Surfplatta för barn bäst i test – bästa surfplattan 2022 blev Samsung Galaxy Tab A7 LTE

Även om det är omdiskuterat huruvida barn faktiskt bör använda surfplattor och mobiltelefoner eller inte, så är det väl ändå ett faktum att de flesta barn gör det. Rekommendationerna varierar, men generellt kan man väl ändå säga att en begränsad användning inte ska vara någon större fara. Dessutom finns det också många fördelar, till exempel att barnen kan lära sig mycket med hjälp av appar och lärorika spel. För många föräldrar kan surfplattan också vara en riktig räddare i nöden, till exempel under längre bilresor då barnet kan se på film, eller sådana dagar när barnet – eller föräldrarna – är sjuka och inte orkar så mycket. Det kan dock vara svårt att veta vilken surfplatta man ska välja till sitt barn, och hur man ska tänka när man köper en sådan. Därför kommer vi här att gå igenom allt som kan vara bra att ha i åtanke när man väljer surfplatta, och vi har även tagit fram några av de bästa surfplattorna för barn.

Köpguide för surfplatta till barn

Självklart finns det en massa saker att tänka på när man köper elektronik – det kan vara operativsystem, prestanda och lagringsutrymme. När man köper en surfplatta till just barn är det dock lite annorlunda. Framför allt mindre barn har förmodligen ingen större användning av extremt mycket lagringsutrymme, eller behov av en supersnabb och högpresterande surfplatta. Istället blir andra saker viktiga, som att surfplattan är enkel att använda, och att det finns funktioner som passar för just barn. Här kommer vi kolla närmare på tre saker som är extra viktiga när man köper en surfplatta till sitt barn – enkelhet, funktioner och egenskaper samt utformning och storlek.

Enkelhet

Även om äldre barn, tonåringar och vuxna sällan har några större problem med lite mer avancerade surfplattor så kan det för mindre barn vara en stor nackdel. Om barnet precis har börjat använda surfplatta så blir det extra viktigt att den är enkel att förstå och använda. Med det sagt är det förstås även viktigt att du som förälder förstår surfplattan ännu bättre, så att du kan ställa in inställningar och anpassa surfplattan efter behov.

Vad som gör en surfplatta enkel att använda är egentligen flera saker, och det kan vara till exempel stora ikoner – eller möjligheten att ändra storleken på ikonerna. En enkel och tydlig meny är också bra. Därtill är det förstås bra om surfplattan reagerar hyfsat snabbt när barnet trycker, men samtidigt inte är för känslig eftersom det är enkelt att göra feltryckningar.

Generellt kan man säga att en enkel surfplatta är enkel för barnet att förstå och använda, den ska gärna vara enkel att starta och favoritspelen ska gå enkelt att hitta och gå in på. Det är ofta enkelt att se redan i produktbeskrivningen om surfplattan är anpassad för barn, men även surfplattor som inte är anpassade kan vara enkla att använda. Finns det möjlighet att kolla på olika surfplattor i butik kan det vara en bra idé, för då märker man ganska snabbt om det är en modell som är enkel att använda.

Egenskaper och inställningar

Det absolut viktigaste när det gäller funktioner och egenskaper är förmodligen möjligheten att ändra inställningar för att surfplattan ska passa för barn. Ibland finns redan ett barnläge, eller möjligheten att välja ett färdigt sådant. Något annat som kan vara bra när ett barn ska använda surfplattan är om den är skonsam för ögonen, det vill säga att surfplattan ger ett ljus som är snällt mot användarens ögon. Ibland finns även möjligheten att ställa in olika ljus, och då kan man själv välja det ljus som skonar ögonen mest.

En inställning som många föräldrar uppskattar är möjligheten att sätta in en tidsgräns, så att barnet bara kan använda surfplattan en viss tid. Ibland varnar den när tiden är slut, för att barnet ska bli uppmärksam på det, och ibland fungerar tidsgränsen på annat sätt. Det kan dock vara bra att tänka på att många inställningar kan användas på alla surfplattor, med hjälp av appar, även om funktionen inte finns i surfplattans inställningar från början. Dock är det förstås enklare om funktionen redan finns bland inställningarna.

Utformning och storlek

Det kan vara en bra idé att fundera över vilken storlek man ska välja på surfplattan, även om det är omöjligt att säga vilken man bör välja. För en del är till och med en mobiltelefon ett bättre alternativ, av olika anledningar, och däribland på grund utav att den mindre skärmen kan vara enklare för en del barn att använda och enklare att hålla i. För andra barn är det precis tvärtom, en större skärm blir tydligare och det blir enklare att se vad man gör.

Ofta är det här någonting man märker med tiden, och det kan förstås vara svårt att veta innan om det skulle vara enklare eller svårare med en skärm i annan storlek. Det är två saker som skiljer sig åt med olika skärmstorlekar – hur surfplattan är att hålla i, och – såklart – hur stor bilden blir. Om surfplattan främst kommer användas för att se på film i bilen så kan det förstås vara en bra idé att välja en större skärm. Annars får man helt enkelt fundera på vad man tror fungerar bäst för ens eget barn, eller prova sig fram – kanske finns möjligheten att låna en surfplatta av någon en period för att se hur den skärmstorleken fungerar.

Hemfaktas test av surfplattor

Att köpa surfplatta till sitt barn, och att veta vilken som är rätt val, är inte alltid så enkelt som man kanske skulle kunna tro. Det finns väldigt många att välja mellan, och att veta vilken som är bäst för just er är förstås inte enkelt. Här har vi tagit fram några av de bästa surfplattorna för barn, och kanske kan någon av dessa vara rätt val för er. För att göra det enklare att hitta rätt bland dessa så har vi delat upp dem i tre olika kategorier, utifrån prisklass – premium, mellan och budget.

 

Bäst i test premiumklassen: Samsung Galaxy Tab A7 LTE – bästa surfplattan för barn 2022

Det här är en riktigt högkvalitativ och pålitlig surfplatta, och funktionen Samsung Kids gör att den passar perfekt för barn – men även för vuxna. Ca pris 3490 kr.

bästa surfplattan för barn 2022

Den här surfplattan passar lika bra oavsett om du söker en surfplatta som endast barn ska använda, eller kanske hela familjen. Funktionen Samsung Kids gör den säker att använda för barn – till exempel genom att de inte kan komma åt olämpligt material, och inte heller komma åt dina filer. Dessutom kan du hålla koll på både skärmtid och vilka appar barnet eller barnen använder. Här finns också flera roliga och pedagogiska appar, och självklart går det att ta ned ännu flera spel.

Här finns även många andra fördelar – till exempel att surfplattan är enkel att använda, den har en stor och skarp skärm, 32 GB lagringsutrymme ger gott om plats för barnets spel och en lång batteritid. Denna surfplatta är pålitlig, mångsidig och säker. Det här är en surfplatta som är riktigt bra, samtidigt som den är enkel för barn att använda – perfekt för både stora och små.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Pålitlig
 • Säker för barn
 • Kan delas med vuxen
 • Håll koll på skärmtid
 • Flera förinstallerade appar för barn
 • Enkel att använda
 • Stor och skarp skärm
 • 32 GB
 • Lång batteritid
 • Mångsidig

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Kamera: Front 5 MP, huvudkamera 8 MP
 • Lagringsutrymme: 32 GB
 • Skärmstorlek: 10,4 tum
 • Färg: Grå

MER INFORMATION OCH PRIS:

Utmanare premiumklassen: Apple iPad (2021) 10,2″

Det här kan vara ett bra val för dig som vill ha en riktigt bra, pålitlig och högkvalitativ surfplatta, som passar både vuxna och bra. Ca pris 4090 kr.

bra surfplatta för barn

Det här är kanske inte förstahandsvalet till ett mindre barn om endast barnet ska använda surfplattan, men det är ett bra val för lite äldre barn eller för dig som vill dela surfplattan med ditt barn. Det här är nämligen en riktigt bra surfplatta, som passar bra för både barn och vuxna. Här finns till exempel upp till 64 GB lagringsutrymme, touchID för säker autentisering med ApplePay och upp till 10 timmars batteritid.

Denna surfplatta är även enkel att använda för barn, med stor skärm och tydlig meny. Den fungerar med både Apple Pencil och Smart Keyboard, vilket gör att den kan anpassas ännu mer för att passa ännu bättre för både vuxna och barn. En riktigt bra surfplatta för hela familjen, med många användbara funktioner och egenskaper – och möjligheten att köpa till tillbehör för att anpassa den efter allas behov. Det perfekta valet för den som söker en surfplatta som alla i familjen kan använda, helt enkelt.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Pålitlig
 • Passar både vuxna och barn
 • 64 GB lagringsutrymme
 • TouchID
 • Upp till 10 timmars batteritid
 • Enkel att använda
 • Stor skärm
 • Tydlig meny
 • Funger med Apple Pencil och Smart Keyboard

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Lagringsutrymme: 64 GB
 • Skärmstorlek: 10,2 tum
 • Batteritid: Upp till 10 timmar
 • Kamera: 8 MP bakre, 12 MP skärmkamera

MER INFORMATION OCH PRIS:

Bäst i test mellanklassen: Huawei MatePad T10s 10.1″ – prisvärd surfplatta

Det här är en mycket prisvärd surfplatta som är kraftfull och har bra prestanda, samtidigt som den passar väldigt bra för barn. Ca pris 1800 kr.

prisvänlig surfplatta för barn

Här finns många fördelar, till exempel den högupplösta 10,1-tums IPS-skärmen som har en riktigt bra bild. Denna surfplatta är lätt, smal och enkel för barnet att hålla i. En stor fördel är Eye Comfort-funktionen som minskar det skadliga blåa ljuset och ger en bättre ögonkomfort. Det går även att välja olika ljuslägen, till exempel mörkt läge som ger en mjukare visningseffekt med en minskad ljuskontrast för behagligare skärmtid.

En annan stor fördel är ”Kids Corner” som är anpassat för barn – här finns också speciella ljusinställningar som skyddar barnens syn, med ett skydd i sex lager. Det här är alltså en perfekt surfplatta för barn, även om den även passar bra för vuxna. Detta är alltså ett bra val oavsett om du söker en surfplatta som endast barn ska använda, eller till hela familjen.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Kraftfull
 • Bra prestanda
 • Högupplöst 10,1-tums IPS-skräm
 • Lätt, smal och enkel att hålla i
 • Eye Comfort-funktion
 • Kids Corner som är anpassat för barn
 • Skyddar barnets syn
 • Passar både vuxna och barn

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Skärmstorlek: 10,1 tum
 • Lagringsutrymme: 32 GB
 • Kamera: 5 MP bak, 2 MP fram
 • Vikt: 450 gram
 • Storlek: 24 x 15,9 x 0,8 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:

Utmanare mellanklassen: Slowmoose

Det här är en väldigt prisvärd och fin surfplatta som på flera sätt är anpassad för barn. Den passar perfekt som den första surfplattan för lite mindre barn. Ca pris 1830 kr.

bra och prisvärd surfplatta

Oavsett om barnet ska se på film eller spela spel så passar denna surfplatta bra, inte minst om det är barnets första surfplatta. Den här är nämligen väldigt enkel att använda och är på många sätt anpassad för barn, till exempel att den är designad för att vara lätt för små händer att hålla i, och dessutom är ofarlig för barnets ögon. Surfplattan har också ett slitstarkt fodral som skyddar den, perfekt för mindre barn. Här finns inte jättemycket lagringsutrymme, närmare bestämt 8 GB, men det räcker förmodligen långt och det går dessutom att komplettera med minneskort på upp till 32 GB.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Enkel att använda
 • Lätt att hålla i
 • Ofarlig för barnets ögon
 • Slitstarkt fodral
 • Möjlighet att använda minneskort

Nackdelar

 • Inga nackdelar 

Specifikation

 • Lagringsutrymme: 8 GB
 • Kamera: 0,3 MP (främre och bakre)
 • Skärmstorlek: 7 tum

MER INFORMATION OCH PRIS:

Bäst i test budgetklassen: Lenovo Tab M8 HD (2nd Gen) ZA5G – billig och bra surfplatta för nybörjare

Den här surfplattan är trots sitt låga pris riktigt bra, och passar perfekt för barn – även lite mindre barn. Ett bra val som första surfplatta, eller till yngre barn. Ca pris 1260 kr.

billig och bra surfplatta för nybörjare

Det här är en simpel men samtidigt bra surfplatta som passar perfekt för barn, framför allt lite mindre barn. Som första surfplatta är det här ett bra val, då det är en väldigt enkel surfplatta. Denna surfplatta är enkel för barnet att använda, och de stora ikonerna gör det ännu enklare. Den smidiga storleken gör den också enkel att hålla i, och även enkel att förvara eller ta med. Mycket prisvärd surfplatta som passar perfekt för enklare användning – som till exempel filmtittande eller enklare spel.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Lågt pris
 • Enkel att använda
 • Stora ikoner
 • Enkel att hålla i

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Skärmstorlek: 8 tum
 • Lagringsutrymme: 32 GB
 • Färg: Grå

MER INFORMATION OCH PRIS:


Utmanare budgetklassen: Alcatel 1T – billigaste surfplattan i vårt test

Den här prisvärda surfplattan är enkel att använda, även för barn, och den kan vara ett bra val för yngre barn och som första surfplatta. Ca pris 1000 kr.

billigaste surfplattan i vårt test

Trots sitt låga pris är denna surfplatta överraskande bra, den är smidig och enkel att använda. Här finns även Kids Mode som gör det enkelt att anpassa inställningarna för barnet, och som även visar användningstid och vilka appar barnet har använt. En annan stor fördel är Eye Care som minimerar det skadliga blåa ljuset, och är skonsammare för ögonen. Här finns många fördelar, till ett lågt pris.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Enkel att använda
 • Lågt pris
 • Smidig
 • Kids Mode
 • Se användningstid och använda appar
 • Eye Care

Nackdelar

 • Endast 8 GB lagringsutrymme

Specifikation

 • Skärmstorlek: 7 tum
 • Vikt: 245 gram
 • Kamera: 2 MP frontkamera, 5 MP huvudkamera
 • Lagringsutrymme: 8 GB

MER INFORMATION OCH PRIS:

Avslutande ord inför ditt köp av surfplatta

Om man för första gången köper en surfplatta till sitt barn så kan det vara bra att först fundera på hur den ska användas – dels för att ha något att förhålla sig till när den börjar användas, dels för att det blir enklare att hitta rätt när man vet vad man behöver. Fundera till exempel på hur ofta surfplattan ska få användas, och hur den ska användas. Är den främst tänkt för filmtittande i bilen? Ska den få användas när barnet, eller föräldrarna, är sjuka och energinivån är låg? Eller ska den kanske användas dagligen, och i så fall hur länge?

Det är förstås bara du som förälder som kan avgöra hur ditt barn får använda surfplattan, men generellt kan man säga att det förstås inte är någon bra idé att låta barnet använda den allt för mycket. Här är det förstås också viktigt att ta hänsyn till hur gammalt barnet är, och mindre barn bör kanske främst använda surfplattan för filmtittande under långa bilresor. Du vet dock bäst själv vad som fungerar för er, och om du inte är helt säker redan från början så kommer du snart att märka vad som fungerar bäst för er.

Om ditt barn redan har använt surfplatta ett tag, men det är dags att köpa en ny, så har du förmodligen redan koll på hur och när den får användas, och du har säkerligen en uppfattning om vad du söker också. Fundera över vad du gillade bäst med den tidigare surfplattan, och vad du inte var nöjd med, och utgå från det när du väljer nästa. Kolla runt på olika alternativ och fundera över om det finns något som du saknade hos den förra surfplattan, eller kanske precis tvärtom – något du inte vill ha på den nya.

 

Vanliga frågor och svar om surfplattor till barn

Behöver barn en surfplatta?

Nej, man måste inte ha någon surfplatta och framför allt mindre barn har inget behov av en sådan. Med det sagt finns det ändå fördelar – den kan underlätta längre bilresor då barnet kan se på film, och många spel och appar kan vara lärorika för barnet. Så länge den inte används för mycket så är den förmodligen mest till fördel för barnet.

Surfplatta eller mobiltelefon?

Fördelen med en surplatta är förstås att den är större än en mobiltelefon, medan mobiltelefonen är smidigare och även kan användas som telefon om barnet är lite äldre och har behov av mobil. Det här är egentligen mest en smaksak – för en del barn är surfplattans storlek en fördel, medan andra barn har enklare att använda en mindre skärm.

Vilken surfplatta ska man välja till barn?

Om barnet främst ser på film eller spelar enklare spel på surfplattan så behövs förmodligen ingen avancerad modell. Det som är viktigt att tänka på är att surfplattan ska vara enkel att använda, och det är även en fördel om det är enkelt att ställa in barnlås, tidsgränser och anpassa inställningarna.

Surfplatta för barn bäst i test – de bästa surfplattorna för barn 2022

 • Bäst i test premiumklassen: Samsung Galaxy Tab A7 LTE – bästa surfplattan för barn 2022
 • Utmanare premiumklassen: Apple iPad (2021) 10,2″
 • Bäst i test mellanklassen: Huawei MatePad T10s 10.1″ – prisvärd surfplatta
 • Utmanare mellanklassen: Slowmoose
 • Bäst i test budgetklassen: Lenovo Tab M8 HD (2nd Gen) ZA5G – billig och bra surfplatta för nybörjare
 • Utmanare budgetklassen: Alcatel 1T – billigaste surfplattan i vårt test
Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

Lämna en kommentar