Det finns mycket att tänka på innan man bestämmer sig för att köpa en stekpanna. För att göra sökandet lite enklare finns det några saker du kan fundera över, så att du hittar den bästa stekpannan som passar dina behov. Idag hittar du en mängd olika stekpannor i olika material och med olika beläggningar, som är gjorda för att användas på olika sätt. Vilken typ av stekpanna just du behöver beror mestadels på hur du vanligtvis gillar att laga mat och vilken typ av mat du lagar.

Din spis påverkar också valet av stekpanna beroende på vad du har för typ av spishäll. De vanligaste spisarna är elektriska med glashäll eller keramikhäll. På dessa kan du använda alla typer av stekpannor. Men något som blir vanligare idag är användandet av induktionsspisar. Denna typ av spis hettar upp stekpannor med hjälp av magnetism vilket ställer lite krav på vilken typ av stekpanna du har. För att kunna använda en stekpanna på en induktionsspis, krävs det att undersidan av stekpannan är gjord i magnetiskt material.

En bra stekpanna är lika viktig som de livsmedel du använder i matlagningen. Dels på grund av att högkvalitativa stekpannor gör matlagningen enklare men också för att slutresultatet av måltiden blir oerhört mycket bättre. Ett bra exempel på detta är när man steker en köttbit. Slutresultatet beror till största del på vad du har använt dig utav för stekpanna. När man steker en köttbit behöver man använda sig av otroligt höga temperaturer för att ge köttet en fin stekyta utan att det blir för genomstekt. Detta klarar en gjutjärnspanna av alldeles utmärkt.

Men när det kommer till lättare måltider där du behöver en lätthanterlig stekpanna som är smidig och enkel att manövrera, är gjutjärnspannor ett dåligt alternativ. Här gäller det att ha en stekpanna med beläggning, rostfritt stål eller kolstål. Det populäraste alternativet av dessa är en stekpanna med beläggning, även kallat non-stick stekpanna.

Vi har kommit fram till vilken stekpanna som är bäst i test och som möter de flesta kraven en hemmakock har. Men vi har även tagit med ytterligare stekpannor som presterat otroligt bra och ett budgetalternativ som vi anser är bäst för lite mindre pengar. Förhoppningsvis hittar du din nästa stekpanna bland dessa alternativ och tar din matlagning till nästa nivå!

 

Stekpannan som blev Bäst i Test vinnare: Eva Solo Professional 28cm

 

Stekpanna Bäst i Test

Denna stekpanna från Eva Solo är framtagen för hemmakockar som vill imponera på sig själva och andra med sin matlagning. Den enkla men charmiga designen påminner om stekpannor som används i professionella kök. Designen påminner om Eva Trio serien som tagits fram för att både vara funktionella men även väldigt snygga.

Handtaget är 7 mm tjockt och gjort i härdat stål för att undvika att det blir varmt efter en lång tid på spisen. Handtaget är designat på ett sätt så att hela stekpannan enkelt kan hängas upp på en krok.

Stekpannan har en 10 mm tjock aluminiumbotten som fungerar utmärkt på alla typer av spisar. Den är gjord för att ge en snabb och effektiv värmefördelning som hjälper att hålla stekpannan varm även när nya ingredienser läggs i. Stekytan har en beläggning med teflon som är fettavvisande vilket gör att mindre fett krävs vid tillagning samtidigt som att risken för att maten fastnar eller bränns är mindre.

Dessutom har den ytterligare ett lager av så kallat Slip-Let® beläggning som är upp till fem gånger starkare än andra typer av beläggningar. Eva Solo är såpass säkra på kvalitén av denna non-stick stekpanna att beläggningen kommer med en femårsgaranti. Förutom garantin för beläggningen har de en 25-årsgaranti för att stekpannan behåller formen – även när den utsätts för 260 grader värme i ugnen.

Fördelar:

 • Tål maskintvätt
 • Fungerar på induktionshäll
 • Väldigt bra värmefördelning
 • Femårsgaranti på stekytan
 • 25-årsgaranti på formen av stekpannan
 • Teflon med 3 lager Slip-Let® beläggning
 • Snygg design med handtag i härdat stål
 • Robust beläggning på utsidan fri från PFOA och PFOS

Nackdelar:

 • Endast plast- och silikonredskap kan användas för att undvika skador i beläggningen

 

Bäst i test tvåa: AMT Gastroguss A528 28cm

AMT Gastroguss A528

Tätt inpå vinnaren kom denna robusta stekpanna som har vunnit pris som världens bästa stekpanna av Tysklands största kockförening. Med ett lite mer traditionellt utseende än vinnaren har AMT Gastroguss A528 tagits fram för att passa både professionella och amatörkockar.

Handtaget är ergonomiskt designat för att sitta fint i handen. Det skruvlösa handtaget är fastnitat vilket är varför AMT Gastroguss garanterar att det inte glappar. Trots att handtaget inte är gjort i metall så klarar det av temperaturer på upp till 240 grader i ugnen.

Alla AMT Gastroguss-kärl är handgjutna och 10 mm tjocka vilket ger en bra värmefördelning. Den är snäppet tjockare än många andra stekpannor vilket gör att den är lite tyngre men här har värmefördelningen verkligen prioriterats. Dessutom fungerar den på alla typer av spisar, inklusive induktion.

Även denna stekpanna har en beläggning av fyra lager teflon för bästa non-stick yta. Förutom teflon har de även behandlat stekytan med Lotan® som är AMTs egna unika non-stick beläggning. Detta ger stekpannan en längre hållbarhet och fungerar som skydd mot starka rengöringsmedel.

Fördelar:

 • Tål maskintvätt
 • Imponerande värmefördelning
 • Framröstad som världens bästa stekpanna
 • Tål ugnsvärme upp till 240 grader
 • Beläggning av Lotan® och teflon

Nackdelar:

 • Tyngre än andra stekpannor

PRIS TRETTI

 

Bäst i test trea: Skeppshult Traditional Stekpanna 28cm

Skeppshult Traditional Stekpanna 26cm

Denna otroligt snygga stekpanna i nordisk design förtjänade att få sin plats i listan. Denna svensktillverkade gjutjärnspanna kommer med trähandtag i bok och ett extra stödhandtag. Den säljs inbränd för att du ska komma igång med matlagningen direkt, men som vi tidigare nämnde är det viktigt att du sköter om gjutjärnspannor med inoljningar med jämna mellanrum.

Skeppshult stekpannan kan hålla i flera generationer förutsatt att den tas väl hand om. Detta mästerverk gjuts i unika sandformar som sedan slås sönder. Därför är varje Skeppshultpanna helt unik och ingen annan lik.

Kärlet har en botten på 5 mm vilket är tunnare än Bäst i Test stekpannan men gjutjärnsmaterialet håller värmen bättre än aluminium. Dessutom kommer denna panna med 25 års gjutjärnsgaranti.

Fördelar:

 • Gjutjärn håller i generationer
 • Bra vikt trots gjutjärn – 2,6 kg
 • Handtag i brunbetsad bok som isolerar värme

Nackdelar:

 • Tål inte maskintvätt
 • Kräver mycket kärlek och underhåll

 

Bäst i test budget: Tefal Jamie Oliver Everyday Rostfri Stekpanna 28cm

Tefal Jamie Oliver Premium Non-Stick Stekpanna 28cm

Se Jamie Oliver laga fisktacos med Everydaypannan

Här får man en bra stekpanna för ett billigare pris. Denna eleganta stekpanna är gjord i rostfritt stål med borstad yta som fungerar på alla spishällar. Trots det billiga priset så får man en stekpanna av hög kvalité som ger bra värmefördelning. Dessutom är de snyggt designade och passar utmärkt i kök med detaljer av rostfritt stål.

Tefal stekpannor kommer med en unik värmeindikator som visar den optimala tillagningstemperaturen, för att hjälpa dig med tillagningen. Denna indikator heter Thermo-Spot® och den finns i mitten av stekpannan. När indikatorn blir helt röd har din stekpanna uppnått den ultimata temperaturen för bryning.

Stekpannan har en Titanium non-stickbeläggning som är utvecklad av Tefal. Denna beläggning är förstärkt med mineralfyllmedel och titanpartiklar för att ge en slitstark och robust stekyta.

Fördelar:

 • Tål maskintvätt
 • Bra budgetalternativ
 • Fungerar på alla spishällar
 • Sandwich-botten för bra värmefördelning

Nackdelar:

 • Inte lika hållbar som högkvalitativa stekpannor

Vilken stekpanna bör jag välja?

En non-stick stekpanna med beläggning är generellt sett det bästa alternativet för personer som lagar mat hemma. De är enkla att hantera, laga mat med och diska. Non-stick stekpannor passar perfekt till allt ifrån enkla till avancerade måltider. Den lätta vikten gör det enkelt att vända omkring mat och hantera pannan utan större ansträngning för handlederna.

Vad är fördelen med gjutjärnspanna?

Vid matlagning som kräver höga temperaturer är gjutjärnspannor det bästa alternativet. Den tuffa ytan klarar av i stort sett allt som den utsätts för under matlagning. Till skillnad från stekpannor med beläggning så kräver en gjutjärnspanna väldigt mycket kärlek och underhåll. För att se till att gjutjärnspannan levererar bästa resultat måste man med jämna mellanrum olja in pannan och värmebehandla den. Detta gör att du får en naturlig beläggning i pannan som låter dig steka det mesta utan att något fastnar.

Vad är fördelen med stekpanna i rostfritt stål?

En stekpanna i rostfritt stål är en otroligt mångsidig stekpanna. Den härdiga ytan tål allting från köksredskap i stål till mässing. Även vikten av pannan är såpass lätt att du kan hantera den utan större bekymmer. Men för att kunna laga mat med en stekpanna i rostfritt krävs det en hel del erfarenhet. Här gäller det att steka vid exakta temperaturer för att undvika att något fastnar i pannan, även kallat Leidenfrost effekten. Det krävs några år erfarenhet innan man kan bemästrar detta köksverktyg.

Varför fastnar mat i stekpanna med beläggning?

Om det börjar fastna mat i din stekpanna med beläggning kan det vara dags att byta ut den. Beläggningen som vanligtvis är i plast eller silikon varar inte så länge. Desto högre temperaturer man lagar mat med, ju snabbare förlorar man beläggningen. Resultatet av detta är att mat titt som tätt fastnar i stekpannan.

Hur stor stekpanna bör jag välja?

Storleken på en stekpanna beror till största del på hur mycket mat du lagar och för hur många personer du vanligtvis lagar. En stekpanna mäts ovanifrån och de vanligaste har storleken 28 cm med en bottendiameter på ca 22 cm. En stekpanna på 28 cm är det populäraste alternativet då de har tillräckligt mycket med plats för en stor måltid till 4 personer. Vi rekommenderar att man hellre har en lite för stor stekpanna än för liten, för att alltid ha möjligheten att laga mer mat vid tillfällen det kan behövas.

Stekpanna Bäst i Test 2021

 • Bäst i Test vinnare: Eva Solo Professional 28cm
 • Bäst i test tvåa: AMT Gastroguss A528 28cm
 • Bäst i test trea: Skeppshult Traditional Stekpanna 28cm
 • Bäst i test budget: Tefal Jamie Oliver Everyday Rostfri Stekpanna 28cm

 

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här