Bäst i Test: Bästa produkterna för torr hårbotten – Gör knoppen len som en babyrumpa!

Torr hårbotten? Kliar det som attan i din skalp och du undrar om du har en hel drös av små krabater som bor där uppe? Helst vill du ha mössa på dig hela tiden eller riva och klia med vassa naglar till du befinner dig i en snöstorm. Ja kompis, den här tiden på året är du inte ensam. Om du lider av klåda i hårbotten, mjäll, mjälleksem, eller tror att du har löss – så kanske det faktiskt bara är en torr hårbotten du har att deala med. Så vad kan man göra då, för att mjuka upp och få tillbaka den där härliga sommarfukten? Hjälp är på väg! Vi har testat alla möjliga schampon, balsam och gel för torr hårbotten som finns där ute på marknaden – vilket givetvis är en hel drös. Nu är det dags att göra sig av med sin kliande hårbotten!

Nu kan vi äntligen avslöja dom bästa produkterna för torr hårbotten och göra knoppen len som en babyrumpa. Våra experter har landat i sex prima produkter mot torr hårbotten i olika prisklasser och med olika egenskaper. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Bästa Produkterna för torr hårbotten 2023

Så vilken är den bästa produkten för torr hårbotten? Hairlust, Scalp Delight™ Bundle från kategorin Lyx blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

Hairlust, Scalp Delight™ Bundle – Bäst mot torr hårbotten 2023!

Hela paketet, här pratar vi slät, mjuk hårbotten på ett kick! Pris fr. 600 kr.

Bäst i test hairlust scalp delight torr hårbotten

Ja, men om du ska ta hand om din torra och kliande hårbotten på bästa sätt, då är Scalp Delight™ Bundle tricket! Här är allt din hårbotten behöver för att bli glad och nöjd igen. Här samlas allt din hårbotten kan tänkas sukta efter – rengöring, exfoliering, stimulering och behandling av torr hårbotten. Vi lovar att din hårbotten kommer att tacka dig efteråt! Scalp Delight™ Bundle rengör skonsamt och avlägsnar alla överblivna rester från stylingprodukter, hårt vatten och överflödig talg. Säg hejdå till en torr, kliande eller fet hårbotten och välkomna en balanserad hårbotten som ger de bästa förutsättningarna för friskt och vackert hår. Ditt hår kommer att tacka dig för att du äntligen tar hand om din hårbotten på rätt sätt!

Specifikationer

 • Passar alla hårtyper
 • Tillverkad i Skandinavien
 • Certifierad ekologisk
 • Certifierad vegansk
 • Tillverkad av återvunnen förpackning
 • Fri från parabener, silikoner, sulfater
 • Du kan även köpa samtliga delar separat
 • Båda innehåller 200 ml

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Utmanare Lyxklassen: Hairlust, Grow Perfect™ Thickening Spray

Smidig och multifunktionell Spray – Vi älskar! Pris fr. 350 kr.

Grow Perfect™ Thickening Spray mot torr hårbotten

Så himla skönt med spray! Inget kladd på fingrar osv osv. Här har vi Hairlust Grow Perfect™ Thickening Spray som är en hårbottenbehandling som främjar en hälsosam och balanserad hårbotten, vilket är grundläggande för friskt och starkt hår. Sprayen ger omedelbar fukt och vård till torr hårbotten och har en lugnande effekt på kliande hårbotten. Har har vi aktiva, lugnande ekologiska ingredienser från rosmarin, mynta och havre samt RootBioTec™ (ett patenterat rotextrakt som minskar håravfall med 31% efter två månaders användning genom att hämma bildandet av DHT i hårsäckarna). Grow Perfect™ Thickening Spray fungerar också som en volymspray som ger lätt volym till platt och livlöst hår. Produkten är fri från parabener, silikoner och sulfater.

Behandlingen är vårdande och lugnande för kliande hårbotten, med hjälp av glycerin och lugnande extrakt från ekologiska havrekärnor, aloe vera, hjortron, oliver och myntaolja. Den innehåller höga halter av flavonoider från basilika, rosmarin och myntablad samt mikroproteiner från Protectagen™ som främjar förutsättningarna för hårväxt. Ekologisk myntaolja och rosmarinolja stimulerar blodcirkulationen, vilket hjälper de andra ingredienserna att nå hårsäckarna och ge optimal nytta.

Specifikationer

 • Passar alla hårtyper
 • Tillverkad i Skandinavien
 • Certifierad ekologisk
 • Certifierad vegansk
 • Tillverkad av återvunnen förpackning
 • Fri från parabener, silikoner, sulfater
 • 150 ml

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Bäst i test: Mittemellan

Vinnare Mellanklassen: Maria Nila Head & Hair Heal Schampoo

Ge både hårbotten och strån den ultimata vården med Head & Hair Heal-serien! Pris fr. 300 kr.

Maria Nila schampo torr hårbotten bäst

Maria Nila Head & Hair Heal är en fantastisk serie som tar hand om din hårbotten på ett unikt och effektivt sätt. Med dessa produkter kan du enkelt förebygga mjäll och andra problem med hårbotten. Produkterna arbetar antiinflammatoriskt och innehåller kraftfulla ingredienser som Vitamin E, Apigenin och aminosyror vilka stimulerar hårsäckarna och kan bidra till ökad hårproduktion. Så säg hej till ett fylligare och friskare hår i kombo med mjuk hårbotten! Head & Hair Heal-serien innehåller även Oleanolic Acid som är känd för att förebygga håravfall. Så med dessa produkter kan du vara säker på att din hårbotten och hårstrån är i trygga händer.

Specifikationer

 • 100% vegansk och djurvänlig
 • Producerad i Sverige
 • 300 ml

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Utmanare Mellanklassen: MoroccanOil Oil Dry Scalp Treatment

En klassiker på hårhyllan! Pris fr. 250 kr.

MoroccanOil Oil Dry Scalp Treatment torr hårbotten

Här har vi en riktigt spännande behandling för torr hårbotten! Moroccanoil Dry Scalp Treatment kan verkligen vara räddningen för dig som lider av irriterad och kliande hårbotten. Med antioxidantrik arganolja, levande lavendel- och geraniumolja blir din hårbotten återfuktad och återbalanserad på nolltid. Behandlingen är enkel att använda: Dela upp håret i fyra lika delar och applicera 3-6 droppar i varje del med 5 cm mellanrum. Massera försiktigt in dropparna i hårbotten och låt verka i 5-10 minuter. Kamma sedan igenom och skölj ur. När du har använt Moroccanoil Dry Scalp Treatment kommer din hårbotten att kännas lugnare och mindre irriterad. Dessutom motverkar behandlingen fjällning och ökar blodcirkulationen i hårbotten, så du kommer att ha ett friskare och mer livfullt hår!

Specifikationer

 • Behandling finns även för dig som lider av oljig hårbotten
 • Innehåller silikoner
 • 45 ml

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

 

Bäst i test: Budget

Vinnare Budgetklassen: Maria Åkerberg Intensive Scalp Scrub

Här snackar vi spa-behandling! (Dessutom perfekt för mjälleksem)! Pris fr. 150 kr.

Maria Åkerberg Scalp Scrub Intensive bästa skrubb torr hårbotten

Scalp Scrub Intensive är som en spa-behandling för din hårbotten! Glöm ansiktspeeling, nu är det dags att ge lite extra kärlek åt din hårbotten. Denna veganska hårbottenpeeling fungerar för alla hårtyper och ger en ordentlig rengöring som tar bort både torr och fet beläggning i hårbotten. Och om du lider av mjälleksem behöver du inte längre oroa dig för den irriterande kanten som brukar dyka upp i hårfästet – Scalp Scrub Intensive löser problemet!

Mjölksyra från sockerbetor och små korn från jojobaolja arbetar tillsammans för att varsamt skrubba bort döda hudceller och lämna en fräsch, mjuk och sval hårbotten. Och vad vore en spa-behandling utan lite aromaterapi? Scalp Scrub Intensive innehåller även kylande pepparmyntsolja som ger en uppfriskande och renande känsla.

Men kom ihåg, Scalp Scrub Intensive är inte för barn på grund av det höga innehållet av pepparmyntsolja. Och det bästa av allt? Produkten är naturligt självkonserverande, vilket betyder att du inte behöver oroa dig för några konstgjorda konserveringsmedel.

Specifikationer

 • Hårbottenpeeling för alla hårtyper
 • Svensktillverkad
 • Med naturliga ingredienser
 • 125 ml

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

   

 

Utmanare Budgetklassen: Cutrin Bio + Hydra Balance Scalp Treatment

Med 40 år i braschen kan Cutrin sin grej, en storfavvo bland dom hårbottenkänsliga användarna! Pris fr. 150 kr.

Cutrin BIO+ Hydra Balance Scalp Treatment Billig torr hårbotten

Cutrin har utvecklat en leave-in-behandling som specifikt riktar sig mot torr hårbotten och som ger både rengöring och lugnande effekt. Med deras högutvecklade teknologi och växtbaserade återfuktande ingredienser, naturliga havreoljor och ceramider får både hår och hårbotten omedelbar och långvarig återfuktning och vård. Det här är ett gäng med många år på nacken och många konsumenter i ryggsäcken och det är väl så, bra saker tar sin tid att få fram! CUTRIN BIO+ har jobbat med hårbottensproblem i över 40 år så dom kan sin grej. Den nya BIO+ serien hanterar effektivt alla vanliga hårbottenproblem som mjäll, torrhet, klåda och håravfall. Produkterna kombinerar solid erfarenhet, rena ingredienser från nordisk natur och den senaste teknologin. Serien är 100% vegansk. Den appliceras direkt från tuben på hårbotten och masseras försiktigt in. Skölj inte efteråt.

Specifikationer

 • Bra för doftkänsliga
 • 100% Vegansk
 • 75 ml

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

  

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev Hairlust, Scalp Delight™ Bundle testvinnare, tack vare alla dess egenskaper som verkligen motverkar torr hårbotten!

I jakten på den bästa produkten för torr hårbotten har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den produkt som är bäst från den som inte är det. När det kommer till produkter för torr hårbotten är det såklart resultatet vi främst är ute efter, men även andra aspekter så som produktens naturliga och ekologiska innehåll, produktionsplats, pris och användarvänlighet.

Med de sex produkter vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

Köpguide Torr hårbotten

Varför får man torr hårbotten?

Torr hårbotten kan orsakas av flera faktorer, inklusive klimatförhållanden, överdriven användning av stylingprodukter, genetiska faktorer och medicinska tillstånd. När hårbotten blir torr och irriterad kan det leda till klåda, fjällande och mjäll. En vanlig orsak till torr hårbotten är brist på fukt. Hårbotten, precis som resten av kroppen, behöver fukt för att hålla sig frisk och återfuktad. Torr luft, särskilt under vintern, kan göra det svårt för huden på hårbotten att behålla fukt, vilket kan orsaka torrhet och irritation.

Överdriven användning av stylingprodukter, som till exempel hårspray och stylinggel, kan också orsaka torrhet och irritation på hårbotten. Produkterna kan torka ut hårbotten och störa hudens naturliga balans. Genetiska faktorer kan också spela en roll i utvecklingen av torr hårbotten. Vissa människor har en naturligt torrare hudtyp än andra och kan därför vara mer benägna att utveckla torr hårbotten.

Vissa medicinska tillstånd, som exempelvis psoriasis, kan också orsaka torr hårbotten och mjäll. Om du upplever frekventa problem med torr hårbotten och mjäll, är det alltid bäst att konsultera en läkare eller hudläkare för att utesluta eventuella underliggande medicinska tillstånd.

Vad ska jag göra mot torr hårbotten?

Om du lider av torr hårbotten finns det flera åtgärder du kan ta för att lindra symptomen:

 1. Undvik att tvätta håret för ofta. Tvättar du håret för ofta kan det ta bort naturliga oljor från din hårbotten och göra den ännu torrare. Försök att tvätta håret varannan eller var tredje dag istället.
 2. Använd en mild schampo som inte innehåller uttorkande ingredienser som sulfater eller alkohol. Du kan också välja schampo speciellt utformat för torr hårbotten.
 3. Undvik att använda hårprodukter som innehåller alkohol eller andra uttorkande ingredienser.
 4. Återfukta din hårbotten med hjälp av en hårmask eller en specifik produkt utformad för att behandla torr hårbotten.
 5. Ät en hälsosam kost rik på omega-3-fettsyror, vitaminer och mineraler som stödjer en frisk hårbotten och allmän hälsa.
 6. Drick tillräckligt med vatten för att hålla huden hydratiserad och frisk.
 7. Om du inte märker någon förbättring eller om symtomen förvärras, kontakta en dermatolog eller frisör för råd och behandling.

Hur behandlar man torr hårbotten?

I vårt bäst i test ovan har vi tagit fram 6 dunderbra produkter för dig med torr hårbotten!

 

Anna Sjöö

Jag är utbildad journalist och en av ledsagarna här på Hemfakta! Mitt mission är att vägleda dig i pryldjungeln och jag tror vi är en bra match för jag är en sucker för bäst-i-test – med ett extra öga för coola köksmaskiner. E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar