1. Hem
  2. >
  3. Hemelektronik & Teknik
  4. >
  5. Bäst i Test: Steamer – Så enkelt att leva skrynkelfritt!
The-Steamery-Cirrus-No.2-basta-steamer.jpg

Lyx

PHILIPS GC557/30, Steamer bästa stående steamer

PHILIPS GC557/30

8.6

Mellan

Steamery-Cirrus-No.2. Bäst i test Steamer hemfakta

The Steamery Cirrus No.2

9

Budget

Philips STH3000 bäst i test billig steamer

Philips STH3000

7.6

Inledning

Ni vet hur det är! Du ska iväg på Oscarsgalan, och till din stora förskräckelse ligger galablåsan eller fracken där i en skrock på golvet, skrynkliga som russin! Och stryka med strykjärn funkar inte på det där delikata materialet. Hur ska du vända den här sitsen? Hur blir plaggen skrynkelfria? Ska du lämna in dom på kemtvätt? Nej det hinner du verkligen inte, ett ångstrykjärn då? Nix inte heller optimalt. Som en skänk från ovan kommer du på det – En Steamer! Änglakören är igång. Men vart hittar du en steamer? Och vilken steamer är bäst? Du kanske har bråttom, men nog vill du ha en prisvärd steamer! En steamer som är bäst i test! Ska du ha en rejälare grej är det kanske en stående steamer som gäller, eller ska det var med light? Ja men då är det givetvis en handhållen steamer – en handsteamer – som är svaret på just din bön! Och oavsett Oscarsgalan (i den värld du inte är bjuden just i år) så är en steamer en guldprodukt. Att steama är som att vädra! Dålig lukt och bakterier försvinner i ett nafs. Det har dragit ihop sig vänner, för ett bäst i test av steamers! Jojomensan. Och här har vi den: Bästa steamern 2024!

Vi på Hemfakta har utsett The Steamery Cirrus No.2 till årets bästa steamer! Steamery är ju lite av anti-skrynkelvärldens Apple; lyxigt och snyggt förpackat, och jag får verkligen känslan av att man tar hand om sina kläder bättre om man för in en gnutta lyx. Smidig, handhållen och riktigt tjusig är den, värms upp på ett kick och är enkel att fylla på!

Våra experter har landat i sex prima steamers i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

I vårt test blev The Steamery Cirrus No.2 testvinnare, tack vare dess släta resultat, snabba uppvärmingstid, användarvänlighet och riktigt snygga och lyxiga paketering för en rimlig peng. I jakten på den bästa steamern har vi läst kundomdömen och gått igenom specifikationer och labbtester – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den steamer som är bäst från den som inte är det. När det kommer till steamers är resultat (ångkapacitet) och hastighet avgörande komponenter, men givetvis är hur smidig den är att använda, priset och inte minst paketeringen även något vi tittare närmare på.

Med de sex steamers vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken!

1

PHILIPS GC557/30 – Bästa stående steamer!

hem-fakta-bast-i-test-logo
PHILIPS GC557/30, Steamer bästa stående steamer

Lyx

Vinnare

7

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

10

Ångkraft

9

Användarvänlighet

9

Design

8.6

Totalpoäng

Motivering: Philips GC557/30 Steamer presterar utmärkt i de flesta kategorier, särskilt när det gäller ångkraft och användarvänlighet. Dessutom är den miljövänligare än många andra ångstrykjärn på marknaden.

Här har du kraftfullt ångutsläpp, stor vattentank, smidig och flexibel användning och vips så höll alla plagg du tänkte kasta en ytterligare livstid!

Med Philips GC557/30 Comfort Touch kommer du med säkerhet förlänga livstiden på dina klädesplagg och tyger. Du kan steama allt ifrån tunna sidenplagg till ullkappor och kashmir utan att behöva oroa dig för brännmärken. Den här steamern har ett mycket kraftfullt ångutsläpp på 40 g/min som tar bort både veck och skrynklor. Vi ger pluspoäng för den stora vattentanken som ser till att du kan steama massor av plagg utan att behöva fylla på med vatten!

  • Kapacitet: Stor vattentank på hela 1,8 liter
  • Uppvärmningstid: ca 2 minuter
  • Effekt: 2000 watt
  • Funktioner: Fem ånginställningar som lämpar sig för olika tyger
  • Ångutsläpp: Konstant ångutsläpp på 40 g/min
  • Övrigt: Flexibelt steamerhuvud

Fördelar

  • Användare har noterat att steameren är lätt att använda och snabb att komma igång med, vilket gör den praktisk för daglig användning.
  • Många användare har märkt att steameren fungerar effektivt på olika typer av kläder och hjälper till att snabbt ta bort skrynklor.
  • En del recensenter har uppskattat den stora vattentanken, vilket minskar behovet av att fylla på vatten under användningen.
  • Vissa användare har kommenterat den eleganta och moderna designen, vilket gör att steameren även kan användas som en dekorativ detalj i hemmet.

Nackdelar

  • En del användare har påpekat att handtagshållaren på toppen kan vara lite lös, vilket gör att steameren inte sitter helt fast på den och kan vara en potentiell säkerhetsrisk om den råkar ramla ner.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från olika källor, inklusive Pricerunner((Pricerunner, 2023-10-12)) och Philips egen hemsida((Philips, 2023-10-12)). Antalet recensioner vi baserat dessa för- och nackdelar på består av drygt 300 stycken.

2

TEFAL Pro Style Care

Utmanare Premiumklassen: TEFAL Pro Style Care, Handhållen steamer

Lyx

Utmanare

7

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Ångkraft

8

Användarvänlighet

8

Design

8

Totalpoäng

Motivering: TEFAL Pro Style Care är en stark konkurrent med imponerande ångkraft och användarvänlighet. Det är dock något dyrare än Philips-modellen och har något lägre betyg i miljövänlighet.

Tefal Pro Style Care är en handhållen steamer med extra stort metallhuvud för hög precision och mycket bekväm upprätt strykning utan strykbräda. Den är lämplig för alla typer av plagg, har 3 ångnivåer, är perfekt för sista minuten-touch-up och vardagliga ångbehov. Steamern är utrustad med 1700 W kraft och en kontinuerlig ångeffekt på 30 g / minut vilket gör den effektiv. Det vi gillar bäst med den här steamern är dess snabba uppvärmningstid på 45 sekunder. Andra plus är att den är utrustad med en avtagbar vattentank för större bekvämlighet. Vi har egentligen inget att klaga på med hänsyn till Tefal Pro Style Care, den har dock lite sämre effekt, mindre ång-nivåer och mindre vattentank än vår testvinnare.

  • Kapacitet: Avtagbar 1,5 vattentank
  • Uppvärmningstid: God uppvärmningstid på 45 sekunder.
  • Effekt: 1700 W
  • Funktioner: 3 ångnivåer som passar alla typer av tyger
  • Ångutsläpp: ångeffekt på 30 g / minut
  • Övrigt: Extra stort metallhuvud för hög precision. Praktiskt tillbehör: en tygborste för tyngre tyger och har avkalkningslösning för långvarig prestanda

Fördelar

  • Användare har noterat att steamern är kraftfull och effektiv. Den tar snabbt bort veck och rynkor från olika typer av kläder.
  • Steamern har fem inställningar för olika material, vilket gör den mångsidig och passande för olika klädesplagg.
  • Snabb upphettning på endast 45 sekunder gör den användarvänlig och tidsbesparande.
  • En del användare har funnit att steamern är lätt att använda och hantera.
  • Vissa användare har noterat att steameren är bra för kläder som är svåra att stryka, som klänningar och kjolar.

Nackdelar

  • En användare har påpekat att steamern inte fungerar jämnt och ibland spottar ut mycket vatten.

Sammanfattning: Recensionerna om Tefal Pro Style Care IT8460E0 Steamer är övervägande positiva. Användarna uppskattar dess kraft och effektivitet när det gäller att ta bort veck och rynkor från olika typer av kläder. De gillar också att den har flera inställningar för olika material och att den snabbt blir redo att använda. En nackdel som nämns är att den ibland kan ha problem med att fördela ångan jämnt. Sammantaget ger recensionerna ett positivt intryck av produkten och dess förmåga att underlätta strykningen av kläder. Antalet recensioner är runt 100 stycken och hämtade från Pricerunner((Pricerunner, 2023-10-13)), Teknikproffset((Teknikproffset, 2023-10-13)) och NetonNet((NetonNet, 2023-10-13)).

Duellen

Lyx

PHILIPS GC557/30 Steamer vs. TEFAL Pro Style Care, Handhållen steamer

  • Vår vinnare i lyxklassen är PHILIPS GC557/30 Steamer med ett konstant ångutsläpp på 40 g/min och en prisnivå på ca. 2000 kr.
  • Denna steamer utmärker sig med sin kraftfulla ångutsläpp och stora vattentank på 1,8 liter, vilket gör den idealisk för att behandla en mängd olika plagg och material.
  • TEFAL Pro Style Care är en handhållen steamer med en uppvärmningstid på endast 45 sekunder och en prislapp på ca. 2000 kr.
  • Det som särskiljer denna steamer är dess snabba uppvärmningstid och extra stora metallhuvud, vilket möjliggör hög precision vid strykning utan strykbräda.
3

The Steamery Cirrus No.2 – Bästa steamer 2025!

Steamery-Cirrus-No.2. Bäst i test Steamer hemfakta

Mellan

Vinnare

9

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

8

Ångkraft

9

Användarvänlighet

10

Design

9

Totalpoäng

Motivering: The Steamery Cirrus No.2 är ett bra mellanklassalternativ med höga betyg i hållbarhet och användarvänlighet. Den är något mindre kraftfull än de lyxalternativ som granskades tidigare, men den är också mycket mindre, smidigare och snyggare!

Vi på Hemfakta har utsett The Steamery Cirrus No.2 till årets bästa steamer! Steamery tog folket med storm när dom poppade upp på marknaden! Man kan väl säga att dom är anti-skrynkelvärldens Apple. Det är lyxigt och snyggt förpackat, och jag får verkligen känslan av att man tar hand om sina kläder bättre om man för in en gnutta lyx. The Steamery Cirrus No.2 är en smidig, handhållen steamer som värms upp på ett kick och är enkelt att fylla på i det lilla vattenkärlet på undersidan. Sen är det verkligen lätt som en plätt: Häng upp plagget och så fort lampan är släckt trycker du på knappen och steamar loss! Det ingår en värmehandske som kan var praktiskt att använda på baksidan av plagget, det gör att utslätande i vissa fall går snabbare och är plagget tunt och flyger av ångan kan du enkelt hålla det på plats.

  • Kapacitet: Urtagbar vattentank på 90 ml
  • Uppvärmningstid: 25 sek
  • Effekt: 1500W
  • Funktioner: Steama allt från ömtåligt siden till kraftigare linne.
  • Ångutsläpp: Ej angivet
  • Övrigt: Munstycke av rostfritt stål för bättre friktion. Sladdlängd: 0.9 m. Praktisk värmehandske ingår.

Fördelar

  • Användare har upplevt att steamern är enkel och praktisk att använda för att snabbt räta ut kläder och ta bort rynkor.
  • Många recensenter noterar att steamern är effektiv för de flesta klädesplagg och att den är ett bekvämt alternativ till traditionell strykning.
  • Vissa användare har framhållit den medföljande handsken som gör det lätt att hantera kläder medan de ångas.
  • En del kunder har uppskattat steamerns snabba uppvärmning, vilket gör den användbar i hastiga situationer.

Nackdelar

  • En nackdel som nämns är att den röda lampan på steamern kan börja blinka ganska snabbt, vilket kräver korta pauser under användning.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från olika källor, inklusive Pricerunner((Pricerunner, 2023-10-13)), Elgiganten((Elgiganten, 2023-10-13)), Clas Ohlson((Clas Ohlson, 2023-10-13)), och Lyko((Lyko, 2023-10-13)). Antalet recensioner som dessa för- och nackdelar baseras på är cirka 80 stycken. Dessa recensioner ger insikt i användarnas erfarenheter med Cirrus 2 Handheld Steamer från olika källor.

4

Philips Steam & Go GC362/80

Philips Steam & Go GC362/80 bästa handhållen steamer

Mellan

Utmanare

8

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

7

Ångkraft

8

Användarvänlighet

7

Design

7.8

Totalpoäng

Motivering: PHILIPS Steam & Go är prisvärd och miljövänlig, men den har något lägre ångkraft än konkurrenterna i lyxklassen.

PHILIPS Steam & Go är en mycket prisvärd handhållen steamer i kompakt storlek, vilket gör att den passar bra att ta med i resväskan. Den här steamern kan användas både vertikalt som horisontellt, vilket gör att du lättare kommer åt överallt. Steamern har ett konstant ångutsläpp på 24 g/min vilket är mycket bra. Ska du ånga lite tjockare  material så kan du ta användning av den medföljande tillbehörsborsten som ger ett bra resultat på grövre tyger. Steamern kan med fördel användas på alla tyger lämpar sig även bra för svårstrukna och känsliga material som exempelvis kashmir och siden. Denna steamer har en 2,5 meter lång sladd som ger dig en längre räckvidd och smidigare användning. Vattentankskapaciteten är endast på 60 ml, vilket räcker till ca ett plagg.

  • Kapacitet: 60 ml
  • Uppvärmningstid: 25 sek
  • Effekt: 1300 W
  • Funktioner: Steama allt från ömtåligt siden till kraftigare linne.
  • Ångutsläpp: 24 g/min
  • Övrigt: 2,5 meter lång sladd. Medföljande tillbehörsborste och värmeskyddande handske. Uppvärmda steamerplatta med SmartFlow-teknik tillåter dig pressa steamern mot plagget för ännu bättre resultat och utan risk för brännmärken

Fördelar

  • Användare har noterat att Philips Steam&Go är effektiv för att ta bort skrynklor från olika typer av plagg, inklusive kläder, gardiner och sofftyger.
  • Många användare har uppskattat den snabba uppvärmningstiden, vilket gör att de kan använda ångaren med minimal väntetid.
  • En del recensenter har betonat den kompakta och smidiga designen, vilket gör det enkelt att använda och förvara ångaren.
  • Produkten har också fått beröm för att kunna användas både vertikalt och horisontellt, vilket ger användarna flexibilitet när de behandlar sina plagg.

Nackdelar

  • En av nackdelarna som användare har nämnt är den begränsade storleken på vattentanken, vilket kräver att den fylls på ofta när flera plagg ska behandlas.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från olika källor, inklusive Elgiganten((Elgiganten, 2023-10-13)), Webhallen((Webhallen, 2023-10-13)), Amazon((Amazon, 2023-10-13)) och Philips egen hemsida((Philips, 2023-10-13)). Antalet recensioner vi baserat dessa för- och nackdelar på är över 1000 stycken.

Duellen

Mellan

The Steamery Cirrus No.2 vs. Philips Steam & Go GC362/80

  • Vinnaren i mellanklassen är The Steamery Cirrus No.2 med ett pris på ca. 1200 kr.
  • Denna handhållna steamer imponerar med sin snabba uppvärmningstid på 25 sekunder och möjlighet att använda den på både ömtåliga sidenplagg och kraftigare linne.
  • Philips Steam & Go GC362/80 är en prisvärd handhållen steamer med ett pris på ca. 900 kr.
  • Den här steamern utmärker sig med sin mångsidighet, då den kan användas både vertikalt och horisontellt, samt dess snabba uppvärmningstid på 25 sekunder.
5

Philips STH3000

Philips STH3000 bäst i test billig steamer

Budget

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

6

Ångkraft

8

Användarvänlighet

7

Design

7.6

Totalpoäng

Motivering: Philips STH3000 är ett utmärkt budgetalternativ med ett mycket konkurrenskraftigt pris. Det har dock något lägre ångkraft och förmåga att återfukta kläder jämfört med de dyrare modellerna.

Den här handhållna steamern ur Philips 3000-serie är specialutformad för att vara kompakt, lätt och är dessutom hopfällbar för enkel användning och förvaring. Den kan få följa med var som helst, när som helst! Ångan tar 30 sekunder för att värmas upp och lampan visar när det är dags att börja steama, vips klart på nolltid! Den här steamern släpper ut 20 g/min konstant ånga vilket funkar fint. Den levereras med löstagbar vattentank på 100 ml som är enkel att fylla på och räcker till hela outfiten. Här har du receptet om du är ute efter enkel och smidig ångstrykning för en billig peng helt enkelt!

  • Kapacitet: Vattentank: 100 ml
  • Uppvärmningstid: ca 30 sekunder
  • Effekt: 1000 W
  • Funktioner: Hopfällbar
  • Ångutsläpp: upp till 20 g/min
  • Övrigt: Sladdlängd 2 m, Löstagbar vattentank: Ja, Vikbar, Indikatorlampa för ånga

Fördelar

  • Många användare har uppskattat att Philips STH3000 är lätt att fylla på med vatten, vilket gör det bekvämt att använda.
  • En del användare har noterat att steameren är snabb och effektiv när det gäller att ta bort veck från kläder och andra textilier.
  • Användare har funnit att steameren är särskilt användbar för att fräscha upp kläder mellan tvättar.
  • En övergripande positiv aspekt som nämnts är att den är lämplig för resor och kan vara ett praktiskt verktyg för att snabbt ta hand om skrynklor i packade kläder.

Nackdelar

  • Vissa användare har märkt att sladden på steameren kunde vara längre, vilket kan begränsa rörligheten och placeringen när den används.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från olika källor, inklusive Clas Ohlson((Clas Ohlson, 2023-10-13)), NetonNet((NetonNet, 2023-10-13)), Elon((Elon, 2023-10-13)) och Philips egen hemsida((Philips, 2023-10-13)). Antalet recensioner vi baserat dessa för- och nackdelar på är runt 800 stycken. Dessa recensioner ger en mångsidig inblick i användarnas erfarenheter med Philips STH3000.

6

Electrolux Refine 700 E7HS1-4MN

Electrolux Refine 700 E7HS1-4MN handhållen steamer bäst i test billig

Budget

Utmanare

8

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

7

Ångkraft

8

Användarvänlighet

7

Design

7.4

Totalpoäng

Motivering: Electrolux Refine 700 är ett bra budgetalternativ med ett attraktivt pris och användarvänlighet. Den ligger på samma betygsnivå som Philips STH3000 i denna kategori.

Refine 700 steamer är redo att användas på bara några sekunder! Bara att plocka fram och vips så var du redo för dagen! Ja det här är en riktigt bra budgetkandidat – inte ihopfällbar som vinnaren hos Philips (det är ju ändå en bra usp!) men likväl nätt och smidig – och dessutom snygg! Här har du en kombination av en genomtänkt design och en keramisk GLISSIUM™-stryksula som garanterar att inga vassa kanter fastnar i dina plagg. Dessuom finns här en triggerlåsningsfunktionen som gör att du slipper anstränga din hand och skapar ännu enklare ångstrykning. Vattenbehållaren är löstagbar och enkel att fylla på under vattenkranen och en särskilt utformad borste som fästs på stryksulan gör att ångan enkelt kan tränga in i tjockare material som denim. 

  • Kapacitet: Vattentank: 100 ml
  • Uppvärmningstid:
  • Effekt: 1400 W
  • Funktioner:
  • Ångutsläpp: 0-22 g/min
  • Övrigt: Indikatorlampa. Sladdlängd: ca 3 m. Borste och värmehandske ingår

Fördelar

  • Enligt flera användare är Electrolux Refine 700 en praktisk och portabel steamer som gör det enkelt att ta bort skrynklor från kläder, särskilt lämplig för gardiner.
  • Användare har noterat att den här steamern värms upp snabbt och är enkel att använda, vilket sparar tid och gör strykningen mer effektiv.
  • Vissa recensenter har funnit att den är lätt att hantera och har en snygg design, vilket gör den till en attraktiv apparat för hemmet.

Nackdelar

  • En del användare har påpekat att ångtrycket hos Electrolux Refine 700 kan vara för lågt för att effektivt stryka tyngre material eller tjockare plagg.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från olika källor, inklusive Clas Ohlson((Clas Ohlson, 2023-10-13)), Elgiganten((Elgiganten, 2023-10-13)), Cdon((Cdon, 2023-10-13)) och Electrolux egen hemsida((Electrolux, 2023-10-13)). Antalet recensioner varierar beroende på källan, och vi har sammanställt fördelar och nackdelar baserat på cirka 100 användarrecensioner från dessa olika källor. Antalet recensioner är begränsat till de tillgängliga källorna.

Duellen

Budget

Philips STH3000 vs. Electrolux Refine 700 E7HS1-4MN

  • Vinnaren i budgetklassen är Philips STH3000 med ett mycket förmånligt pris på ca. 500 kr.
  • Denna kompakta handhållna steamer är idealisk för resor och har en uppvärmningstid på ca. 30 sekunder, vilket gör den snabb och praktisk.
  • Electrolux Refine 700 är en budgetvänlig handsteamer med ett pris på ca. 700 kr.
  • Den utmärker sig med sin keramiska GLISSIUM™-stryksula och triggerlåsningsfunktion, vilket gör den bekväm att använda.

Köpguide Steamer

Ånga vs Strykning

Att ånga kläder är bättre för kläderna än att stryka. Vi lägger mycket pengar på kläder, och vi vill att de ska hålla. Om du bryr dig om att bevara dina kläder bör du definitivt överväga att byta ut ditt strykjärn mot en steamer. Varför? För att när man använder ett strykjärn gör man permanent skada på fibrerna av tyget. Tyger blir krossade och brända av strykjärnets värme. Till och med en enstaka strykning kan skada kläderna synbart.

Att använda ånga är säkrare och mildare sätt att ta bort från kläderna. Ånga får fibrerna att slappna av, och eliminerar veck utan att skada tyget. Nu när du har läst om skillnaden mellan ånga och strykning är det ganska uppenbart vilken metod som är bättre för dina kläder. Gör dig av med strykjärnet nu och ersätt det med en steamer. I denna expertguiden ser vi över vad steamers gör och hur mycket man kan förvänta sig att behöva spendera.

Överväg en steamer om:

      • Du ofta stryker bara ett klädesplagg i taget (och i brådska)
      • Du vill ha ett lättviktigt strykjärn för att fixa till kläderna när du reser
      • Enligt dig är strykjärn och strykbrädor tunga
      • Du har mycket kläder som är svåra att stryka, eller är ömtåliga

Fördelar med en steamer:

  • Behöver ingen strykbräda
  • Lättare än vanliga strykjärn, så bättre för resor
  • Ånga är oftast mildare mot kläderna än vanliga strykjärn
  • Vissa påstår sig kunna få kläderna uppfriskade och rena, såväl som att ta bort veck från dem

Nackdelar med steamer:

  • Mindre kraftfulla än vanliga strykjärn, men inte nödvändigtvis billigare
  • Efter användning är kläderna ofta fuktiga, så man måste ändå vänta innan man kan ta på sig dem
  • Det är svårt att stryka kanterna av kläderna ordentligt, eller ta sig runt knappar och skarpa kanter, som kragar
  • Jämfört med vanliga strykjärn har de små vattentankar vilket gör att ångan tar slut inom minuter – ofta innan man är färdig med ett plagg
  • Inte alla är lätta – vi testade vissa som snabbt kändes jobbiga att hålla

5 anledningar till att ersätta ditt strykjärn med en steamer

Att stryka är, helt enkelt, inte kul alls. Men man behöver tyger som inte har veck och att stryka är för de flesta det traditionella sättet att få till en look som inte är skrynklig. Tack vare steamers behöver strykningen inte längre vara en nödvändig hushållssyssla! Du kan till och med göra dig av med strykjärnet helt och hållet – för när du upplevt fördelarna av en steamer kommer det gamla redskapet bara samla damm i ett hörn. Spana in dessa fem anledningar till varför du borde byta till en steamer idag:

Snabbare

Att stryka kan ta en hel eftermiddag. Om du måste få bort vecken på morgonen innan jobbet eller skolan tar strykning alltför lång tid. Du måste ta fram strykbrädan, värma upp strykjärnet och jobba dig runt alla svåra ställen som knappar och kragar. Annars får du skynda dig ut i din skrynkliga tröja. Steaming däremot, tar ingen tid alls! En steamer tar bara ett fåtal minuter att värmas upp. Häng bara din tröja på stången och ånga bort vecken. Ingen tidskrävande förberedelse behövs, och man behöver inte krångla med några ställen som är svåra att nå!

Lättare

Med strykjärnet måste man vända på kläderna, lägga de på det ena och andra hållet, och gå på de olika delarna från olika vinklar för att nå alla rynkor, men med en steamer är det lätt som en plätt. Det är superenkelt att få bort alla grova veck från din favoritskjorta eller till och med gardinerna.

Bättre för kläderna

Många vet inte skadan strykjärn gör mot deras kläder. När de jämnar ut vecken krossar strykjärnet de ömtåliga fibrerna i tyget och orsakar permanent skada på kläderna, och minskar deras livslängd. Istället för att krossa fibrerna, får din steamer istället de att slappna av vilket ger en slät och ren look utan att skada dina favoritkläder. Detta betyder att kläderna du investerat i varar längre och håller sina fina.

Fler användningsområden med en steamer

Strykjärn är bäst för små saker, oftast begränsad till outsmyckade kläder eller små tyger som snusnäsdukar eller bordstabletter. Din steamer, på andra sidan, kan användas på mer än bara vecken på din favoritkostym!

Du kan använda din steamer till att ta bort vecken på kläder med paljetter och utsmyckning. Utöver detta kan du släta ut dina gardiner eller dukar utan att behöva krångla med att dra dem över en strykbräda. Du kan till och med använda vårt kit med utbytbara ånghuvud för att göra alla sorters hushållssysslor, allt från att få bort smuts, putsa fönster till att få bort märken i mattor.

Frågor och svar om Steamers

Steamers – som ibland kallas rese- eller klädselsteamers, är väldigt smidiga för touch-ups i sista sekunden. När du önskar ta bort veck i kläderna snabbt innan du ska ut, kan du ta din steamer och dra den över dina kläder. En steamer är handhållna ångmaskiner som är designade för att snabbt fixa till kläderna utan att behöva använda strykjärn. Om du vill minska tiden du spenderar med strykjärn så låter det lockande att använda ett ångstrykjärn till kläderna. De marknadsförs som lätta och smidiga att använda, och de kräver ingen strykbräda (men vissa kan användas vågrätt såväl som lodrätt). En streamer rekommenderas även för mer ömtåliga kläder, då de minskar risken för att bränna kläderna.

Philips, Tefal och Steamary är de största märkena som säljer steamers för tillfället. Det finns två sorter steamers att välja mellan: upprätt och sådan man håller i handen.

Steamers är inte alltid billigare än vanliga strykjärn. De kan kosta mellan 500 upp till 3000 kronor. Handhållna modeller brukar vara billigast, men så är inte alltid fallet.

Om du letar efter en steamer, håll utkik efter dessa funktionerna som kommer att göra strykandet lättare:

  • Tyngd – Om du vill ta med den på resor (till exempel till ett bröllop eller möte utomlands), eller du tycker att vanliga strykjärn är för tunga, håll utkik efter en lättare modell.
  • Varaktigt ångande – Att konstant behöva hålla fingret på knappen som gör att det ångar kan vara obekvämt. Håll utkik efter en som har en kontinuerlig ångeffekt.
  • Ånginställningar – vissa steamers låter dig justera ångflödet – smidigt och du vill ånga ömtåliga och robusta kläder.
  • Snabb uppvärmningstid – Viktigt om du vill att din steamer ska spara in på tid.
  • Vattentank – Inga av de handhållna ångstrykjärnen vi testade hade en enorm vattentank, men man vill inte ha en som är så liten att man konstant måste fylla den.
  • Användbar för alla tyger – Vissa tillverkare påstår att deras modeller funkar bra på alla tyger, till och med silke. Om du köper ett ångstrykjärn specifikt för ömtåliga klädesplagg, kolla upp detta innan du köper.

Bli inte alltför påverkad av marknadsföringen: steamer är inte den rätta lösningen för alla. Även om idén av en liten, portabel steamer som snabbt tar bort veck från kläder på en galge är lockande, insåg vi att det inte alltid är så enkelt. Nedan förklarar vi de huvudgripliga för- och nackdelarna med att köpa en steamer istället för ett strykjärn, men se till spana in våra recensioner för att se hur bra individuella modeller är, då vi insåg att vissa är bättre än andra.

Är en steamer rätt för mig?

Bli inte alltför påverkad av marknadsföringen: steamer är inte den rätta lösningen för alla. Även om idén av en liten, portabel steamer som snabbt tar bort veck från kläder på en galge är lockande, insåg vi att det inte alltid är så enkelt. Ovan förklarar vi de huvudgripliga för- och nackdelarna med att köpa en steamer istället för ett strykjärn, men se till spana in våra recensioner för att se hur bra individuella modeller är, då vi insåg att vissa är bättre än andra.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser