Dessa torktumlare blev Bäst i Test i Hemfaktas torktumlar test 2021. Att köpa torktumlare som presterar bra innebär att du faktiskt får vad du förväntar sig. Den här sortens hushållsmaskin blir snabbt en viktig del av livspusslet, och oumbärlig för en smidig vardag. Då vill man definitivt säkerställa att den faktiskt presterar bra och kommer att hålla i många år framöver. Antalet tekniska lösningar för torkning har blivit allt fler, så är det viktigare än någonsin att faktiskt veta vad man köper.

Torktumlare Bäst i Test 2021

De utvalda torktumlare som blev bäst i test 2021 blev kondenstumlare som uppfyller de vedertagna kriterierna för en bra maskin. Enligt testarna på Råd & Rön så är det svårt, eller rent ut sagt omöjligt, att hitta en tumlare som klarar allt på bästa sätt men med utvecklingens gång så kommer man närmare perfektion. Sedan beror det också på dig som konsument huruvida du utnyttjar maskinens potential eller helt enkelt väljer att kasta in all tvätt, oavsett material (syntet, bomull, ull etc.). Kanske du är en av många som bara trycker på automatfunktionen och kör. Energiförbrukningen på kondenstumlare är ca. dubbelt så hög som tumlare med värmepump men absolut lägre än frånluftstorkare.

Vad gäller skrynklor på kläderna efter torkning presterar de flesta maskiner dåligt. Enligt experterna på Råd & Rön är det svårt att få kläderna skrynkelfria om de torkas i tumlare. Ett tips kan vara att ta ut skrynkel-känsliga plagg en stund innan torkningen är kvar och hängtorka dem. Dock är detta som tillverkare idag arbetar hårt på att förbättra och med nya teknologiska framsteg så kommer vi allt närmare dagen då strykjärn nästan helt blir överflödiga. Och vem ser inte fram emot det?

Samtliga vinnare i testet var kondenstorktumlare. Det här är de fyra vinnarna:

Testvinnare i topplistan för torktumlare som blev bäst i test 2021

1:a LG modell RC80U2AV0W

Torktumlare Bäst i Test 2020

Med sin kapacitet på 8 kg kan denna torktumlare från LG klara behovet hos ett hushåll på fler än 5 personer utan problem. Torktumlaren är märkt med energiklass A+++ och du kan därmed vara säker på att ha valt en energisnål och miljövänlig modell. När torktumlaren torkar dina kläder gör den det relativt tyst och utan allt för mycket oväsen då den har en låg ljudnivå på 62 decibel. Vill du att torktumlaren ska köra på speciella tider är det inga problem då denna tumlare är utrustad med en Timer-funktion som du själv kan ställa in så det passar in i din vardag. Har också ett speciellt framtaget program som heter ”Allergiprogrammet” som eliminerar 99,9% av kvalster i kläderna.

 • Torkkapacitet: 8 kg
 • Kondensationseffektivitetsklass: A
 • Avloppsslang kan monteras: Ja
 • Dubbla besparingar på både energi och tid

Med varumärkesskyddad teknik så som SmartThinQ™, DUAL Inverter Heat Pump™ och EcoHybrid™ förbättrar LG prestandan och funktionaliteten till sina kunder:

SmartThinQ™

En cool funktion där maskinen kopplas till ditt WiFi och där du bland annat kan använda röstkommandon för att styra maskinen. Med appen LG ThinQ kopplar du enkelt ihop din maskin till din mobiltelefon och kan på så sätt nå alla dina hushållsapparater, som har denna teknologi, och styra dem vart du än är.

DUAL Inverter Heat Pump™

Med denna funktion så minimeras elförbrukningen med 10% UTÖVER klass A+++. Med högre energieffektivitet på kortare tid.

EcoHybrid™

Funktionen som anpassar sig efter dina behov- Spara energi eller spara tid. Du väljer!

 

2:a ASKO modell T208H.W

2:a Bäst i Test torktumlare

Med plats till 8 kg kläder, har du med denna modell från ASKO plats till för mer än en familj på fler än 5 personer har behov för. Torktumlaren är utrustad med en sensor som kan mäta hur mycket fukt som finns i dina kläder och bestämmer utifrån detta hur lång torktiden ska vara. På så vis undgår du att dina kläder torkas längre än nödvändigt och du undgår onödigt slitage på kläderna. Torktumlaren har också en värmepumpsteknik vilket gör den mer energisnål och snäll mot plaggen. Energiklass A++ är den näst bästa energimärkningen och du är därmed garanterad en energieffektiv torkning. Med 64 decibel så är maskinen relativt tyst vilket i dag blivit mer eftertraktat. Som en funktion i programmen så har du en timer där du kan ställa in när på dygnet maskinen ska gå igång, så att du kan anpassa detta till din vardag.

ASKOs unika torkningssystem ButterFly Drying™ behandlar kläderna omsorgsfullt och garanterar att torktumlaren håller länge. Torktumlaren roterar konstant i samma riktning, så att det sker mindre slitage på maskinen medan unika valkar i trumman lyfter upp kläderna för att motverka att de klumpas samman. Det innebär minsta möjliga slitage på dina kläder och samtidigt motverkas att de skrynklas.

 • Torkkapacitet: 8 kg
 • Kondensationseffektivitetsklass: B
 • Avloppsslang kan monteras: Ja

3:a Cylinda modell TVP 5482

3:A Bäst i Test torktumlare

VP 5482 VIT från Cylinda har en kapacitet på 8 kg kläder, vilket är en passande storlek för en familj fler än 5 personer. Torktumlaren har energiklass A++, vilket ger dig en låg strömförbrukning. En relativt låg ljudnivå på 65 dB gör denna torktumlare till en stilla bekantskap. Vill du att torktumlaren ska köra på speciella tider är det inga problem då denna tumlare är utrustad med en Timer-funktion som du själv kan ställa in så det passar in i din vardag. Det följer med en avloppsslang till torktumlaren så kondensvattnet kan ledas direkt ned i avloppet och du slipper tömma kondensbehållaren.

En trevlig liten detalj (om än kanske inte så nödvändig) är att den har en innerbelysning, så om du brukar torka dina kläder när det är mörkt så kan det vara skönt med lite extra belysning.

 • Torkkapacitet: 8 kg
 • Kondensationseffektivitetsklass: B
 • Avloppsslang kan monteras: Ja

 

4:a ASKO modell T408HD.S

 

4:a Bäst i Test torktumlare

 

Kapaciteten på 8 kg kläder gör torktumlaren T408HD.S från ASKO till ett bra val för ett hushåll på fler än 5 personer. Med sensorstyrning kan torktumlaren fastställa torktiden. Torktumlarens sensor mäter fukten i dina kläder. Utifrån denna information fastställer den hur lång tid den ska använda för att torka din tvätt. Med energiklass A+++ är denna tumlare mycket energisnål och dessutom miljövänlig, vilket du också kan se på din elräkning.  En av fördelarna med denna torktumlarna är den låga ljudnivån på 64 dB. Torktumlaren har en Timer-funktion som gör det möjligt att senarelägga starten av torkningen tills dess att det passar dig. Med hela 14 program kommer du lätt att hitta den som passar till din tvätt oavsett om du tvättar dun eller har bråttom. Med den egna ButterFly Drying™ -tekniken så kan du också vara trygg med att maskinen inte orsakar någon skada på de känsligaste klädesplaggen.

Med snygg och stilren design i rostfritt stål sticker den ut i mängden och blir även en designprydnad istället för bara en praktisk hushållsapparat. Denna är absolut den snyggaste av de fyra utvalda torktumlarna som vi har i testet.

 • Torkkapacitet: 8 kg
 • Kondensationseffektivitetsklass: A

Att tänka på i valet av torktumlare

Förutom att välja en torktumlare som blivit bäst i test bör du även ta dig en funderare på vilka behov du faktiskt har. Hur mycket vill du att den ska rymma? Är en låg ljudnivå viktigt? Hur viktigt är priset? Har den de program du är van vid eller efterfrågar? Utöver att tumlaren faktiskt måste få plats där den ska monteras så är dessa några av de viktigaste praktiska frågorna man bör ta ställning till inför sitt köp. Idag finns det ett otroligt stort urval att välja mellan, dels behöver du bestämma dig för vilken typ av torktumlare du ska ha (se mer nedan) men också hur mycket pengar du har råd att lägga. En normal torktumlare avger mellan 60 – 65 decibel och om du är en av de som gärna tvättar och sedan tumlar under natten så är ju detta något som nästan blir ett krav, för dig, din familj och inte minst för dina eventuella grannar. Annars lär du inte vara populär i grannskapet.

Sedan hjälper det inte att du har en stor mängd kända och mindre kända märken som alla ha en massa olika modeller med olika mängd tekniska finesser. Men behöver du dessa finesser? Några kända märken som finns på marknaden är Bosch, Siemens, LG, Electrolux och Samsung. Exempel på mindre kända (men med det inte sagt sämre) märken som Hoover, Candy, Gorenje och Zanussi. Sedan så är det den uppsjö av finesser som vi nämnde. Vissa är mer viktiga andra mindre och vissa funktioners betydelse varierar stort mellan användare. För att nämna några:

 • Belysning inne i torktumlaren
 • Självrengörande kondensorer
 • Uppkoppling till Wifi som gör att de kan fjärrstyras
 • Doftfunktioner
 • Digital display
 • Antalet torkningsprogram

När det gäller det ekonomiska så är det inte nödtvunget att lägga en enorm summa pengar för att få en duglig eller t.o.m. MER än duglig torktumlare. Lägger du mellan 10 – 15 000 kr så får du en riktigt bra maskin som säkert har en massa roliga funktioner men för 6 – 8 000 så hittar du maskiner som definitivt gör jobbet minst lika bra, för i slutändan så är det väl torra kläder du är ute efter, eller?

Skillnad mellan värmepump-, kondens-, och frånluftsfunktion

Borta är tiden då det bara fanns en sorts torktumlare. Och intressant nog kan flera tekniker på samma gång motsvara en torktumlare bäst i test.

 • Värmepumpsteknik är känd för att vara väldigt resurseffektiv och enkel i drift. Med denna teknik kan du minska energiförbrukningen med nästan 50% jämfört med andra sorter. Vad den gör är att den avfuktar luften och återanvänder värmen som producerats vilket är anledningen till att den har så låg förbrukning. Idag har det blivit vanligare att hitta modeller som är kondenstumlare som nedan beskrivet men där man också lagt till värmepumpsteknik för att bättre optimera användandet med funktionalitet, effektivitet och resultat.
 • Frånluftstumlare måste kopplas till ett frånluftsuttag, men gör samtidigt att det inte blir särskilt mycket fukt i det rum som tumlaren används i, något som bidrar till att skydda rummet från fuktskador. Men installationen är ganska omfattande då man behöver ha en kanal ut genom väggen vilket påverkar husets konstruktion. Dessutom så ökar energiförbrukningen med denna typ av tumlare då luften leds ut ur huset istället för att återanvändas. Denna typ av tumlare är idag inte lika vanlig vilket troligtvis beror just på den omfattande installationen och den höra elförbrukningen.
 • Kondenstumlare är något utav den klassiska torktumlaren. Med en sådan samlas all fukt i form av vatten i en behållare i maskinen, separat dunk eller transporteras direkt till avloppet med slang.

Den är enklast att installera då många nuförtiden bara behöver ett eluttag och du kan ställa den där det passar dig bäst. Däremot behöver du komma ihåg att tömma behållaren eller dunken samt att det kan vara viktigt att lufta ur rummet då de oftast avger mycket fukt. Risken för fuktskador med tiden är därför överhängande. Därför kan det löna sig att noggrant överväga varje enskild teknik för sig.

Självrengörande torktumlare

Idag är många torktumlare självrengörande. Det innebär att du slipper du rensa kondensorn eftersom vatten gör rent den under själva torkningen. Om man inte har en ren kondensor så riskerar man tappa i energieffektivitet och förbrukningen ökar vilket kan ske redan efter sjunde tvätten enligt Råd & Rön. Därför är det viktigt att detta görs och att ha en självrengörande maskin kan löna sig i långa loppet, dessutom sägs det att det torkar dina kläder mer effektivt. Tänk även på att rengöra luddfiltret i torktumlaren eftersom det också minskar energianvändningen. Detta bör gärna göras efter varje torkning.

Om olyckan är framme

Nya maskiner är det sällan problem med och tack vare den otroligt enkla installationen, förutsatt att det är kondenstorktumlare (med eller utan värmepumpsteknik), så ska du egentligen inte behöva mer än en golvyta med möjlighet till att nå ett eluttag. Stabiliteten vad gäller maskinernas montering eller placering på golvyta gör att risken för att de ska välta inte finns. Men med elektronik så följer det alltid risker. Kanske man monterar en tumlare ovanpå en tvättmaskin fel. Kanske det faktiskt finns ett fabriksfel som inte upptäcks under det första året. Kanske någon i hushållet felanvänder torktumlaren. Oavsett så är det viktigt att ha koll på fabrikörens garanti som bör ligga på i alla fall ca 5 år samt en hemförsäkring som täcker ev. övriga problem som typ elfel som orsakat problem i resten av hemmet eller i värsta fall en brand etc. Vissa märken erbjuder garantier på hela 10 år så var noga på att titta på detta när du väljer din torktumlare.

Frågor och svar om torktumlare

 • Varför värmepumpsteknik?

Värmepumpsteknik är känd för att vara väldigt resurseffektiv och enkel i drift. Med denna teknik kan du minska energiförbrukningen med nästan 50% jämfört med andra sorter. Vad den gör är att den avfuktar luften och återanvänder värmen som producerats vilket är anledningen till att den har så låg förbrukning. Idag har det blivit vanligare att hitta modeller som är kondenstumlare som nedan beskrivet men där man också lagt till värmepumpsteknik för att bättre optimera användandet med funktionalitet, effektivitet och resultat.

 • Vad är en frånluftstumlare?

Frånluftstumlare måste kopplas till ett frånluftsuttag, men gör samtidigt att det inte blir särskilt mycket fukt i det rum som tumlaren används i, något som bidrar till att skydda rummet från fuktskador. Men installationen är ganska omfattande då man behöver ha en kanal ut genom väggen vilket påverkar husets konstruktion. Dessutom så ökar energiförbrukningen med denna typ av tumlare då luften leds ut ur huset istället för att återanvändas. Denna typ av tumlare är idag inte lika vanlig vilket troligtvis beror just på den omfattande installationen och den höra elförbrukningen.

 • Vad är en kondenstumlare?

Kondenstumlare är något utav den klassiska torktumlaren. Med en sådan samlas all fukt i form av vatten i en behållare i maskinen, separat dunk eller transporteras direkt till avloppet med slang.

 • Självrengörande torktumlare eller ej?

Idag är många torktumlare självrengörande. Det innebär att du slipper du rensa kondensorn eftersom vatten gör rent den under själva torkningen. Om man inte har en ren kondensor så riskerar man tappa i energieffektivitet och förbrukningen ökar vilket kan ske redan efter sjunde tvätten enligt Råd & Rön. Därför är det viktigt att detta görs och att ha en självrengörande maskin kan löna sig i långa loppet, dessutom sägs det att det torkar dina kläder mer effektivt. Tänk även på att rengöra luddfiltret i torktumlaren eftersom det också minskar energianvändningen. Detta bör gärna göras efter varje torkning.

Torktumlare Bäst i Test 2021

 • LG modell RC80U2AV0W
 • ASKO modell T208H.W
 • Cylinda modell TVP 5482
 • ASKO modell T408HD.S

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här