Tvättmaskin Bäst i Test – Bästa tvättmaskinen 2022 blev LG W4WV712S1W

I denna artikel har vi på Hemfakta sammanfattat alla de stora testerna av tvättmaskiner. Genom att vi gjort jobbet åt dig, kan du lätt få en överblick över vilken tvättmaskin som blev bäst i test och spara massor med tid på att klicka dig runt. Läs mer nedan om vilken som blev den bästa tvättmaskinen.

Tvättmaskiner är en produkt som lämpar sig bäst att köpa online. För cirka en femhundring kan du få din nya produkt hemkörd och installerad samt den gamla maskinen bortforslad.

Köpguide för tvättmaskiner

Du som redan haft tvättmaskin eller som hunnit kika runt vet att det finns flera olika typer av tvättmaskiner. Innan du bestämmer dig för en viss tvättmaskin är det viktigt att fundera över hushållets tvättbehov, hur tvättmaskinen ska placeras och vilka funktioner som är viktiga för dig.

Många modeller av tvättmaskiner har specifika extrafunktioner, som troligtvis är mer eller mindre användbara för dig. Därför tyckte vi att det var viktigt att börja med en grundläggande genomgång av olika typer av tvättmaskiner och dess specifikationer.

Hur länge håller en tvättmaskin?

Livslängden för en tvättmaskin är i snitt 11 år, men detta varierar kraftigt mellan modell och tillverkare. Vad som påverkar hur länge en tvättmaskin håller är naturligtvis även hur mycket maskinen används och hur skonsam ägaren är mot den. Den vanligaste orsaken till att en tvättmaskin går sönder är att den använts för hårt, exempelvis genom att den fyllts för mycket, använts för intensivt eller att användaren varit direkt oförsiktig.

Toppmatad, frontmatad eller kombinerad tvättmaskin och torktumlare

Den vanligaste modellen av tvättmaskin i Sverige är den traditionella frontmatade. Utomlands är toppmatade mer förekommande, något som har olika förklaringar naturligtvis. På senare tid har dock de kombinerade tvättmaskinen med torktumlare blivit allt vanligare. Innan du bestämmer dig för typ av produkt, rekommenderar vi att du läser igenom informationen nedan kring de olika för- och nackdelarna med respektive modell.

Toppmatad tvättmaskin

Den troligtvis vanligaste anledningen till att välja en toppmatad tvättmaskin är utrymmesbrist. Den här typen av tvättmaskin kräver generellt sett mindre yta, genom att vara smalare och istället högre. En toppmatad variant fylls på ovanifrån, vilket kan vara en fördel för exempelvis gamla som har svårt att böja sig ner.

En viktig sak att tänka på är att du inte kan stapla någonting ovanpå en toppmatad tvättmaskin. Det går alltså inte att bygga en så kallad tvättpelare med tvättmaskin och torktumlare ovanpå varandra. Du förlorar även en eventuell avlastningsyta ovanpå maskinen.

Frontmatad tvättmaskin

En frontmatad tvättmaskin benämns oftast endast som tvättmaskin i Sverige då det är den variant som vi tar för givet. En stor fördel med en frontmatad maskin är att du kan bygga en tvättpelare och därmed få plats med både tvättmaskin och torktumlare på samma golvyta. Vanligtvis rymmer den här typen av modell mer tvätt än en toppmatad tvättmaskin, men det kan variera.

Den största nackdelen med frontmatade tvättmaskiner är att du behöver böja dig ner för att fylla på och tömma maskinen.

Kombinerad tvättmaskin och torktumlare

En tvätt och torkmaskin är ditt bästa val om du vill ha en produkt som klarar allt. Du får alltså två maskiner i ett, vilket gör att du sparar plats. Dessutom behöver du inte lägga dubbla pengar på en tvättmaskin och en torktumlare separat.

Med det sagt kostar ofta en kombinerad tvätt och torktumlare lite mer. Du kan dessutom sällan torka samma mängd med blöta kläder som en dedikerad torktumlare klarar av. Var noga med att se hur mycket energi som produkten kräver då detta kan variera framförallt vid denna typ av kombomaskin.

Viktigt att tänka på vid val av tvättmaskin

Här nedan har vi samlat några punkter som är viktiga att tänka på när du väljer tvättmaskin.

 1. Vilken energiklass tvättmaskinen har. Många av de moderna maskinerna är väldigt energisnåla och det är viktigt för att spara på jordens resurser och för att minska dina utgifter. Välj en tvättmaskin med energimärkning A++ eller A+++.
 2. Tvättkapacitet. Att välja en tvättmaskin med hög tvättkapacitet, dvs hur mycket tvätt du kan tvätta på en och samma gång, är viktigt framförallt för barnfamiljer. Det vanligaste är att en tvättmaskin har en kapacitet på runt 8 kg, men detta varierar mellan 6–12 kg. Var noga med att fylla maskinen så mycket som möjligt varje gång du tvättar för att optimera kostnaderna och miljöpåverkan. Tvättmaskinens förbrukningssiffror vad gäller el och vatten baseras på en helt fylld tvättmaskin.
 3. Restfuktighet. Hur mycket tvättmaskinen förmår att centrifugera ut fukt ur kläderna är en avgörande faktor för hur mycket du behöver torktumla tvätten efteråt (om du gör det). Ju lägre restfuktighet, desto snabbare torkar även kläderna som hängs upp. En bra kapacitet på det här området sparar pengar vid torktumling, eftersom torktiden minskar.
 4. Ljudnivå. Hur många gånger har man inte stört sig på ljudliga hushållsmaskiner? Om inte tvättmaskinen ska stå avskilt i källaren är det viktigt att ta med aspekten ljudnivå när du fattar beslut om köp. Som referenspunkt kan du tänka på att en vanlig konversation mellan två personer ligger på runt 60 db (decibel). Ljudnivån för centrifugering brukar ligga lite högre än det, medan tvättningen generellt ligger lägre.
 5. Motortyp. Det finns huvudsakligen två typer av motorer som används för tvättmaskiner; kol eller kolfri. Fördelen med en motor som innehåller kol är att det blir billigare, nackdelen är att de slits ut snabbare. Dessutom låter kolfria motorer mindre.

Vilken är den bästa tvättmaskinen?

Dina specifika behov och förutsättningar avgör vilken som är bästa produkten just för dig. Här har vi dock samlat generella köprekommendationer för de bästa modellerna av tvättmaskiner i år.

Hemfaktas test av tvättmaskiner 

Hemfakta.se har gjort egen research för att hitta de bästa produkterna utifrån de egenskaperna som är viktiga för tvättmaskiner. Vi har valt att fokusera på frontmatade och toppmatade tvättmaskiner. För att göra det lättare för dig att hitta rätt i testet har vi delat upp tvättmaskinerna i tre olika prisklasser: premium, mellan och budget.

Bäst i test premiumklassen: LG W4WV712S1W – bästa frontmatade tvättmaskinen

Denna högkvalitativa tvättmaskin kommer från LG. Den har en stor kapacitet, är tystlåten och enkel att använda. Ca pris 12 000 kr.

bäst i test tvättmaskin

LG W4WV712S1W är en tvättmaskin med stor kapacitet på hela 12 kg och med flera bra funktioner som TurboWash 59, som tvättar kläderna på endast 59 minuter. Du har även en utmärkt Steam-funktion, vilken avlägsnar allergener upp till hela 99,9%. Det här är en intelligent tvättmaskin som du smidigt kan fjärrstyra med wifi-funktionen och genom LG ThinQ-appen vilket gör tvättningen smidig. Andra fördelar med LG W4WV712S1W är att den är utrustad med AI DD ™-funktionen,  som känner av vikten och tygets mjukhet för att sedan välja de optimala trum-rörelserna under tvättning. Det här är en tystlåten och energieffektiv maskin som inte kommer göra dig besviken.

Tips! Behöver du även en torktumlare i samma serie ska du inte missa LG-vinnaren i vårt torktumlare bäst i test.

Fördelar

 • Stor kapacitet på 12 kg
 • TurboWash- funktion som tvättar kläderna på 59 minuter
 • Tystlåten och energieffektiv
 • Steam-funktion
 • Wi-Fi-funktion som låter dig fjärrstyra tvättmaskinen

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Energiklass: B
 • Färg/Material: Vit
 • Motortyp: Kolfri
 • Tvättkapacitet:12 kg
 • Snurrklass: B
 • Centrifugering: 1400 varv/min
 • Restfuktighet: 44 %
 • Ljudnivåklass: A
 • Ljudnivå: 71 dB(A)

SE PRIS OCH MER INFO HOS:

 

Bäst i test mellanklassen: MIELE WSG363WCS – prisvärd frontmatad tvättmaskin

Det här är en högkvalitativ och mycket effektiv tvättmaskin, som har många fördelar. Den klarar en större mängd tvätt, ger en tyst tvättupplevelse och är energisnål. Ca pris 11 800 kr.

prisvärd tvättmaskin

Miele är ett favoritmärke hos oss på Hemfakta. Detta varumärke presterar nästan alltid bland de bästa i tester. Det som drar ner betyget och som gör att Miele inte alltid knappar hem förstaplatsen beror framförallt på priset. Råd & Rön utsåg föregångare Miele WCG 130 men detta är en nyare modell med bättre funktioner och kapacitet.

Så säger en användare:

”High tech tvättmaskin! Jag älskar att man kan ladda ner en app för att hålla koll på tvätten. Det gör även att man kan stänga av den otroligt irriterande signalen som tvättmaskinen ger när den är klar. Den enda nackdelen är hastigheten på 1400 varv/minut, min tidigare maskin hade 1600 och tvätten kom ut torrare.”

Fördelar

 • God kapacitet på 9 kg
 • Intelligent mängdautomatik
 • Tystlåten och energisnål
 • ProfiEco-motor – extra starka motorer

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Energiklass: A
 • Färg/Material: Vit
 • Motortyp: Kolfri
 • Tvättkapacitet: 9 kg
 • Snurrklass: B
 • Centrifugering: 1400 varv/min
 • Restfuktighet: 53 %
 • Ljudnivåklass: A
 • Ljudnivå: 68 dB(A)

SE PRIS OCH MER INFO HOS:

 

Bäst i test budgetklassen: AEG L7FBK842E billigaste frontmatade tvättmaskinen i vårt test

Denna snygga och prisvärda tvättmaskin har en extremt låg energiförbrukning, ett ångprogram, och många andra fördelar som gör den till ett riktigt bra budgetval. Ca pris 6 600 kr.

Billigaste tvättmaskinen i vårt test

Har du inte lust att lägga över 10 000 kr på en tvättmaskin kommer du bli glad över denna prisvärda budgetvariant. AEG tvättmaskin L7FBK842E har flera bra fördelar utöver priset. Tvättmaskinen använder ånga som ett enkelt och snabbt sätt att slätar ut dina skrynkliga kläder. Det skonsamma ångprogrammet tar även på ett säkert sätt bort lukter från plaggen. En annan stor fördel med AEG L7FBK842E är dess energieffektiva ÖKOInverter-motorn. Den har en extremt låg energiförbrukning och har en god och hållbarhet samtidigt som motorn säkerställer en utomordentlig prestanda, oavsett vilket program som används. Sist men inte minst så är tvättmaskinen relativt tystgående.

Fördelar

 • Smart ångprogram
 • Energieffektiv ÖKOInverter-motor
 • Praktiskt time-saver funktion för att spara tid
 • Fuzzy logic som väger automatiskt varje tvätt

Nackdelar

 • Vi hade gärna sett en högre tvättkapacitet

Specifikation

 • Energiklass: C
 • Färg/Material: Vit
 • Motortyp: Kolfri
 • Tvättkapacitet: 8 kg
 • Snurrklass: B
 • Centrifugering: 1400 varv/min
 • Restfuktighet: 52 %
 • Ljudnivåklass: B
 • Ljudnivå: 75 dB(A)

SE PRIS OCH MER INFO HOS:

 

Bäst i test premiumklassen: AEG L6TDN641G – bästa toppmatade tvättmaskinen

Denna här tvättmaskinen blev utsedd till den bästa toppmatade tvättmaskinen. Den har en kompakt storlek och får därför plats i trånga utrymmen. Ca pris 6 700 kr.

bästa toppmatade tvättmaskinen

De toppmatade tvättmaskinerna får generellt sämre betyg. Detta beror framförallt på sköljning och tiden det tar att tvätta. Vad gäller själva tvättresultatet och centifigueringen presterar en toppmatad tvättmaskin lika bra som en frontmatad. Den bästa toppmatade tvättmaskinen blev enligt Råd & Rön, samt flera testsidor på nätet, AEG L6TDN641G. Det totala betyget blev 62/100. Vi uppskattar att den kommer i en kompakt storlek vilket gör att den enkelt kan få plats i trånga utrymmen.

Så här säger en användare:

”Perfekt för små utrymmen! Maskinen är tyst, tvättar rent och har alla de funktioner jag behöver för att tvätta. Det är bra med ett snabbprogram på 20 minuter. Den högsta temperaturen är 60-graders tvätt, vilket inte är ett problem för mig – men något att vara medveten över.”

Fördelar

 • Kompakt storlek
 • Timer-funktion
 • ProSense®- funktion som sparar både vatten och energi
 • ProTex-trumma som tar väl hand om dina kläder

Nackdelar

 • Har endast kapacitet om 6 kg
 • Ljudnivån är något hög

Specifikation

 • Energiklass: F
 • Färg/Material: Vit
 • Tvättkapacitet: 6 kg
 • Snurrklass: B
 • Centrifugering: 1400 varv/min
 • Restfuktighet: 52 %
 • Ljudnivåklass: C
 • Ljudnivå: 79 dB(A)
 • Motortyp: Traditionell

SE PRIS OCH MER INFO HOS:

Avslutande ord inför ditt köp av tvättmaskin

Det viktigaste att tänka fundera på innan köpet av tvättmaskin är att fundera på om du föredrar en frontmatad, toppmatad eller kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Du bör även säkerställa att den ska passa dina behov och önskemål – välj därför tvättmaskin utifrån energiklass, tvättkapacitet, restfuktighet, ljudnivå och motortyp.

Vanliga frågor och svar om tvättmaskiner

 

Vilken energiklass ska en tvättmaskin ha?

Många av de moderna maskinerna är väldigt energisnåla och det är viktigt för att spara på jordens resurser och för att minska dina utgifter. Välj en tvättmaskin med energimärkning A++ eller A+++.

Vilken tvättkapacitet ska en tvättmaskin ha?

Att välja en tvättmaskin med hög tvättkapacitet, dvs hur mycket tvätt du kan tvätta på en och samma gång, är viktigt framförallt för barnfamiljer. Det vanligaste är att en tvättmaskin har en kapacitet på runt 8 kg, men detta varierar mellan 6–12 kg. Var noga med att fylla maskinen så mycket som möjligt varje gång du tvättar för att optimera kostnaderna och miljöpåverkan. Tvättmaskinens förbrukningssiffror vad gäller el och vatten baseras på en helt fylld tvättmaskin.

Vilken restfuktighet ska en tvättmaskin ha?

Hur mycket tvättmaskinen förmår att centrifugera ut fukt ur kläderna är en avgörande faktor för hur mycket du behöver torktumla tvätten efteråt (om du gör det). Ju lägre restfuktighet, desto snabbare torkar även kläderna som hängs upp. En bra kapacitet på det här området sparar pengar vid torktumling, eftersom torktiden minskar.

Vilken ljudnivå ska en tvättmaskin ha?

Hur många gånger har man inte stört sig på ljudliga hushållsmaskiner? Om inte tvättmaskinen ska stå avskilt i källaren är det viktigt att ta med aspekten ljudnivå när du fattar beslut om köp. Som referenspunkt kan du tänka på att en vanlig konversation mellan två personer ligger på runt 60 db (decibel). Ljudnivån för centrifugering brukar ligga lite högre än det, medan tvättningen generellt ligger lägre.

Vilken motortyp ska en tvättmaskin ha?

Det finns huvudsakligen två typer av motorer som används för tvättmaskiner; kol eller kolfri. Fördelen med en motor som innehåller kol är att det blir billigare, nackdelen är att de slits ut snabbare. Dessutom låter kolfria motorer mindre.

Tvättmaskin bäst i test – de bästa tvättmaskinerna 2022

 • Bäst i test premiumklassen: LG W4WV712S1W – bästa frontmatade tvättmaskinen
 • Bäst i test mellanklassen: MIELE WSG363WCS – prisvärd frontmatad tvättmaskin
 • Bäst i test budgetklassen: AEG L7FBK842E billigaste frontmatade tvättmaskinen i vårt test
 • Bäst i test premiumklassen (toppmatad): AEG L6TDN641G – bästa toppmatade tvättmaskinen
Sofia Marklund

2 svar på ”Tvättmaskin Bäst i Test – Bästa tvättmaskinen 2022 blev LG W4WV712S1W”

 1. Hej har ni någon information om vilken av kombomaskinerna tvätt och torktumlare i ett som är bäst i test?

  Mvh
  Linda

  Svara

Lämna en kommentar