Köp inte SUP innan du läser vårt test och vår jämförelse av de bästa modellerna. Vi har korat SUP bäst i test inom flera kategorier för att hjälpa dig till rätt val för dig. Vi har också skapat en köpguide med viktiga tips inför köpet av bäst SUP för dig.
Lyx
9
Mellan
8.4
Budget
8.8
Du ligger på playan men det har börjat rycka lite i aktivitetsnerven! Det spegelblanka vattnet ropar på dig och där på strankanten står den, stor och mönstrad, klädd i halkskydd och med sin vapendragare – paddeln – vid sin sida: SUP:en. Short for Stand-up Paddle, för den oinvigde. Hursom! Du har fått syn på den och nu finns det ingen återvändo. Du ska bli med paddelbräda! Ja för du har ju också hört att det är en vattensport som tagit världen med storm och att supbrädor både bjuder på trevliga vyer, fysisk aktivitet (tränar både core och balanssinne) och ger upphov till ett allmänt välbefinnande. Dessutom vet du säkert att paddelbrädor är rätt enkla att lära sig och att man ser rätt frän ut när man glider runt på dom. Så du står där och bestämmer dig för att investera i en sup-bräda helt enkelt. Och då blir ju givetvis nästa fråga: vad ska man tänka på när det kommer till supbrädor? (eller Supboards som en anglofil hade sagt). Det ska du få reda på nu och givetvis ska du även få reda på vilken paddle board som är bäst i test! Dags att paddla!
Våra experter har landat i sex prima supbrädor i olika prisklasser och med olika egenskaper. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.
I vårt test blev den uppblåsbara sup-brädan från Jobe Aero Yarra testvinnare, tack vare att den är riktigt kvalitativ och stabil och har många grymma tillbehör som ger dig alla förutsättningar för en riktigt härlig SUP-upplevelse!
I jakten på den bästa SUP har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den bräda som är bäst från den som inte är det. När det kommer till SUP-brädor är användarvänlighet, stabilitet och justerbarhet avgörande komponenter. Dessutom föredrar vi dom uppblåsbara varianterna som är enkla att transportera och fortfarande är riktigt stabila.
Med de sex paddelbrädor vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.
Att köpa SUP bräda är inte alltid det enklaste, framför allt inte om man inte har gjort det tidigare. Det finns en hel del saker som kan vara bra att hålla koll på, och flera saker som kan vara bra att tänka på när man gör sitt val. För att göra det lite enklare så kommer vi här att gå igenom några av alla dessa saker. Vi kommer att fokusera på modell/form, längd och bredd.
Det finns två olika typer av Paddleboars, hårda brädor och uppblåsbara brädor. Tidigare var den förstnämnda vanligast, och uppblåsbara brädor var inte lika bra som de är i dag. De har dock utvecklats mycket och är i dag faktiskt populärare än hårda brädor, eftersom de numera ofta håller samma kvalitet och dessutom har många andra positiva egenskaper.
Det finns även två olika utformningar, som också kan ses som två olika modeller: All-round och Touring SUP. All-round är kortare och har rundare former, de är stabila och de är även lättmanövrerade. De är dock inte lika riktningsbara som Touring-modeller. All-round kan man använda för att paddla, men även för att bara flyta runt.
All-round passar perfekt för nybörjare, eftersom de är enkla att använda och stabila. Touring passar istället bra för den som vill ha fart, och om du vill motionspaddla eller kanske till och med tävla. Touring har bättre glid på vattnet och bäst riktningsbarhet, men de är smalare och inte lika stabila som All-round.
När det gäller längden på en Supboard finns det flera saker att tänka på. Dels väljer man längd utifrån vikt, men längden ger även olika egenskaper. Kortare brädor är till exempel lättare att manövrera och hantera, men brukar istället vara långsammare. En kort bräda gör även paddlingen enklare för mindre personer.
En kort bräda kan alltså vara ett bra val för nybörjare, medan långa brädor ofta är snabbare och passar bra för motionspaddling. Även korta brädor går bra att motionspaddla med, men om man vill ha fart så ska man välja en längre bräda.
Även bredden på SUP:en har betydelse. En bredare bräda ger stabilitet och är enklare att hantera, desto bredare den är desto bättre blir stabiliteten och desto enklare blir den att använda. En bred SUP bräda kan alltså vara ett bra val för en nybörjare.
Precis som längden så påverkar även bredden farten, och en smalare bräda är istället snabbare. Smalare brädor har även bättre glidförmåga och är bättre på att hantera vågor, de smala brädorna är istället vingligare.
Här bör man alltså tänka precis som man tänker när det gäller längd. Är man nybörjare så är en bred bräda ett bra val, eller om man av annan anledning föredrar stabilitet och enkel hantering. Om man däremot är ute efter fart och bra glidförmåga, då är det en smalare bräda man bör välja.
Vi har tagit fram 6 stycken riktigt bra Paddleboards för olika behov, och i olika prisklasser. För att göra det enklare att hitta rätt bland dessa är de uppdelade i tre olika kategorier utifrån just prisklass: premiumklassen, mellanklassen och budgetklassen.
Stand up paddle är en sport som har många fördelar. Det passar i stort sett alla, hela familjen kan göra det och det är en kul aktivitet att göra tillsammans. Dessutom är stand up paddle enkelt att lära sig, och självklart är det även bra träning – både balanssinnet och corestyrkan tränas upp när man paddlar med en SUP bräda.
En sak som kan vara bra att känna till när man ska köpa Paddelbräda är att det finns två modeller, hårda och uppblåsbara. Tidigare var de hårda brädorna vanligast, men med tiden har de uppblåsbara blivit både bättre och vanligare.
Oavsett vilken modell man väljer så finns det förstås en hel del som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en SUP bräda. Några av dessa saker är till exempel att brädan ska klara minst 15 psi, den ska ha minst 15 centimeter i tjocklek/volym, den ska vara tillverkad i dubbla lager och tillverkad med minst 100 procent drop-stitch för maximal styvhet.
Det kan också vara bra att känna till att billigare Supboards, de för under 5000 kronor, sällan har de kvalitéer som en SUP bräda bör ha. Med det sagt finns det även bra alternativ i lägre prisklasser, och för nybörjare som kanske aldrig ens testat på SUP tidigare kan det vara smart att köpa en billigare bräda först.
Förutom att längden ska anpassas efter användarens vikt, så finns det också olika brädor som har olika egenskaper och därmed passar för olika behov. En spetsig och smal bräda ger till exempel snabbhet, och en rundad bräda passar för nybörjare. Paddeln man använder är också viktig att tänka på – desto lättare paddel, desto enklare paddling. Tänk också på att välja en flytväst som är bekväm och ger rörelsefrihet.
SUP är en förkortning för Stand Up Paddle, vilket är en vattensport som börjar bli allt vanligare. SUP påminner en del om vågsurfing, men brädorna är ofta lite större och när man utövar SUP står man upp och paddlar sig framåt. SUP bräda är alltså den bräda som används när man utövar SUP.
Det är väldigt olika vilken längd som är lämplig. Generellt kan man dock säga att de vanligaste längderna på SUP brädor är 10.8, 11.6 och 12.6 och vilken som passar bäst beror till stor del på användarens vikt. Väger man över 85 kg bör man välja längden 12.6.
En SUP bräda kan kosta allt från omkring 2000 kronor eller till och med ännu mindre, och upp till 30 000 kronor och mer därtill. Man behöver sällan spendera över 10 000 kronor dock, framför allt inte om man är nybörjare. SUP brädorna i vårt test ligger på mellan 2000 och 9000 kronor.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡