Vi har testat och jämfört för att kunna visa dig stekpanna bäst i test med tanke på allt från stekyta till hanterbarhet. Här finns det flera fina kandidater och vi visar dig deras egenskaper samt prisbild så att du kan välja den bästa stekpannan för dina behov.
Lyx
9.2
Mellan
8.6
Budget
8.4
Är du också på jakt efter en stekpanna? En sån där rund, platt pryl som kan brassa käk från himmelriket! Ja då har du kommit rätt. Men det finns ju så många stekpannor! Traktörpanna, gjutjärnspanna, keramisk, teflon, kolstål, non-stick, rostfritt – ja pergamenten kan rullas ut över hela det klibbiga köksgolvet. Och vad kännetecknar en bra stekpanna egentligen? Det ska vi såklart glutta på! Personligen tycker jag oftast att det kokar ner till om stekytan blir bra och att kalaset inte fastnar! För finns det nåt störigare? Här utlovas minsann icke-fastnande! Och här har vi dom: Bästa stekpannorna 2024!
Vi på Hemfakta har utsett Scanpan Pro IQ Stekpanna till årets bästa stekpanna 2024! Trots dess något högre pris kommer den med en drös enastående egenskaper och en otroligt nöjd kundkrets! En otrolig stekfömåga och non-stick funktion, najs look och stor klimatvänlighet!
Våra experter har stekt ägg efter ägg, slängt ihop pannkakstårtor och slickat teflon – och landat i sex prima stekpannor i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.
I jakten på den bästa stekpannan har vi gjort gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den panna som är bäst från den som inte är det. När det gäller stekpannor är stekförmåga, material, lätthanterlighet och vikt funktioner vi tittar extra noga på och stekpannorna vi presenterar ovan är samtliga pålitliga lirare som lever upp till kraven! Om du inte fått nog av stekpannor och inte riktigt hajjat vilken stekpanna som är bäst för dig kommer här en kort liten jämförelse av dom 6 stekpannorna i testet – häng med!
Scanpan Pro IQ Stekpanna 28cm visar sig vara den bästa i testet tack vare dess överlägsna prestanda. Med 100% återvunnen aluminiumkonstruktion och en non-stick-beläggning som inte kräver fett förhindrar den effektivt mat från att fastna. Dess utmärkta värmefördelning och stekresultat har bevisats av användare och tidigaretestresultat. Trots den något högre prislappen kompenseras detta av pannans överlägsna egenskaper, vilket gör den till en solklar vinnare!
En stekpanna är en sådan där sak som man måste ha, men det kan vara svårt att hitta rätt. Att lägga pengar på en stekpanna känns kanske inte så roligt heller, men det är ofta väldigt stor skillnad mellan billiga och lite dyrare modeller, och dessutom håller de dyrare modellerna ofta betydligt längre – vilket förstås gör att man slipper köpa stekpanna ofta. Men vad bör man egentligen tänka på när man ska köpa stekpanna? Det går vi igenom här.
En av de viktigaste sakerna att tänka på när man ska köpa stekpanna är materialet. Det finns stekpannor i många olika material – gjutjärn, med keramisk beläggning, rostfritt stål, med non-stick beläggning, kolstål, emaljerat gjutjärn och koppar. Vilken som passar bäst är förstås individuellt, och alla modeller har både fördelar och nackdelar. Det kan vara en bra idé att läsa på ordentligt om olika modeller innan man bestämmer sig.
Stekpannor finns som bekant i många olika storlekar. 28 centimeter är vanligt, men här beror det mycket på hurdan spis man har – och hur stora plattorna är. Fördelen med en mindre stekpanna är att den passar bra även på mindre plattor. Självklart kan en större stekpanna användas även på en mindre platta, men då blir värmen ojämn och det blir svårare att steka. Förutom hurdan spis man har så handlar det också om vilka behov man har. Ofta kan man använda såväl större som mindre stekpannor på spisen, och då är det bättre att utgå från vad man behöver. Lagar man mat till en hel familj eller ofta har middagar hemma, då är kanske en större stekpanna det bästa valet, men om man bor ensam och oftast äter själv så räcker det kanske med en mindre modell.
Det finns inte bara stekpannor i många olika material, utan även i olika modeller. Det finns till exempel klassiska stekpannor, traktörpannor, sauteuse, grillpanna, wokpanna, plättpanna och flera andra modeller. Även här handlar det förstås om vad man behöver. Ofta är det kanske en vanlig, klassisk stekpanna som är rätt val – men inte alltid. Ibland kan man behöva komplettera med en annan modell, eller föredrar helt enkelt andra modeller. Läs gärna på om olika modeller innan du bestämmer dig.
Din spis påverkar också valet av stekpanna beroende på vad du har för typ av spishäll. De vanligaste spisarna är elektriska med glashäll eller keramikhäll. På dessa kan du använda alla typer av stekpannor. Men något som blir vanligare idag är användandet av induktionsspisar. Denna typ av spis hettar upp stekpannor med hjälp av magnetism vilket ställer lite krav på vilken typ av stekpanna du har. För att kunna använda en stekpanna på en induktionsspis, krävs det att undersidan av stekpannan är gjord i magnetiskt material.
En bra stekpanna är lika viktig som de livsmedel du använder i matlagningen. Dels på grund av att högkvalitativa stekpannor gör matlagningen enklare men också för att slutresultatet av måltiden blir oerhört mycket bättre. Ett bra exempel på detta är när man steker en köttbit. Slutresultatet beror till största del på vad du har använt dig utav för stekpanna. När man steker en köttbit behöver man använda sig av otroligt höga temperaturer för att ge köttet en fin stekyta utan att det blir för genomstekt. Detta klarar en gjutjärnspanna av alldeles utmärkt.
Men när det kommer till lättare måltider där du behöver en lätthanterlig stekpanna som är smidig och enkel att manövrera, är gjutjärnspannor ett dåligt alternativ. Här gäller det att ha en stekpanna med beläggning, rostfritt stål eller kolstål. Det populäraste alternativet av dessa är en stekpanna med beläggning, även kallat non-stick stekpanna.
En non-stick stekpanna med beläggning är generellt sett det bästa alternativet för personer som lagar mat hemma. De är enkla att hantera, laga mat med och diska. Non-stick stekpannor passar perfekt till allt ifrån enkla till avancerade måltider. Den lätta vikten gör det enkelt att vända omkring mat och hantera pannan utan större ansträngning för handlederna.
Vid matlagning som kräver höga temperaturer är gjutjärnspannor det bästa alternativet. Den tuffa ytan klarar av i stort sett allt som den utsätts för under matlagning. Till skillnad från stekpannor med beläggning så kräver en gjutjärnspanna väldigt mycket kärlek och underhåll. För att se till att gjutjärnspannan levererar bästa resultat måste man med jämna mellanrum olja in pannan och värmebehandla den. Detta gör att du får en naturlig beläggning i pannan som låter dig steka det mesta utan att något fastnar.
En stekpanna i rostfritt stål är en otroligt mångsidig stekpanna. Den härdiga ytan tål allting från köksredskap i stål till mässing. Även vikten av pannan är såpass lätt att du kan hantera den utan större bekymmer. Men för att kunna laga mat med en stekpanna i rostfritt krävs det en hel del erfarenhet. Här gäller det att steka vid exakta temperaturer för att undvika att något fastnar i pannan, även kallat Leidenfrost effekten. Det krävs några år erfarenhet innan man kan bemästrar detta köksverktyg.
Om det börjar fastna mat i din stekpanna med beläggning kan det vara dags att byta ut den. Beläggningen som vanligtvis är i plast eller silikon varar inte så länge. Desto högre temperaturer man lagar mat med, ju snabbare förlorar man beläggningen. Resultatet av detta är att mat titt som tätt fastnar i stekpannan.
Storleken på en stekpanna beror till största del på hur mycket mat du lagar och för hur många personer du vanligtvis lagar. En stekpanna mäts ovanifrån och de vanligaste har storleken 28 cm med en bottendiameter på ca 22 cm. En stekpanna på 28 cm är det populäraste alternativet då de har tillräckligt mycket med plats för en stor måltid till 4 personer. Vi rekommenderar att man hellre har en lite för stor stekpanna än för liten, för att alltid ha möjligheten att laga mer mat vid tillfällen det kan behövas.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡