Numera finns tandblekningsprodukter som är säkra och effektiva. Vi har tagit fram tandblekning bäst i test med tanke på olika krav och behov. Du finner flera möjliga alternativ och kan också dra nytta av vår guide som visar dig det viktigaste att tänka på när du väljer.
Lyx
9.2
Mellan
8.6
Budget
8.6
Är du sugen på ett vitare leende? Ett sånt där som kan brännas av i alla lägen och gör omgivningen knäsvag? Då kanske det är dags för en tandblekning! Det är nämligen ruskigt lätt att bleka tänderna förstår du, framförallt om du kör på en tandblekning hemma! Snabbt, enkelt, prisvärt och faktiskt väldigt skonsamt! Men det är lite att tänka på när det gäller tandblekmedel och jakten på vitare tänder; det finns ju i vanlig ordning en uppsjö av produkter på marknaden och frågan vi ställer oss är såklart vilket blekmedel som är bäst. Så believe it or not – vi har gjort ett Bäst i Test!
Vi på Hemfakta har utsett Dentaworks Teeth Whitening System med extra tandblekningspenna till årets bästa hemmablekning! Samma metod som hos tandläkaren, med skenor och tandblekningsgel. Enkelt, effektiv och upp till 10 nyanser vitare tänder! Dessutom fri från trista kemikalier, vi älskar!
För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Längst ner på sidan går vi igenom allt du behöver veta när du ska bleka tänderna hemma, men vi kickar igång på direkten! Här kommer den bästa tandblekningen i jakten på vita tänder!
I jakten på den bästa Tandblekning har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild som möjligt av vad som faktiskt skiljer den produkt som är bäst från den som inte är det. När det kommer till tandblekning är såklart resultatet på nyans avgörande, och hur skonsam behandlingen är i relation till detta. Man ska vara rädd om sina tänder och säkerställa att blekingen inte gör skada. Utöver det är behandlingstiden, risken för missfärgning och priset viktiga komponenter i vårt test.
I vårt test blev Dentaworks Teeth Whitening System med extra tandblekningspenna testvinnare, tack vare kombinationen av prisvänlighet och egenskaper. Här får du ett otroligt resultat, som dessutom är skonsamt för tänder och tandkött – och du får med en tandblekningspenna för att komma åt smidigt överallt!
Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på när man ska köpa tandblekning, och många saker kan skilja sig åt mellan olika typer av tandblekning och mellan olika märken. Den största skillnaden mellan olika tandblekningar är metoden, men det varierar även hur lång tid det tar och förstås prisklassen. Här kommer vi att gå in närmare på dessa saker.
Den mest kända tandblekningsmetoden är förmodligen den med tandskenor, och denna påminner även mycket om en metod som används hos tandläkare. Tandskenorna ska ofta formas efter dina egna tänder, genom att du lägger dem i varmt vatten så de blir mjuka, och sedan placerar dem i munnen för att forma dem efter tänderna. När tandskenorna sedan stelnar så är de anpassade efter just dina tänder. Dessa används sedan med gel, vanligtvis. Hur länge man ska ha dem i munnen och hur länge behandlingen pågår kan variera, men omkring 20 minuter per gång är vanligt. Ibland används även en LED-lampa som placeras i munnen och lyser på tänderna under denna tid.
Andra metoder som blivit vanliga är till exempel tandblekningspenna och strips. Dessa fungerar egentligen på i stort sett samma sätt, de innehåller ett blekande medel som sitter mot tänderna en viss tid, och behandlingen är ofta ungefär lika lång. Metoden blir dock annorlunda eftersom inga skenor behövs, utan medlet hamnar direkt mot tänderna. Här kan det dock variera en del hur det fungerar – en del tandblekningspennor är till exempel endast till för “touch up”.
Därtill finns det förstås en hel del andra metoder – tandblekningsskum och blekande tandkräm, till exempel. Dessa metoder är ganska lika varandra då man vanligtvis även använder tandblekningsskum för att borsta tänderna. Ofta använder man då två olika skum, där den första som används är rengörande och den andra är blekande. Oavsett om man använder tandblekningsskum eller en blekande tandkräm så brukar de användas istället för vanlig tandkräm, vilket gör det hela extra smidigt, då man bara borstar tänderna precis som vanligt.
Vilken metod som passar bäst är förstås svårt att säga, och till stor del är det en smaksak vilken man föredrar. Det kan också vara bra att tänka på att resultatet kan variera mellan olika personer, en del kanske får bäst resultat av strips medan andra föredrar metoden med tandskenor, till exempel. Generellt kan man dock säga att metoden med tandskenor ofta är effektiv, även om det förstås finns bättre och sämre alternativ bland dessa.
Det kan vara så att man får testa ett par metoder, eller olika märken, innan man hittar något som fungerar bra. Tänk dock på att låta det gå ett tag innan du gör nästa försök, man bör inte gå direkt från en tandblekning till en annan och därefter ytterligare en. Tänk också på att använda tandblekningen under hela den tid som rekommenderas, även om du inte ser något resultat till en början, men om du känner obehag ska du förstås avbryta behandlingen.
När det gäller tidsåtgång kan man egentligen syfta på två olika saker – hur långa stunder tandblekningen ska vara i munnen, samt hur lång en behandling är. Det här kan förstås variera en del mellan olika metoder och märken, men ofta används tandblekningen omkring 20 minuter per gång, och under omkring 10 dagar. Behandlingstiden kan dock variera mycket, men omkring 1-2 veckor är vanligt. Hur ofta tandblekningen ska användas under denna tid kan också variera – ofta är det en behandling per dag som gäller, men ibland är det två behandlingstillfällen per dag.
När det gäller till exempel tandkräm med tandblekning, eller tandblekningsskum, så blir behandlingstiden ofta kortare eftersom produkten ersätter vanlig tandkräm. Då borstar man vanligtvis 2-3 minuter, två gånger per dag, som vanligt. Det här metoden är inte alltid fullt lika effektiv som annan tandblekning, även om det finns effektiva sorter. Just dessa kan alltså vara ett bra val för den som inte vill lägga ned någon extra tid alls på tandblekningen, utan göra det istället för tandborstningen.
I övrigt handlar det sällan om behandlingslängden och tidsåtgången när man väljer tandblekning – effektivitet och säkerhet är förstås det viktigaste. Det kan dock ändå vara bra att känna till, och tänka på, att det här kan variera en del. Vill du ha en snabb tandblekning så finns det lite snabbare alternativ, men fokusera hellre på andra saker.
Om man räknar med alla metoder som finns när det gäller tandblekning för hemmabruk så finns det faktiskt alternativ i alla prisklasser – från långt under hundralappen till flera tusenlappar. Ofta kostar dock tandblekning för hemmabruk några hundra. I vårt test kostar den billigaste tandblekningen 400 kronor, medan den dyraste produkten kostar nästan en tusenlapp mer än så.
Generellt kan man säga att de effektivaste tandblekningarna kostar några hundra. Visst kan det finnas tandblekningar under hundralappen som är hyfsat effektiva, men dessa passar ofta bäst för att hålla efter tänderna – som “touch up” till exempel – i bästa fall. Det kan alltså vara en bra idé att välja en lite dyrare produkt, för att få ett bättre resultat.
De flesta tandblekningar för hemmabruk är väldigt skonsamma och ofarliga, men det finns trots det en hel del som kan vara bra att tänka på när du ska använda tandblekning för hemmabruk. Först och främst så kan det vara en bra idé att välja ett välkänt märke, eller läsa omdömen om produkten innan för att försäkra dig om att det är en bra sort – såväl effektiv som säker att använda.
Generellt kan man säga att det kan vara bra att vänta med tandblekning tills man är 20 år, eller åtminstone 18. Det finns en del tandblekningar som kan användas tidigare, men allra helst bör man vänta. Vill man använda det tidigare bör man välja extra noggrant, och välja en sort som fungerar bra även för yngre.
Om du har hål i tänderna bör du först laga dessa innan du använder tandblekning, och detta är väldigt viktigt att tänka på. Om du är osäker på om du har några hål kan det vara en bra idé att göra en undersökning hos tandläkaren först, och sedan laga eventuella hål, innan du använder tandblekning.
Om du har andra besvär med tänderna – till exempel ilningar eller blottade tandhalsar – så bör du också avstå från tandblekning, eftersom besvären annars kan förvärras. Sådant som kan åtgärdas hos tandläkare, som hål i tänderna, bör alltså åtgärdas innan, och om du har besvär som inte kan behandlas så bör du avstå från att bleka tänderna.
Slutligen bör du alltid följa instruktionerna och vara noggrann när du använder tandblekning. Även om tandblekningar överlag är ofarliga så kan de skada tänderna om de till exempel användas för ofta, för långa stunder eller på fel sätt. Du får inte heller ett snabbare eller bättre resultat av att använda tandblekningen längre än vad som står i instruktionerna, eller under en längre period. Följ alltid anvisningarna, och avsluta behandlingen om du upplever obehag.
Det finns sämre tandblekningar som kan vara skadliga för tänderna, men långt ifrån alla tandblekningar som säljs är skadliga. Det är dock viktigt att kolla upp tandblekningen innan man väljer, speciellt om det är ett okänt märke. Därtill är det förstås viktigt att använda tandblekning på rätt sätt, följa rekommendationer och inte bleka tänderna för länge eller för ofta. Även en skonsam tandblekning kan vara skadlig om den missbrukas.
Tänderna missfärgas alltid med tiden, inte minst av sådant som kaffe, vin och tobak. Även efter en tandblekning kommer tänderna att missfärgas successivt, och det bästa brukar vara att göra en så kallad “touch up” med jämna mellanrum för att bibehålla den nya nyansen på tänderna.
Det finns i dag många olika tandblekningar, och hur de fungerar kan variera en del. Det är vanligt att man använder tandskenor, som ofta formas efter tänderna, tillsammans med en blekande gel. Detta används under en viss tid och ett förbestämt antal dagar. Andra exempel på tandblekningar är till exempel blekande tandkräm, tandblekningsskum, tandblekningspenna och strips.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡