Bästa tältet 2022 blev Vaude Badawi Long 6P – Bäst i Test

Att tälta kan vara fantastiskt, men för att det ska bli så bra som möjligt så är det faktiskt viktigt att lägga en bra grund för tältningen – och då är en viktig del att välja rätt tält. Fel tält kan faktiskt förstöra hela campingturen – till exempel om tältets kvalitet är så dålig att tältet blåser sönder när vädret blir sämre, eller om man har valt ett för litet tält och ska trängas där – med packning och andra människor – under en längre tid. Det bästa är alltså att redan innan man ger sig iväg planera för en så bra tältning som möjligt, och att försöka välja precis rätt tält för era behov. Det här kan dock kännas krångligt – det finns förstås många saker att fundera över, och mycket som man bör ta med i beräkningen när man väljer tält. Därför kommer vi här att gå igenom allt sådant som kan vara bra att tänka på när man ska köpa tält, och vi har även tagit fram 9 riktigt bra alternativ för dig som letar efter ett sådant.

Tält Bäst i Test 2022 – Hemfaktas lista

Här hittar du alla våra vinnare, uppdelade efter prisklass och storlek. I varje storlek finns vinnare i såväl premium-, mellan- som budgetklass.

Köpguide för tält

Att köpa tält kan som sagt verka krångligt, men när man vet vad man behöver så blir det betydligt lättare. Det viktigaste är alltså att börja med att fundera över vad man behöver. Det är förstås flera saker som avgör hurdant tält som behövs – hur många ni är som ska tälta, vart ni ska tälta, hur ni ska ta er dit, vilken årstid tältet kommer att användas och hur mycket erfarenhet ni har av att tälta, till exempel. Det kan också vara bra att tänka framåt och fundera över hur tältet kommer att användas längre fram, eftersom man ofta köper ett tält för att använda det flera gånger. Nästa gång kommer man kanske att tälta på en helt annan plats, med ett större sällskap eller under en annan årstid. Det är förstås bra om tältet kan passa för andra tillfällen, även om det allra viktigaste är att fokusera på den campingtur man planerar för tillfället. Här kommer vi att gå igenom några saker som kan vara bra att tänka på när man väljer tält: modell, storlek och årstid.

Modell

När man ska köpa tält kan det vara bra att känna till att det finns olika modeller, och skillnaderna mellan dessa. Några av de modeller som finns är till exempel kupoltält, tunneltält, ryggåstält, baslägertält, kåta och bivacksäck. Skillnaderna mellan dessa olika modeller handlar ofta om vikt, hur enkla de är att sätta upp och hur väl de klarar vind.

Kupoltält och tunneltält är ofta ett bra val av flera anledningar. De klarar ofta hård vind väldigt bra. Kupoltält behöver inte alltid förankras utan kan stå på egen hand, vilket kan vara en fördel om det inte finns något bra underlag för förankring. Tunneltält är istället väldigt lätta, och därför ofta populära bland vandrare som vill ha lätt packning.

Ryggåstält var främst populära längre tillbaka, och en fördel med dessa är att de ofta har en låg vikt. Dessa blir dock ostabila i hård vind, och det kan vara svårt att hitta en bra plats att ställa upp ett sådant tält på. Bivacksäckar är en väldigt smidig och smart modell, med en mycket låg vikt. I dessa får det dock i princip bara plats en sovsäck, vilket gör att de sällan är det bästa valet om man ska vara ute en längre tid.

Vilken modell man ska välja beror helt på vilka behov man har. Eftersom det främst är egenskaperna, och utseendet, som varierar mellan olika modeller så kan man välja att leta efter rätt egenskaper istället för att lära sig allt om olika modeller. Om man dock vet att man behöver ett tält som klarar sämre väder så kan det dock vara en bra idé att främst kolla efter kupol- eller tunneltält, till exempel.

Storlek

När det gäller tältets storlek så kan det kännas rätt självklart: är man två personer som ska sova i tältet så väljer man ett 2-manna tält, är man fyra personer väljer man ett 4-manna och så vidare. Fullt så enkelt är det dock inte, även om det tankesättet absolut kan fungera – ett 2-manna tält har plats för två personer, även om det inte alltid är rätt val.

Först och främst så kan det vara bra att fundera över hur länge man kommer att tälta. Handlar det bara om någon natt eller ett par nätter så går det förmodligen bra att utgå från hur många man är. Om man ska vara ute en längre tid bör man dock även tänka på att man förmodligen kommer ha mer packning. Om det blir dåligt väder lär man även vilja ha den packningen inne i tältet. Det kan helt enkelt behövas mer plats.

Generellt kan man säga att ett tält sällan blir för stort, men att det lätt kan bli för litet. Det är trångt att bo i tält, och kan man få lite extra plats så är det ofta en bra idé. Det kan behövas extra plats för förvaring, eller för att helt enkelt ha lite extra plats att röra sig på. Om man har barn med sig kan dessa behöva ha plats att leka på.

Här kan man tänka att om det främst handlar om packning för en lite längre tältning, då kan det vara en bra idé att lägga till en extra plats i tältet – det vill säga, är ni två personer som ska tälta kan ett 3-manna tält vara ett bra val, är ni fyra eller fem personer så kanske ett 6-manna tält är rätt val och så vidare.

Ett alternativ kan vara att välja ett tält som har mer plats, utöver sovplatserna. Många tält har till exempel absid, vilket är en plats som ligger utanför sovdelen men under tältduken. Absiden kan till exempel användas för förvaring av packning, men det kan också vara ett bra utrymme för den som reser med barn och vill att de ska ha en plats att leka på, eller om man helt enkelt vill ha ett sällskapsutrymme i tältet. En del som tältar med hund och inte vill ha hunden inne i sovdelen låter hunden sova i absiden. En absid har helt enkelt många användningsområden.

En del tält, framför allt större sådana, har ibland riktigt rymliga absider. De kan fungera som ett vardagsrum, och är det högt i tak så kan man även ställa campingbord och stolar där för att kunna sitta och äta eller umgås. En sådan del kan framför allt vara praktisk om man är ute en längre tid, eller om man är ett större sällskap. Då har man även en plats att vara på ifall vädret är sämre så att man inte kan eller vill vara ute.

Något annat som kan vara bra att tänka på när det gäller tältets storlek är framtida behov. Förmodligen kommer du att behålla tältet även efter första campingturen, och nästa gång kanske upplägget ser helt annorlunda ut – kanske är ni ett större sällskap, eller kommer tälta en längre tid. Även om bara behöver ett 2-manna tält första gången så kan det vara bra att välja ett 4-manna tält, till exempel, om det finns en möjlighet att man har behov av ett lite större tält vid ett senare tillfälle.

Säsong

Om du bara kommer att tälta under sommaren, då har det här förmodligen ingen större betydelse. Om du däremot någon gång kommer att tälta under andra årstider, och vill ha ett tält som fungerar för alla dessa årstider, då bör du även fokusera på det här.

Många tält är anpassade för flera säsonger, och upp till tre är inte ovanligt. Då är det förstås vår, sommar och höst det handlar om. Men det finns även tält som fungerar även under vintern, så om du funderar på att vintertälta så bör du välja ett tält som är anpassat även för det.

Det här är som sagt ingenting som har betydelse för alla, eftersom många enbart tältar under sommaren – eller möjligtvis vår, sommar och höst. Men för den som även vill kunna använda tältet vintertid så är det väldigt viktigt att tältet klarar av det.

Bästa tältet 2022 – vi listar 9 modeller

Vi har tagit fram 9 riktigt bra tält i olika prisklasser, och olika storlekar. För att göra det enkelt för dig att hitta rätt bland dessa så har vi delat upp dem i tre olika prisklasser, och tre olika storlekar. Här finns 6-manna tält, 4-manna tält och 2-manna tält i våra tre olika kategorier: premiumklassen, mellanklassen och budgetklassen.

Bäst i test 6-manna tält

Bäst i test premiumklassen: Vaude Badawi Long 6P – bästa tältet 2022

Det här är ett rymligt tält med gott om plats för hela familjen. Det är även stabilt och klarar av en del vind, och har en god ventilation. Ca pris 13 000 kr. 

Vaude Badawi Long 6P - bästa tältet

Det här rymliga och högkvalitativa tältet har allt man kan önska av ett tält, och mer därtill. Här finns gott om plats, med två sovdelar och ett extra utrymme mellan dessa. Detta tält är vindstabilt, har mycket god ventilation och vattentäthet med vattenpelare på 3000 mm. Det finns även stora sidofönster som ger ett utmärkt rumsklimat med bra ljus och luftflöde, och flera extra fickor – närmare bestämt 12 stycken – på tältdörrarna. Mittendelen, som blir som ett vardagsrum, har ståhöjd.

Det inre utrymmet är optimalt med en vinklad stålkonstruktion i fotarean, ytterligare stänger i vestibulen och alla rum har lika långa stänger för enklare montering. Utvändigt finns en stångkonstruktion som gör att du kan montera inner- och yttertältet i ett enda steg. Det här är ett riktigt rymligt och mysigt tält för hela familjen, som erbjuder såväl gott om plats som en hög kvalitet.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Gott om utrymme
 • Vindstabilt
 • God ventilation
 • Vattentäthet

Nackdelar

 • Högt pris

Specifikation

 • Vikt: 14 500 g
 • Höjd: 215 cm
 • Packmått: 70 x 35 cm
 • Golvyta totalt: 15,6 kvm
 • Vattenpelare: 10 000

MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

Bäst i test mellanklassen: Outwell Montana 6

Vår vinnare i mellanklassen för 6-manna tält är ett riktigt högkvalitativt familjetält som erbjuder både hög komfort och vädertålighet – och riktigt gott om plats. Ca pris 10 000 kr.


Outwell Montana 6 tält

Detta rymliga familjetält ger en golvyta på 23 kvadratmeter och en takhöjd på 215 centimeter, vilket ger maximalt med utrymme. Tältet erbjuder även hög komfort och vädertålighet, det tål kraftiga vindar på upp till 24 m/s. Här finns även tre öppningar för optimal ventilation. Detta lyxiga tält har ett separat sovutrymme som går att dela in i två separata sovdelar, och sovutrymmet har mindre ljusinsläpp än tidigare modell för att man ska slippa störas av morgonsolen.

I detta tält finns även ett stort och ljust allrum där familjen kan samlas och umgås på kvällarna, eller under regniga dagar. På ena sidan finns ett mindre utrymme där utrustning kan förvaras. De tre dörrarna som består av en huvudingång och två sidodörrar gör att man får en enkel tillgång till tältet, och såväl ventilation som öppningar har inbyggda insektsnät för en förbättrad ventilation samtidigt som insekter hålls ute.

Här finns även tonade fönster som skyddar mot värme och förhindrar insyn, och det finns även inbyggda gardiner som enkelt justeras med dragkedjor. Här finns många smarta finesser – möjlighet till kabelgenomföring i både tältet och sovutrymmet, flera fickor i mesh på insidan för förvaring av mindre prylar och HookTrack System med medföljande fästen där lampor eller annan utrustning kan hängas längst taklisten. En annan fördel är att tältet klarar av de flesta väder, och vattenpelaren i duken ligger på 6000 mm och i golvet på 10 000 mm. Golvet är ordentligt fastsytt och skyddar mot vind, smuts och insekter.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Riktigt rymligt
 • Hög komfort
 • Vädertåligt
 • Tre ingångar
 • God ventilation

Nackdelar

 • Möjligen priset

Specifikation

 • Golvyta: 23 kvm
 • Antal dörrar: 3 st
 • Packad vikt: 36,5 kg
 • Packad storlek: 93 x 41 x 41 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test budgetklassen: Birk tunneltält

Det här prisvärda tältet är ett riktigt bra val för dig som söker ett stort tält, till ett lågt pris. Det erbjuder en riktigt god ventilation och kan användas alla årstider. Ca pris 1500 kr.

Birk tunneltält

Trots sitt riktigt låga pris har detta stora tält många fördelar. Det är rymligt, och har såväl två sovdelar som ett utrymme i mitten där man kan samlas och umgås eller förvara packning. Detta utrymme är perfekt för lite kyliga kvällar, eller regniga dagar. En annan stor fördel är att tältet är anpassat för alla fyra årstider, och kan användas året om. Det erbjuder även en mycket god ventilation, med materialet av polyester som andas samt fönster. Ytterväggarna har dubbla lager, vilket ger en god isolering och även en värmehållande funktion. Tältet monteras med glasfiberstänger, rep och stålpeggar som ger en stabil förankring. Den högsta takhöjden är 200 centimeter. Det här är ett riktigt prisvärt alternativ för den som behöver ett större tält, men som inte kan eller vill betala många tusenlappar för det – här får du ett riktigt bra och rymligt tält, till ett riktigt bra pris.

Fördelar

 • Mycket rymligt
 • Sällskapsdel i mitten
 • Mycket god ventilation
 • God isolering och värmehållning
 • Stabil förankring
 • Hög takhöjd (upp till 200 cm)
 • Väldigt prisvärt

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Säsong: Vår, sommar, höst, vinter
 • Medföljer: Väska
 • Totalvikt: 12,4 kg
 • Högsta takhöjd: 200 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Bäst i test 4-manna tält

Bäst i test premiumklassen: Primus Bifrost H4

Vinnaren i premiumklassen av 4-manna tält är ett riktigt högkvalitativt och rymligt kupoltält som känns mycket prisvärt, och har många fördelar. Ca pris 4500 kr.

Bäst i test 4-manna tält Primus Bifrost H4

Detta prisvärda och rymliga kupoltält består av två sovdelar och en rymlig absid mellan dessa, som blir som ett litet vardagsrum och en perfekt plats att samlas på under kyliga kvällar eller regniga dagar. Detta tält är smidigt att sätta upp och de färgkodade bågarna gör att det även går snabbt, det är även stabilt med aluminiumbågar som ger både stadga och lätthet. Här finns även en god ventilation tack vare öppningar med myggnät. I detta tält får fyra vuxna personer plats, eller en familj med två vuxna och 3-4 barn. I det smarta utrymmet mellan sovdelarna kan man umgås, laga mat eller förvara packning. I tältets absid finns en takhöjd på 190 centimeter, och i sovdelarna är takhöjden 165 cm.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Rymligt
 • Stor absid
 • Enkel och snabb uppsättning
 • God ventilation
 • Hög takhöjd

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Vikt: 9,3 kg
 • Bredd: 230 cm
 • Längd: 460 cm
 • Höjd: 190 cm
 • Vattenpelare yttertält: 3000 mm
 • Vattenpelare innertält och golv: 7000 mm
 • Mått hopvikt: 30 x 70 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test mellanklassen: Quechua Air Seconds 4.1

Även detta tält känns mycket prisvärt, då det erbjuder många fördelar till ett bra pris. Detta är ett uppblåsbart tält som erbjuder hög komfort och mycket snabb uppsättning. Ca pris 3000 kr.

Bäst i test mellanklassen: Quechua Air Seconds 4.1 tältHär finns många fördelar: Ett bra pris, en hög kvalitet, mycket hög komfort, enkel och snabb montering, värmereducering, vattentäthet och en storlek och vikt som gör tältet enkelt att transportera. Detta tält har ett sovrum och ett rymligt allrum, det rymliga sovrummet är 6,5 kvadratmeter stort och har ståhöjd. Allrum har ett yttertält som andas och ett stort myggfönster, och tältet har vattenpelare på 2000 mm i yttertältet och 2400 mm i golvväven. När tältet transporteras är det ett rektangulärt fodral med måtten 75 x 30 x 32 cm och en vikt på 12,5 kg vilket gör det smidigt att ta med. Tältet monteras snabbt tack vare den uppblåsbara allt-i-ett strukturen och det förmonterade sovutrymmet. Tyget har UPF 30, det släpper igenom dagsljus och skyddar mot viss UV-strålning, och tältet klarar vindstyrkor på upp till 17 m/s.

Fördelar

 • Bra pris
 • Hög kvalitet
 • Mycket hög komfort
 • Snabb och enkel montering
 • Värmereducering
 • Enkelt att transportera

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Mått hoppackat: 75 x 30 x 32 cm
 • Vikt hoppackat: 12,5 kg

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test budgetklassen: Birk kupoltält

Det här är ett riktigt prisvärt kupoltält som kan vara ett perfekt val för dig som söker ett tält till bra pris. Det har en låg vikt, går snabbt att sätta upp och är mycket stabilt. Ca pris 700 kr.

Bäst i test budgetklassen: Birk kupoltältDetta prisvärda tält överraskar med många fördelar, trots sitt låga pris. Det är rymligt, passar för tre säsonger och har en väldigt låg vikt. Det är även mycket stabilt och går snabbt att sätta upp, och tack vare de stora fönsterna och tyget som andas blir luften i tältet behaglig. Ytterduken är av lätt, vattentålig och formstabil polyester. Detta tält kommer även med starka och lätta glasfiberstänger, som står bra även i starka vindar. I den praktiska absiden kan man förvara packning, laga mat eller umgås. Tältet är även vattentätt, har myggnät vid ingång och fönster och kommer med en medföljande väska. Det här är ett riktigt bra budgettält, som trots sitt låga pris är överraskande bra, och ett utmärkt val för den som vill ha ett bra tält till ett ännu bättre pris.

Fördelar

 • Mycket prisvärt
 • Rymligt
 • Låg vikt
 • Snabb montering
 • Vindtåligt
 • Smart och rymlig absid

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Vikt: 3,2 kg
 • Höjd: 130 cm
 • Längd: 210 cm
 • Bredd: 240 cm
 • Vattenpelare tält: 800-1000 mm
 • Vattenpelare golv: 3000 mm

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test 2-manna tält

Bäst i test premiumklassen: Helsport Lofoten Superlight

Om du söker ett riktigt lyxigt, högkvalitativt och praktiskt 2-manna tält så kan det här vara rätt val. Detta tält är rymligt och ultralätt, och tar inte upp mycket plats alls i packningen. Ca pris 11 000 kr.

Bäst i test 2-manna tält Helsport Lofoten Superlight

För dig som söker en riktigt bra 2-manna tält med många goda egenskaper kan detta vara rätt val. Detta tält håller en hög kvalitet och är rymligt, samtidigt som det är ultralätt och tar upp väldigt liten plats i packningen. Det här är ett tält för tre säsonger som har en praktisk och rymlig tunneldesign, och såväl material som detaljer är designade för att ge såväl låg vikt som funktion. Över matlagningsplatsen i tältet finns ventiler som säkerhetsställer ett gott inneklimat och även förhindrar kondens. De färgkodade pinnarna och pinnkanalerna gör tältet enkelt att sätta upp, och i förtältet finns gott om plats för packningen. Det finns även förvaringsfickor i tältet för förvaring av mindre saker, myggnät som håller myggor ute och dessutom går förtältet att öppna upp om du vill njuta av utsikten. Detta tält är ett bra val för dig som söker en hög kvalitet, en låg vikt eller en smidig storlek – eller som bara vill ha ett rymligt och praktiskt 2-manna tält.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Rymligt
 • Ultralätt
 • Tar lite plats i packningen
 • Enkel uppsättning

Nackdelar

 • Priset

Specifikation

 • Vikt inkl. tältpinnar: 1,98 kg
 • Packmått: 16 x 40 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test mellanklassen: MSR Hubba Hubba NX

Mellanklassvinnaren av 2-manna tält är ett lätt och samtidigt rymligt tält, som passar perfekt för till exempel vandring. Ca pris 5400 kr.

MSR Hubba Hubba NX tält
Det här är ett högkvalitativt tält med många fördelar. Det är lätt och dessutom smidigt när det är hopfällt, vilket gör att det blir enkelt att ta med på turen, och därför passar det perfekt som vandringstält. Den har en symmetrisk form och ett icke-avsmalnande golv som ger en stor yta. Ytterduken har en vattenpelare på 1200 mm och golvet 3000 mm. Det här kan vara ett bra val för dig som söker ett smidigt 2-manna tält, och som önskar ett tält med låg vikt och kompakt storlek vid transport.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Låg vikt
 • Smidig vid transport
 • Rymlig
 • Perfekt vid vandring

Nackdelar

 • Något låg vattenpelare

Specifikation

 • Totalvikt: 1720 g
 • Vattenpelare ytterduk: 1200 mm
 • Vattenpelare golv: 3000 mm
 • Packmått: 46 x 15 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test budgetklassen: Quechua 2 seconds

Det här är ett mycket prisvärt tält som kan vara ett utmärkt val för dig som behöver ett mindre tält och önskar en lägre prisklass, som dessutom är mycket enkelt att sätta upp. Ca pris 700 kr.

Quechua 2 seconds tält

Det här är ett tält som verkligen överraskar, inte minst med sitt otroligt låga pris. Trots det låga priset är det ett riktigt bra tält med många fördelar, till exempel en mycket smidig montering – det tar faktiskt bara 2 sekunder att få upp tältet, och det har en självbärande konstruktion, och ett styrt hoppfällningssystem. Den superenkla och snabba uppfällningen gör detta till ett bra val för den ovana camparen som söker ett enkelt tält. Sovutrymmet är 120 x 210 cm, och har en maxhöjd på 98 cm. Tältet har även värmereducering med yttertält, och ventilation i bakre delen. Det är vindtåligt och klarar vindar på 14 m/s, och är vattentätt med vattenpelare på 2000 mm för yttertältet och 2400 mm för golvväv. Hopfällt har det en mycket kompakt storlek på 65 x 7 cm som gör det enkelt att transportera. Vikten är 2,9 kg. Det här tältet är ett bra val för många: för den som söker ett tält till ett bra pris, för den som vill ha ett tält som är enkelt att fälla upp och för den som söker ett tält med en smidig storlek och låg vikt för enkel transportering.

Fördelar

 • Lågt pris
 • Enkel uppfällning
 • Självbärande konstruktion
 • Monteras på 2 sekunder
 • Kompakt storlek vid transport

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Mått hopfällt: 65 x 7 cm
 • Vikt: 2,9 kg
 • Vattenpelare yttertält: 2000 mm
 • Vattenpelare golvväv: 2400 mm

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Avslutande ord inför ditt köp av tält

Det kan verka enkelt att tälta, men det är sällan fullt så enkelt som man tror. Framför allt kan det vara svårt att välja tält, eftersom det finns så många olika – olika modeller och märken, olika storlekar och med olika funktioner och egenskaper. Det här bör dock inte avskräcka någon, för det är just det stora utbudet och alla valmöjligheter som gör att man kan hitta ett tält som passar perfekt och ger en fantastisk campingtur.

När du ska köpa tält är det verkligen en bra idé att ta god tid på dig. Börja gärna i god tid att kolla på olika alternativ och fundera över vad du behöver. Det är många saker som avgör vilket tält som är rätt för just dig – hur många ni är som ska sova i tältet, hur länge ni ska övernatta, vart ni ska tälta någonstans, hur ni tar er dit, vilken tid på året tältet kommer att användas och hur mycket erfarenhet ni har sedan tidigare till exempel.

Ett tält är ofta en investering, inte minst om man behöver en lite dyrare modell, och det kommer med stor sannolikhet att hänga med under flera år – eller åtminstone vill man att det ska kunna göra det. Därför kan det även vara en bra idé att tänka framåt när man köper tält. Självklart är det viktigast att tältet passar för den kommande turen, men om det är möjligt så är det alltid en bra idé att välja ett tält som kan passa för andra tillfällen.

Även om du i dagsläget bara behöver ett 2-manna tält så kanske du vid ett senare tillfälle kommer att åka iväg med ett större sällskap, och då kanske det är en bättre idé att välja ett 4-manna tält direkt. När det gäller utrymme så kan det lätt bli för trångt, men man har sällan för mycket plats i ett tält. Även om det blir platser över så kan det vara skönt att ha utrymme för packning, eller ett extra rum att vara i.

Ofta är tält anpassade för olika säsonger, och även om de ofta passar för flera säsonger så kan det variera hur många de passar för och vilka. Om du eventuellt kommer att tälta under en annan årstid längre fram så kan det alltså vara smart att välja ett tält som passar även för den årstiden. Fundera helt enkelt i första hand över vad du behöver nu, men fundera även över vad du kan behöva längre fram.

Vanliga frågor och svar om tält

Hur stort tält ska man ha?

Hur stort tältet bör vara beror helt på vilka behov man har, till exempel hur länge man ska tälta. Är det en lite längre tältning så kan det vara en bra idé att välja ett lite större tält, till exempel ett 4-manna tält om man är 3 personer, för att få extra utrymme för packning eller bara få en lite större boendeyta. Att investera i lite extra plats och välja ett rymligare tält än vad man tror att man behöver är ofta en bra idé.

Hur väljer man tält?

Det finns många saker som kan vara bra att fundera över när man ska köpa tält, till exempel storlek och typ av tält. Vad du bör fokusera på handlar förstås främst om vad som är viktigt för dig. Om du är nybörjare kanske det kan vara smart att välja ett tält som är enkelt att sätta upp och ta ned, eller kanske är det viktigt att tältet fungerar för alla årstider och klarar av även lite tuffare väder.

Vad är absid på tält?

Absid är en del av tältet som ligger utanför sovutrymmet, men ändå under tältduken. Det är ett extra utrymme helt enkelt, som oftast används för förvaring av packning. Utrymmet kan även fungera som till exempel lekplats om man tältar med barn. Hur stor absid tältet har, eller om det ens finns någon sådan, kan förstås variera. I större tält finns ibland en rymlig absid som kan fungera som ett sällskapsrum.

Med tält kan man när som helst komma bort ett tag, och det är ett enkelt sätt att semestra eller bara övernatta. Här har vi tagit fram bästa tälten.

Josefine Andersson

Jag heter Josefine Andersson, och jag älskar att testa olika produkter - och skriva om dem. Som förälder har jag stor erfarenhet av diverse barnprodukter och leksaker, men jag är även intresserad av hälsa och skönhet och många andra produkter.

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar