köpa en värmefilt.
Att köpa en värmefilt kan verka enkelt, och det är det även – ibland. Om du bara behöver en värmefilt som kan ge lite värme, men inte bryr dig särskilt mycket om hur effektiv den är eller hur många värmenivåer som finns, då fungerar förmodligen vilken värmefilt som helst. Om du däremot vill kunna använda värmefilten vid många olika tillfällen, väljer mellan olika värmenivåer, behöver en speciell storlek eller vill ha en hög kvalitet – då gäller det att hitta rätt värmefilt. Det kan vara en bra idé att först fundera över vad du behöver och vill ha.
Vad som är viktigt att fundera över kan förstås variera, men här kommer vi att gå igenom några saker som kan vara bra att fokusera på, för att hitta rätt värmefilt. Vi kommer att gå igenom hur man väljer rätt storlek på värmefilten, vad värmenivåer har för betydelse och när man behöver många sådana, samt olika egenskaper som en värmefilt kan ha och vilka man behöver.
Det finns värmefiltar i många olika storlekar. Mindre modeller kallas ofta värmedynor, och dessa har ofta en längd omkring en meter och en bredd på hälften – men de kan vara både mindre och lite större. Andra vanliga storlekar är till exempel 160×130 cm, 160×140 cm eller 200×150 cm. Ibland anges ingen storlek, men generellt är en värmefilt tillräckligt stor för att man ska kunna svepa in sig i den. Vill man ha en extra stor värmefilt så är det dock viktigt att hålla koll på måtten.
Hur viktigt detta är kan förstås variera, och beror på hur värmefilten ska användas. Om du till exempel främst behöver lindra värk eller förbättra blodcirkulationen i en viss kroppsdel så spelar det kanske ingen större roll hur stor filten är, eller kanske föredrar du en smidigare storlek som passar bra för en mindre kroppsdel. Om du vill kunna svepa in dig i värmefilten ordentligt så behöver du en större värmefilt. Ska den användas på olika sätt så är en lite större storlek att föredra, snarare än en mindre.
Ofta finns det olika värmenivåer att välja mellan, men hur många kan variera. Det kan vara 5 olika nivåer, men också 10 olika. Generellt kan man säga att ett fåtal olika nivåer räcker långt, men det här beror förstås också på hur värmefilten ska användas, och vad man själv behöver. Om du till exempel fryser lätt och under riktigt kalla kvällar behöver en bra värme, men andra gånger bara behöver lite värme, så kanske det är en fördel med många värmenivåer. Det kan också vara så att du vill ha exakt rätt temperatur, och vill kunna välja exakt rätt värme, och då är det också bra med många olika nivåer.
Värmefiltar kan som sagt ha många olika användningsomården. Förutom att värma dig när det är kallt kan de förbättra blodcirkulationen, minska värk och värma upp ömma muskler. Om du ska använda värmefilten på olika sätt – till exempel ibland för att värma dig när det är kallt, ibland för att lindra värk och ibland för att förbättra blodcirkulationen – så kan det också vara bra med många värmenivåer. Då kan du ibland välja en lägre värme för att bättra på blodcirkulationen lite, och andra gånger en hög värme för att lindra värk.
Alla värmefiltar är ganska likvärdiga, om man bortser från storlek och antal värmenivåer. Det finns dock en del egenskaper som varierar mellan olika modeller, eller som de flesta har – men inte alla. Överhettningsskydd, automatisk avstängning och timer är några av dessa. Dessa hänger ofta ihop på olika sätt – överhettningsskydd och automatisk avstängning är ofta samma sak. Timer innebär istället att du kan ställa in hur länge värmefilten ska vara på, och efter den tiden stängs den av. Detta är förstås väldigt bra ifall du skulle råka somna med värmefilten på dig.
Något annat som kan variera är om värmefilten kan tvättas, eller hur den tvättas. Många modeller kan tvättas i tvättmaskin på 40 grader, men inte alla. Ibland kan de tvättas för hand, och andra gånger är det bästa att bara torka av filten med en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel. Tänk på att inte tvätta filten för ofta även om den tål maskintvätt, och att alltid använda milda rengöringsmedel eller tvättmedel, samt att följa instruktionerna som gäller för just den värmefilten du har köpt.
Även om det självklara användningsområdet för en värmefilt är att ge värme under kyliga kvällar och liknande, så finns det faktiskt flera användningsområden. Värmefilten kan till exempel användas för att förbättra blodcirkulationen, minska värk och stelhet eller värma upp ömma muskler. Värme är som bekant bra för många saker, och därför kan en värmefilt göra mycket.
Alla värmefiltar ger förstås värme, vilket gör att det kanske inte alltid spelar någon större roll vilken man väljer, men för många har det faktiskt betydelse. Storleken är en sådan sak som kan variera mycket mellan olika modeller, och likaså funktioner och egenskaper. Antalet värmenivåer kan variera, till exempel, och för en del är det viktigt att det finns många nivåer att välja mellan.
När man ska köpa en värmefilt kan det alltså vara bra att först fundera över vad man behöver och vill ha. Om man känner att det inte har någon större betydelse kan man förstås utgå från till exempel pris eller kvalitet, beroende på vad som känns viktigast. Behöver man en värmefilt för många olika tillfällen så kanske man istället behöver många värmenivåer, eller också så är det storleken som avgör. Börja alltså med att fundera på vad du behöver, och vill ha, och utgå sedan från detta när du väljer värmefilt.
I vårt test av värmefiltar blev Beurer HD100 bäst i test, detta då det är en högkvalitativ och effektiv värmefilt.
En värmefilt är ofta elektrisk och kopplas till ett eluttag, vilket gör att den kan bli varm. Ofta justerar värmen med en kontrollpanel. Filten värmer effektivt och passar därför perfekt under kalla vinterkvällar och liknande. Värmefilten kan även värma upp ömma muskler och lindra ryggvärk och värk i leder. Värmen förbättrar även blodcirkulationen och minskar stelhet.
Exakt hur tvättning fungerar kan variera, men värmefilten har ofta en kontrollpanel och denna går vanligtvis att koppla bort så att filten kan tvättas. Använd gärna ett skonsamt tvättprogram när du tvättar din värmefilt, eller tvätta den för hand. Du kan även torka av den med en lätt fuktad trasa och milt rengöringsmedel.
Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡
Jag hade Rubicson i varje säng i vintras när vi firade jul i sommarstugan. Fungerade perfekt och det var ingen som frös trots att vi inte hade så bra med värme på natten.
Nej, Rubicson hade jag inte kört på. Den höll inte så länge. Jag tror att det är bättre att betala lite mer för ett märke som håller.