Ugn Bäst i Test 2023 – stor köpguide till olika ugnar

Frågar du någon om deras drömkök, kommer du få många olika svar. Att välja rätt vitvaror som passar dina behov är ett viktigt beslut men också ett subjektivt sådant. Du behöver ta ställning till olika frågor som: Hur ofta lagar du mat? Vad tycker du om att laga? Använder du din häll eller kokplatta mer än din ugn? Kan du dra nytta av en extra ugn? Använder du en mikrovågsugn? Hur mycket mat brukar du vanligtvis ha liggandes i ditt kylskåp eller frys? Detta skiljer sig så klart från person till person. Att välja rätt ugn är inte det lättaste.

Om du är ny på köksfronten och renoverar har du säkert full koll på att det i vilket fall finns flera ugnar att välja bland. Nedan går vi genom de fyra vanligaste typerna på marknaden: inbyggnadsugnar, ångugnar, miniugnar och kombiugnar. Missa inte heller vårt stora ugn bäst i test lite längre ned på sidan som hjälper dig att hitta den bästa ugnen för dig och dina behov.

Inbyggnadsugn

Om du är på jakt efter en separat inbyggnadsugn och spishäll istället för en traditionell spis finns det ett brett urval av inbyggnadsugnar på marknaden. Du kan exempelvis hitta en inbyggnadsugn från flera välkända tillverkare som Electrolux, Cylinda, Siemens, och Bosch. Fördelar med just inbyggnadsugnar är att de är mycket effektiva och kan även placeras i just den höjd som lämpar sig bäst i ditt kök. Ur ett designmässigt perspektiv så ger de även inredningen i köket ett mer enhetligt och modernt intryck.

Ångugn

En ångugn eller varmluftsugn med ångeffekt är en ugn som injicerar ånga i ugnsutrymmet. Ångkonvektionsugnar kan fungera som en vanlig varmluftsugn, en ångugn, eller en kombination av de två. En ångugn är en varmluftsugn med ångeffekt. Ugnen tillagar maten precis som namnet indikerar, med hjälp av ånga. När ugnen är påslagen, stängs ugnen och värmen förvandlar vatten till ånga. Många ångugnar har en avtagbar reservoar som behöver fyllas på när du använder ugnen. Några high-end modeller är anslutna till en vattenledning. Ugnen har en ventil för att minska trycket av ångan på liknande sätt som en tryckkokare eller en tekanna. Den använder en naturlig konvektions-metod som ger smak med värme, vätska eller luft, utan att behöva tillsätta smör eller olja.

Ångkonvektionsugnar, som de även benämns, tar din matlagning till nya höjder då de bibehåller råvarornas smak och färg. Du kan dessutom tillaga din mat mer kalorisnålt då du inte behöver tillsätta matfett för att få en krispig yta.

Olika funktioner hos ångugnar

Vattnet i ugnen bildar ånga då den kommer i kontakt med värme. Precis som med kaffemaskiner finns det olika sätt att fylla på vattendepån. Lyxigare produkter ansluts direkt till vattensystemet medan de flesta ångugnarna på marknaden har en behållare som manuellt behöver fyllas med vatten. Det finns många olika modeller på marknaden idag för en mängd olika stilar och prisklasser.

Varför köpa en ångugn?

Den mest hälsosamma tillagningsmetoden är att använda en ångugn. Maten tillförs fukt och även matrester kan återgå till sin originalkvalitet genom att fuktkoncentrationen återställs. Enklast att rengöra eftersom ånga förhindrar mat från att fästa på insidan av ugnen.

Miniugnar

Miniugnar är en mycket kompakt och effektiv lösning för den som har begränsat om utrymme i köket. En miniugn kan även användas som ett komplement till övrig köksutrustning i de hushåll som har ett extra stort behov av stor kapacitet. Miniugnen hittas ofta som ett komplement till ett mindre kök, exempelvis i sommarhuset, studentrummet eller mindre lägenheter, som har kokplattor men saknar ugn. Miniugnen har samma dimensioner som en vanlig mikrovågsugn vilket gör att den enkelt får plats på diskbänken. Tack vare dess kompakta storlek kan den även enkelt gömmas undan i ett skåp när den inte används.

Kombiugnar

Vad menas egentligen med kombiugn? Som namnet antyder så är en kombiugn en slags ugn som kombinerar många typer av uppvärmning. Det kan handla om en mikrovågsugn som även kan användas som en vanlig ugn. Vanligtvis kan de även fungera som en ångugn. Det finns således många olika kombinationer och några av fördelarna med en kombiugn är att de sparar plats i köket samtidigt som de är ett betydligt mer ekonomiskt alternativ jämfört med att införskaffa de olika ugnstyperna separat.

Som regel har en kombiugn alla de funktioner som en traditionell ugn har. Den kan ofta ha både varmluft, impuls-grill, grill, över- och undervärme. Det som därmed är unikt för kombiugnarna är att de vanligtvis ger dig möjlighet för att kombinera flera av de olika uppvärmningsmetoderna. Det innebär att du kan använda mikrovågor och varmluft simultant för att för att göra uppvärmningen så effektiv som möjligt.

Att tänka på när du ska köpa ugn

Att välja modell av ugn kan vara förvirrande då det finns ett stort antal modeller på marknaden. Det finns ugnar för alla plånböcker och behov. Har du svårt att välja kan det vara värt att investera i en kombiugn då vanliga ångugnar inte klarar av att tillreda och baka alla typer av råvaror och mat. En kombinationsugn har ångugnseffekt och fungerar även som en konventionell ugn utan ånga. Valet av typ av ugn beror på vilken som bäst passar din livvstil och dina matlagningsvanor.

Ugn bäst i test 2023 – Välj rätt ugn med Hemfaktas lista

Vi har sammanställt ett stort Ugn bäst i test som hjälper dig att välja rätt ugn. Vi har delat upp testet i fyra kategorier med de fyra vanligaste ugnstyperna. Gietvis hittar du testvinnare i olika prisklasser så att du enklare kan hitta den bästa ugnen för dig och din plånbok.

 

Inbyggnadsugn Bäst i test

Vinnare Premiumklassen: GRAM IO 14642-90, Inbyggnadsugn

Vår vinnare i premiumklassen blev en inbyggnadsugn från Gram som har ett stort ugnsutrymme och ett innovativt självrengöringsprogram med ånga, pris ca 19 300 kronor.

Vinnare Premiumklassen: GRAM IO 14642-90, Inbyggnadsugn

Inbyggnadsugnen IO14642-90 från Gram har ett extra stort ugnsutrymme på 77 liter så du behöver aldrig oroa dig för att inte få tillräckligt med plats till maten. Denna ugn har många smarta funktioner, exempelvis det smarta ångrengöringsprogrammet som använder sig av ånga för att lossna fett, smuts och matspill från inbyggnadsugnens insida. Det enda du behöver göra är att hälla upp vatten i en långpanna och därefter sätta igång ångrengöringsprogrammet. Denna ugn har en snygg och stilren design som passar det moderna hemmet. Vi har inget att klaga på!

Fördelar

 • Ugnsvolym på hela 77 liter
 • Smart Självrengöringsprogram med ånga
 • Multifunktionsugn med hela 11+1 funktioner, bl.a. varmluft, upptining- och pizzafunktion
 • Energiklass A
 • Barnsäkring som enkelt kan kopplas ur
 • Push/Pull knappar

Nackdelar

 • Inga nackdelar

PRIS OCH INFORMATION:

Vinnare i Mellanklassen: SIEMENS HR675GBS1S, Inbyggnadsugn

Den bästa inbyggnadsugnen i mellanklassen blev en rymlig modell från Siemens som har en pulseSteam-funktion som låter dig tillaga krispiga rätter, pris ca 10 500 kronor.

Vinnare i Mellanklassen: SIEMENS HR675GBS1S, Inbyggnadsugn

Den här inbyggnadsugnen från Siemens har hela 71 liter och ger dig möjlighet att tillaga stora portioner. Den här ugnen låter dig tillaga laga mat med hjälp av ånga vilket således gör att fler näringsämnen blir kvar i maten och råvarorna. Resultatet? Hälsosammare  måltider som i sig ger en godare smakupplevelse. Ugnen har en PulseSteam-funktion för perfekta krispiga rätter och en 4D hotAir funktion med varmluft som ger utmärkta bakresultat. Pyrolyseprogrammet ser till att du inte behöver fundera på rengöringen av ugnen då den själv bränner allt fett och matspill till aska som enkelt torkas av. Den enda nackdelen med den här ugnen är de medföljande plåtarna som lätt fastnar på vägen.

Fördelar

 • PulseSteam-funktion för krispiga rätter
 • Ugnsvolym: 71 liter
 • Självrengöring med Pyrolys
 • 4D hotAir -varmluft som ger ett optimalt bakresultat

Nackdelar

 • De medföljande plåtarna fastnar lätt på vägen.

 

PRIS OCH INFORMATION:

 

Testvinnare Budgetklassen: WHIRLPOOL AKZ9 6290 IX, Inbyggnadsugn

Vår vinnare i budgetklassen blev denna inbyggnadsugn från Whirlpool som har ett innovativt Pyrolyseprogram som gör rengöringen av ugnen till rena barnleken, pris ca 4 800 kronor. 

Testvinnare Budgetklassen: WHIRLPOOL AKZ9 6290 IX, Inbyggnadsugn

AKZ96290IX från Whirlpool har ett volym på 73 liter vilket ger dig gott om plats för maten. Du behöver inte längre fundera på rengöring av ugnen efter användning då denna ugn har utrustads med ett innovativt Pyrolyseprogram som bränner fett och matrester till aska. Du slipper alltså allt skrubbande framöver! Whirlpools funktion Cook3 låter dig spara både tid och energi i köket då ugnen har ett kraftfullt varmluftssystem som möjliggör tillagning av mat på tre nivåer simultant. En nackdel med den här ugnen är att temperaturen inte är fullt så jämn under matlagningen som vi önskat.

Fördelar

 • COOK3 låter dig laga mat på 3 nivåer samtidigt
 • mjukstängande lucka – SoftClosing
 • Pyrolytiskt rengöringssystem
 • Elektronisk temperaturstyrning
 • Multifunktion med varmluft, under-/övervärme, fläkt och grill

Nackdelar

 • Temperaturens jämnhet kunde varit bättre

PRIS OCH INFORMATION:

Ångugn Bäst i test 2023

Vinnare Premiumklassen: AEG BSE792320B, bästa ångugnen

Vår vinnare i premiumklassen blev denna ångugn från AEG som med den effektiva SousVide-funktionen tar matlagningen i hemmet till nya höjder, pris ca 24 400 kronor.

Vinnare Premiumklassen: AEG BSE792320B, bästa ångugnen

Den här SteamPro-ugnen från AEG kommer i tre olika tillagningslägen – ånga, värme eller en kombination av bägge lägen. I kombinationsläget kommer ugnen automatiskt avge den rätta kombinationen av ånga och värme. Detta ger ett slutresultat av en gyllenbrun och krispig utsida samtidigt som insidan blir saftig och mör. SousVide-funktionen tar din matlagning till en helt ny nivå och detta gäller oavsett om du ska baka bröd, grilla kött eller fisk eller skapa efterrätter. Det enda vi har att anmärka på är att prislappen är dyr, men med tanke på alla funktioner du får med den här ugnen så är det klart värt det höga priset!

Fördelar

 • SteamPro (SousVide)
 • Låg energiförbrukning och energiklass: A+
 • Relativt stor volym på 70 liter
 • Kontrollpanel är med Touch-knappar
 • SoftClosing-lucka

Nackdelar

 • Högt pris

PRIS OCH INFORMATION:

 

Vinnare i Mellanklassen: SIEMENS CD634GAS0, Ångugn

Vår vinnare i mellanklassen blev denna ångugn från Siemens som tack vare CookControl-funktionen säkerställer att alla maträtter blir helt perfekt tillagade, pris ca 13 900 kronor.

Vinnare i Mellanklassen: SIEMENS CD634GAS0, Ångugn

Den här Ugnen CD634GAS0 från Siemens kommer i en mindre storlek på 38 liter vilket gör att den passar utmärkt till ett hushåll med 2-3 medlemmar. Med funktionen CookControl tillagas alla maträtter till dess perfektion. Den här ugnen har flera autoprogram att välja mellan på displaymenyn. CookControl tar därefter över och anger både ugnsfunktion, temperatur samt tillagningslängd. Ett extra plus är att ugnen till och med stänger av sig själv i slutet av tillagningstiden. Vi saknar en självrengöringsfuktion då det är lite krångligt att rengöra denna ugnen med tanke storleken som ger det svårt att komma åt överallt.

Fördelar

 • CookControl-funktion som säkerställer att alla maträtter blir perfekta
 • SoftMove säkerställer att ugnsluckan både öppnas och stängs mjukt
 • Passar perfekt för det mindre hushållet

Nackdelar

 • Ingen självrengöring
 • Ej lämplig för större hushåll

 

PRIS OCH INFORMATION:

 

Testvinnare Budgetklassen: GORENJE BCS747S34X, Ångugn

Vår vinnare i budgetklassen blev den här ångugnen från Gorenje som har en stor volym och som tack vare den effektiva AquaClean-funktionen underlättar rengöringen, pris ca 9 900 kronor.

Testvinnare Budgetklassen: GORENJE BCS747S34X, Ångugn

Den här ugnen från Gorenje kommer med en rad olika funktioner som gör matlagningen enklare och roligare. Välj mellan varmluft, upptining, över- och Undervärme, infra grill eller
infra grill med fläkt. Du kan även välja mellan eco-funktion och ångkokning för  hälsosammare maträtter. Vi uppskattar mycket funktionen fastPreheat som ger en extra snabb uppvärmning. En nackdel med ugnen är att den lätt får fingeravtryck och fläckar på sig. Ett anti-fingerprint material hade varit uppskattat!

Fördelar

 • AquaClean-funktionnen är mycket användbar vid rengöring av ugnen.
 • Mycket bra pris
 • fastPreheat som ger en snabb uppvärmning
 • Många olika matlagningsfunktioner att välja mellan

Nackdelar

 • Ugnen får lätt fingeravtryck på sig

PRIS OCH INFORMATION:

Miniugn Bäst i test

Vinnare Premiumklassen: GASTRONOMA FH-180, Bästa miniugnen

Vår vinnare i premiumklassen blev denna miniugn som har en hög effekt och som tar upp minmalt med plats, pris ca 6 600 kronor.

Vinnare Premiumklassen: GASTRONOMA FH-180, Bästa miniugnen

 

Den här miniugnen från Gastronoma har en volym på 11,8 liter och en effekt på 2000 watt vilket inte är dåligt alls. Ugnen lämpar sig mycket bra för både uppvärmning, grillning och bryning av olika kött, fisk eller grönsaker. Miniugnen har en elektronisk temperaturkontroll och temperaturgivare vilket underlättar matlagningen. Timerfunktion går att ställa in från 10 till 99 minuter och den kommer med en tydlig LED-display. De halkfria fötterna på ugnen säkerställer god stabilitet. Det enda vi har att klaga på är att uppvärmningen är relativt långsam.

Fördelar

 • Medföljande tillbehör: 2 st oljeplattor och 1 st grillställ med avtagbart handtag
 • Kompakt storlek
 • God effekt på 2000 watt
 • Elektronisk temperaturkontroll och temperaturgivare
 • Tydlig LED-display

Nackdelar

 • Långsam uppvärmning av ugnen

PRIS OCH INFORMATION:

 

Vinnare i Mellanklassen: ALBALINE ALBA30, prisvärd miniugn

Vår vinnare i Mellanklassen blev denna miniugn från Albaline som rymmer hela 30 liter, samtidigt som den är mycket kompakt och kan ställas utan i ett skåp när den inte används, pris ca 2 600 kronor.

Vinnare i Mellanklassen: ALBALINE ALBA30, prisvärd miniugn

Den här miniugnen från Albaline har ett ugnsutrymme på 30 liter vilket motsvarar en vanlig mikrovågsugn. Ugnen är därmed ett utmärkt val till mindre hushåll eller som en kompletterande extra ugn. Den har en timer på 60 minuter vilket är ett bra hjälpmedel för att hålla koll på tiden under matlagningen. Ugnen har varmluft och lämpar sig för all slags matlagning. Räkna dock med att det tar lite längre med tanke på att effekten är på 1600 watt.

Fördelar

 • Timer på 60 minuter
 • Prisvärd miniugn
 • Mycket bra storlek – rymmer hela 30 liter men kan ändå enkelt ställas in i ett skåp

Nackdelar

 • Effekten är något låg och gör att matlagningen tar längre tid

 

PRIS OCH INFORMATION:

 

Kombiugn Bäst i test

Vinnare Premiumklassen: ASKO OCM8464A, Bästa kombiugnen

Vår vinnare i premiumklassen blev denna kombiugnen från Asko som är en mycket stilren och flexibel ugn som kan användas både som mikro och som traditionell ugn, pris ca 22 000 kronor.

Vinnare Premiumklassen: ASKO OCM8464A, Bästa kombiugnen

OCM8464A från ASKO relativt stort ugnsutrymme på 50 liter vilket passar ett mellanstort hushåll. Den här kombiugnen ger en mikrovågseffekt på 1000 Watt. En extra funktion är dess grillfunktion på hela 2200 watt, som säkerställer en läcker smak och fin gyllenbrun färg på maten du tillagar. Ugnen har även en varmluftsfunktion, vilket betyder att ugnen kan användas både som mikro och som traditionell ugn. Det enda negativa är således det höga priset.

Fördelar

 • Relativt stort ugnsutrymme på 50 liter
 • Mikrovågseffekt på 1000 Watt
 • Mycket bra grillfunktion på 2200 watt
 • Varmluftsfunktion

Nackdelar

 • Prislappen är hög

PRIS OCH INFORMATION:

Vinnare i Mellanklassen: SIEMENS HM633GBS1S, Kombiugn

Den här kombiugnen blev utsedd till vinnare i mellanklassen då den bjuder på hela 10 olika ugnsfunktioner vilket ger dig oändliga möjligheter i köket, pris ca 10 800 kronor.

Vinnare i Mellanklassen: SIEMENS HM633GBS1S, Kombiugn

HM633GBS1S från Siemens har ett stort ugnsutrymmet på 67 liter vilket betyder att den utan svårigheter klara stora och många portioner. Denna modell kommer med hela 10 ugnsfunktioner, bland annat: 4D-varmluft, varmluft eco, över-/ undervärme, varmluftgrill, stor variogrill, pizzaläge, och coolStart. Så du kan utan problem laga alla slags rätter och få en välsmakande och spröd stekyta. Dessa olika tillagningsmöjligheter ger dig en extra stor flexibilitet när det kommer till matlagningen. En nackdel med ugnen är att rengöringsfuktionen knappt fyller någon funktion, så var därmed beredd på att få lägga lite extra tid på rengöring.

Fördelar

 • Ugnsvolym: 67 liter
 • Hela 10 olika ugnsfunktioner
 • 14 st automatikprogram
 • TFT-Display med klartext
 • Mjukstängande och -öppnande av ugnsluckan

Nackdelar

 • Rengöringsfunktionen är ganska dålig

PRIS OCH INFORMATION:

 

Testvinnare Budgetklassen: GORENJE BCM547S12X, Kombiugn

Vår vinnare i budgetklassen blev denna kombiugn då den ger en jämn värmespridning och således en helt perfekt tillagad måltid, pris ca 7100 kronor.

GORENJE BCM547S12X , Kombiugn

BCM547S12X från Gorenje har en volym på 50 liter och lämpar sig därmed bra för en medel-eller större familj. Ugnen har en effektiv mikrovågseffekt på 1000 Watt. Den traditionella, runda formen hos ugnen som är inspirerad av vedugnar är en stor fördel då den låter den varma luften smidigt röra sig fritt. Då luftflödet är fritt blir därmed värmespridningen väldigt jämn omsluter maten helt och hållet vilket gör att maten blir perfekt tillagad: saftig på insidan och krispig på utsidan. Trots att ugnen saknar en självrengöringsfuktion så tycker vi att denna ugn är ett riktigt kap och framför allt med tanke på de många funktionerna och låga priset.

Fördelar

 • HomeMade-form ger en jämn värmespridning och perfekt tillagad mat
 • Effektiv mikrovågseffekt
 • Bra snabbuppvärmningsfunktion
 • Elektronisk temperaturkontroll
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Ingen självrengöringsfuktion finns

PRIS OCH INFORMATION:

 

 

Ugn bäst i test 2023 – Hemfaktas lista

Inbyggnadsugn Bäst i test

 • Vinnare Premiumklassen: GRAM IO 14642-90, Inbyggnadsugn
 • Vinnare i Mellanklassen: SIEMENS HR675GBS1S, Inbyggnadsugn
 • Testvinnare Budgetklassen: WHIRLPOOL AKZ9 6290 IX, Inbyggnadsugn

Ångugn Bäst i test

 • Vinnare Premiumklassen: AEG BSE792320B, bästa ångugnen
 • Vinnare i Mellanklassen: SIEMENS CD634GAS0, Ångugn
 • Testvinnare Budgetklassen: GORENJE BCS747S34X, Ångugn

 

Miniugn Bäst i test

 • Vinnare Premiumklassen: GASTRONOMA FH-180, Bästa miniugnen
 • Vinnare i Mellanklassen: ALBALINE ALBA30, prisvärd miniugn

Kombiugn Bäst i test

 • Vinnare Premiumklassen: ASKO OCM8464A, Bästa kombiugnen
 • Vinnare i Mellanklassen: SIEMENS HM633GBS1S, Kombiugn
 • Testvinnare Budgetklassen: GORENJE BCM547S12X, Kombiugn
Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter. Kommentera gärna och dela mina inlägg! E-post - Frida Engström

Lämna en kommentar