Vad är ett blancolån? Vi reder ut vad det betyder

Blancolån, du kanske har hört termen men vet inte riktigt vad det innebär, i denna artikel förklarar vi vad ett blancolån är samt rekommenderar de bästa blancolånen just nu. Läs gärna även våra andra guider för hur du bäst låna pengar med ett privatlån som är detsamma som ett blancolån.

Vad är blancolån?

Ett blancolån, även kallat konsumtionslån eller privatlån, är ett lån utan säkerhet. Att lånet saknar säkerhet innebär att du inte behöver pantsätta något objekt eller för den delen ha en borgensman för att kunna ansöka om lånet.

Till skillnad från ett renodlat bolån eller billån kan du använda pengarna till vad du vill utan att redogöra för långivaren vad pengarna ska gå till.

Det vanligaste är att ta ett blancolån för en enklare investering, ofta i form av en resa, renovering, bilköp eller för annan typ av konsumtion.

Många använder också ett blancolån för att baka ihop mindre krediter till ett och samma lån för att på det sättet få bättre villkor, ränta, mindre månadskostnad och för att tillslut få en bättre koll på sin privatekonomi.

Är du i behov av ett blancolån? Kanske ska du unna dig själv en härlig semester eller renovera där hemma? Oavsett vad du ska ha ditt lån till vill du självklart ha det blancolån med både låg ränta men också bäst villkor för just dig och din situation.

För att du ska ha lättare att hitta det bästa lånet för dig har vi jämfört de största aktörerna just nu. Vi kommer även med lite bra tips att ta med på vägen och vägleder dig genom djungeln av blancolån.

De 5 bästa blancolånen just nu:

Långivare av Blancolån

Coop Medmera Bank – Extra bra ränta för Coop-medlemmar

Vad är ett blancolån - Coop

Hos Coop Medmera Bank kan du ansöka om ett blancolån utan säkerhet på upp till 500 000 kr. Är det ett högre belopp du önskar att ansöka om krävs i regel en medsökande men är det lägre belopp kan du ansöka helt själv så länge du uppfyller kraven.

Coop Medmera Bank har ingen uppläggningsavgift och är du dessutom medlem hos Coop får du en bättre och lägre ränta som tack för att du är kund hos dem.

LÄS MER OCH ANSÖK HÄR:

 

Zmarta – Blancolån med med en enstaka UC

Vad är ett blancolån - Zmarta

När du ansöker om blancolån hos Zmarta får du erbjudanden från flertalet olika långivare som dessutom delar på en och samma kreditupplysning. Du kan ansöka om lån på upp till 600 000 kr och efter ansökan är gjord kan du i lugn och ro jämföra dina olika erbjudanden.

Om behovet finns så erbjuder även Zmarta jämförelser av andra tjänster inom privatekonomi såsom elavtal och försäkringar.

LÄS MER OCH ANSÖK HÄR:

 

Advisa – Låneerbjudanden från upp till 36 långivare

Vad är ett blancolån - Advisa

Hos Advisa kan du ansöka om blancolån utan säkerhet på upp till 600 000 kr. Efter ansökan, som både går smidigt och snabbt, får du låneerbjudanden från upp till 36 olika långivare. Samtliga långivare delar på en och samma kreditupplysning så att allt du behöver göra är att välja det lån med lägst ränta och bäst villkor.

LÄS MER OCH ANSÖK HÄR:

 

Lendo – Lån upp till 600 000 kr

Vad är ett blancolån - Lendo

Hos Lendo kan du ansöka om ett blancolån på belopp upp till 600 000 kr och du får erbjudanden från hela 35 olika långivare. Ansökan om lån hos Lendo är enkel och godkänner gör du med hjälp av BankID. Utbetalning sker kort efter att du godkänt ditt låneavtal.

LÄS MER OCH ANSÖK HÄR:

 

Komplett Bank – Erbjuder förmånliga betalningsalternativ

Komplett Bank erbjuder blancolån på upp till 500 000 kr med flertalet bekväma och förmånliga betalningsalternativ. En ansökan om lån hos Komplett Bank är alltid smidig, snabb, och ansökan kan du göra när du vill. Utbetalningen sker i regel inom kort och signera, det gör du via BankID.

Generella kännetecken för blancolån

Lånebelopp: Mellan 5 000 och 600 000 kr

Löptid: 1 – 20 år

Ränta: 2,95 % – 19,9 %

Uppläggningsavgift: 0 – 500 kr

Aviseringsavgift: 0 – 50 kr

Kreditupplysning: Generellt via UC

Utbetalning: Vissa långivare erbjuder direktutbetalning. Men vanligtvis inom 1 – 3 dagar

Generell kravspecifikation

Precis som för alla andra lån i Sverige så finns det en del krav du som låntagare måste uppfylla för att bli godkänd ett blancolån. Nedan krav är generella och det är viktigt att komma ihåg att varje långivare också gör en enskild bedömning av varje låneansökan.

För att kunna ansöka om ett blancolån ska du:

  • Vara minst 18 år gammal
  • Vara folkbokförd i Sverige
  • Inte ha några betalningsanmärkningar. Enskilda långivare kan dock göra undantag
  • Ha en fast inkomst från arbete, pension eller sjukförsäkring
  • Inte ha någon pågående skuld hos Kronofogden
  • Ha en årsinkomst om minst 100 000 kr före skatt

Ansöka om blancolån

Att ansöka om ett blancolån är i regel väldigt enkelt och kräver inga speciella förkunskaper utöver att du uppfyller de krav långivare ställer på dig som låntagare. Uppfyller du samtliga punkter på kravlistan är ansökan generellt enkel.

Nedan följer de generella stegen för ansökan av blancolån.

  1. Val av lånebelopp. Förmodligen vet du redan sedan innan vilket lånebelopp du önskar ansöka om. Det viktigaste är att tänka på att inte skuldsätta sig, välj därför ett lånebelopp du vet att du har utrymme för att låna till. ​​​​​​​
  2. Identifiering. Detta sker oftast via BankID. Efter att du registrerat dig, skrivit in dina uppgifter och önskat lånebelopp tar långivarna del av dina uppgifter och ger dig sedan ett eller flera låneerbjudanden.
  3. Du får ett eller flera låneerbjudanden. I nästa steg får du ta del av de låneerbjudanden som är gjorda efter din profil. Innan du väljer vilket erbjudande du ska gå vidare med är det viktigt att jämföra både ränta men också villkor. 
  4. Du signerar och får pengarna utbetalda. I det sista steget väljer du erbjudande, signerar, (ofta sker även detta med BankID), och till sist får du pengarna utbetalda. Detta sker i regel redan samma dag eller inom 1 – 3 bankdagar.

Vad har blancolån för ränta?

Räntan på blancolån kan skilja sig mycket långivare emellan vilket gör det extra viktigt att du som låntagare noggrant jämför räntan långivare sinsemellan innan du gör ett val.

Anledningen till att två personer kan få olik ränta på samma lån beror på flertalet faktorer. Storlek på lånet, kreditvärdighet, inkomst men också den individuella bedömningen långivare gör på varje enskild låntagare är bara några av de faktorer långivare tar i beaktning när de sätter räntesats.

Blancolån utan UC

Det är idag möjligt att ansöka om ett blancolån utan att det görs en UC på dig. Det långivare istället gör är en kreditförfrågan via ett av de alternativa upplysningsföretagen. Bisnode, Creditsafe och Safenode är bara några exempel aktörer som även dem kan utföra en kreditupplysning.

När en UC görs i ditt namn via Upplysningscentralen sparas förfrågan i ditt register vilket påverkar din kreditvärdighet i upp till 12 månader. Fördelen med att kreditpröva via ett av de andra aktörerna är att upplysningen inte sparas vilket därefter inte påverkar din kreditvärdighet.

Det är dock viktigt att poängtera att du som låntagare fortfarande måste uppfylla samtliga krav som långivare ställer på dig. Det görs alltså fortfarande en kreditupplysning där långivaren fastställer att du har utrymme att betala av lånet.

Blancolån trots betalningsanmärkning

Även om du historiskt sett har betalningsanmärkningar från förr är det inte omöjligt att bli beviljad ett blancolån. Det finns idag nämligen långivare som godkänner lån trots anmärkning.

Om du som låntagare har betalningsanmärkningar kan långivare isåfall göra en mer grundlig utredning av din nuvarande ekonomiska situation. I denna utredningen får långivaren en större helhetsbild av din ekonomi och kan därefter välja att godkänna din låneansökan trots att du sedan tidigare har en eller flera anmärkningar.

Det viktigaste är alltså att din nuvarande ekonomi är god och att du i dagsläget har utrymme att betala av ditt nya lån.

Det är dock viktigt att poängtera att lån som godkänns trots betalningsanmärkning i regel har en högre ränta. Men om man som låntagare är okej med det bör det inte vara en omöjlighet att bli beviljad ett blancolån trots anmärkning.

Vanliga frågor

Vad är ett Blancolån?

Ett Blancolån är detsamma som ett privatlån. Med Blanco menas att det inte finns en säkerhet som det exempelvis finns i ett bolån, därav namnet Blancolån.

Kostar det något att ansöka om ett blancolån?

Nej, undantag kan förekomma men i regel är det gratis att ansöka. Om du ansöker hos en låneförmedlare är det alltid gratis att ansöka om blancolån.

Kan jag ansöka om ett blancolån för att finansiera min kontantinsats?

Ja det är fullt möjligt. Med ett blancolån utan säkerhet behöver du inte redovisa för vad du ska använda pengarna till.

Vilket blancolån har bäst och lägst ränta?

Om du är medlem i Coops kundklubb får du ränterabatt på deras blancolån. Detta gör i sin tur Coop Medmera Banks blancolån till det lån med bäst ränta.

Hur gör jag för att bli godkänd ett högre belopp på mitt blancolån?

Det finns många faktorer som kan göra ditt lånebelopp högre. Du kan dels redan innan du ansöker försöka göra dig av med små krediter och andra skulder. Ett annat tips är att ansöka tillsammans med en medsökande. Är man två som ansöker tillsammans är chansen i regel god att bli beviljad ett högre lånebelopp.

Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter 👶 Kommentera gärna och dela mina inlägg ❤️

Lämna en kommentar