Ett bra strykjärn gör så att de trista vardagssysslorna blir lite roligare. Vi har gjort en utförlig granskning av de bästa strykjärnen på marknaden och i vårt strykjärn bäst i test får du ta del av testvinnare i olika prisklasser. I vår köpguide får du även goda tips och råd kring valet av strykjärn, samt vad du ska tänka på före köpet.

Strykjärn har använts av människan i mer än hundra år för göra kläderna skrynkelfria och redo att bäras. Den typ av strykjärn som vi använder oss av idag är dock mer avancerade än de allra första varianterna som inte värmdes upp av el. Då fick man istället använda sig av speciella ångrum för att få till rätt värme. År 1926 uppfanns ångstrykjärnet och denna variant har sedan utvecklats och blivit bättre med åren.§ Dagens moderna strykjärn värms upp så snart du stoppar in sladden i eluttaget och på de flesta modeller kan du även välja rätt temperatur vilket gör att du kan få perfekta resultat varje gång.

Olika varianter av strykjärn

De allra vanligaste modellerna när det kommer till strykjärn är ångstrykjärn eller en ångstation. Ångstationen är en lyxig variant som ofta klarar tuffare uppgifter. Den är ofta utrustad med en extern vattentank som rymmer mellan 1-2 liter. Nackdelen är att den tar mycket plats i hemmet. Ett ångstrykjärn är vad som återfinns i de flesta hem. Det som utmärker ett ångstrykjärn är att det tar upp minimalt med plats samt att den har en inbyggd vattenbehållare. I vårt strykjärn bäst i test har vi valt att fokusera på just ångstrykjärn eftersom detta är en av de vanligaste varianterna i de svenska hemmen. 

Är du istället på jakt efter en streamer där du slipper använda strykbräda så ska du inte missa vårt streamer bäst i test.

Tänk på detta innan du köper strykjärn

Det finns vissa aspekter som kan vara smarta att tänka över innan du väljer strykjärn. Det första du behöver fundera över är vad du primärt tänkt använda strykjärnet till och även hur frekvent du räknar med att använda det.

Ska du enbart stryka kläder då och då, kommer du förmodligen bara behöva kika efter en låg prislapp. Om du tänker använda strykjärnet mer regelbundet så bör du således fundera kring vilka egenskaper som är viktiga för att underlätta strykningen.

Tänk på detta:

 • Uppvärmning: Om du vet med dig att du kommer stryka mycket kläder kläder så är det värt att satsa på ett strykjärn med snabb uppvärmning och med stor vattentank. Detta eftersom du då slipper fylla på med vatten så ofta mellan varven.
 • Yta: Det finns många olika ytor såsom rostfritt stål eller non-stick och här skall du utgå efter dina personliga preferenser när du väljer. Vissa modeller är dessutom utrustade med extra glid, vilket gör strykningen mer smidig.
 • Design: Idag finns det strykjärn med ergonomisk design och med bekväma handtag, vilket minskar risken för att få en öm handled. Det är bra att kika efter ett strykjärn som är kompakt och som har en lång sladd, vilket förbättrar användarvänligheten och ger dig mer flexibilitet. Vill du ha ett lättare strykjärn så ska du kika efter en lättviktig modell. Det finns även mindre resestrykjärn för dig som reser mycket i arbetet.
 • Andra funktioner: Det finns många extra funktioner beroende på vad du är ute efter. Många familjer med barn sätter pris på automatisk avstängning, eller att järnet börjar tjuta om du inte använt det på några minuter, vilket gör att du kommer ihåg att dra ur sladden. Dessa säkerhetsfunktioner är således väldigt värdefulla. Andra smarta funktioner kan exempelsvis vara en extra ångpuff för att bli av mer besvärliga rynkor i tyget.

Bästa strykjärnet 2021 blev Tefal Ultimate Pure Purple

Vi har granskat marknadens bästa strykjärn och utsett Tefal Ultimate Pure Purple till vinnare i vårt strykjärn bäst i test. Här finner du testvinnare i olika prisklasser, så att du lättare ska kunna hitta din favorit och för ett pris som känns rätt för dig. Läs vårt strykjärn bäst i test nedan.

 

Vinnare Premiumklassen: Tefal Ultimate Pure Purple, Strykjärn

Vår vinnare i premiumklassen blev detta strykjärn från Tefal som är riktigt bra på att släta ut skrynklor och med en mycket snabb uppvärmning, pris ca 1 400 kronor.

Vinnare Premiumklassen: Tefal Ultimate Pure Purple, Strykjärn 

Tefal Ultimate Pure Purple är ett ångstrykjärn som står ut från mängden med sitt toppmoderna utseende. Modellen använder sig av en kraftfull konstant ångproduktion  vilket gör veckborttagning till rena barnleken. Dessutom har den en stark ångpuff på 240 g/min. Ångstrykjärnet har en hög prestanda och är mycket kraftfullt med sina 3000 watt, samtidigt som den har en extremt snabb uppvärmning. Du har även en automatisk avstängningsfunktion vilket är bra ur en säkerhetsaspekt. Vi uppskattar också att handtaget är vadderat vilket gör att du kan stryka på ett smidigt och bekvämt sätt.

Fördelar

 • Snygg design
 • Kraftfull konstant ångproduktion
 • Bekväm att hålla i tack vare det vadderade handtaget
 • Snabb uppvärmning
 • Automatisk avstängningsfunktion

Nackdelar

 • Inga nackdelar

PRIS OCH INFORMATION:

 

https://www.tretti.se/tradgard/kladvaard/strykjarn/product/tefal-ultimate-pure-purple/

https://www.whiteaway.se/hem-tradgard/kl-dvard/strykjarn/product/tefal-ultimate-pure-purple/

 

Utmanare Premiumklassen: PHILIPS GC4909/60, Strykjärn

Vår utmanare i premiumklassen blev detta strykjärn från Philips som är mycket kraftfull och som har en extremt bra glidförmåga, pris ca 1 000 kronor.

Utmanare Premiumklassen: PHILIPS GC4909/60, Strykjärn

Philips GC4909/60 har ett konsekvent och kraftfullt ångutsläpp på 50 g/min vilket ser till att mer ånga tränger igenom tyget och där slutresultatet således blir att skrynklorna försvinner snabbare. Det här ångstrykjärnet kommer med ett Quick Calc Release-system som gör att du enkelt kan kalka av strykjärnet, vilket säkerställer att du behåller en långvarig ångprestanda. Ett annat plus med Philips GC4909/60 är att det är utrustat med SteamGlide-Elite som ger en mycket bra glidförmåga. Det som drar ned betyget är att vattenbehållaren är relativt liten, och du kommer därför behöva fylla på med vatten ofta mellan varven.

Fördelar

 • Ånga 50 g/min samt 240 g ångpuff
 • Mycket god glidförmåga med SteamGlide-Elite
 • Smidig avkalkning tack vare Quick Calc Release

Nackdelar

 • Vattenbehållaren är något liten och rymmer endast 300 ml

PRIS OCH INFORMATION:

 

 

Vinnare Mellanklassen: Tefal Freemove Air FV6520 

Vår vinnare i mellanklassen blev detta ångstrykjärn som använder sig av en smart trådlös teknologi som underlättar strykningen, pris ca 1 000 kronor.

Vinnare Mellanklassen: Tefal Freemove Air FV6520 Ångstrykjärn

Tefal Freemove Air FV6520 använder sig av en trådlös teknologi som ger användaren mer rörlighet och större frihet under strykningen. Detta ångstrykjärn är lätt och smidigt att använda. Laddningen går på nolltid och den har en smart Auto-off funktion som gör att strykjärnet stängs av när den lämnats i basenheten utan att användas under 8 minuter. Det enda vi har att klaga på är att handtaget är något obekvämt att hålla under längre perioder.

Fördelar

 • Dropplåset förhindrar att vattenstänk 
 • Sladdlös
 • Snabb laddning
 • Enkel ångboost 
 • Integrerad anti-kalk funktion
 • Automatisk avstängning

Nackdelar

 • Handtaget är hårt och känns obekvämt efter längre stunder

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare Mellanklassen: BRAUN TS745A TexStyle 7, Strykjärn

Detta strykjärn från Braun blev vår utmanare i mellanklassen då det går att anpassa ångmängden manuellt, samt att den har ett effektivt självrengöringsprogram, pris ca 800 kronor.

Utmanare Mellanklassen: BRAUN TS745A TexStyle 7, Strykjärn

Det här strykjärnet från Braun låter dig anpassa ångmängden beroende på hur skrynkliga kläderna är. Du kan även använda ångstrykjärnet till lodrätt strykning där du låter kläderna hänga på en galge medan du ångstryker. Behöver du extra ånga kan du använda dig av ångpuff-funktionen som ger ångpuffar på 150 g ånga i minuten. Ångstrykjärnet stänger dessutom av sig automatiskt om det inte används på ett tag. Tack vare självrengöringsprogrammet blir rengöringen otroligt lätt och smidig. Detta ångstrykjärn är något tungt att hålla i, vilket drar ned betyget något. Dessutom kunde glidytan ha varit något glattare för att göra strykningen lättare.

Fördelar

 • Justerbar ånga
 • Automatisk säkerhetsavstängning
 • Effektiv ångpuff-funktion
 • Smart självrengöringsprogram

Nackdelar

 • Otympligt och något tungt att hålla i
 • Ingen optimerad glidyta

PRIS OCH INFORMATION:

Testvinnare Budgetklassen: Philips GC2673 EasySpeed, Strykjärn

Vår vinnare i budgetklassen blev detta strykjärn från Philips som är mycket prisvärt och lättanvänt samtidigt som det värms upp på nolltid, pris ca 500 kronor.

Testvinnare Budgetklassen: Philips GC2673 EasySpeed, Strykjärn

Philips GC2673 EasySpeed gör strykningen smidigare tack vare att den har en snabb uppvärmning, stort vattenhål och är utrustad med en keramisk stryksula för en bättre glidförmåga. Det stora vattenhålet säkerställer att påfyllning och tömning av tanken görs snabbt och enkelt. Ångstrykjärnet har ett konstant ångutsläpp på 40 g/min vilket ger en bra mängd ånga för att ta bort alla veck och skrynklor. Det enda vi saknar är en automatisk avstängningsfunktion. Överlag är detta ångstrykjärn mycket bra med tanke på det låga priset.

Fördelar

 • Keramiska stryksula
 • Snabb uppvärmning
 • Stort vattenhål vilket underlättar påfyllning av vatten
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Saknar en automatisk avstängningsfunktion

PRIS OCH INFORMATION:

 

Frågor och svar om strykjärn

Hur rengör man ett strykjärn?

Alla strykjärn behöver rengöras och avkalkas med jämna mellanrum, och det snabbaste sättet är att spä ut en matsked ättiksprit tillsammans med vatten och därefter hälla det i vattenbehållaren så att strykjärnet kan stå och ånga tills tanken är tömd.

Hur funkar ett strykjärn?

Moderna strykjärn har flera funktioner som gör strykningen lättare och de flesta varianter innehåller en vattentank, där vattnet förvandlas till ånga vilket hjälper till att mjuka upp tygets molekyler.

Hur använder man ett strykjärn?

Dagens moderna strykjärn är enkla att använda och det enda du behöver tänka på är att  ha vatten i behållaren vid användning, samt att vara noga med att stryka kläderna vid rätt temperatur.

Strykjärn Bäst i Test 2021 – Hemfaktas lista

 • Vinnare Premiumklassen: Tefal Ultimate Pure Purple, Strykjärn
 • Utmanare Premiumklassen: PHILIPS GC4909/60, Strykjärn
 • Vinnare Mellanklassen: Tefal Freemove Air FV6520, Strykjärn
 • Utmanare Mellanklassen: BRAUN TS745A TexStyle 7, Strykjärn
 • Testvinnare Budgetklassen: Philips GC2673 EasySpeed, Strykjärn

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här