1. Hem
 2. >
 3. Hemelektronik & Teknik
 4. >
 5. Bäst i Test: Torktumlare – Här är torktumlarna som bevarar klädkvalitén!
wtx8hkl9sn-e1633850237492.jpg

Lyx

effektiv torktumlare

BOSCH WTX8HKL9SN Serie 8

9.2

Mellan

Electrolux PerfectCare 800 EW8H648G7 bäst i test torktumlare

Electrolux PerfectCare 800 EW8H648G7

8.6

Budget

Cylinda TK 3170 (Vit) bästa billiga torktumlare

Cylinda TK 3170

8

Inledning

Torktumlaren! Denna tvättstugans heliga graal. En huvudspelare i livspusslet, oumbärlig för en smidig vardag. Och vad vill man då ha? Jo man vill givetvis ha en torktumlare 2.0. En torktumlare som torkar snabbt och smidigt och som är skonsam mot din tjusiga garderob! Vare sig du vill ha en stor torktumlare eller en liten så vill du att den ska vara energieffektiv och smart! Ja och det är ju därför vi har gjort detta Torktumlare Bäst-i-test! Så bland fläkthjul, avloppsslangar, kondens och värmepumpar har vi tagit fram dom bästa torktumlarna 2024!

Vi på Hemfakta har utsett BOSCH WTX8HKL9SN till årets bästa torktumlare! Med funktioner som AutoClean, Smart Dry, och IronAssist ihop med otaliga och hyllade recensioner av användare tar den hem vinsten. Dessutom är den både tystgående, snabb och klimatsmart. En torktumlare i världsklass helt enkelt!

Våra experter har landat i sex prima Torktumlare i olika prisklasser och med olika egenskaper. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Du förresten, är det skralt i tvättstugan? Ja då kanske du är ute efter en tvättmaskin också! Kolla in vårt Bäst i test om Tvättmaskiner här!

I jakten på den bästa torktumlaren har vi granskat och jämfört sex olika modeller i tre olika prisklasser: lyx, mittemellan och budget. Här är en sammanfattning av hur dessa torktumlare skiljer sig åt och varför vissa har utmärkts som vinnare och utmanare. Vi har i vårt test gjort gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den torktumlare som är bäst från den som inte är det. När det kommer till Torktumlare är användarvänlighet, kapacitet, energiförbrukning och hastighet avgörande komponenter i vårt test.

1

BOSCH WTX8HKL9SN Serie 8 Kondenstorktumlare

hem-fakta-bast-i-test-logo
effektiv torktumlare

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

10

Effektivitet

9

Ljudnivå

10

Användarvänlighet

9.2

Totalpoäng

Motivering: BOSCH WTX8HKL9SN Serie 8 Kondenstorktumlare levererar hög kvalitet och prestanda över hela linjen. Den utmärker sig särskilt med sin effektivitet och användarvänlighet. Dessutom är den miljövänlig och relativt prisvärd för en lyxtorktumlare.

Effektiv, högkvalitativ, energisnål och tyst! Älskad av användarna och givetvis med HomeConnect-appen för smart styrning! Pris ca. 10 500 kr.

 .     

Vi på Hemfakta har utsett BOSCH WTX8HKL9SN till årets bästa torktumlare! Med funktioner som AutoClean, Smart Dry, och IronAssist ihop med otaliga och hyllade recensioner av användare tar den hem vinsten. Dessutom är den både tystgående, snabb och klimatsmart. En torktumlare i världsklass helt enkelt!

Det här är en AutoClean-torktumlare med Smart Dry och IronAssist som gör tvättningen enklare, eftersom allting är automatiskt. IronAssist ångbehandlar tvätten när den är torr, vilket minskar strykbehovet och förenklar eventuell strykning. Auto Dry torkar skonsamt din tvätt till den önskade torrhetsgraden. Denna torktumlare är också snabb, den har en antivibration-design som gör den stabilare och tystare, den har en självrengörande kondensor och den kan styras genom appen HomeConnect. Torkkapaciteten är 9 kg, vilket gör att den passar bra även för den större familjen eller den som behöver tvätta ofta.

 • Torkkapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 62 dB
 • Mått: 85,7 x 59,8 x 59,9 cm
 • Vikt: 56,6 kg
 • Energiklass: A++
 • Funktioner: Appstyrd,
 • Övrigt: Ångbehandlar den torra tvätten, Självrengörande kondensor

Fördelar

 • Användarna uppskattar torktumlarens låga ljudnivå, vilket gör den lämplig för användning även i känsliga områden som små eller dåligt ventilerade tvättstugor.
 • Många recensenter noterar att torktumlaren har effektiva program och kan justera torktiden efter behov, vilket ger optimal torkning av tvätten.
 • Användare har funnit det praktiskt att kunna använda wifi-/app-funktionen för att få aviseringar när tvätten är klar och för att fjärrstyra torktumlaren, särskilt när den är placerad på en avlägsen plats som källaren.

Nackdelar

 • En nackdel som några användare har påpekat är att det var något svårt att förstå vilken plugg som skulle tas bort vid extern avrinning av kondensvattnet, vilket ledde till problem med installationen.

Sammanfattning: Vi har hämtat recensioner från Elgiganten((Elgiganten, 2023-10-27)), Pricerunner((Pricerunner, 2023-10-27)) och Boschs egen hemsida((Bosch, 2023-10-26)). Antalet recensioner vi baserat dessa för- och nackdelar på är över 2000 stycken. Dessa recensioner ger en omfattande inblick i användarnas erfarenheter med BOSCH WTX8HKL9SN Serie 8 Kondenstorktumlare.

2

Siemens WT4HXKL9DN

Siemens WT4HXKL9DN (Vit)

Lyx

Utmanare

7

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

9

Effektivitet

10

Ljudnivå

9

Användarvänlighet

8.8

Totalpoäng

Motivering: Siemens WT4HXKL9DN är en stark konkurrent med hög prestanda och användarvänlighet. Den utmärker sig genom sin låga ljudnivå och effektiva torkning, men priset är något högre än vinnaren.

Skonsam, smart, röststyrd, appstyrd – Torktumlaren med stort T! Pris ca. 11 000 kr.

Här har vi en torktumlare i stjärnklass! Siemens WT4HXKL9DN är en intelligent torktumlare med wifi-koppling så du enkelt kan styra tvätten genom Home Connect Appen. Du blir bland annat meddelad på telefonen när tvätten är klar eller sätt igång den när du är ute på språng så att tvätten är klar lagom till du kommer hem – bland många andra smarta funktioner. Här kan du även låta torktumlaren själv välja program för att försäkra dig om att ingenting krymper. Har du även en tvättmaskin som är kopplad till home connect-appen kan dom två enheterna snacka med varann; diskutera tvättmängd, material och hur mycket fukt som är kvar så torktumlaren sedan kan välja ett program som är lämpligt. Du har en smartFinish-funktion som gör kläderna så gott som skrynkelfria, även när det kommer till plagg som tenderar att vara kluriga på den fronten. Här behöver du inte rengöra några filter, du har Amazon Alexa och kan prata med torktumlaren, och på toppen av det en väldigt skonsam torkning

 • Torkkapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 62 dB
 • Mått (H, B, D): 84,2 cm, 58,8 cm, 65,2 cm
 • Energiklass: A++
 • Funktioner: intelligentCleaning system: rengör luddfiltret endast var tjugonde torkcykel. Användarvänlig LED-display med directTouch, smartFinish-funktionen reducerar skrynklor och veck inför strykning.
 • Övrigt: Appstyrd, lättanvända Home Connect Appen (tillgänglig för iOS och Android)

Fördelar

 • Många användare uppskattar den effektiva torkningen och noterar att deras tvätt blir snabbt och väl torkad.
 • En betydande fördel som användarna nämner är den smarta funktionen som eliminerar behovet av att regelbundet rengöra lintfiltret, vilket gör underhållet enklare.
 • Tyst drift är en annan fördel som ofta nämns, vilket gör att användarna inte störs av buller när torktumlaren är igång.
 • Flera användare har också berömt den eleganta designen och den upplysta trumman, vilket ger en modern touch till deras tvättutrymme.

Nackdelar

 • Ett fåtal användare har har haft funderingar över torktumlarens energiförbrukning, men denna verkar inte vara anmärkningsvärt högre än andra på marknaden.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från Elgiganten((Elgiganten, 2023-10-26)), Pricerunner((Pricerunner, 2023-10-27)), och Siemens egen hemsida((Siemens, 2023-10-26)). Antalet recensioner vi baserat dessa för- och nackdelar på är över 200 stycken från olika användare.

Duellen

Lyx

BOSCH WTX8HKL9SN Serie 8 Kondenstorktumlare vs. Siemens WT4HXKL9DN

När vi jämför de två lyxtorktumlarna, BOSCH WTX8HKL9SN och Siemens WT4HXKL9DN, ser vi att båda har imponerande funktioner. BOSCH torktumlare imponerar med sin AutoClean-teknik, Smart Dry, och IronAssist-funktion, vilket gör torkningen enkel och effektiv. Den är också appstyrd och har en självrengörande kondensor. Å andra sidan har Siemens WT4HXKL9DN imponerande funktioner som styrning via Home Connect-appen, smartFinish-funktion för skrynkelfria kläder, och en elegant design. Båda torktumlarna är tysta och har högkvalitativa egenskaper.

3

Electrolux PerfectCare 800 EW8H648G7

Electrolux PerfectCare 800 EW8H648G7 bäst i test torktumlare

Mellan

Vinnare

8

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

9

Effektivitet

8

Ljudnivå

9

Användarvänlighet

8.6

Totalpoäng

Motivering: Electrolux PerfectCare 800 EW8H648G7 erbjuder ett utmärkt värde för pengarna med bra prestanda och användarvänlighet. Dess miljövänliga funktioner och rimliga pris gör den till ett attraktivt alternativ.

En modern klassiker på vitvarumarknaden! Pris ca. 8000 kr.

   .   

Electrolux PerfectCare 800 är ju lite av modern klassiker på vitvarumarknaden! Här finns sensorstyrning som gör att torktumlaren kan fastställa torktiden utifrån fukten i kläderna och anpassa temperatur och trumrörelse – så att du till och med kan torktumla handtvättsplagg. Tumlaren har energiklass A++ vilket ger en energieffektiv torktumlare och samtidigt sparar pengar på elräkningen. Den har ett GentleCare-system som torkar kläderna på nästan halva temperaturen jämfört med vanligt torktumlare, så aldrig någon onödig värme för optimal klädvård! Ja här har du en riktigt praktisk torktumlare med många användbara funktioner helt enkelt!

 • Torkkapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 66 dB
 • Mått (H, B, D): 85 x 59,6 x 63,8 cm
 • Energiklass: A++
 • Funktioner: Sensorstyrning som anpassar tid och temperatur, GentleCare-system som torkar kläderna på nästan halva temperaturen jämfört med vanligt torktumlare
 • Övrigt: Appstyrd

Fördelar

 • Många användare är nöjda med produkten och noterar att den är lätt att använda och förstå.
 • Tumlarern anses vara tyst under användning, vilket uppskattas särskilt i hushåll med små barn.
 • Användare har uppskattat funktionen som gör att de kan välja olika torkprogram beroende på typer av kläder eller textilier.
 • Det positiva omdömet om autodoseringen som en användare nämner, vilket anses vara en praktisk funktion.
 • Produkten har fått beröm för sin design och apparatens utseende.

Nackdelar

 • Ett fåtal användare har rapporterat problem med produkten, att den ibland inte torkar som den ska.

Sammanfattning: Vi har hämtat ett 60-tal recensioner från Elgiganten((Elgiganten, 2023-10-26)), Pricerunner((Pricerunner, 2023-10-26)), och Electrolux egen hemsida((Electrolux, 2023-10-26)) för att skapa en objektiv bild av produkten. Användarbetyget är överlag mycket högt och en kraftig majoritet är mycket nöjda med produkten.

4

Samsung DV80TA020TE

Samsung DV80TA020TE (Vit) bästa prisvärd torktumlare

Mellan

Utmanare

8

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

8

Effektivitet

9

Ljudnivå

8

Användarvänlighet

8.4

Totalpoäng

Motivering: Samsung DV80TA020TE är ett prisvärt alternativ med bra prestanda och ljudnivå. Dess energieffektivitet och smarta funktioner gör den till en konkurrent i sin kategori.

Riktigt effektiv och flexibel värmepumpstorktumlare med många smarta funktioner – till ett överkomligt pris! Pris ca. 7200 kr.

 .         

Ja här har vi en riktigt prisvärd torktumlare med energiklass A++ och värmepumpsteknik som ger riktigt effektiv torkning på minimal elektricitet. Här har du en vändbar, genomskinlig lucka som öppnas precis som du vill, och där du alltid kan kolla in tvätten utan att behöva öppna. Du har Wrinkle Prevent som ser till att du slipper stryka dom torkade kläderna. Du har OptimalDry som genom sensorer mäter luftfuktigheten och justerar torktiden för bästa möjliga resultat.

 • Torkkapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 65 dB
 • Mått(H,B,D): 85 x 60 x 60 cm
 • Energiklass: A++
 • Funktioner: QuickDry35 – torka snabbt en mindre mängd kläder på endast 35 minuter, WrinklePrevent program håller dina kläder veckfria, 3 Intelligenta sensorer för perfekta resultat – OptimalDry
 • Övrigt: Värmepumpstorktumlare

Fördelar

 • Effektiv torkning: Många användare har rapporterat om effektiv torkning av kläder med denna torktumlare.
 • Energisnål: En positiv aspekt som framhålls är att torktumlaren är energisnål, vilket bidrar till att minska elkostnaderna.
 • Stort utrymme: Användare har uppskattat den generösa kapaciteten i torktumlaren, vilket gör det möjligt att torka stora mängder tvätt på en gång.
 • Tyst drift: Många recensenter har noterat att torktumlaren har en tyst drift, vilket inte stör omgivningen.

Nackdelar

 • Längre torktid: Vissa användare har kommenterat att torktiden kan vara något längre än förväntat, vilket kan vara ett beaktande vid användning.

Sammanfattning: Totalt har vi baserat våra slutsatser på över 1500 recensioner från Pricerunner((Pricerunner, 2023-10-27)), NetonNet((NetonNet, 2023-10-27)), Power((Power, 2023-10-27)) och Samsungs egen hemsida((Samsung, 2023-10-27)). Det ger en bred insikt i hur användarna upplever Samsung DV80TA020TE torktumlaren.

Duellen

Mellan

Electrolux PerfectCare 800 EW8H648G7 vs. Samsung DV80TA020TE

I mellanklassen står Electrolux PerfectCare 800 EW8H648G7 mot Samsung DV80TA020TE. Electrolux-torktumlaren imponerar med sensorstyrning, GentleCare-systemet, och energieffektivitet. Den är användarvänlig och har fått positiva recensioner för sin tysta drift. Å andra sidan är Samsung DV80TA020TE en prisvärd torktumlare med värmepumpsteknik och smarta funktioner. Den erbjuder effektiv torkning och är energisnål. Båda torktumlarna är bra alternativ i mellanklassen, och valet beror på specifika behov.

5

Cylinda TK 3170

Cylinda TK 3170 (Vit) bästa billiga torktumlare

Budget

Vinnare

9

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Effektivitet

8

Ljudnivå

8

Användarvänlighet

8

Totalpoäng

Motivering: Cylinda TK 3170 är det mest prisvärda alternativet med en bra balans mellan pris och prestanda. Dess enkelhet och låga pris gör det till ett lockande val för dem som letar efter ett budgetalternativ.

Vill du ha mycket torktumlare för pengarna? Här har vi den! Pris ca. 4000 kr.

Här har vi en tystgående torktumlare med en kapacitet på 7 kilo – som är riktigt snäll för plånboken! Ja det är faktiskt testets billigaste torktumlare, men det betyder inte på något vis att den är dålig. Tvärtom är det en riktigt bra torktumlare som gillas skarpt av användarna! Den är nättare än testets övriga spelare och passar bra för den lite mindre familjen. Den har en praktisk innerbelysning, 15 smarta program, programslutsindikator och indikering för full kondensvattenbehållare.

 • Torkkapacitet: 7 kg
 • Ljudnivå: 65 dB
 • Mått(B, D, H): 59,8 x 57 x 85 cm
 • Energiklass: B
 • Funktioner: 15 olika program
 • Övrigt: Bra Innerbelysning

Fördelar

 • Bra kvalitet till ett rimligt pris: Många användare uppskattar att Cylinda TK 3170 erbjuder bra kvalitet till ett pris som inte spräcker plånboken.
 • Enkel att använda: Användare har noterat att torktumlaren är enkel att förstå och använda, vilket gör den användarvänlig.
 • Pålitlig prestanda: Vissa recensenter har kommenterat att torktumlaren levererar pålitliga resultat och gör det den ska.

Nackdelar

 • Begränsade användarrecensioner: Det finns begränsat med användarrecensioner från olika källor, vilket gör det svårt att dra slutsatser baserat urvalet.

Sammanfattning: För att sammanställa dessa för- och nackdelar har vi tagit hänsyn till recensioner från olika källor, inklusive Pricerunner((Pricerunner, 2023-10-27)), Tretti.se((Tretti.se, 2023-10-27)) och Whiteaway((Whiteaway, 2023-10-27)). Antalet recensioner är begränsade, och vi har baserat våra slutsatser på de tillgängliga källorna.

6

Electrolux SimpliCare EW2C327R1

Electrolux SimpliCare EW2C327R1 (Vit) billig torktumlare

Budget

Utmanare

8

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

7

Effektivitet

7

Ljudnivå

8

Användarvänlighet

7.6

Totalpoäng

Motivering: Electrolux SimpliCare EW2C327R1 erbjuder ett prisvärt alternativ med grundläggande prestanda och användarvänlighet. Det är ett budgetalternativ som passar för mindre hushåll.

Smidig och billig torktumlare med fördröjd start och smarta sensorer! Pris ca. 4500 kr.

Denna torktumlare har ett smart OptiSense-system, vilket innebär att den själv beräknar torktiden utifrån klädernas fuktighet och mängd. Det finns även fördröjd start, vilket innebär att du kan ställa in så att torktumlaren sätter igång senare. Den är energisnål, har en kapacitet på 7 kilo, perfekt för medelstora tvättmängder och som tillägg till de automatiska torkprogrammen finns även tidsstyrda. När programmet är slut tar skrynkelskyddsfasen vid för att hindra din tvätt från att bli skrynklig.

 • Torkkapacitet: 7 kg
 • Ljudnivå: 67 dB
 • Mått(B, D, H): 60 x 54 x 85 cm
 • Energiklass: B
 • Funktioner: OptiSense som justerar torktiden baserat på tvättmängd, Timerfunktion – anpassa starttiden efter ditt schema, Fukten kondenseras till en vattenbehållare – kräver ingen extern ventilation, Både automatiska och tidsstyrda program
 • Övrigt: 

Fördelar

 • Användare har rapporterat att torktumlaren har en bra tvättresultat och låg ljudnivå, vilket gör den idealisk för användning i hemmet.
 • Många har funnit torktumlaren enkel att installera och använda, vilket underlättar tvättprocessen.
 • En del användare har noterat att den är relativt energieffektiv och inte drar för mycket ström.
 • Torktumlaren har en rimlig prisnivå, vilket gör den till ett prisvärt alternativ för många konsumenter.

Nackdelar

 • En användare påpekade att torktumlaren har högre strömförbrukning jämfört med vissa andra modeller på marknaden.
 • Fåtal användare upplever att torktumlaren kan kräva att man väljer programmet extra torrt för att tvätten ska bli helt torr.

Sammanfattning: Antalet recensioner vi baserat dessa för- och nackdelar på är cirka 150 stycken och hämtade från olika källor, inklusive Prisjakt((Prisjakt, 2023-10-27)), Elgiganten((Elgiganten, 2023-10-27)), NetonNet((NetonNet, 2023-10-27)) och Electrolux egen hemsida((Electrolux, 2023-10-27)).

Duellen

Budget

Cylinda TK 3170 vs. Electrolux SimpliCare EW2C327R1

I budgetklassen är Cylinda TK 3170 vinnaren. Det är en tystgående torktumlare med bra kapacitet och användarvänliga funktioner. Den har 15 olika program och är ett prisvärt alternativ. Tyvärr har vi begränsat med användarrecensioner för utmanaren i budgetklassen, vilket gör det svårt att dra slutsatser om dess prestanda i jämförelse med Cylinda.

Köpguide Torktumlare

Enligt testarna på Råd & Rön så är det svårt, eller rent ut sagt omöjligt, att hitta en tumlare som klarar allt på bästa sätt, men med utvecklingens gång så kommer man närmare perfektion. Sedan beror det också på dig som konsument huruvida du utnyttjar maskinens potential eller helt enkelt väljer att kasta in all tvätt, oavsett material (syntet, bomull, ull etc.). Kanske är du en av många som bara trycker på automatfunktionen och kör. Energiförbrukningen på kondenstumlare är ungefär dubbelt så hög som på en tumlare med värmepump men absolut lägre än frånluftstorkare.

Vad gäller skrynklor på kläderna efter torkning presterar de flesta maskiner dåligt, tyvärr. Enligt experterna på Råd & Rön är det svårt att få kläderna skrynkelfria om de torkas i tumlare. Ett tips kan vara att ta ut skrynkel-känsliga plagg en stund innan torkningen är klar och hängtorka dem. Dock är det här något som tillverkare i dag arbetar hårt på att förbättra och med nya teknologiska framsteg så kommer vi allt närmare dagen då strykjärn nästan helt blir överflödiga. Och vem ser inte fram emot det?

Det finns alltså en hel del som kan vara bra att tänka på när man ska välja torktumlare. På många sätt är de flesta torktumlare likvärdiga, på andra sätt är de helt olika, vilket gör att det kan vara riktigt svårt att veta vilken man ska välja. Det här är några saker som kan vara bra att tänka på när man ska välja torktumlare.

Värmepump-, kondens- eller frånluftsfunktion

I dag finns det flera olika typer av torktumlare, som alla är bra – och mindre bra – på olika sätt. Det här är alltså något som är väldigt viktigt att fundera över när man ska köpa en torktumlare – vilken typ av torktumlare man behöver, och vill ha. Alternativen som finns är värmepumpsteknik, kondenstumlare och torktumlare med frånluftsfunktion.

Värmepumpsteknik är känd för att vara väldigt resurseffektiv och enkel i drift. Med denna teknik kan du minska energiförbrukningen med nästan 50% jämfört med andra sorter. Vad den gör är att den avfuktar luften och återanvänder värmen som producerats, vilket är anledningen till att den har så låg förbrukning. I dag har det blivit vanligare att hitta modeller som är kondenstumlare men där man också lagt till värmepumpsteknik för att bättre optimera användandet med funktionalitet, effektivitet och resultat.

Frånluftstumlare måste kopplas till ett frånluftsuttag, men gör samtidigt att det inte blir särskilt mycket fukt i rummet, vilket bidrar till att skydda från fuktskador. Installationen är dock ganska omfattande då man behöver ha en kanal ut genom väggen vilket påverkar husets konstruktion, och dessutom så ökar energiförbrukningen med denna typ av tumlare eftersom luften leds ut ur huset i stället för att återanvändas. Denna typ av tumlare är i dag inte lika vanlig vilket troligtvis beror just på den omfattande installationen och den höga elförbrukningen som den medför.

Kondenstumlare är den klassiska torktumlaren, kan man säga. Med denna samlas all fukt i form av vatten i en behållare i maskinen, separat dunk eller transporteras direkt till avloppet med slang. Den är enklast att installera då många nuförtiden bara behöver ett eluttag och du kan ställa den där det passar dig bäst. Däremot behöver du komma ihåg att tömma behållaren eller dunken samt att det kan vara viktigt att lufta ur rummet då de oftast avger mycket fukt. Risken för fuktskador med tiden är därför överhängande. Därför kan det löna sig att noggrant överväga varje enskild teknik för sig.

Prisklass

För en del är prisklassklassen avgörande, för andra har den ingen betydelse alls. Det här är förstås någonting man själv måste avgöra, hur mycket man kan och vill spendera på en torktumlare. Generellt kan man dock säga att det finns många bra torktumlare även i lägre prisklasser, samtidigt som det ofta kan vara en bra idé att spendera lite extra för att få en lite högre kvalitet och bättre resultat. Med det sagt behöver man inte välja den dyraste som går att hitta. I vårt test har vi tagit fram både billigare och dyrare alternativ, för att du ska kunna hitta det bästa alternativet för just dig, oavsett vilken prisklass du letar i.

Funktioner

Det finns många olika funktioner på torktumlare, och här är det alltså viktigt att noggrant överväga vilka man behöver och vill ha. I dag är många torktumlare till exempel självrengörande, vilket förstås är en smart och smidig funktion. Det innebär att du slipper rensa kondensorn eftersom vatten gör rent den under själva torkningen. Om man inte har en ren kondensor så riskerar man tappa i energieffektivitet och förbrukningen ökar vilket kan ske redan efter sjunde tvätten enligt Råd & Rön. Därför är det viktigt att detta görs, och att ha en självrengörande maskin kan löna sig i långa loppet. Dessutom sägs det att det torkar kläderna mer effektivt.

Frågor och svar om torktumlare

Värmepumpstekniken är känd för att vara väldigt resurseffektiv och enkel i drift, och med denna teknik kan du minska energiförbrukningen med nästan 50% jämfört med andra sorter. Vad den gör är att den avfuktar luften och återanvänder värmen som producerats, vilket är anledningen till att den har så låg förbrukning. I dag har det blivit vanligare att hitta modeller som är kondenstumlare men där man också lagt till värmepumpsteknik för att bättre optimera användandet med funktionalitet, effektivitet och resultat.

Frånluftstumlare måste kopplas till ett frånluftsuttag, men de gör samtidigt att det inte blir särskilt mycket fukt i rummet, vilket bidrar till att skydda mot fuktskador. Installationen är ganska omfattande då man behöver ha en kanal ut genom väggen, vilket påverkar husets konstruktion. Dessutom så ökar energiförbrukningen med denna typ av tumlare eftersom luften leds ut ur huset i stället för att återanvändas. Frånluftstumlare är i dag inte lika vanliga, vilket troligtvis beror just på den omfattande installationen och den höga elförbrukningen.

Kondenstumlare är den klassiska torktumlaren, skulle man kunna säga. Med en sådan torktumlare samlas all fukt i form av vatten i en behållare i maskinen, separat dunk eller transporteras direkt till avloppet med slang.

Idag är många torktumlare självrengörande, vilket innebär att du slipper du rensa kondensorn eftersom vatten gör rent den under själva torkningen. Om man inte har en ren kondensor så riskerar man tappa i energieffektivitet, och förbrukningen ökar vilket kan ske redan efter sjunde tvätten enligt Råd & Rön. Därför är detta viktigt, och att ha en självrengörande maskin kan löna sig i långa loppet. Dessutom sägs det att det torkar kläderna mer effektivt. Tänk även på att rengöra luddfiltret i torktumlaren eftersom det också minskar energianvändningen. Detta ska helst göras efter varje torkning.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser