Pannlampa bäst i test – bästa pannlampan 2022 blev Silva Scout XT

Dagarna är börjar bli allt kortare nu när hösten är på intåg, och det känns kanske inte så trevligt att ge sig ut i löpspåret när mörkret lagt sig. En bra pannlampa är ett måste om du behov att få ljus samtidigt som dina händer är fria när du sysslar med olika utomhusaktiviteter eller träning. Pannlampor finns i många olika varianter med olika funktioner och det är inte helt enkelt att välja rätt modell. Den allra dyraste pannlampan behöver inte vara bäst och den billigaste varianten är inte alltid sämst. 

Starta därför med att fundera på vilka behov din pannlampa ska fylla för att få en tydligare bild av vilken modell du behöver. Hur länge ska pannlampan användas? Hur starkt ljus och batteritid behöver du? Naturligtvis ska själva pannlampan också sitta bekvämt utan att trycka för hårt mot pannan. Vissa större modeller på marknaden har ibland en tendens till att trycka för hårt. Många modeller är både vattentäta och lämpliga för svåra förhållanden. Vissa pannlampor är utrustade med flera olika sorters ljus, andra varianter är enklare. Tänk på att pannlampor kommer i olika prisklasser.

Pannlampa för löpning och andra aktiviteter

En pannlampa ska fästas runt ditt huvud så att ljuskällan hamnar vid din panna, strax ovanför dina ögon. Lampan förser dig med extra belysning när du har behov för det samtidigt som dina händer är fria. Det kan således användas till ett flertal olika aktiviteter och lämpar sig särskilt bra åt dig som gillar att vara aktiv och vistas ute i naturen. Exempel på olika aktiviteter där en pannlampa med fördel kan används är: löpning, vandring,  jakt, klättring, segling, cykling, orientering, ridning eller promenader. Om du ska arbeta i mörka utrymmen eller, om elektriciteten skulle gå där hemma så är pannlampan också exemplarisk.

Tänk på detta när du väljer pannlampa

Det är viktigt att välja pannlampa utifrån dina behov och vad du tänkt använda den till.  Ha i åtanke att det är lampans ljusstyrka samt batteritid som reglerar prestandan och som styr priset. Fundera på mycket du kan tänka dig att betala för pannlampan.

Hur många lumen din pannlampa behöver beror på vad det är för typ av aktiviteter du ska använda lampan till. 200 lumen är bra vid exempelvis promenader eller när du ska läsa en bok på kvällen. 500 lumen ger ett tillräckligt ljus som räcker för skogspromenader eller jogging/träningsaktiviteter utomhus. 1000 lumen ger en en stark ljusstyrka som lämpar sig bra när du önskar löpträna eller orientera i en mer avancerad terräng vid mörker. Du kan röra dig i högt högt tempo utan att ljuset påverkas.

Steg 1

 • Vad ska du använda pannlampan till? 
 • Vilket pris är jag beredd att betala?
 • Behöver jag några tillbehör, exempelvis extra batteri, sele eller billaddare?

Steg 2

Gör din research och läs noga på om de olika varianterna, läs recensioner från konsumenter och kolla in vårt test av pannlampor.

Steg 3

Investera i en bra pannlampa som uppfyller dina behov. 

Pannlampa Bäst i Test – testvinnarna i olika tempon

För att dina kommande utomhusaktiviteter ska bli så smidiga och bra som möjligt har vi på Hemfakta undersökt de olika pannlamporna på marknaden och utsett testvinnare. För att underlätta jakten på den bästa pannlampa så har vi utsett testvinnare beroende på tempo, där klassen högt tempo är för dig som behöver en starkare pannlampa i ett högre tempo, och vid aktiviteter som till exempel längdskidåkning, löpning i terräng. Medeltempo passar bra vid aktiviteter såsom löpning, längdskidor och raska promenader. Lugnt tempo är för dig som inte behöver en fullt så avancerad pannlampa och som inte använder den frekvent. Aktiviteter som passar här är promenader, läsning och matlagning i mörker, vid exempelvis tältning i skogen.

Testvinnare Högt Tempo: Silva Scout XT Pannlampa

Pannlampa Silva Scout XT Pannlampa Bäst i Test

Vår testvinnare i högt tempo blev pannlampan Silva Scout XT. Den här modellen är otroligt bekväm att ha på sig och den är försedd med många fantastiska funktioner som rött ljusläge som ser till att användaren bevarar mörkerseende, den har batteriindikator, ett kraftfullt ljus och en lång räckvidd på 60 meter. Denna pannlampa är väl lämpad för olika aktiviteter i skogen när det är mörkt. Lampan har stora knappar som gör att du enkelt kan sätta på och stänga av den även om du bär handskar på dig. Denna pannlampa tål kraftigt regn och uppfyller således IPX5-standarden. Trots sina starka ljusegenskaper är Silva Scout XT en lättviktig pannlampa. Vi ger den pluspoäng eftersom den är väldigt enkel att komma igång med tack vare en bra användarmanual med tydliga bilder. 

Fördelar

 • Sitter bra på huvudet, också vid snabb terränglöpning
 • Fantastiska ljusegenskaper
 • Regntålig
 • Tydlig användarmanual
 • Går att ändra passformen på pannbandet

Nackdelar

 • Något svårt att tända rött ljusläge medan du är i rörelse.

Information

 • Medföljer på köpet: Pannband och  batterier (3xAAA)

 

Utmanare Högt Tempo: Ledlenser H14R.2

Pannlampa Ledlenser H14R.2

Led Lensers pannlampa H14R.2 är en uppgradering till föregångaren H14R. Den nya modellen är en oerhört ljusstark pannlampa med högkvalitativ LED-teknik. Pannlampan är uppladdningsbar och du kan också anpassa ljuset efter ditt behov med ”Advanced Focus System” genom att använda en hand. Reflektorlinsen för detta system har gjorts både större och har anpassats för den nya ljusdioden. Den här pannlampan ger upp till hela 1000 lumen, och har en räckvidd på upp till 300 meter. Vid minsta effekt (1 lumen), har den en brinntid på 35 timmar. Modellen passar framförallt dig som utför utomhusaktiviteter i mörker och i avancerad terräng.

Fördelar

 • Ljusbilden är enkel att justera
 • USB-anslutning som smidigt laddar upp batteriet 
 • Brett belysningsområde
 • Sitter bekvämt och stadigt på plats på huvudet

Nackdelar

 • Relativt tung pannlampa vilket i och för sig är nödvändigt för att få till det starka ljuset.

 

FÖR PRIS OCH INFORMATION

 

Testvinnare Medeltempo: Led Lenser SEO 5

Led Lenser SEO 5 pannlampa

Vår testvinnare i medeltempo blev LED Lenser SEO 5. Denna pannlampa bjuder på fem olika typer av ljusfunktioner. Tre av dessa är funktioner för det vita vanliga ljuset. Utöver detta har lampan rött ljus och en nödljusfunktion som ger ifrån sig blinkande rött ljus.

Vi ger stort plus för att det går att ställa in lampans fokus. Du kan till exempel välja att ha ett brett belysningsområde där du ser runt omkring dig, eller så kan du välja att fokusera lampans ljus, vilket gör att du kan se längre. På pannlampans maximala ljusläge kan man se upp till 120 meter. Vi anser att det här en mycket bra modell när du är ute och löper i skogen, cyklar eller vandrar.

Fördelar

 • Innovativ fokusfunktion
 • Mycket kraftigt ljus

Nackdelar

 • Kort batteritid (vid maxläge räcker den till 7 timmar)

Information

 • Medföljer två set av AAA- batterier. 

 

FÖR PRIS OCH INFORMATION

 

Utmanare Medeltempo: Silva Trail Runner 4

 

Silva Trail Runner 4 pannlampa

 

Vår utmanare i medeltempo blev Silva Trail Runner 4. Denna modell är en lättviktig och diskret pannlampa som är mycket bekväm att bära. Silva Trail Runner 4 drivs med AAA-batterier och batterierna ska monteras i ett separat batteripack som du kopplar samman med en kabel. Detta gör att du således kan välja om du vill bära batteripacket på pannbandet eller i en ficka på byxa eller jacka, vilket ger dig mer flexibilitet. Silva Trail Runner 4 är speciellt utformad för löpning ute i terräng och lampans stretchiga band med gummiförstärkning säkerställer att den sitter på plats under olika sportaktiviteter. 

Fördelar

 • Lättviktig modell
 • Bekväm att springa med
 • Flyttbart batteri
 • Mycket snygg design

Nackdelar

 • Lampans batterier är inte uppladdningsbara

Information

 • drivs med AAA-batterier

 

FÖR PRIS OCH INFORMATION

https://adtr.co/UYxZXH

 

Testvinnare Lugnt Tempo: Petzl Tikka Plus

Petzl Tikka Plus Pannlampa

Petzl Tikka Plus är en liten och smidig pannlampa som bjuder på LED diod och konstant ljusteknik, vilket betyder att ljusstyrkan inte blir sämre med batteristyrkan. Pannlampan har fem ljuslägen på det vita ljuset samt två lägen på det röda ljuset. Den här modellen ger ett bra ljusflöde och har en räckvidd upp till 60. Petzl Tikka Plus är både regn- och snösäker och den lämpar sig för promenader eller joggingturer. Den kan med fördel användas för läsning kvällstid.

Fördelar

 • Prisvärd modell
 • Konstant ljusteknik
 • Flera ljuslägen

Nackdelar

 • Vissa användare tycker att det är svårt att få lampan att sitta bekvämt på huvudet under rörelse.

Information

 • Batterityp: 3 st AAA-batterier

 

FÖR PRIS OCH INFORMATION

https://adtr.co/UYxZXH

 

Pannlampan har många användningsområden

Som vi tidigare nämnt så är det inte helt enkelt att välja rätt lampa och du ska som sagt välja pannlampa utifrån ditt behov. Har du tänkt använda din pannlampa utomhus i kyla så är det bra att välja en modell där du kan ändra ljusinställningarna samt sätta på den utan att behöva avlägsna dina handskar. 

Är du i behov av en mer tekniskt pannlampa som har många inställningar så finns det flera bra pannlampor att välja mellan. Vissa pannlampor är vattentåliga och passar därmed utmärkt om du vet med dig att du kommer använda lampan vid regnfall. 

Ha i åtanke att batterikällan har en stor påverkan på lampans vikt. Trots att lampan inte känns tung till en början brukar de oftast kännas tyngre efter ett par timmars användning och då kan det vara smart att välja en variant som är ultralätt, och som samtidigt erbjuder en lång brinntid och bra ljusstyrka. Om du enbart ska använda pannlampan då och då så kan det vara tillräckligt med modell som drivs AAA-batterier. Om du däremot planerar att använda pannlampan mer frekvent så kan det vara smart att köpa en pannlampa med uppladdningsbara batterier, vilket blir mer ekonomiskt i längden.

Den pannlampa som i slutänden är den bästa modellen för dig är den som uppfyller dina önskemål och behov. Det är således ett personligt val och där egenskaperna vi nämnt här ovan är bra att ta hänsyn till. De mer kostsamma och starkaste pannlamporna erbjuder naturligtvis fler funktioner, olika ljuslägen och ljusstyrka, så fundera noga på vad ditt behov är före du investerar i en bra pannlampa. Om tänker använda lampan enbart någon timme för läsning behöver du med säkerhet inte köpa den dyraste varianten med längst drifttid.

 

Vanliga frågor och svar om pannlampor

Hur ska pannlampan sitta?

Du fäster pannlampan på ditt huvud, oftast med hjälp av ett band som placeras runt ditt huvud. Den ska sitta stilla på ditt huvud när du rör på dig.

Hur mycket väger en pannlampa?

Det varierar mycket, men helst vill du ha en så låg vikt på pannlampan som möjligt. De starkaste pannlamporna väger ofta mer och hamnar på 200-300 g.

Hur många lumen ska en pannlampa ha?

Desto större siffra lumen, desto mer och starkare ljus får du. För aktiviteter såsom promenader eller jogging lämpar det sig med 200-500 lumen.

 

Pannlampa Bäst i Test 2022

 • Testvinnare Högt Tempo: Silva Scout XT
 • Utmanare Högt Tempo: Ledlenser H14R.2
 • Testvinnare Medeltempo: Led Lenser SEO 5
 • Utmanare Medeltempo: Silva Trail Runner 4
 • Testvinnare Lugnt Tempo: Petzl Tikka Plus Pannlampa

 

Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter 👶 Kommentera gärna och dela mina inlägg ❤️

Lämna en kommentar