Bäst i Test: Steamer – Så enkelt att leva skrynkelfritt!

Ni vet hur det är! Du ska iväg på Oscarsgalan, och till din stora förskräckelse ligger galablåsan eller fracken där i en skrock på golvet, skrynkliga som russin! Och stryka med strykjärn funkar inte på det där delikata materialet. Hur ska du vända den här sitsen? Hur blir plaggen skrynkelfria? Ska du lämna in dom på kemtvätt? Nej det hinner du verkligen inte, ett ångstrykjärn då? Nix inte heller optimalt. Som en skänk från ovan kommer du på det – En Steamer! Änglakören är igång. Men vart hittar du en steamer? Och vilken steamer är bäst? Du kanske har bråttom, men nog vill du ha en prisvärd steamer! En steamer som är bäst i test! Ska du ha en rejälare grej är det kanske en stående steamer som gäller, eller ska det var med light? Ja men då är det givetvis en handhållen steamer – en handsteamer – som är svaret på just din bön! Och oavsett Oscarsgalan (i den värld du inte är bjuden just i år) så är en steamer en guldprodukt. Att steama är som att vädra! Dålig lukt och bakterier försvinner i ett nafs. Det har dragit ihop sig vänner, för ett bäst i test av steamers! Jojomensan. Och här har vi den: Bästa steamern 2023!

Våra experter har landat i sex prima steamers i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Bästa Steamer 2023

Så vilken är den bästa Steamern? The Steamery Cirrus No.2 från kategorin Mittemellan blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

PHILIPS GC557/30 Steamer – Bäst i Test Stående Steamer 2023!

Vår vinnare i lyxklassen blev denna effektiva steamer från Philips som har ett konstant ångutsläpp på 40 g/min som tar bort alla veck och rynkor på nolltid! Pris fr. 2300 kr.

  .    PHILIPS GC557/30, Steamer bästa stående steamer

Med Philips GC557/30 Comfort Touch kommer du med säkerhet förlänga livstiden på dina klädesplagg och tyger. Du kan steama allt ifrån tunna sidenplagg till ullkappor och kashmir utan att behöva oroa dig för brännmärken. Den här steamern har ett mycket kraftfullt ångutsläpp på 40 g/min som tar bort både veck och skrynklor. Vi ger pluspoäng för den stora vattentanken som ser till att du kan steama massor av plagg utan att behöva fylla på med vatten!

 • Flexibelt steamerhuvud
 • Stor vattentank på hela 1,8 liter
 • Effekt 2000 watt
 • Fem ånginställningar som lämpar sig för olika tyger
 • Konstant ångutsläpp på 40 g/min

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Utmanare Lyxklassen: TEFAL Pro Style Care, Handhållen steamer

Effektiv steamer från Tefal med riktigt snabb uppvärmningstid! Pris fr. 2000 kr.

Utmanare Premiumklassen: TEFAL Pro Style Care, Handhållen steamer

Tefal Pro Style Care är en handhållen steamer med extra stort metallhuvud för hög precision och mycket bekväm upprätt strykning utan strykbräda. Den är lämplig för alla typer av plagg, har 3 ångnivåer, är perfekt för sista minuten-touch-up och vardagliga ångbehov. Steamern är utrustad med 1700 W kraft och en kontinuerlig ångeffekt på 30 g / minut vilket gör den effektiv. Det vi gillar bäst med den här steamern är dess snabba uppvärmningstid på 45 sekunder. Andra plus är att den är utrustad med en avtagbar vattentank för större bekvämlighet. Vi har egentligen inget att klaga på med hänsyn till Tefal Pro Style Care, den har dock lite sämre effekt, mindre ång-nivåer och mindre vattentank än vår testvinnare.

 • Extra stort metallhuvud för hög precision
 • God uppvärmningstid på 45 sekunder
 • 3 ångnivåer som passar alla typer av tyger
 • Praktiskt tillbehör: en tygborste för tyngre tyger och har avkalkningslösning för långvarig prestanda
 • Avtagbar 1,5 vattentank

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Bäst i test: Mittemellan

Vinnare i Mellanklassen: The Steamery Cirrus No.2 – Bäst i Test!

Trendsteamern alla har koll på! Men nog lever den upp till ryktet och är dessutom snygg som tusan! Pris fr. 1200 kr.

Steamery-Cirrus-No.2. Bäst i test Steamer hemfakta

Steamery tog folket med storm när dom poppade upp på marknaden! Man kan väl säga att dom är anti-skrynkelvärldens Apple. Det är lyxigt och snyggt förpackat, och jag får verkligen känslan av att man tar hand om sina kläder bättre om man för in en gnutta lyx. The Steamery Cirrus No.2 är en smidig, handhåller steamer som värms upp på ett kick och är enkelt att fylla på i det lilla vattenkärlet på undersidan. Sen är det verkligen lätt som en plätt: Häng upp plagget och så fort lampan är släckt trycker du på knappen och börjar steama loss! Det ingår en värmehandske som kan var praktiskt att använda på baksidan av plagget, det gör att utslätande i vissa fall går snabbare och är plagget tunt och flyger av ångan kan du enkelt hålla det på plats.

 •  Stryk kläderna direkt på galgen – ingen strykbräda behövs.
 •  Steamery Cirrus No.2 – steama allt från ömtåligt siden till kraftigare linne.
 •  Den varma ångan minskar dålig lukt och tar bort ytlig smuts.
 •  Munstycke av rostfritt stål för bättre friktion.
 •  Praktisk handsteamer för hemma eller på resan.
 •  Uppvärmingstid: 25 sek
 •  Urtagbar vattentank på 90 ml
 • Sladdlängd: 0.9 m

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Utmanare Mellanklassen: Philips Steam & Go GC362/80 – Prisvärd handhållen steamer!

Smidig både för hemmet och resväskan! Pris fr. 900 kr.

Philips Steam & Go GC362/80 bästa handhållen steamer

PHILIPS Steam & Go är en mycket prisvärd handhållen steamer i kompakt storlek, vilket gör att den passar bra att ta med i resväskan. Den här steamern kan användas både vertikalt som horisontellt, vilket gör att du lättare kommer åt överallt. Steamern har ett konstant ångutsläpp på 24 g/min vilket är mycket bra. Ska du ånga lite tjockare  material så kan du ta användning av den medföljande tillbehörsborsten som ger ett bra resultat på grövre tyger. Steamern kan med fördel användas på alla tyger lämpar sig även bra för svårstrukna och känsliga material som exempelvis kashmir och siden. Denna steamer har en 2,5 meter lång sladd som ger dig en längre räckvidd och smidigare användning. Vattentankskapaciteten är endast på 60 ml, vilket räcker till ca ett plagg.

 • 2,5 meter lång sladd
 • Kompakt storlek – Perfekt att ta med på resan
 • Medföljande tillbehörsborste och värmeskyddande handske
 • Vetikal & horisontell steaming
 • Uppvärmda steamerplatta med SmartFlow-teknik tillåter dig pressa steamern mot plagget för ännu bättre resultat och utan risk för brännmärken

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Bäst i test: Budget

Vinnare Budgetklassen: Philips STH3000 – Liten, hopfällbar Steamer & Billigaste steamern i vårt test!

Ett riktigt bra budgetalternativ för dig som ska resa! Pris fr. 500 kr.

Philips STH3000 bäst i test billig steamer

Den här handhållna steamern ur Philips 3000-serie är specialutformad för att vara kompakt, lätt och är dessutom hopfällbar för enkel användning och förvaring. Den kan få följa med var som helst, när som helst! Ångan tar 30 sekunder för att värmas upp och lampan visar när det är dags att börja steama, vips klart på nolltid! Den här steamern släpper ut 20 g/min konstant ånga vilket funkar fint. Den levereras med löstagbar vattentank på 100 ml som är enkel att fylla på och räcker till hela outfiten. Här har du receptet om du är ute efter enkel och smidig ångstrykning för en billig peng helt enkelt!

 • Kompakt och hopfällbar
 • Klar att använda på ca 30 sekunder
 • 1 000 W, upp till 20 g/min
 • Ingen strykbräda behövs
 • Sladdlängd 2 m
 • Löstagbar vattentank: Ja
 • Vikbar
 • Vattentank: 100 ml
 • Indikatorlampa för ånga

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Utmanare Budgetklassen: Electrolux Refine 700 E7HS1-4MN – Billig & bra handsteamer!

En riktig användarfavorit och dessutom riktigt snäll mot pengapåsen! Pris fr. 630 kr.

Electrolux Refine 700 E7HS1-4MN handhållen steamer bäst i test billig

Refine 700 steamer är redo att användas på bara några sekunder! Bara att plocka fram och vips så var du redo för dagen! Ja det här är en riktigt bra budgetkandidat – inte ihopfällbar som vinnaren hos Philips (det är ju ändå en bra usp!) men likväl nätt och smidig – och dessutom snygg! Här har du en kombination av en genomtänkt design och en keramisk GLISSIUM™-stryksula som garanterar att inga vassa kanter fastnar i dina plagg. Dessuom finns här en triggerlåsningsfunktionen som gör att du slipper anstränga din hand och skapar ännu enklare ångstrykning. Vattenbehållaren är löstagbar och enkel att fylla på under vattenkranen och en särskilt utformad borste som fästs på stryksulan gör att ångan enkelt kan tränga in i tjockare material som denim. 

 • Vertikal ånga
 • Indikatorlampa
 • Effekt: 1400 W
 • Ångkapacitet: 0-22 g/min
 • Vattentank: 100 ml
 • Sladdlängd: ca 3 m
 • Borste och värmehandske ingår

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev The Steamery Cirrus No.2 testvinnare, tack vare dess släta resultat, snabba uppvärmingstid, användarvänlighet och riktigt snygga och lyxiga paketering för en rimlig peng. I jakten på den bästa steamern har vi läst kundomdömen och gått igenom specifikationer och labbtester – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den steamer som är bäst från den som inte är det. När det kommer till steamers är resultat (ångkapacitet) och hastighet avgörande komponenter, men givetvis är hur smidig den är att använda, priset och inte minst paketeringen även något vi tittare närmare på.

Med de sex steamers vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken!

Steamer Bäst i test 2023

Vi har ovan listat marknadens bästa steamers i vårt stora steamer bäst i test. Du hittar testvinnare i olika prisklasser så att det blir lättare att välja rätt modell.

Köpguide Steamer

Ånga vs Strykning

Att ånga kläder är bättre för kläderna än att stryka. Vi lägger mycket pengar på kläder, och vi vill att de ska hålla. Om du bryr dig om att bevara dina kläder bör du definitivt överväga att byta ut ditt strykjärn mot en steamer. Varför? För att när man använder ett strykjärn gör man permanent skada på fibrerna av tyget. Tyger blir krossade och brända av strykjärnets värme. Till och med en enstaka strykning kan skada kläderna synbart.

Att använda ånga är säkrare och mildare sätt att ta bort från kläderna. Ånga får fibrerna att slappna av, och eliminerar veck utan att skada tyget. Nu när du har läst om skillnaden mellan ånga och strykning är det ganska uppenbart vilken metod som är bättre för dina kläder. Gör dig av med strykjärnet nu och ersätt det med en steamer. I denna expertguiden ser vi över vad steamers gör och hur mycket man kan förvänta sig att behöva spendera.

Vad är en steamer?

Steamers – som ibland kallas rese- eller klädselsteamers, är väldigt smidiga för touch-ups i sista sekunden. När du önskar ta bort veck i kläderna snabbt innan du ska ut, kan du ta din steamer och dra den över dina kläder. En steamer är handhållna ångmaskiner som är designade för att snabbt fixa till kläderna utan att behöva använda strykjärn. Om du vill minska tiden du spenderar med strykjärn så låter det lockande att använda ett ångstrykjärn till kläderna.

De marknadsförs som lätta och smidiga att använda, och de kräver ingen strykbräda (men vissa kan användas vågrätt såväl som lodrätt). En streamer rekommenderas även för mer ömtåliga kläder, då de minskar risken för att bränna kläderna.

Överväg en steamer om:

   • Du ofta stryker bara ett klädesplagg i taget (och i brådska)
   • Du vill ha ett lättviktigt strykjärn för att fixa till kläderna när du reser
   • Enligt dig är strykjärn och strykbrädor tunga
   • Du har mycket kläder som är svåra att stryka, eller är ömtåliga

Vilken sorts steamer passar dig bäst?

Philips, Tefal och Steamary är de största märkena som säljer steamers för tillfället. Det finns två sorter steamers att välja mellan: upprätt och sådan man håller i handen.

Handhållen steamer – dessa är mindre, lättare och bärbara än upprätta modeller (mellan 1-2kg, medan upprätta kan vara över 7kg). Därför är detta modellen du behöver om du vill ta med en på semester. De har en liten vattentank inne i steamern. Vissa är formade som ett duschhuvud (som den i bilden ovan) och vissa ser mer ut som en vattenkokare.

Upprätt steamer – dessa är större och mer otympliga än de mindre modellerna. De har en stor vattentank på undersidan, vilket gör att den kan användas längre. De kommer ofta med en inbyggd hängare och är mer kraftfulla.

Hur mycket kostar steamers?

Steamers är inte alltid billigare än vanliga strykjärn. De kan kosta mellan 500 upp till 3000 kronor. Handhållna modeller brukar vara billigast, men så är inte alltid fallet.

Vilka funktioner bör en bra steamer ha?

Om du letar efter en steamer, håll utkik efter dessa funktionerna som kommer att göra strykandet lättare:

 • Tyngd – Om du vill ta med den på resor (till exempel till ett bröllop eller möte utomlands), eller du tycker att vanliga strykjärn är för tunga, håll utkik efter en lättare modell.
 • Varaktigt ångande – Att konstant behöva hålla fingret på knappen som gör att det ångar kan vara obekvämt. Håll utkik efter en som har en kontinuerlig ångeffekt.
 • Ånginställningar – vissa steamers låter dig justera ångflödet – smidigt och du vill ånga ömtåliga och robusta kläder.
 • Snabb uppvärmningstid – Viktigt om du vill att din steamer ska spara in på tid.
 • Vattentank – Inga av de handhållna ångstrykjärnen vi testade hade en enorm vattentank, men man vill inte ha en som är så liten att man konstant måste fylla den.
 • Användbar för alla tyger – Vissa tillverkare påstår att deras modeller funkar bra på alla tyger, till och med silke. Om du köper ett ångstrykjärn specifikt för ömtåliga klädesplagg, kolla upp detta innan du köper.

Är en steamer rätt för mig?

Bli inte alltför påverkad av marknadsföringen: steamer är inte den rätta lösningen för alla. Även om idén av en liten, portabel steamer som snabbt tar bort veck från kläder på en galge är lockande, insåg vi att det inte alltid är så enkelt. Nedan förklarar vi de huvudgripliga för- och nackdelarna med att köpa en steamer istället för ett strykjärn, men se till spana in våra recensioner för att se hur bra individuella modeller är, då vi insåg att vissa är bättre än andra.

Fördelar med en steamer:

 • Behöver ingen strykbräda
 • Lättare än vanliga strykjärn, så bättre för resor
 • Ånga är oftast mildare mot kläderna än vanliga strykjärn
 • Vissa påstår sig kunna få kläderna uppfriskade och rena, såväl som att ta bort veck från dem

Nackdelar med steamer:

 • Mindre kraftfulla än vanliga strykjärn, men inte nödvändigtvis billigare
 • Efter användning är kläderna ofta fuktiga, så man måste ändå vänta innan man kan ta på sig dem
 • Det är svårt att stryka kanterna av kläderna ordentligt, eller ta sig runt knappar och skarpa kanter, som kragar
 • Jämfört med vanliga strykjärn har de små vattentankar vilket gör att ångan tar slut inom minuter – ofta innan man är färdig med ett plagg
 • Inte alla är lätta – vi testade vissa som snabbt kändes jobbiga att hålla

5 anledningar till att ersätta ditt strykjärn med en steamer

Att stryka är, helt enkelt, inte kul alls. Men man behöver tyger som inte har veck och att stryka är för de flesta det traditionella sättet att få till en look som inte är skrynklig. Tack vare steamers behöver strykningen inte längre vara en nödvändig hushållssyssla! Du kan till och med göra dig av med strykjärnet helt och hållet – för när du upplevt fördelarna av en steamer kommer det gamla redskapet bara samla damm i ett hörn. Spana in dessa fem anledningar till varför du borde byta till en steamer idag:

Snabbare

Att stryka kan ta en hel eftermiddag. Om du måste få bort vecken på morgonen innan jobbet eller skolan tar strykning alltför lång tid. Du måste ta fram strykbrädan, värma upp strykjärnet och jobba dig runt alla svåra ställen som knappar och kragar. Annars får du skynda dig ut i din skrynkliga tröja.

Steaming däremot, tar ingen tid alls! En steamer tar bara ett fåtal minuter att värmas upp. Häng bara din tröja på stången och ånga bort vecken. Ingen tidskrävande förberedelse behövs, och man behöver inte krångla med några ställen som är svåra att nå!

Lättare

Med strykjärnet måste man vända på kläderna, lägga de på det ena och andra hållet, och gå på de olika delarna från olika vinklar för att nå alla rynkor, men med en steamer är det lätt som en plätt. Det är superenkelt att få bort alla grova veck från din favoritskjorta eller till och med gardinerna.

Bättre för kläderna

Många vet inte skadan strykjärn gör mot deras kläder. När de jämnar ut vecken krossar strykjärnet de ömtåliga fibrerna i tyget och orsakar permanent skada på kläderna, och minskar deras livslängd. Istället för att krossa fibrerna, får din steamer istället de att slappna av vilket ger en slät och ren look utan att skada dina favoritkläder. Detta betyder att kläderna du investerat i varar längre och håller sina fina.

Fler användningsområden med en steamer

Strykjärn är bäst för små saker, oftast begränsad till outsmyckade kläder eller små tyger som snusnäsdukar eller bordstabletter. Din steamer, på andra sidan, kan användas på mer än bara vecken på din favoritkostym!

Du kan använda din steamer till att ta bort vecken på kläder med paljetter och utsmyckning. Utöver detta kan du släta ut dina gardiner eller dukar utan att behöva krångla med att dra dem över en strykbräda. Du kan till och med använda vårt kit med utbytbara ånghuvud för att göra alla sorters hushållssysslor, allt från att få bort smuts, putsa fönster till att få bort märken i mattor.

Anna Sjöö

Jag är utbildad journalist och en av ledsagarna här på Hemfakta! Mitt mission är att vägleda dig i pryldjungeln och jag tror vi är en bra match för jag är en sucker för bäst-i-test – med ett extra öga för coola köksmaskiner. E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar