Bästa utemöblerna 2022 blev SwedishHome Solsäng/Loungegrupp med Sufflett och Dyna Padova – Bäst i Test

Att köpa trädgårdsmöbler är inte alltid det enklaste, eftersom det finns väldigt mycket att välja mellan. Det finns många olika material, men också en hel del olika modeller. Därtill finns förstås utomhusmöbler i olika storlekar, olika kvalitet och olika prisklasser. Vad är egentligen viktigt att tänka på? Vad bör man fokusera på när man väljer trädgårdsmöbler? Och vilka är det bästa valet? Allt detta, och mycket annat, kommer vi att gå igenom här. Vi har även tagit fram några riktigt bra alternativ för dig som letar efter utomhusmöbler.

Utemöbler Bäst i Test 2022 – Hemfaktas lista

Här hittar du samtliga vinnare och utmanare i de olika kategorierna: premium, mellan och budget. Här finns allt från riktigt prisvärda alternativ, till högkvalitativa och lyxiga trädgårdsmöbler.

Köpguide för trädgårdsmöbler

Det kan som sagt kännas krångligt att köpa trädgårdsmöbler, och det kan vara svårt att veta vad man ska välja eller vad som är viktigt att tänka på. Självklart är det allra viktigaste att utgå från just dina behov, och fokusera gärna på kvalitet och hållbarhet. Eftersom utomhusmöbler ofta är lite av en investering, och sällan särskilt billigt, så är det förstås viktigt att de håller längre än en säsong.

Förutom kvalitet och hållbarhet så finns det många andra saker som kan vara bra att tänka på när man ska välja utemöbler. Vad man bör fokusera mest på är förstås individuellt – kanske har du en mindre uteplats och bör tänka lite extra på storlek eller också så vill du ha så lättskötta möbler som möjligt och då blir till exempel materialval viktigt.

Här kommer vi att gå igenom tre saker som ofta har stor betydelse när du gör ditt val, och vi kommer att gå in närmare på hur du ska tänka kring dessa saker. Vi kommer att kolla på material och skötsel av olika material, modeller och vad som passar för olika behov samt storlek och hur man bör tänka där.

Material

Bara materialval kan kännas som en hel vetenskap, eftersom det finns så många olika att välja mellan, och dessa har olika egenskaper och olika fördelar. Här kommer vi att fokusera på fem vanliga material på utomhusmöbler: trä, plast, aluminium, konstrotting och rostfritt stål. Alla dessa har likheter, men det finns också en hel del skillnader.

Vattentäthet är förstås viktigt, eftersom möblerna kanske kommer stå utomhus i alla väder, om de inte står i ett uterum vill säga. Plast, aluminium, konstrotting och rostfritt stål är alla material som är vattentäta och klarar regn bra. När det gäller trä så är lackerat trä också vattentätt, men inte oljat trä.

Trä har annars flera fördelar. Det är värme- och UV-beständigt och materialet rostar inte. Det kan däremot torka ut, och det är viktigt med regelbundet underhåll i form av inoljning. Man bör även tänka på att inte förvara trämöbler i varmförråd, eftersom vissa träslag kan torka ut. Sköter man trämöbler rätt och underhåll dem så är de hållbara och har ofta lång livslängd.

Plast är relativt känsligt mot UV-strålning, men det rostar inte och det krävs inget särskilt underhåll. Överlag kan plastmöbler vara hållbara, men här kan det förstås variera en hel del. Aluminium och konstrotting är material som påminner mycket om varandra och båda är väldigt bra på alla dessa sätt – de är värme- och UV-beständiga, de rostar inte, det krävs sällan något särskilt underhåll och de är ofta hållbara.

När det gäller rostfritt stål så påminner det om aluminium och konstrotting, men en skillnad är att materialet ibland kan rosta, och att det kan krävas visst underhåll, om än inte mycket. När det gäller materialet så är det alltså ofta avgörande för sådana saker som hållbarhet och underhåll, och därför kan det vara bra att tänka på om man tycker sådant är viktigt.

Om du till exempel vill ha utomhusmöbler som inte kräver något underhåll alls, då kan trämöbler vara bra att undvika. I övrigt är det mesta likvärdig mellan olika material, men man kan förstås föredra vissa material av andra anledningar – kanske vill man ha trämöbler för att de känns rejäla, eller konstrotting för att man tycker att det är snyggast.

Modell

När det gäller modeller på trädgårdsmöbler så finns det verkligen hur mycket som helst att välja mellan. Matbord, loungeset, soffor, solsängar, solstolar och mycket annat. Det bästa sättet att avgöra vilken modell som passar bäst är att fundera över syftet med möbeln. Vill man ha trevliga middagar och luncher ute i solen, eller kanske bara ha ett skönt ställe att ta det lugnt på? Ett ställe att samlas med familj eller vänner, eller kanske en plats att njuta av solen? Ska det fungera för större sällskap, bara för en själv eller för en mindre familj?

Om man främst vill ha ett bord där härliga sommarluncher och middagar kan intas, då är förmodligen ett matbord en bra idé. Här finns många set som passar för just detta, med lite högre stolar och bord, så att det blir ungefär som när man sitter vid köksbordet inomhus. Dessa möbler fungerar förstås lika bra när vänner kommer över på en fika, eller när man vill sitta utomhus en stund. Väljer man skönare stolar, kanske med fällbart ryggstöd, så får de dessutom ännu flera användningsområden.

Ett loungeset eller en skön soffa passar bra om man bara vill ha ett skönt ställe att ta det lugnt på, eller någonstans att sitta när man får besök. Eftersom borden ofta är låga så passar de kanske inte lika bra för middagar, men däremot kan de fungera bra för en fika. Solstolar och solsängar är förstås rätt val när man vill njuta av sola och ha en skön plats att ligga på.

Här gäller det alltså att helt utgå från vad man behöver, och fundera över syftet. Hur ska trädgårdsmöblerna användas, vilka ska sitta där och vad ska man göra? Vill du ha möjlighet att äta eller fika utomhus, ska ni bara sitta bekvämt och prata eller vill du sola? Det är det här som avgör vilken typ av utomhusmöbler som passar bäst.

Storlek

När det gäller utemöblernas storlek så gäller det förstås att utgå från vart de ska stå någonstans, och hur mycket plats man har. Till en mindre uteplats eller balkong fungerar förstås inga större möbler, eller loungegrupper med många delar. Mät hur mycket plats som finns och fundera även över om flera saker ska få plats där, så att du vet hur stora möbler du kan välja mellan. På väldigt små balkonger är mindre bord med bara ett par stolar ofta det bästa valet, men det kan förstås variera vad som får plats.

Även om det finns gott om plats, till exempel i ett större utrerum, kan det vara bra att fundera över trädgårdsmöblernas storlek – inte minst om det ska rymmas mer där. Tänk också på att när det gäller uterum och altaner så kan det vara viktigt med framkomlighet och att alla personer sitter bra vid bordet och enkelt kan sätta sig i stolarna. Det ska förstås gå enkelt att komma fram från alla håll, så att inte alla vid bordet måste flytta sig för att personen längst in behöver gå från bordet.

Utomhus, på gräsmattan, blir det förstås enklare. Där bör man snarare fundera över vart marken är tillräckligt jämn och liknande. Är trädgården mindre kan man förstås behöva fundera över utemöblernas storlek, inte minst om man inte vill att de ska ta upp större delen av trädgården. Likaså om du vill ha trädgårdsmöbler på en speciell plats, då gäller det att välja möbler som får plats och passar in där. Storleken är nästan alltid viktig att ta hänsyn till, med andra ord.

Börja med att fundera över vart utemöblerna ska stå, och hur mycket plats det finns där. Om det behövs kan det vara en bra idé att mäta, ta hänsyn till framkomlighet och liknande, och skriva ned hur stor yta man har för möblerna. Utgå sedan från det när det är dags att välja möbler, kolla måtten och fundera över om de passar in på den tänkta platsen.

Bästa utemöblerna 2022 – vi listar 6 modeller

Vi har tagit fram 6 olika trädgårdsmöbler, och här finns något för alla. Här hittar du smarta möbler med flera användningsområden, fina loungegrupper, praktiska matbord och sköna solsängar för soliga dagar. Här finns också utemöbler i olika prisklasser, och för att du enklare ska kunna hitta rätt bland dessa har vi delat upp dem i tre olika kategorier utifrån just prisklass: premium, mellan och budget. Vi hoppas att någon av dessa är rätt val för dig.

Bäst i test premiumklassen: SwedishHome Solsäng/Loungegrupp med Sufflett och Dyna Padova – bästa utemöblerna 2022

Detta högkvalitativa loungeset/solsäng är en riktigt smart möbel – som kan bli flera. Den kan användas som en skön och lyxig solsäng, eller som ett riktigt fint loungeset. Ca pris 12 500 kr.

Utemöbler Solsäng & Loungegrupp

Om du vill ha en riktigt smart utomhusmöbel med flera användningsområden, då kan det här vara helt rätt val. Den kan nämligen användas på två olika sätt. Det är en vacker solsäng med sufflett, där du kan ligga bekvämt och vila i solen eller svalka dig i skuggan. Om du senare får besök kan du enkelt dela på solsängen och dra fram bordet, då får du ett riktigt fint loungeset med soffa, sittdel och bord. Och den är lika fin och bekväm oavsett om den används som solsäng eller som loungeset.

Denna smarta utomhusmöbel håller hög kvalitet och har en riktigt vacker design. Möbeln/möblerna är av elegant konstrotting och har bekväma, stoppade sittdynor. Det här är en riktigt vacker möbel som garanterat kommer att bli en vacker detalj i trädgården, och en riktigt bekväm plats för vila eller umgänge.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Solsäng och loungeset i ett
 • Vacker design
 • Elegant konstrotting
 • Mycket bekväm

Nackdelar

 • Möjligen priset

Specifikation

 • Mått: 153 x 72 cm
 • Material: Konstrotting, aluminium, glas

MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

Utmanare premiumklassen: Jularbo soffgrupp

Den här fina möbelgruppen i konstrotting består av både soffa och två fåtöljer, samt ett bord. Setet har såväl en snygg design som en hög kvalitet, och är även bekvämt. Ca pris 16 000 kr.

 

Utemöbler i rotting

 

Det här är ett riktigt fint möbelset som kan vara ett perfekt val för dig som söker en snygg och bekväm soffgrupp. Denna grupp består av en rymlig och bekväm 3-sits soffa, två sköna fåtöljer och ett bord. Setet erbjuder en hög komfort och håller en hög kvalitet, samtidigt som det har en snygg design. Möblerna är i konstrotting och bordsskivan är av härdat glas, möblernas stomme är av väderbeständig aluminium. Det här fina setet kommer garanterat att bli en favoritplats i trädgården, på altanen, på uteplatsen eller vart det än placeras.

Fördelar

 • Snygg design
 • Hög kvalitet
 • Hög komfort
 • Konstrotting
 • Rymlig soffa

Nackdelar

 • Priset

Specifikation

 • Mått soffa: 213 x 67 x 87 cm
 • Mått bord: 123 x 66 x 32 cm
 • Mått fåtöljer: 87 x 87 x 67 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test mellanklassen: VidaXL Loungegrupp med dynor 11 delar – prisvärda trädgårdsmöbler

Denna prisvärda och fina loungegrupp består av en riktigt rymlig och ett bord. I den rymliga soffan ryms även den större familjen, eller gott om gäster. Ca pris 8 000 kr.

Loungegrupp utemöbler

Det här är ett fint loungeset med många fördelar: Hög kvalitet, en snygg design, en rymlig soffa, hög komfort och en stabil konstruktion. I den rymliga soffan får minst 8 personer plats, och soffan har dessutom två hörn som ger den en snygg och inbonad design. En perfekt sällskapssoffa för varma sommardagar och härliga sommarkvällar med familj och vänner.

Loungegruppen är av massiv furuträ som gör den robust och stabil, och dynorna ger en hög komfort. Även det lilla bordet kommer med en dyna, vilket gör att det även kan användas som fotpall om man föredrar det. Det här är en riktigt rymlig, hög kvalitativ och fin soffa som passar perfekt för den större familjen eller för den som vill ha gott om plats för vänner och bekanta.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Snygg design
 • Väldigt rymlig soffa
 • Stabil konstruktion
 • Bord/fotpall
 • Bekväma dynor

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Material: Massiv furu
 • Mått bord/fotpall: 63,5 x 63,5 x 28,5 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare mellanklassen: Ekenäs matbord

Även detta är en mycket prisvärd utomhusmöbel, som kan vara det perfekta valet för dig som vill kunna ha trevliga luncher och middagar utomhus. Ca pris 11 250 kr.

Utemöbler matbord

Detta matbord för utomhusbruk passar perfekt för dig som vill ha härliga luncher och middagar utomhus. Det rymliga bordet är utdragbart och kan bli hela 324 centimeter långt, annars är längden 224 centimeter. Här får man utan problem plats med åtta stolar, vilket gör bordet perfekt för middagar med hela familjen eller gäster.

Bordet är riktigt snyggt och stilrent, det håller en hög kvalitet och känns stabilt. Det är tillverkat av metall och aintwood. Höjden är 75 centimeter och bredden 100 centimeter. Det här kan vara ett perfekt val för dig som vill ha ett rymligt matbord för utomhusbruk.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Hög kvalitet
 • Rymligt
 • Snygg och stilren design
 • Stabilt

Nackdelar

 • Möjligen priset

Specifikation

 • Material: Aluminium/Aintwood, metall
 • Längd: 224-324 cm
 • Bredd: 100 cm
 • Höjd: 75 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test budgetklassen: VidaXL Trädgårdsgrupp L-formad med dynor 5 delar – billiga och bra utemöbler

Den här fina trädgårdsgruppen är mycket prisvärd. Möblerna är snygga, högkvalitativa och bekväma och tillsammans blir de en bekväm plats för samvaro och vila. Ca pris 3100 kr.

Trädgårdsgrupp utemöbler

Det här är ett riktigt fint och prisvärt loungeset som består av en hörnsoffa, tre pallar/fotstöd och ett högre bord. Det här kan vara ett perfekt val för dig som vill ha ett loungeset, men som även vill kunna sitta där vid luncher och middagar. Det högre bordet gör att man kan sitta bekvämt där även när man äter, dock är bordet inte särskilt stort men ett fåtal personer kan utan problem äta vid det.

Den rymliga soffan rymmer flera personer, och det ingår dessutom tre pallar som kan användas som fotstöd. Dessutom är möblerna riktigt snygga, de är tillverkade i konstrotting, och de sköna dynorna gör setet mycket bekvämt. Det här är ett mycket bra val för dig som vill ha prisvärda utomhusmöbler som samtidigt håller hög kvalitet.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Snygga möbler
 • Hög kvalitet
 • Hög komfort

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Material: PE-rotting, pulverlackerad stålram
 • Material dynor: 100 procent polyester
 • Sittdjup: 50 cm
 • Mått bord: 90 x 50 x 71 cm
 • Mått fotstöd: 35 x 35 x 38 cm
 • Mått soffa: 161,5 x 113 x 80 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare budgetklassen: Solsängar 2 st med bord konstrotting – billigaste trädgårdsmöblerna i vårt test

Vår utmanare i budgetklassen, tillika billigaste utomhusmöblerna i vårt test, är ett riktigt prisvärt set bestående av två solsängar och ett bord. Ca pris 4500 kr.

Solstolar utemöbler i rotting

Det här fina setet i konstrotting består av två bekväma solsängar och ett mindre bord, och detta är det perfekta valet för dig som vill ha riktigt bekväma möbler att ligga i när du njuter av solen eller bara vill ha en avkopplande stund i trädgården. De högkvalitativa solsängarna har robusta stålramar, breda armstöd och höga ryggstöd. De erbjuder såväl en riktigt hög komfort, som hållbarhet och en snygg design. Ryggstödet är justerbart så att du kan låsa det i önskat läge, och det lilla bordet är perfekt för att ställa ifrån sig till exempel dryck eller mobiltelefon. Detta set är mycket enkelt att rengöra och underhålla.

Fördelar

 • Mycket prisvärt
 • Hög kvalitet
 • Hög komfort
 • Hållbart material
 • Justerbart ryggstöd

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Material: Konstrotting, pulverlackerat stål
 • Mått bord: 30 x 30 x 31 cm
 • Mått solsängar: 195 x 60 x 53-95 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Avslutande ord inför ditt köp av utemöbler

När du ska köpa utemöbler gäller det att hitta möbler som passar just dig. Du bör utgå från vad du behöver, vad som passar bäst där möblerna ska stå och vilka möbler som helt enkelt passar bäst för din livsstil och dina behov. Här finns det förstås många saker man bör tänka på, till exempel möblernas storlek. En större grupp eller stora möbler tar förstås upp en del plats, och då bör det finnas gott om utrymme där det ska stå. Till en mindre uteplats eller balkong bör man förstås satsa på lite smidigare möbler.

Det finns som bekant många olika typer av utemöbler – allt från bord och stolar till soffor och loungegrupper. Därför bör man även fundera på syftet med utemöblerna. Ska man kunna sitta där och äta lunch och middag? Ska det vara en plats för avkoppling och vila? Eller kanske en plats för att sola eller bara njuta av solen? För middagar och liknande är det bästa valet förstås lite högre bord och stolar, medan ett skönt loungeset med soffa kanske passar bättre om man bara vill ha en skön plats att sitta på. Vill man njuta i solen kanske solstolar eller en solsäng är ett bättre alternativ.

Om man har barn så blir det förstås extra viktigt att möblerna är tåliga, men hållbarhet är alltid en av de viktigaste kriterierna – tillsammans med väderbeständighet och enkelt underhåll. Tänk på att trädgårdsmöbler ofta är en ganska dyr investering, och förmodligen vill du att möblerna ska hålla längre än bara en säsong. Om du inte vill behöva spendera sommaren med att ta hand om trädgårdsmöbler så är det förstås även bra om möblerna är enkla att underhålla.

Det finns helt enkelt många saker att fundera över när man ska välja utomhusmöbler, men det viktigaste är att utgå från vad man behöver och vill ha. Börja med att fundera över dessa saker, då blir det förmodligen enklare att hitta utemöbler som passar perfekt. Förmodligen kommer dessa hänga med en längre tid, så det kan vara väl värt att spendera lite tid på att fundera över dessa saker, samt på att hitta möbler som såväl uppfyller dina kriterier som håller en hög kvalitet.

Vanliga frågor och svar om utemöbler

Vad är trädgårdsmöbler?

Trädgårdsmöbler, eller utemöbler som det även kallas, är helt enkelt möbler som man har i trädgården, i uterummet, på uteplatsen, på altan eller på balkongen. Trädgårdsmöbler kan vara till exempel större möblemang, loungeset, soffor, solsängar, solstolar, matbord och diverse grupper. Det trädgårdsmöblerna har gemensamt är att de är anpassade för utomhusbruk och därför är lite tåligare, även om en del material förstås bör behandlas, och de flesta utomhusmöbler bör stå inomhus under vintern.

Hur behandlar man trädgårdsmöbler?

Trädgårdsmöbler i trä bör behandlas med träolja, för att minska risken att möblerna torkar och spricker. Detta ska gärna göras 2-3 gånger under våren och sommaren. Står möblerna direkt i solen så bör de behandlas oftare än så. Det är även viktigt att rengöra utemöbler regelbundet, och om det regnar kan det vara en bra idé att ställa dem lutande så att regnet rinner av, och sedan torka av dem när det har slutat regna.

Hur förvarar man utemöbler på vintern?

Under vintern bör utemöbler förvaras i förråd eller liknande. Har du inte möjlighet att ställa undan dem så kan du även täcka dem med pressening eller möbelskydd, se dock till att skyddet håller tätt och stannar kvar även när det stormar. Det bästa är förstås att förvara utemöbler inomhus under vintern, men trämöbler bör stå i kallförråd hellre än varmförråd, då en del träslag kan torka av det.

Utemöbler, eller trädgårdsmöbler som det också kallas, är ett måste för trådgården, uteplatsen eller balkongen. Här hittar du bästa trädgårdsmöblerna.

Josefine Andersson

Jag heter Josefine Andersson, och jag älskar att testa olika produkter - och skriva om dem. Som förälder har jag stor erfarenhet av diverse barnprodukter och leksaker, men jag är även intresserad av hälsa och skönhet och många andra produkter.

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar