Inlägget som jag skrev om mikroplaster i skönhetsprodukter har delats på sociala medier som jag aldrig trodde skulle vara möjligt. Idag har över 150 000 personer läst inlägget på bloggen. En hel del kommentarer på artikeln har kommit in och jag gör mitt bästa för att beta av dem. I mitt ursprungliga inlägg har jag uppmanat läsarna att höra av sig om de upptäckte felaktigheter och flera fel har upptäckts. Jag kommer att uppdatera listan allt eftersom.

Min förhoppning var att väcka uppmärksamhet kring skadliga mikroplaster i skönhetsprodukter och få konsumenter att börja kolla på innehållsförteckningen för att undvika att köpa produkter med mikroplaster. Precis som tidigare uppmuntrar jag läsarna att inkomma med kommentarer för att informationen ska vara så rättvisande som möjligt. Här kommer svar på några frågor och justeringar:

Frågor om mikroplaster i skönhetsprodukter

För att konsumentmakt ska kunna fungera behöver det finnas upplysta konsumenter som vet vad de ska kräva. Konsumenterna måste kunna få tillgång till information i form av innehållsdeklarationer för att kunna göra upplysta val. –Naturvårdsverket

Vilka källor har använts

I huvudsak Naturskyddsförening, Beat the microbeadUnited Nations Environment Programme UNEP och diverse bloggar. I den mån det gått har informationen kontrollerats mot tillverkaren, ibland mot återförsäljare. Det förekommer att informationen inte varit fullständigt uppdaterad och det kommer att justeras efter hand. Efter USAs förbud mot mikroplaster i skönhetsprodukter har flera stora aktörer tagit bort mikroplaster i sina produkter.

Vad ska jag göra med de produkter jag har hemma?

Många upptäckte skönhetsprodukter med mikroplaster i sitt badrumsskåp. Flera ställde frågan om vad man gör då man har dem i sitt hem. Vilket är värst för miljön; att slänga dem eller använda upp dem och aldrig köpa mer? Personligen skulle jag slänga produkten, då det förhindrar att de små mikroplasterna kommer ut i naturen. Jag rekommenderar dock att höra av sig till kommunen där du bor för att ta reda på hur/om produkten ska/kan återvinnas.

Är Polylactic acid en mikroplast

Polyactic acid är inte en mikroplast men FNs UNEP skriver så här om ingrediensen:

Replacing plastic ingredients with biodegradable plastics such as Polylactic acid (PLA) is not advisable as PLAs only degrade when subjected to high temperatures in industrial settings.

Är Acrylates copolymer en mikroplast?

Acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer är en co-polymer av flera ingredienser. Acrylate polymers tillhör gruppen plaster. Polymerer kan vara visserligen vara organisk, men när den den produceras används oftast bensen som lösningsmedel. Bensen är ett starkt cancerframkallande, giftigt, miljöfarligt och är irriterande.

Acrylate crosspolymer bildas när C10-30 alkyl acrylate kombineras med akrylsyra eller metakrylsyra. Detta bildar ett fluffigt, vitt, torrt pulver. I Europa och Storbritannien, kallas acrylate crosspolymers ibland för “Carbopol” co-polymerer eller “Carbomer”.

Är Polyquaternium en mikroplast?

Här finns en lista på vilka olika typer av Polyquanternium.

Elisabeth Ardens 8 hour cream?

Tyvärr hamnade Elisabeth Ardens 8 hour cream på listan. Det finns dock mikroplaster i andra produkter från Elisabeth Arden. Själva syftet med artikeln var att göra konsumenter uppmärksamma på produkterna och börja kolla innehållsförteckningen. Det var aldrig meningen att felaktigen peka ut produkter som inte innehåller mikroplaster. Därför uppmuntrade jag er även att kommentera om fel upptäckts, tack för era kommentarer!

Fler fel i texten

Vi har fått kommentarer från Apoteket AB, Colgate och Nivea där de upplyser om att de slutat med mikroplaster. Vi kommer att kontrollera informationen och uppdatera artikeln.

Tack för att ni uppmärksammat problemet med mikroplaster i skönhetsprodukter och fortsätt att kommentera!

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här