1. Hem
 2. >
 3. Träning & Hälsa
 4. >
 5. Bäst i test: Tandkräm – För ett liv utan Karius & Baktus!
colgate-tandkram-max-white-expert-complete-75-ml.jpg

Lyx

Bäst i test tandkräm

Colgate Max White Expert White

9

Mellan

Bästa tandkrämen

Parodontax Complete Protection 

8.2

Budget

Bästa tandkrämen

Sensodyne Pro-Emalj Daily Protection 

8.6

Inledning

Tandkräm, tandkräm, tandkräm… finns det något tråkigare än att borsta tänderna? Är det inte helt ofattbart att vi inte kommit på något mer tidseffektivt sätt att bibehålla en trevlig munhälsa på? Nåja, tills dess får vi väl fortsätta traggla med diverse tandkrämer och bambuborstar. Medan vi väntar på bättre tider kan vi ju också satsa på att ha en tandkräm som faktiskt är bra. PÅ RIKTIGT. Därför har det äntligen blivit dags att kora årets bästa tandkräm 2024 – för din rätt till ett liv utan Karius och Baktus! 

Vi på Hemfakta har utsett Colgate Max White Expert White lyser till årets bästa tandkräm! Denna tandkräm lyckas framstå som ett överlägset val genom sin kombination av effektiv djuprengöring, skonsamhet mot emaljen och förmåga att bleka tänderna. Dess formulering, som innehåller väteperoxid och är fri från skadliga ämnen som färgämnen, parabener och triklosan, gör den till en pålitlig och säker produkt för daglig användning!

Våra experter har landat i sex tandkrämer med den gemensamma nämnaren att dom alla är mer eller mindre skonsamma mot emaljen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Och du, vill du slå två flugor i en smäll kan du kolla in vårt bäst i test Eltandborste här!

I jakten på den bästa tandkrämen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den tandkräm som är bäst från den som inte är det. När det gäller tandkräm är såklart rengöringseffekt och innehåll avgörande faktorer men även pris, smak och användarupplevelse är komponenter vi tittat närmare på.

Därför blev Colgate Max White Expert White bäst i test:

Colgate Max White Expert White lyser starkt som den totala vinnaren över samtliga kategorier i detta bäst i test. Denna tandkräm lyckas framstå som ett överlägset val genom sin kombination av effektiv djuprengöring, skonsamhet mot emaljen och förmåga att bleka tänderna. Dess formulering, som innehåller väteperoxid och är fri från skadliga ämnen som färgämnen, parabener och triklosan, gör den till en pålitlig och säker produkt för daglig användning. Jämfört med andra produkter i testet, levererar Colgate Max White en oöverträffad balans av kvalitet och prestanda, vilket gör den till en välförtjänt vinnare.

1

Colgate Max White Expert White Tandkräm – Bästa tandkrämen [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bäst i test tandkräm

Lyx

Vinnare

9

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

9

Rengöringseffektivitet

9

Whitening-effekt

9

Munhälsa

9

Totalpoäng

Motivering: Colgate Max White är en ledare i lyxklassen med en stark balans mellan rengöring och skonsamhet mot emaljen. Dess förmåga att mildra missfärgningar och dess goda prisvärdhet skiljer den från konkurrenterna.

Perfekt balans mellan ordentlig rengöring och skonsamhet mot emaljen! Pris ca. 50 kr.

Vi på Hemfakta har utsett Colgate Max White Expert White lyser till årets bästa tandkräm! Denna tandkräm lyckas framstå som ett överlägset val genom sin kombination av effektiv djuprengöring, skonsamhet mot emaljen och förmåga att bleka tänderna. Dess formulering, som innehåller väteperoxid och är fri från skadliga ämnen som färgämnen, parabener och triklosan, gör den till en pålitlig och säker produkt för daglig användning! Jämfört med andra produkter i testet, levererar Colgate Max White en oöverträffad balans av kvalitet och prestanda, vilket gör den till en välförtjänt vinnare.

Här har vi en tandkräm som lyckas väldigt bra med balansen att rengöra tänderna på djupet utan att slita för mycket på emaljen. Att en tandkräm sliter en gnutta på emaljen är inte farligt – detta då tänderna kommer hinna bygga upp emaljen igen. Problemet är att många tandkrämer sliter alldeles för mycket. Detta är dock inget du behöver oroa dig över med Colgate Max White. Den innehåller inte heller några färgämnen, parabener eller triklosan.

Denna tandkräm marknadsför sig även som en tandkräm som kan ge dig vitare tänder efter några dagars användning och visst, efter en längre period kan du få en aningen vitare tänder – men du bör inte förvänta dig några underverk på just den fronten. Däremot kan den ta bort och arbeta förebyggande mot en del missfärgningar. Den bästa tandkrämen är ju dock den som faktiskt rengör tänderna ordentligt och som inte skadar emaljen i längden och det får du med Colgate Max White!

 • Storlek: 75 ml
 • Egenskaper: Djuprengörande, Skadar inte emaljen, Kan arbeta bort viss missfärgning
 • Innehåll: Utan färgämnen, parabener och triklosan

Fördelar

 • Många användare upplever att Colgate Max White effektivt ger vitare tänder, vilket är en central egenskap för en whitening-tandkräm.
 • Produkten beskrivs ha en behaglig och fräsch mentolsmak och doft, vilket bidrar till en positiv munhygienupplevelse.
 • Användare uppskattar att tandkrämen har en bra konsistens och är enkel att använda, vilket gör den praktisk i vardagen.
 • Vissa användare noterar att tandkrämen innehåller väteperoxid, en aktiv ingrediens känd för att kunna bleka tänderna.
 • En del recensenter framhäver också tandkrämens prisvärde, vilket gör den tillgänglig för en bredare publik.

Nackdelar

 • Vissa användare rapporterar att tandkrämen kan vara för stark eller orsaka obehag.
 • En nackdel som nämns är att vissa upplever att tandkrämen inte skiljer sig nämnvärt från andra whitening-tandkrämer, särskilt gällande effektiviteten i att bleka tänderna.

Sammanfattning: För att få en bredare förståelse för Colgate Max White har vi samlat och analyserat recensioner från Amazon((Amazon, 2023-11-20)), där totalt cirka 150 användarrecensioner har granskats. Dessa recensioner ger en helhetsbild av produktens prestanda och användarupplevelser.

2

Ecodenta Expert Line Black Whitening

Bäst i test tandkräm

Lyx

Utmanare

7

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

8

Rengöringseffektivitet

8

Whitening-effekt

9

Munhälsa

8.4

Totalpoäng

Motivering: Ecodenta Expert Line står ut med sitt naturliga innehåll och miljövänliga profil. Dess unika svarta färg och skonsamma rengöringseffekt ger den en stark position som en utmanare i lyxklassen.

Tandkräm med naturligt innehåll! Pris ca. 55 kr.

Här har vi en kolsvart tandkräm tillverkad av 99% naturliga ingredienser och som är utformad för att skonsamt bleka tänderna och ta bort oönskad pigmentering efter regelbunden användning. Och visst blir tänderna vitare! Viktigt att påpeka är dock att den aktiva kolen kan få tänderna att se vitare ut temporärt – men kolen har ingen blekande effekt och kommer alltså inte få dina tänder särskilt mycket vitare permanent.

En av de mer annorlunda egenskaperna hos denna tandkräm är att den är helt fri från slipmedel (annorlunda då många tandkrämer innehåller en viss slipande effekt). Detta garanterar att den är varsam mot tandens emalj och förhindrar skador som kan uppstå med grövre tandkrämer. Dessutom innehåller den naturliga essentiella oljor tillsammans med fluor vilket stärker emaljen och skyddar mot karies. En annan positiv egenskap hos Ecodenta Green Brilliant Whitening är dess förmåga att reducera tandsten. Det är alltid bra att ha en tandkräm som hjälper till att hålla tänderna rena och fria från plackuppbyggnad. Dessutom ger den en fräsch andedräkt, vilket är en trevlig bonus.

 • Storlek: 100 ml
 • Egenskaper: Gör tänderna naturligt vitare temporärt, Minskar tandsten och motverkar hål, Ger en fräsch andedräkt
 • Innehåll: 99% naturligt innehåll, Utan slipmedel

Fördelar

 • Flera användare upplever att Ecodenta Expert Line Black Whitening ger en fräsch känsla i munnen, vilket bidrar till en positiv tandborstningsupplevelse.
 • Användare framhäver att tandkrämen har en effektiv löddrande egenskap jämfört med andra fluoridfria tandkrämer, vilket gör att den känns rengörande.
 • Vissa recensenter nämner att tandkrämen har förbättrat deras munhälsa, inklusive minskat blödande tandkött och mindre tandsten.
 • Produkten beskrivs ha en unik och behaglig smak, vilket skiljer den från andra tandkrämer.
 • Tandkrämens svarta färg uppfattas som cool och intressant, och det noteras att den inte färgar av sig på tandborsten.

Nackdelar

 • En del användare rapporterar att de inte märkt någon blekande effekt på tänderna efter att ha använt tandkrämen under en period.
 • Vissa recensenter upplever att tandkrämen är för stark i jämförelse med andra naturliga tandkrämer, vilket kan vara obehagligt för vissa användare.

Sammanfattning: Denna sammanfattning baseras på användarrecensioner från Lyko((Lyko, 2023-11-20)), Svensk Hälsokost((Svensk Hälsokost, 2023-11-20)), och Apohem((Apohem, 2023-11-20)), med sammanlagt cirka 20 recensioner. Användarna ger övervägande positiva omdömen om Ecodenta Expert Line Black Whitening, särskilt gällande dess fräschhet och unika egenskaper. Trots att vissa användare inte har upplevt en blekande effekt och att tandkrämen kan uppfattas som för stark, uppskattas produkten för dess löddrande egenskaper och bidrag till förbättrad munhälsa.

Duellen

Lyx

Colgate Max White Expert White Tandkräm – Bästa tandkrämen 2024! vs. Ecodenta Expert Line Black Whitening

I lyxklassen står Colgate Max White Expert White som en ojämförlig vinnare gentemot utmanaren Ecodenta Expert Line Black Whitening. Colgate Max White utmärker sig med sin effektiva balans mellan djuprengöring och skonsamhet mot emaljen, medan Ecodenta, trots sin imponerande 99% naturliga ingredienser, har en mer begränsad blekande effekt. Colgate Max White skiljer sig också genom sin innehåll av väteperoxid, känd för sina blekande egenskaper, jämfört med Ecodenta som använder aktiv kol för en temporär vitare effekt. Colgate Max White erbjuder en mer holistisk och långvarig lösning för vitare tänder, vilket gör den till en förtjänt vinnare i lyxklassen.

3

Parodontax Complete Protection 

Bästa tandkrämen

Mellan

Vinnare

8

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Rengöringseffektivitet

7

Whitening-effekt

9

Munhälsa

8.2

Totalpoäng

Motivering: Parodontax Complete Protection erbjuder en imponerande blandning av munhälsafördelar, särskilt för blödande tandkött och inflammationer, till ett rimligt pris, vilket placerar den i toppen av mellanklassen.

Bibehåller en riktigt bra munhälsa! Pris ca. 40 kr.

Har har vi en tandkräm med en väldigt god förmåga att ta hand om din munhälsa. Denna tandkräm är särskilt utformad för att bekämpa blödande tandkött och inflammationer. Den efterlämnar en frisk och ren känsla i munnen. Denna tandkräm rengör tänderna effektivt samtidigt som den stärker emaljen och hjälper till att bekämpa problem som inflammerat tandkött, tandköttsfickor och plack.

Parodontax Complete Protection sägs också ha en skonsam whitening-effekt – men inte heller här bör du förvänta dig några underverk. Tänderna kan bli en aning mindre missfärgade efter regelbunden användning. Vi rekommenderar Parodontax Complete Protection Tandkräm för dig som söker en komplett munvårdsprodukt. Dess förmåga att motverka blödande tandkött, rengöra tänderna effektivt, stärka emaljen och ge fräsch andedräkt gör den till en pålitlig partner för att uppnå och upprätthålla en sund tandhälsa. Kom ihåg att använda den två gånger om dagen för bästa resultat.

Så tycker experterna om Parodontax Complete Protection

Rebecca Karlström, Medicinsk skribent och faktagranskaren Sepide Hajitaheri på Tandläkare.se rekommenderar Parodontax Complete Protection för dess förmåga att bekämpa karies och blödande tandkött. Tandkrämen är effektiv mot inflammationer och plack, samt innehåller bikarbonat för en skonsam vitgöringseffekt som är snäll mot emaljen.((Tandläkare.se, 2023-11-23))

 • Storlek: 75 ml
 • Egenskaper: Bekämpar blödande tandkött, Bekämpar inflammationer, Viss whitening-effekt, Stärker emaljen
 • Innehåll: Innehåller en unik sammansättning med hög halt av extra fint natriumbikarbonat som gör tandkrämen 4 gånger mer effektiv på att ta bort plack än en vanlig tandkräm

Fördelar

 • Användare uppskattar att tandkrämen ger en ren känsla i munnen och att tänderna känns vita och fräscha efter användning.
 • Flera recensenter betonar tandkrämens effektivitet för tandkött och tänder, vilket gör den till ett pålitligt val för munhygien.
 • Vissa användare nämner att Parodontax Complete Protection har rekommenderats av tandvårdspersonal, vilket förstärker förtroendet för produkten.
 • En del recensioner framhäver att tandkrämen ger en behaglig och fräsch känsla i munnen, vilket gör den tilltalande för daglig användning.

Nackdelar

 • En återkommande kritik bland vissa användare är tandkrämens konsistens, som upplevs som något grynig.

Sammanfattning: Denna sammanställning av användarrecensioner baseras på feedback från Kronans Apotek((Kronans Apotek, 2023-11-20)), Apoteket.se((Apoteket.se, 2023-11-20)), och Apohem((Apohem, 2023-11-20)), med totalt ca 30 recensioner. Användarna tenderar att uppskatta Parodontax Complete Protection för dess rengörande effekt och positiva inverkan på tandkött och tänder. Tandkrämens rekommendation från tandvårdspersonal lyfts också fram som en viktig faktor.

4

Urtekrams Mint & Green Tea 

Bäst i test tandkräm

Mellan

Utmanare

8

Pris

10

Hållbarhet/Miljö

7

Rengöringseffektivitet

6

Whitening-effekt

8

Munhälsa

7.8

Totalpoäng

Motivering: Urtekram erbjuder en unik, naturlig och ekologisk tandvårdsupplevelse med en mild mintsmak. Dess miljövänliga profil är dess starkaste egenskap, vilket gör den till en stark utmanare i mellanklassen.

För dig som vill ta hand om dina tänder på ett naturligt sätt! Pris ca. 40 kr.

Vill du ta hand om dina tänder på ett naturligt och ekologiskt sätt? Urtekram Green Tea Toothpaste är en tandkräm som erbjuder en unik och uppfriskande upplevelse. Dess friska mintsmak med en subtil hint av grönt te gör tandborstningen till en njutning. En av de mest imponerande egenskaperna hos denna tandkräm är dess förmåga att effektivt rengöra tänderna med hjälp av naturens krafter. Den innehåller en finmalen krita som hämtas från havsbotten och som bildades för miljoner år sedan. Urtekram Green Tea Toothpaste är också berikad med aloe vera vilket ger extra omsorg och skydd till tandköttet. En annan bonus med denna tandkräm är närvaron av myrra vilket är känt för sina desinficerande egenskaper. Det ger en extra nivå av renhet och friskhet till tandborstningen.

Vi uppskattar också att Urtekram Green Tea Toothpaste är certifierad av Ecocert Cosmos Organic vilket garanterar dess naturliga och ekologiska ursprung. Dess veganska formulering är också ett plus för dem som föredrar produkter som inte involverar djurtester eller innehåller animaliska ingredienser. Dess förmåga att rengöra tänderna, det höga innehållet av aloe vera och närvaron av myrra gör den till ett bra val för dem som vill ta hand om sin tandhälsa på ett naturligt och ekologiskt sätt.

 • Storlek: 75 ml
 • Egenskaper: Decinficerar, skyddar tandköttet, Vegansk, Ekologisk
 • Innehåll: Utan flour, Innehåller krita, aloe vera och myrra

Fördelar

 • Många användare upplever att Urtekrams Mint & Green Tea tandkräm ger en ren och fräsch känsla i munnen.
 • Användarna framhäver den behagliga och milda smaken, vilket uppskattas jämfört med starkare traditionella tandkrämer.
 • Tandkrämen beskrivs ofta som prisvärd och naturlig, med en positiv inverkan på munhygienen.
 • Flera recensenter betonar tandkrämens miljövänliga egenskaper, som att den är fri från mikroplaster och starka kemikalier.

Nackdelar

 • Ett fåtal användare upplever tandkrämens konsistens som för rinnig.
 • En annan nackdel som nämns är att den rena känslan i munnen inte varar riktigt lika länge som med traditionella tandkrämer.

Sammanfattning: Denna översikt av användarrecensioner baseras på feedback från Lyko((Lyko, 2023-11-20)), Bodystore((Bodystore, 2023-11-20)), Svensk Hälsokost((Svensk Hälsokost, 2023-11-20)), och Jordklok((Jordklok, 2023-11-20)), med totalt ca 100 recensioner. Användarna värderar överlag Urtekrams Mint & Green Tea tandkräm positivt för dess rena känsla, milda smak, prisvärdhet och miljövänliga egenskaper.

Duellen

Mellan

Parodontax Complete Protection  vs. Urtekrams Mint & Green Tea 

I mellanklassen står Parodontax Complete Protection som vinnare mot Urtekrams Mint & Green Tea. Parodontax utmärker sig med sin speciella formel designad för att bekämpa blödande tandkött och inflammationer, medan Urtekram fokuserar på en naturlig och ekologisk tandvårdsupplevelse. Parodontax har en starkare inverkan på munhälsa, särskilt för personer med tandköttproblem, medan Urtekram erbjuder en miljövänlig och mild alternativ för de som prioriterar naturliga ingredienser. Parodontax tar hem vinsten i denna kategori med sin överlägsna förmåga att stärka emaljen och ge fräsch andedräkt.

5

Sensodyne Pro-Emalj Daily Protection 

Bästa tandkrämen

Budget

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Rengöringseffektivitet

7

Whitening-effekt

10

Munhälsa

8.6

Totalpoäng

Motivering: Sensodyne Pro-Emalj är en stark vinnare i budgetklassen, erbjuder effektivt skydd mot ilningar och stärker emaljen till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Tar effektivt bort ilningar i tänderna! Pris ca. 35 kr.

ProEmalj Daily Protection tandkräm är speciellt framtagen för att motverka de negativa effekterna av syror i kosten, som kan göra tändernas yta mer sårbar och utsatt för slitage över tiden. En av de bättre egenskaperna hos ProEmalj Daily Protection är dess förmåga att stärka försvagad emalj aktivt. Genom regelbunden användning märks det tydligt att tänderna har blir mindre känsliga för syror. Tandkrämen ger också ett avancerat skydd för emaljen vilket spelar en avgörande roll för att upprätthålla tandhälsan på lång sikt. För att få bästa resultat är det viktigt att följa bruksanvisningen. Det rekommenderas att borsta tänderna två gånger om dagen och inte mer än tre gånger, samt att minimera sväljandet och spotta ut. Om man upplever ilningar kan det vara ett tecken på ett underliggande problem som kräver snabb behandling, och i sådana fall bör man kontakta sin tandläkare.

Vi rekommenderar ProEmalj Daily Protection tandkräm för dig som söker ett effektivt skydd mot syraskador och för att stärka emaljen. Dess förmåga att göra tänderna mindre känsliga för syror och ge ett avancerat skydd mot karies gör den till en pålitlig produkt för att bevara och främja en stark och hälsosam tandhälsa.

Så tycker experterna om Sensodyne ProEmalj Daily Protection

Sensodyne Pro-Emalj Daily Protection rekommenderas av Rebecca Karlström, Medicinsk skribent och Faktagranskare Sepide Hajitaheri på Tandläkare.se för sitt skydd mot karies och syraskador. Tandkrämen stärker försvagad emalj och innehåller Natriumfluorid, vilket skyddar mot karies och plack​((Tandläkare.se, 2023-11-23)).

 • Storlek: 75 ml
 • Egenskaper: Motverkar effekterna av syra i kosten, Stärker försvagad emalj, Avancerat skydd mot karies, Främjar en stark tandhälsa
 • Innehåll: Innehåller dom aktiva ingredienserna Potassium nitrate, Sodium fluoride.

Fördelar

 • Många användare upplever att Sensodyne ProEmalj Daily Protection tandkräm ger en fräsch och ren känsla i munnen efter användning.
 • Användarna betonar att tandkrämen är effektiv mot ilningar och känslighet i tänderna, vilket ger en bekvämare borstningsupplevelse.
 • Flera recensioner lyfter fram att tandkrämen är rekommenderad av tandläkare, vilket ger användarna ett extra förtroende för produkten.
 • Användare uppskattar att produkten är skonsam och irriterar inte tänderna, vilket är speciellt viktigt för personer med känsligt tandkött.

Nackdelar

 • Det finns inga specifika nackdelar som nämns regelbundet i användarrecensionerna, vilket tyder på en övergripande positiv upplevelse av produkten.

Sammanfattning: För att sammanställa dessa för- och nackdelar har vi hämtat recensioner från Apotek Hjärtat((Apotek Hjärtat, 2023-11-20)), Apoteket.se((Apoteket.se, 2023-11-20)), Kronans Apotek((Kronans Apotek, 2023-11-20)), och Apohem((Apohem, 2023-11-20)), med totalt ca 20 recensioner. Användarna värderar Sensodyne ProEmalj Daily Protection högt för dess förmåga att ge en fräsch känsla, effektivt hantera ilningar, samt för att vara en tandläkarrekommenderad produkt.

6

Oral b Pro-Expert Protection Tandkräm 

Bäst i test tandkräm

Budget

Utmanare

10

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Rengöringseffektivitet

7

Whitening-effekt

9

Munhälsa

8.2

Totalpoäng

Motivering: Oral-B ProExpert erbjuder en omfattande munvårdsupplevelse till ett överlägset pris, vilket gör den till en stark utmanare i budgetklassen. Dess förmåga att bekämpa plack och ilningar till ett lågt pris är dess främsta fördel.

Ett fullgott budgetalternativ! Pris ca. 25 kr.

Oral-B ProExpert Professional Protection har en effektiva formula som aktivt bekämpar karies och plack för att förbättra din tandhälsa. Den sägs ha en skonsam whitening-effekt som hjälper till att ge dig vitare tänder utan att vara för aggressiv mot emaljen. Effekten är dock inte enorm – så du bör inte förvänta dig några underverk på just den fronten. En fördel med Oral-B ProExpert Professional Protection är dess förmåga att bidra till en god andedräkt. Något vi uppskattar med denna tandkrämen är att det finns detaljerad information om produkten tillgänglig. Det ger oss förtroende för dess effektivitet och gör det enklare att fatta informerade beslut om ens munvård. Sammanfattningsvis är Oral-B ProExpert Professional Protection en utmärkt tandkräm som erbjuder omfattande skydd mot karies, plack, emaljerosioner och dålig andedräkt.

Så tycker experterna om Oral-B ProExpert Professional Protection

Enligt Medicinsk skribent Rebecca Karlström och Faktagranskare Sepide Hajitaheri, är Oral b Pro-Expert Protection effektiv för djuprengöring och långvarigt skydd. Den är särskilt bra för att mildra smärta hos känsliga tandhalsar och rengöra missfärgade tänder utan kemiska slipmedel​​.1

 • Storlek: 75 ml
 • Egenskaper: Bekämpar karies och plack effektivt, Bidrar till bättre andedräkt, Stärker emaljen, Viss Whitening-effekt, Skonsam
 • Innehåll: Innehåller Stannous Fluoride Complex, en unik kombination av ingredienser

Fördelar

 • Användarna betonar starkt att Oral-B ProExpert Professional Protection ger en fräsch och ren känsla i munnen, vilket uppskattas för dess långvariga effekt.
 • Många recensioner lyfter fram att tandkrämen är effektiv för att minska ilningar och känslighet i tänderna, vilket gör den till ett bra val för personer med känsliga tänder.
 • Användarna uppskattar tandkrämens förmåga att avlägsna fläckar och ljusa upp tänderna, vilket bidrar till ett ljusare leende.
 • Flera recensioner nämner att tandkrämen rekommenderas av tandläkare, vilket ger extra förtroende för produkten.

Nackdelar

 • Vissa användare tycker att tandkrämen kan vara lite dyrare jämfört med andra märken, vilket kan påverka deras köpbeslut.

Sammanfattning: Vi har granskat över 1000 användarrecensioner från olika källor, inklusive Apotek Hjärtat((Apotek Hjärtat, 2023-11-20)) och Oral-Bs egen hemsida((Oral-B, 2023-11-20)), för att ge en mångsidig bild av Oral-B ProExpert Professional Protection. Användarnas positiva erfarenheter med produkten inkluderar en fräsch känsla i munnen, effektivitet mot ilningar och fläckborttagning, samt rekommendationer från tandläkare.

Duellen

Budget

Sensodyne Pro-Emalj Daily Protection  vs. Oral b Pro-Expert Protection Tandkräm 

I budgetklassen, står Sensodyne Pro-Emalj Daily Protection som en stjärna jämfört med Oral-B ProExpert Professional Protection. Sensodyne Pro-Emalj imponerar med sin förmåga att effektivt bekämpa ilningar och stärka försvagad emalj, medan Oral-B ProExpert erbjuder en bra allround skydd mot karies och plack. Sensodyne Pro-Emalj står ut med sin speciella inriktning på syraskador och långsiktigt skydd för emaljen, vilket gör den till en idealisk tandkräm för personer med känsliga tänder. Trots Oral-B:s prisfördel, är Sensodyne Pro-Emalj den tydliga vinnaren i budgetklassen för dess målinriktade förmågor mot ilningar.

Köpguide Tandkräm

Ropen skalla munhälsa åt alla! Att välja rätt tandkräm kan vara knepigt – framförallt då många tandkrämer påstår sig göra underverk för dina tänder. Här är några faktorer att tänka på när du köper tandkräm:

 • Tandhälsobehov: Identifiera dina specifika behov. Vill du motverka karies, bekämpa tandköttsproblem eller bleka tänderna? Välj en tandkräm som riktar sig mot dina prioriterade områden.
 • Fluorinnehåll: Kontrollera att tandkrämen innehåller fluor. Fluor stärker emaljen och hjälper till att förebygga karies. De flesta tandkrämer har ett passande fluorinnehåll, men om du har specifika behov kan du diskutera det med din tandläkare.
 • Känslighet: Om du har känsliga tänder eller tandkött, välj en tandkräm som är särskilt formulerad för att lindra känslighet. Dessa tandkrämer innehåller vanligtvis ämnen som minskar obehag vid temperaturförändringar eller förtätningar.
 • Tandläkarens rekommendationer: Vid osäkerhet, konsultera din tandläkare eller tandhygienist. De kan ge dig råd baserat på din specifika tandhälsa och behov.
 • Märkeskvalitet: Välj en välkänd och pålitlig tandkrämsproducent. De har ofta genomgått noggrann forskning och kliniska tester för att säkerställa effektivitet och säkerhet.
 • Certifieringar: Vissa tandkrämer kan vara certifierade av oberoende organ, såsom ADA (American Dental Association) eller liknande organisationer. Dessa certifieringar kan vara en indikator på produkternas kvalitet och överensstämmelse med branschstandarder.

Tandkräm utan skummande effekt

Många tandkrämer innehåller SLS (Sodium Lauryl Sulfate), en ingrediens som är tillagd för att skapa skum och lödder. Denna tillsats används för att ge en känsla av att tandkrämen är effektiv, men i verkligheten bidrar SLS inte till själva rengöringsprocessen, därför väljer vissa tandkrämstillverkare bort denna komponent.((Tandupplysningen.se, 2023-11-23))

Kan tandkräm verkligen göra tänderna vitare?

Vissa tandkrämer påstår sig göra tänderna vitare genom en process som kallas “whitening” eller “blekning”. Dessa tandkrämer innehåller vanligtvis milda slipmedel eller kemiska ingredienser – och ja, dessa kan i vissa fall ta bort ytliga fläckar och missfärgningar från tänderna. Det är dock viktigt att notera att tandkrämer med whitening-effekt inte kan bleka tänderna på samma sätt som professionell tandblekning eller användning av tandblekningsprodukter med starkare kemiska ämnen.

Det är också värt att nämna att resultaten av tandkräm med whitening-effekt kan variera från person till person beroende på olika faktorer, såsom den ursprungliga färgen på tänderna och graden av missfärgning. För att uppnå mer dramatiska resultat kan det vara nödvändigt att använda mer avancerade tandblekningsmetoder eller konsultera en tandläkare för professionell behandling.

Frågor och svar om tandkräm

Vilken tandkräm som är bäst för just dig beror på vilket område inom munhälsa som du vill lägga extra fokus på – vissa tankrämer är bra mot ilningar och vissa är bättre mot inflammationer. I vårt test blev dock Colgate Max White Expert White bäst i test. Detta då det är den tandkräm som har absolut bäst balans mellan ordentlig rengöring och skonsamhet mot emaljen.

Det rekommenderade mängden tandkräm på tandborsten beror på ålder och åldergrupp. Här är några riktlinjer att följa:

Tandkräm innehåller en kombination av olika ingredienser som samverkar för att rengöra tänderna, främja munhälsa och ge en fräsch andedräkt. Här är några vanliga ingredienser som finns i tandkräm:

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

 1. Tandläkare.se, 2023-11-23 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser