Bäst i test: Tyngdtäcke – tyngdtäcken för tung nattsömn!

Att köpa ett tyngdtäcke kan kännas som en tungt lastad upplevelse – det finns ju så många att välja mellan. Med tyngande funderingar om vikter och materialval, är det lätt man man blir lite nedtyngd av beslutsångest. Men, när man väl har hittat det perfekta täcket, kan man andas ut och känna sig otroligt lättad! Kolla in vårt bäst i test, där vi har listat årets bästa tyngdtäcken – för din rätt till tung nattsömn. 

Våra snarkande experter har knappat och känt, sovit och läst argument för att tillslut landa i sex prima tyngdtäcken i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Bästa tyngdtäcket 2023

Vilket är då det bästa tyngdtäcket? Juryn är enhällig! Cura of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke från kategorin Lyx blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

 

Bäst i test: Lyx

Cura of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke  – Bäst i test 2023!

Finns från 3 kg till 13 kg! Pris fr. 1.200 kr.

Cura of Sweden Pearl Tyngdtäcke bäst i test

Detta mysiga tyngdtäcke från Cura of Sweden är ett täcke fyllt med kiselpärlor. Dessa pärlor gör att tyngdtäcket formar sig bra efter kroppen samtidigt som det skapar ett lättare tryck. Trycket gör i sin tur att tyngdtäcket har en lugnande och avkopplande känsla som gör att det går lättare att slappna av och falla i sömn. Detta täcke finns att köpa från 3 kg till 13 kg. 

 • Tyngdtäcket finns i olika vikter
 • Ger en lugn nattsömn
 • Täcket gör sig lätt av med fukt tack vare det unika materialet
 • Formar sig efter kroppen

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Utmanare Lyxklassen: Beckasin Tyngdtäcke Bambu 150x210cm

Pris fr. 2.300 kr.

Beckasin-Tyngdtacke-Bambu-bast-i-test-tyngdtacke

Här har vi ett tyngdtäcke i bambu, konstruerat för att minska stress, verka avslappnande och öka välbefinnande. Bambun som material är behagligt att använda oavsett årstid, då det absorberar och avdunstar mycket mer fukt än bomullsmaterial. Dessutom verkar det antibakteriellt. Fyllningen består av allergivänlig och luktfri sandkristall.

Beckasins tyngdtäcke finns i vikterna 2,6 kg, 5 kg, 7 kg, 10 kg och 12 kg.

 • Finns i flera vikter
 • Antibakteriellt

Specifikationer: 

 • Mått: ca 150 x 210 cm
 • Färg: Vit
 • Material: Bambu
 • Fyllning: Hypoallergen (allergivänlig) och luktfri sandkristall från kvarts

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Bäst i test: Mittemellan

Bäst i test Mellanklassen: Borganäs Tyngdtäcke 150×210 cm

Pris fr. 890 kr.

Borganas-Tyngdtacke-bast-i-test.

Tyngdtäcket från Borganäs of Sweden är ett stilrent tyngdtäcke tillverkat för enkelsäng. Det är gjort av bomull och har en fyllning av polyester och kiselpärlor. Det har en omslutande känsla som verkar rogivande samt minskar dina rörelser under sömn. Täcket är certifierat av det internationella kontrollorganet Oeko-Tex, vilket betyder att det har genomgått noggranna tester. Det är garanterat fritt från tillsatser som kan vara farliga för hud och hälsa.

 • Finns i flera vikter
 • Fri från tillsatser som kan vara farliga för hud och hälsa

Specifikationer:

 • Material yttertyg: 100% bomull
 • Material stoppning: polyester och kiselpärlor
 • Storlek: 150×210 cm

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Utmanare Mellanklassen: Jotex Sleep Well Tyngdtäcke 150x210cm

Finns i flera vikter! Pris fr. 900 kr.

Jotex-basta-tyngdtacket

Jotex Sleep Well-täcke är ett mjukt och behagligt tyngdtäcke för enkelsäng. Täcker är fyllt med kiselpärlor som är inbäddade i polyestervadd för att de ska ligga utspridda i täcket. Det finns även sydda mellanväggar som håller fyllningen på plats och fördelar tyngden jämnt. Kiselpärlorna är hypoallergena, giftfria och luktfria. Detta är ett otroligt skönt täcke som hjälper dig slappna av och förbättrar din nattsömn.

 • Finns i olika vikter

Specifikationer: 

 • Tyg: 100% bomull.
 • Fyllning: 140 g/m² polyester och 5800 g kiselpärlor.
 • Storlek: 150×210 cm.
 • Fördelar med tyngdtäcken

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Bäst i test: Budget

Bäst i test Budgetklassen: Coolest Tyngdtäcke  – billigt tyngdtäcke!

Pris fr. 799 kr.

COOLEST Tyngdtäcke 7kg

Detta tyngdtäcke från Coolest ger ett mycket mjukt och jämnt tryck fördelat över hela kroppen, vilket i sin tur har en avslappnande och avstressande effekt. Tyngdtäcket finns i olika vikter och utföranden. Tyngdtäcket håller hög kvalité och är gjort i 100 % bomull. Trots detta är priset riktigt lågt!

 • Mjukt och behagligt täcke
 • Ger en jämn vikt över kroppen
 • Hög kvalité och tillverkat i 100 % bomull
 • Tyngdtäcket finns i flera vikter och utföranden

Specifikationer:

 • Yttertyg: 100 % bomull.
 • Fyllning: glaspärlor

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev Cura of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke testvinnare, helt enkelt då det är ett mångsidigt tyngdtäcke som finns i flera vikter.

När det kommer till tyngftäcke är pris, material och vikt viktiga komponenter. I jakten på det bästa tyngdtäcket har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer med laserblick – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer det täcke som är bäst från det som inte är det.

Med de fem tyngdtäcken vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

 

Tyngdtäcke

Tyngdtäcken eller vikttäcken som det även kallas ibland, har funnits sedan många år tillbaka men det är först på nuvarande tidpunkt som de har fått ett stort uppsving. Det finns också många goda anledningar till att tyngdtäcken har vuxit mycket i popularitet den sista tiden. Tyngdtäcken utvecklades för att bota ångestrelaterade symtom och sömnlöshet eftersom de hjälper till att släppa ut ett lugnande hormonet som heter oxytocin. Den här ökade utsöndringen av oxytocin har en väldigt god effekt på personer med bl.a. ADHD/ADD, autism, anorexia och schizofreni. Tyngdtäcket sägs även minska både ångest och stress och utöver detta hjälper det användaren att komma till ro, samtidigt som det gör denne mer lycklig och fridfull.

Så fungerar ett tyngdtäcke

Ett tyngdtäcke är precis som namnet antyder, ett täcke fyllt med material vilket ger det extra tyngd. Ofta varierar tyngderna i täcket och kommer vanligtvis i form av mini-bollar, specialbehandlad textil, sand eller polypropen vilket är en vanlig termoplast. Det har publicerats många artiklar om just tyngdtäcken. Och finns det en sak som personer i världen är villiga att lägga sina pengar på så är det en bättre hälsa och god natts sömn.

Välj rätt tyngd på vikttäcket

För att uppnå det absolut bästa resultatet av tyngdtäcket är det viktigt att välja ett täcke med rätt tyngd. Enligt experter rekommenderas det att tyngdtäckets vikt bör vara ca 10-15% av din kroppsvikt. Om du lider av större sömnproblem eller ångest rekommenderas det att du väljer ett något tyngre täcke på 12-15% av din kroppsvikt. Det är en individuellt vilken tyngd man föredrar på sitt täcke, vilket betyder att det kan vara bra att prova sig fram. Vissa personer känner sig mer instängda av ett för tungt täcke medan andra föredrar ett lite tyngre täcke. 

Om du ska köpa ett tyngdtäcke för ett barn eller en äldre person så gäller andra rekommendationer. Täcket ska då istället anpassas efter ålder, vikt samt hälsotillstånd. Även storleken på tyngdtäcken varierar och bör därmed anpassas efter användarens storlek. 

Olika prisklasser på tyngdtäcke

Priserna på ett tyngdtäcke varierar mycket beroendes på tillverkare, kvalitet, samt var du tänkt köpa täcket. Priserna sträcker sig från 700kr upp till 4.000kr. Givetvis har täckets vikt också en stor betydelse gällande priset. För att ge ett exempel så kostar ett vikttäcke på 5 kg inte lika mycket som ett täcke på 10 kg. Av den anledningen är det klokt att jämföra tyngdtäcken så att du inte köper första bästa täcket. 

Så väljer du det bästa tyngdtäcket

När du ska köpa ett tyngdtäcke är det smart att ha vissa aspekter i åtanke:

 • Det första du ska tänka på är täckets vikt. Precis som vi nämnt tidigare är det bra att utgå från ca 10% av din kroppsvikt.
 • Nästa faktor är materialet. Tyngdtäcken kommer i många olika material vilket gör att du säkert kan hitta ditt föredragna material.
 • Har du känslig hy så bör du vara extra noggrann och sikta på ett material som är speciellt utvecklat för dig med känslig hy.
 • Priset är en viktig aspekt som spelar in. De bästa tyngdtäcken är nödvändigtvis inte de dyraste! Med andra ord, välj ett tyngdtäcke som känns rätt för din plånbok.

 

Frågor och svar om tyngdtäcke

Hur tungt tyngdtäcke bör man välja?

Tyngdtäckets vikt bör ligga på mellan 10-15% av din kroppsvikt.

Varför bör man köpa ett tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke sägs bidra till en bättre sömn, minskar ångest och stress samt kan minska psykiska besvär.

Vilket är det bästa tyngdtäcket?

I vårt test blev Cura of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke testvinnare, helt enkelt då det är ett mångsidigt tyngdtäcke som finns i flera vikter.

 

Matilda Habbe

Kreativ copywriter, medveten prylnörd och inbiten second hand-fantast som skriver det absolut bästa om det mesta och för de flesta. Här på Hemfakta är mitt ack så viktiga uppdrag att guida dig genom prylarnas värld! E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar