Torktumlare bäst i test – Bästa torktumlaren 2022 blev AEG T8DSK862G Kondenstorktumlare

Att köpa en torktumlare som presterar bra innebär att du faktiskt får vad du förväntar dig. Den här sortens hushållsmaskin blir snabbt en viktig del av livspusslet, och oumbärlig för en smidig vardag. Då vill man definitivt säkerställa att den faktiskt presterar bra och att den kommer att hålla i många år framöver. Antalet tekniska lösningar för torkning har blivit allt fler, så är det viktigare än någonsin att faktiskt veta vad man köper. Här har vi jämfört olika torktumlare, och tagit fram de bästa.

Köpguide för torktumlare


Enligt testarna på Råd & Rön så är det svårt, eller rent ut sagt omöjligt, att hitta en tumlare som klarar allt på bästa sätt, men med utvecklingens gång så kommer man närmare perfektion. Sedan beror det också på dig som konsument huruvida du utnyttjar maskinens potential eller helt enkelt väljer att kasta in all tvätt, oavsett material (syntet, bomull, ull etc.). Kanske är du en av många som bara trycker på automatfunktionen och kör. Energiförbrukningen på kondenstumlare är ungefär dubbelt så hög som på en tumlare med värmepump men absolut lägre än frånluftstorkare.

Vad gäller skrynklor på kläderna efter torkning presterar de flesta maskiner dåligt, tyvärr. Enligt experterna på Råd & Rön är det svårt att få kläderna skrynkelfria om de torkas i tumlare. Ett tips kan vara att ta ut skrynkel-känsliga plagg en stund innan torkningen är klar och hängtorka dem. Dock är det här något som tillverkare i dag arbetar hårt på att förbättra och med nya teknologiska framsteg så kommer vi allt närmare dagen då strykjärn nästan helt blir överflödiga. Och vem ser inte fram emot det?

Det finns alltså en hel del som kan vara bra att tänka på när man ska välja torktumlare. På många sätt är de flesta torktumlare likvärdiga, på andra sätt är de helt olika, vilket gör att det kan vara riktigt svårt att veta vilken man ska välja. Det här är några saker som kan vara bra att tänka på när man ska välja torktumlare.

Värmepump-, kondens- eller frånluftsfunktion

I dag finns det flera olika typer av torktumlare, som alla är bra – och mindre bra – på olika sätt. Det här är alltså något som är väldigt viktigt att fundera över när man ska köpa en torktumlare – vilken typ av torktumlare man behöver, och vill ha. Alternativen som finns är värmepumpsteknik, kondenstumlare och torktumlare med frånluftsfunktion.

Värmepumpsteknik är känd för att vara väldigt resurseffektiv och enkel i drift. Med denna teknik kan du minska energiförbrukningen med nästan 50% jämfört med andra sorter. Vad den gör är att den avfuktar luften och återanvänder värmen som producerats, vilket är anledningen till att den har så låg förbrukning. I dag har det blivit vanligare att hitta modeller som är kondenstumlare men där man också lagt till värmepumpsteknik för att bättre optimera användandet med funktionalitet, effektivitet och resultat.

Frånluftstumlare måste kopplas till ett frånluftsuttag, men gör samtidigt att det inte blir särskilt mycket fukt i rummet, vilket bidrar till att skydda från fuktskador. Installationen är dock ganska omfattande då man behöver ha en kanal ut genom väggen vilket påverkar husets konstruktion, och dessutom så ökar energiförbrukningen med denna typ av tumlare eftersom luften leds ut ur huset i stället för att återanvändas. Denna typ av tumlare är i dag inte lika vanlig vilket troligtvis beror just på den omfattande installationen och den höga elförbrukningen som den medför.

Kondenstumlare är den klassiska torktumlaren, kan man säga. Med denna samlas all fukt i form av vatten i en behållare i maskinen, separat dunk eller transporteras direkt till avloppet med slang. Den är enklast att installera då många nuförtiden bara behöver ett eluttag och du kan ställa den där det passar dig bäst. Däremot behöver du komma ihåg att tömma behållaren eller dunken samt att det kan vara viktigt att lufta ur rummet då de oftast avger mycket fukt. Risken för fuktskador med tiden är därför överhängande. Därför kan det löna sig att noggrant överväga varje enskild teknik för sig.

Prisklass

För en del är prisklassklassen avgörande, för andra har den ingen betydelse alls. Det här är förstås någonting man själv måste avgöra, hur mycket man kan och vill spendera på en torktumlare. Generellt kan man dock säga att det finns många bra torktumlare även i lägre prisklasser, samtidigt som det ofta kan vara en bra idé att spendera lite extra för att få en lite högre kvalitet och bättre resultat. Med det sagt behöver man inte välja den dyraste som går att hitta. I vårt test har vi tagit fram både billigare och dyrare alternativ, för att du ska kunna hitta det bästa alternativet för just dig, oavsett vilken prisklass du letar i.

Funktioner

Det finns många olika funktioner på torktumlare, och här är det alltså viktigt att noggrant överväga vilka man behöver och vill ha. I dag är många torktumlare till exempel självrengörande, vilket förstås är en smart och smidig funktion. Det innebär att du slipper rensa kondensorn eftersom vatten gör rent den under själva torkningen. Om man inte har en ren kondensor så riskerar man tappa i energieffektivitet och förbrukningen ökar vilket kan ske redan efter sjunde tvätten enligt Råd & Rön. Därför är det viktigt att detta görs, och att ha en självrengörande maskin kan löna sig i långa loppet. Dessutom sägs det att det torkar kläderna mer effektivt.

Hemfaktas test av torktumlare


Vi har tagit fram några av de bästa torktumlarna som finns på marknaden. Oavsett vilka funktioner du behöver och vilken typ av torktumlare du föredrar så är sannolikheten stor att du kan hitta den här. För att göra det lättare för dig att hitta rätt så har vi delat in dessa torktumlare i tre olika kategorier, utifrån prisklass: Premium, mellan och budget. Vi hoppas att detta ska göra det lättare att hitta rätt torktumlare för just dig.

 

Bäst i test premiumklassen: AEG T8DSK862G Kondenstorktumlare – bästa torktumlaren


Det här är en riktigt bra och högkvalitativ torktumlare med många praktiska funktioner, flera smarta program och väldigt många fördelar. Ca pris 10 000 kr.

bästa torktumlaren 2021

Denna torktumlare använder värmepumpstekniken, vilket gör att den uppnår en energieffektivitet som inte går att överträffa med en energibesparing på 40 procent. Här finns till exempel invertermotor, fördröjd start och reverserande trumgång som håller isär kläderna och på så sätt motverkar att de blir skrynkliga.

En annan stor fördel är den elektroniska fuktavkänningen. Med sensorer mäts fuktigheten i plaggen, och torktiden beräknas utifrån detta. När önskad torrhet har uppnåtts så avslutas programmet. Förutom automatiska torkprogram finns även tidsställda, samt speciella torkprogram för olika tvätt och material – till exempel täcke, sängkläder, bomull, silke och så vidare.

Fördelar

 • Håller hög kvalitet
 • Många program
 • Värmepumpsteknik
 • Energieffektiv och energibesparande
 • Fördröjd start
 • Motverkar skrynkliga kläder
 • Elektronisk fuktavkänning

Nackdelar

 • Priset

Specifikation

 • Kapacitet: 8 kg
 • Trumvolym: 118 liter
 • Ljudnivå: 65 dB
 • Mått: 85 x 59,6 x 63,8 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:

Utmanare premiumklassen: BOSCH WTX8HKL9SN Serie 8 Kondenstorktumlare

Denna torktumlare är effektiv, högkvalitativ, energisnål och tyst. Här finns alltså många fördelar som gör tumlaren enklare, bättre och bekvämare att använda. Ca pris 6470 kr.

effektiv torktumlare

Det här är en AutoClean-torktumlare med Smart Dry och IronAssist som gör tvättningen enklare, eftersom allting är automatiskt. IronAssist ångbehandlar tvätten när den är torr, vilket minskar strykbehovet och förenklar eventuell strykning. Auto Dry torkar skonsamt din tvätt till den önskade torrhetsgraden.

Denna torktumlare är också snabb, den har en antivibration-design som gör den stabilare och tystare, den har en självrengörande kondensor och den kan styras genom appen HomeConnect. Torkkapaciteten är 9 kg, vilket gör att den passar bra även för den större familjen eller den som behöver tvätta ofta.

Fördelar

 • Effektiv
 • Hög kvalitet
 • Energisnål
 • Tyst
 • Ångbehandlar den torra tvätten
 • Snabb
 • Självrengörande kondensor
 • Kan styras med app
 • Torkkapacitet på 9 kg

Nackdelar

 • Priset

Specifikation

 • Torkkapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 62 dB
 • Mått: 85,7 x 59,8 x 59,9 cm
 • Vikt: 56,6 kg

MER INFORMATION OCH PRIS:


Bäst i test mellanklassen: LG FDRC308N1W9 Kondenstorktumlare – prisvärd torktumlare


Den här prisvärda torktumlaren har mycket av det du behöver, och mycket av det du vill ha, till ett överkomligt pris. Hög kvalitet, effektivitet och smidiga funktioner får du med denna torktumlare. Ca pris 7500 kr.

prisvärd torktumlare

Här finns sensorstyrning som gör att torktumlaren kan fastställa torktiden utifrån fukten i kläderna. Tumlaren har energiklass A+++ vilket ger en energieffektiv torktumlare och samtidigt sparar pengar på elräkningen. En annan fördel är den låga ljudnivån.

Några av alla andra fördelar är till exempel framskjuten start, WiFi-anslutning och app och möjlighet att spara på tid eller energi – bland mycket annat. Det här är en riktigt praktisk torktumlare med många användbara funktioner.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Hög kvalitet
 • Sensorstyrning
 • Energiklass A+++
 • Låg ljudnivå
 • Framskjuten start
 • WiFi-anslutning
 • App

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Torkkapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 62 dB
 • Mått: 85 x 60 x 69 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:

Utmanare mellanklassen: AEG T8DEM842E Kondenstorktumlare


Även detta är en högkvalitativ och effektiv torktumlare med många smarta funktioner, till ett överkomligt pris. Ca pris 7090 kr.

högkvalitativ och effektiv torktumlare

Denna torktumlare har skräddarsydda program, vilket gör att du kan torktumla allting precis lika effektivt med de olika programmen – ylletröjor, arbetskläder, finare kläder och så vidare. Här förhindras även krympning, formen bevaras och tätskiktet återställs.

Här finns också ett ”NewOutdoor” torkprogram som återställer impregnering och vattentätning, vilket gör det säkert att tumla även utomhusplagg så som regnjackor, softshell jackor och så vidare. Här finns också avancerade fuktighets- och temperatursensorer som justerar torktiden varje gång, oavsett mängd. Den reverserade trumgången förhindrar att plaggen blir skrynkliga eller trasslar ihop sig.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Effektiv
 • Skräddarsydda program
 • Kan torktumla i stort sett allt
 • Förhindrar krympning
 • Återställer impregnering och vattentätning i ytterkläder
 • Sensorer som justerar torktiden
 • Förhindrar att plaggen blir skrynkliga eller trasslar ihop sig

Nackdelar

 • Inga nackdelar 

Specifikation

 • Torkkapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 66 dB
 • Mått: 85 x 59,6 x 66,3 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:

Bäst i test budgetklassen: CANDY CANDY CSOC10TE-S Kondenstorktumlare – billigaste torktumlaren i vårt test

Trots sitt överraskande låga pris är detta en riktigt bra torktumlare, med många användbara funktioner och goda egenskaper. Här får du mycket torktumlare för pengarna. Ca pris 3700 kr.

billigaste torktumlaren i vårt test

Med tanke på alla fördelar så är det svårt att tro att denna torktumlare har ett så pass lågt pris. Den har en imponerande torkkapacitet på hela 10 kg, den kan användas med Wi-Fi och kontrolleras med en app och den har även sensorstyrning vilket innebär att den känner av mängden fukt i kläderna och bestämmer torktid utifrån det.

En annan stor fördel är den inbyggda ångfunktionen som ser till att kläderna inte blir skrynkliga. Här finns också en timerfunktion som du kan ställa i, så att torktumlaren startar när du vill att den ska göra det. Här får du helt enkelt många användbara funktioner, till ett riktigt bra pris.

Fördelar

 • Lågt pris
 • Torkkapacitet på 10 kg
 • Wi-Fi och app
 • Sensorstyrning
 • Ångfunktion

Nackdelar

 • Inga nackdelar 

Specifikation

 • Torkkapacitet: 10 kg
 • Ljudnivå: 68 dB
 • Mått: 85 x 60 x 60 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:


Utmanare budgetklassen: CANDY CSOH8A2DES Kondenstorktumlare – billig och bra torktumlare


Även detta är en billig torktumlare som ger dig mycket för pengarna. Här finns flera smarta funktioner och många fördelar som gör den prisvärda torktumlaren enklare att använda. Ca pris 5400 kr.

billig och bra torktumlare

Denna torktumlare har sensorstyrning, vilket innebär att den själv beräknar torktiden utifrån klädernas fuktighet. Det finns även fördröjd start, vilket innebär att du kan ställa in så att torktumlaren sätter i gång senare.

Den här torktumlaren förbrukar inte mycket ström, då den har energiklass A++. Här finns även patenterad kondensvattenbehållare, vilket gör att du kan återanvända kondensvattnet, ett program som lämnar kläderna lite våta för att underlätta strykning samt Wi-Fi och en smart app som kan användas för att kontrollera torktumlaren.

Fördelar

 • Billig
 • Sensorstyrning
 • Fördröjd start
 • Förbrukar inte mycket ström
 • Patenterad kondensvattensamlare
 • Program för förenklad strykning
 • Wi-Fi och smart app

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Torkkapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 67 dB
 • Mått: 85 x 60 x 60 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:

Avslutande ord inför ditt köp av torktumlare

Det kan vara en bra idé att välja en torktumlare från vårt test, om någon av dessa är rätt val för dig, men du bör även ta dig en funderare på vilka behov du faktiskt har. Hur mycket vill du att den ska rymma? Är en låg ljudnivå viktigt? Hur viktigt är priset? Har den programmen som du är van vid eller vill ha? Utöver att tumlaren faktiskt måste få plats där den ska monteras så är dessa några av de viktigaste, praktiska frågorna man bör ta ställning till inför sitt köp. I dag finns det ett väldigt stort utbud att välja mellan, och dels behöver du bestämma dig för vilken typ av torktumlare du ska ha (se mer nedan), dels hur mycket pengar du vill lägga. Ljudnivån på en vanlig torktumlare ligger mellan 60 – 65 decibel, och om du är en av dem som gärna tvättar och sedan tumlar under natten så är ju detta något som nästan blir ett krav för dig, din familj och inte minst för dina eventuella grannar. Annars lär du inte vara populär i grannskapet.

Sedan hjälper det inte att det finns en stor mängd kända och mindre kända märken att välja mellan, som alla har en massa olika modeller med olika mängd tekniska finesser. Men behöver du alla dessa finesser? Några kända märken som finns på marknaden är Bosch, Siemens, LG, Electrolux och Samsung. Exempel på mindre kända (men med det inte sagt sämre) märken är Hoover, Candy, Gorenje och Zanussi. Sedan finns det en uppsjö av finesser som vi nämnde. Vissa är mer viktiga än andra, och vissa funktioners betydelse varierar stort mellan användare. Det här är några av alla funktioner som finns:

 • Belysning inne i torktumlaren
 • Självrengörande kondensorer
 • Uppkoppling till Wifi som gör att de kan fjärrstyras
 • Doftfunktioner
 • Digital display
 • Antalet torkningsprogram

När det gäller det ekonomiska så är det inte nödtvunget att lägga en enorm summa pengar för att få en duglig eller till och med MER än duglig torktumlare. Lägger du mellan 10 – 15 000 kr så får du en riktigt bra maskin som säkert har en massa roliga funktioner, men för 6 – 8 000 så hittar du maskiner som definitivt gör jobbet minst lika bra, för i slutändan så är det viktiga att torktumlaren gör det den ska – det vill säga torkar kläderna.

 

Vanliga frågor och svar om torktumlare

Varför värmepumpsteknik?

Värmepumpstekniken är känd för att vara väldigt resurseffektiv och enkel i drift, och med denna teknik kan du minska energiförbrukningen med nästan 50% jämfört med andra sorter. Vad den gör är att den avfuktar luften och återanvänder värmen som producerats, vilket är anledningen till att den har så låg förbrukning. I dag har det blivit vanligare att hitta modeller som är kondenstumlare men där man också lagt till värmepumpsteknik för att bättre optimera användandet med funktionalitet, effektivitet och resultat.

Vad är en frånluftstumlare?

Frånluftstumlare måste kopplas till ett frånluftsuttag, men de gör samtidigt att det inte blir särskilt mycket fukt i rummet, vilket bidrar till att skydda mot fuktskador. Installationen är ganska omfattande då man behöver ha en kanal ut genom väggen, vilket påverkar husets konstruktion. Dessutom så ökar energiförbrukningen med denna typ av tumlare eftersom luften leds ut ur huset i stället för att återanvändas. Frånluftstumlare är i dag inte lika vanliga, vilket troligtvis beror just på den omfattande installationen och den höga elförbrukningen.

Vad är en kondenstumlare?

Kondenstumlare är den klassiska torktumlaren, skulle man kunna säga. Med en sådan torktumlare samlas all fukt i form av vatten i en behållare i maskinen, separat dunk eller transporteras direkt till avloppet med slang.

Bör man ha en självrengörande torktumlare?

Idag är många torktumlare självrengörande, vilket innebär att du slipper du rensa kondensorn eftersom vatten gör rent den under själva torkningen. Om man inte har en ren kondensor så riskerar man tappa i energieffektivitet, och förbrukningen ökar vilket kan ske redan efter sjunde tvätten enligt Råd & Rön. Därför är detta viktigt, och att ha en självrengörande maskin kan löna sig i långa loppet. Dessutom sägs det att det torkar kläderna mer effektivt. Tänk även på att rengöra luddfiltret i torktumlaren eftersom det också minskar energianvändningen. Detta ska helst göras efter varje torkning.

 

Torktumlare bäst i test – de bästa torktumlarna 2022

 • Bäst i test premiumklassen: AEG T8DSK862G Kondenstorktumlare – bästa torktumlaren
 • Utmanare premiumklassen: BOSCH WTX8HKL9SN Serie 8 Kondenstorktumlare
 • Bäst i test mellanklassen: LG FDRC308N1W9 Kondenstorktumlare – prisvärd torktumlare
 • Utmanare mellanklassen: AEG T8DEM842E Kondenstorktumlare
 • Bäst i test budgetklassen: CANDY CANDY CSOC10TE-S Kondenstorktumlare – billigaste torktumlaren i vårt test
 • Utmanare budgetklassen: CANDY CSOH8A2DES Kondenstorktumlare – billig och bra torktumlare

 

Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter 👶 Kommentera gärna och dela mina inlägg ❤️

Lämna en kommentar