1. Hem
 2. >
 3. Hem & Hushåll
 4. >
 5. Bäst i test: Tyngdtäcke – Tyngdtäcken för tung nattsömn!
Cura of Sweden Pearl Tyngdtäcke bäst i test

Lyx

Cura of Sweden Pearl Tyngdtäcke bäst i test

Cura of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke

9

Mellan

Borganas-Tyngdtacke-bast-i-test.

Borganäs Tyngdtäcke 150×210 cm

8.5

Budget

COOLEST Tyngdtäcke 7kg

Coolest Tyngdtäcke - 9 kg

8.5

Inledning

Att köpa ett tyngdtäcke kan kännas som en tungt lastad upplevelse och det är lätt att man blir nedtyngd av beslutsångest – det finns ju så många att välja mellan. För att lätta ditt sinne har vi tagit ut 5 av årets bästa tyngdtäcken – för din rätt till en tung nattsömn! 

Här på Hemfakta har vi utsett Cura of Sweden Pearl Classic till årets bästa tyngdtäcke 2024! Detta är ett riktigt mångsidigt och kvalitativt täcke som fått riktigt goda användarrecensioner! 

Våra snarkande experter har knappat och känt, sovit och läst argument för att tillslut landa i sex prima tyngdtäcken i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

När det kommer till tyngftäcke är pris, material och vikt viktiga komponenter. I jakten på det bästa tyngdtäcket har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer med laserblick – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer det täcke som är bäst från det som inte är det.

Med de fem tyngdtäcken vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

1

Cura of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke  – Bästa tyngdtäcket [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Cura of Sweden Pearl Tyngdtäcke bäst i test

Lyx

Vinnare

8

Pris

10

Kvalité & Hållbarhet

9

Andningsbarhet

9

Tyngdalternativ

9

Totalpoäng

Motivering: Cura of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke får höga poäng inom alla kategorier. Priset är konkurrenskraftigt och kvaliteten samt hållbarheten är utmärkta. Den höga andningsbarheten och det breda utbudet av tyngdalternativ gör det till ett mångsidigt val. Det har även fått positiva recensioner från användare vilket stärker dess övergripande betyg.

Finns från 3 kg till 13 kg! Pris ca. 1.200 kr.

Detta mysiga tyngdtäcke från Cura of Sweden är ett täcke bestående av sju laget och som är fyllt med kiselpärlor. Dessa pärlor gör att tyngdtäcket formar sig bra efter kroppen samtidigt som det skapar ett lättare tryck. Trycket gör i sin tur att tyngdtäcket har en lugnande och avkopplande känsla som gör att det går lättare att slappna av och falla i sömn. Detta täcke finns att köpa från 3 kg till 13 kg. CURA tyngdtäcke är marknadens mest certifierade tyngdtäcken med certifikat från STANDARD 100 by OEKO-TEX®

 • Material: 100% Bomull
 • Fyllning: Kiselpärlor och polyester
 • Finns i olika vikter: Ja, 3-13
 • Övrigt: Avlägsnar fukt, formar sig efter kroppen

Fördelar 

 • Väldigt bra kvalité
 • Förbättrar användarnas nattsömn
 • Svalt och behagligt

Nackdelar 

 • Inga kända nackdelar

Sammanfattning: För att skapa en bra bild av tyngdtäcket har vi hämtat cirka 550 recensioner från Cura of Sweden1 .

2

Beckasin Tyngdtäcke Bambu 150x210cm

Beckasin-Tyngdtacke-Bambu-bast-i-test-tyngdtacke

Lyx

Utmanare

7

Pris

9

Kvalité & Hållbarhet

9

Andningsbarhet

9

Tyngdalternativ

8.5

Totalpoäng

Motivering: Beckasin Tyngdtäcke Bambu erbjuder bra kvalitet och hållbarhet till ett något högre pris. Bambumaterialet och den allergivänliga fyllningen gör det attraktivt för dem som söker extra egenskaper. Även om användarrecensioner saknas har det tidigare vunnit priser på testsidor vilket visar på positiva erfarenheter.

Tyngdtäcke i bambu! Pris ca. 2.300 kr.

Här har vi ett tyngdtäcke i bambu, konstruerat för att minska stress, verka avslappnande och öka välbefinnande. Bambun som material är behagligt att använda oavsett årstid, då det absorberar och avdunstar mycket mer fukt än bomullsmaterial. Dessutom verkar det antibakteriellt. Fyllningen består av allergivänlig och luktfri sandkristall.

Beckasins tyngdtäcke finns i vikterna 2,6 kg, 5 kg, 7 kg, 10 kg och 12 kg.

 • Material: Bambu
 • Fyllning: Hypoallergen (allergivänlig) och luktfri sandkristall
 • Finns i olika vikter: Ja, 2.6-12 kg
 • Övrigt:Antibakteriellt, absorberar fukt

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Beckasin Bambu, men Beckasin har tidigare vunnit priser på testsidor vilket talar för positiva upplevelser hos användare.
3

Borganäs Tyngdtäcke 150×210 cm

Borganas-Tyngdtacke-bast-i-test.

Mellan

Vinnare

9

Pris

8

Kvalité & Hållbarhet

9

Andningsbarhet

8

Tyngdalternativ

8.5

Totalpoäng

Motivering: Borganäs Tyngdtäcke erbjuder hög kvalitet till ett överkomligt pris. Det är certifierat enligt Oeko-Tex och är garanterat fritt från skadliga tillsatser. Även om tyngdalternativen är något färre har det fått erkännande på testsidor och popularitet på shoppingplattformar.

Stilrent och rogivande! Pris ca. 890 kr.

Tyngdtäcket från Borganäs of Sweden är ett stilrent tyngdtäcke tillverkat för enkelsäng. Det är gjort av bomull och har en fyllning av polyester och kiselpärlor. Det har en omslutande känsla som verkar rogivande samt minskar dina rörelser under sömn. Täcket är certifierat av det internationella kontrollorganet Oeko-Tex, vilket betyder att det har genomgått noggranna tester. Det är garanterat fritt från tillsatser som kan vara farliga för hud och hälsa.

 • Material: 100% bomull
 • Fyllning: Polyester och kiselpärlor
 • Finns i olika vikter: Ja, 5-12 kg
 • Övrigt: Fri från tillsatser som kan vara farliga för hud och hälsa

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Borganäs Tyngdtäcke, men Borganäs har tidigare vunnit priser på testsidor och är ett populärt köp på bland annat Pricerunner vilket talar för positiva upplevelser hos användare.
4

Jotex Sleep Well Tyngdtäcke 150x210cm

Jotex-basta-tyngdtacket

Mellan

Utmanare

9

Pris

8

Kvalité & Hållbarhet

9

Andningsbarhet

8

Tyngdalternativ

8.5

Totalpoäng

Motivering: Jotex Sleep Well Tyngdtäcke presterar väl med hög andningsbarhet och en bra balans mellan pris och kvalitet. Användarrecensioner indikerar positiva upplevelser även om de är begränsade i antal.

Finns i flera vikter! Pris fr. 900 kr.

Jotex Sleep Well-täcke är ett mjukt och behagligt tyngdtäcke för enkelsäng. Täcker är fyllt med kiselpärlor som är inbäddade i polyestervadd för att de ska ligga utspridda i täcket. Det finns även sydda mellanväggar som håller fyllningen på plats och fördelar tyngden jämnt. Kiselpärlorna är hypoallergena, giftfria och luktfria. Detta är ett otroligt skönt täcke som hjälper dig slappna av och förbättrar din nattsömn.

 • Material: 100% bomull
 • Fyllning: 140 g/m² polyester och 5800 g kiselpärlor
 • Finns i olika vikter: Ja
 • Övrigt: Fördelar vikten jämnt, hypoallergent, giftfritt och luktfritt

Fördelar 

 • Användare menar att de sover bättre med täcket
 • Lagom varmt

Nackdelar 

 • Inga kända nackdelar

Sammanfattning: För att skapa en bra bild av tyngdtäcket har vi hämtat cirka 8 recensioner från Jotex2 . Recensionerna är dock begränsade.

5

Coolest Tyngdtäcke 9 kg

COOLEST Tyngdtäcke 7kg

Budget

Vinnare

10

Pris

8

Kvalité & Hållbarhet

7

Andningsbarhet

9

Tyngdalternativ

8.5

Totalpoäng

Motivering: Coolest Tyngdtäcke får högsta betyg för priset och har överlag bra egenskaper. Trots att kvaliteten och hållbarheten inte når samma nivå som premiumalternativen, erbjuder det ett överkomligt alternativ för den budgetmedvetna.

Billigt och avstressande tyngdtäcke! Pris ca. 799 kr.

Detta tyngdtäcke från Coolest ger ett mycket mjukt och jämnt tryck fördelat över hela kroppen, vilket i sin tur har en avslappnande och avstressande effekt. Tyngdtäcket finns i olika vikter och utföranden. Tyngdtäcket håller hög kvalité och är gjort i 100 % bomull. Trots detta är priset riktigt lågt!

 • Material: 100 % bomull
 • Fyllning: Glaspärlor
 • Finns i olika vikter: Ja, 2-15 kg
 • Övrigt: Vikten är jämnt fördelat, funkar även för barn från 10 år

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om CoolestTyngdtäcke, men Borganäs har tidigare varit med på testsidor och är ett populärt köp på bland annat Pricerunner vilket talar för positiva upplevelser hos användare.

Köpguide – Välj rätt tyngd på vikttäcket

För att uppnå det absolut bästa resultatet av tyngdtäcket är det viktigt att välja ett täcke med rätt tyngd. Enligt experter rekommenderas det att tyngdtäckets vikt bör vara ca 10-15% av din kroppsvikt. Om du lider av större sömnproblem eller ångest rekommenderas det att du väljer ett något tyngre täcke på 12-15% av din kroppsvikt. Det är en individuellt vilken tyngd man föredrar på sitt täcke, vilket betyder att det kan vara bra att prova sig fram. Vissa personer känner sig mer instängda av ett för tungt täcke medan andra föredrar ett lite tyngre täcke. 

Om du ska köpa ett tyngdtäcke för ett barn eller en äldre person så gäller andra rekommendationer. Täcket ska då istället anpassas efter ålder, vikt samt hälsotillstånd. Även storleken på tyngdtäcken varierar och bör därmed anpassas efter användarens storlek. 

Olika prisklasser på tyngdtäcke

Priserna på ett tyngdtäcke varierar mycket beroendes på tillverkare, kvalitet, samt var du tänkt köpa täcket. Priserna sträcker sig från 700kr upp till 4.000kr. Givetvis har täckets vikt också en stor betydelse gällande priset. För att ge ett exempel så kostar ett vikttäcke på 5 kg inte lika mycket som ett täcke på 10 kg. Av den anledningen är det klokt att jämföra tyngdtäcken så att du inte köper första bästa täcket. 

Så väljer du det bästa tyngdtäcket

När du ska köpa ett tyngdtäcke är det smart att ha vissa aspekter i åtanke:

 • Det första du ska tänka på är täckets vikt. Precis som vi nämnt tidigare är det bra att utgå från ca 10% av din kroppsvikt.
 • Nästa faktor är materialet. Tyngdtäcken kommer i många olika material vilket gör att du säkert kan hitta ditt föredragna material.
 • Har du känslig hy så bör du vara extra noggrann och sikta på ett material som är speciellt utvecklat för dig med känslig hy.
 • Priset är en viktig aspekt som spelar in. De bästa tyngdtäcken är nödvändigtvis inte de dyraste! Med andra ord, välj ett tyngdtäcke som känns rätt för din plånbok.

Så fungerar ett tyngdtäcke

Tyngdtäcken eller vikttäcken som det även kallas ibland, har funnits sedan många år tillbaka men det är först på nuvarande tidpunkt som de har fått ett stort uppsving. Det finns också många goda anledningar till att tyngdtäcken har vuxit mycket i popularitet den sista tiden. Tyngdtäcken utvecklades för att bota ångestrelaterade symtom och sömnlöshet eftersom de hjälper till att släppa ut ett lugnande hormonet som heter oxytocin. Den här ökade utsöndringen av oxytocin har en väldigt god effekt på personer med bl.a. ADHD/ADD, autism, anorexia och schizofreni. Tyngdtäcket sägs även minska både ångest och stress och utöver detta hjälper det användaren att komma till ro, samtidigt som det gör denne mer lycklig och fridfull.

Ett tyngdtäcke är precis som namnet antyder, ett täcke fyllt med material vilket ger det extra tyngd. Ofta varierar tyngderna i täcket och kommer vanligtvis i form av mini-bollar, specialbehandlad textil, sand eller polypropen vilket är en vanlig termoplast. Det har publicerats många artiklar om just tyngdtäcken. Och finns det en sak som personer i världen är villiga att lägga sina pengar på så är det en bättre hälsa och god natts sömn.

Frågor och svar om tyngdtäcke

Tyngdtäckets vikt bör ligga på mellan 10-15% av din kroppsvikt.

Ett tyngdtäcke sägs bidra till en bättre sömn, minskar ångest och stress samt kan minska psykiska besvär.

I vårt test blev Cura of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke testvinnare, helt enkelt då det är ett mångsidigt tyngdtäcke som finns i flera vikter.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

 1. Cura of Sweden, 20/12-23 []
 2. Jotex, 20/12-23 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser