Bäst i test: Stekpanna – Där ingenting fastnar!

Är du också på jakt efter en stekpanna? En sån där rund, platt pryl som kan brassa käk från himmelriket! Ja då har du kommit rätt. Men det finns ju så många stekpannor! Traktörpanna, gjutjärnspanna, keramisk, teflon, kolstål, non-stick, rostfritt – ja pergamenten kan rullas ut över hela det klibbiga köksgolvet. Och vad kännetecknar en bra stekpanna egentligen? Det ska vi såklart glutta på! Personligen tycker jag oftast att det kokar ner till om stekytan blir bra och att kalaset inte fastnar! För finns det nåt störigare? Här utlovas minsann icke-fastnande! Och här har vi dom: Bästa stekpannorna 2023!

Våra experter har stekt ägg efter ägg, slängt ihop pannkakstårtor och slickat teflon – och landat i sex prima stekpannor i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Stekpanna bäst i test – Hemfaktas lista

Så vilken är den bästa stekpannan? Juryn är enhälliga! Scanpan Pro IQ från kategorin Lyx blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

 

Bäst i test Lyx

Scanpan Pro IQ Stekpanna 28cm – Bästa Stekpannan 2023

Klimatsmart, snygg och brassar käk till perfektion! Pris fr. 1100 kr.

Scanpan Bästa stekpannan 2023 bäst i test

Ja här har du ett stekpannehelgon om du frågar mig! Här fastnar inget vare sig du dundrar i fett eller ej! Pro IQ från Scanpan är en förfinad utveckling av prisbelönta CTX-serien. Precis som CTX har kärlen i Pro IQ en non stick-beläggning av dunderklass, med tillägget att övrigt material är tillverkat av 100% återvunnen aluminium! Som kvalitetsförsäkran (om du tvivlar på min credibility) blev den här pannan testvinnare i Aftonbladets stekpannetest 2018! Dessutom tillverkas pannorna i Danmark – relativt lokalt får det ju gå som! Och dom håller en hyvens kvalitet.

Specifikation:

  • Materialspecifikation: 100% återvunnen aluminium
  • Non-stick: Ja
  • Diameter: 28 cm
  • Kompatibel för induktion: Ja
  • Tål maskindisk: Ja
  • Tål ugn: Ja
  • Färg: Svart
  • Fri från PFOA-ämnen

Pris och mer information:

 

 

Utmanare Lyxklassen: Kitchenware by Tareq Taylor ONEPan Stekpanna 28cm

Miljövänlig, non stick-höjdare! Pris fr. 1300 kr.

Tareq Taylor ONEPan Stekpanna 28cm bäst i test

Här har du en högkvalitativ stekpanna med många fördelar. Inte minst är den miljövänlig – den kan återvinnas och få ny beläggning för att kunna användas igen, på samma sätt som Scanpan(nan) ovan pratar vi här återvunnen aluminium! Dessutom är den handgjord och producerad i Sverige!

Stekpannan har Non stick-coating med keramisk beläggning, ergonomisk design för att ge ett bättre grepp och material som är noggrant utvalt. Den här pannan klarar alla värmekällor, och även ugn i upp till 300 grader. Den kan diskas i maskin men för längre hållbarhet bör den diskas förhand med varmt vatten och diskmedel.

Specifikation:

  • Materialspecifikation: 100% återvunnen aluminium
  • Non-stick: Ja
  • Diameter: 28 cm
  • Kompatibel för induktion: Ja
  • Tål maskindisk: Ja
  • Tål ugn: Ja
  • Färg: Svart
  • Keramisk non-stick utan giftiga PFAS-kemikalier

Pris och mer information:

 

Bäst i test Mittemellan

Vinnare mellanklassen: Scanpan Impact Stekpanna 28cm

En favorit i krogköken! Pris fr. 800 kr.

Scanpan Impact Stekpanna 28cm Bäst i test mellanklass

Ja eftersom jag är ex-krögare vet jag att Scanpan Impact är en riktig favvo i restaurangköket! Men sin långa livslängd, värmetålighet och enkla rengöring är den svårslagen. Den är rostfri och levererar perfekt stekyta, dessutom är den optimal för snabb uppvärmning som kräver hög värme, som kött och fågel.

Serien Impact är en av Scanpans bredaste serier. Högkvalitativt rostfritt stål i en elegant tvåtonsfinish, där varje samtliga stek och kokkärl är utrustade med en droppfri kant och måttskala. De är ugnssäker upp till 260 grader och fungerar på alla värmekällor.

Specifikation:

  • Materialspecifikation: Rostfritt stål
  • Diameter: 28 cm
  • Kompatibel för induktion: Ja
  • Tål maskindisk: Ja
  • Tål ugn: Ja
  • Färg: Stål

Pris och mer information:

  

Utmanare mellanklassen: Skeppshult Traditional Stekpanna 28cm

Även detta är en mycket prisvärd stekpanna, i praktisk gjutjärn med trähandtag. Trots materialet har den en hyfsat låg vikt, som gör den enkel att hantera. Pris fr. 700 kr.

Skeppshult Traditional Stekpanna 28cm bäst i test mellan gjutjärn

Denna otroligt snygga stekpanna i nordisk design förtjänade att få sin plats i listan. Den här svensktillverkade gjutjärnspanna kommer med trähandtag i bok och ett extra stödhandtag. Den säljs inbränd för att du ska komma igång med matlagningen direkt, men som vi tidigare nämnde är det viktigt att du sköter om gjutjärnspannor och oljar in med jämna mellanrum.

Skeppshult stekpannan kan hålla i flera generationer förutsatt att den tas väl hand om. Detta mästerverk gjuts i unika sandformar som sedan slås sönder. Därför är varje Skeppshultpanna helt unik och ingen annan lik!

Kärlet har en botten på 5 mm men gjutjärnsmaterialet håller värmen otroligt bra. Dessutom kommer denna panna med 25 års gjutjärnsgaranti(!) Det ska även sägas att vikten på 2,6 kilo är en behändig vikt i gjutjärnsvärlden!

Specifikation

  • Materialspecifikation: Gjutjärn
  • Diameter: 28 cm
  • Höjd: 3,5 cm
  • Kompatibel för induktion: Ja
  • Tål maskindisk: Nej
  • Tål ugn: Nej
  • Färg: Svart med bokhandtag

Pris och mer information:

 

Bäst i test Budget

Vinnare budgetklassen: Fiskars All Steel Stekpanna 28cm

En klassiker som håller länge! Pris fr. 600 kr.

Fiskars All Steel Stekpanna 28cm Bäst i test
Fiskars All Steel stekpanna det perfekta valet för hemmakocken som vill ha en prima panna utan att dundra ut multum! Denna stekpanna är en uppgraderad version av de populära Matador och Rotisser Steel serierna, och har en snygg keramisk Ceratec-beläggning. Sen November 2015 har den bytt namn från Hackman till Fiskars, men annars är allt som vanligt. 

Den här pannan tål diskmaskinen, men som gäller dom flesta, är det fördelaktigt att vara varsam med maskinen. Handtvätt alltid den skonsammaste metoden. Pannan är tillverkad i rostfritt stål, så den kommer hålla länge om du sköter om den på rätt sätt. Glöm inte att använda extra mycket fett när du använder pannan för att skydda den och få det allra bästa resultatet.

Specifikation:

  • Materialspecifikation: 90% återvunnet Rostfritt stål med keramisk Ceratec beläggning
  • Diameter: 28 cm
  • Kompatibel för induktion: Ja
  • Tål maskindisk: Ja
  • Tål ugn: Ja
  • Färg: Stål
  • Innehåller inte PFOA eller nano-partiklar

Pris och mer information:

 

Utmanare budgetklassen: Fiskars Brasserie Stekpanna 24 cm

Det här är en prisvärd och högkvalitativ gjutjärnspanna med trähandtag, den passar på alla typer av värmekällor och har en beläggning som skyddar mot rost och gör den enklare att underhålla. Pris fr. 300 kr.

Fiskars Brasserie Stekpanna 24 cm Bästa budget
Det här är en klassisk panna i gjutjärn som kan användas på alla typer av värmekällor, även induktion, och tack vare trähandtaget kan den flyttas utan att du råkar bränna dig. Pannan kan hålla hög värme under lång tid, och beläggningen av porslinsemalj skyddar den mot rost och gör den även enklare att underhålla. Det här är en riktigt fin och prisvärd stekpanna som är enkel att använda, enkel att underhålla och håller hög kvalitet.

Specifikation:

  • Materialspecifikation: Gjutjärn
  • Diameter: 24 cm
  • Kompatibel för induktion: Ja
  • Tål maskindisk: Nej
  • Tål ugn: Ja
  • Färg: Svart med trähandtag

Pris och mer information:

 

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

Att köpa en ny stekpanna är som att adoptera en ny familjemedlem – den kommer bli en stor del av ditt liv och du vill att den ska vara så bra som möjligt. I vårt test blev Scanpan Pro IQ från kategorin Lyx testvinnare, tack vare sin stekfömåga, non-stick funktion, look och klimatvänlighet!

I jakten på den bästa stekpannan har vi gjort gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den panna som är bäst från den som inte är det. 

När det gäller stekpannor är stekförmåga, material, lätthanterlighet och vikt funktioner vi tittar extra noga på och stekpannorna vi presenterar ovan är samtliga pålitliga lirare som lever upp till kraven! 

Med de sex stekpannor vi tagit fram känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken!

Köpguide för stekpannor

En stekpanna är en sådan där sak som man måste ha, men det kan vara svårt att hitta rätt. Att lägga pengar på en stekpanna känns kanske inte så roligt heller, men det är ofta väldigt stor skillnad mellan billiga och lite dyrare modeller, och dessutom håller de dyrare modellerna ofta betydligt längre – vilket förstås gör att man slipper köpa stekpanna ofta. Men vad bör man egentligen tänka på när man ska köpa stekpanna? Det går vi igenom här.

Material

En av de viktigaste sakerna att tänka på när man ska köpa stekpanna är materialet. Det finns stekpannor i många olika material – gjutjärn, med keramisk beläggning, rostfritt stål, med non-stick beläggning, kolstål, emaljerat gjutjärn och koppar. Vilken som passar bäst är förstås individuellt, och alla modeller har både fördelar och nackdelar. Det kan vara en bra idé att läsa på ordentligt om olika modeller innan man bestämmer sig.

Storlek

Stekpannor finns som bekant i många olika storlekar. 28 centimeter är vanligt, men här beror det mycket på hurdan spis man har – och hur stora plattorna är. Fördelen med en mindre stekpanna är att den passar bra även på mindre plattor. Självklart kan en större stekpanna användas även på en mindre platta, men då blir värmen ojämn och det blir svårare att steka. Förutom hurdan spis man har så handlar det också om vilka behov man har. Ofta kan man använda såväl större som mindre stekpannor på spisen, och då är det bättre att utgå från vad man behöver. Lagar man mat till en hel familj eller ofta har middagar hemma, då är kanske en större stekpanna det bästa valet, men om man bor ensam och oftast äter själv så räcker det kanske med en mindre modell.

Modell

Det finns inte bara stekpannor i många olika material, utan även i olika modeller. Det finns till exempel klassiska stekpannor, traktörpannor, sauteuse, grillpanna, wokpanna, plättpanna och flera andra modeller. Även här handlar det förstås om vad man behöver. Ofta är det kanske en vanlig, klassisk stekpanna som är rätt val – men inte alltid. Ibland kan man behöva komplettera med en annan modell, eller föredrar helt enkelt andra modeller. Läs gärna på om olika modeller innan du bestämmer dig.

Avslutande ord inför ditt köp av stekpannor

Din spis påverkar också valet av stekpanna beroende på vad du har för typ av spishäll. De vanligaste spisarna är elektriska med glashäll eller keramikhäll. På dessa kan du använda alla typer av stekpannor. Men något som blir vanligare idag är användandet av induktionsspisar. Denna typ av spis hettar upp stekpannor med hjälp av magnetism vilket ställer lite krav på vilken typ av stekpanna du har. För att kunna använda en stekpanna på en induktionsspis, krävs det att undersidan av stekpannan är gjord i magnetiskt material.

En bra stekpanna är lika viktig som de livsmedel du använder i matlagningen. Dels på grund av att högkvalitativa stekpannor gör matlagningen enklare men också för att slutresultatet av måltiden blir oerhört mycket bättre. Ett bra exempel på detta är när man steker en köttbit. Slutresultatet beror till största del på vad du har använt dig utav för stekpanna. När man steker en köttbit behöver man använda sig av otroligt höga temperaturer för att ge köttet en fin stekyta utan att det blir för genomstekt. Detta klarar en gjutjärnspanna av alldeles utmärkt.

Men när det kommer till lättare måltider där du behöver en lätthanterlig stekpanna som är smidig och enkel att manövrera, är gjutjärnspannor ett dåligt alternativ. Här gäller det att ha en stekpanna med beläggning, rostfritt stål eller kolstål. Det populäraste alternativet av dessa är en stekpanna med beläggning, även kallat non-stick stekpanna.

Vanliga frågor och svar om stekpannor

Vilken stekpanna bör jag välja?

En non-stick stekpanna med beläggning är generellt sett det bästa alternativet för personer som lagar mat hemma. De är enkla att hantera, laga mat med och diska. Non-stick stekpannor passar perfekt till allt ifrån enkla till avancerade måltider. Den lätta vikten gör det enkelt att vända omkring mat och hantera pannan utan större ansträngning för handlederna.

Vad är fördelen med gjutjärnspanna?

Vid matlagning som kräver höga temperaturer är gjutjärnspannor det bästa alternativet. Den tuffa ytan klarar av i stort sett allt som den utsätts för under matlagning. Till skillnad från stekpannor med beläggning så kräver en gjutjärnspanna väldigt mycket kärlek och underhåll. För att se till att gjutjärnspannan levererar bästa resultat måste man med jämna mellanrum olja in pannan och värmebehandla den. Detta gör att du får en naturlig beläggning i pannan som låter dig steka det mesta utan att något fastnar.

Vad är fördelen med stekpanna i rostfritt stål?

En stekpanna i rostfritt stål är en otroligt mångsidig stekpanna. Den härdiga ytan tål allting från köksredskap i stål till mässing. Även vikten av pannan är såpass lätt att du kan hantera den utan större bekymmer. Men för att kunna laga mat med en stekpanna i rostfritt krävs det en hel del erfarenhet. Här gäller det att steka vid exakta temperaturer för att undvika att något fastnar i pannan, även kallat Leidenfrost effekten. Det krävs några år erfarenhet innan man kan bemästrar detta köksverktyg.

Varför fastnar mat i stekpanna med beläggning?

Om det börjar fastna mat i din stekpanna med beläggning kan det vara dags att byta ut den. Beläggningen som vanligtvis är i plast eller silikon varar inte så länge. Desto högre temperaturer man lagar mat med, ju snabbare förlorar man beläggningen. Resultatet av detta är att mat titt som tätt fastnar i stekpannan.

Hur stor stekpanna bör jag välja?

Storleken på en stekpanna beror till största del på hur mycket mat du lagar och för hur många personer du vanligtvis lagar. En stekpanna mäts ovanifrån och de vanligaste har storleken 28 cm med en bottendiameter på ca 22 cm. En stekpanna på 28 cm är det populäraste alternativet då de har tillräckligt mycket med plats för en stor måltid till 4 personer. Vi rekommenderar att man hellre har en lite för stor stekpanna än för liten, för att alltid ha möjligheten att laga mer mat vid tillfällen det kan behövas.

Anna Sjöö

Jag är utbildad journalist och en av ledsagarna här på Hemfakta! Mitt mission är att vägleda dig i pryldjungeln och jag tror vi är en bra match för jag är en sucker för bäst-i-test – med ett extra öga för coola köksmaskiner. E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar