1. Hem
 2. >
 3. Hem & Hushåll
 4. >
 5. Bäst i test: Strykjärn – För ett skrynkelfritt liv!
strykjarn-skrynkliga-klader.jpg

Lyx

Strykjärn - Bäst i test Philips Azur

Philips Strykjärn Azur Pro GC4909

8.8

Mellan

Russell Hobbs Cordless One Temperature 26020 – sladdlöst strykjärn

Russell Hobbs Cordless One Temperature 26020

8.3

Budget

Tefal Virtuo FV1711 - Budget strykjärn

Tefal Virtuo FV1711

8.5

Inledning

Har det blivit dags att tjacka ett strykjärn? Ja men då har du hamnat helt rätt. Det finns en hel värld av smidigt strukna kläder att upptäcka därute och vi är här för att göra den världen lite mer lättnavigerad. För hur hittar man egentligen det bästa strykjärnet? Ska man köpa ett ångstrykjärn eller kanske ett sladdlöst strykjärn och vad är egentligen skillnaden på ångpuff och ångutsläpp? Frågorna är många och svaren har hittills varit få – fram tills nu! Här har vi nämligen tagit fram årets bästa strykjärn! Välkommen till strykjärnets rike, där rynkor är fienden och ångpuffen kung!

Här på Hemfakta har vi utsett Philips Azur till årets bästa strykjärn 2024, då detta är ett av marknadens mest kraftfulla strykjärn som kommer med en drös olika funktioner som kommer göra ditt liv.. tja, enklare, helt enkelt! 

Vilket strykjärn som faktiskt är bäst är dock en något komplicerad fråga, eftersom dina behov och preferenser spelar en viktig roll i valet. Priset och funktioner varierar, vilket innebär att vår testvinnare, även om den är tipptopp, kanske inte är det absolut bästa strykjärnet för varenda kotte därute. Därför rekommenderar vi att du fortsätter att läsa om de olika testade produkterna nedan. På så sätt kan du göra ett välgrundat beslut som passar dina specifika behov!

I jakten på det bästa strykjärnet har vi läst kundomdömen och gått igenom specifikationer och labbtester – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer det strykjärn som är bäst från det som inte är det. När det kommer till strykjärn är resultat (ångkapacitet), hastigheten och användarvänligheten avgörande komponenter, men givetvis är dess smidighet, priset och inte minst paketeringen också något vi tittare närmare på.

Har du inte riktigt fått kläm på vilket strykjärn du ska välja kommer här en nätt liten jämförelse som kan hjälpa dig på traven!

1

Philips Strykjärn Azur Pro GC4909 –  Bäst i test [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Strykjärn - Bäst i test Philips Azur

Lyx

Vinnare

7

Pris

9

Användarvänlighet

10

Strykresultat

9

Design/ergonomi

8.8

Totalpoäng

Motivering: Detta strykjärn från Philips visar starka poäng inom strykresultat och användarvänlighet med sin imponerande prestanda och smarta funktioner. Det når höga betyg för design och ergonomi samt erbjuder utmärkt strykresultat, men priset drar ner den totala poängen något.

Ett kraftfullt och pålitligt ångstrykjärn! Pris ca. 1.300 kr.

Bäst i test av alla strykjärn är ingenting annat än ett ångstrykjärn från Philips med en imponerande prestanda och flera smarta funktioner. Detta ångstrykjärn är en pålitlig och kraftfull enhet som gör strykningen enkel och effektiv.

En av de mest imponerande funktionerna hos Philips Azur Pro GC4909 är dess kraftfulla ångpump som genererar en konstant ångmängd för att effektivt ta bort veck och rynkor från kläderna. Detta sparar både tid och ansträngning under strykningen. Järnets Durilium AirGlide-strykplatta glider smidigt över tyget och ger en jämn värmefördelning. Strukturen på strykplattan minskar också risken för kläderna att fastna eller fastna, vilket är ett stort plus.

Philips Azur får ett extra plus för den generösa vattentanken på 350 ml som gör att du kan stryka flera plagg utan att behöva fylla på vatten så ofta. Dessutom har ångstrykjärnet en smart funktion som gör att det kan användas både vertikalt och horisontellt. Detta är praktiskt när du behöver stryka hängande kläder eller gardiner. Den har också en automatisk avstängningsfunktion.

När det gäller design och användarvänlighet är Philips Azur Pro GC4909 också en vinnare. Den har en ergonomisk utformning med en bekväm handtag som gör strykningen mindre ansträngande för händerna. Den har också en tydlig och enkel temperaturinställning samt en självrengöringsfunktion som underlättar rengöringen av ångkanalerna.

 • Ångpuff (gram/minut): 250
 • Vattenbehållare: 0.3 liter
 • Effekt: 2400 watt
 • Automatisk avstängning: Ja
 • Övriga funktioner: Stor vattentank, Kan användas vertikalt och horisontellt, Ergonomisk utformning, Automatisk rengöring

Fördelar 

 • Ger ett utmärkt resultat
 • Väldigt användarvänligt och bekvämt
 • Klarar alla tyger
 • Ger en snabb strykning

Nackdelar 

 • Lite tungt enligt vissa användare

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av strykjärnet har vi hämtat cirka 500 recensioner från Pricerunner1 och Philips2 .

2

Tefal Strykjärn Ultimate Pure FV9845

Tefal Strykjärn Ultimate Pure - Utmanare

Lyx

Utmanare

7

Pris

8

Användarvänlighet

9

Strykresultat

9

Design/ergonomi

8.3

Totalpoäng

Motivering: Detta Tefal-järn visar också stark prestanda, särskilt i strykresultat och design.

Ett bra OCH snyggt järn! Pris ca. 1.300 kr.

Det här fagra strykjärnet kombinerar både funktionalitet och stil, vilket gör strykningen till enklare och mer njutbar upplevelse.

Den roséguldiga färgen ger strykjärnet en elegant och modern känsla som skiljer sig från de traditionella strykjärnen. Designen är också ergonomiskt utformad med en bekväm handtagsform och en lätt vikt, vilket gör det enkelt att manövrera och använda strykjärnet under längre perioder. Tefal Ultimate Pure Rosé har en imponerande effekt på 3000 watt vilket ger snabb uppvärmning och snabb återställning av värmen efter varje strykning. En av de mest imponerande funktionerna är det avancerade Pure Steam-systemet. Detta system genererar en kraftfull och konstant ångproduktion vilket gör att ångan når djupt in i tyget och effektivt tar bort veck och rynkor.

Strykjärnet har också en keramisk sula som är otroligt smidig att använda. Den glider lätt över tyget utan att fastna eller orsaka skador. Vi uppskattar också den precisionskoncentrator som medföljer vilket gör det möjligt att rikta ångan mot svåråtkomliga områden eller mer känsliga material. Med en kontinuerlig ångproduktion på upp till 55 gram per minut och ett kraftfullt ångpuffsläpp på upp till 230 gram per minut kan du enkelt hantera även de mest envisa vecken och rynkorna.

 • Max. ångutsläpp (g/min): 60 g/min
 • Ångpuff (g/min): 260 g/min
 • Effekt: 3000 watt
 • Automatisk avstängning: Ja
 • Övriga funktioner: Självrengörande, Ergonomiskt utformad, Automatisk avstängning, Slitstark, Kraftfull ångproduktion

Fördelar 

 • Ger ett väldigt bra strykresultat
 • Riktigt bra ångkapacitet
 • Enkelt att förstå sig på och använda

Nackdelar 

 • Något tungt enligt vissa användare

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av strykjärnet har vi hämtat cirka 300 recensioner från Pricerunner3 .

Duellen

Lyx

Philips Strykjärn Azur Pro GC4909 –  Bäst i test 2024! vs. Tefal Strykjärn Ultimate Pure FV9845

Båda lyxstrykjärnen, Philips Azur Pro och Tefal Ultimate Pure, ligger i samma prisklass med imponerande prestanda och smarta funktioner. Philips Azur Pro särskiljer sig med sin kraftfulla ångpump, stora vattentank och användarvänliga funktioner som möjliggör både vertikal och horisontell användning. Å andra sidan sticker Tefal Ultimate Pure ut med sin estetiska design och avancerade Pure Steam-system som effektivt tar bort veck och rynkor.

3

Russell Hobbs Cordless One Temperature 26020

Russell Hobbs Cordless One Temperature 26020 – sladdlöst strykjärn

Mellan

Vinnare

9

Pris

7

Användarvänlighet

9

Strykresultat

8

Design/ergonomi

8.3

Totalpoäng

Motivering: Det trådlösa alternativet från Russell Hobbs erbjuder en fantastisk prispunkt och bra användarvänlighet. Det presterar bra men har inte samma höga användarvänlighet som andra testdeltagare – detta då strykjärnet enligt användare måste laddas väldigt ofta.

Sladdlöst strykjärn för en rimlig peng! Pris ca. 650 kr.

Russell Hobbs Ångstrykjärn Cordless One Temperature är en imponerande apparat som erbjuder en trådlös och bekväm strykupplevelse. En av de mest framträdande funktionerna är den trådlösa designen. Det innebär att du inte längre behöver oroa dig för att trassla in dig i sladden eller begränsas av ett närliggande eluttag. DU kan enkelt ta med dig ångstrykjärnet till olika rum eller på resor utan några bekymmer. Den medföljande basen fungerar som en laddningsstation och ger enkel och snabb uppladdning.

En annan imponerande egenskap är att detta ångstrykjärn har en enda temperaturinställning vilket innebär att du inte längre behöver experimentera med olika värmenivåer för olika typer av tyger. Den optimala temperaturen är redan förinställd och du kan stryka alla dina plagg utan att oroa dig för att skada dem. Den kommer dessutom med en kraftfull ångfunktion där ångan genereras snabbt och jämnt vilket ger effektiv borttagning av veck och rynkor. Det är imponerande hur smidigt och lätt det är att glida över tyget och få det att se snyggt och professionellt utstruket.

Sist men absolut inte minst är designen och kvaliteten på ångstrykjärnet mycket tilltalande. Det är snyggt och ergonomiskt utformat vilket gör det bekvämt att hantera och använda. Dessutom känns det robust och pålitligt vilket ger en känsla av hållbarhet och långvarig användning. Ett toppenjärn, helt enkelt!

 • Max. ångutsläpp (g/min): 45
 • Ångpuff (g/min): 210 g
 • Effekt: 2600 watt
 • Automatisk avstängning: Ja
 • Övriga funktioner: Sladdlöst strykjärn, En enda temperaturinställning, 350 ml vattentank

Fördelar 

 • Väldigt bra pris/prestanda-förhållande
 • Strykningen går mycket enklare utan sladd
 • Snabb laddning

Nackdelar 

 • Batteriets livslängd är alldeles för kort enligt vissa användare

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av strykjärnet har vi hämtat cirka 1.000 recensioner från Amazon4 och Pricerunner5 .

4

Philips DST5030/80

Philips kraftfulla ångstrykjärn

Mellan

Utmanare

9

Pris

9

Användarvänlighet

8

Strykresultat

8

Design/ergonomi

8.5

Totalpoäng

Motivering: Detta Philips-järn är prisvärt och har en stark användarvänlighet, men når inte samma nivå som Azur Pro GC4909 i strykresultat.

Ångstrykjärn med kraftfull ångfunktion! Pris ca. 690 kr.

Philips DST5030/80 är en fantastisk produkt med hög prestanda! Det som utmärker Philips DST5030/80 är dess kraftfulla ångfunktion. Ångan genereras snabbt och effektivt vilket gör det enkelt att ta bort envisa veck och rynkor från kläderna. Det är otroligt tidsbesparande och ger en professionell strykeffekt varje gång.

En annan fördel med detta stryksystem är dess stora vattentank. Den rymmer tillräckligt med vatten för att kunna stryka flera plagg utan att behöva fylla på. Vi uppskattar också den justerbara ångstyrkan på Philips DST5030/80. Man kan enkelt anpassa ångintensiteten efter tyget man stryker, vilket gör att man kan vara säker på att inte skada eller bränna kläderna. Det är en användbar funktion som ger dig full kontroll över strykprocessen. Designen på Philips DST5030/80 är också mycket användarvänlig. Det är lätt att hantera och manövrera stryksystemet, och det är också lätt att förvara när det inte används.

Slutligen vill vi också nämna att Philips DST5030/80 är tillverkad av högkvalitativa material. Den känns robust och pålitligt och vi är övertygade om att den kommer att hålla länge, länge.

 • Max. ångutsläpp (g/min): 45 g/min
 • Ångpuff (g/min): 180 g/min
 • Effekt: 2400 watt
 • Automatisk avstängning: Ja
 • Övriga funktioner: Kraftfull ångfunktion, Generös vattentank, Anpassningsbar ångintensitet

Fördelar 

 • Lätt att använda
 • Fungerar precis som förväntat
 • Perfekt ångfunktion
 • Ger ett bra strykresultat

Nackdelar 

 • Lite kort sladd enligt vissa användare

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av strykjärnet har vi hämtat cirka 250 recensioner från Elgiganten6 och Pricerunner7 .

Duellen

Mellan

Russell Hobbs Cordless One Temperature 26020 vs. Philips DST5030/80

Här möts det trådlösa strykjärnet från Russell Hobbs och Philips DST5030/80. Russell Hobbs erbjuder en trådlös och bekväm strykupplevelse med en enda temperaturinställning, medan Philips DST5030/80 särskiljer sig med sin kraftfulla ångfunktion och justerbara ångintensitet för olika tyger.

5

Tefal Virtuo FV1711

Tefal Virtuo FV1711 - Budget strykjärn

Budget

Vinnare

10

Pris

9

Användarvänlighet

8

Strykresultat

7

Design/ergonomi

8.5

Totalpoäng

Motivering: Detta strykjärn är det mest prisvärda alternativet och presterar bra i användarvänlighet, men har en något enklare design och ergonomi.

Ett bra och billigt strykjärn! Pris fr. 260 kr.

Vill du ha ett strykjärn till ett alldeles underbart lågt pris kan du sluta leta. Tefal Virtuo FV1711 är ett riktigt bra ångstrykjärn trots dess låga kostnad. En av de mest framstående funktionerna hos Tefal Virtuo FV1711 är dess kraftfulla ångutsläpp. Ångan genereras snabbt och kontinuerligt vilket gör det enkelt att ta bort veck och rynkor från mina kläder. Det är imponerande hur smidigt strykjärnet glider över tyget och gör det snyggt och sträckt.

En annan fördel är den stora vattentanken på Tefal Virtuo FV1711. Det rymmer tillräckligt med vatten för att kunna stryka flera plagg utan att behöva fylla på. Designen av Tefal Virtuo är ergonomisk. Den är bekväm att hålla i och det är enkelt att manövrera strykjärnet över tyget. Dessutom är den utrustad med en non-stick-sula som gör att den glider smidigt över olika typer av tyger.

Slutligen är Tefal Virtuo FV1711 tillverkad med Tefals välkända kvalitet och hållbarhet vilket är känt för att vara både robust och pålitligt!

 • Max. ångutsläpp (g/min): 24
 • Ångpuff (g/min): 80
 • Effekt: 1800 watt
 • Automatisk avstängning: Ja
 • Övriga funktioner: Kraftfullt ångutsläpp, Glider lätt över tyget, Generös vattentank

Fördelar 

 • Riktigt bra och prisvärt
 • Ger bra värme och ånga
 • Väldigt användarvänlig

Nackdelar 

 • Inga kända nackdelar

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av strykjärnet har vi hämtat cirka 200 recensioner från Pricerunner8 .

6

Tefal Virtuo FV1712

Tefal Virtuo FV1712 - Billigt men imponerande

Budget

Utmanare

9

Pris

8

Användarvänlighet

8

Strykresultat

8

Design/ergonomi

8.3

Totalpoäng

Motivering: Här har vi ett billigt alternativ med god användarvänlighet och prestanda.

Ångstrykjärn med imponerande prestanda! Pris ca. 300 kr.

Tefal Virtuo FV1712 är ett imponerande ångstrykjärn som levererar en imponerande prestanda och funktionalitet. Med sin kraftfulla ångfunktion och smarta design gör den strykningen till en snabb och effektiv uppgift.

En av de främsta fördelarna med Tefal Virtuo FV1712 är dess snabba uppvärmningstid vilket gör att du kan komma igång med strykningen på nolltid. Dessutom har den en imponerande kontinuerlig ångproduktion vilket gör det enkelt att ta itu med svårstruket tyg och få ett perfekt resultat varje gång. En annan framstående egenskap hos Tefal Virtuo FV1712 är dess anti-droppfunktion, vilket förhindrar att vatten läcker ut från strykjärnet och lämnar fläckar på dina kläder. Detta gör strykningen mer bekväm och stressfri.

Designmässigt är Tefal Virtuo FV1712 ergonomiskt utformad med ett bekvämt handtag och en sladd som är lätt att manövrera. 

 • Max. ångutsläpp (g/min): 24
 • Ångpuff (g/min): 85
 • Effekt: 2000 watt
 • Automatisk avstängning: Nej
 • Övriga funktioner: Snabb uppvärmningstid, Anti-droppfunktion, Ergonomiskt utformad

Duellen

Budget

Tefal Virtuo FV1711 vs. Tefal Virtuo FV1712

Båda strykjärnen i budgetklassen, Tefal Virtuo FV1711 och Tefal Virtuo FV1712, erbjuder imponerande prestanda till låga priser. Virtuo FV1711 imponerar med sitt kraftfulla ångutsläpp och användarvänlighet medan Virtuo FV1712 utmärker sig med snabb uppvärmningstid och anti-droppfunktion.

Därför blev Philips Strykjärn Azur Pro GC4909 utsedd till bäst i test

Philips Strykjärn Azur Pro GC4909 utmärker sig som bäst i test-vinnare med sin imponerande prestanda och sina användarvänliga funktioner. Dess kraftfulla ångpump, stora vattentank och användarvänliga design ger ett utmärkt strykresultat och hög användarvänlighet, även om priset drar ner den totala poängen något. Med starka betyg inom strykresultat och användarvänlighet, står detta strykjärn ut som det mest pålitliga och kraftfulla alternativet bland övriga testdeltagare.

Köpguide Strykjärn

Olika varianter av strykjärn

De allra vanligaste modellerna när det kommer till strykjärn är ångstrykjärn eller en ångstation. Ångstationen är en lyxig variant som ofta klarar tuffare uppgifter. Den är ofta utrustad med en extern vattentank som rymmer mellan 1-2 liter. Nackdelen är att den tar mycket plats i hemmet. Ett ångstrykjärn är vad som återfinns i de flesta hem. Det som utmärker ett ångstrykjärn är att det tar upp minimalt med plats samt att den har en inbyggd vattenbehållare. I vårt strykjärn bäst i test har vi valt att fokusera på just ångstrykjärn eftersom detta är en av de vanligaste varianterna i de svenska hemmen. 

Är du istället på jakt efter en streamer där du slipper använda strykbräda så ska du inte missa vårt streamer bäst i test.

Att välja rätt strykjärn

Det finns vissa aspekter som kan vara smarta att tänka över innan du väljer strykjärn. Det första du behöver fundera över är vad du primärt tänkt använda strykjärnet till och även hur frekvent du räknar med att använda det.

Ska du enbart stryka kläder då och då, kommer du förmodligen bara behöva kika efter en låg prislapp. Om du tänker använda strykjärnet mer regelbundet så bör du således fundera kring vilka egenskaper som är viktiga för att underlätta strykningen.

Tänk på detta innan du gör ditt val:

 • Uppvärmning: Om du vet med dig att du kommer stryka mycket kläder kläder så är det värt att satsa på ett strykjärn med snabb uppvärmning och med stor vattentank. Detta eftersom du då slipper fylla på med vatten så ofta mellan varven.
 • Yta: Det finns många olika ytor såsom rostfritt stål eller non-stick och här skall du utgå efter dina personliga preferenser när du väljer. Vissa modeller är dessutom utrustade med extra glid, vilket gör strykningen mer smidig.
 • Design: Idag finns det strykjärn med ergonomisk design och med bekväma handtag, vilket minskar risken för att få en öm handled. Det är bra att kika efter ett strykjärn som är kompakt och som har en lång sladd, vilket förbättrar användarvänligheten och ger dig mer flexibilitet. Vill du ha ett lättare strykjärn så ska du kika efter en lättviktig modell. Det finns även mindre resestrykjärn för dig som reser mycket i arbetet.
 • Andra funktioner: Det finns många extra funktioner beroende på vad du är ute efter. Många familjer med barn sätter pris på automatisk avstängning, eller att järnet börjar tjuta om du inte använt det på några minuter, vilket gör att du kommer ihåg att dra ur sladden. Dessa säkerhetsfunktioner är således väldigt värdefulla. Andra smarta funktioner kan exempelsvis vara en extra ångpuff för att bli av mer besvärliga rynkor i tyget.

Frågor och svar om strykjärn

I vårt test blev Philips Azur Pro GC4909 utsedd till det bästa strykjärnet, tack vare dess släta resultat, snabba uppvärmningstid, användarvänlighet och det faktum att det kan användas både vertikalt och horisontellt – allt för en rimlig peng.

Alla strykjärn behöver rengöras och avkalkas med jämna mellanrum, och det snabbaste sättet är att spä ut en matsked ättiksprit tillsammans med vatten och därefter hälla det i vattenbehållaren så att strykjärnet kan stå och ånga tills tanken är tömd. Idag finns det dock många strykjärn som har en självrengöringsfunktion. 

Moderna strykjärn har flera funktioner som gör strykningen lättare och de flesta varianter innehåller en vattentank, där vattnet förvandlas till ånga vilket hjälper till att mjuka upp tygets molekyler.

Dagens moderna strykjärn är enkla att använda och det enda du behöver tänka på är att  ha vatten i behållaren vid användning, samt att vara noga med att stryka kläderna vid rätt temperatur.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

 1. Pricerunner, 8/11-23 []
 2. Philips, 8/11-23 []
 3. Pricerunner, 8/11-23 []
 4. Amazon, 8/11-23 []
 5. Pricerunner, 8/11-23 []
 6. Elgiganten, 8/11-23 []
 7. Pricerunner, 8/11-23 []
 8. Pricerunner, 8/11-23 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser