I denna artikel har vi på Hemfakta sammanfattat alla de stora testerna av tvättmaskiner 2020. Genom att vi gjort jobbet åt dig, kan du lätt få en överblick över vilken tvättmaskin som blev bäst i test och spara massor med tid på att klicka dig runt. Vår sammanfattning inkluderar så väl olika testplattformar som konsumentmagasin. Läs mer nedan om vilken som blev bästa tvättmaskinen 2020.

Tvättmaskiner är produkt som lämpar sig bäst att köpa online. För cirka en femhundring kan du få din nya produkt hemkörd och installerad samt den gamla maskinen bortforslad.

Hur vi samlat information från tvättmaskin test

Hemfakta sammanfattar produkttester av olika typer av konsumentprodukter. Vi läser igenom alla välkända testsidor på nätet, konsumenttidningar och tar även hänsyn till kundrecensioner. I informationen nedan kan du läsa om fördelarna med olika modeller av tvättmaskiner som presterat bäst i test 2020.

Vi vill vara tydliga med att påpeka att Hemfakta själva inte utför några produkttester, vi samlar endast och sammanställer resultatet från olika oberoende tester. Detta så att du kan få en bra överblick över de bästa tvättmaskinerna på marknaden.

Grundfakta om tvättmaskiner

köpa tvättmaskin

Du som redan haft tvättmaskin eller som hunnit kika runt vet att det finns flera olika typer av tvättmaskiner. Innan du bestämmer dig för en viss tvättmaskin är det viktigt att fundera över hushållets tvättbehov, hur tvättmaskinen ska placeras och vilka funktioner som är viktiga för dig.

Många modeller av tvättmaskiner har specifika extrafunktioner, som troligtvis är mer eller mindre användbara för dig. Därför tyckte vi att det var viktigt att börja med en grundläggande genomgång av olika typer av tvättmaskiner och dess specifikationer.

Hur länge håller en tvättmaskin?

Livslängden för en tvättmaskin är i snitt 11 år, men detta varierar kraftigt mellan modell och tillverkare. Vad som påverkar hur länge en tvättmaskin håller är naturligtvis även hur mycket maskinen används och hur skonsam ägaren är mot den. Den vanligaste orsaken till att en tvättmaskin går sönder är att den använts för hårt, exempelvis genom att den fyllts för mycket, använts för intensivt eller att användaren varit direkt oförsiktig.

Toppmatad, frontmatad eller kombinerad tvättmaskin och torktumlare

Den vanligaste modellen av tvättmaskin i Sverige är den traditionella frontmatade. Utomlands är toppmatade mer förekommande, något som har olika förklaringar naturligtvis. På senare tid har dock de kombinerade tvättmaskinen med torktumlare blivit allt vanligare. Innan du bestämmer dig för typ av produkt, rekommenderar vi att du läser igenom informationen nedan kring de olika för- och nackdelarna med respektive modell.

Toppmatad tvättmaskin

Den troligtvis vanligaste anledningen till att välja en toppmatad tvättmaskin är utrymmesbrist. Den här typen av tvättmaskin kräver generellt sett mindre yta, genom att vara smalare och istället högre. En toppmatad variant fylls på ovanifrån, vilket kan vara en fördel för exempelvis gamla som har svårt att böja sig ner.

En viktig sak att tänka på är att du inte kan stapla någonting ovanpå en toppmatad tvättmaskin. Det går alltså inte att bygga en så kallad tvättpelare med tvättmaskin och torktumlare ovanpå varandra. Du förlorar även en eventuell avlastningsyta ovanpå maskinen.

Frontmatad tvättmaskin

En frontmatad tvättmaskin benämns oftast endast som tvättmaskin i Sverige då det är den variant som vi tar för givet.

En stor fördel med en frontmatad maskin är att du kan bygga en tvättpelare och därmed få plats med både tvättmaskin och torktumlare på samma golvyta. Vanligtvis rymmer den här typen av modell mer tvätt än en toppmatad tvättmaskin, men det kan variera.

Den största nackdelen med frontmatade tvättmaskiner är att du behöver böja dig ner för att fylla på och tömma maskinen.

Kombinerad tvättmaskin och torktumlare

En tvätt och torkmaskin är ditt bästa val om du vill ha en produkt som klarar allt. Du får alltså två maskiner i ett, vilket gör att du sparar plats. Dessutom behöver du inte lägga dubbla pengar på en tvättmaskin och en torktumlare separat.

Med det sagt kostar ofta en kombinerad tvätt och torktumlare lite mer. Du kan dessutom sällan torka samma mängd med blöta kläder som en dedikerad torktumlare klarar av. Var noga med att se hur mycket energi som produkten kräver då detta kan variera framförallt vid denna typ av kombomaskin.

Viktigt att tänka på vid val av tvättmaskin

tvättmaskiner funktioner

Här nedan har vi samlat några punkter som är viktiga att tänka på när du väljer tvättmaskin.

  1. Vilken energiklass tvättmaskinen har. Många av de moderna maskinerna är väldigt energisnåla och det är viktigt för att spara på jordens resurser och för att minska dina utgifter. Välj en tvättmaskin med energimärkning A++ eller A+++.
  2. Tvättkapacitet. Att välja en tvättmaskin med hög tvättkapacitet, dvs hur mycket tvätt du kan tvätta på en och samma gång, är viktigt framförallt för barnfamiljer. Det vanligaste är att en tvättmaskin har en kapacitet på runt 8 kg, men detta varierar mellan 6–12 kg. Var noga med att fylla maskinen så mycket som möjligt varje gång du tvättar för att optimera kostnaderna och miljöpåverkan. Tvättmaskinens förbrukningssiffror vad gäller el och vatten baseras på en helt fylld tvättmaskin.
  3. Restfuktighet. Hur mycket tvättmaskinen förmår att centrifugera ut fukt ur kläderna är en avgörande faktor för hur mycket du behöver torktumla tvätten efteråt (om du gör det). Ju lägre restfuktighet, desto snabbare torkar även kläderna som hängs upp. En bra kapacitet på det här området sparar pengar vid torktumling, eftersom torktiden minskar.
  4. Ljudnivå. Hur många gånger har man inte stört sig på ljudliga hushållsmaskiner? Om inte tvättmaskinen ska stå avskilt i källaren är det viktigt att ta med aspekten ljudnivå när du fattar beslut om köp. Som referenspunkt kan du tänka på att en vanlig konversation mellan två personer ligger på runt 60 db (decibel). Ljudnivån för centrifugering brukar ligga lite högre än det, medan tvättningen generellt ligger lägre.
  5. Motortyp. Det finns huvudsakligen två typer av motorer som används för tvättmaskiner; kol eller kolfri. Fördelen med en motor som innehåller kol är att det blir billigare, nackdelen är att de slits ut snabbare. Dessutom låter kolfria motorer mindre.

Vilken är bästa tvättmaskinen 2020?

Genom att sammanfatta olika tester har vi på Hemfakta kunnat utse vilken tvättmaskin som blev bäst i test 2020. Det utförs kontinuerligt nya tester av tvättmaskiner, och nya vinnare utses. Vi försöker att ständigt uppdatera den här artikeln då nya fakta framkommit.

Vi vill vara noga att påpeka att den bästa tvättmaskinen även naturligtvis beror på dig som konsument. Dina specifika behov och förutsättningar avgör vilken som är bästa produkten just för dig. Här har vi dock samlat generella köprekommendationer för bästa modellerna av tvättmaskiner i år.

Vilka tvättmaskiner är bäst i test 2020?

Hemfakta.se har, baserat på flera testresultat och positiva kundrecensioner, kommit fram till att LG FH495BDS2 är frontmatad bäst i test tvättmaskin 2020. Som näst bästa frontmatade tvättmaskin i år kommer modellen MIELE WSG363WCS. Ett riktigt bra köp är även testtrean Samsung WW80J5426EW. Bästa toppmatade tvättmaskinen blev AEG L6TDN641G.

Bäst i test tvättmaskin 2020 – LG FH495BDS2 (frontmatad)

bäst i test tvättmaskin 2020

När Råd & Rön gjorde sitt årliga stora tvättmaskin-test 2020 var det LG FH495BDS2 som stod som vinnare. Det samlade betyget blev 73/100 vilket baserades på både bra tvätt och bra centrifugering.

Så här säger en användare:

“Sjukt bra! Stort utbud av funktioner och mycket tyst. Älskar funktionen Steam Refresh som ångar skjortor, vilket gör att man slipper stryka. Maskinen sväljer dessutom mycket tvätt, upp till 12 kg. Tvättar bra och jag är mycket nöjd!”

SE PRIS OCH MER INFO HOS:

 

Testtvåa: näst bästa tvättmaskinen 2020 – MIELE WSG363WCS

bästa tvättmaskinen 2020

Miele är ett favoritmärke hos oss på Hemfakta. Detta varumärke presterar nästan alltid bland de bästa i tester. Det som drar ner betyget och som gör att Miele inte alltid knappar hem förstaplatsen beror framförallt på priset. Råd & Rön utsåg föregångare Miele WCG 130 men detta är en nyare modell med bättre funktioner och kapacitet.

Så säger en användare:

“High tech tvättmaskin! Jag älskar att man kan ladda ner en app för att hålla koll på tvätten. Det gör även att man kan stänga av den otroligt irriterande signalen som tvättmaskinen ger när den är klar. Den enda nackdelen är hastigheten på 1400 varv/minut, min tidigare maskin hade 1600 och tvätten kom ut torrare.”

SE PRIS OCH MER INFO HOS:

 

Testtrea: prisvärd tvättmaskin – Samsung WW80J5426EW

samsung tvättmaskin bäst i test

Har du inte lust att lägga över 10 000 kr på en tvättmaskin kommer du bli glad över denna prisvärda budgetvariant. Samsung WW80J5426EW kostar drygt hälften av vad testettan och -tvåan kostar, men fick betyget 68/100 i Råd & Röns årliga test. Det som drog ner betyget på denna tvättmaskin var att den sköljer lite sämre, något som går att kompensera med knappen extra sköljning. Naturligtvis påverkar detta energi- och vattenförbrukningen, men detta är endast nödvändigt vid full maskin.

Så här säger en användare:

“Vi köpte denna tvättmaskin för några veckor sen och är väldigt nöjda. Vi valde mellan några olika maskiner och bestämde oss till slut för denna. Priset var en stor faktor, dessutom att den är lätt att installera och tyst. Vi är speciellt nöjda med 25 min-programmet som framförallt används till att tvätta träningskläder varje dag.”

SE PRIS OCH MER INFO HOS:

 

Bäst i test toppmatad tvättmaskin 2020 – AEG L6TDN641G

bästa toppmatade tvättmaskinen

De toppmatade tvättmaskinerna får generellt sämre betyg. Detta beror framförallt på sköljning och tiden det tar att tvätta. Vad gäller själva tvättresultatet och centifigueringen presterar en toppmatad tvättmaskin lika bra som en frontmatad. Den bästa toppmatade tvättmaskinen blev enligt Råd & Rön, samt flera testsidor på nätet, AEG L6TDN641G. Det totala betyget blev 62/100.

Så här säger en användare:

“Perfekt för små utrymmen! Maskinen är tyst, tvättar rent och har alla de funktioner jag behöver för att tvätta. Det är bra med ett snabbprogram på 20 minuter. Den högsta temperaturen är 60-graders tvätt, vilket inte är ett problem för mig – men något att vara medveten över.”

SE PRIS OCH MER INFO HOS:

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här