1. Hem
 2. >
 3. Barn & Familj
 4. >
 5. Bäst i test: Studsmatta – sikta mot stjärnorna!
studsmatta-bäst-i-test.jpg

Lyx

Bäst i test studsmatta med nät

Berg Favorit Regular

9

Mellan

Bäst i test rund studsmatta med nät

Exit Silhouette 

8.6

Budget

Bäst i test billig studsmatta

Pinepeak Trampolin

8.2

Inledning

Alla har vi väl en gång varit barn och drömt om en studsmatta som tar oss mot oändligheten och vidare? Som vuxen har du nu möjligheten, om inte tvånget, att införskaffa en matta till dina egna kids. Men hur tusan gör man då? Hur vet man vilken som har bäst studs och tryggast hoppning och mjukast matta för excellenta magpladask? Kompis – det vet vi! För är det en rund studsmatta med skyddsnät du är ute efter så har du kommit helt rätt! Här fäster vi blicken mot himlen och presenterar årets bästa studsmatta 2024! 

I vårt test blev Berg Toys Favorit Regular vinnare eftersom det är en studsmatta som i sin mest klassiska form ger studset den ska och mer därtill. Den är slitstark, snygg och har hårt spända fjädrar som både ger bra studs och fin precision. Det är väldigt mycket studsmatta för priset, helt enkelt!

Varje studsmatta har bedömts utifrån pris, hållbarhet/miljö, användarvänlighet, säkerhet och stabilitet, samt studs och komfort. Denna ranking reflekterar en balans mellan pris och prestanda, med fokus på hur varje produkt skiljer sig från de andra i sitt respektive segment.

I jakten på den bästa studsmattan har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den studsmatta som är bäst från den som inte är det. När det kommer till studsmattor är kvalitet, studs och säkerhet lite extra viktiga komponenter.

Med de sex studsmattor vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

1

Berg studsmatta Favorit Regular med skyddsnät – Bästa studsmattan 2024!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bäst i test studsmatta med nät

Lyx

Vinnare

7

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

9

Användarvänlighet

10

Säkerhet och Stabilitet

10

Studs och Komfort

9

Totalpoäng

Motivering: Berg studsmatta imponerar med sin hållbarhet och säkerhetsfunktioner. Den elektrogalvaniserade ramen och finmaskiga skyddsnätet garanterar säker lek, medan den utmärkta studs och komfort gör den till det bästa valet i lyxklassen.

Pris fr. 7.700 kr.

Här har vi en jätte till studsmatta som osar hög kvalité så det skriker om det! Studsmattan från Berg Toys har ett bra tryck i fjädrarna som ger bra kontroll på studsen.  Denna matta är främst anpassad för barn från 6 år och uppåt och ger ett lite extra bra studs för de som väger mellan 30 och 100 kg. Här är studsen lite grundare men precisionen och kontrollen desto stabilare.

Studsmattans ram är elektrogalvaniserad vilket gör att den är tålig mot rostning. De kritiska punkterna – till exempel svetsfogar och fästen – är gjorda med en mycket hög precision vilket ger såväl lång hållbarhet som en enkel montering.

Skyddsnätet Comfort är ett finmaskigt och slitstarkt nät som fästs i stabila stolpar. Höjden på nätet är 1,8 meter det har en omlottingång som gör att öppningen alltid är stängd. Nätet sätts fast på utsidan av ramen och kantskyddet, vilket gör att utrymmet blir större, och det gör även att det finns möjlighet att stå eller sitta på kantskyddet när någon annan hoppar på studsmattan. Kantskyddet har dessutom dräneringshål på sidorna. Stolparna är vadderade med ett svart fodral som ger ett snyggt och stilrent utseende. Här ingår dock ingen stege.

 • Ålder: Från 6 år
 • Kantskydd: 36 cm
 • Skyddsnät: 1,8 m högt
 • Diameter: 430cm
 • Maxvikt: 120 kg
 • Testad vikt: 600 kg
 • Färg kantskydd: Grön / Svart / Grå
 • Antal fjädrar: 96 st
2

Salta Premium Black 

Bäst i test studsmatta med skyddsnät

Lyx

Utmanare

8

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Användarvänlighet

9

Säkerhet och Stabilitet

9

Studs och Komfort

8.4

Totalpoäng

Motivering: Salta Premium Black erbjuder en stabil och säker studs för både barn och vuxna. Dess design och materialkvalitet är utmärkt, vilket säkerställer en långvarig och njutbar hoppupplevelse.

Pris fr. 7.000 kr.

Lyxklassens utmanare är en stabil och rejäl studsmatta med 88 fjädrar som ger dig fantastiska hopp och mjuka landningar. Salta har lagt stort fokus vid säkerhet, hållbarhet och design, vilket gör mattan rolig och bekväm att hoppa på utan att säkerheten kompromissas.

Fjädrarna täcks av en vaddering med extra lång kjol som klarar både väder och vind. Nätet hålls tätt av stabila stolpar som skyddas av ett mjukt skal. Stege ingår inte.

Maxvikten ligger på 150 kg, och rekommenderad ålder är från 5 år och uppåt.

 • Diameter: 427 cm
 • Form: rund
 • Rekommenderad maxvikt: 150kg
 • Testvikt: 375 kg
 • Ålder: Från 5 år
 • Höjd: 88 cm
 • Höjd inkl. säkerhetsnät: 270cm
 • Antal fjädrar: 88
3

Exit Silhouette 

Bäst i test rund studsmatta med nät

Mellan

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Användarvänlighet

9

Säkerhet och Stabilitet

8

Studs och Komfort

8.6

Totalpoäng

Motivering: Exit Silhouette är en utmärkt mellanklass studsmatta, som kombinerar säkerhet och användarvänlighet med en attraktiv design. Dess fluorescerande dragkedja och starka skyddsnät gör den till ett säkert och populärt val för familjer.

Pris fr. 5.000 kr.

Ett skepp kommer lastad med en stor, stabil och snygg studsmatta! Denna matta har extremt kraftiga fjädrar vilket ger ett otroligt studs och mjuka landningar.

Skyddsnätet är väldigt hårt spänt vilket skyddar dina barn lite extra då det är omöjligt att trassla in sig i det. Det har dessutom fluorescerande dragkedja som gör att du kan se om den är ordentligt stängd från flera meters avstånd.

De galvaniserade fjädrarna har ett noga utvecklat säkerhetssystem som gör att fötterna inte kan trassla in sig i dem. Både fjädrar och ram är förutom galvaniserade dessutom pulverlackerade vilket skyddar väldigt bra mot rost.

 • Maxvikt: 120
 • Diameter: 427 cm
 • Antal fjädrar: 80
 • Höjd inkl. skyddsnät: 269 cm
4

Salta Comfort med nät

Bäst i test studsmatta

Mellan

Utmanare

8

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Användarvänlighet

8

Säkerhet och Stabilitet

8

Studs och Komfort

7.8

Totalpoäng

Motivering: Salta Comfort kombinerar prisvärdhet med hög kvalitet och säkerhet. Dess stålring som håller nätet sträckt och dubbelförzinkade fjädrar garanterar hållbarhet och en skön hoppupplevelse.

Pris fr. 5.700 kr.

Salta Comfort edition är en bekväm och prisvärd studsmatta med stilren design. Den är utvecklad med de nyaste standarderna i åtanke vilket garanterar hög säkerhet.

Skyddsnätet som ingår är konstruerat med en stålring som gör att nätet håller position och att det finmaskiga nätet förblir stramt. Detta garanterar att barnen inte trasslar in sig i nätet. Öppningen består av en dragkedja som är enkel att öppna och stänga.

Fjädrarna är dubbelförzinkade och koniska vilket ger ett bra studs och en unik hoppupplevelse som håller i många, många år.

 • Höjd: 75 cm
 • Höjd inkl. säkerhetsnät: 260 cm
 • Maxvikt: 120 kg
 • Testad vikt: 250 kg
 • Diameter: 366 cm
 • Antal fjädrar: 64
5

Pinepeak Trampolin med nät 427cm

Bäst i test billig studsmatta

Budget

Vinnare

10

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

9

Användarvänlighet

8

Säkerhet och Stabilitet

7

Studs och Komfort

8.2

Totalpoäng

Motivering: Pinepeak Trampolin är det perfekta budgetvalet. Den erbjuder en robust och säker design till ett mycket konkurrenskraftigt pris, vilket gör den idealisk för familjer som söker ett prisvärt alternativ.

Pris fr. 4.000 kr.

Från Pinepeak kommer ett alldeles utmärkt budgetalternativ för dig som vill hålla i stålarna utan att tumma på säkerheten (som man ju ogärna vill när det handlar om barn). Den är gedigen, stabil och säker – och dessutom riktigt enkel att montera. Studset är riktigt bra och landningen mjuk.

Benen är riktigt stadiga och tillverkade i stabilt stål, och skyddsnätet sitter ordentligt och skyddar ditt barn från att trilla av. Det finns dessutom ett snyggt och vädertåligt kantskydd som skyddar barnen från att klämma sig på fjädrarna.

 • Rekommenderad ålder: Från 6 år
 • Maxvikt: 120 kg
 • Diameter: 427
 • Höjd: 274 cm
6

Plum Wave Studmatta inkl. Skyddsnät

Bäst i test billig studsmatta

Budget

Utmanare

10

Pris

6

Hållbarhet/Miljö

8

Användarvänlighet

7

Säkerhet och Stabilitet

7

Studs och Komfort

7.6

Totalpoäng

Motivering: Plum Wave Studmatta är ett utmärkt budgetalternativ. Med Springsafe-teknologi och tjock vaddering erbjuder den en säker och rolig upplevelse, särskilt för äldre barn.

Pris fr. 3.500 kr.

Här kommer ett stabilt och roligt budgetval med ordentligt studs som är speciellt anpassad för lite äldre barn. Den har en riktigt stor hoppyta och fyra stabila ben i stål.

Plum har en speciell Springsafe-teknologi som garanterar att barnen alltid håller avstånd från fjädrarna. Dessutom täcks både fjädrar och ram av en tjock och vädertålig vaddering. Skyddsnätet är stabilt och sitter på plats även under de mer tuffa lekarna.

 • Diameter: 427 cm
 • Antal fjädrar: 75
 • Höjd med skyddsnät: 265
 • Rekommenderad ålder: 6 år
 • Maxvikt: 120 kg

Studsmatta med god kvalitet lönar sig i längden-Köpguide

Studsmattans hoppduk i samverkan med dragfjädrarna är vad som ger studsmattan dess studs. Detta betyder att ju fler dragfjädrar studsmattan har desto mindre belastning är det på varje fjäder, vilket resulterar i en bättre studs och en betydligt längre hållbarhet. Utöver detta så utgör även studsmattans utformning en viktig roll, och där en större diameter, smalare tråd samt längre dragfjädrar ger bättre studs jämfört med en studsmatta med mindre diameter, tjockare tråd och små fjädrar. En studsmatta med korta, små fjädrar är oftast billigare – men de kan också bli uttänjda och nötas hårdare än de längre fjädrarna, vilket också gör studset sämre.

Om studsmattan är tänkt att användas i flera år kommer du mest troligt behöva införskaffa nya delar efter en viss tid, som till exempel ett nytt kantskydd, och i vissa fall att behöva att byta ut hela studsmattan. Det kan därmed bli dyrare i det långa loppet om du snålar från starten.

Frågor och svar om studsmatta

Ja, det är säkert att hoppa på en studsmatta. Används studsmattan på rätt sätt så är det inte mer farligt än att cykla eller åka inlines. Men som med de flesta andra roliga aktiviteter så finns det ett par risker och säkerhetsföreskrifter att ta hänsyn till. De vanligaste olyckorna i samband med studsmattor är att två individer krockar på mattan, så därför är det viktigt att barnen lär sig att vara uppmärksamma på varandra. Barn yngre än 6 år har heller inte deras balanssinne fullt utvecklat, så därmed bör yngre barn inte hoppa samtidigt som andra. Att använda skyddsnät är numera också mer eller mindre obligatoriskt. Du bör också alltid säkerställa att studsmattan är placerad på en plan mark med ett säkert avstånd till stenar och träd. Vi rekommenderar också att man aldrig använder skor på studsmattan eftersom det kan fastna grus under sulorna, vilket ger onödigt slitage på hoppduken.

Att välja rätt storlek kan kännas klurigt. Det kan vara frestande att köpa en stor studsmatta för den som har en större trädgård, men här är det viktigt att först och främst tänka på vem som ska använda studsmattan. En liten person kan sällan få till en bra studs på en större studsmatta och ju större hoppduken är desto större hoppkraft krävs. Standardstorleken för studsmattor bland svenska hem är 4,3 meter i diameter, vilket är en bra storlek för både mindre och större barn.

Kantskyddets funktion är att delvis skydda från ramens hårdare delar, men även att förhindra klämskador i fjädrarna. Detta är en väldigt viktig del på studsmattan som många ofta glömmer bort, men kantskyddet bör du aldrig kompromissa med. För optimalt skydd bör kantskyddet täcka hela ramen, alla fjädrar samt dess fästen. Det bör vara 2 centimeter tjockt för att inte ge vika om hopparen råkar ta ett kliv mellan fjädrarna. Det är också fördelaktigt om kantskyddets material är UV-skyddat då detta ger en längre hållbarhet.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser