1. Hem
 2. >
 3. Sport & Fritid
 4. >
 5. Bäst i Test: Tält – Lämna citydjungeln och bli ett med naturen i ett riktigt bra tält!
Vaude Badawi Long 6P - bästa tältet

Lyx

Vaude Badawi Long 6P - bästa tältet

Vaude Badawi Long 6P

9.4

Mellan

vidaxl tält bäst i test budget 6manna

vidaXL 91009 6-mannatält

8.4

Budget

Bäst i test mellanklassen: Quechua Air Seconds 4.1 tält

Quechua Air Seconds 4.1

8.8

Inledning

Du vaknar upp i citydjungeln. Utanför fönstret brusar morgontrafiken och människorna på gatan slänger stressade blickar på klockan, rättar till strumporna och fipplar med lurar som om hela livet stod på spel. Du däremot, du iakttar dom stackars illrarna och föreställer dig din eftermiddag vid den glittrande sjön. Där ska du slänga upp tältet, tända en brasa och fiska lite nyfångad gös med naturens melodi av fågelkvitter och vattenskalp i öronen! Ja vilken helg du ska ha! Så ska vi se till att det där tältet som slängs in i bagageluckan är av bästa sort? Jag tänkte väl. Här har vi tagit fram 9 tält i olika storlekar som kommer göra campingturen, festivalbesöket eller fiskehelgen till minnen för livet så låt oss presentera: Årets bästa tält 2024!

Våra experter har tagit fram i 9 grymma tält i olika storlekar, prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

I vårt test blev Vaude Badawi Long för 6 personer, Primus Bifrost H4 för 4 personer och slutligen Helsport Lofoten Superlight för 2 personer Bäst i Test. Dessa tre är allihop riktigt slitstarka, rymliga och bekväma tält som har alla funktioner för att tältningen ska bli riktigt bra.

I jakten på det bästa tältet har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer det tält som är bäst från den som inte är det. När det kommer till tält är det en del att tänka på, men nummer ett är hållbarhet och bekvämlighet. Vi tittar på tältets material, dess funktioner, hur det tål hårdare väder, hur smidigt det är att få på plats och sen har vi givetvis även look och pris i åtanke.

Med dom 9 tält vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken!

1

Vaude Badawi Long 6P – Bästa tältet [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Vaude Badawi Long 6P - bästa tältet

Lyx

Vinnare

8

Pris

10

Bekvämlighet

9

Användarvänlighet

10

Hållbarhet

10

Väderbeständighet

9.4

Totalpoäng

Motivering: Vaude Badawi Long 6P får höga poäng över hela linjen. Med enastående kvalitet, rymlighet, stabilitet och väderbeständighet sticker det ut. Priset är högt, men prestandan motiverar det fullt ut, och det är ett utmärkt val för den som söker ett pålitligt och bekvämt familjetält.

Det här är ett rymligt tält med gott om plats för hela familjen. Stabilt, vindtåligt och med god ventilation! Pris fr. 13 000 kr.

Det här rymliga och högkvalitativa tältet har allt man kan önska av ett tält, och mer därtill. Här finns gott om plats, med två sovdelar och ett extra utrymme mellan dessa. Detta tält är vindstabilt, har mycket god ventilation och vattentäthet med vattenpelare på 3000 mm. Det finns även stora sidofönster som ger ett utmärkt rumsklimat med bra ljus och luftflöde, och flera extra fickor – närmare bestämt 12 stycken – på tältdörrarna. Mittendelen, som blir som ett vardagsrum, har ståhöjd. Det inre utrymmet är optimalt med en vinklad stålkonstruktion i fotarean, ytterligare stänger i vestibulen och alla rum har lika långa stänger för enklare montering. Utvändigt finns en stångkonstruktion som gör att du kan montera inner- och yttertältet i ett enda steg. Det här är ett riktigt rymligt och mysigt tält för hela familjen, som erbjuder såväl gott om plats som en hög kvalitet.

 • Vikt: 14 500 g
 • Höjd: 215 cm
 • Packmått: 70 x 35 cm
 • Golvyta totalt: 15,6 kvm
 • Vattenpelare: 10 000
2

Outwell Montana 6

Outwell Montana 6 tält

Mellan

Vinnare

8

Pris

9

Bekvämlighet

9

Användarvänlighet

9

Hållbarhet

9

Väderbeständighet

8.8

Totalpoäng

Motivering: Outwell Montana 6 är ett högkvalitativt mellanklasstält som levererar på alla fronter. Det erbjuder generös golvyta, hög komfort och imponerande väderbeständighet. Med tre ingångar och smarta funktioner är det ett utmärkt val för familjer som letar efter en balans mellan prestanda och pris.Vår vinnare i mellanklassen för 6-mannatält är ett riktigt högkvalitativt familjetält som erbjuder både hög komfort, vädertålighet och riktigt gott om plats!

Detta rymliga familjetält ger en golvyta på 23 kvadratmeter och en takhöjd på 215 centimeter, vilket ger maximalt med utrymme. Tältet erbjuder även hög komfort och vädertålighet, det tål kraftiga vindar på upp till 24 m/s. Här finns även tre öppningar för optimal ventilation. Detta lyxiga tält har ett separat sovutrymme som går att dela in i två separata sovdelar, och sovutrymmet har mindre ljusinsläpp än tidigare modell för att man ska slippa störas av morgonsolen. I detta tält finns även ett stort och ljust allrum där familjen kan samlas och umgås på kvällarna, eller under regniga dagar. På ena sidan finns ett mindre utrymme där utrustning kan förvaras. De tre dörrarna som består av en huvudingång och två sidodörrar gör att man får en enkel tillgång till tältet, och såväl ventilation som öppningar har inbyggda insektsnät för en förbättrad ventilation samtidigt som insekter hålls ute. Här finns även tonade fönster som skyddar mot värme och förhindrar insyn, och det finns även inbyggda gardiner som enkelt justeras med dragkedjor. Här finns många smarta finesser – möjlighet till kabelgenomföring i både tältet och sovutrymmet, flera fickor i mesh på insidan för förvaring av mindre prylar och HookTrack System med medföljande fästen där lampor eller annan utrustning kan hängas längst taklisten. En annan fördel är att tältet klarar av de flesta väder, och vattenpelaren i duken ligger på 6000 mm och i golvet på 10 000 mm. Golvet är ordentligt fastsytt och skyddar mot vind, smuts och insekter.

 • Golvyta: 23 kvm
 • Antal dörrar: 3 st
 • Packad vikt: 36,5 kg
 • Packad storlek: 93 x 41 x 41 cm
3

vidaXL 91009 6-mannatält

vidaxl tält bäst i test budget 6manna

Budget

Vinnare

10

Pris

8

Bekvämlighet

9

Användarvänlighet

7

Hållbarhet

8

Väderbeständighet

8.4

Totalpoäng

Motivering: vidaXL 91009 erbjuder mycket värde för priset. Det är prisvärt, rymligt och fungerar bra under bra väderförhållanden. Dock är det inte lika bekvämt och hållbart som ovanstående deltagare!

Här har vi ett stort tält, till ett lågt pris! Perfekt för festivalen eller camingturen! Pris fr. 1000 kr.

Här har vi ett riktigt prisvänligt tält, perfekt om du inte tältar särskilt ofta eller ska sticka ut på en spontanare och inte vill lägga en alltför stor slant! Kanske har det dragit ihop sig för festival eller en fiske-weekend? Det här campingtältet från vidaXL fyller alla basbehov: tak över huvudet, golv under fötterna(kroppen), vind- och regnskydd. Yttertältet och PE-golvet håller dig torr och varm. Ramstrukturen är gjord i glasfiber, den är lätt, robust och hållbar. Dessutom har tältet två entréer utrustade med insektsnät för bättre luftgenomströmning och insektsfria sommarkvällar! Detta 6-mannatält kan enkelt packas ihop i den medföljande bärpåsen för enkel förvaring och transport. Viktigt att observera är som sagt att detta tält är konstruerat för mer kortvarigt bruk (prestationsnivå 1). Även om det är regnbeständigt, bör dessa tält huvudsakligen användas vid bra väder.

 • Säsong: Vår, sommar, höst
 • Medföljer: bärpåse, 6 pinnar och 6 linor
 • Färg: Välj bland flera färger
 • Material: 180 T polyestertyg med PA-beläggning
 • Storlek: 300 x 200 cm (L x B)
 • UV-säker
 • Enkel att sätta upp
4

Primus Bifrost H4 – Bästa tältet för 4 personer!

Bäst i test 4-manna tält Primus Bifrost H4

Lyx

Vinnare

9

Pris

9

Bekvämlighet

9

Användarvänlighet

9

Hållbarhet

9

Väderbeständighet

9

Totalpoäng

Motivering: Primus Bifrost H4 kombinerar prisvärdhet med hög kvalitet. Det erbjuder rymlighet och god ventilation vilket gör det idealiskt för familjer. Trots sitt högre pris är det ett pålitligt och praktiskt tält för fyra personer.

Vinnaren i lyxklassen av 4-manna tält är ett riktigt högkvalitativt och rymligt kupoltält! Pris fr. 5200 kr.

Detta prisvärda och rymliga kupoltält består av två sovdelar och en rymlig absid mellan dessa, som blir som ett litet vardagsrum och en perfekt plats att samlas på under kyliga kvällar eller regniga dagar. Detta tält är smidigt att sätta upp och de färgkodade bågarna gör att det även går snabbt, det är även stabilt med aluminiumbågar som ger både stadga och lätthet. Här finns även en god ventilation tack vare öppningar med myggnät. I detta tält får fyra vuxna personer plats, eller en familj med två vuxna och 3-4 barn. I det smarta utrymmet mellan sovdelarna kan man umgås, laga mat eller förvara packning. I tältets absid finns en takhöjd på 190 centimeter, och i sovdelarna är takhöjden 165 cm.

 • Vikt: 9,3 kg
 • Bredd: 230 cm
 • Längd: 460 cm
 • Höjd: 190 cm
 • Vattenpelare yttertält: 3000 mm
 • Vattenpelare innertält och golv: 7000 mm
 • Mått hopvikt: 30 x 70 cm
5

Quechua Air Seconds 4.1

Bäst i test mellanklassen: Quechua Air Seconds 4.1 tält

Mellan

Vinnare

8

Pris

9

Bekvämlighet

10

Användarvänlighet

8

Hållbarhet

9

Väderbeständighet

8.8

Totalpoäng

Motivering: Quechua Air Seconds 4.1 tar bekvämlighet till en ny nivå med sin snabba uppblåsbara struktur. Det erbjuder hög komfort, lätt transport och överlägsen användarvänlighet. Prisvärdheten gör den till ett utmärkt val för de som söker moderna bekvämligheter.

Uppblåsbart, spatiöst tält med hög komfort och riktigt snabb uppsättning! Pris fr. 4000 kr.

Här finns många fördelar: Ett bra pris, en hög kvalitet, mycket hög komfort, enkel och snabb montering, värmereducering, vattentäthet och en storlek och vikt som gör tältet enkelt att transportera. Detta tält har ett sovrum och ett rymligt allrum, det rymliga sovrummet är 6,5 kvadratmeter stort och har ståhöjd. Allrum har ett yttertält som andas och ett stort myggfönster, och tältet har vattenpelare på 2000 mm i yttertältet och 2400 mm i golvväven. När tältet transporteras är det ett rektangulärt fodral med måtten 75 x 30 x 32 cm och en vikt på 12,5 kg vilket gör det smidigt att ta med. Tältet monteras snabbt tack vare den uppblåsbara allt-i-ett strukturen och det förmonterade sovutrymmet. Tyget har UPF 30, det släpper igenom dagsljus och skyddar mot viss UV-strålning, och tältet klarar vindstyrkor på upp till 17 m/s.

 • Mått hoppackat: 75 x 30 x 32 cm
 • Vikt hoppackat: 12,5 kg
6

Familjetält Briv 4-pers

familjetält Briv 4-pers bra billigt tält

Budget

Vinnare

10

Pris

9

Bekvämlighet

9

Användarvänlighet

8

Hållbarhet

8

Väderbeständighet

8.8

Totalpoäng

Motivering: Briv 4-pers erbjuder en bra balans mellan pris och prestanda. Det är prisvärt, lätt att sätta upp och tåligt nog för återkommande användning. Det är ett utmärkt budgetalternativ för familjer som söker ett pålitligt tält.

Smidigt, billigt familjetält! Pris fr. 1500 kr.

Här har vi ett stabilt 4-mannatält till ett riktigt bra pris, perfekt för en spontancamping med familjen! I innertältet har du ett integrerat myggnät och här finns en stor förgård med plats för packning och annat. Det här är ett tält enkelt att stormförankra så ni klarar även igenom blåsiga nätter. En stor fördel med tältet är att det har en mycket låg vikt så det är smidigt att bära med sig, dessutom går det snabbt att få tältet på plats och du har fönster för behaglig ventilation. Det här är ett riktigt bra budgettält, som trots sitt låga pris är överraskande bra, och ett utmärkt val för den som vill ha ett bra tält till ett ännu bättre pris.

 • Storlek: (170 + 205 )x240 /130 cm.
 • Vikt: 4,2 kg
 • Material yttertält: 150 D polyester med silverbeläggning, 3000 mm vattenpelare
7

Helsport Lofoten Superlight – Bästa tältet för 2 personer!

Bäst i test 2-manna tält Helsport Lofoten Superlight

Mellan

Vinnare

8

Pris

9

Bekvämlighet

9

Användarvänlighet

10

Hållbarhet

9

Väderbeständighet

9

Totalpoäng

Motivering: Helsport Lofoten Superlight levererar överlägsen kvalitet och bekvämlighet för två personer. Dess ultralätta design och kompakta storlek gör det perfekt för vandrare och äventyrare. Priset motiveras av dess prestanda och hållbarhet.

Om du söker ett riktigt lyxigt, högkvalitativt och praktiskt 2-manna tält så har vi här en given kandidat! Rymligt, ultralätt och tar knappt någon plats i packningen! Pris fr. 9500 kr.

För dig som söker en riktigt bra 2-manna tält med många goda egenskaper kan detta vara rätt val. Detta tält håller en hög kvalitet och är rymligt, samtidigt som det är ultralätt och tar upp väldigt liten plats i packningen. Det här är ett tält för tre säsonger som har en praktisk och rymlig tunneldesign, och såväl material som detaljer är designade för att ge såväl låg vikt som funktion. Över matlagningsplatsen i tältet finns ventiler som säkerhetsställer ett gott inneklimat och även förhindrar kondens. De färgkodade pinnarna och pinnkanalerna gör tältet enkelt att sätta upp, och i förtältet finns gott om plats för packningen. Det finns även förvaringsfickor i tältet för förvaring av mindre saker, myggnät som håller myggor ute och dessutom går förtältet att öppna upp om du vill njuta av utsikten. Detta tält är ett bra val för dig som söker en hög kvalitet, en låg vikt eller en smidig storlek – eller som bara vill ha ett rymligt och praktiskt 2-manna tält.

 • Vikt inkl. tältpinnar: 1,98 kg
 • Packmått: 16 x 40 cm
8

MSR Hubba Hubba NX

MSR Hubba Hubba NX tält

Mellan

Vinnare

8

Pris

9

Bekvämlighet

10

Användarvänlighet

8

Hållbarhet

9

Väderbeständighet

8.8

Totalpoäng

Motivering: MSR Hubba Hubba NX är ett lätt och smidigt tält perfekt för vandring. Med hög användarvänlighet och utmärkt väderbeständighet är det ett pålitligt val för den som prioriterar låg vikt och enkel transport.

Mellanklassvinnaren av 2-mannatält är ett lätt och samtidigt vandringstält! Pris fr. 5200 kr.


Det här är ett högkvalitativt tält med många fördelar. Det är lätt och dessutom smidigt när det är hopfällt, vilket gör att det blir enkelt att ta med på turen, och därför passar det perfekt som vandringstält. Den har en symmetrisk form och ett icke-avsmalnande golv som ger en stor yta. Ytterduken har en vattenpelare på 1200 mm och golvet 3000 mm. Det här kan vara ett bra val för dig som söker ett smidigt 2-manna tält, och som önskar ett tält med låg vikt och kompakt storlek vid transport. Möjligen att vattenpelaren är något låg.

 • Totalvikt: 1720 g
 • Vattenpelare ytterduk: 1200 mm
 • Vattenpelare golv: 3000 mm
 • Packmått: 46 x 15 cm
9

Quechua 2 seconds FRESH & BLACK 2-mannatält

CAMPINGTÄLT 2 SECONDS FRESH & BLACK 2 PERSONER bäst i test tvåmannatält budget

Budget

Vinnare

10

Pris

8

Bekvämlighet

10

Användarvänlighet

8

Hållbarhet

8

Väderbeständighet

8.8

Totalpoäng

Motivering: Quechua 2 seconds FRESH & BLACK erbjuder enastående värde för priset. Den självmonterande designen och snabba uppsättningen gör den perfekt för ovana campare. Prisvärdheten och enkelheten gör den till det bästa valet för de som söker budgetvänlighet utan att kompromissa för mycket på prestanda.

Självmonterande tält som reser sig på 2 sekunder! Pris fr. 1500 kr.

Det här är ett tält som verkligen överraskar. Trots det låga priset är det ett riktigt bra tält med den ljuva fördelen att det är så extremt smidigt att montera! För du behöver knappt montera det. Det här tältet är nämligen självstagande och reser sig på 2 sekunder! Och om det inte blåser behöver du inte fästa det med några tältpinnar. Den superenkla och snabba uppfällningen gör detta till ett bra val för den ovana camparen som söker ett enkelt tält. Sovutrymmet är 125 x 210 cm, och har en maxhöjd på 98 cm. Tältet har även värmereducering med yttertält, och ventilation i bakre delen. Det är vindtåligt och klarar vindar på 14 m/s, och är vattentätt med vattenpelare på 2000 mm för yttertältet och 2400 mm för golvväv. Hopfällt har det en mycket kompakt storlek på 65 x 9 cm som gör det enkelt att transportera. Vikten är 3.3 kg. Det här tältet är ett bra val för många: för den som söker ett tält till ett bra pris, för den som vill ha ett tält som är enkelt att fälla upp och för den som söker ett tält med en smidig storlek och låg vikt för enkel transportering. Dessutom gör det patenterade FRESH & BLACK-tyget på utsidan att det kan bli 99 % mörkt även mitt på dagen!

 • Mått hopfällt: 65 x 9 cm
 • Vikt: 3.3 kg
 • Vattenpelare yttertält: 2000 mm
 • Vattenpelare golvväv: 2400 mm

Köpguide för tält

Att köpa tält kan som sagt verka krångligt, men när man vet vad man behöver så blir det betydligt lättare. Det viktigaste är alltså att börja med att fundera över vad man behöver. Det är förstås flera saker som avgör hurdant tält som behövs – hur många ni är som ska tälta, vart ni ska tälta, hur ni ska ta er dit, vilken årstid tältet kommer att användas och hur mycket erfarenhet ni har av att tälta, till exempel. Det kan också vara bra att tänka framåt och fundera över hur tältet kommer att användas längre fram, eftersom man ofta köper ett tält för att använda det flera gånger. Nästa gång kommer man kanske att tälta på en helt annan plats, med ett större sällskap eller under en annan årstid. Det är förstås bra om tältet kan passa för andra tillfällen, även om det allra viktigaste är att fokusera på den campingtur man planerar för tillfället. Här kommer vi att gå igenom några saker som kan vara bra att tänka på när man väljer tält: modell, storlek och årstid.

Modell

När man ska köpa tält kan det vara bra att känna till att det finns olika modeller, och skillnaderna mellan dessa. Några av de modeller som finns är till exempel kupoltält, tunneltält, ryggåstält, baslägertält, kåta och bivacksäck. Skillnaderna mellan dessa olika modeller handlar ofta om vikt, hur enkla de är att sätta upp och hur väl de klarar vind.

Kupoltält och tunneltält är ofta ett bra val av flera anledningar. De klarar ofta hård vind väldigt bra. Kupoltält behöver inte alltid förankras utan kan stå på egen hand, vilket kan vara en fördel om det inte finns något bra underlag för förankring. Tunneltält är istället väldigt lätta, och därför ofta populära bland vandrare som vill ha lätt packning.

Ryggåstält var främst populära längre tillbaka, och en fördel med dessa är att de ofta har en låg vikt. Dessa blir dock ostabila i hård vind, och det kan vara svårt att hitta en bra plats att ställa upp ett sådant tält på. Bivacksäckar är en väldigt smidig och smart modell, med en mycket låg vikt. I dessa får det dock i princip bara plats en sovsäck, vilket gör att de sällan är det bästa valet om man ska vara ute en längre tid.

Vilken modell man ska välja beror helt på vilka behov man har. Eftersom det främst är egenskaperna, och utseendet, som varierar mellan olika modeller så kan man välja att leta efter rätt egenskaper istället för att lära sig allt om olika modeller. Om man dock vet att man behöver ett tält som klarar sämre väder så kan det dock vara en bra idé att främst kolla efter kupol- eller tunneltält, till exempel.

Storlek

När det gäller tältets storlek så kan det kännas rätt självklart: är man två personer som ska sova i tältet så väljer man ett 2-manna tält, är man fyra personer väljer man ett 4-manna och så vidare. Fullt så enkelt är det dock inte, även om det tankesättet absolut kan fungera – ett 2-manna tält har plats för två personer, även om det inte alltid är rätt val.

Först och främst så kan det vara bra att fundera över hur länge man kommer att tälta. Handlar det bara om någon natt eller ett par nätter så går det förmodligen bra att utgå från hur många man är. Om man ska vara ute en längre tid bör man dock även tänka på att man förmodligen kommer ha mer packning. Om det blir dåligt väder lär man även vilja ha den packningen inne i tältet. Det kan helt enkelt behövas mer plats.

Generellt kan man säga att ett tält sällan blir för stort, men att det lätt kan bli för litet. Det är trångt att bo i tält, och kan man få lite extra plats så är det ofta en bra idé. Det kan behövas extra plats för förvaring, eller för att helt enkelt ha lite extra plats att röra sig på. Om man har barn med sig kan dessa behöva ha plats att leka på.

Här kan man tänka att om det främst handlar om packning för en lite längre tältning, då kan det vara en bra idé att lägga till en extra plats i tältet – det vill säga, är ni två personer som ska tälta kan ett 3-manna tält vara ett bra val, är ni fyra eller fem personer så kanske ett 6-manna tält är rätt val och så vidare.

Ett alternativ kan vara att välja ett tält som har mer plats, utöver sovplatserna. Många tält har till exempel absid, vilket är en plats som ligger utanför sovdelen men under tältduken. Absiden kan till exempel användas för förvaring av packning, men det kan också vara ett bra utrymme för den som reser med barn och vill att de ska ha en plats att leka på, eller om man helt enkelt vill ha ett sällskapsutrymme i tältet. En del som tältar med hund och inte vill ha hunden inne i sovdelen låter hunden sova i absiden. En absid har helt enkelt många användningsområden.

En del tält, framför allt större sådana, har ibland riktigt rymliga absider. De kan fungera som ett vardagsrum, och är det högt i tak så kan man även ställa campingbord och stolar där för att kunna sitta och äta eller umgås. En sådan del kan framför allt vara praktisk om man är ute en längre tid, eller om man är ett större sällskap. Då har man även en plats att vara på ifall vädret är sämre så att man inte kan eller vill vara ute.

Något annat som kan vara bra att tänka på när det gäller tältets storlek är framtida behov. Förmodligen kommer du att behålla tältet även efter första campingturen, och nästa gång kanske upplägget ser helt annorlunda ut – kanske är ni ett större sällskap, eller kommer tälta en längre tid. Även om bara behöver ett 2-manna tält första gången så kan det vara bra att välja ett 4-manna tält, till exempel, om det finns en möjlighet att man har behov av ett lite större tält vid ett senare tillfälle.

Säsong

Om du bara kommer att tälta under sommaren, då har det här förmodligen ingen större betydelse. Om du däremot någon gång kommer att tälta under andra årstider, och vill ha ett tält som fungerar för alla dessa årstider, då bör du även fokusera på det här.

Många tält är anpassade för flera säsonger, och upp till tre är inte ovanligt. Då är det förstås vår, sommar och höst det handlar om. Men det finns även tält som fungerar även under vintern, så om du funderar på att vintertälta så bör du välja ett tält som är anpassat även för det.

Det här är som sagt ingenting som har betydelse för alla, eftersom många enbart tältar under sommaren – eller möjligtvis vår, sommar och höst. Men för den som även vill kunna använda tältet vintertid så är det väldigt viktigt att tältet klarar av det.

Avslutande ord inför ditt köp av tält

Det kan verka enkelt att tälta, men det är sällan fullt så enkelt som man tror. Framför allt kan det vara svårt att välja tält, eftersom det finns så många olika – olika modeller och märken, olika storlekar och med olika funktioner och egenskaper. Det här bör dock inte avskräcka någon, för det är just det stora utbudet och alla valmöjligheter som gör att man kan hitta ett tält som passar perfekt och ger en fantastisk campingtur.

När du ska köpa tält är det verkligen en bra idé att ta god tid på dig. Börja gärna i god tid att kolla på olika alternativ och fundera över vad du behöver. Det är många saker som avgör vilket tält som är rätt för just dig – hur många ni är som ska sova i tältet, hur länge ni ska övernatta, vart ni ska tälta någonstans, hur ni tar er dit, vilken tid på året tältet kommer att användas och hur mycket erfarenhet ni har sedan tidigare till exempel.

Ett tält är ofta en investering, inte minst om man behöver en lite dyrare modell, och det kommer med stor sannolikhet att hänga med under flera år – eller åtminstone vill man att det ska kunna göra det. Därför kan det även vara en bra idé att tänka framåt när man köper tält. Självklart är det viktigast att tältet passar för den kommande turen, men om det är möjligt så är det alltid en bra idé att välja ett tält som kan passa för andra tillfällen.

Även om du i dagsläget bara behöver ett 2-manna tält så kanske du vid ett senare tillfälle kommer att åka iväg med ett större sällskap, och då kanske det är en bättre idé att välja ett 4-manna tält direkt. När det gäller utrymme så kan det lätt bli för trångt, men man har sällan för mycket plats i ett tält. Även om det blir platser över så kan det vara skönt att ha utrymme för packning, eller ett extra rum att vara i.

Ofta är tält anpassade för olika säsonger, och även om de ofta passar för flera säsonger så kan det variera hur många de passar för och vilka. Om du eventuellt kommer att tälta under en annan årstid längre fram så kan det alltså vara smart att välja ett tält som passar även för den årstiden. Fundera helt enkelt i första hand över vad du behöver nu, men fundera även över vad du kan behöva längre fram.

Vanliga frågor och svar om tält

Hur stort tältet bör vara beror helt på vilka behov man har, till exempel hur länge man ska tälta. Är det en lite längre tältning så kan det vara en bra idé att välja ett lite större tält, till exempel ett 4-manna tält om man är 3 personer, för att få extra utrymme för packning eller bara få en lite större boendeyta. Att investera i lite extra plats och välja ett rymligare tält än vad man tror att man behöver är ofta en bra idé.

Det finns många saker som kan vara bra att fundera över när man ska köpa tält, till exempel storlek och typ av tält. Vad du bör fokusera på handlar förstås främst om vad som är viktigt för dig. Om du är nybörjare kanske det kan vara smart att välja ett tält som är enkelt att sätta upp och ta ned, eller kanske är det viktigt att tältet fungerar för alla årstider och klarar av även lite tuffare väder.

Absid är en del av tältet som ligger utanför sovutrymmet, men ändå under tältduken. Det är ett extra utrymme helt enkelt, som oftast används för förvaring av packning. Utrymmet kan även fungera som till exempel lekplats om man tältar med barn. Hur stor absid tältet har, eller om det ens finns någon sådan, kan förstås variera. I större tält finns ibland en rymlig absid som kan fungera som ett sällskapsrum.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser