Bäst i test – bästa tandblekningen hemma 2022 blev Hismile PAP+

Tandblekning för hemmabruk är ett enkelt och snabbt sätt att bleka tänderna. De produkter som finns på marknaden i dag är ofta väldigt skonsamma, samtidigt som de är effektiva. Trots det finns det en hel del som kan vara bra att tänka på när det gäller tandblekning, och det finns en hel del skillnader mellan olika märken. Här har vi tagit fram några av de bästa tandblekningarna som går att hitta, och vi kommer även att gå igenom sådant som kan vara bra att tänka på i vårt Bäst i test.

Köpguide för tandblekning

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på när man ska köpa tandblekning, och många saker kan skilja sig åt mellan olika typer av tandblekning och mellan olika märken. Den största skillnaden mellan olika tandblekningar är metoden, men det varierar även hur lång tid det tar och förstås prisklassen. Här kommer vi att gå in närmare på dessa saker.

Metod

Den mest kända tandblekningsmetoden är förmodligen den med tandskenor, och denna påminner även mycket om en metod som används hos tandläkare. Tandskenorna ska ofta formas efter dina egna tänder, genom att du lägger dem i varmt vatten så de blir mjuka, och sedan placerar dem i munnen för att forma dem efter tänderna. När tandskenorna sedan stelnar så är de anpassade efter just dina tänder. Dessa används sedan med gel, vanligtvis. Hur länge man ska ha dem i munnen och hur länge behandlingen pågår kan variera, men omkring 20 minuter per gång är vanligt. Ibland används även en LED-lampa som placeras i munnen och lyser på tänderna under denna tid.

Andra metoder som blivit vanliga är till exempel tandblekningspenna och strips. Dessa fungerar egentligen på i stort sett samma sätt, de innehåller ett blekande medel som sitter mot tänderna en viss tid, och behandlingen är ofta ungefär lika lång. Metoden blir dock annorlunda eftersom inga skenor behövs, utan medlet hamnar direkt mot tänderna. Här kan det dock variera en del hur det fungerar – en del tandblekningspennor är till exempel endast till för ”touch up”.

Därtill finns det förstås en hel del andra metoder – tandblekningsskum och blekande tandkräm, till exempel. Dessa metoder är ganska lika varandra då man vanligtvis även använder tandblekningsskum för att borsta tänderna. Ofta använder man då två olika skum, där den första som används är rengörande och den andra är blekande. Oavsett om man använder tandblekningsskum eller en blekande tandkräm så brukar de användas istället för vanlig tandkräm, vilket gör det hela extra smidigt, då man bara borstar tänderna precis som vanligt.

Vilken metod som passar bäst är förstås svårt att säga, och till stor del är det en smaksak vilken man föredrar. Det kan också vara bra att tänka på att resultatet kan variera mellan olika personer, en del kanske får bäst resultat av strips medan andra föredrar metoden med tandskenor, till exempel. Generellt kan man dock säga att metoden med tandskenor ofta är effektiv, även om det förstås finns bättre och sämre alternativ bland dessa.

Det kan vara så att man får testa ett par metoder, eller olika märken, innan man hittar något som fungerar bra. Tänk dock på att låta det gå ett tag innan du gör nästa försök, man bör inte gå direkt från en tandblekning till en annan och därefter ytterligare en. Tänk också på att använda tandblekningen under hela den tid som rekommenderas, även om du inte ser något resultat till en början, men om du känner obehag ska du förstås avbryta behandlingen.

Tidsåtgång

När det gäller tidsåtgång kan man egentligen syfta på två olika saker – hur långa stunder tandblekningen ska vara i munnen, samt hur lång en behandling är. Det här kan förstås variera en del mellan olika metoder och märken, men ofta används tandblekningen omkring 20 minuter per gång, och under omkring 10 dagar. Behandlingstiden kan dock variera mycket, men omkring 1-2 veckor är vanligt. Hur ofta tandblekningen ska användas under denna tid kan också variera – ofta är det en behandling per dag som gäller, men ibland är det två behandlingstillfällen per dag.

När det gäller till exempel tandkräm med tandblekning, eller tandblekningsskum, så blir behandlingstiden ofta kortare eftersom produkten ersätter vanlig tandkräm. Då borstar man vanligtvis 2-3 minuter, två gånger per dag, som vanligt. Det här metoden är inte alltid fullt lika effektiv som annan tandblekning, även om det finns effektiva sorter. Just dessa kan alltså vara ett bra val för den som inte vill lägga ned någon extra tid alls på tandblekningen, utan göra det istället för tandborstningen.

I övrigt handlar det sällan om behandlingslängden och tidsåtgången när man väljer tandblekning – effektivitet och säkerhet är förstås det viktigaste. Det kan dock ändå vara bra att känna till, och tänka på, att det här kan variera en del. Vill du ha en snabb tandblekning så finns det lite snabbare alternativ, men fokusera hellre på andra saker.

Prisklass

Om man räknar med alla metoder som finns när det gäller tandblekning för hemmabruk så finns det faktiskt alternativ i alla prisklasser – från långt under hundralappen till flera tusenlappar. Ofta kostar dock tandblekning för hemmabruk några hundra. I vårt test kostar den billigaste tandblekningen 400 kronor, medan den dyraste produkten kostar nästan en tusenlapp mer än så.

Generellt kan man säga att de effektivaste tandblekningarna kostar några hundra. Visst kan det finnas tandblekningar under hundralappen som är hyfsat effektiva, men dessa passar ofta bäst för att hålla efter tänderna – som ”touch up” till exempel – i bästa fall. Det kan alltså vara en bra idé att välja en lite dyrare produkt, för att få ett bättre resultat.

Hemfaktas test av tandblekning – vi listar 6 produkter

Här har vi tagit fram några olika tandblekningar som alla är riktigt bra, men också väldigt olika. Här finns flera olika metoder, och produkter i olika prisklasser. För att du enkelt ska kunna hitta rätt bland dessa så har vi delat in dem i olika kategorier utifrån prisklass – premium, mellan och budget.

Bäst i test premiumklassen: Hismile PAP+ – bästa tandblekningen 2022

Det här är en riktigt effektiv tandblekning som ger dig resultat redan efter första användningen. Dessutom är denna metod skonsam mot tänder och tandkött. Ca pris 1350 kr.

 

Det här är en tandblekning med många fördelar – den är enkel att använda, den är mycket effektiv, den ger ett snabbt resultat och den är skonsam mot tänder och tandkött. Med denna tandblekning får du resultat redan efter första användningen, och varje behandling tar endast 10 minuter. Tandblekningen har en kraftfull formula, den är kliniskt testad och orsakar inte ilningar. Här ingår 6 stycken behandlingar, och produkten är fri från väteperoxid. Effektivare behandling än såhär går förmodligen inte att hitta – och dessutom är den mycket skonsam.

Fördelar

 • Enkel att använda
 • Mycket effektiv
 • Snabbt resultat
 • Kort behandlingstid
 • Skonsam mot tänder och tandkött
 • Kliniskt testad
 • Fri från väteperoxid
 • Orsakar inte ilningar

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Användningstid: 10 minuter
 • Antal behandlingar: 6 stycken

MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

Utmanare premiumklassen: Beconfident Teeth Whitening Pro Kit

Denna tandblekningar har tre whitening boosts – och inga biverkningar. Produkten är effektiv, och innehåller även en efterbehandling som stärker emaljen, skyddar tänderna från nya missfärgningar och ger en ökad glans. Ca pris 980 kr.

bästa tandblekningen

Även denna tandblekning är mycket effektiv. Här finns tre whitening boosts i gelen, och den bleker tänderna utan biverkningar. Tandskenorna formas individuellt för att ge ett så bra resultat som möjligt, och LED-lampan gör behandlingen extra effektiv. Dessutom ingår en efterbehandling som stärker emaljen, skyddar tänderna från nya missfärgningar och ger en ökad glans. Detta paket innehåller 10 ml tandblekningsgel som räcker 10 dagar, 10 ml efterbehandling med applikator samt två formbara munskenor.

Fördelar

 • Mycket effektiv
 • Tre whitening boosts
 • Utan biverkningar
 • Individuellt formbara munskenor
 • LED-lampa
 • Efterbehandling som skyddar och stärker

Nackdelar

 • Möjligen något högt pris

Specifikation

 • Användningstid: 10 dagar

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test mellanklassen: Dentaway Starter Kit – prisvärd tandblekning

Denna effektiva tandblekning har en annan stor fördel – den verkar även för att förbättra munhälsan. Den ger resultat redan efter 10 minuter, helt utan ilningar eller irritation i tänderna. Ca pris 500 kr.

 

Dentway tandblekning

Det här är en mycket prisvärd tandblekning med många fördelar – den är effektiv, den verkar även för att förbättra tandhälsan, den ger resultat på bara 10 minuter, den ger inga ilningar eller obehag, den stärker tänderna och ger ett långvarigt skydd. Det här är helt enkelt mer än en vanlig tandblekning, och den är mycket skonsam. Denna tandblekningar passar även dig som har känsligt tandkött eller tunn emalj, då sammansättningen är PH-neutral, vilket innebär att den inte skadar tänder eller tandkött. Detta är samma metod som används hos tandläkaren, men här finns många andra fördelar – till exempel ett betydligt lägre pris. Produkten är vegansk och ej testad på djur, den är skonsam och mycket enkel att använda.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Väldigt effektiv
 • Förbättrar tandhälsan
 • Ger resultat på bara 10 minuter
 • Ger inga ilningar eller obehag
 • Stärker tänderna
 • Ger långvarigt skydd
 • Passar även den med känsligt tandkött eller tunn emalj
 • Samma metod som hos tandläkaren
 • Vegansk och ej testad på djur
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Innehåll: 9 ml blekningsgel, två formbara skenor, förvaringsetui för tandskenorna samt bruksanvisning

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare mellanklassen: Dentaworks Teeth Whitening System med extra tandblekningspenna

Även detta är en prisvärd, effektiv och enkel tandblekning. Med denna tandblekning kan du få upp till 10 nyanser vitare tänder på bara en vecka. Ca pris 480 kr.

 

Dentaworks tandlekning med tandblekningspenna

Även här används samma metod som hos tandläkaren – med skenor och tandblekningsgel. Det är en metod som är enkel att använda, men också effektiv. Denna tandblekning kan ge dig upp till hela 10 nyanser vitare tänder, på bara en vecka. Tandblekningsgelen är PH-neutral och peroxidfri, 100 procent emaljsäker samt kliniskt testad. Den är skonsam mot emalj och tandkött, vilket gör att även den med känsligt tandkött eller tunn emalj kan använda denna tandblekning. I detta paket får du även med en tandblekningspenna för extra bra resultat.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Mycket effektiv
 • Enkel att använda
 • Upp till 10 nyanser vitare tänder på en vecka
 • PH-neutral
 • Peroxidfri
 • 100 procent emaljsäker
 • Kliniskt testad
 • Skonsam mot emalj och tandkött
 • Kan även användas av den med känsligt tandkött eller tunn emalj

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Behandlingstid: 20 minuter / 2 gånger per dag
 • Behandlingslängd: Ca 7-14 dagar
 • Antal behandlingar: 20 ml, ca 56 behandlingar

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test budgetklassen: EKULF Pure Shine Whitening Strips – billigaste tandblekningen i vårt test

Om du letar efter en tandblekning som är både billig och effektiv, då kanske denna kan vara rätt val. Denna är även mycket enkel att använda, och gör betydligt mer än bleker tänderna. Ca pris 350 kr.

 

EKULF Pure Shine Whitening Strips

Här finns många fördelar: enkel att använda, lågt pris, effektiv, utvecklad i samråd med tandläkare, snabbt resultat och skonsam mot tänderna. Förutom att dessa strips bleker tänderna så så har de även en antibakteriell påverkan och ger en långvarig minskning av bakterier i munnen, och en anti-plack effekt som motverkar dålig andedräkt. Det finns helt enkelt flera anledningar att använda denna enkla tandblekning. För bästa effekt ska behandlingen upprepas varannan månad. Remsorna ska fästas på torra tänder, efter tandborstning, och verka under 30 minuter. Därefter sköljs munnen med vatten, och rester av gelen kan även borstas bort. Enkel, snabbt och effektivt till ett bra pris.

Fördelar

 • Enkel att använda
 • Lågt pris
 • Utvecklad i samråd med tandläkare
 • Snabbt resultat
 • Skonsam mot tänderna
 • Antibakteriell påverkar
 • Anti-plack effekt som motverkar dålig andedräkt

Nackdelar

 • För bästa effekt ska behandlingen upprepas varannan månad

Specifikation

 • Behandlingstid: 30 minuter
 • Behandlingslängd: 14 dagar

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare budgetklassen: Dentaworks tandblekningspenna – billig och enkel tandblekning för nybörjare

Denna tandblekning är enkel att använda, mycket effektiv och 100 procent emaljsäker. Dessutom är den 100 procent vegansk, ej testad på djur och kliniskt testad. Ca pris 400 kr.

Det här är en tandblekning med väldigt många fördelar: den är prisvärd, enkel att använda, effektiv, 100 procent vegansk, ej testad djur, kliniskt testad, peroxidfri, PH-neutral och den smidiga penselborsten kommer åt överallt. Metoden tar bara två minuter att använda, och du kan välja att använda den flera gånger per dag för att snabba upp processen. Tandblekningen är skonsam men samtidigt effektiv, och framför allt är denna metod mycket enkel att använda. Det här är ett bra val för dig som vill ha en effektiv och smidig tandblekning, som samtidigt är snabb, och till ett bra pris.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Enkel att använda
 • Effektiv
 • 100 procent vegansk
 • Ej testad på djur
 • Kliniskt testad
 • Peroxidfri
 • PH-neutral
 • Kommer åt överallt
 • Två minuters behandlingstid
 • Kan användas flera gånger per dag

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Behandlingstid: 2 minuter
 • Behandlingslängd: 7-14 dagar

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Avslutande ord inför ditt köp av tandblekning

De flesta tandblekningar för hemmabruk är väldigt skonsamma och ofarliga, men det finns trots det en hel del som kan vara bra att tänka på när du ska använda tandblekning för hemmabruk. Först och främst så kan det vara en bra idé att välja ett välkänt märke, eller läsa omdömen om produkten innan för att försäkra dig om att det är en bra sort – såväl effektiv som säker att använda.

Generellt kan man säga att det kan vara bra att vänta med tandblekning tills man är 20 år, eller åtminstone 18. Det finns en del tandblekningar som kan användas tidigare, men allra helst bör man vänta. Vill man använda det tidigare bör man välja extra noggrant, och välja en sort som fungerar bra även för yngre.

Om du har hål i tänderna bör du först laga dessa innan du använder tandblekning, och detta är väldigt viktigt att tänka på. Om du är osäker på om du har några hål kan det vara en bra idé att göra en undersökning hos tandläkaren först, och sedan laga eventuella hål, innan du använder tandblekning.

Om du har andra besvär med tänderna – till exempel ilningar eller blottade tandhalsar – så bör du också avstå från tandblekning, eftersom besvären annars kan förvärras. Sådant som kan åtgärdas hos tandläkare, som hål i tänderna, bör alltså åtgärdas innan, och om du har besvär som inte kan behandlas så bör du avstå från att bleka tänderna.

Slutligen bör du alltid följa instruktionerna och vara noggrann när du använder tandblekning. Även om tandblekningar överlag är ofarliga så kan de skada tänderna om de till exempel användas för ofta, för långa stunder eller på fel sätt. Du får inte heller ett snabbare eller bättre resultat av att använda tandblekningen längre än vad som står i instruktionerna, eller under en längre period. Följ alltid anvisningarna, och avsluta behandlingen om du upplever obehag.

Vanliga frågor och svar om tandblekning

Är tandblekning skadligt?

Det finns sämre tandblekningar som kan vara skadliga för tänderna, men långt ifrån alla tandblekningar som säljs är skadliga. Det är dock viktigt att kolla upp tandblekningen innan man väljer, speciellt om det är ett okänt märke. Därtill är det förstås viktigt att använda tandblekning på rätt sätt, följa rekommendationer och inte bleka tänderna för länge eller för ofta. Även en skonsam tandblekning kan vara skadlig om den missbrukas.

Hur länge håller resultatet av tandblekning?

Tänderna missfärgas alltid med tiden, inte minst av sådant som kaffe, vin och tobak. Även efter en tandblekning kommer tänderna att missfärgas successivt, och det bästa brukar vara att göra en så kallad ”touch up” med jämna mellanrum för att bibehålla den nya nyansen på tänderna.

Hur genomför man tandblekning hemma?

Det finns i dag många olika tandblekningar, och hur de fungerar kan variera en del. Det är vanligt att man använder tandskenor, som ofta formas efter tänderna, tillsammans med en blekande gel. Detta används under en viss tid och ett förbestämt antal dagar. Andra exempel på tandblekningar är till exempel blekande tandkräm, tandblekningsskum, tandblekningspenna och strips.

Tandblekning för hemmabruk är ett mycket enkelt, snabbt och prisvärt sätt att bleka tänderna. Här har vi tagit fram de bästa tandblekningarna.

Josefine Andersson

Jag heter Josefine Andersson, och jag älskar att testa olika produkter - och skriva om dem. Som förälder har jag stor erfarenhet av diverse barnprodukter och leksaker, men jag är även intresserad av hälsa och skönhet och många andra produkter.

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar