Det är populärt att installera laminatgolv i svenska hem. Men vad består laminatgolv av egentligen, och hur väljer du det bästa laminatgolvet för dina behov?
Dessa frågor och fler svarar vi på i den här miniguiden om laminatgolv.
Vad är laminatgolv?
Laminatgolv består av ett flertal lager som sammanfogats i något som kallas en lamineringsprocess. Denna typ av golv är både prispressade samt slitstarka, och består av totalt fyra komponenter/lager som vi berättar om nedan.
Laminatgolvets fyra lager
- Det översta lagret som skyddar mot slitage. Detta lager skyddar golvet mot såväl vatten som fläckar.
- Det näst översta lagret som kallas för dekorlagret. Det här lagret har ofta ett utseende som påminner om trä, sten eller klinker.
- Det näst understa lagret som kallas för huvudlagret. Det är detta lager som ger laminatgolvet dess stöttåliga egenskaper som minimerar risken för skada om du exempelvis skulle tappa en kaffekopp på golvet. En annan bra sak med detta lager är att det är tillverkat av 100 % återvunnet trä som annars hade slängts.
- Det understa lagret. Det består av ett tunt lager som medför att golvet förblir stabilt.
Tips: Pergogolvs guide om laminatgolv är ett perfekt komplement till den här guiden.
Var passar det bäst med laminatgolv?
Laminatgolv passar särskilt bra i vardagsrum och kök, det vill säga på alla ställen där folk går frekvent. Detta tack vare att laminatgolv är så pass slittåliga samt har en så pass lång livslängd som i regel ligger på mellan cirka 15 och 25 år.
Mer specifikt passar laminatgolv bra i princip överallt, men inte i hallen och i badrummet där det ofta kan samlas stora vattenpölar. Även om laminatgolv har en bra vattenbeständighet klarar det inte av att hålla borta vätska från stora vattenpölar under en längre tidsperiod.
Kakel är alltså en bättre idé i såväl badrum som hall.
Lästips: Vinylgolv är ett bra alternativ till laminatgolv, vilket Pergogolv förtydligar i sin artikel om den golvtypen.
4 steg för att välja det bästa laminatgolvet
- Jämför tjockleken. Laminatgolv har i regel en tjocklek på mellan 6 och 12 mm. Så om du ska lägga laminatgolvet på en yta som inte är särskilt slät, då rekommenderar vi att du väljer en tjocklek på över 10 mm.
- Jämför bredden. Bredden på varje enskild laminatgolvsbräda ligger ofta på mellan 5 och 7 tum. Om du ska lägga laminatgolv på en stor yta är det därför en bra idé att välja ett laminatgolv med en bredd på så nära 7 tum som möjligt.
- Jämför finishen. Här avgör tycke och smak, men många anser att laminatgolv i trä, sten eller klinker är snyggast.
- Kontrollera om du kan ha golvvärme. Vissa laminatgolv klarar golvvärme, andra inte. Så se till att du väljer ett laminatgolv som klarar golvvärme om du ska använda dig av det. Du ska inte lita till 100 % på vad försäljaren säger, utan se till att tillverkaren förtydligat att golvet klarar av golvvärme i produktdokumentationen.