Bäst i test: Surfplatta barn – ge bort en pedagogisk padda till barn!

Skärmtid, detta ständiga samtalsämne. “Hur mycket skärmtid ska jag ge mitt barn? Borde jag låta kidsen leka med kottar i skogen istället? Så växte ju faktiskt JAG upp”. BAH HAMBUG! Lite skärmtid om dagen är bra för magen, är vårt ledord! Därför har vi här tagit fram årets bästa surfplattor till barn – för alla barns rätt till fyrkantiga ögon!

Våra experter har knappat och känt, researchat och läst argument för att tillslut landa i sex prima paddor i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Surfplatta till barn – Bäst i test 2023

Så vilken är den bästa surfplattan för barn? Juryn är enhällig! Samsung Galaxy Tab S6 Lite från kategorin Lyx blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

Samsung Surfplatta Galaxy Tab S6 Lite 64GB – Bästa surfplattan för barn 2023

Barnfunktion, stort lagringsutrymme och lång batteritid! Pris fr. 3.900 kr.

Samsung-Galaxy-Tab-S6-Lite-10.4-SM-P610-64GB-surfplatta-barn-bast-i-test

Här kommer en surfplatta tillika testvinnare som kan ge glädje åt hela familjen. Med funktionen Samsung Kids kan du skapa en trygg miljö för ditt barn att utforska. Du hittar funktionen i Ouick-panelen, där du själv kan välja vilka appar du ska aktivera. Funktionen kommer även med en föräldrakontroll där du kan övervaka ditt barns användning och speltid. Samsungs goding kommer med en 10,4-tums pekskärm och en speltid på upp till 12 timmar.  

Specifikationer: 

 • Skärmstorlek: 10.4 tum 
 • Lagringsutrymme: 64 GB 
 • Batteritid: Upp till 12 timmar

Pris och mer information: 

 

Utmanare Lyxklassen: Apple iPad 10.9″ 64GB 2022 (10th Generation)

Perfekt för dig som vill ha en surfplatta till hela familjen! Pris fr. 4.500 kr. 

Apple-iPad-10.922-64GB-2022-10th-Generation-surfplatta-barn-bast-i-test

 

Ja det är väl föga förvånande att Apple finns med på listan. Men vad ska man säga.. de kan sina enheter! Denna fantastiska mackapär passar perfekt till hela familjen – inte bara barnen. Här kan ditt barn spela, rita, kolla på film och göra läxor, allt på en fantastisk 10,9-tums Liquid-retinaskärm med tydlig meny. Till skillnad från förgående års iPad, har denna stjärna större skärm, betydligt bättre kamera, ett kraftfullt sexkärnigt chip och ingen hemknapp. Batteritiden går upp till 10 timmar, och True Tone gör att skärmen är behaglig att titta på i alla ljus – även utomhus. 

Specifikationer: 

 • Skärmstorlek: 10,9 tum 
 • Lagringsutrymme: 64 GB
 • Batteritid: Upp till 10 timmar

Pris och mer information: 

 

Bäst i test: Mittemellan

Vinnare mellanklassen: Samsung surfplatta Galaxy Tab A8 32GB

Prisvärd med barnfunktion! Pris fr. 2000 kr.

Samsung-Galaxy-Tab-A8-10.5-SM-X200-32GB-basta-surfplattan-barn

Precis som den föregående Samsung-deltagaren kommer denna surfplatta med en smidig barnfunktion: Samsung Galaxy Kids. Här kan du som förälder övervaka användning och speltid, samtidigt som ditt barn kan använda pedagogiska, roliga och smarta appar. Samsung Kids garanterar att barnen inte nås av varken olämpligt innehåll eller ditt eget innehåll. Samsung Tab A8 har en pekskärm på 10.5 tum, ett lagringsutrymme på 32GB och en processor på 8 kärnor som gör att den jobbar extremt snabbt. Ett kap, helt enkelt! 

Specifikationer: 

 • Skärmstorlek: 10,5 tum
 • Lagringsutrymme: 34 GB
 • Batteritid: Upp till 10 timmar

Pris och mer information: 

 

Utmanare mellanklassen: Amazon Fire HD 8 Kids Edition 32GB – stöttålig surfplatta

En surfplatta tillverkad enbart för barn! Pris fr. 2.800 kr.

Amazon-Fire-HD-8-Kids-Edition-32GB-bast-i-test-surfplatta-barn-

Här kommer en padda tillverkad enbart för att passa de små. På denna surfplatta finns flera pedagogiska spel och lekar för barn mellan ca. 3-8 år. Även här finns en föräldrakontroll där du bland annat kan sätta upp pedagogiska mål, övervaka speltid och filtrera innehåll. Du kan även själv välja att ge ditt barn tillgång till appar som Netflix och Zoom. Perfekt för dig som vill att ditt barn ska ha en helt egen surfplatta! 

Specifikationer: 

 • Skärmstorlek: 8 tum 
 • Lagringsutrymme: 32 GB
 • Batteritid: Upp till 12 timmar

Pris och mer information: 

 

Bäst i test: Budget

Vinnare budgetklassen: Alcatel 1T 10 16GB

Användarvänlig och billig med barnfunktion! Pris fr. 1.500 kr.

Alcatel-1T-10-16GB-basta-surfplattan-barn

Sitt låga pris till trots är denna surfplatta överraskande bra. Den är smidig och extremt enkel att använda. Även här finns en barnfunktion, Kids Mode, som gör det enkelt att anpassa inställningarna för barnet, och som även visar användningstid och vilka appar barnet har använt. En annan stor fördel är Eye Care som minimerar det skadliga blåa ljuset, och är skonsammare för ögonen. Många fördelar till ett riktigt låg pris, alltså. 

Specifikationer: 

 • Skärmstorlek: 10 tum 
 • Lagringsutrymme: 16 GB
 • Batteritid: Upp till 10 timmar

Pris och mer information: 

 

Utmanare budgetklassen: Lenovo Tab M8 32GB – billig surfplatta för barn 

Billigaste paddan i vårt test! Pris fr. 1.300

billig och bra surfplatta för nybörjare

Testets billigaste testdeltagare är en enkel men riktigt bra padda som passar barn perfekt. Här finns Google Kids Space som låter ditt barn spela pedagogiska spel, skapa, upptäcka, läsa och kolla på film och serier. Den lite mindre storleken på 8 tum gör den dessutom smidig att hålla i för de mindre, och extra lätt att bära med sig på äventyr. En mycket prisvärd och enkel surfplatta som passar barnen ypperligt, helt enkelt! 

Specifikationer: 

 • Skärmstorlek: 8 tum 
 • Lagringsutrymme: 32 GB
 • Batteritid: Upp till 18 timmar

Pris och mer information: 

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

Att köpa en surfplatta för barn är som att adoptera en ny familjemedlem – den lär bli en stor del av både ditt och ditt barns liv och du vill att den ska vara så bra som möjligt. I vårt test blev Samsung Galaxy Tab S6 Lite från kategorin Lyx testvinnare, tack vare sin livslängd och sina smarta funktioner, däribland Samsung Kids.

I jakten på den bästa surfplattan för barn har vi gjort gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den padda som är bäst från den som inte är det.

När det gäller surfplattor är användarvänlighet, batterikapacitet och funktioner något vi tittar extra noga på och surplattorna vi presenterar ovan är samtliga pålitliga lirare som lever upp till kraven!

Med de sex surfplattor vi tagit fram känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken!

 

Köpguide för surfplatta till barn

Självklart finns det en massa saker att tänka på när man köper elektronik – det kan vara operativsystem, prestanda och lagringsutrymme. När man köper en surfplatta till just barn är det dock lite annorlunda. Framför allt mindre barn har förmodligen ingen större användning av extremt mycket lagringsutrymme, eller behov av en supersnabb och högpresterande surfplatta. Istället blir andra saker viktiga, som att surfplattan är enkel att använda, och att det finns funktioner som passar för just barn. Här kommer vi kolla närmare på tre saker som är extra viktiga när man köper en surfplatta till sitt barn – enkelhet, funktioner och egenskaper samt utformning och storlek.

Enkelhet

Även om äldre barn, tonåringar och vuxna sällan har några större problem med lite mer avancerade surfplattor så kan det för mindre barn vara en stor nackdel. Om barnet precis har börjat använda surfplatta så blir det extra viktigt att den är enkel att förstå och använda. Med det sagt är det förstås även viktigt att du som förälder förstår surfplattan ännu bättre, så att du kan ställa in inställningar och anpassa surfplattan efter behov.

Vad som gör en surfplatta enkel att använda är egentligen flera saker, och det kan vara till exempel stora ikoner – eller möjligheten att ändra storleken på ikonerna. En enkel och tydlig meny är också bra. Därtill är det förstås bra om surfplattan reagerar hyfsat snabbt när barnet trycker, men samtidigt inte är för känslig eftersom det är enkelt att göra feltryckningar.

Generellt kan man säga att en enkel surfplatta är enkel för barnet att förstå och använda, den ska gärna vara enkel att starta och favoritspelen ska gå enkelt att hitta och gå in på. Det är ofta enkelt att se redan i produktbeskrivningen om surfplattan är anpassad för barn, men även surfplattor som inte är anpassade kan vara enkla att använda. Finns det möjlighet att kolla på olika surfplattor i butik kan det vara en bra idé, för då märker man ganska snabbt om det är en modell som är enkel att använda.

Egenskaper och inställningar

Det absolut viktigaste när det gäller funktioner och egenskaper är förmodligen möjligheten att ändra inställningar för att surfplattan ska passa för barn. Ibland finns redan ett barnläge, eller möjligheten att välja ett färdigt sådant. Något annat som kan vara bra när ett barn ska använda surfplattan är om den är skonsam för ögonen, det vill säga att surfplattan ger ett ljus som är snällt mot användarens ögon. Ibland finns även möjligheten att ställa in olika ljus, och då kan man själv välja det ljus som skonar ögonen mest.

En inställning som många föräldrar uppskattar är möjligheten att sätta in en tidsgräns, så att barnet bara kan använda surfplattan en viss tid. Ibland varnar den när tiden är slut, för att barnet ska bli uppmärksam på det, och ibland fungerar tidsgränsen på annat sätt. Det kan dock vara bra att tänka på att många inställningar kan användas på alla surfplattor, med hjälp av appar, även om funktionen inte finns i surfplattans inställningar från början. Dock är det förstås enklare om funktionen redan finns bland inställningarna.

Utformning och storlek på surfplatta

Det kan vara en bra idé att fundera över vilken storlek man ska välja på surfplattan, även om det är omöjligt att säga vilken man bör välja. För en del är till och med en mobiltelefon ett bättre alternativ, av olika anledningar, och däribland på grund utav att den mindre skärmen kan vara enklare för en del barn att använda och enklare att hålla i. För andra barn är det precis tvärtom, en större skärm blir tydligare och det blir enklare att se vad man gör.

Ofta är det här någonting man märker med tiden, och det kan förstås vara svårt att veta innan om det skulle vara enklare eller svårare med en skärm i annan storlek. Det är två saker som skiljer sig åt med olika skärmstorlekar – hur surfplattan är att hålla i, och – såklart – hur stor bilden blir. Om surfplattan främst kommer användas för att se på film i bilen så kan det förstås vara en bra idé att välja en större skärm. Annars får man helt enkelt fundera på vad man tror fungerar bäst för ens eget barn, eller prova sig fram – kanske finns möjligheten att låna en surfplatta av någon en period för att se hur den skärmstorleken fungerar.

 

Avslutande ord inför ditt köp av padda till barn

Om man för första gången köper en surfplatta till sitt barn så kan det vara bra att först fundera på hur den ska användas – dels för att ha något att förhålla sig till när den börjar användas, dels för att det blir enklare att hitta rätt när man vet vad man behöver. Fundera till exempel på hur ofta surfplattan ska få användas, och hur den ska användas. Är den främst tänkt för filmtittande i bilen? Ska den få användas när barnet, eller föräldrarna, är sjuka och energinivån är låg? Eller ska den kanske användas dagligen, och i så fall hur länge?

Det är förstås bara du som förälder som kan avgöra hur ditt barn får använda surfplattan, men generellt kan man säga att det förstås inte är någon bra idé att låta barnet använda den allt för mycket. Här är det förstås också viktigt att ta hänsyn till hur gammalt barnet är, och mindre barn bör kanske främst använda surfplattan för filmtittande under långa bilresor. Du vet dock bäst själv vad som fungerar för er, och om du inte är helt säker redan från början så kommer du snart att märka vad som fungerar bäst för er.

Om ditt barn redan har använt surfplatta ett tag, men det är dags att köpa en ny, så har du förmodligen redan koll på hur och när den får användas, och du har säkerligen en uppfattning om vad du söker också. Fundera över vad du gillade bäst med den tidigare surfplattan, och vad du inte var nöjd med, och utgå från det när du väljer nästa. Kolla runt på olika alternativ och fundera över om det finns något som du saknade hos den förra surfplattan, eller kanske precis tvärtom – något du inte vill ha på den nya.

 

Vanliga frågor och svar om surfplattor till barn

Behöver barn en surfplatta?

Nej, man måste inte ha någon surfplatta och framför allt mindre barn har inget större behov av en sådan. Med det sagt finns det ändå fördelar – den kan underlätta längre bilresor då barnet kan se på film, och många spel och appar kan vara lärorika för barnet. Det finns ju appar som kan träna barnets tal, skriv- och läsförmåga och andra viktiga saker. Så länge den inte används för mycket, är den förmodligen mest till fördel för barnet.

Vid vilken ålder kan barn ha surfplatta?

Det finns såklart ingen benfast åldersgräns när det kommer till surfplattor och barn, däremot brukar man säga att barn som är yngre än tre år inte har särskild stor nytta av en surfplatta, åtminstone inte i pedagogiskt syfte.

Vilken är den bästa surplattan till barn?

I vårt test blev Samsung Galaxy Tab S6 Lite från kategorin Lyx testvinnare, tack vare sin livslängd och sina smarta funktioner, däribland Samsung Kids.

 

 

Matilda Habbe

Kreativ copywriter, medveten prylnörd och inbiten second hand-fantast som skriver det absolut bästa om det mesta och för de flesta. Här på Hemfakta är mitt ack så viktiga uppdrag att guida dig genom prylarnas värld! E-post - LinkedIn

1 svar på ”Bäst i test: Surfplatta barn – ge bort en pedagogisk padda till barn!”

 1. Att ge en surfplatta till ett barn kan verka som en kontroversiell idé för många föräldrar. Men om den används på rätt sätt kan den faktiskt fungera som ett pedagogiskt verktyg och hjälpa barnet att lära sig på ett roligt och interaktivt sätt. Det finns också många surfplattor på marknaden som specifikt är utformade för barn och som erbjuder extra skydd och säkerhetsfunktioner.

  Innan du köper en surfplatta till ditt barn är det viktigt att tänka på faktorer som ålder, syfte och budget. Oavsett vilken surfplatta du väljer kan den fungera som ett pedagogiskt och underhållande verktyg för ditt barn.

  Svara

Lämna en kommentar