Bäst i test: Symaskin – För trådiga äventyr!

Innehållsansvarig

Jahaja, så vi har tröttnat på trassliga trådar och svidande nålstick och börjat glutta på en fräsig symaskin istället? Det tycker jag låter som en alldeles sy-perbra idé (förlåt)! Med en symaskin i näven kan du bli den oberörbara stygmästaren som förvandlar tråkigt tyg till fantastiska kreationer. Men vilken symaskin ska man välja? Det – min vän – vet vi! Låt oss presentera årets bästa symaskiner 2023 – för trådiga äventyr!  

Våra experter har landat i sex prima symaskiner i olika prisklasser och med olika egenskaper. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Bästa Symaskin 2023

Så vilken är den bästa Symaskinen? Brother Innov-is F400 från kategorin Lyx blev Bäst i Test, tack vare dess flexibilitet med hela 40 sömmar, 850 stygn per minut och hela 6 olika knapphål. Den är otroligt snabb, har flera smarta funktioner och är dessutom riktigt användarvänlig. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

Bäst i test Lyxklassen: Brother Innov-is F400 Symaskin – Bästa Symaskinen 2023!

Riktigt bra symaskin som passar både amatören och syproffset! Pris fr. 10.300 kr.

Bäst i test Symaskin

Du kan vara nybörjare, en total amatör eller en entusiastisk sömnadskreatör – oavsett vad kommer Brother F400 get the job done. Detta är en pålitlig och användarvänlig symaskin med flera imponerande funktioner som gör att du enkelt kan skapa fantastiska kreationer utan bekymmer.

En av de bättre egenskaperna hos denna maskin är det nya transportsystemet: SFDS (Square Feed kraftöverföring). Detta garanterar en jämn och perfekt sömnadsupplevelse. Med en imponerande hastighet på 850 stygn per minut är denna symaskin både tålig och snabb. Dessutom är den otroligt tyst vilket ger dig en trevlig arbetsmiljö.

Den 7-punkts kvadratiska mataren gör att du kan sy på alla typer av material, oavsett om det är tunna tyger eller tjocka material. F400 har en 2,7-tums LCD-display och LED-belysning som lyser upp arbetsytan vilket gör det enkelt att se detaljerna även i svagt ljus. Med funktioner som friarm, automatiskt trådavklipp, automatisk nålträdare, automatisk fästning vid start/slut och nålstopp uppe/nere, kommer du att älska den bekvämlighet och effektivitet som denna maskin erbjuder. Med 40 inbyggda sömmar och 6 typer av knapphål, har du möjlighet att utforska olika designalternativ och skapa unika sömmar för dina projekt. Den helautomatiska nålträdaren och möjligheten att sy utan pedal är bara några exempel på de praktiska funktionerna som förenklar din sömnadsprocess.

Designmässigt är F400 också en vinnare. Den har en hård huv som ger extra skydd och hållbarhet. Dess kompakta storlek gör den enkel att hantera och förvara.

 • 6 typer av knapphål
 • Automatiskt trådklipp
 • Helautomatisk nålträdare
 • Ställbart pressarfotstryck
 • Enkel iläggning av undertrådsspolen
 • SFDS: Square Feed kraftöverföring (Kvadratisk transportör/matare)

Specifikationer: 

 • Antal sömmar: 40
 • Antal stygn/min: 850
 • Typ: Datoriserad, elektronisk

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

i samarbete med PriceRunner

 

 

 

Utmanare Lyxklassen: Husqvarna Viking Opal 650 Symaskin

Otroligt bra symaskin med hela 160 sömmar! Pris fr. 10.000 kr.

Bäst i test Symaskin

Jaha, du vill alltså ha fantastiska sömnadsresultat och samtidigt njuta av en avkopplande sömnadsupplevelse? Ja men då är Husqvarna Viking® OPAL™ symaskin det perfekta valet för dig! Denna datoriserade maskin har en rad inbyggda hjälpfunktioner som kommer att förändra sättet du syr på – och ge dig mer tid och glädje i processen.

Med funktionen SEWING ADVISOR® behöver du inte längre fundera över de perfekta inställningarna. Du behöver bara ange vilken typ av tyg du använder och önskad sömnadsteknik –  symaskinen tar hand om resten. Den väljer automatiskt den bästa sömmen, optimal stygnbredd, stygnlängd och sömnadshastighet. Dessutom ger den dig rekommendationer för andra inställningar. Det är alltså som att ha en expert ständigt sittande vid din sida!

OPAL™-maskinerna har också en stor grafisk display som gör det enkelt att navigera genom olika sömmar. Med hjälp av pilarna kan du enkelt bläddra igenom alternativen, och all information du behöver visas tydligt på den upplysta skärmen. Det sägs dessutom att Husqvarna Viking® OPAL™ är den mest sålda symaskinen till Sveriges skolor – ett tydligt bevis på dess hållbarhet, fantastiska egenskaper och pålitlighet!

 • Infodisplay utan touch
 • Väl upplyst med LED lampor
 • Alfabet
 • 20 cm sömnadsyta
 • Steglöst justerbart pressarfotstryck
 • Elektronisk sömnadsguide för inställningshjälp
 • Direktspolning med trädd maskin

Specifikationer: 

 • Antal sömmar: 160
 • Typ: Datoriserad, elektronisk

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

i samarbete med PriceRunner

 

 

 

Bäst i test: Mittemellan

Bäst i test Mellanklassen: Singer One

En lättanvänd symaskin med extra stor sömnadsyta! Pris fr. 3.600 kr.

Bästa symaskinen 2023

Här har vi något att sannerligen hänga i julgranen! Den här prisvänliga symaskinen markerar början på en ny era – skapad för att passa ditt sätt att sy och med en perfekt kombination av användarvänliga funktioner, teknik och stil. SINGER ONE symaskin kombinerar användarvänlighet, innovation och stil på ett imponerande sätt.

En av de bättre funktionerna är ONE TOUCH Stitch Selection som ger dig 24 inbyggda sömmar att välja mellan. Att välja och anpassa sömmarna är enkelt och ger optimala stygnstorlekar för bästa resultat. Dessutom inkluderar den populära sömmar som passar alla behov: 6 grundläggande, 4 stretch, 12 dekorativa och 2 knapphål. Knapphålssömnaden är enkel och pålitlig med de 2 helt automatiska 1-stegs knapphålen. Varje sida av knapphålet sys i samma riktning, vilket ger perfekt balanserade och vackra resultat varje gång. Med SWIFTSMART Threading System och automatisk nålträdare blir trådning en enkel knapptryckning. Du styr tråden direkt från spolen till nålområdet, vilket sparar tid och minimerar frustrationen med trassel.

En annan praktisk funktion är Quickview Stitch Setting & Simple Stitch. När du väljer en söm visas den optimala stygninställningen, och om du ändrar längden eller bredden på en söm, meddelar en LED-lampa dig om förändringen. Med DROP & SEW Bobbin System behöver du inte längre höja undertråden innan du börjar sy. Du släpper bara ner spolen och börjar sy direkt. En extra stor sömnadsyta ger dessutom gott om plats för olika projekt och ger dig möjlighet att utforska och utveckla dina kreativa idéer.

 • Extra stor sömnadsyta
 • One Touch direktvalsknappar
 • Automatiska knapphål
 • SwiftSmart trädningssystem
 • 2 enstegsknapphål
 • Pressarfotssensor
 • Backstygnsfunktion

Specifikationer: 

 • Antal sömmar: 22
 • Typ: Datoriserad, elektronisk
 • Antal stygn/min: 750

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

i samarbete med PriceRunner

 

 

 

Utmanare Mellanklassen: Brother Symaskin HF27 – Stark symaskin för tjocka tyger! 

En kraftfull symaskin med overlock som klarar kraftiga material! Pris fr. 3.300 kr.

Bäst i test Symaskin 2023

Brother HF27 är den ultimata kraftmaskinen för alla dina sömnadsbehov – den klarar nämligen både jeans och andra kraftiga material. Med en stark och kraftfull motor öppnar den upp nya kreativa möjligheter. Denna kvalitetssymaskin har inte bara styrka – utan den har också flera praktiska funktioner som kommer underlätta ditt arbete.

Med 27 olika sömmar – inklusive overlock – kan du skapa professionella och hållbara sömmar. Den inbyggda nålträdaren gör trådningen enkel och smidig och den automatiska knapphålsfunktionen garanterar vackra och konsekventa resultat. Dessutom kan du använda en tvillingnål för extra dekorativa detaljer.

Brother HF27 levereras med en metallstygnplatta för att hantera även de tuffaste materialen. Du kan också justera stygnlängd och- bredd för att anpassa sömmarna efter dina önskemål. Med det praktiska drop-in-spolesystemet blir det enkelt att byta spolar och maskinen är utrustad med LED-belysning för optimal sikt under sömnadsprocessen. Som med alla Brother-symaskiner kan du förvänta dig hög kvalitet, styrka och enkel drift. Maskinen är tyst i användning, vilket gör den bekväm att arbeta med även under längre tidsperioder.

 • Drop-in spolsystem
 • 27 sömmar inklusive overlock-sömmar
 • Nålträdare
 • LED-belysning
 • Enkelt byte av tryckfot

Specifikationer: 

 • Antal sömmar: 27
 • Typ: Mekanisk

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

i samarbete med PriceRunner

 

 

 

Bäst i test: Budget

Bäst i test Budgetklassen: Singer Tradition Symaskin 2250 

Prisvänlig, enkel och praktiskt! Pris fr. 1.400 kr.

Bäst i test symaskin

Symaskinen Tradition 2250 är en prisvänlig pärla för alla sömnadsentusiaster. Med sitt prisvärda pris och praktiska design är den en perfekt följeslagare för alla som vill utforska sin kreativitet med tyg. Med 10 olika sömmar är denna mekaniska maskin perfekt för enklare ändringar och lagningar. Du kan enkelt välja den önskade sömmen och stygnlängden med hjälp av de tydliga vreden på maskinens högra sida. Dessutom har den 3 dekorativa sömmar som ger dig möjlighet att lägga till extra detaljer i dina projekt.

Det automatiserade spolningssystemet för undertråden gör trådningen enkel och bekväm. Du behöver inte längre slösa tid på att manuellt spola undertråden – maskinen tar hand om det åt dig. En annan praktisk funktion är det fyra-stegs knapphålet som gör det möjligt att enkelt sy professionella knapphål på dina plagg. Med Tradition 2250 blir detta en enkel och smidig process. Stygnlängden kan justeras för att passa dina behov och projekt. Du kan vara säker på att få perfekta sömmar varje gång.

Symaskinen Tradition 2250 är inte bara användarvänlig, den är också tillförlitlig och hållbar. Med rätt skötsel kommer den att vara din följeslagare under många kreativa sömnadstimmar.

Så om du är ute efter en prisvärd och pålitlig symaskin som gör sömnaden enkel och rolig, är Tradition 2250 det perfekta valet.

 • 3 dekorativa sömmar
 • 4-stegs knapphål
 • Automatisk undertrådsspolning
 • Justerbar stygnlängd
 • 4-stegs knapphål

Specifikationer: 

 • Antal sömmar: 10
 • Typ: Mekanisk

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

i samarbete med PriceRunner

 

 

 

Utmanare Budgetklassen: Singer Symaskin Simple 3223 – Symaskin för nybörjare! 

Enkel symaskin som finns i flera färger! Pris fr. 1.100 kr.

Bästa symaskinen 2023

Singer Simple 3223 är verkligen en pärla för alla nybörjare inom sömnad. Denna instegsmodell är användarvänlig och lätt att förstå sig på – precis som namnet antyder. Men låt inte dess enkelhet lura dig – denna maskin har massor av funktioner som kommer att ge dig glädje och utveckling under lång tid framöver.

Med 23 olika sömmar har du möjlighet att skapa en mängd olika sömnadsprojekt. Dessutom har den en 4-stegs knapphålsmöjlighet så att du enkelt kan sy professionella knapphål. Maskinen är också utrustad med en friarm vilket gör det lätt att sy runt svåråtkomliga områden – vilket är perfekt för att laga kläder eller sy i ärmar. Du kan anpassa stygnlängden och stygnbredden efter dina preferenser och projekt. Detta ger dig full kreativ frihet och möjlighet att skapa sömmar som passar dina behov.

När du köper Singer Simple 3223 kommer du också att få en rad tillbehör som standardfot, blixtlåsfot, knapphålsfot, knappisyningsfot och mycket mer. Dessa tillbehör kommer att underlätta din sömnad och göra det möjligt att utforska olika tekniker och mönster. Singer Simple 3223 är det perfekta valet för den som vill lära sig att sy. Den är pålitlig, hållbar och kommer att ge dig glädje och inspiration under många år framöver. Så ta tag i tråden och ge dig själv möjligheten att skapa fantastiska saker med denna fantastiska maskin.

 • 4-stegs knapphål
 • Frontmatad undertråd
 • Friarm
 • Stygnbredd 5mm
 • Ställbar stygnlängd
 • Perfekt för nybörjare

Specifikationer: 

 • Antal sömmar: 23
 • Typ: Mekanisk

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

i samarbete med PriceRunner

 

 

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev Brother Innov-is F400 från kategorin Lyx Bäst i Test, tack vare dess flexibilitet med hela 40 sömmar, 850 stygn per minut och hela 6 olika knapphål. Den är otroligt snabb, har flera smarta funktioner och är dessutom riktigt användarvänlig. Den har blivit utsedd till bäst i test inte bara av oss, utan av en hel drös andra.

I sökandet efter den bästa symaskinen har vi gjort gedigen research, pratat med konsumenter, skannat labbtester och specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den symaskin som är bäst från den som inte är det. När det kommer till symaskiner är smidighet, enkelhet, sy-resultat och praktiska funktioner extra viktigt. Med de sex kockknivar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

Köpguide till Symaskin: Hitta rätt maskin för dina sömnadsbehov!

1. Bestäm dina sömnadsbehov

Innan du börjar leta efter en symaskin är det viktigt att du klargör dina sömnadsbehov. Vill du sy kläder, göra enklare ändringar eller utforska mer avancerade tekniker? Detta kommer att hjälpa dig att välja rätt maskin som passar just dina behov.

2. Budget och prisvärdhet

Bestäm en budget för din symaskin. Det finns maskiner i olika prisklasser, och det är viktigt att hitta en maskin som är prisvärd och passar din budget. Jämför funktioner och kvalitet för att få bästa valuta för pengarna.

3. Grundläggande eller avancerade funktioner

Tänk på vilka funktioner du behöver. Om du är nybörjare kan en maskin med grundläggande funktioner vara tillräcklig. Om du är mer erfaren och vill utforska mer avancerade sömnadstekniker, se till att välja en maskin som har de funktioner du behöver, som olika sömmar, knapphålsmöjligheter och justerbara stygnlängder.

4. Användarvänlighet

En användarvänlig maskin är viktig, särskilt för nybörjare. Se efter en maskin med enkel trådning, tydliga instruktioner och intuitiva kontroller. Det kommer att göra sömnadsupplevelsen mer njutbar och mindre stressig.

5. Hållbarhet och pålitlighet

En symaskin är en investering, så se till att välja en maskin som är hållbar och pålitlig. Läs recensioner och titta på kundfeedback för att få en uppfattning om maskinens kvalitet och långsiktiga hållbarhet.

6. Tillbehör och garantier

Kontrollera vilka tillbehör som medföljer maskinen. Tillbehör som olika tryckfötter, nålar, tråd och spolar kan vara användbara för olika typer av sömnadsprojekt. Dessutom, kolla vilka garantier som erbjuds för att säkerställa att du får en pålitlig support om något skulle gå fel.

7. Prova maskinen och läs recensioner

Om möjligt, prova maskinen innan du köper den. Gå till en butik och be om en demonstration eller testa den hos en vän. Detta ger dig en känsla av hur maskinen fungerar och om den passar dina behov. Läs också recensioner och omdömen från andra användare för att få en bredare bild av maskinens prestanda och pålitlighet.

8. Garantera en god eftervård

Slutligen, se till att du tar hand om din symaskin ordentligt genom att följa underhållsinstruktionerna och rengöra den regelbundet. Detta kommer att säkerställa att maskinen håller länge och fungerar

 

Vanliga frågor och svar om Symaskin

Vilken är den bästa symaskinen?

I vårt test blev Brother Innov-is F400 från kategorin Lyx Bäst i Test, tack vare dess flexibilitet med hela 40 sömmar, 850 stygn per minut och hela 6 olika knapphål. Den är otroligt snabb, har flera smarta funktioner och är dessutom riktigt användarvänlig. Den har blivit utsedd till bäst i test inte bara av oss, utan av en hel drös andra.

Vad är en overlock-symaskin?

En overlock-symaskin är en typ av symaskin som används för att sy och avsluta sömmar på en professionell och hållbar sätt. Den är speciellt utformad för att skapa overlocksömmar, även kända som kantningssömmar eller överkastsömmar.

Overlock-symaskiner har vanligtvis flera trådspolar och nålar som samarbetar för att skapa en söm som både syr och trimmar tygkanter samtidigt. Detta ger en ren och jämn avslutning på tygstycken, förhindrar att tyget fransar sig och ger en professionell finish.

Vad kostar en symaskin?

Priset på symaskiner kan variera beroende på faktorer som märke, modell, funktioner och kvalitet.  Generellt sett kan en grundläggande symaskin för nybörjare hittas i prisklassen 1000-3000 kronor. Dessa maskiner har oftast de mest grundläggande funktionerna och är lämpliga för enklare sömnadsprojekt och ändringar. För mellanklassmaskiner med fler funktioner och möjligheter kan priset ligga mellan 3000-8000 kronor. Dessa maskiner är vanligtvis mer mångsidiga och kan hantera mer avancerade sömnadstekniker och material. För mer avancerade symaskiner med avancerade funktioner och professionell kvalitet kan priset vara högre än 8000 kronor. Dessa maskiner är oftast används av erfarna sömmare och yrkesverksamma inom sömnadsbranschen.

Vad är en handsymaskin?

En handsymaskin är en liten och bärbar enhet som används för att sy för hand utan att behöva använda en traditionell symaskin som drivs av el. Det är ett praktiskt verktyg för snabba och enkla sömnadsreparationer eller mindre projekt när tillgång till en symaskin inte är möjlig eller praktisk.

 

Lämna en kommentar