Bästa stekpannan 2022 blev Eva Solo Professional 28cm – Bäst i Test

Det finns mycket att tänka på innan man bestämmer sig för att köpa en stekpanna. För att göra sökandet lite enklare finns det några saker du kan fundera över, så att du hittar den bästa stekpannan som passar dina behov. Idag hittar du en mängd olika stekpannor i olika material och med olika beläggningar, som är gjorda för att användas på olika sätt. Vilken typ av stekpanna just du behöver beror mestadels på hur du vanligtvis gillar att laga mat och vilken typ av mat du lagar.

Stekpanna bäst i test – Hemfaktas lista

Köpguide för stekpannor

En stekpanna är en sådan där sak som man måste ha, men det kan vara svårt att hitta rätt. Att lägga pengar på en stekpanna känns kanske inte så roligt heller, men det är ofta väldigt stor skillnad mellan billiga och lite dyrare modeller, och dessutom håller de dyrare modellerna ofta betydligt längre – vilket förstås gör att man slipper köpa stekpanna ofta. Men vad bör man egentligen tänka på när man ska köpa stekpanna? Det går vi igenom här.

Material

En av de viktigaste sakerna att tänka på när man ska köpa stekpanna är materialet. Det finns stekpannor i många olika material – gjutjärn, med keramisk beläggning, rostfritt stål, med non-stick beläggning, kolstål, emaljerat gjutjärn och koppar. Vilken som passar bäst är förstås individuellt, och alla modeller har både fördelar och nackdelar. Det kan vara en bra idé att läsa på ordentligt om olika modeller innan man bestämmer sig.

Storlek

Stekpannor finns som bekant i många olika storlekar. 28 centimeter är vanligt, men här beror det mycket på hurdan spis man har – och hur stora plattorna är. Fördelen med en mindre stekpanna är att den passar bra även på mindre plattor. Självklart kan en större stekpanna användas även på en mindre platta, men då blir värmen ojämn och det blir svårare att steka. Förutom hurdan spis man har så handlar det också om vilka behov man har. Ofta kan man använda såväl större som mindre stekpannor på spisen, och då är det bättre att utgå från vad man behöver. Lagar man mat till en hel familj eller ofta har middagar hemma, då är kanske en större stekpanna det bästa valet, men om man bor ensam och oftast äter själv så räcker det kanske med en mindre modell.

Modell

Det finns inte bara stekpannor i många olika material, utan även i olika modeller. Det finns till exempel klassiska stekpannor, traktörpannor, sauteuse, grillpanna, wokpanna, plättpanna och flera andra modeller. Även här handlar det förstås om vad man behöver. Ofta är det kanske en vanlig, klassisk stekpanna som är rätt val – men inte alltid. Ibland kan man behöva komplettera med en annan modell, eller föredrar helt enkelt andra modeller. Läs gärna på om olika modeller innan du bestämmer dig.

Hemfaktas test av stekpannor

Vi har kommit fram till vilken stekpanna som är bäst i test och som möter de flesta kraven en hemmakock har. Men vi har även tagit med ytterligare stekpannor som presterat otroligt bra och ett budgetalternativ som vi anser är bäst för lite mindre pengar. Förhoppningsvis hittar du din nästa stekpanna bland dessa alternativ och tar din matlagning till nästa nivå! För att göra det enklare för dig att hitta rätt bland dessa så har vi delat upp dem i tre olika kategorier, utifrån prisklass: premium, mellan och budget.

Bäst i test premiumklassen: Eva Solo Professional 28cm – bästa stekpannan

Det här är en riktigt högkvalitativ stekpanna med jämn värmefördelning, lång livslängd, lång garanti och non-stick-beläggning. Ca pris 1130 kr.

 

Stekpanna Bäst i Test

 

Denna stekpanna från Eva Solo är framtagen för hemmakockar som vill imponera på sig själva och andra med sin matlagning. Den enkla men charmiga designen påminner om stekpannor som används i professionella kök. Designen påminner om Eva Trio serien som tagits fram för att både vara funktionella men även väldigt snygga.

Handtaget är 7 mm tjockt och gjort i härdat stål för att undvika att det blir varmt efter en lång tid på spisen. Handtaget är designat på ett sätt så att hela stekpannan enkelt kan hängas upp på en krok.

Stekpannan har en 10 mm tjock aluminiumbotten som fungerar utmärkt på alla typer av spisar. Den är gjord för att ge en snabb och effektiv värmefördelning som hjälper att hålla stekpannan varm även när nya ingredienser läggs i. Stekytan har en beläggning med teflon som är fettavvisande vilket gör att mindre fett krävs vid tillagning samtidigt som att risken för att maten fastnar eller bränns är mindre.

Dessutom har den ytterligare ett lager av så kallat Slip-Let® beläggning som är upp till fem gånger starkare än andra typer av beläggningar. Eva Solo är såpass säkra på kvalitén av denna non-stick stekpanna att beläggningen kommer med en femårsgaranti. Förutom garantin för beläggningen har de en 25-årsgaranti för att stekpannan behåller formen – även när den utsätts för 260 grader värme i ugnen.

Fördelar

  • Tål maskindisk
  • Fungerar på induktionshäll
  • Väldigt bra värmefördelning
  • Femårsgaranti på stekytan
  • 25-årsgaranti på formen av stekpannan
  • Teflon med 3 lager Slip-Let® beläggning
  • Snygg design med handtag i härdat stål
  • Robust beläggning på utsidan fri från PFOA och PFOS

Nackdelar

  • Endast plast- och silikonredskap kan användas för att undvika skador i beläggningen

Specifikation

  • Färg: Svart
  • Material: Aluminium
  • Garanti: 25 år
  • Höjd: 6,5 cm
  • Diameter: 28 cm
  • Tål ugn: Ja
  • Induktion: Ja
  • Non-stick: Ja

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare premiumklassen: Kitchenware by Tareq Taylor ONEPan Stekpanna 28cm

Det här är en stekpanna i premiumkvalitet med många fördelar. Den är ett miljövänligare alternativ, har non stick-coating med keramisk beläggning och är tillverkad i återvunnen aluminium. Ca pris 1500 kr.

Taylor stekpanna

Det här är en högkvalitativ stekpanna med många fördelar. En stor fördel är att den är miljövänlig – den kan återvinnas och få ny beläggning för att kunna användas igen, så den är alltså tillverkad av återvunnen aluminium vilket ger mindre miljöpåverkan. Dessutom är den handgjord och producerad i Sverige.

Stekpannan har Non stick-coating med keramisk beläggning, ergonomisk design för att ge ett bättre grepp och material som är noggrant utvalt. Denna stekpanna klarar alla värmekällor, och även ugn i upp till 300 grader, och den kan diskas i maskin men för längre hållbarhet bör den diskas förhand med varmt vatten diskmedel.

Fördelar

  • Premiumkvalitet
  • Miljövänligt alternativ
  • Non stick-coating
  • Keramisk beläggning
  • Handgjord
  • Ergonomisk design
  • Klarar alla värmekällor
  • Kan diskas i maskin

Nackdelar

  • Kostar en del

Specifikation

  • Färg: Svart
  • Material: Aluminium
  • Beläggning: Keramik
  • Höjd: 6 cm
  • Diameter: 28 cm
  • Tål maskindisk: Ja
  • Induktion: Ja
  • Non-stick: Ja

PRIS OCH INFORMATION:

 

Bäst i test mellanklassen: AMT Gastroguss A528 28cm – prisvärd stekpanna

Det här är en mycket prisvärd stekpanna som håller hög kvalitet, ger en bra värmefördelning och fungerar på alla typer av spisar. Ca pris 750 kr.

prisvärd stekpanna

Tätt inpå vinnaren kom denna robusta stekpanna som har vunnit pris som världens bästa stekpanna av Tysklands största kockförening. Med ett lite mer traditionellt utseende än vinnaren har AMT Gastroguss A528 tagits fram för att passa både professionella och amatörkockar.

Handtaget är ergonomiskt designat för att sitta fint i handen. Det skruvlösa handtaget är fastnitat vilket är varför AMT Gastroguss garanterar att det inte glappar. Trots att handtaget inte är gjort i metall så klarar det av temperaturer på upp till 240 grader i ugnen.

Alla AMT Gastroguss-kärl är handgjutna och 10 mm tjocka vilket ger en bra värmefördelning. Den är snäppet tjockare än många andra stekpannor vilket gör att den är lite tyngre men här har värmefördelningen verkligen prioriterats. Dessutom fungerar den på alla typer av spisar, inklusive induktion.

Även denna stekpanna har en beläggning av fyra lager teflon för bästa non-stick yta. Förutom teflon har de även behandlat stekytan med Lotan® som är AMTs egna unika non-stick beläggning. Detta ger stekpannan en längre hållbarhet och fungerar som skydd mot starka rengöringsmedel.

Fördelar

  • Tål maskindisk
  • Imponerande värmefördelning
  • Framröstad som världens bästa stekpanna
  • Tål ugnsvärme upp till 240 grader
  • Beläggning av Lotan® och teflon

Nackdelar

  • Tyngre än andra stekpannor

Specifikation

  • Diameter: 28 cm
  • Till induktion: Ja
  • Material: Aluminium
  • Maskindisk: Ja

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare mellanklassen: Skeppshult Traditional Stekpanna 28cm

Även detta är en mycket prisvärd stekpanna, i praktisk gjutjärn med trähandtag. Trots materialet har den en hyfsat låg vikt, som gör den enklare att hantera. Ca pris 830 kr.

Skeppshult Traditional Stekpanna 26cm

Denna otroligt snygga stekpanna i nordisk design förtjänade att få sin plats i listan. Denna svensktillverkade gjutjärnspanna kommer med trähandtag i bok och ett extra stödhandtag. Den säljs inbränd för att du ska komma igång med matlagningen direkt, men som vi tidigare nämnde är det viktigt att du sköter om gjutjärnspannor med inoljningar med jämna mellanrum.

Skeppshult stekpannan kan hålla i flera generationer förutsatt att den tas väl hand om. Detta mästerverk gjuts i unika sandformar som sedan slås sönder. Därför är varje Skeppshultpanna helt unik och ingen annan lik.

Kärlet har en botten på 5 mm vilket är tunnare än Bäst i Test stekpannan men gjutjärnsmaterialet håller värmen bättre än aluminium. Dessutom kommer denna panna med 25 års gjutjärnsgaranti.

Fördelar:

  • Gjutjärn håller i generationer
  • Bra vikt trots gjutjärn – 2,6 kg
  • Handtag i brunbetsad bok som isolerar värme

Nackdelar:

  • Tål inte maskintvätt
  • Kräver mycket kärlek och underhåll

Specifikation

  • Material: Gjutjärn
  • Material handtag: Bok
  • Diameter: 28 cm
  • Höjd: 3,5 cm

PRIS OCH INFORMATION:

 

Bäst i test budgetklassen: GreenPan Torino Stekpanna 28 cm – billigaste stekpannan i vårt test

Det här är en riktigt bra stekpanna som trots sitt låga pris har många fördelar. Den har keramisk beläggning, fungerar på alla spishällar och är fri från PFAS och PFOA. Ca pris 500 kr.

billigaste stekpannan i vårt test

Denna mycket prisvärda stekpanna har keramisk non-stick beläggning och en förstärkning med diamanter för en hållbar stekyta. Den är tillverkad från naturliga ämnen och innehåller inte PFAS eller PFOA, vilket gör att man inte behöver vara rädd för att överhetta pannan. Det går också att använda metallredskap till pannan, och den tål maskindisk även om den helst ska handdiskas. Dessutom fungerar den på alla spishällar, inklusive induktion, och den är ugnssäker upp till 180 grader.

Fördelar

  • Lågt pris
  • Keramisk beläggning
  • Fungerar på alla spishällar
  • Fri från PFAS och PFOA
  • Förstärkning med diamanter
  • Tillverkad från naturliga ämnen
  • Går att använda med metallredskap
  • Tål maskindisk

Nackdelar

  • Inga nackdelar 

Specifikation

  • Färg: Svart
  • Material: Aluminium
  • Diamter: 28 cm

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare budgetklassen: Fiskars Brasserie Stekpanna 24 cm – billig men bra stekpanna

Det här är en prisvärd och högkvalitativ gjutjärnspanna med trähandtag, den passar på alla typer av värmekällor och har en beläggning som skyddar mot rost och gör den enklare att underhålla. Ca pris 600 kr.

billig men bra stekpanna

Det här är en klassisk panna i gjutjärn som kan användas på alla typer av värmekällor, även induktion, och tack vare trähandtaget kan den flyttas utan att du råkar bränna dig. Pannan kan hålla hög värme under lång tid, och beläggningen av porslinsemalj skyddar den mot rost och gör den även enklare att underhålla. Det här är en riktigt fin och prisvärd stekpanna som är enkel att använda, enkel att underhålla och håller hög kvalitet.

Fördelar

  • Prisvärd
  • Högkvalitativ
  • Gjutjärn
  • Passar alla värmekällor
  • Beläggning som skyddar mot rost
  • Enkel att underhålla
  • Trähandtag
  • Kan hålla hög värme under lång tid

Nackdelar

  • Inga nackdelar

Specifikation

  • Färg: Svart
  • Material: Gjutjärn
  • Tål ugn: Ja
  • Induktion: Ja
  • Diameter: 24 cm
  • Non stick: Nej

PRIS OCH INFORMATION:

 

Avslutande ord inför ditt köp av stekpannor

Din spis påverkar också valet av stekpanna beroende på vad du har för typ av spishäll. De vanligaste spisarna är elektriska med glashäll eller keramikhäll. På dessa kan du använda alla typer av stekpannor. Men något som blir vanligare idag är användandet av induktionsspisar. Denna typ av spis hettar upp stekpannor med hjälp av magnetism vilket ställer lite krav på vilken typ av stekpanna du har. För att kunna använda en stekpanna på en induktionsspis, krävs det att undersidan av stekpannan är gjord i magnetiskt material.

En bra stekpanna är lika viktig som de livsmedel du använder i matlagningen. Dels på grund av att högkvalitativa stekpannor gör matlagningen enklare men också för att slutresultatet av måltiden blir oerhört mycket bättre. Ett bra exempel på detta är när man steker en köttbit. Slutresultatet beror till största del på vad du har använt dig utav för stekpanna. När man steker en köttbit behöver man använda sig av otroligt höga temperaturer för att ge köttet en fin stekyta utan att det blir för genomstekt. Detta klarar en gjutjärnspanna av alldeles utmärkt.

Men när det kommer till lättare måltider där du behöver en lätthanterlig stekpanna som är smidig och enkel att manövrera, är gjutjärnspannor ett dåligt alternativ. Här gäller det att ha en stekpanna med beläggning, rostfritt stål eller kolstål. Det populäraste alternativet av dessa är en stekpanna med beläggning, även kallat non-stick stekpanna.

Vanliga frågor och svar om stekpannor

Vilken stekpanna bör jag välja?

En non-stick stekpanna med beläggning är generellt sett det bästa alternativet för personer som lagar mat hemma. De är enkla att hantera, laga mat med och diska. Non-stick stekpannor passar perfekt till allt ifrån enkla till avancerade måltider. Den lätta vikten gör det enkelt att vända omkring mat och hantera pannan utan större ansträngning för handlederna.

Vad är fördelen med gjutjärnspanna?

Vid matlagning som kräver höga temperaturer är gjutjärnspannor det bästa alternativet. Den tuffa ytan klarar av i stort sett allt som den utsätts för under matlagning. Till skillnad från stekpannor med beläggning så kräver en gjutjärnspanna väldigt mycket kärlek och underhåll. För att se till att gjutjärnspannan levererar bästa resultat måste man med jämna mellanrum olja in pannan och värmebehandla den. Detta gör att du får en naturlig beläggning i pannan som låter dig steka det mesta utan att något fastnar.

Vad är fördelen med stekpanna i rostfritt stål?

En stekpanna i rostfritt stål är en otroligt mångsidig stekpanna. Den härdiga ytan tål allting från köksredskap i stål till mässing. Även vikten av pannan är såpass lätt att du kan hantera den utan större bekymmer. Men för att kunna laga mat med en stekpanna i rostfritt krävs det en hel del erfarenhet. Här gäller det att steka vid exakta temperaturer för att undvika att något fastnar i pannan, även kallat Leidenfrost effekten. Det krävs några år erfarenhet innan man kan bemästrar detta köksverktyg.

Varför fastnar mat i stekpanna med beläggning?

Om det börjar fastna mat i din stekpanna med beläggning kan det vara dags att byta ut den. Beläggningen som vanligtvis är i plast eller silikon varar inte så länge. Desto högre temperaturer man lagar mat med, ju snabbare förlorar man beläggningen. Resultatet av detta är att mat titt som tätt fastnar i stekpannan.

Hur stor stekpanna bör jag välja?

Storleken på en stekpanna beror till största del på hur mycket mat du lagar och för hur många personer du vanligtvis lagar. En stekpanna mäts ovanifrån och de vanligaste har storleken 28 cm med en bottendiameter på ca 22 cm. En stekpanna på 28 cm är det populäraste alternativet då de har tillräckligt mycket med plats för en stor måltid till 4 personer. Vi rekommenderar att man hellre har en lite för stor stekpanna än för liten, för att alltid ha möjligheten att laga mer mat vid tillfällen det kan behövas.

Kevin Karlström

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar