1. Hem
 2. >
 3. Hem & Hushåll
 4. >
 5. Bäst i Test: Täljstenskamin – Kaminerna som håller värmen på enastående sätt!
Skarmavbild-2023-08-08-kl.-12.16.59.jpg

Lyx

Contura täljstenskamin bäst i test

Contura I51T

8.2

Mellan

Braskamin Panadero Oval inkl. Täljsten EcoDesign bästa kamin -

Braskamin Panadero Oval EcoDesign – Bästa Täljstenskaminen [current_year]!

9.2

Budget

Braskamin Alice 490AZ

Alice 490AZ

9

Inledning

Jasså du är också en av alla oss som sitter och drömmer om en varm och inbjudande källa till värme? En sprakande, gnistrande eldstad som skapar stämning och ger glöd! Ja då har du kommit rätt. Vi ska nämligen snacka kaminer – men inte vilka kaminer som helst utan täljstenskaminer! Vad är då en täljstenskamin? Jovisst förstår du, en braskamin av täljsten har flera plus; täljstenen alstrar och lagrar nämligen värme på ett helt enastående sätt, en värme som sitter i långt efter det att glöden slocknat. Täljsten är dessutom en förnybar resurs och värmelagringsförmågan kan minska ditt beroende av andra värmekällor, vilket ju är toppen för miljön! Med unik och vacker ådring där ingen kamin är den andra lik anar jag att du hunnit bli eld och lågor över det här med täljstenskaminer? Då kör vi.

Våra experter har landat i sex Täljstenskaminer i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Men du, var det en vanlig kamin du var på jakt efter? Nemas problemas, klart vi hjälper dig även med det! Bästa kaminen 2023, den hittar du här!

I vårt test blev Panadero Oval testvinnare. Denna kamin får högst poäng tack vare dess kombination av pris, hållbarhet, effektivitet, design och användarvänlighet, vilket gör att den tar hem vinnarplatsen i Hemfaktas lista.

I jakten på den bästa täljstenskaminen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den kamin som är bäst från den som inte är det. När det gäller täljstenskaminer är såklart effekten av värmespridning a och o, men sen tillkommer ovannämnda punkter som användarvänlighet, look, hållbarhet, ytterligare funktioner och pris.

Med de sex täljstenskaminer vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

1

Contura I51T

hem-fakta-bast-i-test-logo
Contura täljstenskamin bäst i test

Lyx

Vinnare

5

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

9

Design och Estetik

10

Effektivitet och Kapacitet

8

Användarvänlighet

8.2

Totalpoäng

Motivering: Contura i51T är en toppklass produkt med förbränningsteknik i världsklass och utmärkta designelement. Dess höga pris drar dock ner betyget något.

Förbränningsteknik i världsklass – veden håller så länge och uppvärmningen är svårslagen! Pris fr. 70 000 kr.

Ah, först ut har vi Contura i51T, en riktigt imponerande murspis. Den värmelagrande täljstenen ger varje kamin sin unika touch, tack vare den varierande stenådringen. En smart detalj är möjligheten att lägga till ett värmemagasin, så att den sköna värmen stannar kvar längre i rummet. Här har du generösa glas på tre sidor så man kan njuta av flammorna från alla håll och den rymliga eldstaden sväljer upp vedbitar på upp till 50 cm. Vad gäller effekten är Conturas förbränningsteknik i världsklass, vilket verkligen märks i hur länge veden varar och hur väl uppvärmningen fungerar. HR-glasen är också en grym detalj, som inte bara håller glaset rent utan också förstärker den visuella upplevelsen av elden och skapar en varmare känsla kring kaminen. Sammantaget, om du är ute efter en täljstenskamin som verkligen står ut, är Contura i51T definitivt något att överväga även om den kostar därefter!

i samarbete med PriceRunner

 • Storlek: Höjd 1650 mm, Bredd 770 mm, Djup 500 mm.
 • Vikt: 345 kg.
 • Maximal effekt: 8 kW med en verkningsgrad på 80%.
 • Rökrörsdiameter: 150 mm.
 • Energiklass: A.
2

Thorma Delia Täljstenskamin

Thorma Delia Täljstenskamin

Lyx

Utmanare

7

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

9

Design och Estetik

8

Effektivitet och Kapacitet

9

Användarvänlighet

8.4

Totalpoäng

Motivering: Thorma Delia kombinerar skönhet med funktionalitet och är också prisvärd jämfört med andra lyxprodukter.

Fokus på säkerhet och estetik, en riktig pangkamin! Pris fr. 45000 kr.

Delia är inte bara en braskamin – det är ett riktigt konstverk för hemmet. Med sitt stora och eleganta frontglas får man den bästa utsikten till lågorna, något som verkligen skapar stämning i rummet. Klädd i värmelagrande serpentinosten håller den värmen imponerande länge – vi snackar upp till sju timmar! Inuti, är eldstaden gjord med vermeculit och smarta tillägg som skakroster och asklåda, allt för att underlätta för användaren. Den effektiva konvektionen sprider värme genom hela bostaden, medan de utbytbara delarna i förbränningskammaren ger en hållbar lösning över tid. En sista detalj jag måste nämna och ett slag för säkerheten är anslutningen för rökkanalens temperatur – max 350°C. Om du letar efter en kamin som kombinerar funktion, estetik och hållbarhet, är Delia en riktigt vass kandidat som lyfter upp!

i samarbete med PriceRunner

 • Mått: Höjd 1750mm, Bredd 555mm, Djup 475mm.
 • Vikt: 277 kg.
 • Effekt: 8 kW med en verkningsgrad på 79%.
 • Anslutningar: Topp ø 150 mm och bak, Förberedd för extern tilluft ø 100 mm bakåt.
 • Energiklass: A.
3

Braskamin Panadero Oval EcoDesign – Bästa Täljstenskaminen [current_year]!

Braskamin Panadero Oval inkl. Täljsten EcoDesign bästa kamin -

Mellan

Vinnare

9

Pris

10

Hållbarhet/Miljö

9

Design och Estetik

9

Effektivitet och Kapacitet

9

Användarvänlighet

9.2

Totalpoäng

Motivering: Panadero Oval är en miljövänlig och effektiv produkt med en balanserad design och kapacitet så till den grad att den tar hem första platsen i testet!

Snygg, effektiv och hållbar – allt man letar efter i en kamin löser eldmagikerna från Panadero! Pris fr. 30 000 kr.

Panadero (som även tog hem vinsten i vårt renodlade kamin-test), ja dom kan sina kaminer. Panadero Oval med sina tre stenar är inte bara en kamin – det är en riktig statement piece i vilket hem som helst! (Å andra sidan är alla kaminer statements – statmentet att värdesätta värme, välbehag och vrålmys är ett statement om nåt!). Den eleganta designen smälter fint ihop med den praktiska vedförvaringen i nederdelen och den stadiga manteln i dubbla stållager. Tack vare ett Vermiculite-foder inuti får man trippel förbränning, vilket säkerställer hög effektivitet och därmed minskad vedförbrukning. Även här har vi en kapacitet på 50 cm långa vedträn och den kan värma upp till 270 m3! Riktigt imponerande. Och glaspartiet – den klara insynen till elden skapar en magisk atmosfär i rummet. När det kommer till miljömedvetenhet och kvalitetsstandarder, så ligger Panadero i toppklass. Deras åtagande att kombinera design, kvalitet och miljöansvar gör att deras kaminer verkligen sticker ut på marknaden. Vi älskar!

i samarbete med PriceRunner

 • Mått: Höjd 1048mm, Bredd 605mm, Djup 490mm.
 • Vikt: 174 kg.
 • Effekt: Nominell 8,7 kW, Medeltemp 8,7 kW.
 • Energieffektivitet: A+.
 • Material: Plåt/Täljsten.
4

Contura 820T

Contura 820T bästa täljstenskamin braskamin

Mellan

Utmanare

8

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Design och Estetik

7

Effektivitet och Kapacitet

9

Användarvänlighet

8

Totalpoäng

 
Motivering: Contura 820T erbjuder bra valuta för pengarna och är användarvänlig men saknar något i kapacitet jämfört med konkurrenter.

Myskaminen 2.0! Här får du verkligen mötet av rustikt och modernt! Pris fr. 29.000 kr.

När det kommer till täljstenskaminer, står utmanaren i mellanklassen, Contura 820T, verkligen nära sin konkurrerande vinnare ovan. Som tidigare nämnts har täljstenskaminer en unik förmåga att alstra och lagra värme effektivare än sina plåtiga motsvarigheter, och 820T är inget undantag. Dessutom har den en estetisk fördel – kolla på den! Med en effekt på 5 kW och förmågan att värma upp utrymmen på upp till 120m², möter den behoven hos dom flesta svenska hushållen (även om den här ligger lite i lä mot vinnaren). Och om du söker efter den perfekta myskaminen, har 820T den stora glasluckan som verkligen väcker lusten att glutta in på eldens skönhet, kompletterat med det snygga lilla vedfacket precis nedanför. Flexibiliteten att montera skorstenen antingen bak eller fram ger ett extra plus när det kommer till praktikalitet. Anpassa den perfekt efter hemmet!

i samarbete med PriceRunner

 • Mått: Höjd 965mm, Bredd 465mm, Djup 365mm.
 • Vikt: 125 kg.
 • Effekt: 5 kW, med kapacitet att värma upp till 120m².
 • Rökrörsdiameter: 150 mm, med möjlighet för montering bak eller fram.
5

Alice 490AZ

Braskamin Alice 490AZ

Budget

Vinnare

9

Pris

10

Hållbarhet/Miljö

8

Design och Estetik

9

Effektivitet och Kapacitet

9

Användarvänlighet

9

Totalpoäng

Motivering: Alice 490AZ står ut som en prisvärd, miljövänlig och effektiv kamin, med extra poäng för inbyggd ugn.

Kaminen med inbyggd ugn och stor kärlek för användarvänlighet likväl som miljö! Pris fr. 25 000 kr.

Äntligen en kamin med ugn! Ja varför inte när man kan? Braskamin Alice 490AZ, finns både i keramik och täljsten. Och den är inte bara snygg, den moderna designen som Lincar (en av Italiens största ugnstillverkare), bringar till bordet är imponerande. Här har du en stor påfyllningslucka du enkelt kan fylla på med ved samtidigt som lågan syns kristallklart. Ett plus i kanten för gjutjärnsmaterialet som ger lång livslängd och dess verkningsgrad på 89,5% som garanterat sänker uppvärmningskostnader, oavsett uppvärmningsmetod! Inte nog med det, ugnen har dessutom en fläkt som håller glaset rent och hjälper veden att brinna effektivt. Vi älskar också att Alice har en praktisk asklåda för enkel borttagning under ugnen, här finns en stor användarvänlighet i åtanke (vilket också är lite av Lincars trademark). Att kaminen också är godkänd enligt EKODESIGN 2022, som minskar miljöpåverkan, gör det till ett utmärkt val för den miljömedvetna.

i samarbete med PriceRunner

 • Mått: B470L490H1260mm
 • Effekt & Nominell uteffekt: 6,1 kW
 • Verkningsgrad: 89,5%
 • Vikt (med täljsten): 126-143 kg
 • Uppfyller ECODESIGN 2022 och Energiklass: A+
6

Vedspis MBS Olymp Plus med Täljsten 

Vedspis MBS Olymp Plus med Täljsten billig täljstenskamin

Budget

Utmanare

10

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

8

Design och Estetik

8

Effektivitet och Kapacitet

9

Användarvänlighet

8.8

Totalpoäng

Motivering: Den här vedspisen kombinerar både funktion och estetik på ett utmärkt sätt. Den erbjuder en allsidig lösning för dig som vill ha en reservugn samtidigt som du får värme. Med dess pris i budgetklassen, ger den mycket värde för pengarna.

Det lilla backup-köket och eldstaden i ett! Här har du både stek- och ugnsmöjligheter! Pris fr. 20.000 kr.

Ja sist ut i testet har vi en vedspis som inte bara värmer upp hemmet, nej även här har vi en backup om den vanliga ugnen pajar! Lite mindre än sin konkurrent i budgetklassen, men med samma smidiga kombo av ugn och eldstad. Den snygga designen, tillsammans med funktionella täljstenssidor, lyfter vilken inredningsstil som helst. Den rejäla eldstaden som kan ta ved på upp till 35 cm och en kraftfull effekt på 12 kW gör det tydligt att denna spis är gjord för att prestera. Inte att förglömma är dess användarvänliga asklåda och praktiska förvaringslåda, allt inramat i stabilt gjutjärn. Och som om inte ugnen vore nog för den som gillar matlagning – här har du även en kokplatta på toppen! Och med en energieffektivitetsklass på A+, känns även miljöaspekten lugn.

i samarbete med PriceRunner

 • Verkningsgrad: 87%
 • Ugnens mått: 280x270x420 mm
 • Effekt: 12 kW (Nominell & Medeltemp)
 • Material: Gjutjärn/Plåt/Täljsten
 • Vikt: 188 kg

Köpguide Täljstenskamin

Vid valet av kamin för ditt hem kan täljstenskaminen stå ut som ett unikt och effektivt alternativ. Med sin förmåga att behålla och distribuera värme under längre perioder, erbjuder den inte bara estetisk skönhet utan är också grymt funktionell. Låt oss guida dig genom de viktigaste punkterna att beakta när du överväger att köpa en täljstenskamin.

Vad är täljsten?
Täljsten är en naturligt förekommande mjuk sten med hög värmekapacitet, vilket innebär att den kan lagra och avge värme under längre perioder. Tack vare detta är täljstenskaminer idealiska för dem som vill ha en jämn värmefördelning långt efter att elden slocknat.

Unik design
Ingen täljstenskamin är exakt lik en annan, tack vare täljstenens naturliga ådring. Detta ger din kamin en personlig prägel och gör den till en central punkt i hemmet.

Storlek och placering
Beroende på ditt rum och dina behov finns det olika storlekar av täljstenskaminer att välja mellan och storlekarna vi tagit fram i testet här skiljer sig för att du ska hitta någon som passar dig. Fundera över var kaminen ska placeras och hur mycket utrymme den kommer att ta upp.

Uppvärmningstid
Täljsten tar längre tid att värma upp än andra material, men när den väl blivit varm, lagrar den värme under en längre period. Detta kan vara bra att ha i åtanke.

Tillbehör och extrafunktioner
Vissa täljstenskaminer kan kompletteras med värmelagrande Powerstone eller andra tillbehör för ökad effektivitet. Undersök vilka tillval som finns tillgängliga för den modell du är intresserad av och om något av dessa passar din situation.

Pris och kvalitet
Som med alla produkter finns det en variation i pris och kvalitet när det kommer till täljstenskaminer. Även om du kanske är frestad att gå för ett billigare alternativ, kom ihåg att en högkvalitativ kamin kan vara en investering som håller i många år framöver.

Underhåll
Generellt kräver täljstenskaminer lite underhåll, men det är fortfarande viktigt att rengöra och inspektera dom regelbundet för att säkerställa att dom fungerar som dom ska.

Installation
Det är viktigt att kaminen installeras av en certifierad professionell firma för att säkerställa säkerhet och effektivitet. Undersök kostnaderna och rekommenderade installatörer innan du gör ditt köp.

Miljövänlighet
Täljstenskaminer är inte bara estetiskt tilltalande, de är också ett miljövänligt val. Täljsten är en förnybar resurs och dess värmelagringsförmåga kan minska ditt beroende av andra värmekällor.

Slutord
Att välja rätt täljstenskamin kan göra ditt hem både varmare och mer inbjudande. Med rätt forskning och förberedelse kommer du säkerligen att hitta den perfekta kaminen som uppfyller alla dina behov.

Frågor och svar om Täljstenskaminer

Täljsten är en naturligt förekommande mjuk sten med hög värmekapacitet, vilket innebär att den kan lagra och avge värme under längre perioder. Tack vare detta är täljstenskaminer idealiska för dem som vill ha en jämn värmefördelning långt efter att elden slocknat. Täljsten är dessutom en förnybar resurs och dess värmelagringsförmåga kan minska ditt beroende av andra värmekällor, vilket gör det till ett miljöriktigt val.

I vårt test av täljstenskaminer blev Panadero Oval testvinnare. Denna kamin får högst poäng tack vare dess kombination av pris, hållbarhet, effektivitet, design och användarvänlighet, vilket gör att den tar hem vinnarplatsen i Hemfaktas lista.

Ett säkerhetsavstånd på minst 50-100 centimeter från stoppade möbler och textilier är lagom. Du behöver också ha plats för ett gnistskydd på golvet, och detta går ut en bit från eldstaden.

Fundera över hur stort område du vill att kaminen ska värma upp. Vissa täljstenskaminer har även extra funktioner så som ugn och stekplatta och dessa finns även i mindre storlek som skulle kunna lämpa sig i ett kök. Gå igenom vårt test och hitta en täljstenskamin som passar dig.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser