1. Hem
 2. >
 3. Skönhet
 4. >
 5. Bäst i Test: Produkter mot torr hårbotten – Kuren som gör slut med din torra hårbotten!
Bast-i-test-hairlust-scalp-delight-torr-harbotten-.jpg

Lyx

Bäst i test hairlust scalp delight torr hårbotten

Hairlust, Scalp Delight™ Bundle

9.2

Mellan

Maria Nila schampo torr hårbotten bäst

Maria Nila Head & Hair Heal Schampoo

8.8

Budget

Maria Åkerberg Scalp Scrub Intensive bästa skrubb torr hårbotten

Maria Åkerberg Intensive Scalp Scrub

8.4

Inledning

Torr hårbotten? Kliar det som attan under svallet och du undrar om månne en liten luskoloni slagit rot där uppe? Helst vill du bara ha mössa på dig hela tiden eller riva och klia med vassa naglar till snöstormen är ett faktum. Ja kompis, du är inte ensam. Om du lider av klåda i hårbotten, mjäll, mjälleksem, eller tror att du har löss – så kanske det faktiskt bara är en torr hårbotten du har att deala med. Så vad kan man göra då, för att mjuka upp och få tillbaka den där härliga sommarfukten? Hjälp är på väg! Vi har testat alla möjliga schampon, balsam och gel för torr hårbotten som finns där ute på marknaden – vilket givetvis är en hel drös. Nu är det dags att göra sig av med sin kliande hårbotten!

Vi på Hemfakta har utsett Scalp Delight™ Bundle tricket från Hairlust till bästa boten på torr hårbotten! Här samlas allt din hårbotten kan tänkas sukta efter – rengöring, exfoliering, stimulering och behandling av torr hårbotten. Vi lovar att din hårbotten kommer att tacka dig efteråt! 

Nu kan vi äntligen avslöja dom bästa produkterna för torr hårbotten och göra knoppen len som en babyrumpa. Våra experter har landat i sex prima produkter mot torr hårbotten i olika prisklasser och med olika egenskaper. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

I vårt test blev Hairlust, Scalp Delight™ Bundle testvinnare, tack vare alla dess egenskaper som verkligen motverkar torr hårbotten!

I jakten på den bästa produkten för torr hårbotten har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den produkt som är bäst från den som inte är det. När det kommer till produkter för torr hårbotten är det såklart resultatet vi främst är ute efter, men även andra aspekter så som produktens naturliga och ekologiska innehåll, produktionsplats, pris och användarvänlighet.

Med de sex produkter vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

1

Hairlust, Scalp Delight™ Bundle – Bäst mot torr hårbotten [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bäst i test hairlust scalp delight torr hårbotten

Lyx

Vinnare

8

Pris

10

Hållbarhet/Miljö

10

Återfuktande Förmåga

9

Snabb Effekt

9

Appliceringsvänlighet

9.2

Totalpoäng

Motivering: Hairlust kniper inte bara förstaplatsen, det är en knockout! Denna hårbottensskatt har allt du behöver för att lyfta din hårvård till skyarna – och det gör den med stil och hållbarhet.

Hela paketet, här pratar vi slät, mjuk hårbotten på ett kick! Pris fr. 600 kr.

Vi på Hemfakta har utsett Scalp Delight™ Bundle tricket från Hairlust till bästa boten på torr hårbotten! Här samlas allt din hårbotten kan tänkas sukta efter – rengöring, exfoliering, stimulering och behandling av torr hårbotten. Vi lovar att din hårbotten kommer att tacka dig efteråt! Här är allt din hårbotten behöver för att bli glad och nöjd igen. Scalp Delight™ Bundle rengör skonsamt och avlägsnar alla överblivna rester från stylingprodukter, hårt vatten och överflödig talg. Säg hejdå till en torr, kliande eller fet hårbotten och välkomna en balanserad hårbotten som ger de bästa förutsättningarna för friskt och vackert hår. Ditt hår kommer att tacka dig för att du äntligen tar hand om din hårbotten på rätt sätt!

 • Användningsområde: Mot torr och kliande hårbotten, passar alla hårtyper
 • Certifikat: 100% vegansk, certifierad ekologisk, Tillverkad av återvunnen förpackning
 • Ursprungsland: Tillverkad i Skandinavien
 • Innehåll: Fri från parabener, silikoner, sulfater
 • Förpackningsstorlek: Båda innehåller 200 ml

Fördelar

 • Många användare lyfter fram att produkten ger en märkbar volym och en frisk känsla till håret.
 • Användare med olika hårtyper noterar att produkten är snäll mot hårbotten och inte leder till irritation.
 • Flertalet recensenter nämner att produkten levereras snabbt och kommer med omfattande information, vilket gör köpupplevelsen till en bris.
 • Vissa användare upplever att håret och hårbotten känns fräscha och rena efter användning, vilket de särskilt prisar.
 • Användare noterar att produkten har en exfolierande effekt som rengör på djupet.

Nackdelar

 • En användare nämner att de fick påminnelser om att skriva en recension för produkten bara en vecka efter mottagandet, vilket upplevdes som något påträngande.
 • En annan recensent hade uppskattat om det skickades med prov på andra produkter i samma sortiment, vilket indikerar att förväntningarna på mervärde vid köp kan vara höga.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten hämtar vi recensioner från olika källor, i detta fall är dock recensionerna begränsade och vi har hämtat samtliga från Hairlusts egen hemsida((Hairlust, 2023-09-28)). Dessa inkluderar dock ett brett spektrum av användarupplevelser, vilket ger en övergripande positiv inblick i produktens styrkor och mindre svagheter.

2

Hairlust, Grow Perfect™ Thickening Spray

Grow Perfect™ Thickening Spray mot torr hårbotten

Lyx

Utmanare

7

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

8

Återfuktande Förmåga

8

Snabb Effekt

7

Appliceringsvänlighet

7.8

Totalpoäng

Motivering: Utmanaren är inte långt efter, men faller på att vara något mindre mångsidig och knappt lika miljövänlig. Dock ett starkt alternativ om du siktar på lyx.

Smidig och multifunktionell Spray – Vi älskar! Pris fr. 350 kr.

Så himla skönt med spray! Inget kladd på fingrar osv osv. Här har vi Hairlust Grow Perfect™ Thickening Spray som är en hårbottenbehandling som främjar en hälsosam och balanserad hårbotten, vilket är grundläggande för friskt och starkt hår. Sprayen ger omedelbar fukt och vård till torr hårbotten och har en lugnande effekt på kliande hårbotten. Har har vi aktiva, lugnande ekologiska ingredienser från rosmarin, mynta och havre samt RootBioTec™ (ett patenterat rotextrakt som minskar håravfall med 31% efter två månaders användning genom att hämma bildandet av DHT i hårsäckarna). Grow Perfect™ Thickening Spray fungerar också som en volymspray som ger lätt volym till platt och livlöst hår. Produkten är fri från parabener, silikoner och sulfater.

Behandlingen är vårdande och lugnande för kliande hårbotten, med hjälp av glycerin och lugnande extrakt från ekologiska havrekärnor, aloe vera, hjortron, oliver och myntaolja. Den innehåller höga halter av flavonoider från basilika, rosmarin och myntablad samt mikroproteiner från Protectagen™ som främjar förutsättningarna för hårväxt. Ekologisk myntaolja och rosmarinolja stimulerar blodcirkulationen, vilket hjälper de andra ingredienserna att nå hårsäckarna och ge optimal nytta.

 • Användningsområde: Hårbottenbehandling & volymspray
 • Certifikat: Certifierad ekologisk, Certifierad vegansk
 • Ursprungsland: Tillverkad i Skandinavien
 • Innehåll: Aktiva ingredienser från rosmarin, mynta, havre och RootBioTec™
 • Förpackningsstorlek: 150 ml

Fördelar

 • Många användare upplever att produkten ger håret volym och spänst, vilket är särskilt positivt för dem med fint eller tunt hår.
 • Användare rapporterar en märkbar förbättring i hårets kvalitet, inklusive mjukhet och glans, efter regelbunden användning.
 • Produkten får pluspoäng för att vara snäll mot hårbotten, med vissa användare som särskilt noterar att de inte upplever irritation.
 • Snabb leverans och bra kundservice nämns som en annan stark punkt, vilket gör köpupplevelsen ännu bättre.

Nackdelar

 • En del användare nämner att de inte upplever en omedelbar effekt, vilket kan tyda på att produkten kräver långsiktig användning för att ge synliga resultat.
 • Vissa recensioner tar upp att produkten är relativt dyr, vilket kan vara en tröskel för dem som inte är säkra på att de vill investera i en längre tids användning.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten hämtar vi recensioner från olika källor, i detta fall är dock recensionerna begränsade och vi har hämtat samtliga från Hairlusts egen hemsida((Hairlust, 2023-09-28)). Dessa inkluderar dock ett brett spektrum av användarupplevelser, vilket ger en övergripande positiv inblick i produktens styrkor och mindre svagheter.

3

Maria Nila Head & Hair Heal Schampoo

Maria Nila schampo torr hårbotten bäst

Mellan

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Återfuktande Förmåga

9

Snabb Effekt

9

Appliceringsvänlighet

8.8

Totalpoäng

Motivering: Maria Nila lyckas leverera det mesta av det bästa utan att tömma plånboken. En riktig allroundare i schampoform som är lika skonsam mot miljön som mot hårbotten.

Ge både hårbotten och strån den ultimata vården med Head & Hair Heal-serien! Pris fr. 300 kr.

Maria Nila Head & Hair Heal är en fantastisk serie som tar hand om din hårbotten på ett unikt och effektivt sätt. Med dessa produkter kan du enkelt förebygga mjäll och andra problem med hårbotten. Produkterna arbetar antiinflammatoriskt och innehåller kraftfulla ingredienser som Vitamin E, Apigenin och aminosyror vilka stimulerar hårsäckarna och kan bidra till ökad hårproduktion. Så säg hej till ett fylligare och friskare hår i kombo med mjuk hårbotten! Head & Hair Heal-serien innehåller även Oleanolic Acid som är känd för att förebygga håravfall. Så med dessa produkter kan du vara säker på att din hårbotten och hårstrån är i trygga händer.

 • Användningsområde: Hårbottenbehandling, antiinflammatorisk
 • Certifikat: 100% vegansk och djurvänlig
 • Ursprungsland: Producerad i Sverige
 • Innehåll: Vitamin E, Apigenin, aminosyror, Oleanolic Acid
 • Förpackningsstorlek: 350 ml

Fördelar

 • Många användare rapporterar att schampot effektivt lindrar klåda och irritation i hårbotten, vilket var en vanlig anledning till att de valde produkten från första början.
 • Användare med olika hårtyper, inklusive lockigt och färgbehandlat hår, upplever att deras hår blir mjukt och lätt att hantera.
 • Flertalet recensenter är nöjda med schampots doft och beskriver den som behaglig utan att vara för stark.

Nackdelar

 • Några användare upplever att schampot är lite dyrt och inte ger lika mycket volym som de hade förväntat sig.
 • Enstaka användare nämner att de inte märkte någon märkbar effekt på hårbottensproblem trots flera veckors användning.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från användare som har delat sina erfarenheter. Dessa inkluderar ett brett spektrum av användarupplevelser från hemsidorna Lyko((Lyko, 2023-09-28)), Gents((Gents, 2023-09-28)), Bangerhead((Bangerhead, 2023-09-28)) och Glossybox((Glossybox, 2023-09-28)).

4

MoroccanOil Oil Dry Scalp Treatment

MoroccanOil Oil Dry Scalp Treatment torr hårbotten

Mellan

Utmanare

8

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Återfuktande Förmåga

7

Snabb Effekt

8

Appliceringsvänlighet

7.6

Totalpoäng

Motivering: MoroccanOil kommer starkt, men kan inte mäta sig helt med Maria Nila när det gäller miljö och effekt. Bra för dig som föredrar oljebaserade produkter dock.

En klassiker på hårhyllan! Pris fr. 250 kr.

Här har vi en riktigt spännande behandling för torr hårbotten! Moroccanoil Dry Scalp Treatment kan verkligen vara räddningen för dig som lider av irriterad och kliande hårbotten. Med antioxidantrik arganolja, levande lavendel- och geraniumolja blir din hårbotten återfuktad och återbalanserad på nolltid. Behandlingen är enkel att använda: Dela upp håret i fyra lika delar och applicera 3-6 droppar i varje del med 5 cm mellanrum. Massera försiktigt in dropparna i hårbotten och låt verka i 5-10 minuter. Kamma sedan igenom och skölj ur. När du har använt Moroccanoil Dry Scalp Treatment kommer din hårbotten att kännas lugnare och mindre irriterad. Dessutom motverkar behandlingen fjällning och ökar blodcirkulationen i hårbotten, så du kommer att ha ett friskare och mer livfullt hår!

 • Användningsområde: Torr och kliande hårbotten
 • Certifikat: Inget
 • Ursprungsland: Inte angiven
 • Innehåll: Antioxidantrik arganolja, levande lavendel- och geraniumolja
 • Förpackningsstorlek: 45 ml

Fördelar

 • Användare upplever en signifikant förbättring av torr och flagig hårbotten redan efter första användningen.
 • Många nämner att produkten är effektiv även på svårbehandlade problem som sår och sprickor i hårbotten.
 • Flera recensenter betonar att oljan gör hårbotten mer återfuktad, vilket förbättrar kvaliteten på deras hår mellan tvättarna.
 • En del användare lyfter fram att produkten är mångsidig och fungerar oavsett om man har torr eller fet hårbotten.
 • Produkten beskrivs som relativt lättanvänd, där tidsåtgången för att få resultat varierar men anses vara rimlig.

Nackdelar

 • En gemensam kritik är att produkten kräver en generös mängd olja för att uppnå optimal effekt, vilket inte stämmer med instruktionerna.
 • En del recensenter påpekar att det är oklart om produkten erbjuder en långsiktig lösning för hårbottenproblem.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från tre olika hemsidor: Lyko((Lyko, 2023-09-28)), Nordic Feel((Nordic Feel, 2023-09-28)) och Åhléns((Åhlens, 2023-09-28)). Dessa inkluderar ett brett spektrum av användarupplevelser, vilket ger en balanserad inblick i produktens styrkor och svagheter.

5

Maria Åkerberg Intensive Scalp Scrub

Maria Åkerberg Scalp Scrub Intensive bästa skrubb torr hårbotten

Budget

Vinnare

10

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

8

Återfuktande Förmåga

7

Snabb Effekt

8

Appliceringsvänlighet

8.4

Totalpoäng

Motivering: Maria Åkerberg slår knockout i budgetringen! Med sin eminenta prissättning och högkvalitativa ingredienser är det här den ultimata produkten för den budgetmedvetne.

Här snackar vi spa-behandling! (Dessutom perfekt för mjälleksem)! Pris fr. 150 kr.

Scalp Scrub Intensive är som en spa-behandling för din hårbotten! Glöm ansiktspeeling, nu är det dags att ge lite extra kärlek åt din hårbotten. Denna veganska hårbottenpeeling fungerar för alla hårtyper och ger en ordentlig rengöring som tar bort både torr och fet beläggning i hårbotten. Och om du lider av mjälleksem behöver du inte längre oroa dig för den irriterande kanten som brukar dyka upp i hårfästet – Scalp Scrub Intensive löser problemet! Mjölksyra från sockerbetor och små korn från jojobaolja arbetar tillsammans för att varsamt skrubba bort döda hudceller och lämna en fräsch, mjuk och sval hårbotten. Och vad vore en spa-behandling utan lite aromaterapi? Scalp Scrub Intensive innehåller även kylande pepparmyntsolja som ger en uppfriskande och renande känsla. Men kom ihåg, Scalp Scrub Intensive är inte för barn på grund av det höga innehållet av pepparmyntsolja. Och det bästa av allt? Produkten är naturligt självkonserverande, vilket betyder att du inte behöver oroa dig för några konstgjorda konserveringsmedel.

 • Användningsområde: Hårbottenpeeling
 • Certifikat: Svensktillverkad, med naturliga ingredienser
 • Ursprungsland: Sverige
 • Innehåll: Mjölksyra från sockerbetor, små korn från jojobaolja
 • Förpackningsstorlek: 125 ml

Fördelar

 • En övervägande majoritet av användarna rapporterar att produkten effektivt behandlar och minskar mjällexsem.
 • Produkten får beröm för att den inte irriterar huden, även efter den första behandlingen.
 • Vissa recensenter menar att produkten känns som att den rengör på djupet, vilket ger en förnyad känsla i hårbotten.
 • Lukten av produkten får positiva omdömen, vilket förhöjer användarupplevelsen.

Nackdelar

 • Några användare beskriver att produkten gör huvudet “sandigt”, vilket kan uppfattas som obehagligt eller irriterande.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från fyra olika hemsidor: Lyko((Lyko, 2023-09-28)), Nordic Feel((Nordic Feel, 2023-09-28)), Bangerhead((Bangerhead, 2023-09-28)), och Apotek Hjärtat((Apotek Hjärtat, 2023-09-28)). Dessa inkluderar ett brett spektrum av användarupplevelser, vilket ger en balanserad inblick i produktens styrkor och svagheter. Antalet källor är omfattande, vilket stärker produktens övergripande bedömning. Dagens datum: 2023-09-28.

6

Cutrin Bio + Hydra Balance Scalp Treatment

Cutrin BIO+ Hydra Balance Scalp Treatment Billig torr hårbotten

Budget

Utmanare

9

Pris

6

Hållbarhet/Miljö

7

Återfuktande Förmåga

6

Snabb Effekt

7

Appliceringsvänlighet

7

Totalpoäng

Motivering: Cutrin är en solid utmanare och visar att det går att vara snäll mot både hårbotten och plånbok. Dock brister den något i hållbarhet och snabb effekt jämfört med Maria Åkerberg.

Med 40 år i braschen kan Cutrin sin grej, en storfavvo bland dom hårbottenkänsliga användarna! Pris fr. 150 kr.

Cutrin har utvecklat en leave-in-behandling som specifikt riktar sig mot torr hårbotten och som ger både rengöring och lugnande effekt. Med deras högutvecklade teknologi och växtbaserade återfuktande ingredienser, naturliga havreoljor och ceramider får både hår och hårbotten omedelbar och långvarig återfuktning och vård. Det här är ett gäng med många år på nacken och många konsumenter i ryggsäcken och det är väl så, bra saker tar sin tid att få fram! CUTRIN BIO+ har jobbat med hårbottensproblem i över 40 år så dom kan sin grej. Den nya BIO+ serien hanterar effektivt alla vanliga hårbottenproblem som mjäll, torrhet, klåda och håravfall. Produkterna kombinerar solid erfarenhet, rena ingredienser från nordisk natur och den senaste teknologin. Serien är 100% vegansk. Den appliceras direkt från tuben på hårbotten och masseras försiktigt in. Skölj inte efteråt.

 • Användningsområde: Torr hårbotten, rengöring och lugnande
 • Certifikat: 100% vegansk
 • Ursprungsland: Inte angiven
 • Innehåll: Växtbaserade återfuktande ingredienser, naturliga havreoljor och ceramider
 • Förpackningsstorlek: 75 ml

Fördelar

 • Snabb Effekt: Många användare upplever att produkten ger omedelbar lindring och effekt.
 • Lätt att Applicera: Produkten får pluspoäng för att den är enkel att applicera, även i hårbotten.
 • Ingen Fettig Finish: Användare noterar att håret inte ser fett ut efter applicering, vilket är en ovärderlig fördel för många.
 • Behaglig Doft: Produkten får komplimanger för sin goda doft, vilket alltid är ett plus.

Nackdelar

 • Vissa användare upplever ingen märkbar förbättring.
 • Risk för Överdosering: Förpackningen får en tumme ner eftersom det är lätt att överdosera produkten, vilket gör att den tar slut snabbt.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från fyra olika hemsidor: Lyko((Lyko, 2023-09-28)), Bangerhead((Bangerhead, 2023-09-28)), Cocopanda((Cocopanda, 2023-09-28)) och Apotek Hjärtat((Apotek Hjärtat, 2023-09-28)). Dessa inkluderar ett brett spektrum av användarupplevelser, vilket ger en balanserad inblick i produktens styrkor och svagheter. Antalet källor är omfattande, vilket stärker produktens övergripande bedömning. Dagens datum: 2023-09-28.

Köpguide Torr hårbotten

Vad är det mjäll eller torr hårbotten orsakas av?Ja du lider av torr hud där under hårsvallet, och en känslig hårbotten behöver omsorg. Ofta kan den reagera med missnöje när du tvättar håret. Främst är det schampo som kan vara uttorkande, visst gillar huden rengöring då och då men schampo gör ju också huden torr. Så vad är det din torra hud vill ha? Här har vi lösningen på din hårbotten som kliar och kliar, som raderar allt det torra och återskapar balans. Bort med eksem, svamp och flagor! Man får helt enkelt stanna upp och se över vad man använder ibland, och här har du våra bästa tips! Bästa tips på mjäll eller torrhårbotten, hur en torr hårbotten orsakas, hur du ska tänka som har känslig hårbotten, och hur du tvättar håret på bästa sätt för att skallen ska bli glad! Balsam är en bra grej, oljor likaså men det är inte riktigt så enkelt. Ibland behövs lite forskning för att veta vad som orsakar vad, man kan behöva prova sig fram helt enkelt! Dags för svaren!

Frågor och svar om torr hårbotten

Torr hårbotten kan orsakas av flera faktorer, inklusive klimatförhållanden, överdriven användning av stylingprodukter, genetiska faktorer och medicinska tillstånd. När hårbotten blir torr och irriterad kan det leda till klåda, fjällande och mjäll. En vanlig orsak till torr hårbotten är brist på fukt. Hårbotten, precis som resten av kroppen, behöver fukt för att hålla sig frisk och återfuktad. Torr luft, särskilt under vintern, kan göra det svårt för huden på hårbotten att behålla fukt, vilket kan orsaka torrhet och irritation.

Om du lider av torr hårbotten finns det flera åtgärder du kan ta för att lindra symptomen:

I vårt bäst i test ovan har vi tagit fram 6 dunderbra produkter för dig med torr hårbotten!

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser