Tyngdtäcke bäst i test – Bästa tyngdtäcket 2022 blev Cura Cozy

Innehållsförteckning
Detta inlägg innehåller affiliatelänkar

Funderar du på att köpa ett tyngdtäcke och vill få reda på vilket som är det bästa tyngdtäcket på marknaden just nu? Vi på redaktionen har gjort valet av testvinnare efter egen research och jämförelser av produktens specifikationer.

Fördelar med tyngdtäcken

Tyngdtäcken eller vikttäcken som det även kallas ibland, har funnits sedan många år tillbaka men det är först på nuvarande tidpunkt som de har fått ett stort uppsving. Det finns också många goda anledningar till att tyngdtäcken har vuxit mycket i popularitet den sista tiden. Tyngdtäcken utvecklades för att bota ångestrelaterade symtom och sömnlöshet eftersom de hjälper till att släppa ut ett lugnande hormonet som heter oxytocin.§ Den här ökade utsöndringen av oxytocin har en väldigt god effekt på personer med bl.a. ADHD/ADD, autism, anorexia och schizofreni. Tyngdtäcket sägs även minska både ångest och stress och utöver detta hjälper det användaren att komma till ro, samtidigt som det gör denne mer lycklig och fridfull.

Så fungerar ett tyngdtäcke

Ett tyngdtäcke är precis som namnet antyder, ett täcke fyllt med material vilket ger det extra tyngd. Ofta varierar tyngderna i täcket och kommer vanligtvis i form av mini-bollar, specialbehandlad textil, sand eller polypropen vilket är en vanlig termoplast.§ Det har publicerats många artiklar om just tyngdtäcken. Och finns det en sak som personer i världen är villiga att lägga sina pengar på så är det en bättre hälsa och god natts sömn.

Välj rätt tyngd på vikttäcket

För att uppnå det absolut bästa resultatet av tyngdtäcket är det viktigt att välja ett täcke med rätt tyngd. Enligt experter rekommenderas det att tyngdtäckets vikt bör vara ca 10-15% av din kroppsvikt. Om du lider av större sömnproblem eller ångest rekommenderas det att du väljer ett något tyngre täcke på 12-15% av din kroppsvikt. Det är en individuellt vilken tyngd man föredrar på sitt täcke, vilket betyder att det kan vara bra att prova sig fram. Vissa personer känner sig mer instängda av ett för tungt täcke medan andra föredrar ett lite tyngre täcke. 

Om du ska köpa ett tyngdtäcke för ett barn eller en äldre person så gäller andra rekommendationer. Täcket ska då istället anpassas efter ålder, vikt samt hälsotillstånd. Även storleken på tyngdtäcken varierar och bör därmed anpassas efter användarens storlek. 

Olika prisklasser på tyngdtäcken

Priserna på ett tyngdtäcke varierar mycket beroendes på tillverkare, kvalitet, samt var du tänkt köpa täcket. Priserna sträcker sig från 700kr upp till 4.000kr. Givetvis har täckets vikt också en stor betydelse gällande priset. För att ge ett exempel så kostar ett vikttäcke på 5 kg inte lika mycket som ett täcke på 10 kg. Av den anledningen är det klokt att jämföra tyngdtäcken så att du inte köper första bästa täcket. 

Så väljer du det bästa tyngdtäcket

När du ska köpa ett tyngdtäcke är det smart att ha vissa aspekter i åtanke:

 • Det första du ska tänka på är täckets vikt. Precis som vi nämnt tidigare är det bra att utgå från ca 10% av din kroppsvikt.
 • Nästa faktor är materialet. Tyngdtäcken kommer i många olika material vilket gör att du säkert kan hitta ditt föredragna material.
 • Har du känslig hy så bör du vara extra noggrann och sikta på ett material som är speciellt utvecklat för dig med känslig hy.
 • Priset är en viktig aspekt som spelar in. De bästa tyngdtäcken är nödvändigtvis inte de dyraste! Med andra ord, välj ett tyngdtäcke som känns rätt för din plånbok.

Tyngdtäcke Bäst i Test – Hemfaktas testvinnare

Läs vårt stora köpguide och bäst i test för att skapa dig en bättre översikt över marknaden så att du kan välja det bästa tyngdtäcket som matchar dina behov.

Vinnare Premiumklassen: Cura Cozy Tyngdtäcke

Vår vinnare i premiumklassen blev Cura Cozy då detta är det bästa tyngdtäcket för att hålla dig varm och för att göra dig avslappnad, pris ca 2400 kronor.

CURA COZY TYNGDTÄCKE BÄST I TEST

Tyngdtäcket Cozy från Cura of Sweden är ett mjukt täcke som garanterat håller dig varm under de kallare nätterna. Detta värmande täcket gör att du slappnar av vilket i sin tur leder till både tryggare och bättre sömn. Detta täcke innehåller hoptvinnade polyestertrådar och kommer i storlekarna 4 kg, 6 kg, 8 kg, 10kg samt 12 kg. Vikttäcket har under många år använts inom vården för att lugna patienter som har stressbesvär eller ADHD. 

Fördelar

 • Värmande täcke vilket är utmärkt för de kallare månaderna
 • Innehåller tvinnade polyestertrådar
 • Ökar din avslappnad och ger en tryggare sömn
 • Många olika vikter att välja mellan

Nackdelar

 • Täcket är för varmt att använda under sommarmånaderna

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare Premiumklassen: Beckasin svalt tyngdtäcke

Vår utmanare i premiumklassen blev detta svala täcke som är gjort av bambu, vilket är naturligt antibakteriellt. Dessutom är täcket fritt från mikroplaster vilket gör det till det bästa tyngdtäcket ur ett miljövänligt perspektiv, pris ca 2000 kronor.

Beckasin Tyngdtäcke 7 kg Bambu

Beckasin svalt tyngdtäcke är tillverkat i bambu som på ett naturligt sätt verkar avslappnande, minskar stress, och ökar välbefinnandet. Tyngden i täcket hjälper ditt nervsystem att slappna av då det ger en omfamnande känsla, och resultatet är att du snabbt faller i sömn. Detta tyngdtäcke fungerar genom att det frisätter kroppsegna hormoner som i sin tur verkar lugnande. Bambu är ett svalt material och kan med fördel användas under alla årstider eftersom det både absorberar och avdunstar fukt upp till fyra gånger mer jämfört med vanliga bomullsmaterial. Det enda negativa är att det tar lite tid att vänja sig vid täcket, eftersom det är något stelt till en början.

Beckasins tyngdtäcken finns i vikterna 2,6 kg, 5 kg, 7 kg, 10 kg och 12 kg.

Fördelar

 • Kan användas året runt tack vare det speciella bambu-materialet
 • Materialet är naturligt antibakteriellt
 • Täcket är fritt från polyester samt mikropärlor
 • Täcket kommer i olika vikter

Nackdelar

 • Täcket känns lite stelt att sova med de första nätterna

PRIS OCH INFORMATION:

 

Vinnare i mellanklassen: Cura of Sweden Pearl Tyngdtäcke

Detta täcke från Cura of Sweden Pearl Tyngdtäcke blev vår vinnare i mellanklassen då det är gjort av en unik blandning av bomull och polyester, som enkelt gör sig av med fukt, pris ca 1900 kronor.

 

Cura of Sweden Pearl Tyngdtäcke

 

Detta mysiga tyngdtäcke från Cura of Swedens är ett täcke fyllt med kiselpärlor. Dessa pärlor gör att tyngdtäcket formar sig bra efter kroppen samtidigt som det skapar ett lättare tryck. Trycket gör i sin tur att tyngdtäcket har en lugnande och avkopplande känsla som gör att det går lättare att slappna av och falla i sömn. Det enda vi har att anmärka på är att täcket inte är antibakteriellt, vilket gör att det ej är lämpligt för personer med känslig hud.

Fördelar

 • Tyngdtäcket finns i olika vikter
 • Ger en lugn nattsömn
 • Täcket gör sig lätt av med fukt tack vare det unika materialet
 • Formar sig efter kroppen

Nackdelar

 • Materialet är ej antibakteriellt 

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare mellanklassen: 4Living Tyngdtäcke 

Detta blev vår utmanare i mellanklassen eftersom detta är ett täcke som formar sig efter kroppen och ger en jämn fördelning, pris ca 1200 kronor.

4Living Tyngdtäcke 7 kg

4Living Tyngdtäcke är tillverkat i bomull och innehåller glaspärlor som både formar sig efter kroppen och som ger en bra viktfördelning. Detta ger en förbättrad sömn och ser till att användaren vaknar upp både piggare och gladare. Ett plus med detta tyngdtäcke är att det levereras i en väska med handtag, vilket underlättar för förvaring. 4Living Tyngdtäcke kommer även i tyngderna: 3 kg, 5,5 kg och 9 kg. Det enda negativa med täcket är att det är något för tunt för att användas under de kallare månaderna.

Fördelar

 • Täcket formar sig efter kroppen och glaspärlorna ger en bra viktfördelning
 • Bra pris
 • Flera tyngder att välja mellan

Nackdelar

 • Tyngdtäcket är något för kallt att användas under vintermånaderna

PRIS OCH INFORMATION:

Testvinnare Budgetklassen: COOLEST Tyngdtäcke

Vår vinnare i budgetklassen blev detta tyngdtäcke från Coolest då det är ett täcke i hög kvalitet för ett riktigt bra pris på endast 1000 kronor.

COOLEST Tyngdtäcke 7kg

Detta tyngdtäcket från Coolest ger ett mycket mjukt och jämnt tryck fördelat över hela kroppen, vilket i sin tur har en avslappnande och avstressande effekt. Tyngdtäcket finns i olika vikter och utföranden. Tyngdtäcket håller hög kvalité och är gjort i 100 % bomull. Trots detta är priset riktigt lågt! Just detta täcke på 7 kg passar för kroppsvikt 45–70 kg.

Fördelar

 • Mjukt och behagligt täcke
 • Ger en jämn vikt över kroppen
 • Hög kvalité och tillverkat i 100 % bomull
 • Tyngdtäcket finns i flera vikter och utföranden

Nackdelar

 • Materialet är ej antibakteriellt 

PRIS OCH INFORMATION:

 

Frågor och svar om tyngdtäcke

Hur tungt tyngdtäcke bör man välja?

Tyngdtäckets vikt bör ligga på mellan 10-15% av din kroppsvikt.

Varför bör man köpa ett tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke sägs bidra till en bättre sömn, minskar ångest och stress samt kan minska psykiska besvär.

Vad innehåller ett tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke är fyllt med material vilket ger det extra tyngd och vanligtvis kommer de i form av bollar, sand, specialbehandlad textil eller polypropen.

Tyngdtäcke bäst i test 2022 – Hemfaktas lista

 • Vinnare Premiumklassen: Cura Cozy Tyngdtäcke
 • Utmanare Premiumklassen: Beckasin svalt tyngdtäcke
 • Vinnare i mellanklassen: Cura of Sweden Pearl Tyngdtäcke
 • Utmanare mellanklassen: 4Living Tyngdtäcke 
 • Testvinnare Budgetklassen: COOLEST Tyngdtäcke
Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

Lämna en kommentar