Vad är liguster – och hur odlar du denna växt?

Många väljer att köpa liguster. Men hur kommer det sig, och hur odlar du egentligen denna växt?
Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

Snabba fakta för dig som har bråttom

 • Liguster är extremt populära att sätta som häckar.
 • Denna växt är lättskött och kan växa i princip överallt. Om det är soligt eller skuggigt spelar alltså ingen större roll.
 • Fåglar gillar att vistas i dina liguster då de erbjuder ett bra skydd mot exempelvis regn och fiender.
 • Växten blommar och har vita samt söta blommor
 • Liguster kommer ursprungligen från länder med medelhavsklimat.
 • Denna växt kan under gynnsamma förhållanden bli upp till tre meter hög.
 • Du ska passa dig för de svarta bären som kommer runt augusti för de är giftiga för människor.
 • Liguster tål hård beskärning, så du kan forma dem som du vill utan att få dåligt samvete.

Hur planterar du en ligusterhäck?

För det första måste du köpa liguster som i regel kostar mellan 50 och 150 kr styck. Priset beror främst på ligusterns längd samt inköpsställe. När du väl köpt dina liguster ska du följa de steg som nämns nedan för att odla dem i din trädgård.

5 steg för att odla och plantera din ligusterhäck

 1. Förbered markytan och gräv ett dike

Inled med att gräva ett dike i vilket du sedan ska plantera dina liguster. Det är också viktigt att du tar bort saker som inte ska finnas vid dina liguster såsom ogräs och annan växlighet. Den jord du gräver upp ska blandas med planteringsjord innan tillbakafyllningen, och ligusterhäck-plantorna ska planteras ungefär 50 cm ned i marken.

 1. Plantera en planta i taget

Förslagsvis ska du först gräva två hål i marken och därefter ska du plantera de två av dina ligustrar och efter det fylla igen hålet. Sen fortsätter du på samma sätt; gräv 2 hål, plantera, blanda den uppgrävda jorden med planteringsjord och fyll igen.

 1. Plantera i rätt bredd

Hur brett det ska vara från planta till planta får du reda på i de anvisningar som följer med plantorna. Men det är även en bra idé att fråga på det ställe du köper plantorna gällande vilket avstånd som rekommenderas vid häcksättning.

 1. Fyll över med jord

När du satt alla dina liguster ska du fylla igen med all den jord som finns kvar. I detta steg ska du även se till att trampa lite omkring dina nysatta liguster så att jorden blir lite hårdare och således håller plantorna på plats.

 1. Vattna kontinuerligt

Precis efter du satt dina liguster ska de ha rikligt med vatten, och vatten måste de även få en lagom nivå av under hela sin livstid. Direkt efter odling är det även bra att blanda i lite kogödsel i jorden så dina plantor får en trevlig och i synnerhet näringsrik start på din tomt. 

Läs gärna även vårt test av växthus / orangeri.

Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter. Kommentera gärna och dela mina inlägg! E-post - Frida Engström

Lämna en kommentar