Bäst i test: Tandkräm – För ett liv utan Karius & Baktus!

Tandkräm, tandkräm, tandkräm.. finns det något tråkigare än att borsta tänderna? Är det inte helt ofattbart att vi inte kommit på något mer tidseffektivt sätt att bibehålla en trevlig munhälsa på? Nåja, tills dess får vi väl fortsätta traggla med diverse tandkrämer och bambuborstar. Medan vi väntar på bättre tider kan vi ju också satsa på att ha en tandkräm som faktiskt är bra. PÅ RIKTIGT. Därför har det äntligen blivit dags att kora årets bästa tandkräm 2023 – för din rätt till ett liv utan Karius och Baktus! 

Våra experter har landat i sex tandkrämer med den gemensamma nämnaren att dom alla är mer eller mindre skonsamma mot emaljen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Och du, vill du slå två flugor i en smäll kan du kolla in vårt bäst i test Eltandborste här! 

Bästa Tandkrämen 2023

Så vilken är den bästa tandkrämen? I vårt test blev Colgate Max White Expert White från kategorin Lyx bäst i test, detta då det är den tandkräm som har absolut bäst balans mellan ordentlig rengöring och skonsamhet mot emaljen. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

Bäst i test Lyxklassen: Colgate Max White Expert White Tandkräm

Perfekt balans mellan ordentlig rengöring och skonsamhet mot emaljen! Pris fr. 55 kr.

Bäst i test tandkräm

Här har vi en tandkräm som lyckas väldigt bra med balansen att rengöra tänderna på djupet utan att slita för mycket på emaljen. Att en tandkräm sliter en gnutta på emaljen är inte farligt – detta då tänderna kommer hinna bygga upp emaljen igen. Problemet är att många tandkrämer sliter alldeles för mycket. Detta är dock inget du behöver oroa dig över med Colgate Max White. Den innehåller inte heller några färgämnen, parabener eller triklosan.

Denna tandkräm marknadsför sig även som en tandkräm som kan ge dig vitare tänder efter några dagars användning och visst, efter en längre period kan du få en aningen vitare tänder – men du bör inte förvänta dig några underverk på just den fronten. Däremot kan den ta bort och arbeta förebyggande mot en del missfärgningar.

Den bästa tandkrämen är ju dock den som faktiskt rengör tänderna ordentligt och som inte skadar emaljen i längden och det får du med Colgate Max White!

 • Djuprengörande
 • Skadar inte emaljen
 • Kan arbeta bort viss missfärgning
 • Utan färgämnen, parabener och triklosan

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

    

 

Utmanare Lyxklassen: Ecodenta Expert Line Black Whitening – tandkräm för vitare tänder!

Tandkräm med naturligt innehåll! Pris fr. 59 kr.

Bäst i test tandkräm

Här har vi en kolsvart tandkräm tillverkad av 99% naturliga ingredienser och som är utformad för att skonsamt bleka tänderna och ta bort oönskad pigmentering efter regelbunden användning. Och visst blir tänderna vitare! Viktigt att påpeka är dock att den aktiva kolen kan få tänderna att se vitare ut temporärt – men kolen har ingen blekande effekt och kommer alltså inte få dina tänder särskilt mycket vitare permanent.

En av de mer annorlunda egenskaperna hos denna tandkräm är att den är helt fri från slipmedel (annorlunda då många tandkrämer innehåller en viss slipande effekt). Detta garanterar att den är varsam mot tandens emalj och förhindrar skador som kan uppstå med grövre tandkrämer. Dessutom innehåller den naturliga essentiella oljor tillsammans med fluor vilket stärker emaljen och skyddar mot karies.

En annan positiv egenskap hos Ecodenta Green Brilliant Whitening är dess förmåga att reducera tandsten. Det är alltid bra att ha en tandkräm som hjälper till att hålla tänderna rena och fria från plackuppbyggnad. Dessutom ger den en fräsch andedräkt, vilket är en trevlig bonus.

 • 99% naturligt innehåll
 • Gör tänderna naturligt vitare temporärt
 • Minskar tandsten och motverkar hål
 • Ger en fräsch andedräkt
 • Utan slipmedel

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

  

 

Bäst i test: Mittemellan

Bäst i test Mellanklassen: Parodontax complete protection – Bästa tandkräm mot inflammation!

Bibehåller en riktigt bra munhälsa! Pris fr. 43 kr.

Bästa tandkrämen

Har har vi en tandkräm med en väldigt god förmåga att ta hand om din munhälsa. Denna tandkräm är särskilt utformad för att bekämpa blödande tandkött och inflammationer. Den efterlämnar en frisk och ren känsla i munnen. Denna tandkräm rengör tänderna effektivt samtidigt som den stärker emaljen och hjälper till att bekämpa problem som inflammerat tandkött, tandköttsfickor och plack.

Parodontax Complete Protection sägs också ha en skonsam whitening-effekt – men inte heller här bör du förvänta dig några underverk. Tänderna kan bli en aning mindre missfärgade efter regelbunden användning.

Vi rekommenderar Parodontax Complete Protection Tandkräm för dig som söker en komplett munvårdsprodukt. Dess förmåga att motverka blödande tandkött, rengöra tänderna effektivt, stärka emaljen och ge fräsch andedräkt gör den till en pålitlig partner för att uppnå och upprätthålla en sund tandhälsa. Kom ihåg att använda den två gånger om dagen för bästa resultat.

 • Bekämpar blödande tandkött
 • Bekämpar inflammationer
 • Viss whitening-effekt
 • Stärker emaljen

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

Utmanare Mellanklassen: Urtekrams Mint & Green Tea – tandkräm utan flour! 

För dig som vill ta hand om dina tänder på ett naturligt sätt! Pris fr. 39 kr.

Bäst i test tandkräm

Vill du ta hand om dina tänder på ett naturligt och ekologiskt sätt? Urtekram Green Tea Toothpaste är en tandkräm som erbjuder en unik och uppfriskande upplevelse. Dess friska mintsmak med en subtil hint av grönt te gör tandborstningen till en njutning.

En av de mest imponerande egenskaperna hos denna tandkräm är dess förmåga att effektivt rengöra tänderna med hjälp av naturens krafter. Den innehåller en finmalen krita som hämtas från havsbotten och som bildades för miljoner år sedan. Urtekram Green Tea Toothpaste är också berikad med aloe vera vilket ger extra omsorg och skydd till tandköttet. En annan bonus med denna tandkräm är närvaron av myrra vilket är känt för sina desinficerande egenskaper. Det ger en extra nivå av renhet och friskhet till tandborstningen.

Vi uppskattar också att Urtekram Green Tea Toothpaste är certifierad av Ecocert Cosmos Organic vilket garanterar dess naturliga och ekologiska ursprung. Dess veganska formulering är också ett plus för dem som föredrar produkter som inte involverar djurtester eller innehåller animaliska ingredienser. Dess förmåga att rengöra tänderna, det höga innehållet av aloe vera och närvaron av myrra gör den till ett bra val för dem som vill ta hand om sin tandhälsa på ett naturligt och ekologiskt sätt.

 • Utan flour
 • Innehåller krita, aloe vera och myrra
 • Vegansk
 • Ekologisk

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

 

Bäst i test: Budget

Bäst i test Budgetklassen: Sensodyne Pro-Emalj Daily Protection – Bästa tandkräm mot ilningar!

Tar effektivt bort ilningar i tänderna! Pris fr. 35 kr.

Bästa tandkrämen

ProEmalj Daily Protection tandkräm är speciellt framtagen för att motverka de negativa effekterna av syror i kosten, som kan göra tändernas yta mer sårbar och utsatt för slitage över tiden. En av de bättre egenskaperna hos ProEmalj Daily Protection är dess förmåga att stärka försvagad emalj aktivt. Genom regelbunden användning märks det tydligt att tänderna har blir mindre känsliga för syror.

Tandkrämen ger också ett avancerat skydd för emaljen vilket spelar en avgörande roll för att upprätthålla tandhälsan på lång sikt. För att få bästa resultat är det viktigt att följa bruksanvisningen. Det rekommenderas att borsta tänderna två gånger om dagen och inte mer än tre gånger, samt att minimera sväljandet och spotta ut. Om man upplever ilningar kan det vara ett tecken på ett underliggande problem som kräver snabb behandling, och i sådana fall bör man kontakta sin tandläkare.

Vi rekommenderar ProEmalj Daily Protection tandkräm för dig som söker ett effektivt skydd mot syraskador och för att stärka emaljen. Dess förmåga att göra tänderna mindre känsliga för syror och ge ett avancerat skydd mot karies gör den till en pålitlig produkt för att bevara och främja en stark och hälsosam tandhälsa.

 • Motverkar effekterna av syra i kosten
 • Stärker försvagad emalj
 • Avancerat skydd mot karies
 • Främjar en stark tandhälsa

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

Utmanare Budgetklassen: Oral b Pro-Expert Protection Tandkräm 

Ett fullgott budgetalternativ! Pris fr. 27 kr.

Bäst i test tandkräm

Oral-B ProExpert Professional Protection har en effektiva formula som aktivt bekämpar karies och plack för att förbättra din tandhälsa. Den sägs ha en skonsam whitening-effekt som hjälper till att ge dig vitare tänder utan att vara för aggressiv mot emaljen. Effekten är dock inte enorm – så du bör inte förvänta dig några underverk på just den fronten.

En fördel med Oral-B ProExpert Professional Protection är dess förmåga att bidra till en god andedräkt. Något vi uppskattar med denna tandkrämen är att det finns detaljerad information om produkten tillgänglig. Det ger oss förtroende för dess effektivitet och gör det enklare att fatta informerade beslut om ens munvård.

Sammanfattningsvis är Oral-B ProExpert Professional Protection en utmärkt tandkräm som erbjuder omfattande skydd mot karies, plack, emaljerosioner och dålig andedräkt.

 • Bekämpar karies och plack effektivt
 • Bidrar till bättre andedräkt
 • Stärker emaljen
 • Viss Whitening-effekt
 • Skonsam

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

    

 

Köpguide Tandkräm

Ropen skalla munhälsa åt alla! Att välja rätt tandkräm kan vara knepigt – framförallt då många tandkrämer påstår sig göra underverk för dina tänder. Här är några faktorer att tänka på när du köper tandkräm:

 • Tandhälsobehov: Identifiera dina specifika behov. Vill du motverka karies, bekämpa tandköttsproblem eller bleka tänderna? Välj en tandkräm som riktar sig mot dina prioriterade områden.
 • Fluorinnehåll: Kontrollera att tandkrämen innehåller fluor. Fluor stärker emaljen och hjälper till att förebygga karies. De flesta tandkrämer har ett passande fluorinnehåll, men om du har specifika behov kan du diskutera det med din tandläkare.
 • Känslighet: Om du har känsliga tänder eller tandkött, välj en tandkräm som är särskilt formulerad för att lindra känslighet. Dessa tandkrämer innehåller vanligtvis ämnen som minskar obehag vid temperaturförändringar eller förtätningar.
 • Tandläkarens rekommendationer: Vid osäkerhet, konsultera din tandläkare eller tandhygienist. De kan ge dig råd baserat på din specifika tandhälsa och behov.
 • Märkeskvalitet: Välj en välkänd och pålitlig tandkrämsproducent. De har ofta genomgått noggrann forskning och kliniska tester för att säkerställa effektivitet och säkerhet.
 • Certifieringar: Vissa tandkrämer kan vara certifierade av oberoende organ, såsom ADA (American Dental Association) eller liknande organisationer. Dessa certifieringar kan vara en indikator på produkternas kvalitet och överensstämmelse med branschstandarder.

Kan tandkräm verkligen göra tänderna vitare?

Vissa tandkrämer påstår sig göra tänderna vitare genom en process som kallas “whitening” eller “blekning”. Dessa tandkrämer innehåller vanligtvis milda slipmedel eller kemiska ingredienser – och ja, dessa kan i vissa fall ta bort ytliga fläckar och missfärgningar från tänderna. Det är dock viktigt att notera att tandkrämer med whitening-effekt inte kan bleka tänderna på samma sätt som professionell tandblekning eller användning av tandblekningsprodukter med starkare kemiska ämnen.

Det är också värt att nämna att resultaten av tandkräm med whitening-effekt kan variera från person till person beroende på olika faktorer, såsom den ursprungliga färgen på tänderna och graden av missfärgning. För att uppnå mer dramatiska resultat kan det vara nödvändigt att använda mer avancerade tandblekningsmetoder eller konsultera en tandläkare för professionell behandling.

Vanliga frågor och svar om tandkräm

Vilken tandkräm är bäst i test?

Vilken tandkräm som är bäst för just dig beror på vilket område inom munhälsa som du vill lägga extra fokus på – vissa tankrämer är bra mot ilningar och vissa är bättre mot inflammationer. I vårt test blev dock Colgate Max White Expert White bäst i test. Detta då det är den tandkräm som har absolut bäst balans mellan ordentlig rengöring och skonsamhet mot emaljen.

Hur mycket tandkräm ska man ha på tandborsten?

Det rekommenderade mängden tandkräm på tandborsten beror på ålder och åldergrupp. Här är några riktlinjer att följa:

 • För barn under 3 år: Använd endast en minimal mängd tandkräm, ungefär lika stor som ett risgryn. Barn i denna åldersgrupp har en tendens att svälja tandkräm och en stor mängd kan leda till för mycket fluorintag.
 • För barn 3-6 år: Använd en mängd tandkräm ungefär lika stor som en ärta. Detta ger tillräckligt med tandkräm för att effektivt rengöra tänderna utan att orsaka överskott av fluorintag.
 • För vuxna och barn över 6 år: Använd en mängd tandkräm ungefär lika stor som en och en halv ärta. Detta är en generell riktlinje som ger tillräckligt med tandkräm för att täcka borsthuvudet och utföra en effektiv rengöring.

Vad innehåller tandkräm?

Tandkräm innehåller en kombination av olika ingredienser som samverkar för att rengöra tänderna, främja munhälsa och ge en fräsch andedräkt. Här är några vanliga ingredienser som finns i tandkräm:

 • Fluor: Fluor är en viktig ingrediens i tandkräm eftersom det stärker emaljen och hjälper till att förebygga karies.
 • Slipmedel: Slipmedel, som exempelvis kalciumkarbonat eller kiseldioxid, används för att mekaniskt rengöra tänderna genom att avlägsna plack och ytliga fläckar.
 • Fuktighetsgivare: Ingredienser som glycerin eller sorbitol används för att bibehålla fuktigheten i tandkrämen och ge en behaglig konsistens.
 • Bindemedel och tjockningsmedel: Ämnen som xantangummi eller cellulosa används för att ge tandkrämen sin textur och sammanhållning.
Matilda Habbe

Kreativ copywriter, medveten prylnörd och inbiten second hand-fantast som skriver det absolut bästa om det mesta och för de flesta. Här på Hemfakta är mitt ack så viktiga uppdrag att guida dig genom prylarnas värld! E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar